Uzeniny - jak to s nimi je?

0
před 8 lety páfka

Dobrý den, jelikož mám ráda jako většina populace salámy, klobásy a jiné uzeniny chtěla bych se zeptat jaká éčka do sebe dostávám po konzumaci těchto dobrot, jaká barviva a chemie se přidává do těchto výrobků,

0
před 8 lety Karel

Ono je docela problém se to vůbec dozvědět. V masně se nechlubí, jaké je složení nabízených výrobků. Ani si nedovedu představit, že by to prodavačka začala někde hledat na obalech megabalení od výrobců.

0
před 8 lety Webmaster

Dobrý den Páfko a Karle. Máte oba pravdu, že s masnými výrobky a uzeninami obzvlášť je to složité. Jedním si můžeme být jisti, sehnat dnes uzeninu bez jakékoliv přidané chemie je dneska téměř nemožné. Už jen kolik různých typů solí se do nich přidává. Hledat na obalech je to také problém, protože tohle není zrovna věc, kterou by se výrobci chtěli chlubit. Každopádně mám pro vás oba velmi dobrou zprávu. V nejbližší době představíme náš nový web, kde se o složení jednotlivých potravin dozvíte mnohem víc. Nechte se překvapit a brzy náš web navštivte, pracujeme na něm hodně dlouho a vytrvale a myslím, že bude stát za to.

0
před 8 lety monini

Já jsem se teď dostala k obchodu, kde mají balené uzeniny, kde je uvedeno i složení, a teda člověk fakt kouká, kolik éček to obsahuje. Méně jak pět jsem snad neviděla, tak radši koukám na obsah masa, a ne na počet éček.

0
před 8 lety Webmaster

Ano, bohužel, obzvlášť uzeniny z hypermarketů a s prodlouženou trvanlivostí jsou éčky napěchovány. A maso obsažené v uzeninách nám o kvalitě samotné potraviny neprozradí vše. Pokud je to možné, je dobré si najít místní "domácí" uzenářství a nakupovat maso tam.

0
před 8 lety Dana

No tak ja uzeniny uz skoro nejim. Nekdy mi taky dost smrdi, takze ani o moc neprichazim. Obcas si koupim tenke drubezi parky se syrem, ale to tak 1x za ctvrt roku. Dobre jsou domaci klobasy, ale na ty se taky casto nenatrefim. Na ten novy web jsem zvedava.

0
před 8 lety Dita

Dneska jsem si kupovala vlašský salát a jen tak ze zvědavosti jsem se koukla na složení a takovou sbírku "éček" jsem neviděla snad na žádný potravině, pravdou je že jsem si pochutnala, ale příště si asi dám raději k svačině něco jiného.

0
před 8 lety Dana

No tak je pravda ze na salatech je ecek spousta, ale stejne Parizsky od Varmuzi si obcas koupim, proste neodolam, doma se mne vyrabet nechce. Mimochodem dnes jsem kupovala sunku a tam je ecek taky dost, takze to by clovek nemohl jist nic, je to hruza. Jednou za cas udelam sunku domaci, ale s tim je dost prace a snezena je za par dni:-)

0
před 8 lety Petra

Já sem uzeniny z mého jídelníčku úplně vyřadila, protože dneska ty uzeniny nemají s uzeninami nic společného, je to jen samá "buchta" a náhražka, to si raději zajdu do pekárny a pořídím lépe. V létě když jsme opékaly špekáčky (alespoň to tak v prodejně nazývaly)nekápla ani jedna kapka omastku do ohně, a měla jsem co dělat aby mi neshořel, vůbec se to nedalo opéct, doporučovala bych výrobcům uzenin změnit obor a přejít na pekařství, když mají snahu všechno šidit, dneska najít poctivé uzenářství je téměř nemožné a už to není jako dřív kdy oheň jenom syčel při stékání omastku ze špekáčku. Ať žijou éčka.

0
před 8 lety Lenka

Myslím, že vcelku dobrá je dětská šunka od firmy Karlík a kuřecí párky natural od f. Vodňanské kuře, měly by být bez dusitanů apod. Jím je už asi 5 let a jiné uzeniny už mi nechutnají, je v nich cítit škrob....Fuj!

0
před 8 lety venca

Lenko, myslím že dusitany jsou to úplně nejmenší.

0
před 8 lety Viero

Uzeniny už nějaký ten pátek nejím, neboť masa je v nich pomálu a většinou je to samá kůže, rozemleté zbytky apod. Navíc obsahují množství soli, mimochodem, zvykl jsem si své jídlo skoro vůbec nesolit, a oněch éček.

0
před 8 lety Veronika

Já se řídím heslem všeho moc škodí, takže uzeniny jím, ale hodně zřídka, pravdou je jak už to tady bylo zmíněno, že uzeniny už nejsou to co bývaly a je to škoda.

0
před 8 lety Jiří

Všem doporučuji uzeniny s přívlastkem BIO. Ptáte se proč. Jsou totiž jediné které musí obsahovat maso.(s certifikovaného Bio chovu ) A co se týká dusitanů a jejich obsahu v těchto výrobcích tak jenom tolik : je jich tak minimální množství , že nikomu neškodí a slouží jen k stabilizaci přirozené barvy masa . Bez nich by výrobky byly šedé.

0
před 8 lety Luke

Petro. to jsta spadla z bláta do louže. Pokud si nepečete domácí, koláče a pod.,je v těchto výrobcích možná víc chemie než v uzeninách. Jen v chlebu je jich údajně 60, stejné je to v pečivu. Vařte a pečte ze základních potravin, nekupujte hotová jídla.Je toho hodně, co pro zlepšení zdraví můžeme udělat. Když už se všemu špatnému nemohu vyhnout, užívám kvalitní potravinové doplňky stravy, které mi organismus vyčistí a zregenerují. Přeji všem dobré zdraví

0
před 8 lety Lenka

Které to, prosím Vás, jsou ty kvalitní potravinové doplňky?

0
před 8 lety Lukáš

Mezi námi - uzeniny jsou v první řadě dobrá cesta k rakovině tlustého střeva, nedej bože uzené maso. A od toho nás bohužel ani BIO nezachrání.

0
před 8 lety Terka

Být vámi, tak si na veškeré uzeniny nechám zajít chutˇ - nejenom, že neobsahují nic zdravého, ale ještě si zaděláváte na rakovinu, protože téměř všechny uzeniny obsahují dusitany, které se po reakci s aminy změní na nitrosaminy, které jsou karcinogenní. To je fakt, žádná spekulace.Takže dusitany opravdu nejsou to nejmenší... Nehledě na ostatní látky, ze kterých se uzeniny skládají, brr.

0
před 8 lety kolemjdoucí

když to tak čtu,soudím že nejlepší asi bude,když se dám na makrobiotiku.....

0
před 8 lety

Nedávno jsem viděl v televizi, že některé uzené výrobky neprochází tradičním uzením, ale jsou uzene "chemicky", že se potírají nějakým sajrajtem a je to o dost zdravější. Můj dotaz je ten, zda někdo z vás ostatních o tom slyšel, popř. jestli je tato alternativa uzení lepší nebo horší. A co třeba taková uzená makrela - udí se opravdu v kouři?

0
před 8 lety Pavla

pochybuju, že by byly zdravější, už z toho názvu chemicky jde znát, že to musí být pěkný svinstvo,

0
před 8 lety

ono právě slovo chemicky je mnohy špatně vyloženo jako ekvivalent "nezdravě" ..co v přírodě není chemie? já bych to viděl jako pozitivní rozhodně v tom, že touto cestou nevzniká např. rakovinotvorný benzpyren, jak tomu je při "nechemickém" - "přírodním" uzení.

0
před 8 lety řezník

Jedná se o tzv. tekutý kouř. Jestli je zdravější, o tom se dá dost polemizovat. Nicméně dnešní výroba uzenin neprochází klasickým uzením. I bez tekutého kouře se udí štěpky, nebo třením hranolu tvrdého dřeva. Doba po kterou na uzeninu pusobí kouř je velmi malá ve srovnání s klasickým uzením. Výrobek se mnohem delší dobu dováří v páře. Jednak je to z důvodu karcinogenů, ale hlavně z důvodů ekonomických. Co se týče "éček", je důležité se také podívat, co které znamená. Nejsou všechna škodlivá. Některá jsou dokonce zdraví prospěšná.

0
před 8 lety řezník

Horší je to s dusitany. Dusitany nejsou dvakrát zdraví prospěšné. Nicméně jich v uzeninách neni tolik, aby to zdravému člověku bějak ublížilo. Pokud samozřejmě nekonzumuje kila uzenin denně. Dusitany se doporučuje omezit na minimum u dětí trpící alergiemi. Dusitan sodný je E250 a obsažen je prakticky v každé uzenině. Bez něj by byl výrobek nevzhedný a tak neprodejný. Ale jsou i uzenářské výrobky, kde dusitany obsaženy nejsou. Např. tlačenka, jaternice a veškerá vařená výroba, kde se používá obyčejná kuchyňská sůl. Ale setkal jsem se i s tlačenkou s dusitany. Ta se pozná lehce, podle červeného masa na mozaice tlačenky. A pokud někdo tvrdí, že dříve se dusitany nepoužívaly, je to nesmysl. Dusitanová solící směs se používá již desítky let a před ní se používal sanitr, neboli dusičnan draselný, který byl ještě vetší svinstvo, než je dnes používaný dusitan sodný.

0
před 8 lety Filip

Dusičnan draselný není větší svinstvo - sám o sobě je poměrně málo škodlivý, v trávícím ústrojí je redukován na dusitany, takže jsem tam kde jsme byli :-) Samotné dusitany jsou škodlivé i v množstvích v řádu miligramů - v tlustém střevě dochází k rozkladu na nitrosaminy, což jsou prokázané karcinogeny

0
před 8 lety Roháčová Hana

Ach, jo to by člověk fakt brečel. Nevím co teda jíst aby si člověk vědomě nekazil zdraví.

0
před 8 lety

kořínky :-)

0
před 8 lety Martin

Myslím,že chemické přídatné látky,tzv.éčka,nejsou to nejhorší v uzeninách.Většina,hlavně levnějších uzenin,se vyrábí z drůbežího separátu,ve složení výrobku ho najdete jako drůbeží,popř.vepřové maso strojně oddělené,jsou to kostry kuřat nebo prasat,které jdou do vysokotlakého lisu a vznikne hustá,bílá hmota,např.tzv výrobní salám,který je součástí prakticky veškerých salátů-pařížský,vlašský atd,nic jiného,než separát neobsahuje,kromě éček,samozřejmě.Tak dobrou chuť.

0
před 8 lety

tak rozhodně nevadí, že to je z kostí, když se to dá jíst :) ale E jsou dle mého názoru nejvíc škodlivý. ty závadný teda

0
před 8 lety Merit

Ono to totiz v tomhletom lakomem svete nekonci jenom u E-cek. Urcite vite, ze se tlakem do "uze- nin" a syroveho masa pod vysokym tlakem vtlaci voda. Takze my kupujeme namisto masa velice drahou vodu. Pamatuji si uz hodne, ale takoveho svinstva nebyvalo. Dekujeme ameriko!!! /nejsem ochoten americe ani velke pismeno na zacatku udelit/...

