Tvarohy a složení

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Ještě te´d to ve mě trochu vře. Minulý týden jsem si totiž koupila měkké tvarohy, které mám moc ráda! Jsou to ty poctivé v alobalu balené, české výroby, ne ty z vaniček...
Protože byla celkem hezká cena (15,90,-), koupila jsem si v Albertu (kde se prodávají) rovnou 5 kusů, datum spotřeby jsem shlédla a pro jistotu i výrobce (paráda, vyrábí ho v Česku...).
A doma docela s šokem zjistila, že v těchto tvarozích jsem našla rovnou 2(!) éčka, byť nejsou extra hrozná (škodlivost 0 a 2), ale strašně mě překvapilo, že v nich může vůbec éčko být? Nevíte, zda existuje nějaká legislativa na tyto neochucené tvarohy?
Protože mám za to, že třeba do neochucených bílých přírodních jogurtů se takhle nic přidávat nesmí a měla jsem za to, že do neochucených tvarohů, kord balených v alobalu, také ne... ale očividně jsem se musela zase mýlit, nicméně jsem ráda, že jsem se poučila a příště prostě budu zkoumat už i tyto tvarohy a tak varuji i případně ty z vás, kteří by s éčkama v měkkém tvarohu nepočítali...=)

0
Obrázek uživatele roztomilymedvidek
před 3 roky roztomilymedvidek

Ja bych resil spis skodliva ecka a ne ty co jsou v pohode,skodlive latky jsou temer vsude a pocitej ze jeste pribudou,ja treba mlecne vyrobky skoro vyskrtnul z jidelnicku,existuje lepsi nahrada. Kolikrat vyrobce ani neuvede presne slozeni.

0
Obrázek uživatele Irča
před 3 roky Irča

Já po pár šlápnutích také vedle, si už kupuji jen některé druhy tvarohových výrobků a stačí mi a jsem spokojená, hl. vím, že jsou ok. A mezi námi, pokud to sníte s chutí, tak zase tak neřešte nějaké to éčko, o tom přece život není, jen stále něco sledovat a hledat.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Jojo, já se jinak také vracím k těm, co znám, jinak studuji automaticky všude všechno, ale tady jsem teda "zaspala", když jsem myslela, že zde éčko ani být nemůže... no nic, sním je, to ne že bych vyhodila!! :D Ale příště už budu chytřejší :-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

PS, Irčo, také často přimhuřuji očka u éček, tady spíš než o samotná ty éčka mi jde o to, že je to ve tvraohu - tam, kde stačí 2 složky... a nějaký gumy guar...přidjou mi zbytečné a překvapilo mě to =)

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Lucko, v legislativě jsem našla, že přídatné látky se nesmí používat do mléka a smetany, neochucených kysaných mléčných výrobků s živou kulturou a do neochuceného podmáslí s výjimkou sterilovaného podmáslí. Takže dle legislativy by to mělo být v pořádku. Mě osobně by to však také zarazilo...
Irča: Když mám možnost si vybrat (což v tomto případě lze), raději sáhnu po výrobku bez éček nezávisle na tom, nakolik škodlivá éčka výrobek obsahuje. Navíc podle selského rozumu - dávat do tvarohu éčka mi přijde krajně zbytečné! 

0
Obrázek uživatele Miloš Kavický
před 3 roky Miloš Kavický

Na jiném kontinentě je snaha donutit farmáře, aby do svého kvalitního mléka přidávali Aspartam. Tajně. Tedy nesmějí o tom nikde na etiketě psát. Pročpak asi. Přitom se s odpůrci jedná pomalu jako se zločinci. 

0
Obrázek uživatele Stana
před 3 roky Stana

Mno záleží také co to bylo za éčko, pokud to nebylo umělé sladidlo nebo barvivo či nějaký konzervant asi bych to neřešila. Já většinou narazím na tvaroh bez éček, a když éčko má je to třeba přírodní barvivo nebo zahušťovadlo, což není tak tragické.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Stáno, to ne, bylo to E412 a E1414. Jedno je skore 0 a druhé 2... jako pro mě nic, co by bylo nepřijetalné, ale spíš mi jde o princip - výrobci se snaží šetřit kde se dá a v tomto případě naopak ještě "vylepšili" úplně obyčejný tvaroh dalšími složkami - úplně zbytečně, rozhodně bych byla raději kdyby pro příště "šetřili" a ušetřili si i tat éčka, byť nejsou nijak hrozivá. Hlavně mě tedy překvapilo to, že v těchto (obvykle kvalitnějších) tvarozích vůbec jsou..

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 + 10


Přidat příspěvek