Vegetarián - čemu všemu se vyhnout?

1
Obrázek uživatele jurajdob
před 3 roky jurajdob

Dobrý den.

Je mi patnáct let a hodně nedávno (asi měsíc) jsem se rozhodl, že už nebudu zabíjení zvířat podporovat - už několik týdnů předtím jsem z toho měl psychické problémy. Ale abych to shrnul, měl jsem brzy poznat, že to tak jednoduché není a že je obrovský rozdíl mezi pojmy "nejí maso" a "vegetarián".

Může za to především úroveň značení potravin v obchodech a bohužel i v restauracích. Každého asi trkne, že sádlo je živočišného původu, ale hledat něco takového ve šlehačce? To mě prostě nenapadlo. Horší pak ještě je, když v restauraci mezi bezmasá jídla (což, jak už vím, automaticky neznamená, že jde o pokrm vhodný pro vegetariány) zařadí houby na smetaně s knedlíky, které mají v sobě slaninu.To už pak člověk opravdu neví, co má dělat.

Jistě, kdyby to bylo jen na mně, nějak bych to zvládl. Ale jak jsem napsal, je mi 15. Otec z toho nějak nadšený není, ale akceptuje to. Matka to vyloženě podporuje (není vegetariánka, ale už pár let maso nejí). V každém případě, tohle je spíše jenom odbočka, protože když je člověk doma, tak se něco rostlinného uvaří. Ale takovou možnost nemá člověk vždy, když je na dovolené, tak se musí spoléhat na nabídku restaurací a benzínových čerpaček - kde se na vegetariány často kašle. Pak jsou samozřejmě různé návštěvy u širší rodiny, kde z větší části převládá ještě konzervativní názor, že vegetariánství = rozmar či nemoc. Vysvětlovat jim, že pro to, co mají na talíři, muselo něco zemřít, je často marné a zbytečné, ale to neřeším, není to můj problém - buď to pochopí, nebo ne.

Takže tímto se tedy chci zeptat, jestli někde neexistuje seznam všech potravin nebo složek, kterým se jako vegetarián musím vyhnout. U mě tohle znamená obrovský pokrok, od útlého dětství jsem byl naučený na kombinaci maso + nějaká příloha a nic jiného jsem si neuměl představit. Ale ty komplikace a následné úvahy a užíraní se, jestli to, co jsem právě měl, v sobě neobsahuje něco ze zvířete, to je taky dost na nic. Jak je to třeba s knedlíky, dorty, palačinkami? A co udělat, když narazím na složku, která může, ale nemusí být živočišného původu? Jinak celá moje otázka směřuje spíš na ty restaurace než obchody, protože tam jsou aspoň jednotlivé složky napsané, což u zmíněných restaurací/návštěv chybí.

Děkuji za odpovědi :-)

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

+jurajdob
1. Gratuluji ti k dospění a chlapskému rozhodnutí.

2. Mám pocit, že máš trošku zmatek v pojmech, nebo ti úplně nerozumím. Protože pokud tvoje mamka nejí maso, pak pravděpodobně vegetariánka je.  A na druhou stranu píšeš: "A co udělat, když narazím na složku, která může, ale nemusí být živočišného původu?"
Takže jestli tě chápu správně, nechceš jíst nic živočišného původu? Potom chceš být vegan, ne vegetarián. 
Vegetarián nejí maso (žádné, ani ryby :-) ), vegan nejí nic živočišného, tedy navíc ani mléčné výrobky a vejce a někteří ani třeba med. Ale třeba ani nepoužívají oblečení jako kožené věci, vlněné svetry, atd.

3. Souhlasím s tebou s tím nedovzděláním lidí v pohostinství. Mně se v restauraci běžně stává, že řeknu, že jsem vegan, to většinou každý kouká jak na marťana, nebo že si z nich dělám srandu, protože takové slovo v životě neslyšeli. Pak jim teda vysvětluji, že nejím nic živočišného, ani maso, ani mléčné výrobky, ani vejce, a už se mi stalo, že po tomhle vysvětlení mi dívčina nabídla grilovaného lososa. To přeci není maso, ne? Ještě se mi dost často stane, že mi dotyčný(á) řekne "a co teda jíte?" nebo "to máte blbý"... Ach jo, k pláči. Blbý to má pak on(a) protože nedostane dýško :-).  Tristní obraz našeho pohostinství, kde jsou většinou jen nosiči a ne vzdělaní číšníci. Že to nezná Lojza traktorista z Horní Dolní celkem chápu, že to nezná člověk, kterého živí pohostinství, to mi hlava nebere, ale jd to obraz naši společnosti a jde to napříč obory, odborníků ubývá a stáváme se národem brigádníků. Ale to už je jiná písnička.

