Slunečnicový olej nebo řepkový?

0
Obrázek uživatele jolanamarova@
před 4 roky jolanamarova@

Jak to máte s používáním oleje? Používáte raději slunečnicový nebo řepkový? Tak nějak jsem to moc neřešila, ale pak na to přišla řeč s kámoškou. Ona má radši slunečnicový, prý je lepší - bez zápachu. Někde jsem ale četla, že je zase zdravější ten řepkový. Tak nevím, já mezi nimi moc rozdíl nevidím, ale který je lepší?

0
Obrázek uživatele carme
před 4 roky carme

Já používám na tepelnou úpravu slunečnicový olej a musí být za studena lisovaný. S řepkovým nemám zkušenost. Do studených pokrmů a do salátů používám sezamový, lněný nebo olivový, musí být též za studena lisovaný.

3
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Na tepelnou úpravu je slunečnicový olej zcela nevhodný, má velmi nízký bod zakouření, pouze lehce přes 100°C. V okamžiku, kdy olej dosáhne svého kouřového bodu, se začne přepalovat a stává se nevyhovujícím a karcinogenním.Dle nejnovějších výzkumů informací je na tepelnou úpravu nejvhodnější kokosový olej, který má z rostlinných olejů nejvyšší bod zakouření (pokud bereme oleje panenské, rafinované mají bod zakouření vyšší). Kokosový olej je sice tvořen z větší části nasycenými mastnými kyselinami, ale ty jsou jiné povahy než ty v živočišných tucích. Kokosový olej jde přímo do jater, která ho přemění na energii a nepotřebuje žluč k emulgaci tuků. Doporučuji pročíst článek: http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1241

1
Obrázek uživatele karča
před 4 roky karča

Na teplenou úpravu je nejlepší domácí sádlo. Jinak používám panenský olivový olej, vyráběný kamarádkou z Chorvatska. Tam ho používají i na smažení, ale v kombinaci se slunečnicovým 1:1. Tím naředěním se prý zvyšuje ten bod zakouření.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 4 roky sharunka03

Karčo, moje řeč. Taky jsem na to pomyslela, že to sem napíšu. Si mě předběhla.

0
Obrázek uživatele carme
před 4 roky carme

+Peta  tyto informace čtu poprvé. V knížce myslím Doba jedová je doporučován na tepelnou úpravu slunečnicový olej, také z toho důvodu, že je pěstován v našem pásmu, na rozdíl od kokosového oleje. Doporučován byl i nějakým výživovým poradcem v televizi. K kokosovému oleji -  o jeho koupi jsem uvažovala už několikrát, bohužel u nás není nikde k sehnání. Jedinou variantou je nákup přes eshop. Výzkumům se už také nedá moc věřit. Jednou je doporučováno ono a pak zase toto, protože časem se přišlo na něco jiného a co původně bylo dobré už po čase zase dobré není. Je velmi těžké získávat informace, když snad u každého tématu k diskuzi se najde pro i proti. 
Na sádlo mám názor stejný jako +karča používali ho i naše babičky. Jen se tato varianta nesmí stát denním požíváním, pouze střídmě. Osobně sádlo, ale nepoužívám.

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Ŕepkový olej je hlavně technický, je levný, a pamatuji se, že byl vždycky v podezření z kancerogenity kvůli obsahu kyseliny erukové. Pak kauza utichla- a ejhle- najednou je doporučovaný jako vhodný a zdravý! Ani omylem. I kdyby byla řepka kdovíjak přešlechtěná, kyselinu erukovou obsahuje řepkový olej stále. Jak píše Carme- je důležité vybrat si olej lisovaný za studena. Není to asi levné. Obyčejné nelisované oleje se vyrábějí extrakcí s hexanem nebo benzínem, aby se do těchto rozpouštědel dostal všechen olej z jader a semen. Potom se rozpouštědlo odstraní. I když si myslím, že stopy tam zůstanou. Proto jsou ty oleje také doporučeny k vaření a smažení- aby se zbytkové rozpouštědlo vypařilo! Pokud takový olej použijeme za studena, může mít trochu pachuť po té extrakci. Jsem nedůvěřivá, a plyne to ze zkušenosti- jednou jsem koupila "Virgin olive oil" a úplně zkazil chuť salátu, protože nebyl lisovaný, ale byla v něm pachuť rozpouštědla! Lumpárna od výrobce. tak jsem olej nechala zahřát na pánvičce, a dala stranou vychladnout- a chuť byla příjemná a přijatelná. Tedy typické klamání zákazníka a tahání peněz z jeho kapes za něco, co za to nestojí.  

2
Obrázek uživatele Raskenius
před 4 roky Raskenius

Lidičky proč tedy, když ty oleje, jak tu všichni správně zmiňujete na smažení nejsou nic moc, nepřestanete smažit. Stejně z tepelných úprav je pro lidský zažívací trakt smažení to nejhorší!!!

