RAW FOOD - živá strava

0
Obrázek uživatele Miroslav.kizik@
před 4 roky Miroslav.kizik@

Ma niekto skusenosti s danym stravovacim stylom zalozenom na "zivej strave" ???

Za nazory vopred dakuje.

Pekny vecer...

0
před 4 roky Martina H.

Nepíši o žívé stravě, ale o OCHUCOVADLU ZDRAVITA - je na něm uvedená KLAMAVÁ REKLAMA - PRÝ JE BEZ GLUTAMÁTŮ! :-( Tak jsem jím posypala maso, k tomu dala vlastní vypěstované bylinky. Zakryla jsem alobalem a do rána alobal děravý. Takže je zde přítomný GLUTAMÁT. Alobal proděraví za x hodin všechny kořenící směsi, které obsahují glutamáty - dobrý test.

1
před 4 roky Standa

Ahoj, já jsem pátým měsícem na živé stravě, jím jen ovoce a občas zeleninu (teď v zimě moc není, však víte:).

Vše musí být naprosto syrové , nezpracované, nepřejité přes 40°C, jinak to nebude fungovat tak jak by mělo. Je třeba mít na vědomí že takové oříšky a sušené ovoce je ve většině případů už "mrtvá" strava protože při zpracování se s tím nemazlí - používají se vyšší teploty na rozbití skořápek ořechů a rychlejší vysušení a většina konzumentů přeci tohle ani nevyžaduje :)

A pocity? Po prvních pár dnech jako bych létal, došlo mi jak se má ve skutečnosti cítit člověk, plný energie, bez ůnavy, s čistou myslí a s žaludkem "bez zátěže". Ale je mi jasné že ten kdo to nezažil mi to stejně nebude věřit.

Na českém internetu se tématem syrové stravy zabývá web www.vitarian.cz kdyby si chtěl někdo snad nastudovat víc. Já zde získal cenné informace do začátku tak se dělím dál.

Ps: opravdu nejím syrové maso ani syrové fazole nebo brambory jak se mě lidi občas ptají :D

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Stando, úplně tě chápu, takhle jsem se vždycky cítila po detoxikační kůře- což je stravování podle tvrdých, ale logických přijatelných pravidel: co nejjednodušší a nejpřírodnější strava. Mám možná hloupou otázku, jestli jíš syrová vajíčka.

1
před 4 roky Standa

Vejce nejím, ikdyž omelety a natvrdo vařené v pomazánkách jsem miloval, navíc od domácích slepic. Teď by mi to přišlo jako krok zpět, takový balvan do žaludku narozdíl od melounu, mandarinek, jablíček apod.

Po pročištění většina rawfoodistů uvádí i menší potřebu jídla , méně častěji za den a menší porce - to potvrzují, opravdu stačí trocha ale kvalitního a třeba i 1x za den :) (živím se fyzickou prací, žádnej kancl).

Tohle téma jsem tu chtěl založit už dávno v počáteční euforii, o zdravou stravu se zajímám teprve rok a tenhle web mi zezačátku dost pomohl přestat jíst v jídle barviva, glutamany, jedy na krysy(pardon- umělá sladidla) atd. ale když vidím jak se tu vesele "zdravě" vaří, peče, smaží tak mi přijde že to spoustu lidí pobouří a začnou hledat hledat, až něco najdou na tenhle styl stravy.....

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

To je bezva. Viděla jsem mladíka, co žije podobně jako ty, a dbá, aby jedl místní stravu, z okolí, kde žije. Po nějaké době se rozhodl, že pro jistotu zajde k doktorům, aby se ujistil, že mu nic nechybí a je na správné cestě. Měl obavy o nedostatek vit. B12 apod. Zrovna vitamín B12 mu našli až dost. Doktoři, jak jinak, se snažili na něm něco najít, i když on byl v perfektní kondici. Tak si aspoň našli, že on je zřejmě příklad orthofobie- že se příliš upnul na kvalitu toho, co jí!! No prostě zoufalci. Bodejť bychom se nezajímali, čím jsme systematicky, nenápadně a pomalu, s požehnáním zákonů, otravováni.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 4 roky Sunriska

Stando, moc vám v tomhle fandím a zároveň obdivuju. Musíte mít opravdu silnou vůli, co mě dalo práce jenom to, abych jedla jen tehdy, až když mám hlad. Ale dá se to, jenom ty chutě jsou občas opravdu zákeřné...:D
Jelikož se zajímám o pránickou výživu, kterou chci určitě vyzkoušet, budu se muset pomalu dostat i k vitariánství. Největší problém však vidím v redukci váhy a to si při mých 50 kg nemůžu dovolit. Máte s tím nějaké osobní zkušenosti?