4. Vybral sis dobrou, krásnou a když se budeš snažit i zdravou cestu. Zatím ale rozhodně ne jednoduchou, protože tahle společnost není většinově připravená. Nám nezbývá nic jiného, než ty brigádníky vzdělávat sami. Dělám to tak, že v restauraci zásadně chci vždy něco veganského, i když vím, že roznášeč nebude vědět, co to je. Pak teda vysvětluji... Někdy se ještě doptávám: "A skutečně ten brokolicový krém neobsahoje mléko, nebo smetanu?" To pak znejistí a jde se zeptat kuchaře. A když ani to nepomůže (což se mi občas stane), jídlo prostě vracím. To už jsem udělal několikrát a v jednom hotelu jsem jídlo vrátil 3x a nakonec jsem číšníkovi řekl, že už ho nechci. Prostě nějaký kuchař dislektik, nebo co (ale to byla naštěstí výjimka). Omlouvali se mi, ale už jsem byl nasraný a šel si koupit něco do obchodu. Je to nelehké, ale jen tak se lidem může veganství/vegetariánství dostat do povědomí a ukázat, že nejde o nějakou úchylku. Nejsme marťani ani méněcenní, to spíše oni, když nerozumí ani tomu, co dělají. Čím více veganů (vegetariánů) to tak bude dělat, tím více se nám to do budoucna bude zjednodušovat. Ty máš ještě tu nevýhodu, že jsi mladý a budou se tě snažit zviklávat. Stává se to i mně, ale už ne moc často.

5. Ve zdravých výživách bývá některé zboží označeno logem Vegan nebo vegetarián. Navíc tam bývá větší koncentrace  potrvin bez živočišných složek.Tam je situace mnohem snazší, než v běžném obchodě. V běžném obchodě ti nezbude nic jiného, než číst složení potravin. Je to složitější, ale vytvoříš si za chvíli databázi svých oblíbených produktů a bude to jednodušší. Ideální je kupovat prvosuroviny a dělat si jídlo sám. Tam je to většinou jednodušší a jasnější. 

6. Pokud máš facebook, tak je ideální se přihlásit do nějakých vegie skupin, kde je spoustu receptů, a hlavně dobrých lidí ochotných ti poradit, např.:
https://www.facebook.com/groups/veganskaDIYkucharka/
https://www.facebook.com/groups/530451543692108/
https://www.facebook.com/pizzavegana.cz?fref=ts
...a něco malinko mám i já: https://www.facebook.com/vozka.martin/media_set?set=a.765815503495151.1073741857.100002001251510&type=3&uploaded=1 

7. V žádném případě nikoho nepřesvědčuj o tom, že jen tvá cesta, kterou sis vybral je ta správná. Zaprvé to není pravda, protože ta cesta je správná jen pro někoho, a sice pro toho kdo k tomu dospěl a je na to připravený. A zadruhé to má vždy opačný účinek než by sis přál. Tohle to platí pro rodinu dvojnásob, protože oni tě tak nevychovali tak tě teď vidí jako odrodilce, nebo někoho kdo se vzepřel jejich autoritě.
I při vysvětlování buď opatrný. Velmi velká většina lidí nechce nic vědět o veganství/vegetariánství. Většina lidí klade dotazy, aby si utvrdili tu svou "pravdu", která je, že oni to dělají dobře a ty ne. Já už nikomu nic nevysvětluji. Kdo je připraven, k tomu učitel přijde, kdo ne, nemá smysl aby se učitel obtěžoval. Lidí s otevřeným srdcem k názorům druhých není v naši společnosti mnoho.
Jediný recept jak lidi přesvědčit (aspoň k tomu aby ti dali pokoj) je vytrvalost a tvá příkladná výživa, která tě dovede ke zdraví a pěknému tělu. Ale to nebude stačit jen nejíst maso a živočišné produkty, to budeš muset ještě i jíst zdravě, což není totéž. 