0
před 8 lety Jiří

Nevím jestli to ještě platí, ale v nedávné době nakupoval jeden řetězec ( můžete tam jen po registraci ) způsobem, že který výrobce nabídne nejnižší cenu na daný výrobek - ten bude dodávat. Samozřejmě vše bylo anonymní. Nákupní cena párku se pohybovala kolem 20kč, apod. jestliže i výrobce má pokrýt své náklady musel takový výrobek vyrobit kolem 15-16 kč. Na pultě obchodu tento výrobek stál 28-35 Kč a prodalo se ho na desítky tun. Nikdo z kupujících se neptal na obsah éček. Výrobce přitom živoří, řetězec se svými maržemi jen kvete. Dokud budeme jako zákazníci podporovat tyto obchodníky nečekejme ,změnu k lepšímu. Tak jak už bylo zmíněno i já tedy doporučuji najít ve svém okolí menšího řezníka- uzenáře a věnovat mu svou přízeň. Věřte vyplatí se to. Člověk je jako živočišný druh všežravec , to znamená také věnovat se vyvážené stravě včetně živočišných bílkovin. Vše ostatní je nepřirozené . Jiří

0
před 8 lety Pedro

Právě jsem poobědval po dlouhé době klasické,a ještě k tomu drůbeží párky NATURAL - jsou i zde na stránkách - vodňanské kuře je vyrábí a jsou bez éček,61 % kuřecího masa,no a kupodivu mi celkem chutnaly ! Jinak chci před uzeninami varovat ( né že bych si občas nedal ), mám dosti přecitlivělé tělo a různé alergie a mám vysledováno,že po uzeninách mi často naskočí ekzém...je to těma sajrajtama co do toho cpou. Taky patřím mezi nešťastníky,co po glutamanu sodném,je li ho příliš,usínaji jak po rohypnolu..no může být taková věc neškodná ? Raději jsem si zvykl kupovat a upravovat maso,protože dnes už je v uzeninách masa dosti poskrovnu....ale holt buřty nad ohněm jednou za čas nic nenahradí... MERITE,ameriku bych do našeho postsocialistického kapitalismu netahal...můžem si za to sami,že kupujem humáč jenom proto,že je lacinější. Když chci dobrou uzeninu,volím DAVELSKOU, myslím že od Dolejších,pro Pražáky a okolí. V menších městech bude výběr qalitních uzenin snad ještě lepší...nebo už lidi i tam nakupujou jen v hypermarketech ? No zkuste si koupit nějakou uzeninu třeba v PLUSU vevnitř a v tom řeznictví,co je samostatně většinou v té jejich budově-to poznáte rozdíl...a ušetřená dvacka !? Proč bych měl na sobě a svém zdraví šetřit ? A ještě jedna rada: to,že v ČR vedeme v rakovině tlustého střeva,je nejspíš tím,že jsme se dosud nenaučili jíst k hlavnímu jídlu zeleninu ( někdo to má stále jen jako dekoraci talíře ). Velmi vhodné je se naučit jíst k masu ředkvičky nebo takovou tu bílou dlouhou ředkev a přidávám i můj mini recept: na pokrájený ledový salát naleju olivovej olej a vinný ocet BALSAMICO a je z toho delikatesní příloha..

0
před 8 lety Nikita

Uzeniny jsou podle mého názoru nezdravé hlavně pokud je někdo navyklý je konzumovat i několikrát denně a jsou i lidé, kteří by vše zajídali uzeninou, místo zákusku nebo na chutěčku uzeninku.Platí myslím, všeho s mírou a podle svého zažívání a metabolismu. Poučný serial "běží" na Spektru-Víme co jíme?. Znám dost lidí, kteří to nechtějí slyšet, ale pořád si stěžují na své zdraví, ničí si ho,apak chtějí platit za sebe polatky ve zdravotnictví.

0
před 8 lety Esmerald

Zdánlivě dobrou radu jsem zde četl, kupovat uzeniny od místního malého řezníka, ale výrobky těchto malovýrobců nejsou stejně nikde označeny obsahem látek a věřit řezníkovi na jeho slovo je jen o málo méně naivní než věřit právníkovi, nebo dealerovi s ojetinami. Myslím, že velké výrobny jsou přece jen více hlídány a jsou pod většími sankcemi ze strany kontrolních laboratoří.

0
před 8 lety Filip

Velkovýrobny jsou hlídány naprosto stejně jako malé místní firmičky. Sice nejsem z masnářské branže, ale z pekárenské a moc dobře vím jak to chodí. Kdo zaplatí, ten nemá problém a může mít ve výrobě superbordel. Úplatky jsou ale obvykle schopní zaplatit jen vetší firmy s většímy zisky. Malé firmy s malými zisky musí dodržovat pravidla. Samozřejmě, že ne všichni. Ti co šidí na surovinách mají taky finanční potenciál na úplatky. Kdyby jste viděl některé pekárny, v životě by jste už nedal chleba do úst. Dnes 90% pekáren funguje na principu "vratků". Prostě se napečou šmejdy za co nejnižší cenu ve velkém a dodají se supermarketům v množství, které nejsou schopny prodat. Supermarkety mají jistotu, že jim pečivo nedojde během dne a zbytek se vrátí. Ten se pak pomele a v pekárně se z něj upeče nový chleba. Takto se kumulují plísně s toxickými a karcinogenními účinky. Samozřejmě, že se vždycky přidá část nových surovin, ale představte si, že v chlebu je část která už byla třeba 3x upečena. Toto je jedno z ohnisek civilizačních chorob a alergií. Tento systém nebyl běžný. Supermarkety ho nikdy nevyžadovaly. S tímto nápadem přišla společnost Delta pod vedením Paříků. To jsou lidi, kteří u nás zprznili pekařské umění. Boužel se na to prodejci navykli a vyžadují levný chleba a ten je možné dodávat pouze a jen přes systém vratků. Dám Vám příklad - naše pekárna má asi 100 zaměstnanců a řadíme se mezi střední pekárny. Poblíž Brna je podobná pekárna s trochu větší produkcí a na noční směně najdete 3 zaměstnance kteří obsluhují velmi zajímavý stroj. Zjednodušeně vypadá asi takto - na jednom konci se do něj valí snad veškeré slané pečivo, jedno zda chleba nebo rohlíky a nebo třeba celozrnné pečivo. Stroj to semele a směs je dále upravována. Přidají se speciální směsi s enzymy a vody a další, pak se míchá těsto atd atd atd a na druhém konci vyjede upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko. Pojmenuje se totiž "Královský chléb" a prodá se za 30 Kč...

0
před 8 lety Kolemjdoucí

Ivana Picková, družení obrany spotřebitelů: Drůbeží separát vznikne, když vezmete kuře a odřežete mu všechno maso, všechn zbylé semelete, přidáte ještě další šlachy, procedíte to a přidáte nějaký tuk a vepřové kůže. Přidáte-li k této směsi ještě tučné vepřové maso, nějaká aditiva a zahušťovadla, tak vám z toho může vzniknout drůbeží karbanátek, který se pod heslem: Jezte drůbeží výrobky, jsou zdravé, prodává. http://www.ceskatelevize.cz/program/samadoma/zivotnistyl/?clanek=25

0
před 8 lety Kolemjdoucí

Strojně oddělované drůbeží maso (SOM) představuje tu část složky masa jatečně opracovaných těl drůbeže, která zbývá na kostrách drůbeže při zpracování na linkách pro mechanické nebo ruční dělení jednotlivých partií masa, případně na kostech při ručním vykosťování a rovněž jsou zde zahrnuty ořezá z prsních či stehenních řízků při finalizaci jednotlivých produktů nebo polotovarů z výroby drůbežářského průmyslu. Pod pojmem SOM se obecně rozumí maso oddělené od kostí vysokým tlakem. Produktem je masová pasta obsahující veškeré měkké části, které se do stroje vkládají. SOM obecně má různou kvalitu podle obsahu bílkovin nebo obsahu vápníku a dalších látek a podle způsobu oddělování. Podle způsobu oddělení vzniká SOM dvojího druhu. Menší část pochází z tzv. měkkého oddělování (někdy se mu také říká dvou nebo tří milimetrové maso). Kosti, chrupavky a další pevnější části jsou deformované jen minimálně a produkt má podobný charakter jako běžné mleté maso. Používá se v masném i drůbežářském průmyslu do „klasických" výrobků typu sekaná, hamburgery nebo nugety, Ize ho používat i do tepelně neopracovávaných výrobků typu zrajících salámů apod., protože má přísnější hygienické limity. Při tvrdém oddělování již dochází k drcení kostí a prakticky protlačování měkkých tkání přes síto a současné separaci kosterní drtě. Z tvrdého strojního oddělování se získá velmi jemná masová pasta složená z částic menších než 1 mm, která jde dále v neustále udržovaném chladicím řetězci na další zpracování na uzenářské výrobky, nebo se zamrazí a celé bloky jsou pak surovinou většinou pro masnou výrobu. Tento druh SOM je určen výhradně pro výrobky vyžadující tepelnou úpravu. Měkkým způsobem byly zpracovávány většinou suroviny s větším podílem svaloviny (ořezy prsních řízků, přední hřbety, krky), pro tvrdý způsob byl charakteristický naopak větší podíl tuku a kolagenních vaziv (zadní hřbety, stehenní kosti, kůže). Skladba suroviny se rovněž řídila potřebou navazující masné výroby, takže pro řadu surovin byl použit jak měkký tak tvrdý způsob strojního oddělování. Orientačně jsou v tabulce uvedeny i sumární výsledky dvou stanovení vápníku SOM z celých kuřat, která byla podrobena tvrdému způsobu strojního oddělení masa. http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/mytus-rozemletych-kosti.html

0
před 8 lety monísek

ach jo....jdu do lednicky,všechno vyhážu a nechám si tam jen domácí vajíčka,okurky ze zahrádky a pár švestek...snad neumřu hlady než bude 23.12.2012 ten konec světa!

0
před 8 lety adéla

Já si občas tak jednou za 14 dní koupím salám nebo párky, nechápu ty co uzeniny konzumují každý den.Nedávno jsem si koupila Fitness kuřecí šunku a jak jsem jí jedla,tak tam byla malinká kost nebo něco takovýho,takže už vím,že si ji kupovat nebudu :(

0
před 8 lety Dita

to bude asi tím že tam semelou téměř vše co najdou, kamarád co děla ve výrobně masných výrobků, na grilovačce prohlásil, že ty s.. jíst nebude, asi ho samotnýho děsilo že by jedl to co si tam ukuchtil, čím to asi je,

0
před 8 lety Lenka

Dobrý den, Je to už pár let co nejím uzeniny a velmi jsem omezila maso. Snažím se kupovat maso jen bio kuřecí nebo krůtí. Když kupuji salám, tak sojový. Cítím se zdravější, než před několika lety. Všem doporučuji hlídat si co jíte.

0
před 8 lety Markyta

Také již uzeniny téměř nejím, přestože jsem je mívala od dětství velmi ráda. Občas si koupím kvalitní dětskou šunku, nebo bio párky, kterým věřím (po přečtení složení).Je to tréning pevné vůle, neboť manžel je jí přede mnou téměř denně a když neodolám a sním jeho vídeňský párek, je mi z něj pak těžko a na zvracení. Ale ze mně rozhodně masokombináty živy nejsou, nedávno jsem si přečetla složení na játrových paštikách a celkem snadno jsem pak odolala. Musím si holt dopřát jiné ňamky namísto uzenin, třeba sýry, ikdyž je možná něco co o nich ještě nevím.

