ŠUNKA, ANGLICKÁ SLANINA - HROZBA DUSITANU SODNÉHO

0
před 9 lety Mishka

Dobrý den, chtěla jsem zde jen napsat,že jsem velice zaskočena obsahem dusitanu sodného prakticky v kterékoliv balené šunce, anglické slanině. Dusitan sodný je rakovinotvorná látka a spousty lidí to neví.. Já si do nedávna myslela,že je šunka zdravá,ale bohužel.. Jakmile jsem to na této stránce zjistila, okamžitě jsem ji ze svého jídelníčku vyloučila a i mamka se přidala. Chtěla jsem se zeptat, jestli se tahle látka vyskytuje i šunce za pultem k nakrátí (zatím se mi nechce ptát, ani mi nechybí, jen ze zvědavosti). Děkuji za reakce a děkuji za tuto stránku! Je skvělé,že existuje více lidí,kterým není jedno to, co jí.

0
před 9 lety Alča

Míšo, stejně to zajímá i mě. Jak vlastně člověk zjistí co obsahují pultové uzeniny nebo uzeniny kupované od řezníka.

0
před 9 lety Josef

Dusičnany - rychlosůl se přidává do uzenin úplně běžně. Je jedno jestli jsou balené nebo ke krájení na pultě. Po převratě, jsem si myslel, že budou řezníci vyrábět uzeniny na které by mohli být hrdí. Nejhorší, ale je, že peníze jsou přednější než dobré jméno. Josef.

0
před 9 lety Mishka

To jsem mohla tušit, že je to takhle. Přijde mi to smutné, spousty lidí o tom neví.

0
před 8 lety Petr

Já dělám šunku doma. Koupil jsem si "šunkovar" a není to nic složitého, zvládne každý! Dusitan sodný E250 se přidává nejen do šunky z důvodu zachování nádherné červené barvy. Taky je to konzervant. Já to do své šunky E250 nepřidávám. To že je šunka šedé barvy (vypadá jak uvařené maso) nám doma nevadí. Používám jen mořskou sůl a trošku cukru. Na 1kg masa tři čajové lžičky soli a 1 lžičku cukru :-) Šunka je pak ze 100% masa, je levná a zdravá! Doporučuji všem! :-)



0
před 8 lety Jana H.

Šunka se dá taky dobře udělat v parním hrnci, stejně jak píše Petr nemá takovou barvu jako z obchodu, ale je výborná, dělám často z krůtího masa, ale může být i vepřová, kuřecí, jak má kdo rád.

0
před 8 lety Lucka

Jana: v parním hrnci? To slyším poprvé, znám to jen z těch forem přímo na šunku. Máte s tím někdo zkušenosti - případně je to nějaký spešl parní hrnec nebo takový ten klasický? Moc ráda bych si totiž vyzkoušela šunku svojí.

0
před 8 lety Jana H.

Pařená kuřecí šunka
Kuřecí maso nakrájet na kostičky, mírně prosolit a nechat uležet do druhého dne. Pak naplnit do sáčku na tlačenku, dát do hrníčku nebo jiné kulaté nádobky a pařit 35 min. Dá se použít jako klasická šunka na chlebík nebo třeba teplá s bramborovou kaší.
Dá se dělat v jakémkoliv parním hrnci.

0
před 8 lety Lucka

A ty sáčky na tláču se dají běžně koupit v obchodě? A ještě, když už se tak blbě ptám, šlo by eventuelně i na pařáčku (jako na knedlíky)?:-)

0
před 8 lety Jana H.

ano sáčky se běžně koupí... obávám se, že ta pára na pařáčku nemá takovou sílu jako v parním hrnci... ale možná to tak není. Jinak koupi parního hrnce vřele doporučuji, výborný pomocník pro zdravé stravování.

0
před 8 lety Lucka

Jojo, ten parn hrnec by jinak problém nebyl, snad jen ty sáčky sehnat;-) Dají se případně ještě nahradit něčím jiným? Jinak moc díky za tip, jestli to zkusím, tak jen doufám, že se mi ta "hnota" opravdu zcelí tak, aby jako držela při sobě a dala se případně krájet, přijde mi, že z hroudy masa pak na mě vypadne jen hromádka namačkaného masa:-D Tak uvidíme:)

0
před 8 lety Jana H.

dělala jsem to párkrát v hrnku, pak jsem to vyklopila jako bábovičku a měla jsem několik menších šunčiček :-) není to tak úplně celistvé jako z obchodu, chybí tam sója a další sajrajt, který to sváže, ale nakrájet se dá...

