Staré dobré potraviny

1
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

Není to tak dávno co jsem si pochutnával na Pikau (http://www.chemievjidle.cz/kondenzovane-mleko/pikao-mlekarna-hlinsko) a před chvílí na sušence Mila (ač sušenky nejím, tak s touhle jednou do měsíce zhřeším - http://www.chemievjidle.cz/susenky/mila-sedita-i-d-c-holding). Když jsem se nad tím zamyslel, tak jsem přišel na to, proč si na těchto věcech rád pochutnám. Mají stále stejnou chuť jako měly před 30 lety - člověku se nostalgicky vybaví doba dětství. Alespoň u mě to tak funguje...
Tak jsem si říkal, že založím tuhle diskusi, třeba nejsem sám, kdo to má podobně. Máte tipy na další mňamky, které chutnají pořád stejně jako před desítkami let ? Složení už asi stejné nebude, to bych chtěl už moc, ale aspoň ta chuť, díky které může člověk takhle cestovat časem :-) Určitě ještě jsou nějaké, jenom si je nemůžu vybavit, ale kdyžtak je sem přidám a budu rád, když se podělíte i vy ....

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

S Milou souhlasím, ta je stále dobrá a i já s ní hřeším, jinak si také ještě ráda dopřeji Polomáčenky (ale jen tyto Opavie), vyrábí i takové ty levnější napodobeniny, které se jim zdaleka nevyrovnají http://www.chemievjidle.cz/susenky/zlate-polomacene-horke-opavia
no a pak na tradiční Horalky s nugátem http://www.chemievjidle.cz/susenky/horalky-nugatove-opavia-lu znovu ale koukám, aby to byl tento druh a ne nějaké ty "odrůdy" těch původních:-) Vím, že jsou i zdravější mlsy, ale když si chce člověk občas opravdu zamlsat, tak sáhnu zpravidla po těch:)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

A tak mě naopak ještě napadá, jestli víte o nekteré takové potravině, která naopak od dob své existence značně změnila chuť, složení apod.? Zkrátka, která už není to, co bývávalo?

0
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

Lucka: No složení prakticky změnily všechny, až na čestné vyjímky. Třeba to Pikao je stále ještě původní poctivá výroba a suroviny (protože ta linka na které se to vyrábí je původní). Takže jak jsem psal, potravina se složením, které přežilo desetiletí, to je opravdu rarita. A ta chuť je taky docela problém, potravina má třeba stejný název i stejný původní obal, ale chuť byla přizpůsobená dnešním komerčním zlozvykům - např. aby se na obal mohlo napsat jedno nebo více ze slov: "křupavější, jemnější, lahodnější, atd..." - to mě vždycky rozčiluje, protože to jinými slovy znamená - přidali jsme tam něco, co tam původně nemá být, ale můžeme to potom použít na obalu jako důvod, proč by si to měl zákazník koupit. A nevěřím, že zákazníci stojí o takové potraviny "ještě jemnější, ještě lepší chuť, atd...".
Každopádně, zpátky k tématu diskuse - ty polomáčenky od Opavie jsou asi nejlepší, které se nejvíc blíží těm původním. Všechny ostatní napodobeniny jsou už jen horší... Takže souhlas. Horalky jsou taky fajn, ale ty si už z dětství nevybavuju, takže nedokážu posoudit...

0
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

Ještě k těm sušenkám jsem chtěl povědět - jak Mila tak Polomáčenky jsou drží chuť co nejvíce podobnou té původní, ale zlozvyky moderní doby (šetřit kde se dá) bohužel mají. Mám namysli třeba čokoládovou polevu, oboje v ní mají margarín(ztužený rostlinný tuk) a to mě osobně hodně vadí. Čokoládová poleva se nerozpouští jako opravdová čokoláda, chvíli to trvá a lepí se trochu v puse. Vsadil bych se, že za dob totality ty čokoládové polevy byly opravdu čokoládové - místo rostlinného tuku skutečné čokoládové máslo. Není tu nějaký pamětník, který by si to pamatoval ???