Rozhodně s vámi souhlasím v tom, že čím kvalitnější strava, tím je jí potřeba méně. Je to i logické. Co může dát tělu omáčka se sedmi knedlíky? Jenom to, že nás to energeticky zatíží natolik, že celé odpoledne budeme nepoužitelní a k tomu navíc hromada silně zapáchajícího odpadu...:)

1
před 4 roky Standa

Danah- já se přiznám že nejím místní, na konci léta to nebyl problém, všude spousta dozrávajících hrušek a jablek, maliny jahody atd zdarma po okolí, jen poděkovat přírodě, ale teď v zimě kupuji většinou v super/hyper dovoz ze španělska a dál, jen jablka česká. Je to pro mě pohodlnější zajet tam cestou z práce, no už aby bylo jaro.

Jinak s B12 to vidím jako takovou poslední baštu masojedlíků, věřím že bakterie ve střevech obzvlášt nezasypané tunou vařených škrobů a masa ho udělají dost :). Jít do RAW stravy znamenalo zahodit strach z tabulek, bílkoviny sacharidy vitaminy denní příjem kalorií, člověk přeci není mašina.


Sunriska- chutě už nemám, což se nedalo říct o přechodu z vařeného, to byly přímo absťáky a megachutě, docela závislost to moderní jídlo. Nejvíc mě to lákalo po křupavém pečivu a smaženém.

Co se týče váhy tak šla samozřejmě dolů, tělo se zbavilo nastřádaného balastu, sice jsem chvíli vypadal dost bídně, ale zase se to srovnalo. Co kdo říká nebo si myslí neřeším, to bych doteď jedl řízky s hranolky abych náhodou nevyčníval.

0
Obrázek uživatele Miroslav.kizik@
před 4 roky Miroslav.kizik@

Dakujem pekne za nazory ludia... Ja osobne sa zaoberam zdravou vyzivou uz vyse roka... a dost ma zaujalo to vytarianstvo, no jedno by som rad vedel: ako resp. z coho dokazete prijat aspon tych 8 esencialnych amynokyselin, ktore telo potrebuje ???... Lebo fakt ostava pravdou, ze bielkoviny sa podielaju na mnohych, mnohych procesoch v tele a z dlhodobeho hladiska si nie som isty ci sa bez nich clovek vie zaobist.... Co si o tom myslite ??? Dakujem

0
Obrázek uživatele karča
před 4 roky karča

Standa: znám člověka, který je rovněž pouze na syrovém ovoci, popř. zelenina? On sám tvrdí, že aby se cítil dobře, najedl se trochu a měl energii, musí toho spořádat neuvěřitelná kvanta. Nestačí sníst jedno jablko, ale kilo jablek apod. Což finančně příjde o hodně dráž, než jíst "normálně". Každopádně máte můj obdiv a fandím vám. Jen by mě zajímalo, jak to máte s množstvím potravin vy.

0
před 4 roky Honza

zdravim .... zajima me raw , ale zavani to veganstvim . proto bych se chtel zeptat . patri sem treba zavinac , matjesy , a vubec nakladane ryby ? a jak hodne raw je vajicko na mekko ?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Stando: omlouvám se možná za hloupý dotaz, předem chci říct, že i u mě máte velký obdiv, já sama vím, že raw bych nikdy nevydržela:) Chtěla jsem se zeptat spíš na praktickou, možná blbou otázku, ale jak řešíte stravu třeba na cestách, v práci, v MHD... koukají na vás také lidi třeba >špatně< když chroupete něco čerstvého, neupraveného, co jim přijde úplně nemožné... Zkrátka jak to bere třeba okolí, když vidí, že jíte to či ono "syrové"?
A ještě, zda jako raw strava povoluje vůbec nějakou, byť lehkou úravu jídla - např. jen lehké dušení nebo spaření apod. - je to povolené?

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 4 roky Sunriska

Navážu na Lucčin dotaz ohledně dušení. Jak to mají vitariáni s mrkví? Z čerstvé si prý organismus nic nevezme..Předpokládám, že v tomto případě je dušení povoleno, když se splňuje podmínka co největší využitelnosti pro organismus..