0
před 8 lety vercounek

no tak jsem uvažovala, že pořídím šunkovar, ale vadí mi, že je hliníkový. Tak zkusím ten parní hrnec, už po něm chvilku pošilhávám. Uvidíme jak dopadne pařená šunka :)

0
před 8 lety Lucka

Jo, to je samozřejmé, koneckonců nic domácího není úplně dokonalé jako z obchoďáku, ale v tom tkví právě ta krása - kvalita a originalita domácího kuchtění - vždy máte téměř jiný tvar/barvu/strukturu:) ale domácí;-) a na tom vzhledu mi moc nezáleží, spíš jsem zvědavá, co mě se z toho vytvoří:D Naopak se těším na tu "ošklivou zašedlou" barvu šunky:-D Protože o růžovočkou obchoďáckou nestojím:-P

0
před 8 lety vercounek

doporučíte mi parní hrnec? Rozmýšlím se mezi Philipsem a Tefalem. Díky

0
před 8 lety Lucka

Za mě osobně určitě doporučuji Tefal, s touto značkou jsem zatím nikdy problém neměla, ale záleží přímo na samotných hrncích, máte vybrané nějaké konkrétní?:)

0
před 8 lety vercounek

no buď Tefal VC 100930 Aquatimer anebo TEFAL VC 100630. Ale ještě soutěží Philips PHILIPS HD 9120/55 :)

0
před 8 lety Jana H.

Morphy Richards INTELLI STEAM 48780- koupila jsem si v létě tento hrnec, jsem maximálně spokojená, umí si naprogramovat dobu vaření různých druhů potravin, vše se dodělá současně... můžu poskytnout i spoustu receptů, vařím v něm několikrát týdně... sice byl trochu dražší než Tefal, ale investice nelituji.

0
před 8 lety vercounek

Jana: no tak receptíky bych brala :)

0
před 8 lety Lucka

Ten Tefal 100630 se mi zdá výhodnější, ale teď když koukám na toho Philipse 9120/55 jak uvádíte, myslím, že přesně tenhle si kupovala letos k Vánocům sestra. Jestli chcete vyzjistím to a případně vysonduji i jak je s ním spokojená=)

0
před 8 lety Jana H.

Vercounek: pošlu eventuelně na mejl...

0
před 8 lety vercounek

tak jestli můžu poprosit, tak na vercounek444@seznam.cz, díky!

0
před 8 lety Danah

Pozor na Phillipse Made in China. Čistě zkušenost z posledních dnů. :-))

0
před 8 lety vercounek

Danah: ale recenze jsou na něj dobré, zřejmě hodnotili jen spokojení zákazníci :)

0
před 8 lety Danah

To slyším jedině ráda. :-))V dnešní době sehnat výrobek Made in Germany nebo U.K. rovná se malému zázraku. Včetně CZ.

0
před 8 lety vercounek

Jana: díky moc, určitě receptíky vyzkouším

0
před 8 lety karajda@

Objevila jsem tuto diskuzi až dnes, a protože jsem čerstvou majitelkou parního hrnce MORPHY RICHARDS 48780, chtěla bych moc poprosit Janu nebo Vercounku o přeposlání vyzkoušených receptů k tomuto hrnci. Můj e-mail je karajda@post.cz Děkuji!

0
před 8 lety vercounek

karajda: posláno. TAky jsem čerstvou majitelkou, tak uvidíme :)

0
před 8 lety karajda@

vercounek: moc děkuji!! To byla rychlost!

0
před 8 lety vercounek

karajda: to víš, mam napapaný a uspaný dítě, tak mám čas :D

0
před 8 lety jana

myslím, že budete spokojené, já o mám asi půlroku a používám ho pravidelně. Budu ráda, pokud se evnetuelně podělíte o další způsoby využití.

0
před 8 lety vercounek

ženy, jsem nadšená!!! Původně jsem si myslela, že parní hrnec je jen další krám do domu, ale dneska sem si upařila šunku....mňam! Se můžu vy.rat na ňáký dusičnany, když si doma můžu udělat takovou ňaminu. Díky za skvělý tip!!!!!!!

0
před 8 lety Jana H.