0
před 8 lety Strychnin

Markyta - takže vám chutná jen podle etikety, ne podle nosu a jazyka? Koukám, že se to u vás vyvinulo v psychosomatickou záležitost, kdy již vědomí (iracionální) vyvolává nepříjemnou tělesnou reakci. Pokud kupujete jakoukoli červenou uzeninu (jedno jestli BIO, EKO, DIA..) byl do ní přidán dusitan, a to i v dětských verzích, jinak by totiž nebyla červená, nýbrž hnědá. I to je důvod, proč BIO-maniaci, tuto látku vyhradili i pro použití pseudo-BIO potravin. Není až takový problém vyrobit uzeninu bez použití dusitanu - problém je, že by ji nikdo nekoupil, jednak proto, že by byla hnědá (oxidací myoglobinu), a také proto, že "spotřebujde do 3 dnů" by mělo za následek, že by se do obchodů vůbec nedotala - žádný obchodník si nemůže dovolit nakoupit něco, co se po tak krátké době musí vyhodit. Jestliže se budete zabývat mléčnými výrobky, pak skončíte i s nimi, pravděpodobně budete mít problém s některými éčky (o nichž nevíte) a taky s oblíbeným plnidlem sójovými deriváty, které se dávají jak do jogurtů, tak do párků - to víte, když to nepoznáte, tak výrobce jen ušetří ;-) P.S. Jak už jsem napsal v diskuzi "Pozor Drůbeží párečky Kosteláček pro děti", to, že je ečko uvedené na etiketě, ještě neznamená, že v potravině je...

0
před 8 lety Markyta

Strychnin-jen pro pořádek jsem nepsala nic o tom, že by mi něco nechutnalo podle složení, nýbrž o tom, že si to zcela vědomě (racionálně) nekoupím právě kvůli složení ikdyby mi to chutnat mělo. Tomu se říká zásadovost.Ráda bych si kupovala šedivé párky z domácí produkce, ale ještě jsem na ně nenarazila a tak si je radši odpustím úplně.Nevím kdo zavedl párky růžové, tlačenka nám chutná taky šedivá a ty domácí jitrnice-jedna báseň, třeba se švagr naučí při zabijačce udělat i dobroučké párky a pak už se na celý masný průmysl můžu víte co.Hnusí se mi postoj lidí jako je ten váš, na jednu stranu kritizujete za cizí názor na uzeniny, na druhou strašíte s mléčnými výrobky. Čas od času si dám "vědomě" něco nezdravého, což jsou pro mě i dětská šunka a bio párky, ale i tak si vyberu to nejlepší ze špatného.Nejsem bio maniak, ani sebevrah, jen myslící a hodnotící člověk.A jak se stravujete vy?

0
před 8 lety

Přečetl jsem si pár názorů této debaty. Mnohé jsou dost poučné v souvislosti s potravinami a jiné v souvislosti s mentalitou různých lidí. Strychninovi bych asi poradil, aby vyrazil pro uzeniny a různé jiné BIOvýrobky někdy také jinam než do Lidlu. Jsou sice dražší, ale celkem je o co stát. Vím, že mimo Lidlu je ještě několik podobně kvalitních diskontů, ale nechce se mi je jmenovat. Průměrně inteligentí lidé s všeobecným rozhledem jistě vědí o které řetězce jde. Nikoho tím nechci urazit.

0
před 8 lety Strychnin

Průměrně inteligentní člověk (IQ 100) vůbec neřeší, kde bude nakupovat biopotraviny, to za prvé. Člověk mentálně výkonný o BIO potraviny ani nezavadí, stejně jako se člověk zdravého ducha nedotkne denníku Blesk. Čtenáři tohoto a jiných plátků jsou právě nejčastější zákazníky BIO prodejen, neboť články o BIO potravinách vzbuzují iluzi, že jde o něco lepšího a zdravějšího, elitářského. To za druhé. V Lidlu jsem nikdy nebyl, takže nemohu soudit, je-li v obchodě oddělení BIO, tak ho velmi rychle přejdu nebo obejdu, abych předešel pozdějším spekulacím o mém duševním zdraví, kdyby mě náhodou někdo uviděl. Jinak opravdu nevím, kde se dají sehnat hnědé uzeniny (jak naznačujete). Lidé s všeobecným rozhledem - tedy nejen potravinovým, ale také s BIO potravinami souvicejícím (ekonomika, politika, chemie, ekologie, lékařství, fyzika a hlavně znalost zájmových skupin tyto produkty protlačující) nutně dojdou k závěru, ze BIO produkty neodovídají realitě zemědělství ani idei zdravého života a už vůbec ne ekonomickým a ekologickým požadavkům. Máte pravdu, že jejich spotřebitelé jsou opravdu průměrní lidé, k nimž naštěstí nepatřím. Jiná otázka je, když někteří tyto produkty jíst musejí (nebo by měli), protože mají jakýkoli zdravotní hendikep (somatický) s příjmem potravin běžných, tady si ale nejsem jist, jestli to vyřeší BIO, nebo stačí RACIO (lat. ROZUM). Problém je, že ve většině případů není ten problém somatický (což bych nikomu nepřál), ale psychický či psychosomatický - zde je na místě schopný psycholog nebo psychiatr, neboť tato duševní porucha především dospělých zasahuje do zdravého vývoje především dětí - zde by měl být prostor na dočasné odebrání dětí z takovéto péče... Na závěr odkaz na spřátelený web emulgátory.cz http://www.chemievjidle.cz/prakticke-informace/bio-potravina-neznamena-bez-ecek-clanek A také odkaz na oficiální stránky Českého svazu zpracovatelů masa: http://www.cszm.cz/clanek.asp?typ=5&id=1136 Ještě pro Markyta, velmi dobře ovládám fyziologii trávení, zpracování živin a metabolismus lidského těla, proto vím, že pomletá kůže a kosti v párku mi nijak neublíží, stejnětak jogurt, který dnes nemá mnoho společného s mléčným výrobkem. Vždycky vím, jak potraviny nakombinovat tak, aby netrpěla střeva nebo organismus deficitem živin. Tzn. ke grilovačce vždy patří velké mísy s čerstvou paprikou, okurkami apod. Ke krvavému hovězímu steaku 2× větší objem např. čínského zelí - podle dnešních měřítek je jistě pro někoho zázrak, že jsem zdravý, ale je to tak a nikdo mě nedonutí jíst semínka, klíčky, kořínky a BIO potraviny :-)

0
před 8 lety Markyta

Pro Strychnina-Troufám si tvrdit, že máte špatnou představu o lidech nakupujících BIO. No, asi nemá cenu se hájit, stejně Vám to nikdo nevyvrátí. Nevím jaké články se nacházejí v Blesku a jestli jsou důvodem k nákupu BIO. Tak hodně štěstí s paprikou, okurkou a tak dál. Každý má svůj směr a takovéhle stránky by měly sloužit k přenosu informací a zkušeností, takže někdo kořínky (představte si, že jsou lidé kterým chutnají), někdo párky.O ekologickém zemědělství mám svou představu, neboť naši sousedé na chalupě měli eko farmu. Důvod proč do toho šli a dřeli tam na polích jako koně denodenně bylo hlavně jejich přesvědčení, jejich zelenina byla výborná.Bohužel zkrachovali pro malý odbyt a díky dalším problémům, které s tím nesouvisely (zdravotní problémy v rodině a nutnost odjet na druhý konec republiky). Kdyby mohli, dřeli by i dnes za pár šupů a já bych od nich dál zeleninu kupovala. P.S:Jakou léčbu byste doporučil dítěti s vrozenou alergií na maso?Psychologickou?

0
před 8 lety Markyta

Pro Strychnina-Troufám si tvrdit, že máte špatnou představu o lidech nakupujících BIO. No, asi nemá cenu se hájit, stejně Vám to nikdo nevyvrátí. Nevím jaké články se nacházejí v Blesku a jestli jsou důvodem k nákupu BIO. Tak hodně štěstí s paprikou, okurkou a tak dál. Každý má svůj směr a takovéhle stránky by měly sloužit k přenosu informací a zkušeností, takže někdo kořínky (představte si, že jsou lidé kterým chutnají), někdo párky.O ekologickém zemědělství mám svou představu, neboť naši sousedé na chalupě měli eko farmu. Důvod proč do toho šli a dřeli tam na polích jako koně denodenně bylo hlavně jejich přesvědčení, jejich zelenina byla výborná.Bohužel zkrachovali pro malý odbyt a díky dalším problémům, které s tím nesouvisely (zdravotní problémy v rodině a nutnost odjet na druhý konec republiky). Kdyby mohli, dřeli by i dnes za pár šupů a já bych od nich dál zeleninu kupovala. P.S:Jakou léčbu byste doporučil dítěti s vrozenou alergií na maso?Psychologickou?

0
před 8 lety Strychnin

Alergie je somatický problém, ne psychický nebo psychosomatický - to jsem zřetelně uvedl, existují ještě daleko horší alergie, než jen na maso, a bohužel jediná cesta je vyhýbat se alergenům, to je ale otázka pro imunology, kteří na tom intenzivně pracují a troufám si tvrdít, že budoucnost nebude lepší, ale spíše horší. K té farmě - tam je jasný rozdíl mezi ideologií a tržní relitou, neznám přesné parametry jejich hospodaření (rostlinná nebo živočišná výroba), ale problém je už na začátku - rostlina s kořeny potřebuje živiny, a ty v půdě být musí, potřebuje dusičnany, fosforečnany, amonné ionty, draslík a celou řadu dalších látek, jinak neporostou - jak to řeší EKO farmy - úrodná půda nějakou dobu funguje, než se živiny vyčerpají - tomu se říká drancování přírody, není na tom nic ekologického, dále je třeba chránit rostliny před škůdci a chorobami - jak ekologické je nechat úrodu shnít? A závěrečný a nejdůležitější argument - energie, vše na farmě potřebuje energii - ta se musí vyrobit, někdo říká, že když odstavíme Temelín, nic se neděje, nebudeme brát energii z JETE, ale ze zásuvky :-) Biopaliva - ekonomická katastrofa, bionafta spotřebuje při výrobě daleko více energie, než se získá jejím spalováním - velmi ekologické, že? Takže závěrem - z 1 ha půdy - od pasu desetinová produkce daná nedostatkem živin, další pokles následkem chorob a škůdců, brambory 1/4 velikosti za cenu, která i při své nehorázné výši musí být stále dotovaná (hádejte z čích peněz), půda zralá na revitalizaci (můžete sice argumentovat zeleným hnojením, jenže to jaksi tu půdu blokuje po jednu sezónu = potřebujene další dotace na neprodukující půdu...) nekonzervované potraviny úspěšně plesniví a hnijí, pokud se rychle nespotřebují... To jsem se rozvášnil, mohl bych na toto téma diskutovat týdny a myslím docela objetivně, protože na rozdíl od Bursíka a spol. vím, jak fungují fyzikání zákony, pravidla trhu a zvládám i základní pochody v přírodě. P.S. Nejsem chronický pojídač párků, moc nemusím salámy a paštiky, ale jen kvůli tomu, že vidím, co to dělá s trávením, když např. sním půl kila prejtu ze zabijačky (jedno jestli z BIO nebo normální). Jen používám obsah lebky, neoblékám se jako Backham, nejsem v círvi jako Cruise, nejsem pomatený vegetarián jako Cameron Diaz, prostě mám rozum a vlastního ducha, který naštěstí nikdo neovládá a jestli mi dá někdo kilo kořínků (v ceně kolem česneku nebo papriky) a bude mi to chutnat a střeva se po tom nezblázní (jako, že asi ne) pak to bude pravidelně na mém jídelníčku, obávám se ale, že kilo těch kořínků k přímé spotřebě bude stát daleko více, než nutričně i chuťově hodnotnější potrava (např. kuřecí prsíčka nebo játýrka) - krevní cukr mám normální, cholesterol normální, TAG normální, po jídle si dám pivo, piju víno a slabě kouřím, nepiju žíraviny jako slivovice apod... a hlavně si užívám života bez vnucených omezení nebo vnucených přesvědčení (tím trpí většinou děti vegetariánů, jehovistů, katolíků, muslimů a židů), to, co jím nemusí mít nálepku "košér". P.S.2. - Nedávno jsem četl zprávu o 102 leté aktivní důchodkyni, která stále sportuje, nekouří, nepije a zásadně nejí zeleninu, jiná zase v témže věku přestala kouřit, protože jí to přestalo chutnat - bez ohledu na pravost těchto zpráv si tito lidé život užívali a užívají, bez toho, aniž by kontrolovali nálepky na potravinách...