2
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Myslím, že vajíčko na měkko raw není, protože se vaří při 100°C, tuším 2,5 min. Raw dovoluje zpracování potravin max. cca 40°C...Žádné dušení, žádné spařování... Maximálně nechávají potraviny dehydratovat v sušičce - také do těch 40°C. Třeba si udělají chlebíčky z lněných semínek, mrkve a koření a nechají to sušit, dokud to není křupavé.
Co jsem měla šanci vidět, dají se dělat i raw dobroty... krusta na dort je většinou tvořena nasekanými ořechy, které jsou spojené rozsekanými datlemi, krém z avokáda s nepraženým kakaem, atd atd... Aby člověk uspokojil chutové bunky, chce to hodně dobrý mixér...Ale vzhledem k tomu, že je to jeden z mála spotřebičů, které vitariáni potřebují, se rozhodně vyplatí zainvestovat. Pro inspiraci doporučuji zahraniční stránky, např. http://www.rawmazing.com/ v Čechách moc info není...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Jo, to je pravda, že všchny raw recepty byly často na bázi sušení, jak píšeš, placka vedle placky:) Já měla jen tu musli tyčinky Lifefood, která spadá pod raw potraviny a taky jsem si říkala, jak je super, že něco tak "nezničeného a obyčejného" vydrží takhle slisované a výborné docela dlouho-s dlouho polatností, mimochodem tyčinka byla výtečná:)
Každopádně klobouk dolů před všemi, kteří raw dodržují, pro mě sice něco nemožného, ale chce to určitě dost disciplíny, než si člověk zvykne;)

0
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

U těch jejich tyčinek mě trvanlivost taky celkem zaráží... Když udělám něco podobnýho doma, tak to dám do lednice a i tak mi připadá, že se to lehce zkazí...Ale lifefood je dobrá značka, jen cenově trošku míň dostupná, ale třeba ty čokolády mají vynikající... Taky bych na raw stravě asi nevydržela, ale nikdy neříkej nikdy...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Přesně tak, taky si dělám v podstatě obdobu doma, ale aby mi vydržela měsíce to nehrozí:) Možná to bude třeba tím zabalením do obalu, že to není vyloženě v kontaktu přímo s kyslíkem...ale nevím, každopádně asi nejlepší volba musli tyčinek, jakou můžeme udělat;) Cena zde bohužel-bohudík doslova odpovídá kvalitě, ale sem tam dopřát si jí, to nevadí. Já to mohu říct za sebe asi na 100%:) Proto mě udivuje, že je takovýchto lidí docela hodně mezi náma. (Ale to je dobře)

1
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Je to o kvalitě, člověk si musí umět vychutnat malé množství kvalitní potraviny a ne mít plný nákupní vozík... Pokud nemam na to, abych si koupila kvalitní věc, tak ji radši nekupuju a něco doma sama vytvořim. Třeba u té čokolády, neláduju 1 tabulku denně, ale koupim 1 a vydrží mi dva měsíce, je to pro mě jako svátek, dám si jí jen občas a sním půlku řádku... Dnes už bych jinou, než živou čokoládu nekoupila :)

0
Obrázek uživatele Viťa
před 4 roky Viťa

Kde prosím koupit "živou čokoládu" ? Dá se koupit i ve zdravé výživě? Chtěl bych ji zkusit a kvůli jednomu kusu, nebudu přece platit poštovné? Děkuji

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Víťo, podle mě v 80% všech obchodů zdravé výživy (co jsem viděla) tak jí vždy měly, třeba jen některé druhy, menší výběr, ale byly tam:) Jinak jí je kupuji třeba i v maličkých prodejnách, kde prodávají čerstvé fresh džusy apod...(a to jsou obchůdky v uličce metra - a mají je:))

0
Obrázek uživatele Viťa
před 4 roky Viťa

Tak bohužel u nás ve zdravé výživě jsem to nenašel :-(

0
před 4 roky Honza

pratele , a co kefir ? vznika pred pasterizaci mleka ? jak je to tedy s kefirem ? je raw ?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Osobně si myslím, že kefír (ne kupovaný) by měl být ok, protože pokud mléko nepřevařujete a použijete čerstvé, nadojené, pak v podstatě s ním nic neděláte, vše za vás udělá kefírová kultura, tzv. "houbičky", dělám si ho doma a nikdy jsem mléko nijak nezahřívala, nepřevařovala, nic...