8. Na návštěvách se právě musíš dostat do povědomí jako člověk který nejí maso/živočišné produkty. Dobří přátelé to budou respektovat, k ostatním na návštěvy nechoď. Rodina tě většinou o hladě sedět nenechá a když uvidí, že si opravdu ten chlebíček se šunčičkou nedáš, většinou ti něco udělají a příště už to bude automaticky. :-)

9. Přeji ti, abys měl tolik sebevědomí, a byl takový chlap, aby sis dokázal obhájit to, co cítíš srdcem, že je správně, a to i v životě.

Hodně štěstí.

1
Obrázek uživatele jurajdob
před 3 roky jurajdob

Jsem ti velmi vděčný za povzbudivý příspěvek a podporu. Kdyby to takhle brali všichni, nebyl by s tím žádný problém :-)

2) Pokud vím, tak pojmům rozumím správně. Matka opravdu jenom nejí maso, nemá třeba problém se sádlem nebo s věcmi, kam se dává želatina. A rovněž jsou složky, které mohou být vyrobeny synteticky, nebo se mohou získávat z jatek. A u takových nevím, zda se jim mám vyhnout nebo spíš sázet na variantu, že ze zvířete nejsou. Vím, že vegani nesmí ani vejce a mléko, ale chci začít spíš postupně, už tak je toho celkem dost. Zatím odmítám všechny jatečné produkty - i když ono to ve finále u toho procesu, během kterého se získává mléko, může vypadat hodně podobně.

3) a 4) Je to přesně tak. Čekal jsem, že dnes, v 21. století, už to bude někde úplně jinde. Rozhodně nemám v plánu nechat se zviklat, ostatně to není až tak těžké... já můžu vytáhnout jatka, oni mi (neúspěšně) předkládají nanejvýš mrkvovraždu :-)

5) Kvůli tomu se teď budu víc zapojovat do vaření. Přece jenom matka maso nejí. (A už začala přemýšlet o tom, že by vynechala i ostatní věci z jatek.) V Praze to naštěstí s bioobchody není taková hrůza.

6) Až budu u lepšího internetu, kouknu na to :-)

7) Rozhodně nehodlám nikoho přesvědčovat ani to nikomu vnucovat. Já to beru spíš jako nutnou obranu, když někdo začne rodičům radit, aby mi to co nejdřív rozmluvili (nebo když mi nutí něco z masa). A když jsem v seriózní diskuzi, tak je možné se o tom bavit. Jinak mám ale spíš pocit, že jsem se najednou ocitl v prostředí samých výživových odborníků, kteří dosud mlčeli :-)

A když už jsme u té mé otázky, nevíš náhodou o seznamu věcí, které vegetariáni nesměji? Protože je toho opravdu víc a já mám celkem problém se v tom orientovat.

A ještě jednou díky za obsáhlý komentář.

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

No, co vegetariáni nesmí...
Vždycky, když se mně někdo zeptá, co jako vegan nesmím jíst, odpovídám: "Já můžu jíst všechno, ale nechci." A o tom to je.
Musíš si ujasnit ty, jak to sám cítíš. Seznam povolených a zakázaných věcí si vytváříme každý sám. I kdyby někde na internetu nějaký byl (a možná i je, co já vím), zase ho vytvořil jen někdo, kdo to nějak cítil. A chtít nějaký seznam jen proto, abys o sobě mohl říct, že jsi nebo nejsi vegetarián? To je přeci blbost. Děláš to hlavně kvůli sebe - zdraví, svědomí, zodpovědnosti, ... a možná trošku kvůli ostatním živým tvorům (ale to souvisí s tím svědomím a zodpovědností). Aspoň bys teda měl, jinak by to byl jen chvilkový rozmar.
Takže si musíš rozhodnout sám, jestli muselo to zvíře zemřít kvůli tebe proto, abys např. mohl ty nosit koženou bundu, boty, ... nebo si můžeš říct, že přeci stejně někdo jí maso tak to zvíře nezahynulo kvůli tobě... Tohle je dilema, které za tebe nikdo nevyřeší. Já si to vyřešil, ale tohle není přenositelné, je to moje cesta a moje svědomí. 
Mrkni třeba na: http://uloz.to/xH3BR5v/forks-over-knives-2011-cz-tits-zip a utvoř si vlastní seznam :-)