0
před 8 lety Dita

Ale když má někdo alergii na maso nebo éčko, tak mu asi nic jinýho nezbývá než se masu nebo potravinám s nebezpečnými éčky vyhnout,

0
před 8 lety Strychnin

Alergie na jakoukoliv chemickou látku nemá, pokud vím, s éčky co dělat, není známa alergie na E300 (kyselina L-askorbová, triviálně vitamin C), ani na E947-8 (kyslík, vodík) o alergiích na propan-butan (E944, E943a) lze taky s úspěchem pochybovat. Oxid uhličitý E290 - že by ten? Pokud je někdo alergický na nějakou složku potravin, pak to v 99% nesouvisí s látkou přidanou, ale látkou přirozenou. Lidi naučte se základní věc - seznam éček je pouhý katalog látek, k poživatině přidaným a slouží k evidenci a zpětné kontrole!!! Dále podstatně zjednodušuje název a likviduje jazykové bariéry. Že jsou tam barviva, která se později ukázala jako nebezpečná - když si vezmete, že všechna ostatní brviva, co vůbec ečká nejsou, jsou jedovatá, je to docelá úspěch být na tomto seznamu, ne? Navíc, kdyby nebylo této evidence, nikdo by na to patrně nikdy nepřišel... P.S. udělejte si test vodových barviček pro děti - všechny obsahují nerozpustné sulfidy a reakcí ze silnou minerální kyselinou (treba HCl) se uvolňuje i na mě dost jedovatý sulfan (sirovodík) - a sulfidy jsou podle testu, který si každý může udělat doma v každé barvě, nejen červené (není to rumělka se rtutí!). Já a všichni, co znám, jsme s nimi malovali a všichni jsme to přežili - možná pro dnešní maminky nepochopitelně... Koukejte na to, co je škodlivé, ne na etikety v supermarketech, špatně vám může být stejně tak dobře po špekáčku, jako po brokolici nebo květáku (což jsou pro mě jediní konkurenti jídla s pořádnou flákotou masa :-)

0
před 8 lety Markyta

Strychnin-Myslím, že jediný kdo v této diskuzi vnucuje své přesvědčení ostatním jste Vy. Nejde o to co jíte, možná je to dost podobné tomu co já, ale jakým způsobem o sobě a ostatních píšete, zavrhujete, odsuzujete. Svět by byl dost smutné místo bez respektu k názorům druhých.

0
před 8 lety Dita

Pokud vím tak vodovky se snad nejedí, nevím co jste tím chtěl říci, uzeniny nejím protože do toho cpou různý dusitany, soli a podobně, nevím proč bych do sebe měla cpát tyhle jedy, ne děkuji, kromě toho co se vyhýbám potravinám s nebezpečnými éčky se cítím lépe, například se mi nepotí už ruce, a mám je krásně teplý, nevím jestli to má nějakou souvislot, doktor nebo chemik nejsem, ale zamyslete se nad statistikou rakoviny, kde dnešní strava lidí na tom nese určitě velký podíl,

0
před 8 lety Jana

Strychnin - Můj přítel po konzumaci potravin s éčky trpí například bolestmi hlavy, vážně mu mám s vědomým, že ho začne bolet hlava podstrojovat k jídlu párky, salámy, uzeniny a podobně?

0
před 8 lety Václav Š

Tuhle jsem se trochu probíral regálem s balenými uzeninami a nenašel jsem ani jednu jedinou, která by neobsahovala E621 (glutaman sodný). E621 se v přírodě běžně vyskytuje třeba v houbách nebo mořských řasách, nikoli ovšem v prasečí prdeli ani v krůtích kozách. Tohle nechápu, opravdu je taková poptávka po potravinách, co chutnají všechny stejně? Schválně si zkuste test se zavázanýma očima, jestli čistě podle chuti a vůně rozeznáte třeba vepřovou šunku od kuřecí... Někdy mi přijde, že podobně jako některým lidem chutná jen podle etikety, jiným lidem (zřejmě většině) zas chutná jen podle vzhledu. Párkrát už jsem na sobě pozoroval různé příznaky CRS při mírně vyšší koncentraci této látky, například po konzumaci instantních nudlí nebo čínských jídel (zjm. ospalost a únava, ale párkrát i bolest hlavy). I proto se glutamanu snažím vyhýbat, další důvod je ten, že mám radši chuť masa.

0
před 8 lety Strychnin

Dita - Vodovky se nejdí, stejně jako dřevěný houpací koník pro děti - přesto nesmí obsahovat jisté druhy barev, to s jídlem nesouvisí, souvisí to s panikou, kterou se tady snaží šířit některé hysterické portály. Píšete, že nejste doktor ani chemik, že nevíte, jestli to s éčky souvisí, já jsem chemik a zdravotník a říkám, že to s nimi nesouvisí. Žádná potravina nemůže obsahovat nebezpečnou látku, je to zakázané, jiná věc je, když má někdo pocit, že je nebezpečná, buď iracionální (vidí Exxx a trpí - tam je nasnadě návštěva psychologa), nebo racionální (když mi nějaká potravina nědělá dobře, pak jí přece nebudu jíst, to je jasné a žádná ečka na to nemají vliv). Statistikám rakoviny zjevně nerozumíte, když je spojujete s éčky, převážně tučná a masitá strava má ve střevech za následek převahu hnití potravin, místo normální rovnováhy mezi kvasnými a hnilobnými procesy, v důsledku čehož vznikají ve střevech nebezpečné látky, které tam navíc díky svým vlastnostem a vlastnostem obsahu kolem zůstávají násobně déle než u vyvážené stravy - tak vzniká rakovina střev. Jinak pro uklidnění rakovinné buňky vznikají v těle každého člověka každý den, není to nic nepřirozeného, problém nastane, když je tělo včas nezlikviduje a umožní jim se množit dále, jejich jediná odlišnost zpočívá v tom, že jejich růst se vymkl kontrole organismu, neprodukují nic toxického, naopak řízeček ze sarkomu je chutnější, než normální maso (pro ty, co si myslí, že řezník na jatkách pozná sarkom (např. svalový nádor) tak se plete, je to maso jako jiné, jen nerostlo roky, ale max. měsíce (to právě ohrožuje organismus). Markyta - asi patříte mezi lidi (už jsem takové poznal) kteří si myslí, že je více pravd a nejlépe ta jejich je ta nejsprávnější. Omyl, pravda je jen jedna a já jsem ochoten diskutovat, nic nikomu nevnucuji. Rajčata jsou zdravá, ale přesto je nemám rád a vůbec je nejím, ale neříkám - lidi nejezte rajčata, kouřím, ale neříkám, lidi kuřte... Jen bojuji jen proti hlouposti, které je všude požehnaně...

0
před 8 lety Dita

Strichnin, takže vy tvrdíte, že nebezpečná éčka, ač u nás nejsou zakazáné jsou vlastně bezpečná? Že dneska skoro každé druhé dítě trpí nějakou alergií není z potravin. Že hyperaktivita dětí není z potravin, vlastně jsme všichni zdraví, protože jíme zdravé potraviny ať už se jedná o uzeniny, barviva a podobně. Já osobně se potravinám s nebezpečnými éčky vyhýbat budu ať už tvrdíte cokoliv. Váš názor si ráda přečtu, ale moc jim za pravdu nedávám.

0
před 8 lety Strychnin

Dita: Nikoli, alergii na potravinu způsobuje látka přítomná v potravině, ne látka přidaná. Alergie na jahody nebo rajčata podle vás znamenají, že když si je utrhnu na zahrádce (tedy bez přidaných eček) - nezpůsobí mi alergickou reakci nebo anafylaktický šok??? To je přesně argument proti vaší doměnce, můžete si myslet, že éčka v jahodovém kompotu někomu způsobily alergii na jahody, pravda se ukáže, když sní čistou přírodní jahodu, dle vaší teorie by se mu nemělo nic stát, prakticky však skončí na pohotovosti (v ideálním případě ještě živý) a to nepožil žádnou přidanou látku (éčko) - to se vám to té teorie ale nehodí, což? Všechny potraviny musí být zdravotně nezávadné, pokud se nějaká přidaná látka shledá jako objektivně nebezpečná, okamžitě se na základě E-kódu vyřadí z distribuce a používání. Z toho vyplývá, že pokud je éčko povoleno, je zdravotně nezávadné. Zde uvedený seznam "nebezpečných" éček je spekulace a přání zájmových skupin zejména BIO iniciativ, které jich požívají minimum (ale dusitany jim nevadí), zajímavé je, že je zakázáno používat pro BIO potraviny pojem "zdravější" proč asi? Nakonec si přečtěte "stupnice je čistě subjektivní hodnocení autorů tohoto webu" a je jasné odkud vítr vane - co web, to jiná stupnice založená na pocitech. Říkají vám, co byste měla jíst, v televizi a tisku o co se máte zajímat a bulvár vám to ulehčí pocitem, že se raději nemáte zajímat o nic, protože nejdůležitější události dneška je Bartošová a Superstar. Za chvíli zapomenete, kde máte v hlavě tlačítko "ON" a budete dělat to, co dělá dav kolem. P.S. tento web má adresu emulgátory.cz - tušíte, co to je?

0
před 8 lety Markyta

Strychnin-vůbec nemůžete vědět, jaká jsem jen z pár řádků na internetu. Naopak jsem taková, že si ráda vyslechnu a přečtu spoustu názorů na jednu problematiku, protože mne zajímají jiné úhly pohledu. Někdy člověk zjistí, že se na jistou věc díval moc zaujatě, jindy naopak se dozví něco nového. Nikdo není vševědoucí a rozhodně si nemyslím, že by někdo znal čistou pravdu. Podle mne je život o neustálém volení si mezi něčím a něčím. Kdo si myslí, že ví vše, je chudák.Vaše škatulkování a hodnocení druhých lidí je zarážející.Navíc já oceňuji práci autorů tohoto webu, protože se zde setkávají lidé s podobnými názory a mohou diskutovat.Ale to už s uzeninami opravdu nesouvisí.Bio párky jsem ochutnala a jsou chuťově mnohem lepší, nezávisle na etiketě:-)

0
před 8 lety Markyta

Mimochodem, alergie na chemické přísady, postřiky,atd. možná nejsou ještě prokázané, ale co není, může být.Já například jahody ze zahrádky jíst můžu a po těch kupovanách mě pálí jazyk, podobně s broskvemi.Důvod?Na těch kupovaných mi asi něco vadí.