1
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Co čtu na zahraničních stránkách, je názor nezávislých odborníků takový, že na tepelnou úpravu kokosový ole z rostlinných olejůj nebo potom přepuštěné máslo - ghí. K řepkovému jsem skeptická z důvodů, které psala +DanahJá používám většinou sezamový olej (ale nesmažím, spíše jen lehce restuji) a na pečení kokosový. Do studené kuchyně olivový.

1
Obrázek uživatele carme
před 4 roky carme

Lidičky díky za cenné informace.
 +Raskenius a jak mám udělat třeba takové palačinky, které doma všichni milujem. Tepelně upravené potraviny nejsou možná nejvíce ideální, já se ovšem nechci dožít panického stavu, kdy se budu drásat nad tím, že jsem snědla něco smaženého, pečeného nebo například maso. To je pro zdraví mnohem horší, neustále se děsit, že jsem snědla něco a zemřu. Všeho s mírou. A co třeba jíte vy?
+Peta a kde kupujete kokosový olej a jaký konkrétně používáte?

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 4 roky sharunka03

Je kokosový olej a palmový olej to samé? Já jsem slyšela, že ten palmový je nezdravý. :-( hlavně ho dávají do spoustu cukrovinek.

1
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

+carmeTAk na palačinky je kokosový olej bezkonkurenční! Mnam :) Já používám Rapunzel - vychází mi cenově nejlépe (v poměru k množství) přesně tento - http://www.biokvalita.cz/A-Z-B-i-o-p-o-t-r-a-v-i-n-y/OLEJE-rostlinne-bio/Kokosove-oleje-bio/Bio-KOKOSOVY-olej-lisovany-za-studena-400ml u nás ve zdravé výživě ho mají za 199,-+sharunka03Palmový olej (potažmo tuk) není to samé co kokosový. Kokosový - z kokosovníku, palmový - z palmy olejné. Palmový olej je ve většině výrobků ve ztužené formě a to je ten hlavní problém. Palmový olej se používá ve velkém, kvůli pěstování palem pro výrobu oleje dochází k odlesňování pralesů. Navíc orangutani-kteří představují pro tyto palmy škůdce, jsou kvůli jejich pěstování zabíjeni. Zkuste mrknou na dokument Zelená poušť: https://www.youtube.com/watch?v=god62gLOx_4&feature=player_embedded 

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 4 roky sharunka03

Díky moc za vysvětlení Peto, už si to budu pamatovat. :-)

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 4 roky sharunka03

Na film se kouknu.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 4 roky sharunka03

Tak shlédnuto a musím říct, že je to mazec :-(. Všude jsou zloději, je to strašná doba, kdy si někdo něco usmyslí a udělá podle svýho bez ohledu na ostatní. Já jako takový olej jsem nikdy nekupovala, ani nevím, jestli je normálně k sehnání, ale ono už je to jedno, protože ho ani nechci. Budu se spíš více dívat, co vše obsahuje palmový olej a to pak nebrat. Nejlepší taky je, když vám na obal napíšou rostlinný olej, dám za to krk, že je pod tím schovaný palmový olej, takže taky nebudu kupovat.

3
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Smažit se dá ale i s pouhým vymazáním pánve - a to třeba právě palačinky. Nemusí přece plavat v oleji, pokud je kvalitní pánev, stačí vymazat a palačinky pak už děláte prakticky na sucho. U nás jsou palačinky také oblíbené a stačí mi jen dobrá nerez pánev, pamatuji na přepálené palačinky nacucané olejem od " tchýně", přitom to není vůbec nutné.

1
Obrázek uživatele Irča
před 4 roky Irča

Já smažím na sádle a problémy s oleji, tak neřeším. Kromě toho, smažím vyjímečně a ne na vysoké vrstvě a právě palačinky dělám na tom sádle, jsou krásně křupavé a lepší, než když jsem kdysi smažila na oleji.

0
Obrázek uživatele jolanamarova@
před 4 roky jolanamarova@

Páni a já právě někde četla, že řepkový olej má lepší poměr 3 a 6 omega mast.kys.. Tak jsem myslela, že by možná bylo lepší používat ten.....koukám, že ho ale nikdo nepoužívá:o)........

1
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Jo, já taky nemám na mysli smažit jako smažit v pánvi plné oleje, ale vymazávám tím kokosovým a je pravda, že jen ze začátku, potom už téměř nemažu.

1
Obrázek uživatele carme
před 4 roky carme

+Peta díky za napsaní, bohužel si ho za takovou cenu v současné době nemůžu dovolit. Sem na mateřské a tak musím hlídat za co utratit a co potřebujeme nutněji. Každopádně, až budu chodit do práce si ho koupím. O kokosovém oleji jsem totiž uvažovala už dříve, že si ho koupím. 