0
před 4 roky Honza

asi mate namysli ty houbicky z kavkazu a tibetu . pouzivate obycejnej krabičak z marketu nebo automat ?

0
před 4 roky Honza

jo uz to vidim , cerstve nadojene , prehledl jsem to ........a ani to mleko z marketu co vidrzi pouze 3 dny ? ....myslim ze je v takove vissi krabici . je na nem napsano cerstve mleko ,

-1
před 4 roky Standa

Ahoj, nad 40 stupňů už jídlo není raw, kvůli enzymům které nad tuhle teplotu začínají umírat.

Přijde mi že ten kdo položí tuhle otázku si o tom nic nezjistil - http://www.vitarian.cz/ český web o raw food nabitý informacemi + forum kde najdete to co není na webu.

Karča- Denně sním okolo 2-4kg ovoce, většinou vodnaté jako pomeranč mandarinka jablka kiwi sem tam cukrový meloun atd. Teď v zimě a na začátku jara mě to nepochybně vyjde dráž než "vařáka"...

Honza- raw food není veganství, nakládané ryby jsou ok když nebyly předvařené, v tomhle se nějak nevyznám jak se připravují.

Lucka- jím 1-2x denně, většinou doma večer nebo posnídám v autě v klidu, mhd nejezdím. Lidi možná koukají, já nevím, nekoukám na ně a i kdyby, tak mladík co si oloupe banán asi nebudí velkou pozornost. Radit nejen ohledně jídla si rád nechám od viditelně zdravého člověka, ne od nějakých tlusťochů kterým to kazí jejich pohádku jak je zdravé se pořádně k prasknutí nacpat a svalit se k tv. Ignorovat hloupé dotazy nebo jen pohledy sem se naučil už jako vegan. Každý za sebe. Většinou nejvíc radí ti co sami potřebují poradit. Blízké okolí vidí že žiju a funguju to jim stačí. Když vidím že si někdo dá margarín se salámem na plesnivém chlebu tak se usměju a popřeju dobrou chuť.

Sunriska- to že je mrkev v syrovém stavu méněcenná nebo dokonce nevyužitelná považuji za blud , ohledně mrkve to pěkně napsal pan Zajíček na svém fóru zde, třetí příspěvek - http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?t=240

Peta- českých receptů je dost taky, namátkou http://vitakucharka.blog.cz/

0
před 4 roky Honza

Stando diky , vidim , ze jsi vegan , proto jsi Tvoji odpovedi na moje ryby vazim dvojnasob ....tak ja si je projistotu nalozim sam , alespon pouziju polovinu soli nez vyrobce .

0
Obrázek uživatele Miroslav.kizik@
před 4 roky Miroslav.kizik@

Dakujem vsetkym za otazky, nazory a cenne rady... To volako nikto nevedel odpovedat na otazku smerujucu k veganom resp. vitarianom, ze ako dostanete do tela aspon esencialne amynokyseliny (telo ich nevie vytvorit), kedze bielkoviny sa podielaju na mnohych funkciach organizmu a ich dlhodoby nedosatok je pre telo neprijatelny.... Alebo sa o tom nezaujimate ??? Za odpovede vopred dakujem...

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 4 roky mrkvicka

http://cs.wikipedia.org/wiki/Esenciální_aminokyselina
Zde je, kde ji hledat, Mirku.

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 4 roky mrkvicka

Zdroj proteinů Limitní aminokyselina
Pšenice lysin
Rýže lysin
Kukuřice lysin a tryptofan
Luštěniny methionin (nebo cystein)
Hovězí maso fenylalanin (nebo tyrosin)
Kravské mléko nebo syrovátka methionin (nebo cystein)

