Tahini

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tady jsem se trošku inspirovala http://www.magazinzdravi.cz/tahini a zakoupila tahini pastu, má to zvláštní chuť, mělo by to být tedy ze sezamových semínek, ale v obchodě je docela drahá,děláte si toto i doma vyrobené? Poradíte prosím jak, jsou to vyloženě jenom rozrdrcená semínka nebo přidáváte i něco navíc? Rovnou bych jej pak otestovala a připravila právě třeba hummus:-)
Za jakékoliv rady děkuju.

0
před 5 lety Jenda

Nevim o tom, ze by to slo delat doma, kupovana je sice dost draha, ale je fajn, nemusis se s tim smolit a stejne pro tak velke mnozstvi, ktere koupis ve sklenici bys zrejme musela spotrebovat zrejme hodne velke mnozstvi seminek..

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Tahini dělám doma, kdybych kupovala ve zdravé výživě, tak se nedoplatíme :)Nevím, jak je to možné, ale ve dvou máme spotřebu asi dvě skleničky týdně... Pastu dávám do hummusu, přidávám při pečení do chleba a máme taky rádi chleba s tahini a marmeládou.
Dělám to půl na půl - půlku neloupaného a půlku loupaného sezamu, lehce opražím na pánvičce - dokud není slyšet praskání. Nechám chvíli vychladnout, ale ještě teplé dám do mixéru, přidám sezamový nebo arašídový olej a mixuju a mixuju...dlouho mixuju... Chce to ale hodně silnej mixér, aby to utáhl, je to docela zátěž. Jediné mínus je v tom, že člověk nikdy nedocílí tak jemné konzistence (aspon mě se nepovedlo), oni na to ve výrobě mají holt lepší prostředky...

0
Obrázek uživatele Luc
před 5 lety Luc

tiež by ma zaujímalo na čo všetko tahini používate? kúpila som to cca pred pol rokom, spravila hummus, moc veľký ohlas v rodine nemal a tahini sa dostala do chladničky - do zabudnutia, už vyšiel aj olej na povrch, rada by som ju na niečo zužitkovala :)

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Luc: Tahini mám koupené nesolené, přidávám ho do krémových polévek (třeba brokolicové, z řapíkatého celeru, mrkvové apod.). Krásně je to zjemní. Pak taky do restovaných zeleninových směsí, které dělám k rýži či těstovinám (taktéž by se dalo přidat do masových směsí). Tahini dávám i do zálivek na salát. Prakticky se to dá dát podle mě do spousty a spousty věcí, chuť to má docela neutrální a ve vařeném jídle se to ztratí.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Já využívám Tahini podobně, jako Luc:-)) V chladničke, s olejom na povrchu:-) Nemůžu mu přijít na chuť, cítím ho i v přidaném jídle:-(

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Karčo, zkuste to do těch zeleninových mixovaných polévek (jestli je teda děláváte). V nich je to moc dobré, tak nějak to zjemní a zvýrazní chuť zeleniny a ten sezam není vůbec cítit. Opravdu. Někdo dává bujony nebo zakysanou smetanu na zvýraznění chuti, ale pokud dáte tahini, není to potřeba.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

ok, zkusím to:-))

0
Obrázek uživatele janka
před 10 měsíci janka

Starší téma, ale pokud to někdo čte, tak tahini je dobré kdekoli, kde chcete mít takovou oříškovo-sezamovou chuť. Já dělám sezamovou halvu, hummus, používám i do luštěninových pomazánek, na sladko i na slano. Občas dělám tahini doma, když nemám čas koupím bez soli, to nám doma chutná nejvíce. S hummusem směsí, to je skoro úplně bez práce.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 12 - 12


Přidat příspěvek