0
před 8 lety Strychnin

Markyta - já jsem tomuto webu velmi zavázán za seznam, který jsem hledal, v tom je pro mě přínosný. Na vašem příkladu z jahodami je krásně vidět, že éčka jsou úplně mimo. Možná přijde doba, kdy bude na potravinách uvedeno, čím byly ošetřovány, to by teprve znamenalo průlom, protože tyto látky jsou až na možné výjímky skutečné jedy a látky zdraví škodlivé. Ale není to v zájmu ani producentů, ani spotřebitelů, takže s tím nepočítám...

0
před 8 lety Václav

Strychnin: Podle mě éčka nejsou úplně mimo. Jasně, že ještě lepší by bylo znát opravdové složení... Ale lepší aspoň tyhle informace, než žádné. A potraviny nemusí být zdravotně nezávadné, pouze se musí mít za to, že jsou. Jsou potraviny s přidaným barvivem E123 zdravotně nezávadné? Naše úřady mají za to, že ano, podle amerických ne (FDA ho zakázala v r. 1976). Jistě nejen pro mě to je dostatečný důvod pro to, abych takovou potravinu vrátil zpět do regálu. Jenom o tom vědět. Éčka nepatří mezi nejdůležitější informace o potravinách, přesto svůj význam mají.

0
před 8 lety no name

I éčka mají,někdy dramatický,vliv na zdraví organizmu,byla-li překročena rovnováha a dotyčná osoba už je nemocná,píši ze své zkušenosti,je to pak jako lít olej,někdy spíš benzín do ohně. Co ustojí tzv.zdravý organismus,to nemocný ani náhodou. Kdo ještě nehasí požár,neztratil moc nad svým tělem(není nemocný),může mít mylný pocit,že třeba mají pravdu ti,kteří mají zájem na zamořování těl(a myslí) lidí škodlivinami a jedy,taky jsem donedávna pochyboval,nepřeháníš?,říkal jsem si,dnes vím,že ne. Někdo má zájem na tom,aby byla bagatelizována,nejvíc Ne ti,kteří z toho finančně profitují. Téhle Zemičce vládne někdo jiný,než věří ti,kteří nevidí za oponu,řekl jinými slovy J.F.K. a poté,co se pokusil o návrat USA zpět do kapitalismu tím,že se jim pokusil nenásilně vzít možnost bezuzdně manipulovat s lidstvem pomocí tzv. peněz zavedením p.státních(federálních)(když už to tolik nejde pomocí náboženství - pámbíčkářství),byl demonstrativně odstraněn. Někdo má hluboký zájem na tom,aby stávající stav pokračoval a prohluboval se. Třetina obyvatel kolonie ČR onemocní během svého života onkolologicky,jak jsem nedávno v zaslechl tvrdit prof. Vorlíčka z Brna(bez té kolonie ,ovšem,to by pan profesor nemohl zastávat pozici bojovníka proti rakovině).

0
před 8 lety Eva

Přečetla jsem si tady všechny názory najednou a docela rychle, protože je to téma, které mě zajímá. I když nejsem žádný specialista, co se výživy, chemie.....týče, přikláním se k názoru, že každý má svůj rozum, potřeby, chutě ... a podle toho se řídí. Tím chci říct, že každý člověk je úpně jiný a tudíš s jiným názorem a přístupem k věcem a tady bych se chtěla zastat Strychnina, protože mám pocit, že mimo jiné, i toto chtěl říct. Jestli jsem to pochopila špatně, tak se omlouvám. Žijeme v hodně chaotické době, kde se všechno podřizuje ekonomice a pohodlí. Ta první stránka je pochopitelná, ta druhá také, ale myslím, že mnohem nebezpečnější. Jen pro příklad, myslím tím trvanlivé věci, supermarkety, které mají otevřené od nevidím do nevidím, kde si můžete koupit pořád všechno /tedy skoro/, stahování cen co nejvíc na úkor kvality.....pro mě je to jednoduše chaoz. Bohužel to všechno souvisí se vším a vyplývá to tak nějak ze situace, současného životního tempa, priorit... V současné době se nedá bohužel věřit ničemu, ani nálepce BIO. Je potřeba se řídit svým rozumem a asi známým pořekadlem - všeho s mírou - a to s tím přístupem, že každý si jej vyhodnotí po svém. Na nic neexistuje jednoznačná rada, pravidlo. Žijeme v nezdravém světě a je jen na nás, aby jsme si v něm vybrali pro sebe to nej. Přikláním se k tomu, kupovat maso v malých řeznictvích, ne v super, hyper i když to není 100% záruka kvality, určitě si číst etikety, aby jsme věděli co si kupujeme, pokud jsme schopni v některých případech to pochopit, přikláním se k tomu nejíst věci, které nám nedělají dobře, i když můžou být 100x BIO nebo RACIO, určitě si ráda přečtu jakýkoli příspěvek, jako je třeba i toto téma....ale stejně je na mě, abych si udělala svůj závěr. Špatný nebo dobrý. Můžu ho tady napsat nebo ne, ale není na místě se tady jakkoli osočovat. Každý má nějaké informace, zkušenosti názor a myslím, že je dobře, když se o něj podělí. Závěrem bych asi řekla to, že je jedno, jestli někomu chutnají kořínky nebo bifteky, spíš bych viděla problém v tom, z jakého důvodu to dělá. Jestli z vlastního přesvědčení nebo proto, že je to moderní, zrovna vyhlášené nebo třeba momentálně v akci /cenové/ :) Eva

0
před 8 lety lenka

to množství co normální člověk sní uzenin a v nich obsažených dusitanů (pohybujeme se v rozmezí 1,5 - 2,5% z celkové hmotnosti) a následný rozad na nitrosaminy není tak závratný, aby jsme si nemohli dát nějaký ten párek. Daleko více dusičnanů je v zelenině přeměnou se opět dostaneme na dusitany. a taky nezapomeňme na cigarety, kde jsou nitrosaminy taky hojně...Takže omezit kouření a hned si můžete přihodit kolečko salámu. Dusitany jsou z technologického hlediska velice důležité - zvyšuji vyznost vody - tedy máme nějakou tu šťávičku, když si uvaaříme párek, také barvu vvýrobků, chuť a nezapomeňme na pozitivní vliv v boji proti clostridium botulinum, která je velice nebezpečná.. možná jsem an něco zapomněla..ale důležité je, že ečka nejsou špatná, samozřejmě je snahou, aby výrobek obsahoval co nejméně těchto pomocných látek, ale vše se odvíjí také od ceny výrobků...

0
před 8 lety lenka

to množství co normální člověk sní uzenin a v nich obsažených dusitanů (pohybujeme se v rozmezí 1,5 - 2,5% z celkové hmotnosti) a následný rozad na nitrosaminy není tak závratný, aby jsme si nemohli dát nějaký ten párek. Daleko více dusičnanů je v zelenině přeměnou se opět dostaneme na dusitany. a taky nezapomeňme na cigarety, kde jsou nitrosaminy taky hojně...Takže omezit kouření a hned si můžete přihodit kolečko salámu. Dusitany jsou z technologického hlediska velice důležité - zvyšuji vyznost vody - tedy máme nějakou tu šťávičku, když si uvaaříme párek, také barvu vvýrobků, chuť a nezapomeňme na pozitivní vliv v boji proti clostridium botulinum, která je velice nebezpečná.. možná jsem an něco zapomněla..ale důležité je, že ečka nejsou špatná, samozřejmě je snahou, aby výrobek obsahoval co nejméně těchto pomocných látek, ale vše se odvíjí také od ceny výrobků...

0
před 7 lety ms

To lenka: To co zabije clostridium botulinum časem zabije i člověka....jen tak mimochodem nitrosaminy přímo reagují s nukleovou kyselinou v DNA (nitrosaminy s aminoskupinou v nukleové kys. za vzniku hydroxy skupiny, či-li úplná změna charakteru nukleové kyseliny schválně se na to zeptejte biochemiků)a tím způsobí rakovinu....přeji dobrou chuť To strychnin :"převážně tučná a masitá strava má ve střevech za následek převahu hnití potravin"...pouze masitá, tuky nehnijou !

0
před 7 lety Kuře

To Markyta: Mám takový pocit, že jste naprostý laik, který se řídí jen podle reklam..

0
před 7 lety Petr

Pro všechny- držme se toho, co psáno bylo na jídelníčku císaře Franz Josefa: "jez od všeho trochu, budeš zdraví hochu" - dnes myšleno i pro ženskou populaci

0
před 7 lety iveta

Souhlasím s Petrem..

0
před 7 lety Dominika

Můžu říct z vlástní zkušenosti,že po zdrave stravě kterou jsem začala asi před 2 mesici se citím jak znovu zrozená ...začatky byly těžké chutě byly ,ale ted když někdo předemno ji parek ,nebo jine hnusy v kterých jsou pomleté jen zbytky ,tak se mi zvedá žaludek. Ted jedině co s etyče uzenin kupuji kuřecí šunku ,která je světlá,neboť v těch ,,uzených"" načervenalých prý libových jsou akorát samé barviva..... Piju jen čistou neslazenou vodu nebo čaje...colu a jiné svinstva vysadila...Maso jedině kuřecí nebo ryby.Když mě chytui mlsna tak bily jogurt s musli a ovocem ....prostě se cítím lépe a místo toho abych si koupila tlačenky ,klobasky ajn. raději peníze investuji do jiných věci ;-)

0
před 7 lety yetti

Hm.... Tak jak jsem si přečetl tuto diskuzi nevím... Občas si dám nějakou uzenku; pravda, špekáček v hypermarketu zásadně nekupuji (to je fakt jenom jako špekáček) ani jiné uzeniny či maso - na to mám vedle masnu "Best Farm" kde mi bez příplatku i umelou vybrané maso přímo přede mnou. Stejně tak neřeším "zdravou" výživu - řídím se především vlastní momentální chutí (naučil jsem se poslouchat vlastní tělo). Mívám období "pažravosti" na česnek či cibuli (samozřejmě syrové) či mrkev nebo celer či petržel. Mléko pokud možno Selské, jogurt výhradně živý téměř výhradně Strakonický. To vše od českých producentů. V množství jídla se neomezuji ani kaloricky ani kvantitativně. Výsledek? Za posledních 6 let váha oscilující mezi 62 až 65 kg při výšce 170 cm dle ročního období a pracovní neschopnost 0 dní. Netrpím alergií ani cukrovkou. Krevní rozbory vykazují hodnoty srovnatelné s 20 letým člověkem (brzy mi bude 50)... Resume: Nekoukejte na éčka, jezte na co máte chuť a hýbejte se (já se hýbám cca 5 hodin denně byť jen na procházce se svojí pesou). A hlavně se naučte naslouchat svému tělu - batole ví proč žužlá hřebík či olizuje omítku obsahující vápno. P.S.: Jako batole jsem prý rád požíval slepičí exkrementy. Pro dnešní matky cosi nepředstavitelného ;-)

0
před 7 lety Vendula

Nevím, jak někdo může nakupovat uzeniny v těchto supermaketech, kde jsou uzeniny vystavené jen pro dobré oko, navíc to mají nasvícené nějakou zářivkou na maso, aby to ještě lépe vypadalo, já bych si to domů nepřitáhla, ikdyby to rozdávali zadara.

0
před 7 lety Pavel

Vendula: Teď jste mi sebrala náměť na příspěvek, přesně o tom světle, jsem chtěl dnes napsat. Je to pravda, v supermarketech používají speciální světla určená speciálně pro nasvícení masa. Maso pod nimi vypadá přitažlivěji.

