Tofu

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

Chtěla jsem zařadit do domácího jídelníčku Tofu... nějak jsem neuspěla... ale sama si říkám, že všechny moje pokusy o zpracování byly tak nějak se stejným výsledkem... nazvala bych to bez chuti a zápachu :-) poradíte mi jak Tofu upravujete? našla jsem spoustu receptů, ale někde dělám chybu....

0
před 5 lety Vlasta

Oni mají tofu i s příchutí, zkoušela jsi i tuhle variantu, nejúspěšnější u masáku a lidí co holdují masu a nejen u nich je právě tofu uzené. Připomíná chutí totiž uzeninu. Znám člověka, který by tofu nedal do úst, ale právě tohle mu šmakovalo, až jsme z toho byli oba v šoku.

1
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

to je fakt, uzené tofu je na začátek asi nejlepší. Jinak klasické jen tak osmahnout na pánvi, třeba s cibulí, paprikou atd, kořenit lze třeba kurkumou, nebo i jen čerstvě namleným pepřem. Nebo jen zakápnout sojovou omáčkou

0
před 5 lety Sonina

Dnes jsem TOFU posolila, posypala grilovacím kořením a ogrilovala na pánvi.K tomu jsem dala tmavou bagetu a chutnalo to i mému 14letému synovi.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

dneska jsem koupila Tofu s ořechovou příchutí... tak mu dávám další šanci... nevzdávám se, v další etapě dám na rady a zkusím koupit to uzené...

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Můj přítel taky "nezvládá" chuť/nechuť čistého tofu, ale já mu s ním nedám pokoj :)...z hlediska vyváženého jídelníčku mu ho do jídla maskuju, např. nakrájím na malinké kousíčky do salátu nebo dám na tenké plátky na pečivo se šunkou a zeleninou, do různých zeleninových směsí apod. Takhle se tofu na chuť ztratí, ale tělo přitom přijme, co potřebuje... Uzené tofu je chuťově příjemnější varianta, připomíná uzený sýr, takže s ním mám víc úspěchů. Zkoušela jsem i tofu marinované, to ale nechutná zase mě s tím velkým množstvím koření, mám radši čistou přírodní chuť, takže ho nekupuji.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

Ivanqa: můj manžel taky tofu ne e :) takže taky maskuji jak můžu, ale většinou to projde :)

0
před 5 lety Marta

Jíme taky uzené tofu, dávám ho dceři na chleba a i manželovi chutná. Zkoušela jsem si ho i vyrábět doma, ale je tok složitý proces, že ho raději koupím. To neuzené je bez chuti. Občas ho naložím do koření na kostičky nakrájené pak na cibulku, a pak do rizota, ale pokud má někdo vůči něčemu averzi, nedostanete to do něj. Je to v hlavě ne v chuti.

0
před 5 lety kolemjdoucí

Ivanqa, manželovi dáváte tofu (i když nechce) sama nepreferujete tofu s kořením, protože vám moc nešmakuje a to je v pořádku. Zvláštní spravedlnost.

0
Obrázek uživatele Markéta
před 5 lety Markéta

Být Vámi, manželům tofu tolik necpu. Sója obecně pro svůj obsah fytohormonů není pro muže ideální potravina. Rozhodně ne na každodenní svačinu na pečivo. :)

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

Pripájam sa k názoru Markéty, sója obashuje prírodný estrogén, nemala by byť prítomná bežne v strave mužov. Ináč tofu údené patrí k mojej obľúbenej potravine. Prírodné tofu je bez chuti, ale ľahko prijíma chuť iných suroví, takže sa dá použiť na veľa spôsobov, treba experimentovať. Najradšej mám tofu s fazuľovými strukmi: Tofu pokvapkám máličko sojovou omáčkou(pozor na kvalitu a množstvo,)psypem vegetou( bez glutamánu). Na olivovom oleji orestujem prúžky cibule,papriky a tofu a nakoniec pridám uvarené,pokrájané fazuľové struky, pomer tofu a fazuľka 1:1, prípadne môže byť fauľky aj viac.takáto zmes je výborná s opekanými zemiakmi, prípadne zmiešať s ryžou na spôsob rizota. Ak sa nám zvýši, je to tobré ako šalát s chlebom. S tofu je možno kombinovať aj inú zeleninu napr. paradajky, nastrúhaná mrkva...A skúste občajné lečo, kde namiesto údeniny pridáte údené tofu.