No jupí, tak to mám radost, že nejsem jediný "blázen"... a že jsem přispěla nějakou dobrou radou...Pokud objevíte nějakou dobrotu z parního hrnce, budu ráda pokud se podělíte.

0
před 8 lety David

možná by jste se také mohli zamyslet nad složením některých rádo by zdravých pekařských výrobků na našem trhu...pořád tak nějak je v nás zakodovaná představa vše co je posypáno semínkama je zdravé,omyl je pravdou vyžádejte si složení u výrobce a nebudete se stačit divit...

0
před 8 lety Jana H.

nemám se nad čím zamýšlet, peču doma, sice v pekárně, ale vím přesně co tam dám... manžel pracoval v pekárně, nějak kupované pečivo nechce ani vidět, proč asi?

0
před 8 lety Lucka

Souhlasím, že dnes v obchodě narazit na to opravdové celozrnné pečivo se rovná malému/velkému zázraku, ale myslím, že lidé tady (i ti co si doma nepečou) dobře vědí, jak to s pečivem v krámě chodí, že krásně hnědé a posypané, je jen prachobyčejná vymletá mouka pěkně dobarvená, aby oku lahodila...
Na tohle klamání by se měly spíše zaměřit lidé, jež moc složení obecně neřeší nikde u jídla, protože ti co si dávají pozor na složení výrobků pochybuji, že by nevěděli o rádo by tmavých, vícezrnných atd. pečiv ;-)

0
před 8 lety Monika

Dobrý den, dnes jsem narazila na stránky, kde radí, jak uvařit domácí šunku bez éčekhttp://www.vlcimak.eu/rady/uvarit-domaci-sunku-bez-ecek-je-jednoduche-jako-facka-krok-za-krokem/

0
před 8 lety Monika

Recept : 3dkg sůl,75dkg vepřová plec, 60dkg vepřová kýta, tlačenkový sáček,voda
Postup přípravy receptu :
Maso nakrájíme na kostky 2 x 2 cm a 20 minut mícháme se solí. Důležité je maso tzv. mazat! Hmotu dáme do tlačenkového sáčku, dobře upěchujeme, konec sáčku zavážeme provázkem a necháme 24 hodin odležet v lednici.
Druhý den šunku 3 hodiny necháme povalovat v horké vodě (nesmí vařit). Nejprve 1,5 hodiny z jedné strany, poté šunku obrátíme a 1,5 hodiny povalujeme i z druhé strany. Šunku necháme do druhého dne vychladnout.
Pak krájíme šunku podle potřeby třeba na plátky.

0
před 8 lety Terka

Jana: Dobrý den, moc mě zaujal Váš recept na domácí šunku a po přečtení této diskuze bych Vás moc chtěla poprosit o recepty na vaření v parním hrnci, protože jsem také v tomto nováček a nic fantazie nemám :)Děkuji Terka

0
před 8 lety Terka

jinak můj email je: kleooopatra@seznam.cz byla bych Vám moc vděčná, děkuji

0
před 8 lety Jana H.

Terka: večer určitě pošlu

0
před 8 lety Martin

Dobrý den, pošlete mi prosím také recepty k parnímu hrnci? Včera jsem ho zakoupil a dělal jsem si zatím zeleninu a rýži a je to bomba.Vynikající chuť. Mám philips a nějak mě netrápí, že je vyroben v číně. Večer se chystám na rybu s bramborem. Můj email: msobr@seznam.cz
Moc děkuji

0
před 8 lety happy.lenulka@

a neexistuje šunkovar, který není z hliníku?

0
před 8 lety Monika

Recepty pro parní hrnec :http://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=parn%C3%AD+hrnec&hledat=&autor=0&kategorie=0&v_nazvu=1

0
před 8 lety bartson

Hoďte ty recepty někam ať si to můžou stáhnout všichni ;-) třeba na uložto. Nebo jestli se to shoduje s tím co tu poslala Monika? dík ;)

0
před 8 lety msobr@

Snad se nebude Jana zlobit, hodil jsem to na ulozto, kdyby Vám to Jano vadilo, tak to smáznu.
http://ulozto.cz/x2Jvxzf/parni-hrnec-doc

0
před 8 lety vercounek

tady jsou další http://parnihrnec.webnode.cz/maso-a-ryby/

0
před 8 lety lukin

http://www.cszm.cz/clanek.asp?typ=5&id=1136

0
před 8 lety Lucka

Ták včera jsem si hrdě přitáhla fungl nový šunkovar - sehnala jsem v obchodě za necelých 480,- a chci zkusit tu domácí šunku, ráda bych vyzkoušela kuřecí, tak jestli máte někdo nějaké vychytávky nebo tipy, budu za ně moc ráda:)

0
před 8 lety Monika

Před chvilkou jsem našla v novinách inzerát na uzeniny bez éček : http://www.efree.cz/cs/

0
před 8 lety Monika

Lucko, jak to dopadlo se šunkovarem?