0
před 7 lety Fanánek

Mám rád uzeniny od výrobců v lokalitě, kde žiju a které mi chutnají. Tlačenku, jitrnici, sulc, slaninu a pochutnám si na dobrém gothaj salámu, junioru a někdy i křemešníku, výjimečně i uheráčku. Tyto pochoutky nemohu vynechat ze svého jídelníčku, konzumuji je od dětství (červených a žlutých limonád za 50 haléřů 0,33l jsem vypil cisternu - viz jiná rubrika) je mi přes pade a zdravíčko slouží.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

No jo někdo má to štěstí, že snese všechno, žluté a červené limonády, čistá chemie.
Jestli bylo za komoušů něco dobrého tak to bylo eskymo za 50h, jogurt,tatranky, nugát kostičky, trvanlivé polévky v kostkách,masozeleninový sýr a špekáčky.

0
před 7 lety Fanánek

To Jirka: Nahrál jste mi na možnost v tomto momentu uvést rozdíl ve směru vývoje finálního parametru potraviny. Zatímco dříve byla potravina vyrobena jakostně především na výslednou chuť, v poslední době je hlavním kritériem bezpečnost potraviny, díky i členství v EU. Otázka je právě v tom, zda platná legislativa zajišťuje bezpečnost potraviny pouze z hlediska jednorázového požití nebo i její dlouhodobé či pravidelné konzumace. Na závěr si myslím, že v současnosti se v mnoha případech parametr chuti potraviny odsouvá do pozadí, ale proč tomu tak je, to by museli popravdě odpovědět zástupci z řad výrobců.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

Bezpečnost potraviny neznamenená že by nemusela být chutná, například Farmářská klobása: hovězí a vepřové maso a koření, žádná rychlosůl. Červavé jablko taky chutná líp než 6krát postříkané a komunistická tatranka byla taky lepší než ty dnešní imitace a dnešní špekáček bych do huby nevzal.
Bezpečná a kvalitní potravina nemusí být nutně bio, stačí když nebude nastavovaná všelijakýma sajrajtama.

0
před 7 lety gulag

to fanánek: není spíš kvalita potravin určena požadavky kupujících? To jsou jen a jen oni, kteří rozhodují, zda koupí nebo ne. A hlavně jde jim o cenu.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

to gulag: To je pravda na cenu hledí každý, ale troufám si tvrdit, že jedné kvalitní klobásy se najíte víc než 3 špekáčků, takže ve výsledku ušetříte.

0
před 7 lety pinkidinky

No já nevím, sice si spousta lidí libuje v tom jak tady jsou super hyper a jak levně nakoupí, povšimnul si, ale také někdo, že kvalita těch potravin je pryč a že dnešním dětem těžko budete vypravovat, jak vypadá skutečný jogurt nebo špekáček, který když v létě opékáte na ohni, tak z něj teklo tolik omastku, že si ohýnek jen mlaskal, dneska máte strach, aby se vám ta obarvená buchta nevznítila na klacíku.

Ve výsledku ušetříte i na českém česneku, chuť je k nezaplacení a do polévky či bramboráku vám stačí dva stroužky, já mám jednu hlavu tak na měsíc i déle.

0
před 6 lety jmatek

Bílé mnichovské klobási(neudí se): http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/Klobasy/
Místo rychlo soli jde použít sůl a cukr 1kg soli lžíce cukru (viz. odkaz na šunku: http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/sunkovar.sunka.recept-na-sunku.jak-na-sunku.sunky.veprova-kyta.sunkovar.sunka.cz/

J.d.ch.


0
před 6 lety Šárka

Po přečtení knihy Dr. Hnízdila, ve které mj. píše, že dnešní zdravotnictví a farmaceutické společnosti CHTĚJÍ, aby byli lidé nemocní, ne, aby se léčili (proto např. z artrózy, která vždy byla součástí lidského života a pouze odráží stav našeho těla a to, jak se k němu chováme, udělali strašnou chorobu a už v TV běží reklamy na léky, které nás před ní ochrání a lidi věří, že i když budou své tělo huntovat tak pár prášků je zachrání) věřím, že éčka dobrá nejsou. Na www.emulgatory.cz jsem pročítala seznam nebezpečných éček, u některých bylo napsané, že v malých množstvích nejsou nebezpečná, ovšem seznam potravin, který tato nebezpečná éčka obsahoval, byl sálodlouhý. Pokud sním deset potravin, které obsahují málo nebezpečných éček tak je to stejně nebezpečné. Vím ale, že to bez chemie nejde. Začala jsem s přítelem pěstovat zeleninu a překvapilo mne, že bez všelijakých postřiků to prostě nejde - proti plísni, proti mšici, proti padlí, proti mandelince, proti larvám bělásků, dusíkaté vápno proti škůdcům v zemi, něco proti slimákům, něco proti přezimujícím škůdcům atd. ALE bylo mi vysvětleno, že pokud se dodržují ochranné lhůty a ovoce/zelenina se nesklízí po postříkání dříve, než je stanoveno, nemělo by obsahovat již žádnou zbytkovou chemii. Stejně tak spousta věcí, která se používá na hnojení, je čistě přírodního původu, případně jsou to stopové prvky, které se v půdě vyskytují i normálně (pouze se přidávají, když se půda hodně využívá). Proč by to tak nemohlo jít i v případě uzenin? Před sto lety lidi taky nepotřebovali žádná éčka, samozřejmě ale nebyli líní si sami doma všechno připravit. Dnes chceme mít všechno v lednici strašně dlouho a kdykoliv k dispozici, když chceme jogurt, pečivo atd. chceme ho hned, nikdo se s tím nechce plácat doma a čekat x hodin, než bude hotovo. Platíme daň za lenost.

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

mimochodem ted jsem pred nedavnem zahledla v televizi recept na domaci dusenou sunku ;-) myslim, ze se to da zvladnout:
20 g soli (1,5–2 % váhy masa)
100 ml vody
750 g vepřové kýty
1 lžička medu




Postup:

Maso omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme na kousky. Zaleží jen na vás, jak velké budou, mějte ale na paměti, že podle toho bude vypadat „mozaika“ vaší domácí šunky. Přidáme sůl v rozmezí 1,5 až 2 % hmotnosti váhy použitého masa. Pro ochucení přidáme lžičku medu a vše hodně důkladně promícháme. Vzniklou směs přikryjeme potravinářskou fólií, dáme do ledničky a necháme 2 dny uležet. V průběhu této doby je dobré směs ještě jednou důkladně promíchat.

Do formy na domácí šunku vložíme mikrotenový sáček (pokud není forma, dá se použít střívko na tlačenku, které koupíte v domácích potřebách. je důležité vytlačit z něj při plnění vzduch)a naplníme ho masovou směsí. Musíme maso důkladně upěchovat, aby se nám šunka po uvaření nerozpadala. Formu naplníme, uzavřeme a postavíme do vhodné nádoby s vodou. Dbáme, aby voda při vaření nešla přes formu. Vaříme tak, že 1 kg šunky odpovídá 1 hodina přípravy. Aby se voda jen tak táhla, jako když vaříte vývar (cca. při teplotě 80° C).

Po uvaření necháme domácí šunku vychladnout, vyjmeme ji z formy, krájíme a podáváme.

0
před 5 lety ivan

zásadně nejím nic co bylo zemleté a kupované v obchodě, není problém doma udělat většinu uzenin,možná ta chut nebudě jak z obchodu kde je spousta dochucovadel a barviv,škrobu a jiných chemikálií ale při troše snahy se dá udelat dobrý kabanos,klobáska ,anglická,paštika,.... kdo má malou udírnu je za vodou.

0
před 5 lety otiss

Koupil jsem si gothajský salám od Best farm v Kauflandu.
Po prvním soustu jsem se málem pozvracel.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

otiss: upřímně, já bych se pozvracela už při prvním pohledu na složení:D

0
Obrázek uživatele bartson
před 5 lety bartson

Už tam úplně na obalu vidim ty kravičky, ovečky, prasátka na zelené louce jak vesele skotačejí okolo svého vysmátého farmáře na best farmě :D

0
před 5 lety počítám matiku

Ahoj lidi, mne také děsí ta éčka na potravinách. Přestala jsem solit nebo solím jen velmi málo a co se nestalo? Párky jsou přesolené, salámy samá sůl a nechutnají mi. Zbývá než kupovat ryby a jiné výrobky, které jsem doposud zavrhovala. Snad to bude cesta za lepším životním stylem. Protože ruku na srdce, když špatně jíme, jsme unavení, depresivní a nešťastní. Když jíme dobře, dobíjíme si dobře energii, dokážem i nemožné.M

0
před 5 lety Dita

Já vůbec nechápu, že někdo za takový výrobek vyhodí peníze. Při příštím nákupu jste si mohl tuto vynaloženou sumu přičíst k jinému výrobku a pořídil by jste si salám z masa. Kouzlo nákupu v supermarketu, jak neodolatelný zážitek, kterého jsem se vzdala již před hodně dlouhou dobou.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

To "best farma" leda pro toho farmáře:/

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Salámy a párečky naštěstí nejsou základní potraviny, tak se bez nich můžeme lehce obejít, a jen občas zhřešit. A když občas, tak ať ta kvalita stojí zato, a pečlivě si vyberu z těch nejlepších.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já už jsem se taky naučila kupovat pouze krůtí šunku s 90% masa, ale na kila jí nejím, fakt radši jen občas a když už, tak si připlatím i když je cena "luxusnější" než u nějaké standartní za 9,90,-:)

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Před chvilkou jsem našla v novinách inzerát na uzeniny bez éček : http://www.efree.cz/cs/

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/testy-a-kvizy/33172-test-tyhle-parky-si-rozhodne-nekupujte
zajímavé čtení :-(

0
před 5 lety Věra

zajímalo bymě,proč se do všech uzenin ,ale i do uzené"krkovice"aplikuje škrob a voda.Ani dětská šunka,šunka od kosti není kvalitní,vše obsahuje bramborový škrob a zahušťovadla,tytřo uzeniny jsou bez chuti.Ale,zřejmě český člověk nehledí na kvalitu,ale na kvantitu.Neexistuje jediná,byť opravdu drahá uzenina ,bez přídavků škrobu,E-ček,zahušťovadel a vody.Platíme si ,resp.připlácíme na zdravotnictví,měli bychom tedy kupvat,mít tu možnost koupit kvalitní potraviny,abychom neskončili s rakovinou jater,slinivky břišníma hlavně velkým příspěvkem za léčbu a léky,tam pak jde o život a pěněz nám není líto.Němělo by nám být líto peněz i při nákupu potravin

0
před 5 lety Blanka

Prosím, z čeho se má správně skládat Slovenský salám. Má být z vepř. masa, nebo tam může být ve složení uvedeno jako první položka strojově oddělené maso drůbeží? Děkuji.

