Rýže ve varných sáčcích

0
před 7 lety Neo

Dobry den, v posledni dobe jsem si povsimnul, ze v supermarketech jsou plne regaly ryze ve varnych saccich a te obyc. sypane je daleko mene, az clovek musi spise hledat. A tak jsem se chtel zeptat, kupovat tuto ryzi ve varnych saccich ano, ci ne?,. Chapu ze to je pohodnejsi, snazsi a nehrozi moznost prichyceni ke dnu hrnce, ale neuvolnuje se neco z tech sacku, preci jen to varit v ty umely hmote? Dekuji za narozy.

0
před 7 lety Saša

Já už sáčky nekupuji z podobné domněnky. Sice nevím zda něco mohou nebo nemohou uvolňovat během vaření, ale vařit čistě jenom rýži je jistější. Myslím si, že mohou uvolňovat nějaké mňamky. Když se zamyslím nad hračkami pro děti z umělé hmoty, jak každou chvíli slyšíte ve zprávách, že jsou nebezpečné, protože obsahují příliš ftalátu, a jsou od ČOI označeny jako škodlivé, a to se nevaří, ale pouze jej děti oblizují. U silikonových nádob např. forma na bábovku, zakoupená u pochybných prodejců ve stánku, také mohou při pečení uvolňovat do jídla škodliviny. Proto se raději varným sáčkům vyhýbám.

0
Obrázek uživatele Alča
před 7 lety Alča

Rýži ve varných sáčcích nekupuji. Z té umělé hmoty se něco uvolňovat může. Mám, ale potom problém rýži dobře uvařit, aby se nelepila a je blátivá. Vždy dávám poměr jedna ku dvoum, vařím ji na mírném ohni zhruba dvacet minut pod pokličkou a stejně je pak blátivá.

0
Obrázek uživatele j.mencakova@
před 7 lety j.mencakova@

Jsem také proti varným sáčkům.Uvařit rýži není přece takový problém a práce.Stačí ji dobře proprat,nechat odkapat,pak na troše oleje osmažit,zalít horkou vodou,osolit a na mírném ohni
dusit.A je výborná,nelepivá.

0
před 7 lety Naďa

Jaký druh rýže Vám nejvíce chutná, jednou jsem koupila rýži neloupanou, a vařila se poměrně dlouho, není špatná, nejvíc mi však chutná bílá, rýži vařim hned ráno, nechám ji vychladnout a pak jí ještě pomalu opékám, vysuší se a je krásně křupavá, z teplé to nejde.

0
před 5 lety E.

Mě přijde vařit rýži v plastovém pytlíku poněkud úchylné, chci přece vařit rýži, a né sáček. Jestli je to nezávadné to nevím, výrobci píšou, že zvládá teplotu do 110stupňů. Materiálem je HDPE - vysokohustotní polyethylén. Což sice není nějaký kontroverzní plast, ale víte, jestli například hrnec, o který se sáček opře nemá vyšší teplotu?
Já už jedině bez sáčků. :) A natural, bílou jenom na sushi.

0
před 5 lety Jana

Já jsem taky pro rýži bez sáčku, mám doma rýžovar a rýže je z něho naprosto luxusní. Kupuji hlavně Basmati a Jasmínovou. V rýži ze sáčku sem citíla divnou chuť, jako by to chytlo pachuť toho plastu.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Také vařím rýži bez sáčku. Pořídila jsem si speciální nádobu na vaření rýže, vypadá to jako velké síto na čaj. Nasypu do něho rýži, vložím do hrnce s vodou a vařím, občas promíchám. Výhoda je ta, že se rýže nepřipaluje. Ještě jsem uvažovala, co jiného by se v této nádobě dalo vařit, zatím mě napadla brokolice.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Sunriska: a co třeba bylinky, koření? Když děláte . omáčky, vývary apod., že by jste to potom jenom se sítkem vytáhla a nemusela je tak zvlášť lovit a vybírat:)