0
před 8 lety Lucka

Monika: Ani se neptejte:D Stále jsem se k tomu nedokopala, trochu se bojím i toho, že z rodiny o to nikdo zájem příliš nejeví a nevím, jak bych sama spořádala kilo šunky:D Napadlo mě jedině zamrazit, ale těžko říct, jak by to po rozmražení chutnalo:) Každopádně zkusit to chci určitě, když už jsem ho pořídila:)

0
před 8 lety Monika

Já jsem v Bille našla šunku a párky bez áček atd, ale byly tak strašně drahé cca 350 - 450 Kč za kilo, tak jsem jim je tam nechala :) Takže jsem zvědavá, jak Vám to dopadne, určitě napište - držím palce..
Vím, že šunku normálně zmrazují, ale když se vyndá z mrazáku, musí se rozmrazovat pomalu, nejdřív do ledničky, pak ven, aby byla dobrá.
Uzeniny mám ráda už od dětství, ale teď je kupuji jen velmi málo, a když si chci koupit nějakou lepší šunku od kosti, tak je většinou dlouho nakrájená a nestojí za to. Zkusíme letos s naším taťkou vyudit domácí uzené, jak jsme to dělali, když jsem byla malá.

0
před 8 lety vojtano

Už asi před měsícem jsem se podivoval, že "šunkovary" jsou hliníkové. To je pak s tou zdravou domácí šunkou na pováženou.
Mám v plánu při letní totální rekonstrukci kuchyně nahradit klasickou troubu a mikrovlnku jedním přístrojem, a to parní troubou. Jsem zvědav, jak se v tom bude mimo běžné pečení i vařit...?

0
před 8 lety vojtano

Ještě k tématu: dusitanová sůl se nepoužívá jenom kvůli zachování barvy, ale k rovnoměrnému prosolení a hlavně jako prevence proti vzniku botulotoxinu. Neříkám, že je to dobře, sám beru uzeniny u známého v malé výrobně, ale i tam je v některých uzeninách E250 obsažen, převážně v párcích, kde je jemně mleté maso rychleji podléhající zkáze. Za podstatnou bych považoval informaci, jaké množství E250 na 1kg ten který výrobek obsahuje a jaká je vlastně limitní hranice...

0
před 8 lety Lucka

Monika: jojo, sama jsem několikrát takhle uzeninu zrmazila, nechávám všechno nejdřív pomalu v lednici, aby to nedostalo takový teplotní šok, tak snad by se takhle dala uchovat i ta šunka domácí.
S udírnou máme také plány! Chceme zkusit naše ryby ze sádek a udělat domácí uzené, mmm, jsou výborné:)

0
před 8 lety Monika

Jé vy máte sádky s rybami.. Jaké chováte?
My když chceme rybu tak musíme buď 30 km pro pstruhy a kapry nebo 90 km do Prahy do Makra. Tam kupuji filety . máme malé děti.
Jedla jsem ryby, které jednoduše udili v sudu a byly moc dobré.

0
před 8 lety Lucka

My přímo ne, ale jezdíme pár kilometrů od nás na sádky. Mají tam svou prodejnu i vzorkovnu s rybami, kupuji si u nich pstruha:) Nabízí tam celé, chlazené, mražené i vykoštěné, filety a i své výrobky z nich.

0
před 7 lety Mirek

Zdravím do toho šunkovaru dávám nejprve mikrotenový sáček a potom plním.

0
před 7 lety Kure

Dobry den, ja si koupil nerezovy sunkovar a muzu vsem doporucit, jsem spokojeny. Sunku delam uz pulroku a od te doby jsem uz jinou nez domaci nejedl.
Muzete se podivat na http://superstarshop.cz/obchod.php?katalog=1600-sunkovary

Tam jsem to poridil

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 1


Přidat příspěvek