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Dnes u nás zazvonil pošťák a doručil velký balík. Byla v něm 2,5 kilová šunka s kostí. Vánoční dáreček od příbuzných. :-))Hned jsem mrkla na složení: vepř, sůl, citronan sodný, kyselina citronová, dusitan sodný, askorban sodný, ale nejvíc byly zastoupeny difosfáty E 451.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Danah: to potěší:))

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Danah: to potěší:))

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

:-)) Ano, zvlášť některé členy rodiny to nenechá chvíli v klidu:

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Jejej, ta vypadá, jen se zakousnout!:)

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Uzeniny-jak to s nimi je? Je to smutné, ale uzené v kouři vůbec nejsou. Proto jsou nacpané chemickým svinstvem, které má aspoň chuťově nahradit uzení. Párky, klobásy, i ta šunka jsou jen pokropeny odpornou kapalinou s uzenou chutí, která se vozí v plechových barelech. Je to aromatická látka. Ta naše výše zmíněná dobře vypadající šunka má datum spotřeby 30.12.2012!!!Prostě není konzervovaná uzením a přesto, že obsahuje ty uvedené chemické přídavky, se rychle kazí. Pak už vůbec nevidím důvod tyto chemické látky používat, natož jíst. Otázka je, jestli malá uzenářství také sprejují uzeniny nebo je opravdu udí. O to se musíme zajímat.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Danah, když jsem studovala veterinu, byla jsem na praxi...o nějakém uzení v kouři si opravdu můžeme nechat zdát, do obrovským kotlů začal pán cosi nalejvat, když jsem ptala co to je, odpověděl, "no to je kouřové aroma"... vlastně jako by to byla už úplná samozřejmost...

1
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Ano, samozřejmost! To je ono. My už jsme vychovaní tak, že považujeme chemikálie v jídle za normální! Sakra, kde zůstal zdravý rozum a pud sebezáchovy? Ty sudy s ropným produktem, odporně páchnoucím po kouři, má být součást našeho každodenního života? Problém je, že tyhle změny k horšímu se dějí tak hrozně rychle, že se ani nestačíme nadechnout, natož se dozvědět.

0
před 3 roky Vlaďka

Kupuju uzeniny do Chodury. Mám to ověřené a vím, že jsou Beskydské uzeniny vždy ve skvělém stavu. Nikdy se mi nestalo, že by byly pochutiny nějak znehodnocené nebo ošizené. Jiným dodavatelům už nevěřím, vždy jdu na jistotu.

0
před 3 roky Michaela

Já s Chodurou moc dobré zkušenosti teda nemám, ale zbytek z naší rodiny si jeho výrobky nemůže vynachválit. Možná jsem narazila na špatný kus. Stane se:( 

1
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

a nebo se občas stane, že to necháte o chvíli déle v nákupní tašce nebo se to cestou vlivem teploty nebo přímým sluníčkem zapaří, necháte to déle v teple na lince než to schováte do ledničky )takže se tam může stihnout něco pomnožit)... no a pak i sebe lepší výrobek bude nic moc a ne úplně vlivem výrobce, ale jen prostě bezděčnou chybou při převozu domů....

0
před 2 roky Milos

100 g šunového baleného kolena po rozbalení z toho vyteklo 38 g vody to máme litr vody za 179 Kc
jsou to hajzlové.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

koukněte na obal, zda tam není něco jako glazováno , fosforečnan sodný či obsah vody...pak by to mohlo být jasné :)

0
před 2 roky Iveta

To je hnus, co se dneska do toho jídla přidává. Člověk aby byl pomalu chemik, aby věděl, co vlastně jí. Chodívala jsem vždycky do CHODURY, ale teď už si nejsem vůbec jistá... :-(

1
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

nemusí te být chemik - jen se naučit kupovat jen základní suroviny a "vylepšovat" si to pak doma - jogurt bílý, maso - max. maso mleté, šunku nejvyšší kvality, rybu v celku ne filet, mléko, máslo, sýr...do těchto výrobků nesmí přijít žádná náhražka...ale jakmile je to masný polotovar(výrobek), šunka bez další specifikace, jakkoli ochucený jogurt,tvaroh, sýr...tak pak už tam můžete najít kde co....

0
před 2 roky Iveta

Hmmm... Jasne, to dává smysl. Děkuji za alespoň drobné objasnění. Škoda jen, že ty ne moc kvalitní věci mi nejvíce chutnají. Například právě třeba klobásky z chodury... :-D Škoda no... :-( Budu to muset víc hlídat, abych do sebe necpala žádné jedy.

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

Slunew, proč ne filety z ryb, myslela jsem, že se jedná taky o čistou rybu, když není ochucená. Když koupím filet ryby bez kostí, není to stejné jako celá ryba? Ta bývá pro nás moc velká.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

Filety byvaji casteji s pridanou vodou a aby ta voda ve filetech drzela byva fixovana fosforecnany...

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

A myslíte, že se to týká i čerstvých ryb, které si nejvíce kupuji?

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

Cerstve ryby musi byt bez uprav. Filety,pokud vam je neudelaji pred vami,jsou uz vyrobky a tedy mohou byt "upravene"

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

Děkuji za vysvětlení, to jsem nevěděla, že by mohly být filety takto upraveny. 

0
před 2 roky Heim

Co se týče čerstvých ryb, je stále více ryb chovaných v sádkách a krmených průmyslovou směsí neznámého (pro zákazníka) chemického složení. Bohužel i ryb, u kterých bychom čekali, že jsou z volného moře. 

0
před 13 měsíci Cimrová

A v chodurovi dávají do uzenin taky nějaké éčka apod.?

0
Obrázek uživatele Slunew
před 13 měsíci Slunew

no pokud má (což má) klasické "červené" uzeniny, tak minimálně tam bude mít dusitany, zda i něco dalšího, to už musíte zjistit podle etikety.....

0
před 12 měsíci Lucka

Já si poslední dobou oblíbila uzeniny od Chodury, opravdu je tam mají chutné a vím že jím maso a ne kdo ví co jiného

0
před 12 měsíci Martin

Lucko a jak si můžete být tak jistá že jíte maso a ne kdo ví co jiného? dělala jste nějaký rozbor? :-)

0
před 12 měsíci Lucka

Tak člověk to prostě pozná už podle chuti..stačí si koupit nějakou šunku ze špatného uzenářství a nedá se to vůbec jíst ;) v choduovi si člověk na tom prostě pochutná :)

0
před 12 měsíci Martin

Aha aha...no tak to jo, když to poznáte podle chuti :D ...nevím, nesoudím a nerejpu..jen jsem to chtěl vědět, jestli to máte nějak ověřené :)

0
před 12 měsíci Lucka

Tak si kupte pár koleček šunky nebo čehosi a uvidíte sám, že  nekecám :-) pak si nebudete už kupovat jen pár koleček bych si tak tipla :-P

0
před 12 měsíci Martin

Martin: Ano, půjdu do toho, jen si musím zjistit zda je Chodura v našem městě :-) už dlouho hledám dobré uzenářství

0
před 12 měsíci Lucka

Lucka: aha, odkud jste? Zkuste se podívat na jejich webovky jestli tam nemají vypsané jejich prodejny :-)

0
před 12 měsíci Lucka

Myslím, že webovky maji normálně chodura.cz

0
před 12 měsíci Marie

Oni mají prodejny skoro všude, tak to pak vyzkoušejte. Podle mě nejlepší jejich medová šunka. Ta je úplně top!

0
před 12 měsíci Simona

Taky máme blízko od nás jednu prodejnu a chodím k nim pravidelně. Za mě mají uzeniny prostě nejlepší! =) :-*

0
před 11 měsíci Kopretinka

Já se musím přiznat, že jsem u nich nikdy nebyla. Ale jak tady vidím ty vaše pozitivní reakce, tak se k nim nejspíš brzy podívám.

0
před 11 měsíci Simona

Vyzkoušejte a uvidíte, že je to citelný rozdíl. Za mě prostě jedny z nejlepších uzenin. Hlavně tou kvalitou se nedají s nikým srovnávat.

0
před 11 měsíci Kopretinka

jj, nechám si poradit a dneska se k nim pro něco stavím. Četla jsem tady, že je nejlepší jejich medová šunka, tak si asi koupím to. :-)

0
před 11 měsíci Simona

A nebo zkuste Holandské párky se sýrem, ty jsou taky výborné..mňam :-)

0
před 11 měsíci Lucie

Jsem teď byla na těch jejich stránkách a hned se mi sbíhají sliny, no jo..jsem masová :-) na sladké moc nejsem 

0
před 11 měsíci Lucie

Nejvíce TOP jsou ty jejich historické fotky na chodurových webovkách ..drsný... http://www.chodura.cz/o-nas/historie-znacky/ jde z nich úplně cítit ta historie a tradice

0
před 11 měsíci Katuška

Tak to je strašně stará firma. Vlastně jedna z nejstarší v Moravskoslezském kraji vůbec. Spíše je drsné, že se tak dlouho udrželi a že furt fakčí a dělají tak dobré uzeniny. To je spíše chvályhodné. Já mám teda ale Choduru nejraději právě kvůli výborným šunkám. To ostatní je pro mě jen třešinka na dortu.

0
před 11 měsíci Terka

Ono u chodury je podle mě jedno, jestli je to stará nebo mladá firma. I mladé firmy totiž můžou být hodně dobré a kvalitní - příkladem jsou třeba mlaďoši jordis chocolate. Podle mě je ale úspěch chodury proto, že jsou právě takoví poctiví a takoví dobří.

0
před 11 měsíci Katuška

jj Chodura je prostě nejlepší! Ty uzeniny za mě nemají jedinou chybičku. Dneska jsem si dala skvělou šunku na snídani a měla jsem úplně nebíčko v puse.

0
před 10 měsíci David

já choduru taky miluju nade vše a uzeniny si kupuju jenom u nich, ale samozřejmě vždycky se najdou lidi, kterým prostě nechutná všechno. Člověk by to ale neměl brát jako konečný názor, že je to všechno špatné. Pro někoho je něco božské a to samé je pro druhé třeba až nejedlé. Chce to vyzkoušet a pak si udělat názor. Za sebe ale můžu Choduru doporučit, protože jsou ty uzeniny hodně kvalitní. :-)

0
před 10 měsíci Katuška

Jo jasne! Sice to trochu nechápu, jak uzeniny od Chodury někomu nemůžou chutnat, ale budiž. :-D Alespoň zbyde více pro nás! :-D

0
před 10 měsíci Gabriela

Zdravím,
používají se v těch chodurových uzeninách nějaké éčka?

0
Obrázek uživatele Slunew
před 10 měsíci Slunew

určitě minimálně dusitan sodný ve všech co jsou "růžové" :) jinak by totiž nebyly růžové, ale šedé...

0
před 10 měsíci Jituška

Tak co já vím, tak u chodury používají jen ten dusitan sodný, jak píše Slunew, ale ten je v uzeninách téměř ve všech, protože jinak by právě nebyly růžové, jiné konzervanty typu benzoan sorban ale nepoužívají. To vím na 100000000%!!!!!

Jako jsou to mnohem lepší a zdravější uzeniny, než většina těch, které do sebe běžně cpeme.

0
před 10 měsíci Gabriela

Bomba! Tak to je skvělé zjištění! Alespoň konečně vím, že v tom nejíme žádné hnusy. Ale ani se nedivím, protože ty jejich šunky fakt strašně dobré a bylo by divné, kdyby v sobě měly nějaká éčka. I na tom se to totiž podle mě projeví.

0
před 10 měsíci Jituška

jj já taky choduru miluju nadevše! Každý den jsem u nich pečená vařená  ajejich medová šunka je prostě the best!

0
před 10 měsíci Rebelka

Zdravím, která šunka od Chodury je ta nejlepší - nejkvalitnější, s největším množstvím masa a s nejmenším množstvím éček?

před 9 měsíci akinom

Příspěvek byl schován správcem. Vysvětlení: Nevhodný příspěvek

0
před 9 měsíci Milena

No stačí se podívat na rozdělení, která šunka je nejvyšší kvality. Ta bude s nejmenším množstvím éček a podobných jiných věcí. Nevím ale přesně, která to je...