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

No přesně, možná je dobrým příkladem - ač tedy nepatří přímo du cukrovinek - ta Lučina, přijde mi, že od dob, kdy se najednou stala "ještě nadýchanější" bych raději viděla tu stále stejně "méně" nadýchanou, ale bez guarové gumy apod.
Jinak polomáčenky v tomto opravdu vedou, už jsem měla i ty ostatní, podobné a levnější, alekrom té ceny nemají nic lepšího, spíš naopak. Jinak Horalky můžeš vyzkoušet třeba až tě jednou náhodou omrzí Mila a třeba je porovnat :-)

0
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

Lucka: Jo přesně - ta Lučina je výborný příklad. "Ještě nadýchanější" - stojí o ní někdo vůbec ? Chceme aby byla ještě víc nadýchaná ? My ne, výrobce ano, protože tam nase*e guarovou gumu, našlehá to(takže je toho opticky míň, ale ve skutečnosti míň). V jogurtu musí stát lžička - fajn, tak to zahustíme škrobem, želatinou, xanthanem ... a je to, pak je hustý i "jogurt" za 5 Kč....
Teď mě ještě napadá Pribináček - chuť je sice podobná té původní (on ethylvanilin bude chutnat asi pořád stejně), ale zase těch přidaných zahušťovadel a našlehání, aaaach jo.

0
před 5 lety Dita

Když tvaroh tak zabalený jako je např. máslo od Choceňské mlékárny, kupuji ho asi za 17 kč. Myslím, že tady se kvalita asi taky nezměnila.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Frodik: no právě, nechápu, proč mají ti výrobci - a že jich je, takovou potřebu dělat nám stále více nadýchanější, krémovější, čokoládovější a lahodnější potraviny, které ve výsledku stojí úplně za prd:(

0
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

Lucka: Dělají to ze dvou důvodů - aby zákazníkovi vysvětlili na obale tím nápisem "ještě nadýchanější" - že to, že tu potravinu ošidili a našlehali ji, že to je vlastně pro jeho dobro :-) A kdo se nestará o složení a kvalitu a jenom hloupě hltá reklamy a co je na obalu velkými písmeny, tak ten je možná ještě spokojenej. Řekne si, hm, fajn, vylepšili to... A to že najednou balení je menší nebo má menší gramáž, toho si už jaksi nevšímá...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Asi jo, a jelikož v Česku jistě nemají o takové "hltače" reklam nouzi, přidává se stále více výrobců se zdánlivě dokonalejšími produkty... Možná pak jde s tímto i trochu ruku v ruce nápis typu rodinné balení, výhodné balení, + 1 (2) zdarma atd. a přitom stačí jediný pohled na cenu za 100g (která je uvedená všude) aby zjistil, že celé balení nejen že většinou výhodnější není, ale zpravidla i kolikrát ještě dražší...

0
Obrázek uživatele Jirka
před 5 lety Jirka

Já když jsem někde viděl nápis Nová a lepší, tak jsem vždycky říkal Nová a hnusnější.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jirka: no nejspíš i oprávněně=)
Vážně už zpravidla jakmile jsou nějak "zdokonalené" a na první pohled víc načančané nebo výraznější, tak v tom bude háček a je to jen záminkou k zamaskování, že je toho míň nebo v horší kvalitě a tak podobně. Taky mi kolikrát přijde, že se už víc soustředí na to, mít co nejkrásnější a nejoriginálnější obal nebo nápis, ale zapomínají dbát taky na obsah a kvalitu samotného výrobku=(

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Obal prodává. :-)

0
před 5 lety eva

Co se týká těch polomáčenek, tak bych řekla, že původní chuť si zachovaly jen od Sedity, ne Opavia. Stejně tak tatranky a horalky.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Zahlédla jsem někde v obchodě zase tu starou žvýkačku Pedro, ale ještě nezkoušela. Teď už nic na moje zuby. :-) Z dětství si taky pamatuju nanuky Ledňáček a Míša, ty jsou dodnes. Snad je i chuť a složení stejné (?)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

ó ano, ze zmrzlin vlastně myslím zůstal Ledňáček, na toho pamatuji a s dnešní dobou myslím ani žádnou změnou neprošel;-)

Dannah: Právě právě, mě se původně docela líbil nápad (v Penny marketech), kde začaly prodávat značku, která na obal nebrala zřetel a vlastně na něm spíš šetřila, těšila jsem se, že i za příjemnou cenu, kde nebudu platit za zbytečnou okrasu na obale a reklamu dostanu kvalitní potravinu, ale bohužel třeba jogurty nebyly nic moc...takže nakonec i když člověk zaplatil méně, protože obal byl prostě méně hezký, tak výsledek ale nestál taky za moc:(

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Ptala jsem se i manžela, jestli pamatuje na nějakou dobrůtku z dětství. Říkal, že sojový řez, který měl ale asi jiný název i obal i chuť možná. Pak oplatky Vlnky a prý aj Kinder vajca, což se mi nezdá.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 5 lety Jirka

Eskymo za 50h bez dřívka ve voskovaném obale bylo nepřekonatelné a tatranky měly tehdy ještě chuť. Taky si vzpomínám na bulharské chlupaté broskve.
Nugátové kostičky už taky nejsou co bývaly. A samozřejmě mléčný bar a jahody se šlehačkou, mňam.

