Sladidla

0
Obrázek uživatele Argolim
před 6 lety Argolim

Smím se zeptat, čím nejlépe sladit a jak?
Je mi jasné, že bílý cukr asi ne, ale co třtinový cukr, co javorový, agávový, nebo datlový sirup?
Pak také jak naložit s ume-octem,temphem, sojovými klíčky,...
Děkuju.

0
před 6 lety Agáta

K těm všem sladidlům co jste napsala jsou myslím v pořádku, alespoň všude uvádějí, že to jsou zdravější alternativy běžného cukru, navíc jídla jimi oslazená mají i lepší chuť, někdy používám i med

0
Obrázek uživatele Argolim
před 6 lety Argolim

Díky, prý agávový sirup je ještě lepší než med.
PS: Jsem mužského pohlaví, ale to je detail :-D

0
před 6 lety Agáta

Jééé, omlouvám se, vidím jahůdku a nevím proč jsem si myslela, že jste ona. Javorový sirup jsem měla doma jen jednou a můžu říci, že je velice chutný, na lívance je úplně ideální. Javorový sirup je vlastně "smůla stromu" a sbírají ho do takových vaků, už se nedivím, že není nejlevnější

0
Obrázek uživatele Argolim
před 6 lety Argolim

Banán vypadal divně, hambáč- no aby se neřeklo že jsem žrout a jahody miluju :-D
Díky za vaše názory. Pokud ho chcete kvalitní, (BIO) stojí cca 300 ml-180 až 200 kč.
Na internetu jsem našel agávový sirup za asi 90 kč...tak nevím, kolik prosím vás stojí třtinový cukr?

0
před 6 lety Agáta

Třtinový cukr stojí okolo 30-40 kč, záleží jak, kde. Nejčastěji ho používám do kafe ze špaldy a výjimečně když něco peču, tak do moučníků. Agávový sirup se vyrábí z kaktusu, na první pohled vypadá podobně jako aloe vera, sirup je hodně sladký, takže krásně nahradí běžný cukr, já ho používám do rýžového nákypu, jogurtu, ovesných vloček s míchané s ovocem a někdy do bábovky, pěstují ho v mexiku

0
Obrázek uživatele Argolim
před 6 lety Argolim

Díky moc.

0
Obrázek uživatele Jíťa
před 6 lety Jíťa

sirupy jsou sice fajn, lepší než cukr, ale pořád jde o jednoduché cukry takže si o moc nepomůžeme. nejlepší je sladit slady (ječný,ovesný,rýžový...) často pod názvem sladěnka. Pokud jde o tempeh, tak ten obyčejný bílý se musí tepelně upravovat, a ty ostatní (smažený, uzený) se mohou konzumovat rovnou. A umeocet můžete dávat kam chcete jako ochucovadlo. Má slanokyselou chuť takže opatrně. Recepty s ním se dají sehnat hlavně v makrobiotických kuchařkách. :-)

0
Obrázek uživatele zvedavamt@
před 6 lety zvedavamt@

na začiatku stači nahradit biely cukor za trstinovy. pre hyperaktivne detičky je vhodnejši slad - my mame ryžovy.
na sladenie čaju a kavy trstinova melasa.
na MED si treba dat pozor - vyrobeny z medu z krajin EU neni med ale divna zmes. MED radsej kupovat od včelara ako v tesku. Ale aj toho včelara sa treba opytat čim dokrmuje včely v zime. ak medom, je to dobre ale ak cukrom, tak nie.

před 6 lety Trubec
Tento příspěvek byl nahlášen 1x jako nevhodný

Příspěvek byl schován správcem. Vysvětlení: Vulgární příspěvek

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Trubec: Nikdo neuráží vás, tak laskavě neurážejte druhé !

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

doporučuji rapaduru, jde o šťávu z třtinového cukru. jde o nejzdravější alternativu třtinových cukrů. jde vlastně o šťávu, která vytéká ze třtiny a později se suší. Je plná vitamínů a chuťově se podobá medu. Cenově není nejdražší a všechna rapadura na našem trhu (co jsem zatím kupovala) je v BIO kvalitě nebo z Fair tradového obchodu.