0
Obrázek uživatele jolanamarova@
před 4 roky jolanamarova@

No, co vím, palmový nebo kokosový olej prý zdraví neprospívá. Jen je právě velmi dobrý na smažení, protože se nepřepaluje. Ten si moc jako "zdravý" nepředstavuju....

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Ráda bych sehnala slunečnicový olej z Maďarska. Jsou tam lány slunečnic. Kdysi bývalo Maďarsko sousední stát, a hlavně typicky zemědělský a chovatelský, na rozdíl od naší průmyslové země. Maďaři vyrábějí dobré potraviny, a i jejich kuchyně je vynikající. A nemají euro!!!!

0
Obrázek uživatele carme
před 4 roky carme

Nemáte někdo tabulku, které tuky a oleje snesou jakou teplotu?

0
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

+carmeV tom prvním odkazu, který jsem uváděla, to je :)http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1241A tady je lepší odkaz, ale v AJhttp://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

0
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Ještě co se týče olejů, nezdá se vám, že se v poslední době řepkový olej podezřele propaguje? Najednou není zas tak špatný... http://www.svetkolemnas.info/novinky/domaci/237-babisovy-geneticky-modifikovane-plodiny-od-monsanta-na-nasem-stole

0
Obrázek uživatele Dita
před 4 roky Dita

Dlouhou dobu jsem si říkala proč Babiš kandiduje, jaký je jeho skutečný záměr a co si potřebuje uzákonit. Co píšou v odkaze od +Peta dává smysl. Jak je něco velmi propagované (např. očkování proti chřipce, balená voda,...), už od toho dávám ruce pryč. Nejde totiž o dobrý záměr, nýbrž nám neznáme tlačky jen dobře tahají za loutky. Proč ten svůj byznys ještě více nepozlatit. 

0
Obrázek uživatele jolanamarova@
před 4 roky jolanamarova@

....myslíte, že ho propagují aby tu mohli řepku vesele pěstovat? Když trošku odbočím od tématu, tak mě napadlo, že jeho kandidatura souvisí s jeho "bezproblémovém" podnikání, ale že by se kvůli tomu propagoval i kuchyňský olej?
Na tom jeho podnikání nestojí. Takhle bych to neviděla.......a ani mě to vlastně takhle nenapadlo:o))

0
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Jeho podnikání na tom třeba nestojí, každopádně se mi zdá, že se poslední dobou objevuje čím dál větší množství článků o tom, že řepkový olej byl neprávem opomíjen, že má ideální poměr kyselin omega 3 a 6 a že je pomalu to nejlepší, co můžeme použít... Každý ať si udělá vlastní názor, já o panu Babišovi žádné iluze nemám..

0
Obrázek uživatele jolanamarova@
před 4 roky jolanamarova@

...no jo, ale co když je to o tom olej pravda?:o)
Určitě, každý má právo si vybrat, ale já si myslím, že je možná opravdu neprávem odsuzován...toť můj názor.

1
Obrázek uživatele Slunew
před 4 roky Slunew

Mohu-li k olejům - obecně na smažení jsou vhodnější ty, co obsahují více nasycených a nebo jen monoenových mastných kyselin. To je důvod, proč se třeba kokosový teď tak "doporučuje", že se nepřepaluje  neb má v sobě právě docela dost těch nasycených.... Co se týče řepkového oleje - máme dva druhy - technický upravený tak, aby se dal používat do paliv (ten pro lidskou konzumaci není a nepoužívá se) a pak ten pro lidskou spotřebu a je už vyšlechtěný s nízkým obsahem kys. erukové - takže je podstatně lepší než třeba olej olivový a to proto, že obsahuje pro nás vhodnější poměr omega 3 a 6 masných kyselin. Celkový příjem omega3 a 6 by měl být v poměru max 1:5. Olivový má tento poměr 1:9 - takže pokud k tomu nejíte ryby(mořské plody) máte vysoký obsah právě těch omega 6, které když jsou v nadbytku nad 3,tak místo aby pomáhaly, působí přesně obráceně, řepkový má poměr 1:2 a je náš - tedy pro nás přirozenější

0
Obrázek uživatele jolanamarova@
před 4 roky jolanamarova@

Jj, něco takového jsem právě o tom řepkovém oleji četla.... :o)

0
před 4 roky Romi

jaký názor máte na rýžový olej!!!

1
Obrázek uživatele Slunew
před 4 roky Slunew

rýžový má také, podobně jako kokosový, docela velké množství nasycených (SAFA - v tabulce víše červené) mastných kyselin cca 15%, pak 44% monoenových (MUFA - žluté) a 36% polyenových - polynenasycených (PUFA-modré) - proto se doporučuje na smažení, že se nepřepaluje, ale jinak poměř omega3:6 není zrovna optimální. Omlouvám se, ale nevím, proč se pořád za každou cenu hledají drahé a pro nás nepřirozené zdroje olejů, které v kontextu složení naší běžné stravy nadělají víc škody než užitku... 