0
před 5 lety Veronika

Já mám moc ráda tofu udušené na pánvi. Jím ho s luštěninovou směsí. Nebo taky rizoto se šmakounem :) http://www.jsemfit.cz/clanek/62-kuskus-se-zampiony-a-smakounem.aspx

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Kolemjdoucí: Ne manželovi, ale příteli. Tofu je bohaté na bílkoviny, které jsou ve vyváženém jídelníčku velice důležité, obzvlášť pokud hodně sportujeme. Je lehce stravitelné, a proto ho používám, ne často, ale používám. Není zdravé denně jíst ty samé věci, proto potraviny obměňuji. Lepší je tofu neochucené, jelikož se dá jakkoli přechutit, takže ho v jídle nijak nepoznáte, krom toho, že ho vidíte. Což je zřejmě případ i u přítele, který nad vším jemu novým ohrnuje nos - někdy snad jen z principu, aby mě pozlobil. Já taky nemám ráda houby či játru, ale protože to partner má rád, taky to někdy do něčeho přimíchám a překousnu to. Nehodnoťte spravedlnost v mém vztahu, když o něm nic nevíte.

0
Obrázek uživatele Jana
před 5 lety Jana

Oblíbila jsem si tofu Naturvia. Nejvíc mi chutná Delikatesse, to se dá jíst jen tak.

http://www.naturvia.cz/rubrika/produkty/tofu-vyrobky/

0
Obrázek uživatele Boo67
před 4 roky Boo67

Dnes jsem poprvé obalila tofu natural v hrašce a osmahla na pánvi.Před obalením jsem ho osolila,posypala solčankou a sušeným česnekem.Moc dobré.

0
před 4 roky Šárka

S manželem máme rádi jak tofu přírodní, nebo zeleninové, či s mořskými řasami, dám na pánev trochu oliv.oleje, cibulku, nechám lehce zesklovatět přidám tofu - nesolím, jen přidám trochu bujonu - Würzel, zelenina jakákoliv, koření buď provensálské, nebo bazalka, jak kdo má rád - podávám s kuskusem, nebo rýží, jí to i naše malá dcerka 4,5 roku. Je to moc dobré.

0
před 4 roky eva

Sója ničí štítnou žlázu:
http://www.zahady-zdravi.cz/zdravy-zivot/ostatni/soja--rizikova-potravina

0
Obrázek uživatele Boo67
před 4 roky Boo67

...a maso ničí vše v lidském těle.

0
před 4 roky Standa

Spousta lidí co nejí maso se stále drží masožraveckých mýtů a vlastně jim dávají zapravdu, a to tím že jedí ze strachu z "nedostatku bílkovin" věci jako tofu, tempeh atd..... Jen píšu moje pozorování :)

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 4 roky Sunriska

Boo67: Omlouvám se za tu upřímnost, ale jste až příliš zaujatá vegetariánka...Chápu, že se těžko přijímají informace, které jsou proti našemu přesvědčení, ale stačí se nad vším trochu zamyslet..Snad budete souhlasit, když řeknu, že sója určitě není potravina typická pro naši oblast, proto si myslím, že by neměla být v našem každodenním jídelníčku. Jak je to ve skutečnosti s jejím působením na lidský organismus - těžko říct, nevím, na kolik je tento článek věrohodný.
Jako vegetarián nejím sójové výrobky proto, že "musím", ale že mi některé z nich chutnají a proto si je jednou za čas dopřeju...Už od začátku mi bylo proti srsti, abych si řekla: Teď jsem skončila s masem, tak se vrhnu na sóju. Chce to jenom zdravý selský rozum a nevěřit všemu, co se kde napíše, ať už je to něco pozitivního nebo negativního.
Lidé se stále ještě nenaučili, že i když pocházíme ze stejného druhu, jsme každý jiný. Každý máme odlišný metabolismus, imunitní systém, atd...Proto i léky zabírají u každého odlišně, každému se projevují jiné nežádoucí účinky...A mohla bych pokračovat s jídlem..Prosím, neházejte všechny do jednoho pytle a to ani sebe..A pokuste se respektovat i masožravce, někteří lidé hold nedokáží vstřebávat rostlinné bílkoviny..