0
Obrázek uživatele Slunew
před 9 měsíci Slunew

šunky nejvyšší kvality ze zákona žádná velká E mít nesmí - nesmí tam být žádné náhražky masa, strojově oddělené maso ani žádné gumy, škroby a pod....

0
před 8 měsíci Milena

jj přesně, takhle jsem to taky myslela. Ale píšu, netuším vůbec, která šunka od Chodury to přesně je. Ale určitě vám v řeznictví nebo v obchodě poradí. Mě ale stejně nejvíce chutná medová šunka. Tu si dávám každé ráno na snídani a nemůžu se jí nabažit. Vím ale, že to není té nejvyšší kvality. Stejně mi nejvíc šmakuje. :-D

0
před 8 měsíci Luli

A to víte z nějakého testu, že v tom nejsou éčka? Já jsem totiž asi nikde žádný test na chodurovy šunky zatím neviděla... :-/

0
před 8 měsíci Milena

Nene, já se o to tak nějak zajímám a taky sleduju jejich facebook, kde se občas něco takového mihne. Jinak je ale asi nejlepší se rovnou zeptat přímo v chodurovi. To budete mít nejjistější.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 8 měsíci Slunew

100% je tam E 250 - dusitan sodný, jinak by nemohly být růžové a byly by šedé...

0
před 8 měsíci Tomáš

No já jsem se na to kdysi ptal a přesně tohle mi bylo taky odpovězeno... Takže cajk. Jinak jsou jejich šunky jedny z nejlepších. Tenhle test to dokazuje http://tn.nova.cz/clanek/velky-test-sunky-obsahuje-vice-masa-nez-bylo-drive-zvykem.html

0
před 8 měsíci Katka

Chodura má všechno nejlepší - já jsem zase viděla nějaké srovnání chodury a jiných řeznictví, a chodura bylo jedno z nejlepších - myslím, že bylo v první pětce... Nikde už ale nemužu najít to srovnání.

0
před 8 měsíci Jana

Klobásky od chodury si velmi ráda dám, moc chutnají......Staroměstská i Trvanlivé s česnekem, ty kupujeme nejčastěji. Velmi se těšim na okořeněné grilovací klobásy, již si nepamatuji název, ale neměly chybu. BOMBA!

0
před 8 měsíci Kamila

jj ty dvě jsou bestovky. Též celá rodina milujeme. Nikdy jich nemáme dost. Teď o víkendu jsme jich snědli celý ranec, protože jsme na ně měli strašlivou chuť.

0
před 7 měsíci Zdeněk

Mě to povídejte. já díky chodurovi mám špek kolem pupku... :-D Vzdávat se ho ale nechci, protože ty jejich klobásky miluju nadevše na světě! =)

0
před 7 měsíci Marek

Jako na jedné straně bych chtěl vypadat dobře, ale když jsou ty klobásky od chodury tak dobré, tak to je jasné. :-D

0
před 7 měsíci Kamila

No jako já bych se jich nevzdala nikdy za nic na světě! =) Ty chodurovy šunky a klobásky jsou nejlepší na světě! =) Já je miluju nadevše na světě! :-D
 Ani mého přítele asi nemám tak ráda, jako právě ty klobásky. =)

0
před 6 měsíci Mína

A lidi, je fakt pravda je chodura podnikem už z první republiky? =)

0
před 6 měsíci Kamila

No nevím, jestli je už z první republiky, ale určitě je už tady hodně dlouho - minimálně od 1950. =)

0
před 6 měsíci Luk

Už je tu tak dlouho?:D tak to jsem měla ještě čerstvou šunku na to ze je z roku 1950 :D mimochodem jejich medová je boží, zkoušeli jsme na chalupě dělat vlastni, ale oni na to maj nějaký fígl...

0
před 5 měsíci Honza

Já éčka popravdě moc nesleduju. Dívám se hlavně na obsah masa a kupuju ty výrobky, kde je ho nejvíc. takže u mě vyhravají nejčastěji uzeniny Chodura.

0
před 5 měsíci Šárka

I v těch Chodurkách jsou éčka, ale bez éček v obchodě nic nenajdete, to by se hned zkazilo... A je fakt, že mají hodně masa. také je máme rádi, hlavně telecí párky a medovou šunku!!!

0
před 4 měsíci Téčko

A nejsou v tom ty škodlivé éčka? Jako žádné brouky fakt jíst nebudu!

0
před 4 měsíci Šárka

Ne fakt ne. V chodurových šunkách, párcích a klobáskách nejsou žádné takové hnusy. V tom je jen maso a nějaký tuk (samozřejmě). Jinak nic než fakt přírodní věci. Žádná éčka do toho naštěstí nedávají. Mám to potvrzené přímo od prodavaček a přímo od vedení, protože jsem se na to e-mailově ptala. Jinak chutově za mě taky vedou.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 4 měsíci Slunew

je tam určitě dusitan - pokud se nejedná vyloženě o "bílé" klobásy, tak v současné době na Českém trhu výrobek (uzenina) bez dusitanu E 250 není

0
před 4 měsíci Šárka

Fakt? Tak to se mi nějak nezdá! Přímo jsem se chodury na fb ptala a odpověděli mi, že nic takového v klobásách ani nikde jinde nemají... =)

0
před 4 měsíci Šárka

Fakt? Tak to se mi nějak nezdá! Přímo jsem se chodury na fb ptala a odpověděli mi, že nic takového v klobásách ani nikde jinde nemají... =)

0
před 4 měsíci Jíťa

Tak jako nemuseli vám říct pravdu, že? Ale já vám skutečně věřím, protože já si chodurovy uzeniny pravidelně kupuju, a to i ty balený a ty nejvyšší jakosti jsou naprosto bez éček a suprové. =)

0
před 4 měsíci Honza

Dobrý den a jsou chodurovy uzeniny jedny z těch dražších nebo ty levnější? Nevím proč, někde jsem totiž slyšel, že jsou to luxusní uzeniny = hodně drahé, tak jsem se na to chtěl zeptat.

0
před 3 měsíci Janek

Honzo, chodurovky jsou jedny z těch levnějších, ale zato z těch nejkvalitnějších. Mají totiž v sobě třeba i 95 % masa, takže hodně kvalitní. Taky vyhrály různé testy, které testovaly jak kvalitu, tak i množství masa, tak i třeba chuť. Vyhrály to většinou na plné čáře. Ani já sám neznám žádné podobné uzeniny, které by se jim vyrovnaly.

0
před 3 měsíci Honza

Fakt? To ještě taková možnost existuje? Já jsem si totiž furt myslel, že když je něco kvalitní, tak to musí být zákonitě taky drahé. Tohle mě teda dost překvapuje. Ale zase goof for us. :-D Když navíc spousta lidí si ty uzeniny pochvaluje, tak na tom fakt asi něco bude. Tuš vyzkušám. :-D

0
před 3 měsíci Janek

Ne, to vůbec ne. I v dnešní době někdy platí, že co je kvalitní, to vás nemusí zruinovat. :-D Fakt! Už v tom mám celkem zkušenosti. :-D Chodurovy klobásky mám z toho všeho ale nejraději. =)

0
před 5 týdny Zbyněk

Já jsem totální masař a opravdu se toho nevzdám :D úplně nejvíc miluju klobásky a párečky :D

0
před 5 týdny Karel

Ahoj Zbyňku, já jsem úplně stejný případ :D já jsem si teda vždycky kupoval kostelecké uzeniny (když jsem si nemohl dopřát šunčičku domácí) a teď chci zkusit něco nového

0
před 5 týdny Zbyněk

Tak já zase miluju Choduru, ty jejich klobásky to je prostě sen!

0
před 5 týdny Karel

A jaké klobásky máte rád? Dostal jsem chuť na nějakou hezky s hořčicí .D

0
před 5 týdny Zbyněk

Tak třeba minulý týden jsem si koupil ostravskou klobásku a ta byla výborná, Chodura to umí tak pěkně ochutit

0
před 5 týdny Karel

Jo ostravskou mám rád! a máte ještě nějaké jiné oblíbené? mužou to být i párky :)

0
před 5 týdny Zbyněk

tak ještě třeba beskydské cigáro nebo uhlířský kabanos, a co ještě jako taková specialitka, je jejich sušená šunka

0
před 5 týdny Karel

Chodura má i sušenou šunku jo? tak tom jsem vůbec nevěděl, asi si zajdu přímo k nim do krámu a vyzkouším

0
před 5 týdny Zbyněk

Tak to určitě Karle, doporučuju, u Chodury jsem se zatím nikdy nesetkal s tím, že by to bylo nedobré nebo něco takového, mají cit na dochucování uzenin a celkově je to hezky masitá chuť

0
před 5 týdny Karel

Děkuju Zbyňku, navodil jste mi chutě :D na dnešní večer mám plán jasný :D

0
před 5 týdny Aleš

Dneska se často kromě éček a barviv přidávají třeba i drůbeží separáty který tu uzeninu "nadstaví" aby se ušetřilo na kvalitním mase. Na to je třeba taky dávat pozor. Vím že chodurovy uzeniny třeba ten separát nemají ostatní značky nevím, sledujte etikety a nekupujte humusy!

0
před 5 týdny Alca

taky bych toho vychvalovaneho choduru chtela zkusit. kde se to da sehnat?

0
před 5 týdny Aleš

Oni mají tuším svůj řetězec prodejen. Ale u nás ve městě se dováží i do Kauflandu, takže kupuju tam.

0
Obrázek uživatele Majda
před 5 týdny Majda

nejenom, že to obsahuje ečka a jiné chemické látky, ale hlavně je to plné soli.

0
před 2 týdny Tina

Přidávám se k těm, kteří chválí Choduru. taky doma jejich uzeniny máme rádi. Kupujeme buď od nich nebo Globus masné výrobky, co si v Globusu vyrábí sami, ostatní značky nám přijdou podřadné.

0
před 2 týdny Kuba

Když si dáte čas od času nějakou poctivou klobásku a nepřeháníte to tak se vám nic nestane. Více ale tíhnu ke kvalitním šunkám. :)

0
před 2 týdny Terka

Nějaký typ na dobrou a kvalitní šunku?

0
před 2 týdny Kuba

Třeba Chodura má boží šunku .... jmenuje se medová a je naprosto dokonalá, čisté maso.

0
před 2 týdny Terka

To zní skvěle :) Jsem teď na režimu zdravého stravování, tak ocením kvalitní šunku.

0
před 2 týdny Kuba

Tak to Chodura má kvalitní šunky. :))

0
před 6 dny Hedvika

Kvalitní šunčičku jsem neměla ani nepamataju, naposledy na slovensku někde...tak choduru vyzkouším :)

0
před 6 dny Kuba

Jojo vyzkoušejte, když jim šunku od nich, tak mám pocit že je to fakt maso a ne jak ty ostatní umělotiny, které koupíte třeba v albertu

0
před 6 dny Hedvika

Náhodou i v albertu si koupím v pohodě šunku, ale není to uplně ono no

0
před 6 dny Kuba

Není to ono, protože nejsou kvalitní. Za to od chodury je kvalitka na prvním místě i klobásy tam mají výborné

0
před 6 dny Hedvika

No jo no...ale mám to po cestě z práce domů :D choduru mám trošku z ruky...ale tak vyzkouším ;)

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 - 9


Přidat příspěvek