0
před 4 roky libor

A jak by se Vám líbilo následující složení oleje? :-)

k. palmitová; g/100g; 3,86k. stearová; g/100g; 1,51k. olejová; g/100g; 75,08k. linolová; g/100g; 8,65k. linolenová; g/100g; 7,48k. arachová; g/100g; 0,55k. eikosenová; g/100g; 1,31

0
Obrázek uživatele jolanamarova@
před 4 roky jolanamarova@

No, nic moc.
Spíš bych ale poprosila o vysvětlení, co tím chtěl básník říci? ......děkuji

0
Obrázek uživatele jemelka.pavel
před 4 roky jemelka.pavel

Schválně jsem zkusil na bramborové placky sádlo a bylo mi pěkně zle. Pak jsem zkusil olivový olej a pohoda. Řepkový je prý opravdu nejlepší a palmový nejhorší, ale názory se jako obvykle různí. Takže asi vyzkoušet a co komu nejlépe sedne.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 4 roky Slunew

Myslim,ze co do slozeni jsou nazory dost stejne,ale co se tyka doporucovani,tak tam uz rozdily jsou a uz jsem to v nejake diskuzi psala,nejde je o tu jednu surovinu,ale co k ni jeste pridate. Muzete klidne pouzivat jen olivovy olej,ale za predpokladu,ze budete mit aspon 2 az 3x tydne rybu,jinak uz tak prospesny neni...

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Přesně tak, hlavní je poměr omega-6 a omega-3. Olivový olej (extra virgin) do salátů ok. Na smažení už nic moc. Oleje jsou celkově "citlivější" na světlo, teplo, oxidaci. Mě osobně je špatně právě po olejích. Ale každý snáší tuky jinak. Sádlo je poměrně stabilní, ale někomu vadí, že má cholesterol. Pokud se smaží výjimečně, myslím, že nemusíme řešit na čem- pokud to není průmyslový olej. Smažení prostě zdravé není, ať je na oleji nebo na sádle. Tepelná úprava nesvědčí ani jednomu.

0
před 3 roky Veronika

My požíváme slunečnicový, řepkový olej nám hodně smrdí např. při smažení...

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Pokud jite pravidelne ryby,aspon z konzervy,nejake ty vlasske nebo listkove orisky,lnene nebo chia seminka,ale i mlecne vyrobky(sice minimum PUFA,ale ve spravnem pomeru),tak to nevadi

0
Obrázek uživatele Boo67
před 3 roky Boo67

V odkazu od Peta jsem se dočetla,že slunečnicový olej je nevhodný na smažení a hodí se jen do studené kuchyně.Probůh,já ho používám na smažení už spoustu let!Naštěstí smažím minimálně.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Vpohode, klidne ho pouzivejte dal:-)

0
před 3 roky Kateřina

Slunew a jaký olej na smažení doporučujete vy?

1
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Repkovy,slunecnicovy nebo sojovy,pripadne mix,ale NE za studena lisovane. Nicmene pokud se pouziva prevazne slunecnicovy je potreba vykompenzovat vysoky podil z PUFA jen v omega6 nejakym dobrym zdrojem omega3,jako ryby,lnene nebo chia seminka pripadne jeste vlasske orechy.

0
před 3 roky Jitka

Carme: Palačinky jedině na másle.

2
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Slunew: Proc se nedoporucuje smazit na olejich za studena lisovanych? Nejsou to snad tytez oleje z tech samych seminek a bobuli? Jen technologie ziskani oleje je hodne jina: tim by se snad slozeni oleje nemelo zmenit, nebo ano? Pokud se ale vybiraji pro lisovani za studena jina seminka a bobule nez pro extrakce rozpoustedly, pak bych to pochopila. Dekuji.

1
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

složení se mění, čím štrněji je olej zpracován, tím více vitamínů a minerálních látek obsahuje, ale zároveň i drobné nečistoty - miniaturní kousky slupek (zdravotně nic na závadu), což způsobuje rychlejší přepalování....a hlavně, když takovýto (dražší než ne panenský) olej použijete na smažení, ty zdraví prospěšné látky, kvůli kterým si ho kupujete zničíte...takže i z ekonomického hlediska je to zbytečné...a ano na panenské za studena lisované se používají ty největší a nejhezčí semena a plody - na ty nejobyčejnější oleje se používají  i zbytky po těchto prvolisech...takže i to je důvod, proč se složení liší...

-1
Obrázek uživatele zanaol911
před 3 roky zanaol911

300 kg prase, 4 cm vysoké sádlo vyškvařit. Sádlo používat střídmě.