0
před 5 lety Dita

Sojový řez už není dávno co býval, chuť, vzhled i velikost se změnila. Pro mě bohužel k horšímu, připadá mi to jako bych jedla jen cukr. Od té doby nekupuji.

S Milou souhlas, stále stejně dobrá.

Asi po 5 letech jsem si koupila na chuť miňonky a můžu vám říct, že ty se teda hodně chuťově změnily, a jak už to tak bývá k lepšímu to nebylo.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

Dita: Jojo, Miňonky souhlas - nesrovnatelná chuť co byla před 20 - 30 lety. Člověk má pocit, že jí spíš chemii, než ty lahodné miňonky z dětství po kterých se mohl umlátit.

Lucka: Bohužel ledňáček vyrábí firma Unilever a jelikož nechci být sprostý, tak přejdu hodnocení jen mlčením ................. každopádně složení mluví za vše: http://www.chemievjidle.cz/nanuky/lednacek-vanilkovy-unilever-cr
V předrevolučních dobách byl ledňáček v podstatě jen smetana a čokoláda. Vemte si lupu a zkuste mi v tom dnešním Ledňáčku jednu z těchto složek najít ? Já vidím vodu, cukr, rostlinný tuk, spoustu zahušťovadel, aromata a možná že když budete dobře hledat, tak i čokoládu a sušené mléko. Takže bohužel, dnešní Ledňáček již s původním nemá nic společného...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Frodik: no, je pravda, že tady jsem složení Ledňáčka nesledovala a byla to chyba, já si ho stále kupovala, protože na chuti se mi zdál stále stejně dobrý, ale teď jen znovu koukám, že opravdu zůstala možná nějaká původní chuť, ale složení tedy ne moc pěkné:(

0
před 5 lety Michal

Z nanuků, tedy mražených krémů, si sem tam koupím Míšu, myslím, že chutná stejně dobře jako dřív (výrobcem byla a asi stále je mlékárna Zdounky u Kroměříže - tam jsem byl před 35ti roky na praxi).

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

A čo tak lentilky?

0
před 5 lety Michaela

tak lentilky ( takovej chemickej koncert) bych do pusy nedala :)

0
před 5 lety Dita

A co disco, nebo zlaté sušenky. Nevíte jak chutnají dnes?

Ale myslím, že ještě esíčka jsou stále stejně dobrý.

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

ktovie, čím boli lentilky farbené niekedy

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Esíčka ano, ty myslím od dob z dřívějška na své chuti také nic neztratily.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

ajkap7: Na barvivách se asi nic nezměnilo. Co bylo barevné dříve, tak byly stejná Éčka jako dnes. Modrou, žlutou, červenou, zelenou, to prostě jinak nejde než synteticky připravit a obarvit.
Rozdíl je jen ten, že dřív byly lentilky víc čokoládovější, jasně si vybavuju, jak rychle se rozpustila čokoláda na jazyku, dneska je tam zase ten margarín :-( Navíc se ještě přidávájí leštidla, aby ta lentilka byla pro děti zkrátka neodolatelná :-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tady jsem našla také přímo ty zmrzliny, tak jsem si ještě vzpomněla na tu pravou Ruskou zmrzlinu, no ani ta už dnes není co bývávala.
http://www.vitalia.cz/clanky/serial-o-zmrzline-ceska-klasika/

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1100627928-ta-nase-povaha-ceska/412235100011004-stara-dobra-znacka/

Je vidět, že každý pod značkou vidí něco jiného, nejvíc se člověk pobaví nad názory těch mladých - "jako jídlo a potraviny nesleduji, ale značkové oblečení koupím rád..." :-)

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

frodik: presne, ešte teraz cítim tú ozajstnú čokoládu na jazyku, dnes si už lentilky nekupujem, až teraz som si uvedomila, že mi tam vadí ten margarín

0
Obrázek uživatele vojtano
před 5 lety vojtano

Nevím, jestli se dělá původní "moroženoje" (ruská zmrzlina je novodobý kus) a jednou z věcí, která vypadá jak kdysi, ale ví Bůh, jestli i chutná, jsou čokoládové kaštany...
Pak jsem měl rád oplatky DUKLA, ale ty už asi neexistujou ;-)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Nejsou Fidorky taky stará potravina? Jestli dobrá, nevím.