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 4 roky mrkvicka

ještě zkuste tento odkaz: http://www.inspirawtion.com/rostlinne-bilkoviny.html

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Živá strava je další nový směr a je na každém z nás jak se stravuje a jak se pak cítí. Knedlík z bílé mouky, omáčka, bůček toho pravda moc nedají. Ale takové ovoce a zelenina, která je dovážená a není sezóní a bio nebo od farmářů, toho v sobě také moc nemá. Např. je zjištěno, že pomeranče vypěstované v Kalifornii mají jiné hodnoty vitamínů než pomeranče z dalších zemí. Rozdíly jsou v množství vit. C až 50%. Velmi záleží na půdě a podnebí kde je potravina pěstovaná, na době sklizně, na živinách v půdě. Pokud se sklízí nezralé což je případ dovážených rajčat, citrusů apod. je množství prospěšných látek nižšší i o více než 50%. Jsou i druhy zelenin, které vitanimy uvolňují po tepelné přípravě a za syrova nám nedají skoro nic. Jíst pouze ovoce a zeleninu je poněkud jednostranné, chce to správný poměr, jinak hrozí přemíra sacharidů, což není dobré pro slinivku a játra. Navíc lidský organismus je zásobárna živin, minerálů a vitamínů, takže pokud by nějaká látka chyběla nezjistíte to za tři měsíce ale nejdříve za několik let, záleží na stavu člověka. To jen pro zamyšlení, určitě nikoho neodrazuji. Jen chci poukázat na určité aspekty. Lidský organismus je velmi složitý. A takovéto postupy při stravováí vyžadují dost změn i znalostí odborné literatury, ne pouze laické knihy a časopisy či blogy nadšenců.

0
před 4 roky Kuba

http://zivyzivot.cz/

0
Obrázek uživatele Lucka
0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Tak jsem ze zvědavosti přečetla hlavní stranu na www.jajsem.com.... Musím říci opravdu hezky shrnuté o všem a o ničem, od nějaké paní, u které nevíte co je zač, jaké má vzdělání, opsaný článek z propagujících knížek a internetu. Naprostá neznalost biochemie, a metabolismu živin při čtení, že bílkoviny způsobují "bloky", a nemohou se rozložit na aminokyseliny a že bílkoviny jsou vlastně zbytečné...mě skoro trefilo. Nechápu jak ještě někdo může paní fandit, jak krásně stravu popsala.

0
Obrázek uživatele pruzinetchka@
před 4 roky pruzinetchka@

Dobrý den, s manželem se asi necelý rok zajímáme o raw food. Zatím jsme ve fázi převážně syrového stravování. Několikrát do týdne máme něco tepelně upraveného (např. brambory v páře, míchaná vajíčka), jinak z asi 80% je to syrová strava. Maso nejíme, občas si dáme ryby. Zatím je to pozvolný přechod. Někdy si dáme pasterovaný chleba typu Moskva, jinak pečivo nejíme. Sem tam si dopřejeme sýry či máslo. Zatím převládá ve stravování pestrost. Nepečeme, nesmažíme. Asi tak každý druhý den si děláme ovocné či zeleninové šťávy jako doplněk jídla či na jídlo..Jíme více ořechů - nesolené, nepražené..Změny za ten rok - já jsem zhubla (cíleně) asi 13 kg, téměř mi vymizely otoky dolních končetiny, cítím se lépe, ustálil se mi TK..Manžel - zhubnul okolo 16 kg (cíleně), zlepšíl se mu TK na běžné hodnoty..Oba máme víc energie, manžel to nejvíce vidí v práci při noční směně, ostatní odpadají a on je v pohodě..Jinak lepší imunita - manžel nebyl vůbec nemocný, na mě se lepila chřipka, která ale byla za 3 dny pryč bez použití jakéhokoliv prášku či návštěvy u lékaře..Doporučuji web vitarian.cz či videa na youtube.. :-)

0
před 4 roky Filip

Ahoj.Jsem 2 týden na živé stravě a je to fakt paráda i když mě má mé okolí za blázna.Můj bývalý jídelníček byl tohoto stylu:zelenina,ovoce jen minimálně a hlavně maso alespoň 3X denně kačena,bůček,řízky apod...prostě katastrofa...Začal jsem jen tak ze zvědavosti a vypadá to že mě to chytlo.Od druhého dne co jsem zařadil syrovou stravu na jídelníček se můj zdravotní stav opravdu zlepšil.Cítím se mnohem lépe.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Pod pojmem živá strava si představuji něco jako toto:

http://www.lidovky.cz/delikatesy-ktere-se-vari-a-konzumuji-zaziva-podivejte-se-peh-/dobra-chut.aspx?c=A130226_142221_dobra-chut_ape

Cituji: Sýr s červy. Ovčí sýr casu marzu je oblíbený na italské Sardinii. Samotný název (shnilý sýr) napovídá, že si na něm pochutnají jen ti, kterým nevadí, že je celý prošpikovaný živými larvami hmyzu. Při zrání sýra se zajde tak daleko, že to někteří označují za "škůdci napadený rozklad". Do sýra se pak přidají larvy sýrorodky drobné a kyselina z jejich trávicího traktu rozkládá tuky sýra. Obecně platí, že by se sýr měl konzumovat pouze s živými larvami, ne s těmi uhynulými. Takový sýr je zdraví nebezpečný.