-1
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

v tom případě ještě trochu mléka a cibule, pak i krásně voní :)))

0
před 3 roky Honza

Složení jednotlivých olejů a tuků Tuk/olej SAFA TFA MUFA n-3 PUFA    
n-6 PUFA Řepkový olej 8         
1     61    9 20 Slunečnicový olej 12 1         
25,5 0,5 61 Sójový olej 16 1 23            
53 7 Olivový olej 15 0 75 1 9 Palmový olej 50 0,5 40 9,5 0 Palmojádrový olej 
82 0 14 0 4 Kokosový tuk 90 0 7 0 3 Vepřové sádlo 41 2 48 1 8 Mléčný tuk 67,5 2,5 22 0,5 1,5 Hovězí lůj 50 4,5 40 0,5 5 Kuřecí tuk 41 1 37 1 20 Rybí tuk 28 0 52 15 5 Kakaové máslo 60 0 38 0 2 Zdroj: Doc. Ing. Jiří Brat CSc., VŠCHT PUFA – vysoce pozitivníMUFA – neutrální, spíše pozitivníSAFA – spíše negativníTFA – vysoce negativníPozn. Ve třech z pěti sledovaným parametrů je řepkový olej vhodnější než olivový

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Ale to se tu uz psalo;-) a jeste je levnejsi a nas;-)

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Slunew:  Děkuji za vysvětlení. Budu o tom i dále přemýšlet. Protože mě napadá i další otázka, co se přidává do jedlých olejů, aby nežlukly, když na etiketách o složení není o ničem ani zmínka. Hezký večer!

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Antioxidanty;-) a ty ve slozeni jsou

0
Obrázek uživatele zanaol911
před 3 roky zanaol911

Jaký olej?
Tady bylo kolem dotazu který olej je vhodnější snad vše rozebráno, prales, orangutani, omega kyseliny, olej rýžový,olej takový, olej makový, sádlo, antioxidanty,tabulky, euro.
A ptám se všech, kde je zdravý selský rozum?
  

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Antioxidanty v poslednim odkazu0 se mysli E,ktera zpomaluji zluknuti,ne ty co jsou tam prirozene. Byla to reakce na predchozi prispevek

0
Obrázek uživatele zanaol911
před 3 roky zanaol911

Celý život žiji na Hané a pokud bych byl pomyslným pacholkem na gruntu Pantáty a na dotaz, Pantáto na čem mám Vám usmažit řízky, Pantáta by vstal a bez mluvení bych byl několikráte přetáhnutý bičem, ne protože Pantáta je surovec nebo němý a já jsem jen pacholek ale protože nepoužívám zdravý selský rozum.

  

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Slunew: Je mi líto, ale přes veškerou snahu jsem nikde na etiketách nenašla ve složení kromě oleje nic jiného. Dokonce i ten olej z pokrutin obsahuje asi 100 % oleje a nic víc. Antioxidanty zoxidovaly? :-))

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

V tom pripade tam dodane nejsou. Zalezi na vyrobci a technol.uprave pri vyrobe,zda tam neco doda nebo ne...

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Cim vic je pri vyrobe olej vycisten(rafinovan)tim je stabilnejsi. Pak zalezi na skladovani,cim vic svetla a tepla,tim rychleji zlukne...

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Nejspíš záleží, zda přizná, že tam něco dodal nebo ne. Našla jsem pěkné informace o antioxidantech, přidávaných běžně do tuků a olejů, a vsadím botky, že je nenajdu na etiketách jedlých olejů: Terc-butylhydrochinon, propylgallát, butylhydroxyanisol, butylhydroxytoluen: TBHQ, PG, BHA, BHT. 
Link www.reactisol.com 

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Do panenskych za studena lisovanych by je davat nemeli. A pokud si vzpominam,tak v ramci kontrol se nemasly,nedostatky byly jinde;-) v michani s nepanenskym.

2
Obrázek uživatele jirikrutil911
před 3 roky jirikrutil911

Na začátku byl dotaz ... na konci chemický rozbor olejů na smažení, pečení. Ze života: Chemická kuchařka oznamuje svému životnímu druhovi  Karlovi, Kájo dnes budeš mít svoji oblíbenou pochoutku, smaženou na oleji lisovaném za studena s přídavkem antioxidantů: Terc-butylhydrochinon, propylgallát, butylhydroxyanisol, butylhydroxytoluen: TBHQ, PG, BHA, BHT a velmi nízkým bodem zakouření, pouze lehce přes 100°C. Jedná se o špičkoví olej na smažení a pečení dovezený s přilehlé Galaxie a doplněný o letáček kde v tabulce barevně vyvedené a kde špičkový vědecký pracovník Prof. Doc. Ing. Maxim Vysmažený CSc dokazuje že podle posledního výzkumu jeho špičkového vědeckého týmu a pracoviště v oboru smažení je tento olej nejvhodnější na smažení a pečení. Kája hledí jak blázen na čem se bude smažit jeho oblíbená pochutina, po vstřebání této vědecké informace se zvedá od stolu a odchází do nedaleké hospody kde smaží jeho pochoutku několik generací hospodských na místním produktu domácího hospodářství.