0
Obrázek uživatele vojtano
před 5 lety vojtano

no jasně - fidorky, ale byly jen mléčná a hořká

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Od mého dětství, což není ale zas tak dlouho, se podle mé paměti chuťově příliš nezměnily žloutkové věnečky od Opavie. Taky si vzpomínám, že jsme doma měli strašně rádi Hašlerky, ale ty už jsem neměla několik let. Mohu soudit pouze podle vůně, ta je stále typická :) Jinak cokoli, co bylo dříve čokoládové, je teď umělé. I Margotka, kterou jsme jako děti se sourozenci milovali, se teď nedá pozřít. Teď mě ještě napadá čokoládové a rozinkové deli, to mi taky přijde chuťově podobné...

0
před 5 lety eva

Fidorky mají stejný jen název. Pamatuju fidorky ještě neošizené, s tlustou vrstvou kvalitní čokolády okolo oplatky.

0
před 5 lety iveta

Mě mo chutnala nugátová čokoláda od Zory, ale teď už je jiná :(

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

včera jsem zrovna koukala na tatranky, zdá se mi to, nebo sou poloviční než kdysi? A taky asi o dost dražší :)

0
Obrázek uživatele Verča
před 5 lety Verča

Nad vašimi příspěvky jsem si vzpomněla na kávěnky a princesky (první oplatky, druhé oválné sušenky, spojené čokoládou) - asi se už také nedělají :-)
a nějak zmizely klasické hořické trubičky (ze kterých jsem jako dítě odlupovala "bílý obal", abych pak snědla ten čokoládový vnitřek)

0
před 5 lety Jitka

Kávenky i princesky se dělají.Ty první není problém sehnat, s těmi druhými je to horší.Naposledy jsem je kupovala v Tescu.A hořické trubičky se prodávají taky,jak originál, tak i napodobeniny.

0
před 5 lety evysek

ja z ne zas tak dalekeho detstvi rada vzpominam na Kocici jazycky!

0
Obrázek uživatele Jirka
před 5 lety Jirka

Iveta: Bývalo na ní napsané, nová a lepší, já říkám nová a hnusnější. Ani nugátové kostičky nejsou to co bývaly.
S tatrankama je to stejné, kvalitní byly naposled když je balili do celofánu.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

taky mi přijde slovní spojení "nová a lepší" pobídka k tomu, abych si to nekupovala...většinou jsou to výrobky obohacené o další hnusy navíc.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Neumím si pomoct, ale Kočičí jazýčky mi chutnají pořád. Aspoň ty velké z Lidlu, pro ty mám slabost:-(

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já si ty Jazýčky občas kupuji taky, ale co si vždycky přivezeme hodně jsou ty trubičky, ale opravdu pravé Hořické, myslím stále pěkně ručně vyráběné, stejně dobré jsou i ručně dělané Štramberské uši, jestli je znáte.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

jj, Štramberské uši znám moc dobře, při návštěvě Štraberku nesmí chybět. Mňam.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jsou fakt výborné a to už roky:) Bez náhražek, beze změn a naštěstí je nabízejí i mimo, než přímo ve Štramberku:) Jsem ráda, že nemají potřebu dělat "ještě lahodnější", "ještě křupavější" atd.:D

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 5 lety mrkvicka

kofila čokoládka a čokoládky plněné čímsi, velké cca 5-7 cm, už tehdy stály 5.-kčs :-) Metro, jak vám dnes chutná metro? A takové ty dortíčky v růžovém a světle modrém staniolu, ty se už asi nevyrábí, že?