2
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Pro rychlý přehled doporučuju pořídit si brožurku Hřbitov na talíři - živočišné látky v potravinách a v kosmetice od Jana Šťastného. Jsou tam uceleně vypsané přídatné látky (éčka) živočišného původu a další látky, které mají co dočinění se zvířaty...;)

0
Obrázek uživatele jurajdob
před 3 roky jurajdob

Martin Vozka: To není o tom, abych mohl prohlásit, že jsem vegetarián. Je to mých pocitech, abych si prostě byl naprosto jistý, že nejím nic, kvůli čemu zemřelo nějaké zvíře. V každém případě díky za příspěvek :-)

Sunriska: Určitě se na to podívám, tohle přesně chci. Taky díky :-)

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Tak to jsem tě špatně pochopil. :-) Zase se ukázalo, že ženy jsou chápavější :-D +Sunriska Díky :-)
P.S. Mrkni na to video, pokud jsi ho ještě neviděl. Je tam hodně inspirace z hlediska zdraví.

2
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

+jurajdobDržím palečky, ať ti to odhodlání vydrží...;) Je obdivuhodné, že v tomto věku jsi tak uvědomělý. Každopádně čím dřív člověk otevře oči a prokouše se ven z konvenčního světa, který ovcoidně řídí nás všechny, tím lépe samozřejmě. :) 
Jinak stravování je hodně individuální záležitost. Zkoušej sám na sobě, co ti dělá dobře, po čem máš hodně energie, nebo naopak. Internet je doslova zamořený rádoby vědeckými informacemi - co, jak, kdy a s čím nejlépe jíst. Ale to, co sedne jednomu, může druhému ublížit. Příklad - ne každý může být vegoš, neboť jsou i tací, kteří nedokáží vstřebávat rostlinné bílkoviny. Souvisí to i s čistotou střev, kde se vstřebává většina živin. 
Ať se tedy daří a věřím, že se brzy stane zdravé stravování tvým koníčkem..;)

1
Obrázek uživatele Peta
před 3 roky Peta

Pokud je to o tom, co by správný vegetraián neměl, tak vegetarián nejí maso (překvapivě ani ryby :)) a dále se vyhýbá výrobkům, ve kterých je želatina (jogurty, gumové bonbony, ...) a také sýry, u kterých se při výrobě používá živočišné syřidlo (z telecích žaludků) - např. parmezán. A také by se měl vyhýbat karmínům, ale to by měli všichni :D Jak už tu padlo, vše je o Tvém postoji a odpovědnosti.  O tom, co považuješ za správné Ty a které podnikatele chceš svými penězi podporovat...

0
Obrázek uživatele sirokapavla
před 12 měsíci sirokapavla

Ahojte lidičky, já jsem veganka už 10 let! Přítel už 8 let! Miluju to! Stala jsem se vegankou jak z etických tak zdravotních důvodů. Poslední dobou se s přítelem snažíme předávat naše zkušenosti ohledně vegetariánství a veganství a hlavně psát o odborných věcech (protože jsem výživová poradkyně). Napsala jsem teď nový článek o vitamínu B12 o studiích o nedostatcích a zdrojích vitamínu B12. Tak koho to bude zajímat, můžete kuknout.

0
Obrázek uživatele jurajdob
před 12 měsíci jurajdob

Úplně jsem na tuhle diskuzi zapomněl, až teď, co sem sirokapavla přispěla, mi přišel e-mail a já si vzpomněl na své vegetariánské začátky :)
Znovu vám chci všem poděkovat za rady, knihu Hřbitov na talíři jsem si moc oblíbil. Jediné, s čím moc nepomůže, je, že drtivá většina věcí může být jak rostlinného, tak živočišného původu, a pokud chce být člověk opravdu poctivý, musí psát výrobcům. (Většinou jsou dané ingredience v pořádku, konkrétně například mono- a diglyceridy mastných kyselin - asi je to levnější, získávat je z rostlin.) Ještě jednou díky :)

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 - 4


Přidat příspěvek