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Škodlivost oleje z řepky na lidech nebyla nikdy dokázána.

0
Obrázek uživatele jirikrutil911
před 3 roky jirikrutil911

NECHÁPU proč jako spotřebitel, viz moje foto Josef Vyskočil, bych měl řešit škodlivost čehokoliv na smažení.

0
Obrázek uživatele marcela
před 3 roky marcela

Používám řepkový, ale ve velmi malém množství. Vystačí mi jedna lahev více jak na 2 měsíce takže nejsem asi dobrý hodnotitel. :-)

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Jiříkrutil911: Nemusíš řešit nic, ale uvědom si, že díky byznysu a velkým firmám, nenažraným po zisku, se kvalita potravin zhoršuje každý den. Hlavně supermarkety nedodají na trh potraviny s výživovými hodnotami. Proč by taky měly, když jde pouze o zisk? 

0
Obrázek uživatele lidecilu
před 3 roky lidecilu

Nedávno jsem četla článek kde bylo že řepkový je vhodný na smažení a slunečnicový raději do salátů.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

a nebyl to náhodou olivový, ten vhodný do salátů? řepkový i slunečnicový se hodí pro tepelnou úpravu - olivový, hlavně pokud je panenský, tak určitě ne

0
Obrázek uživatele jirikrutil911
před 3 roky jirikrutil911

Danah, žiji v ČR, jako občana a spotřebitele nás chrání státní instituce, platíme si je, proti popsaným praktikám: SZPI Státní zemědělská a potravinářská inspekce,  ČOI  Česká obchodní inspekce, Hlavní hygienik ČR,  jen tak namátkou a jejich nadřízené orgány, ministerstva. Že by neplnily své úkoly za které si je platíme,
TO PŘECE NENÍ MOŽNÉ !
Za stavbu supermarketu se platí od desítek do stovek mil. korun a je vždy hrazena ze zisku, ČR má nejvíc těchto staveb v Evropě. Danah, chceš snad říct že Český Spotřebitel je tak hloupí že DOBROVOLNĚ nakupuje předražené a nekvalitní potraviny.
TO PŘECE NENÍ MOŽNÉ  !  !




0
Obrázek uživatele jirikrutil911
před 3 roky jirikrutil911

Málem jsem zapomněl, z logiky věci, nákup potravin ve většině případů obstarává žena.  
Statistika.
Češi utratí za potraviny za rok přes Dva Bilióny korun, to jsou Dva roční rozpočty ČR. To se jim to staví, nenažraným kapitalistům.

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Na smažení pravě je olivový olej jeden z nejlepších rostlinných. Je teplotně stabilnější víc než slunečnicový i řepkový. Ale platí to každopádně jen pro rafinovaný olivový olej. Slunečnicový nic moc, proto se kvůli smažení vyšlechtila slunečnice s vysokým podílem oleic acid(kyselina olejová), která je teplotně stabilnější. Olej z ní je určen na smažení. Toť dnešní věda. Pokud chcete něco dlouhodobě ozkoušené, tak smažte třeba na sádle nebo přepuštěném másle a nebo vůbec.

0
Obrázek uživatele jirikrutil911
před 3 roky jirikrutil911

Notoricky známý příběh, bylo, je a bude. Je tomu několik stovek let dozadu kdy vědecký svět i laická veřejnost byla rozdělena skoro na dvě stejné poloviny. Jedna, menší část včetně tehdejších špiček vědy tvrdila že Země je placatá a předložila přesvědčivé argumenty.Strhla i část laické veřejnosti a ta na základě předložených důkazů vědeckými špičkami té doby potvrzené, odpapouškovala, ano Země je placatá. Tak jak to v životě chodí bez ohledu na letopočet vyznavači Placatosti zastávali důležité úřady, pár zastánců Kulatosti mělo smůlu, byli posláni na hranici. Ve zdůvodnění rozsudku, vinen, na konci určitě stálo: Toť dnešní věda. 

0
Obrázek uživatele lidecilu
před 3 roky lidecilu

Taky jsem z toho byla překvapená,ale je to tak nějak jak píše Peta.

0
před 3 roky Mikča

Já třeba už jiný než olivový olej ani nepoužívám smažím spíš na másle, ale snažím se jíst zdravě a kvalitně proto mi fakt záleží na výběru. Hledala jsem dlouho něco, co by se u nás v čechách dalo za rozumnou cenu pořídit. Nejvíc ujíždím na oleji TerraCreta. Viděla jsem ho v kaufu ale jinak moc v obchodech není občas si objednáváme se segrou dohromady od pemapu mají někdy i akci vychází dobře i cenově. 