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 5 lety mrkvicka

zvu vás do samošky našeho dětství: http://ekonomika.idnes.cz/ekonomika.aspx?y=ekonomika/samoobsluha.htm

0
Obrázek uživatele M.Dokoupil@
před 5 lety M.Dokoupil@

Na webu http://vanocni-cukrovi-recepty.cz naleznete ty nejosvědčenější recepty které se hodí právě na Vánoce. Pokud je právě advent (čas který by měl sloužit jako příprava na štědrý den a štědrý večer) tak zde naleznete recepty potřebné k přípravě cukroví.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Pane Dokoupile, nestrašte vánocemi v létě, ano? On ten čas letí už tak dost rychle. :-))

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Danah: já se vsadím, že do měsíce s tím beztak obchody a markety zase vytáhnout, to víte, nebudou mít na co lákat lidi (podzimní výprodeje už budou okoukané), tak musí udělat akci "Vánoce":D Věřte, že se lidi chytí;)

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Lucko, to si umím představit. A po Novém roce okamžitý nástup Velikonoc!!Konzumenta je nutné vytrvale masírovat, až zapomene,čí je:-))a hlavně,jaké je datum. :-((

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Danah: ták, přesně, hlavně aby bylo pořád něco "aktuálního" čím oblbovat lidi, bohužel, funguje to:( Já už někdy s prominutím nad tupostí lidí ani tou hlavou kroutit nemůžu... :D Mám pocit, že ty lidi už ani nezůstali lidma, ale pouze robotama - jak si je kdo naprogramuje, tak přesně oni dělají, co se po nich zrovna chce...bože, rozume, kde jsi?

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

Verča
všetko z toho sa ešte vyrába aj predáva :)

0
před 4 roky Zuza

Nepamatujete si někdo, jak se jmenovaly sušenky, které už se teď asi nevyrábí. Naposledy jsem je jedla snad v roce 1993 na letním táboře, byly podobné sušenkám disko, ale v průměru větší, plněné ovocnou krémovou náplní, balené po dvou vedle sebe v balíčku :-) Byly strašně dobré, ale nemůžu si vůbec vzpomenout na název :-)

0
Obrázek uživatele Luc
před 4 roky Luc

princezky, ako píšete ťažko zohnať ale touto diskusiou ste vo mne vyvolali chute, v týždni ich pojdem pohľadať a odtestovať :)

čo taká študentská pečať alebo kaštany, určite sa pozmenilo zloženie ale chutia mi rovnako ako "zamladi" :)

0
před 4 roky Jitka

Já tedy nevím, ale sušenky asi neodpovídají zdravému životnímu stylu. Už jen ty ztužené tuky v náplních a polevách.

1
před 4 roky Alena

Dobré poledne vespolek, zabrousila jsem sem náhodou a nad Vašimi příspěvky se mi vybavily mnohé dobroty mého dětství. Eskymo ve voskovém papíru a původní velký Míša,pendreky,gumoví hadi a gumová zvířátka (zajíček, kachnička atd.,velká asi 5 cm), mléčné karamely,karamely Sisinky a pak takové ohavnosti jako energit v kostičkách,"mejdlíčka" a šumák v kostičkách,od kterého jsem vždycky měla úplně odřený jazyk.Největším hitem ale bylo žužu. Všechny novodobé pokusy tomu původnímu nesahají ani po kolena.Ach jo.Ale mám i jednu masitou vzpomínku.Na prázdniny jsme vždycky kupovali trvanlivý salám "imitaci" neboli turistický.Brala se vždy celá velká šiška,visela ve spížce jen tak na okně a ukrajovali jsme si kolečka jako svačinu s sebou na výlety.Vydržela v nezměněné kvalitě dokud nezbyl jen ten provázek.

0
před 4 roky ventil

Ahoj, pro ty, co jste rádi jedli a stále jíte sýry, vzpomenete si, jak vypadal a chutnal čerstvý smetanový sýr? Dělal se v balení okolo 100g ve tvaru buď kolečka (mlékárna Ostrava Martinov) nebo trojúhelníku (mlékárny Kroměříž a Karlovy Vary), zabalený do al folie jako tvaroh. Ano, sice se z něho uvolňovala syrovátka, jako z tvarohu, ale chuť byla vynikající, nesrovnatelná se současným výrobkem jediného čr výrobce v Kroměříži. A důvod asi ten hlavní, protože v technologii se moc změnit vlastně nemůže, je v použití, tak jako u jiných potravin zmiňovaných v jiných diskusích, moderního igelitového obalu, do kterého je sýr uzavřen. Ano, asi i to dneska "vadí" moderním zákazníkům nebo obchodníkům. Aby to náhodou někde neučůrlo a dlouho to vydrželo, tak to zprzníme igelitovým pytlíkem a dáme na to Klasu, že to je lepší než to původní. Všechno bude v dohledné době zabaleno v igelitu....

