Umělé maso aneb pokrok nezastavíš

0
Obrázek uživatele Dita
před 4 roky Dita

Už je to tady, doufám, že jestli to jednou půjde na trh, budou o tom informovat na etiketě, ale to bych asi chtěla hodně. Nejsem sice nějak po mase chtivá, ale tohle bych teda nejedla.
Jaký na to máte názor, jedli by jste maso ze zkumavky nebo by jste si raději nechali zajít chuť.

http://zpravy.idnes.cz/v-londyne-ochutnali-prvni-hovezi-z-laboratore-f4y-/zahranicni.aspx?c=A130805_164149_zahranicni_ert

0
před 4 roky Snipp

Samozřejmě bych ho jedl. Je to velice etická cesta jak se k masu dostat. Navíc bude růst v kontrolovaném prostředí a pravděpodobně půjde vypěstovat tak aby bylo zdravější a přínosnější pro lidský organizmus. Nemluvě o snížení ekologické zátěže při jeho pěstování oproti chování krav a jiných zvířat. Čistým buňkám stačí dodat přesně potřebné množství živin a pokud by pěstování probíhalo v čistém prostředí tak by nebyla potřeba ani žádná antibiotika a jiné léky a takové maso by také bylo 100% mikrobiálně nezávadné. Další plus je možnost levného a rychlého nakrmení spousty lidí téměř bez plýtvání. Už jen aby se tato výroba co nejdříve rozběhla ve velkém.

0
Obrázek uživatele elllzi@
před 4 roky elllzi@

souhlasim se snipp

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Protože ráda vařím ze surovin, prosila bych 300 g kmenových buněk. :-))

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Snipp: Je to každého volba- ale já se jen velmi bojím, abychom my ostatní vůbec nějakou volbu měli, když náš starobylý organismus není nastaven na trávení laboratorních výrobků.

0
Obrázek uživatele Raskenius
před 4 roky Raskenius

Ach jo člověk je tak arogantní ignorant až to není hezké. Pořádně nerozumí ani sám sobě, ale chce ovládat celou planetu a nadutě si myslí, že je chytřejší, než příroda s vesmírem dohromady!!!

0
Obrázek uživatele Dita
před 4 roky Dita

Proč se tu řeší tímto způsobem jak nakrmit stále rostoucí populaci, které vlády ještě přiživují tučnými dávkami. Proč raději nezabrání motivačně stop množení početných rodin.
Levné? víte kolik ten kousek masa zatím stojí, na to by vám nestačily ani dvě výplaty, ale vše je zatím ve vývoji.
Spíše jsem zvědavá co na to řekne organismus po modifikovaných rostlinách, přichází maso ze zkumavek. Brzy asi nastane doba žele amarounů.

0
Obrázek uživatele elllzi@
před 4 roky elllzi@

dita: stop mnozeni pocetnych rodin? a to je kolik podle vas? chapu ze premnozovani je zasadni problem ale tohle je omezovani osobni svobody.

0
Obrázek uživatele Dita
před 4 roky Dita

Nemyslela jsem tím zákaz, ale třeba, že by se na čtvrté dítě už nedávaly dávky a nebo by se naopak za něho muselo platit. Měla jsem namysli, aby se tu zbytečně nepodporovalo množení a když chce mít někdo více děti ať to není pro dávky, ale proto že je uživí sám a že je chce mít. Měla by tu být taky nějaká zodpovědnost. Daleko horší je pak hladomor, než omezování. Kdyby v Číně neudělali politické omezení, dovedete si představit, kde by dnes Čína byla, potřebovali by dvoupatrovou Čínu, aby se tam vůbec vešli.