0
před 4 roky Filip

Bledá Tvář....asi jsi magor.Normálního člověka by toto nenapadlo.

0
před 4 roky ROMAN

DOPORUČUJI DOKUMENT NA POČÁTKU BYLO SVĚTLO,JINAK MĚ STAČÍ K ŽIVOTU SNÍST ZA DEN DVA BANÁNY,TŘI JABLKA,DVA POMERANČE,HRST MÁČENÝCH MANDLÍ,A ČTYŘI MALÉ LŽIČKY SEMLETÝCH LNĚNÝCH SEMÍNEK,MEDITOVAT A NASÁVAT DO TĚLA SVĚTLO

0
Obrázek uživatele lucy94
před 4 roky lucy94

Zdravím.Chystám se přejít na živou stravu ale mám strach , že hodně kilo shodím .Už takhle mám malo na mou vysku a když budu jíst samé zdravé tak to pujde uplně dolu nemyslitě? Nebo má někdo nějakej fígl? :)

1
Obrázek uživatele avmmcguire
před 4 roky avmmcguire

Zdravim vas ,precetla jsem si teda par prizpevku a hoooodne me zarazilo,ze Standa ,jestli tomu dobre rozumim ,je jenom ovoce ???!!! To je teda docela mazec.CO lusteniny,suche ovoce ,zelenina ,bylinky.Ja se tedy o syrovou stravu zajimam,byla jsem i ve skole na zivotospravu v USA ,ale byt jenom na ovoci a jist jich kila denne ,to me neprijde nejak rozumne. Hlavne pomerance ,jablka jsou takove jednotvarne,Tak za 1. ovoce ma v sobe hodne cukru,i kdyz jsou to zdrave cukry,porad to jsou cukry a telo toho potrebuje vic.Mineraly si telo samo nevytvori,Clovek je do sebe musi dostat sam doplnkama ,jenom v ovoci a zelenine tech mineralu tolik nenajdeme ! 
Ja verim tomu,ze kdyz uz se clovek zajima o Raw Food stravu,tak by mel jist co nejvice jinych druhu ovoce a zeleniny,lusteniny a klidne pouzivat i ostatni potraviny ,co nejkvalitnejsi ,ktere v sobe maji nutricni hodnoty a telu jenom prospeji.Ja treba ,vim a slychavam,ze ovoce by se melo jist mene a spis se naucit na zeleninu,
Jsem velkym fanouskem susenych doplnu stravy jako je ACAI,Konopne seminka,CHia seminka,Goji( Kustovnice) z Hymalaji ,100% Cacao ,ktere v sobe ma hodne antioxidantu ,Maca ( je to susena zelenina ,neco jako repa) Ktera vam doda energii a je neskutecne dokonala ,lnene seminka ,kokosove mleko,kokosovy olej a vselijake orechy a delat si znich syrove susenky,salaty,dzusy,smoothies atd,atd .   Muzete si pridat i moji stranku na FB 
https://www.facebook.com/ovocnestavy 

0
Obrázek uživatele avmmcguire
před 4 roky avmmcguire

RAW FOOD strava je hlavne o procisteni tela ,o cestve vymackanych stavach o kombinaci ovoce a zeleniny,ktera se da kombinovat ,o dodani vitaminu a mineralu do tela .
Ale Telo se neobejde bez 7 zakladnich zivin 
Voda 
Protein
Tuky
Sacharidy
Vlaknina 
Vitaminy
Mineraly 

1
před 3 roky Zuza

Dost mě překvapuje, že Standa, který rok žije na živé stravě a pročítá stránky vitarian.cz dokáže tady někomu odpovědět, že matjesy nebo zavináče (nebo co to bylo) pokud jsou upravné do 40°C by mohly být raw!! Prosím vás ani ryby ani mléko, vejce, kefír či jiné živočišné potraviny nepatří do živé stravy, neboť živá strava = ROSTLINNÁ strava. Snad už tedy každý chápe co je RAW Food, živá strava nebo chcete-li syrová strava.