0
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Ahoj, nevím, jestli to patří do této diskuse, ale podělím se o svůj zážitek. Nedávno jsem byla v supermarketu a procházela jsem kolem oddělení čokolád. Zastavil mě tam cizinec (Ital) a říkal, že by si chtěl přivést z ČR nějakou typickou českou čokoládu. Byla mu prý doporučena Carla, ale tu tam zrovna neměli... Carlu nebudu komentovat, ale ani po půlhodině hledání jsem nebyla schopná mu žádnou českou čokoládu doporučit... je to smutné, ale ne to tak.

0
Obrázek uživatele carme
před 3 roky carme

Čokoláda není asi zrovna doménou ČR, čokolády mi sedí k Belgii nebo Švýcarsku. Ale ať přemýšlím, jak přemýšlím žádná potravina na, kterou by jsme mohli být pyšní mě nenapadá. Jedině snad Hořické trubičky, jenže jedině ty v bio, ta je alespoň z nějakých o trochu lepších surovin.  

0
Obrázek uživatele zora131
před 3 roky zora131

Ahojte, také mě nenapadá žádná čokoláda na kterou bych s láskou vzpomínala na staré časy. Ale takové pravé belgické čokoládové lanýže s 80 % čokolády posypané kakaem, mňam. To opravdu za totáče nebylo.

0
před 3 roky Hana

Zdravím, já jsem měla ráda Budapeštskou pomazánku a myslím, že je chutově stále dobrá, ale to složení!!! Za komunistů se vyráběla z másla, myslela jsem že stále, ale nedávno jsem si koupila Budapešt v kelímku a ne váženou a tam bylo napsané složení- 60 procent ztuženého tuku. Tak už ji dělám jenom doma.

1
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Už mě napadla česká čolokáda, která byla historicky dobrá - alespoň jsem to slyšela, já jsem ji moc nezažila, je to MARYŠA  z Rohatce. Ale bohužel ta už od roku 1991 neexistuje...

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Mě chutnala sušenka Bravo nebo oplatka Zora se myslím jmenovala, bylo to jako z extrudované kukuřice, ve tvaru válečku a uprostřed plněné čokoládovou náplní a celé polité čokoládou. A ještě nedávno prodávali čokoládu nevím jestli od Orionu, teď nevím přesně značku. Byla to bílá čokoláda s křupinkami a kousky hořké čokolády a už ji snad už rok nemůžu sehnat. Ještě si vybavuju od Katjes pěnové bonbony, ale kakaové a vanilkové ve tvaru obláčků,moc mi to chutnalo a už se po nich slehla nějaký ten rok zpátky zem nebo měli Pims jeden čas plněné čokoládovou náplní a karamelovou, taky to pak přestali vyrábět. To co mi chutná, to mi zruší, fakt pěkný :-(

0
před 3 roky Jirka

Bohužel pro chutné jídlo, čokolády, kávu atd.jezdíme do Bavorska, tam si to zmršit nenechali !

0
před 3 roky tom

Neviete nahodou o niekom, kto zbiera alebo zbieral obaly (hlavne z dob socializmu a tesne po nom) od typickych slovenskych a ceskych potravin? Keksy, cokolady, napoje - cokolvek. Rad by som sa s takym clovek spojil. Vdaka

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Zavzpomínání :-)

0
Obrázek uživatele Louka
před 3 roky Louka

Já zase milují hermelín, ale po tom co jsem ochutnala opravdový hermelín dovezený z Francie, tak přemýšlím, kde bych ho mohla u nás sehnal. Bohužel asi nikde a to moc velká škoda, člověk by si rád zaplatil za dobrou chuť a kvalitní potravinu, ale nemá jí kde sehnat, jako je to s Italskou zmrzlinou.

0
před 3 roky Jitka

Z Francie to určitě nebyl hermelín, ale camembert nebo brie. Brie se dá sehnat v Lidlu a jestli máte možnost jet do Německa, tak odtud ten stejný chutná daleko lépe.

0
Obrázek uživatele Louka
před 3 roky Louka

Byl to camembert a nevíte, kde by se dal sehnat u nás se stejnou lahodnou smetanovou chutí?

1
před 3 roky Jitka

U nás je to trochu problém. Stejné potraviny, které se prodávají u nás a v Německu, mají u nás horší chuť. V Lidlu mají camembert v takové dřevěné krabičce. Je trochu dražší, ale třeba vám bude chutnat.