0
Obrázek uživatele Boo67
před 4 roky Boo67

Nechápu jak jste z mé jediné krátké věty mohla vydedukovat,že házím všechny do jednoho pytle a že nerespektuju masožravce.Vždyť je mám doma a ještě před rokem jsem maso jedla taky.Tofu nejím denně a když si ho dám,tak ne proto že bych musela,ale proto že mi chutná.Vím že se to se sójou nemá přehánět četla jsem články,ale taky jsem četla a slyšela co dělá v tělě živočišná bílkovina,tak si myslím,že sója je menší zlo.Ale samozřejmě všeho s mírou.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 4 roky Sunriska

Rozhodně jsem se vás nechtěla dotknout, vážím si vašich rad a zkušeností, jako u každého tady. Jenom mě občas překvapuje, nakolik dokážete obhajovat vegetariánství a za každou cenu si stát za tím, že člověk je býložravec. Netvrdím, že to tak není, ani nikomu nevyvracím jeho názor. Sama k tomu přistupuju tak, že dneska nemá cenu člověka škatulkovat do nějaké živočišné říše a nejenom z toho důvodu, že dnes je naše tělo rozhozené z chemie, kterou konzumujeme..
Říct, že maso ničí vše v lidském těle je dost odvážné. Jak říkám, každý jsme jiný, proto ať také každý jí to, co si myslí, že mu dělá dobře...

0
Obrázek uživatele Boo67
před 4 roky Boo67

Souhlasím,ať si každý jí co chce.Lidi dělím pouze podle toho jak se chovají-na dobré a zlé,nikoliv podle toho co jedí.Už si nechám svojí víru a názory pro sebe.Strašně nerada se s někým přu. :o( Děkuju za Vaše reakce a přeju krásné vánoce.

0
před 4 roky eva

Že jsem sem hodila odkaz na článek o škodlivosti sóji, neznamená, že obhahuji maso-naopak, sama ho nejím. Nakolik je článek pravdivý nevím, každopádně jsem se o její škodlivosti doslechla z více zdrojů. Taky si myslím, že být vegetarián nemusí znamenat cpát se tofu a sojovými výrobky-je to zlozvyk nahrazující maso. Má oblíbená pochoutka dosud bylo uzené tofu a tofusalám, teď jsem to už dlouho nekoupila a docela mi chybí. Zato maso mi nechybí vůbec (jen občas si dám rybu).

0
před 4 roky Bledá Tvář

Na Taiwanu mají i skály Tofu - Yehliu Tofu rocks, jak jsem viděl na krátkém videu "Beauty of Taiwam".

Já tofu nemusím, i když nevím, kolik škodlivého ze sóji tam přechází.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Výrobu tofu mám v knize Čínská domácí kuchyně od paní Thang Junling, vydanou v Praze 1988.

Recept nas Tou-fu

-1
před 4 roky Bledá Tvář

Potřebujeme: 1 kg sójových bobů, 45 g modelářské (bílé) sádry a větší množství vody.

jejej, ono je to dlouhé.