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

Třtinový cukr mi v porovnání kvalita/cena přijde jako nejlepší alternativa (navíc je výborný třeba na pečení, ve všech receptech krásně nahradí klasický bílý cukr). Běžně používám také med a ovesný sirup. Jelikož ale zas tak často nesladím, vydrží mi tohle všechno doost dlouho :-)

0
před 6 lety Alena

Dobrý den, ještě bych přispěla ke sladidlům, zkoušeli jste někdo stevii, je v rámci schválena jako kosmetická "pomůcka", ale přitom 100% přírodní záležitost a 0 kal. Někomu vadí jiná příchuť, než u cukru. Já používám momentálně do vaření i pečení tak, že uberu zhruba 2/3 cukru a dosladím stévií.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

no ta stevie by mě taky zajímala. já viděla pořad o stévii a prý jediným důvodem proč není povolená je ten, že by spousta lidí - z cukrovarů - přišlo o peníze a že by to byl obrovský problém. tak proto do nás raději cpou jed v podobě bílého cukur, než aby jsme sladili stévií, která má mnoho prospěšných látek, je zdravá,... ?!?

0
před 6 lety Alena

...stevia nemá žádné vedlejší účinky, je to bohužel tak, jak píšete, hlavně výrobci umělých sladidel by přišli o peníze... Dokonce je to hezká rostlinka, kterou si můžete i přes léto pěstovat doma a sušit lístky :-)

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

jak už jsem psala v jiné diskuzi, tak o stevii jsem již hodně četla a dokonce už mám i rostlinku v květináči. Do čaje je super, dá se s ní prý nahradit cokoliv kde je potřeba cukr, ale na to je moje květinka ještě moc malá...
ale rozhodně je to fakt hodně sladký!

0
před 6 lety Zdena

Před týdnem jsem stevii zakoupila v jednom zahradnictví, byla už poměrně vrostlá a šla už do květů. Vysoká je asi 30 cm. Jsem zvědavá jak se ji bude dál dařit. Pán říkal, že ji lze pěstovat i ve skleníku, kde může dosáhnout klidně i 1m výšky, pěstuje se spíše jako jednoletka.

0
Obrázek uživatele Petra Kay
před 5 lety Petra Kay

Stoprocentně volím stévii (ale k medu si taky ráda občas sběhnu =) Happy.lenulko zkoušela jsi už luhování stévie? Zajímalo by mě jestli je časově náročné a účelné po domácku tvořit koncentrovaný extrakt ze lístků. Má někdo zkušenost?

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

když vezmu čerstvé listy stévie, natrhám je a hodím do čaje, tak mi čaj osladí :-)

jinak jednodušší přístup je koupit si stévii v tabletkách :-) 1 tabletka sladivostí nahradí 1 kostku cukru. Je to sice trošku jiná, sladká chuť, ale je to výborné;-)

0
před 5 lety Ida

Sušená stévie má pro mě nepříjemnou lékořicovou pachuť, proto raději volím tablety (konkrétně diachrom, protože se dobře rozpouští). Do ovocného čaje a k přislazení citronové vody je výborná.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

doufám že máte na myslli zelený diachrom, protože modrý i červený, kde jsou jako sladicí složky použity suchraloza a aspartam mezi zdravá sladidla určitě nepatří! I když se prodejce snaží tvrdit opak "DiaChrom

Jedná se o moderní nízkokalorické stolní sladidlo, jehož sladící složkou je aspartam. Aspartam je v současné době odborníky považován za nejbezpečnější sladidlo, i když se v poslední době setkáváme s mnoha bulvárními články, které se aspartam snaží očernit."

0
před 5 lety Veronika

Třtinový cukr je zdravější, než klasický bílý cukr. Sirupy jsou jako sladidlo taky dobré, ale mají svoji chuť (např. kukuřičný sirup...). Můžu HODNĚ doporučit přírodní sladidlo a to Stévii. Prodává se buď v prášku, nebo tabletách. Je ale výborná.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

http://ona.idnes.cz/on-line-rozhovor-cukr-nebo-umele-sladidlo-f1y-/zdravi.aspx?c=A120814_103046_zdravi_pet

Rozhovor s doktorem Kvapilem o sladidlech, opravdu zajímavý pohled...už ta první věta "když se současně zvyšuje věk populace, zřejmě škodlivá nebudou..."
Tedy k panu Kvapilovi bych pro radu asi opravdu nešla...

0
před 5 lety Dita

Taky jsem to četla, buď je (pod)placenej a nebo podle odpovědí vůbec nic neví. Otázkou zda je to záměr. K nám obyčejným se stejně pravda asi nikdy nedostane.
Jedno vím určitě, já to na sobě zkoušet nebudu zda je nebo není škodlivý, nechám to na jiných a že jich podle tazatelů je.

0
Obrázek uživatele Jana H.
0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

včera jsem poprvé do bábovky dala místo cukru pouze stévii v prášku a byla výborná, nikdo doma nepoznal, že jsem cukr nahradila něčím jiným

před 3 roky xylitol

Příspěvek byl schován správcem. Vysvětlení: Reklamní příspěvek

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 - 1


Přidat příspěvek