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Saša: Ftaláty se používají jako změkčovadla (plastifikátory) především PVC, PET, nejsou v plastické hmotě chemicky vázána, proto může docházet k jejich uvolnění do vody, ve které jsou rozpustné. HDPE by toto aditivum neměl mít, jelikož neobsahuje polární substituenty.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Rýži v sáčcích nekupuji, vybírám si různé druhy klasické rýže, jasmínovou, basmati, atd. abych si ji mohla podle chuti dochutit.
Rýži dělám takto : na malém množství oleje osmažím chvilku cibulku nebo pórek. Pak do hrnce přisypu hrníček neproprané,suché rýže ( klasické, jasmínové,basmati,parboiled).Osmažím krátce na cibulce a přidám dva hrníčky vody.Zamíchám, osolím, někdy přidám majoránku, někdy kari, někdy malou cibulku se zapíchanými hřebíčky ( myslím koření :) ,...
V okamžiku, kdy se začne voda vařit, zamíchám, přiklopím pokličkou a vypnu. Rýže krásně sama dojde. Množství upravíte podle počtu strávníků, vždy 2x tolik vody.
Protože máme rádi zeleninu, tak si na pánvi na malém množství másla osmažím míchanou zeleninu ( hrášek, mrkev, kukuřici, květák,... )a vše smíchám s vařenou rýži. Tuto zeleninovou rýži máme jako přílohu téměř vždy. Výborná je i samostatně.
Rýže ze sáčků mi přijde bez chuti a nechci vařit igelit.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Lucka: Dobrý nápad, ale obávám se, že by to prakticky nešlo, protože ta nádoba je dost velká a když se dá do hrnce, tak krom vody se už kolem nic jiného nevejde...:D Každopádně se to dá využít na všechno, co se při vaření hodně připaluje, jenom mě kromě té rýže nic jiného nenapadá..

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Jaký efekt má prosím to krátké osmažení suché rýže?

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

také nevařím rýži v sáčku, od té doby co mám parní hrnec, vařím ji v něm a je výborná, preferuji naturální rýži, nejvíc mi chutná basmati... sice se vaří déle než bílá rýže, ale v tomto případě čas neřeším.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jinak sáčkovou rýži také nekupuji, jednou jsem koupila (nevědomě) natural od Vitany v sáčcích, ale to bylo jen jednou, kupuji nejčastěji basmati, jasmínovou a mám moc ráda tu krémovou kulatoznnou, na rizota jako dělaná:)

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

kupuji jen jasmínovou a dělám jí v troubě, na 200 cca 30 min a vždy je perfektní.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Skarabeus: Těžko říct, jak je rýže předupravená a co se dělo za zvěrstva s rýžovými zrny. Nejspíš byla struktura porušena vysokou teplotou, třeba i parou, možná chemikáliemi...co my víme,že?

0
před 5 lety Olga

Ja varim vetsinou parboiled od Lagrisu bez pytliku. Ta se nelepi a nerozvari a deti maji rady, kdyz je ryze rozsypava a zluta po kari. Je celkem problem ji koupit. Taky jsem si davno vsimla, ze sackove jsou mnohem casteji v obchodech i v akcich. J

0
Obrázek uživatele Zdeňka Terezie
před 5 lety Zdeňka Terezie

Nevařím rýži ve varných sáčcích. Jsem zvyklá ji trošku orestovat na oleji (s cibulkou i bez), potom zaliji vodou tak, aby byla zhruba centimetr na rýží a dusím ji. Občas dopodleji, když není hotová. Je to poměrně rychlé a porci i dochucení si určuji sama.

0
před 5 lety Snipp

Sáčků bych se nebál, jestli to je opravdu HDPE tak nic nehrozí. Jo a ta pachuť "plastu" by mohla souviset s parboiled rýží. Ta mívá trochu odlišnou vůnni. Nevím proč, ale myslím že by to mohlo být kvůli látkám které přejdou při vysokém tlaku ze slupky do zrna

0
Obrázek uživatele Karlička
před 4 roky Karlička

Nové peklíčko. :) To jsem koukala jako blázen, rýže ve varných sáčcích se předváří??? My ji teda taky kupujem, ale myslela jsem, že je v sáčku z důvodu pohodlnější úpravy. Když děláme sypanou, hrnec se špatně umývá a někdy se připaluje...
http://www.stream.cz/nejnovejsi/peklonataliri/10000721-ryze

0
Obrázek uživatele Dalibor
před 3 roky Dalibor

Už před nějakým časem jsem na rýži bez sáčků přesedlal. Myslím si,že se do vody zbytečně vyvařuje něco ze sáčku...a HLAVNĚ,JE TO ZBYTEČNĚ VYRPODUKOVANÝ PLASTOVÝ ODPAD :-)

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Jojo, není nad obyčejnou dušenou rýži. Mňam, mňam.

0
před 3 roky Marcela

Kupuji balenou v sáčku. Chutná nám.Zkoušela jsem i sypanou ale už to pro nás není ono.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 7 - 7


Přidat příspěvek