0
před 4 roky Bledá Tvář

1. sójové boby (bez GMO) namočte do studené vody. V létě při 30 st.C nabobtnají za 2 hod. V zimě za 4 až 6. Potom je propláchněte čistou vodou a rozmixujte. Boty dývejte do mixéru po částech spolu s vodou, celkem 3 litry. Mixujte tak dlouho až bude z bobů řídká kaše. Čím jemnější, tím lepší. Kaši vlévejte do většího hrnce, pak přidejte další 3 litry vody, promýchejte. Kaši přeceďte přes plátýnko nebo přes husté síto )osvědčilo se silonoví síto na mouku). Drť, která zbyla na sítu, dejte do jiného hrnce, přidejte trochui vody a znovu ji přeceďte. Až bude sójová drť suchá, nelepkavá, znamená to, že už neobsahuje žádné mláko. (Ze zbylé drtě připravují v Číně jednoduché smačené jídlo. Říká se mu jídlo chudých. Dnes se drť většinou využává jako krmivo pro hosp.zvířata.) Z 1 kg bobů uděláte asi 7 litrů mléka.

Pauza, jdu vařit kafe a kouřit.

0
před 4 roky Bledá Tvář

2. Z povrchu mléka seberte pěnu a na prudkém ohni je přiveďte do varu . (Po svaření se teplé i studené mléko v Číně s oblibou pije.) Pak oheň vypněte a 1/3 mléka odeberte do zvláštní nádoby. Ostatní nechte v hrnci a z povrchu opět seberte pěnu. Potom rozmíchejte sádru s vlažnou vodou na řídkou kaši. nejlépe se k tomu hodí nádoba s delší rukojetí, protože celou nádobu se sádrou musíte ponořit až ke dnu hrnce s mlékem a tam ji vylít. Po přidání sádry prudce vlejte zbylou 1/3 mléka do hrnce. Tím se obsah hrnce promíchá (je zakázáno používat vařečku). V této fázi musí mléko zůstat asi 5 minut v klidu. Pomalu se začne srážet, bělavé shluky se oddělí od nažloutlé vody. Znamená to, že v hrnci je tzv. mozeček tou-fu (V Číně se jí i tento polotovar. mozeček se opatrně nabere sběračkou z povrchu a v misce se ochutí kořením, sójovou omáčkou, česnekem nebo pálivým olejem. Ochucený mozeček se konzumuje jedině čerstvý a horký.)

0
před 4 roky Bledá Tvář

3. V závěrečné fázi výroby potřebujete pekáček nebo podobnou nádobu. Do ní vložte plátýnko a ně nalejte sražené mléko. Plátýnko sbalte do uzlíku, nechte vytéci přebytečnou vodu a uzlík dejte do pekáčku. Na něj položte prkénko a prázdný hrnec. Zátěže nesmí být ani mnoho, ani málo. Při velkém tlaku by všechna voda vytekla a tou-fu by bylo suché, nepružné. Tvaroh nechte zatížený asi 1 až 2 hodiny. Pak ho můžete zpracovávat. ENDE.

0
před 3 roky Lennanov

Skvělý návod na výrobu tofu a tempehu najdeš tady. :-) mě to dle něj šlo suprově http://www.eshop.ekokoza.cz/Jak-si-vyrobit-tofu/

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Jaký je prosím rozdíl mezi klasickým bílým tofu (např. Sunfood) a Silken tofu? Pořád po něm v zdr.obchodě pokukuji a vlastně ho do košíku nikdy nedám, protože mě "odradí" cena, je v něčem lepší? Liší se i chutí? Znáte někdo rozdíl? .-)
Děkuji.

0
před 2 roky Laura

Zdravím! Tofu je nejlepší :) Zajímavé info: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tofu 
My máme tofu v jídelníčku už tak rok, nejdřív jsem kupovala v BIO prodejnách, ale poslední dobou si dělám tofu sama doma, pěkně ve velkém :) Vařím ho podle tohoto receptu: http://www.eshop.ekokoza.cz/Jak-si-vyrobit-tofu/ Určitě také zkuste! Doporučuji!
P.S.: povedlo se mi až napodruhé :)) 

0
před 2 roky Janča

Také jsem se tofu musela naučit připravovat. Je pravda, že samo o sobě je bez chuti, ideální je marináda z bylinek nebo jakákoliv směs výraznějšího koření - třeba stejné, které používáte rádi na maso. Dá se koupit buď natural nebo uzené. Právě to uzené má trochu chuť :-) Zlevnili nám ho v Albertu, tak teď kupujeme tam.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 6


Přidat příspěvek