0
Obrázek uživatele elllzi@
před 4 roky elllzi@

to mate pravdu ale v cr nedostanete ani porodny na prvni dite

0
před 4 roky Lutobora

Kdyby tu byla dostatečná vůle nakrmit hladové, stalo se tak již dávno. Navzdory všeobecnému přesvědčení JÍDLA NENÍ NEDOSTATEK. Kolik tun se ho jen v Evropě vyhodí, kolik tun obilí se přemění na ekobrikety…. Hladový hladoví ne z nedostatku jídla, ale z nedostatku ochoty dát něco někomu za nic (protože v této společnosti se dávno neděje pro člověka, ale pro peníze). Takže argument o nakrmení hladových sice zní krásně, ale je to pouze marketingový tah.
Stále plně nerozumíme DNA, ale hrajeme si s ní. A na kom budou probíhat první pokusy, jaký vliv na zdraví mají v laboratoři vypěstované potraviny? Stejně jako u mnoha „eček“ a jejich kombinací to bude opět široká veřejnost (jen si vzpomeňte na chválu umělého mléka a co se po dvaceti letech testování na celé populaci ochotné ho koupit zjistilo za problém, který již nešlo napravit). To už si člověk skutečně říká, jak je dobře, že se tato „úžasná, etická a ekologická“ novinka nedostane ke všem (u všech bohů to jsou ale kecy, když se podíváme na celý vývoj a potřebné věci k tomuto „výtvoru“, myslím zjistíme, že je mnohem etičtější a ekologičtější kuchnout slípku na zahradě). Až se nám zdegeneruje půlka populace bude ji mít kdo obnovit (opět opakuji, je to hra s DNA, není těžké si představit, co po desetiletích užívání může hrozit za účinky na konzumentech a jejich dětech).
Obdobné rádoby „záchranné“ kroky, které „dozajista budou řešením všech globálních problémů“ jsou jen braním analgetik na bolavou hlavu, místo abychom se konečně zamysleli nad našim pitným režimem a upravili ho tak, aby tělo přesto křičet na poplach ….. Takže pokud chce někdo takto řešit svůj „bolehlav“, každého volba, ale snad pak nebudete brečet, až si odděláte „ledviny“.

0
před 4 roky Stana

Omezení dávek by šlo možná u nás, ale ne v rozvojových zemích, Africe apod. Myslím že kmenové buňky tento problém nevyřeší. Ti lidé by potřebovali práci a vzdělání, příležitosti. Nedá se srovnávat systém v USA nebo u nás a hladomor v Africe apod. Jedná se o úplně jiné podmínky. My zde sice vyhodíme spoustu jídla, ale dovézt třeba naše zbylé jídlo do Afriky je nereálné už z důvodu, že tito lidé nejsou na naši stravu zvyklí a způsobila by jim velké zdravotní problémi.

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Šílení vědci se nezastaví před ničím. Zásadně odmítají stavět na tom, co již bylo vyzkoušené, léty prověřené a funguje! Ne, musí se prokopávat nové slepé uličky. Tak je to se vším. Proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě.

0
před 4 roky Lutobora

Ono by dost vylepšilo, kdyby jídlo pěstované v Africe v Africe zůstalo. Ale když se vyváží do USA a podobně, tak to problém jen zvětšuje.
Natahali jsme do "rozvojových" zemí odpad, jako je ekonomický sytém částečných rezerv, naše vzorce chování a smýšlení.... Tito lidé by žádné vzdělání nepotřebovali, kdyby jsme je nedonutili prodat půdu a žít po našem. Způsobili jsme paseku a místo toho, aby jsme přijali zodpovědnost, házíme to na nevzdělanost a nepřizpůsobivost domorodců.
Tím se nám řešení samozřejmě komplikují, ale umělé maso to spíše zhorší, od přirozené potraviny (na které jsou tito lidé zvyklí), to má dle mého názoru mnohem dále než třeba Coca-Cola ( i to je parádní hnus).

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Je to tak- tohle je ale, promiňte, zodpovědnost koloniálních velmocí. Tak to vidím já. Mám kamarádky z Jihoafrické republiky, a když přišly do Evropy, trvalo jim obvykle víc než rok, než přestaly mít velké zažívací potíže, a také potíže psychické povahy,spojené s jídlem: jak pozřít stravu, která nevoní, nechutná a není čerstvá- hlavně maso, ovoce a zelenina.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 12 - 3


Přidat příspěvek