Rýže a její příprava

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Chci se zeptat, jestli vždy nebo nikdy rýži před vařením promýváte? Já totiž nikdy v životě rýži nepromývala, a to at už byla normálně sypaná nebo v pytlíku... je to špatně? Našla jsem článek, kde píší o promývání: http://www.vseovareni.cz/tipy-a-techniky/skola-vareni-blahodarna-ryze/
Kvůli vyplavení škrobu, já mám ale obavy, že když rýži properu a vymeju, zbavím jí vitamínů nebo užitečných látek, je případný škrob, který s rýží skonzumuju snad nějak tělu na škodu?
Moc ráda bych se s vámi podělila o vaší úpravu a přípravu rýže.

0
před 6 lety Jitka

Nevím,jestli je škrob na škodu, spíš ne. Ale když se rýže propere, tak se pak tolik nelepí.Já rýži zásadně dusím a kdybych jí neproprala,tak z toho budu mít lepivou hmotu.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

No je pravda, že takovou lepivější mám, ale to spíš jen u typu basmati, třeba když vařím natural, z té jsem nikdy lepivku neměla:-) A mění se třeba nějak i jejich energetická hodnota po vyprání (méně sacharidů apod.)?

0
před 6 lety Věra

škrob určitě není na závadu,je to polysacharid a ten se v těle rozkládá na jednoduché sacharidy a využívá dále na energii,proprání nemůže vadit,více vitamínu spíše "nepřežije!" vaření :-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Věra: to je určitě pravda, jak ale jinak docílit měkké rýže jinak než vařením, bohužel rýžovar nebo tak nic podobného nemám:(

0
před 6 lety Jitka

V rýžovaru je také vysoká teplota, takže vitamíny citlivé na teplotu se stejně zničí. Ale pokud chcete zachovat v rýži některé látky a nevylít je s vodou do odpadu, pak doporučuji rýži dusit.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Takže vlastně vařit ale v malém množství vody?
Případně při tom zbylou vodu nevylévat, ale dále využít?;-)

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 6 lety ajkap7@

Mńa moja mamka učila pripravovať ryžu takto: Premyť horúcou vodou, aby sa nelepila - pravdepodobne sa zníži obsah škrobu a možno je aj menej kalorická premytá ryža, ale hlavne nie je z nej hustá lepivá hmota. Potom ju opražím v kastróli na tuku(ona to robila na bravčovej masti ale možno je vhodnejší olej, myslím, že maslo by sa na to nehodilo, lebo by sa pripálilo) dokiaľ sa voda neodparí a ryža sa nezačne opäť akoby rozsýpať. Potom to zalejem 1,5-násobným množstvom vody (1 pohár ryže - 1,5 pohára vody) osolím, ochutím podľa toho, kto má čo rád a prikryjem pokrievkou a strčím do rúry,kde sa do v podstate dusí, kým ryža nevsiakne všetku vodu a nezmäkne( 15-20 minút). Dôležité je ale použiť správny druh ryže. Na prílohu sa viac hodí ryža dlhozrná, alebo parboiled, guľatozrná obsahuje viac škrobu, tak sa používa do rizota a ryžového nákypu, tam je potrebné, aby to trochu spolu držalo. Najzdravšia je však natural ryža a tú som zatiaľ používala len ako závarku do polievky a basmati som ešte nevarila.

0
před 6 lety Jitka

Rýže se může dusit také na sporáku.Poměr rýže a vody je 1:2.Voda se celá vsákne do rýže a žádná se nevylívá.Případně se může nechat po pokličkou dojít,někdo dává do peřiny,ale to jsem nikdy nezkoušela.Pozor na přesolení.Může se ochutit třeba kari,nebo se doprostřed dá celá cibule s napíchaným hřebíčkem.

0
Obrázek uživatele Monika
před 6 lety Monika

Já připravuji rýži takto : na malém množství oleje osmažím chvilku cibulku nebo pórek. Pak do hrnce přisypu hrníček neproprané,suché rýže ( klasické, jasmínové,basmati,parboiled).Osmažím krátce na cibulce a přidám dva hrníčky vody.Zamíchám, osolím, někdy přidám majoránku, někdy kari, někdy malou cibulku se zapíchanými hřebíčky ( myslím koření :) ,...
V okamžiku, kdy se začne voda vařit, zamíchám, přiklopím pokličkou a vypnu. Rýže krásně sama dojde. Množství upravíte podle počtu strávníků, vždy 2x tolik vody.
Protože máme rádi zeleninu, tak si na pánvi na malém množství másla osmažím míchanou zeleninu ( hrášek, mrkev, kukuřici, květák,... )a vše smíchám s vařenou rýži. Tuto zeleninovou rýži máme jako přílohu téměř vždy. Výborná je i samostatně.

0
před 4 roky panot

Když vidím veškeré způsoby přípravy rýže, jak je tu popisováno, tak musím říci, že ani jeden není správně. Žádný Asiat by to zřejmě nejedl. Rýže se nemusí proprat, ale já to dělám, a to hned nejméně 3x. Zapomeňte na pytlíky s rýží, to je naprosto otřesný způsob přípravy. Nejlepší je použít rýžovar a sypkou rýži. Rýžovat vlastně není nic jiného, než hrnec s výhřevnou plotýnkou pod ním a přetlakovým ventilkem. I ten nejlevnější vám udělá dobrou službu. Výhoda rýžovaru je, že se k němu rýže při vaření nepřilepí. Nahradit by to šlo obyčejným hrncem s pokličkou, která má dírku, ale přesto doporučuji nějaký třeba i levný rýžovar. Vody se dává vždy cca o 1/4 víc než rýže. Rýže se pak v hrnci lehce povaří a pak dusí, jakmile se voda částečně vyvaří. Pára postupně uniká přetlakovým ventilem ven. Jakmile se voda vyvaří úplně, rýže je hotová. Nesmí v ní být žádná voda, pokud je stále vlhká, je dobré jí promíchat a zapnout hrnec ještě jednou (už do něj samozřejmě nic nepřiléváme). Správně uvařená rýže je pak nerozvařená, ale přesto se slepuje k sobě (aby to Asiaté mohli jíst hůlkama). Takhle má správně připravená rýže vypadat a podle toho taky pak i chutná. Žiju v Asii, tak mi věřte :-)

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 12 - 12


Přidat příspěvek