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

a kolik konzumujte ryb? ono je hezké, ž jsme do našeho jídelníčku zařadili po vzoru středomořské diety v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění olivový olej, ale už jsme zapomněli na ty ryby a mořské plod, které dorovnávají v olivovým oleji nevhodný poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin.... to je jeden z důvodů, proč je lepší se držet našeho řepkového oleje...stabilní na tepelnou úpravu je stejně jak olivový, ale má výhodnější poměr omega 3 a 6.... ale to je u nás a ve "zdravé výživě" se vším - lidé se něco naučí jen polovičatě a pak se divíme, že to vlastně nemá onen kýžený efekt....

0
Obrázek uživatele sandra
před 3 roky sandra

tak tak...já tedy nedám na řepkový dopustit a oceňuji i některé výrobce potravin, kteří se pro tento olej rozhodli a záleží jím na kvalitě potravin:o)

1
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Otázka jestli napodobení jídelníčku středomoří bude fungovat s dovezenými méně kvalitními surovinami v našich zeměpisných šířkách a s naší zbylou částí životního stylu.

0
před 2 roky Katka

Upřímně ani jeden z těchto dvou jen olivový a to kvalitní. Já rád užívám Terra Creta, chápu, že někdo může přemýšlet např. i o řepkovém pokud narazil na olivový, který byl spíš jako chemický patok, ale bohužel chce ti to trošku připlatit. Já na olivový olej nedám dopustit a to hlavně v studené kuchyni např. u salátů mňamí :) 

0
před 2 roky tomas

Jistě je zdravotně výhodnější slunečnicový, v panenské kvalitě. Nejzdravější oleje a olejnatá semena pro organismus jsou slunečnice, sezam, dýně a len.
Tyto semínka jezte pravidelně a na těchto 4 panenských olejích i vařte
www.slinivkar.cz/recepty

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

ale my se tu nebavili jen o chuti, ale i o složení mastných kyselin a zde olivový úplně nevede...teda pokud k němu nemáte dostatečný přísun ryb aby jste vykompenzovala ne zrovna dobrý poměr omega 3 a 6 mastných kyselin...ale to je zbytečné znovu zde vypisovat - stačí se vrátit cca do poloviny této diskuze...

0
před 2 roky Jiří

O řepkovém oleji se mluví jako o nejlepším oleji, ale to, že obsahuje škodlivou omega 9 se mlčí. Řepkový olej je v podstatě jeden z nejškodlivějších olejů. Sice se dnes tvrdí, že je 00 a už má jen minimální obsah omega 9, ale ve skutečností jí obsahu je 5%.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

n9 myslíte jakou? erukovou?

1
před 2 roky Zuzka

V současnosti s doporučuje olivový a řepkový, event. z lněného semínka nebo z vlašských ořechů (kvůli omega 3), protože tady lidi ryby většinou neradi. A pokud člověk není zrovna nutriční terapeut nebo si u něj nenechá poradit, tak si těžko doplní omega-3 jinak. A jen tak mezi námi, omega 9 nejsou všechny škodlivé, třeba kyselina olejová, která se v tam taky řadí, je pozitivní právě v olivovém oleji, snižuje LDL a zvyšuje HDL cholesterol. Slunečnicový a jiné oleje s vysoký obsahem omega 6 se nedoporučují, protože hodně omega 6 může mít v těle pro-zánětlivé účinky.

0
Obrázek uživatele Danah
před 2 roky Danah

Protoze jsem clovek stehovavy a dost cestuji, premyslela jsem o zivote na jihu Evropy a o souvislosti napr. stredomorske stravy s bezpecnym pobytem na slunci. Slunecnych dnu je mnoho, ale obyvatele netrpi cimsi jako rakovinou kuze, a pochybuji, ze kupuji drahe opalovaci kremy s vysokym faktorem. Dosla jsem k nazoru, ze jsou chraneni prave ucinnymi slozkami jedleho oleje, vetsinou olivoveho, a stravou bohatou na rybi tuk. Samozrejme ze maji siesty a nepracuji na polich v plnem slunecnim žáru. Ale muj nazor je, ze spravna protislunecni ochrana je ve skladbe potravy.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

A taky maji tmavsi plet ...a dalsi uz geneticky podminene ochrany neb v techto podminkach narozdil od nas ziji uz xxxgeneraci... severani zas maji lepsí adaptaci na chlad...takze jen stravov to neni

0
Obrázek uživatele Danah
před 2 roky Danah

Ano, to je take pravda. Je to kombinace faktoru. Kdyby lide z nejakeho duvodu nepouzivali jedle oleje a nejedli ryby ap., a byli by na suche strave, meli by i suchou pokozku. Potom by byli nachylni ke spaleni sluncem.

0
Obrázek uživatele anca898
před 2 roky anca898

Já používala řepkový i slunečnicový olej a taky to byla otázka, kterou jsem se zabývala. Který z nich je zdravější a lepší? Po přečtení pár článků jsem zjistila, že je to cca 50:50 a ani jeden není ideální. Proto používám nejčastěji na dochucení a do salátů olivový olej a buď upravuji maso na reflonce bez tuku nebo když už musím na tuku, tak používám sádlo. 