0
Obrázek uživatele Louka
před 3 roky Louka

Příbužní do Německa nakupovat jezdí a pochvalijí si to, ale děkuji za radu ohledně camembertu v Lidlu. Určitě ho vyzkouším

0
před 3 roky xxx

"V předrevolučních dobách byl ledňáček v podstatě jen smetana a čokoláda.'Máte to něčím podloženo a nebo je to jen vaše pouhá doměnka z důvodu neznalosti . Ono totiž dříve nebylo povinné uvádět všechny složky na obale a bylo tam jen pár takových "pěkných" slovíček typu aromatizováno,přibarveno, chemicky konzervováno  - jen místo toho při  stejném obsahu jen tam nejméně 3 ale spíše 5 takových éček. Prostě přidatné látky se používali již dávno za socialismu.  

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Osobně si taky příliš nedělám iluze o potravinách a přidaných látkách už za "komančů". Vždyť se podívejte jen na domácí recepty třeba na okurky... To je tolik umělého sladidla... Do kompotů se dávalo tolik cukru... Na uzení (i domácí) se používala běžně tzv. rychlosůl... Ty komunistické červené a žluté limonády, které se pily běžně jako denní pitný režim byly stejná svinstva jako dnes. Je paradox, že je lidi z nostalgie stále vyhledávají.

To, že se jedlo zdravě je podle mne mýtus, který pramení z toho, že lidi se domnívali, že v potravinách by nemohli použít nic, co by bylo škodlivé. Což je pravda, byly normy, které se musely dodržovat a dodržovaly. Ale otázka je (mimochodem stejně jako dnes) právě co se považovalo (a považuje) za škodlivé. 

Zajímavé čtení např. o rychlosolích je tady:
 http://www.vyziva-pro-fitness.cz/rs/zajimavosti/jak-je-to-s-rychlosolemi/
Pak se tady vypisují témata o srač..ch na podporu chrupavek. Hlavně do sebe valte hodně vápníku z tavených sýrů a pijte mlíčko, to budete zdravoučcí. Mňam mňam... Akorát tak pro lékárenské lobby.

0
před 3 roky Anonymous

Treba Delissa driv na ni bylo hodne cokolady a ted? Trochu cokolady a je videt oplatka hlavne ze je to drazsi. Proste sorry za slovo jsou to zmrdi. Jen zdrazovat a kvalita de do prd... Kdyz zdrazovat tak ale zvednout kvalitu. 

0
před 9 měsíci Jane

Někdo tady psal, že se stále vyřábí pravé hořické trubičky, které snad zmizely z obchodů okolo roku 1985.  Byly bílé křehké, rozpouštěly se v ústech a měly úžasnou náplň.Tak bych ráda věděla, kde je koupím.
To co se vyrábí dnes, je bez chuti ubohá náhražka.
Ještě jsem si přečetla názor, že byla všude chemie, spíše dnes potvrzují bývalí výrobci, že ve špekáčcích bylo maso, v paštikách játra atd. Co tam máte dnes?

0
před 7 měsíci Jana

Kvalitní česká čokoláda se jmenovala Lidka. Byla čtvercová a hořká byla opravdu hořká.
 A výborné byly sušenky Párty - 2 slepená větší kolečka a náplň byla (hlavně ta světlá) moc dobrá!!! Alespoň zpočátku. Byly náplně kakaová a vanilková, později začali přidávat chutě a už to dobré nebylo.
Sojový suk byl také dobrý, teď je to jen cukr. Fidorky jsou už také horší. Vzpomínám na Eskymo bet špejle - mňam.

0
Obrázek uživatele peterpomaly
před 6 měsíci peterpomaly

margot bola v minulosti chutnejšia plnka bola kokos zo žltkom, teraz tam davaju hnedy maglajz

0
před 6 měsíci Deltomba

Sušenky princesky byly opravdu skvělé. Pamatuji se, že jsem si kupoval oplatky s nějakou ovocnou náplní, možná malinovou, nebo jahodovou a tuším, že se jmenovaly Svěženky. Cenu 1,70 Kčs si pamatuji dodnes. A co trojhránky? To byla taky mňamka.

0
před 6 měsíci Deltomba

Čokoláda Barilla byla asi jediná s oříšky. Ani dnešní Nugeta už není co bývala.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 12 - 8


Přidat příspěvek