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

ještě krom sádla je dobré přepuštěné máslo - doma dělané a ne draze kupované GHÍ :)

0
před 9 měsíci Eva

Ahojda, hledám info o jedlém oleji do lampy (nebrat dnešní levné svíčky) a narazila jsem na tuto, dnes už skoro mrtvou diskusi.
Diskuse odpovídá stavu myšlení dnešních lidí. Nakecají mám spoustu kravin a čekají, že jim to populace sežere - jak je vidět, tak se daří.
A co zdravý rozum! Naši předci jedli jednoduchá jídla, střídmě a "všeho s mírou". Můj děda žil 91 let a jedl všechno smažené na sádle, ale - a to je podstatné - jen vyjímečně. 
Generacemi prověřené tuky - sádlo, přepuštěné máslo - si může každý i dnes vyrobit (z prověřených zdrojů) bez podpory prosperujícího potravinářského průmyslu. V průmyslově vyráběných potravinách a podpoře levného nezdravého jídla ze supermarketu zdraví nenajdeme. Chceme-li dnes zdravé jídlo, musíme si připlatit a kupovat prověřené potraviny a nic, co by napomáhalo ničení pralesů a naší zvěře (řepka), kvalitní olivový olej na saláty není třeba zavrhovat.
Nejspolehlivější je pestrá strava, střídmost a připravovat co nejvíce jídla doma. Nakupovat suroviny a připravovat čerstvé jídlo doma (žádné mikrovlnky a plasty v mikrovlnkách!).
Když tohle zvládneme, pak můžeme dlouho žít a čas, který jsme věnovali přípravě potravy se vrátí v délce života.
Nedostatek času a peněz není argument. Peníze ušetříme, protože si to uvaříme sami a čas - kolik času věnujeme internetu, televizi a jinejm kravinám! 

0
před 7 měsíci Zuzana

Co se týče slunečnicový nebo řepkový tak řepkový vůbec a slunečnicový jen na studenou kuchyni a to ještě ne moc často. Řepkový olej obsahuje kyselinu erukovou. Dnes je řepka geneticky upravená, aby této kyseliny obsahovala co nejméně, ale stejně jí obsahuje 0,5 - 5%. To je sice poměrně málo, ale problém je v tom, že tato kyselina v těle akumuluje a způsobuje úbytek bíle mozkové hmoty(Parkinsonovu nemoc). Navíc dnes se tvrdí jak je řepkový olej zdravý a tak se používá těměř všude a proto bych ho doporučoval z přípravy jídel doma úplně vyřadit. Slunečnicový olej je sice lepší, ale je pro lidské tělo moc energetický a zatěžuje neúměrně srdeční přepážky. Navíc pannenská slunečnicový olej se přepaluje už při 107°C zatim co rafinovaný až při 232°C

0
Obrázek uživatele Slunew
před 7 měsíci Slunew

to Zuzana - jak může být slunečnicový olej energetická zátěž pro tělo? - to je snad každý olej - energetická hodnota všech olejů je stejná - nicméně benefity či negativa, ano, ty se už liší....a geneticky vyšlechtěný je ten řepkový olej, co se používá do paliv, ne na jídlo - ten je šlechtěn normálně jako se to dělá(dělalo)od jakživa, tzn. křížením jedinců stejného druhu s různými vlastnostmi - geneticky vyšlechtěný by znamenalo vložit gen druhu jiného....

0
Obrázek uživatele radim
před 7 měsíci radim

Když jste u toho „škodlivého“ obsahu kyseliny erukové. Hořčice je blízký příbuzný řepky a má podobný podíl kyseliny erukové jako původní řepka. Uvádí se 42%. Jestli vyšlechtěný řepkový olej obsahuje 0,5-5% kyseliny erukové a považujete ho za škodlivý, tak pak hořčice se 42% je hotový zabiják. bu bu bu!!! jinak původní řepka se používala tisíciletí a nikomu nic nebylo. Jen další příklad vymyšlení si škodlivosti a označení plodiny za  zabijáka a vydělání peněz na následném šlechtění atd....

0
Obrázek uživatele tcdm
před 7 měsíci tcdm

Ahoj,
probíral jsme tohle se spolubydlícím-chemikem, který se rád baví tím, že "vyvrací" zažité ne/pravdy spojené s tím, které potraviny jsou zdravé, nezdravé a proč. Ke smažení je podle něj vhodný řepkový olej (i když mě teda dost smrdí), naopak slunečnicový, který podle mě ke smažení používá většina Čechů, se hodí k přípravě studené kuchyně - ve skutečnosti je velmi kvalitní. A pak je tu také Ghí, o kterém se píše někde výš v diskuzi.

Jinak to podle mě chce hlavně zdravý rozum :)

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 + 12


Přidat příspěvek