0
Obrázek uživatele phov
před 3 roky phov

@Zuza Nejsem raw, ale dost se o to zajímám. Většina rawáků je zároveň vegany, tedy vegan raw. Ale mluví-li se o syrové stravě (což je oficiálně synonymum k vitariánství, raw-food, živé stravě, ALE sémanticky tam ten rozdíl vidíme všichni -->tatarák (tedy syrové maso), už není živá strava (neb jde o mrtvou krávu)), často se setkávám právě s tatarákem, syrovými vajíčky a dokonce sušeným masem. 

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Jestli jde jen o matoucí překlad, pak by se raw food měla nazývat spíše lively food: to by znamenalo živá strava. :-)) Raw food je syrová strava se všemi riziky špatného výkladu.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Česky se používá často živá strava. Anglicky RAW Food, což se nepřekládá a používá se to i v češtině jako terminus technikus, který každý (kdo se o svou stravu zajímá) ví co označuje. Kdo to neví, stačí napsat dotaz strýčkovi Googlovi. 

0
před 3 roky Markéta

Ahoj, je přechod na živou stravu pouze o zvyku? mám pocit že bych měla přesto vše jen po ovoci a zelenině hlad. Nedávno jsem přestala jíst maso, měla jsem i ráda sladké a to už ted taky nejím (pochutiny) a je to v pořádku, nemám pocit že mi to chybí. Ale ovoce a zeleninu beru jako vlákninu a celý život žiju s tím že to nezasytí. 

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Nic nelámejte přes koleno, začněte jen používat měně vařených jídel, zařaďte více syrových věcí. My stále ještě jíme i vařená jídla, ale když nemám denně porci syrové zeleniny a ovoce už mi něco chybí. Což by se kdysi nestalo :-) Dnes syrová strava tvoří u mně denně tak 50-80% u partnerky ještě více. Takže je to určitě hodně o zvyku, ale i sami vitariáni (ti rozumní) nejsou nijak ortodoxní a znám i takové, kteří si vařené jídlo dají. Jen už jim prý nic neříká. Takže přechod podle mne by chtělo udělat pozvolný, pak bude i trvalý. Pocit hladu se zvykem taky vymizí.

2
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Dnešek mám v rámci odlehčení zcela RAW. Ráno dvě jablka, dopoledne hrst kustovnice, během oběda rozmixované mrkve s řeřichou a olivovým olejem. K odpolední svačince rozmixované máčené kešu ořechy s nepraženým kakaem a trochou javorového sirupu. A během večera sezobnu ještě pár oříšků..Ano, samozřejmě, člověk má po živé stravě rychle hlad, ale copak je jídlo o tom, aby se člověk stále něčím futroval a zažíval pocit plného žaludku? Živá strava zatěžuje trávicí systém minimálně a vitarián, který dbá na dostatečný přísun živin se s únavou potýká zřídka kdy..A sama za sebe můžu říct, že když vím, jak mi živá strava dělá dobře, vůbec se nijak netrápím s pocity hladu a naopak si užívám toho, jak se cítím skvěle. :)

0
před 3 roky Honza

A nemáte nedostatek vápníku když jíte jen ovoce?

2
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Rostlinná strava má dostatek vápníku - např. mák. Navíc tato forma vápníku je dobře vstřebatelná, narozdíl od mléka.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

http://www.studentpoint.cz/312-pro-zdravi/15220-5-rostlinnych-mlek-ktera-spolehlive-nahradi-kravske#.U2VLUfl_um1
Nemusíte samozřejmě dělat hned mléka, ale je dobré zařadit pravidelně do jídelníčku i ořechy, semena a třeba luštěniny. Vápníku je v zelené stravě, ale i třeba v obyčejné vodě (pokud ji nemáte zrovna měkkou) opravdu hodně.

1
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Chystá se někdo? :) My nebudeme chybět! Jen, aby vyšlo počasí a bude to jistě skvělá a inspirující akce..

před 3 roky damebrouka

Příspěvek byl schován správcem. Vysvětlení: Reklamní příspěvek

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Myslím, že část jídelníčku tepelně úpravená nikoho nezabije. Spíš naopak. Myslím, že to je dobrá věc, že to člověk objevil. Doufám, že mě vitariáni ukamenujou.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Nikdo tě kamenovat nebude :-) Čistí vitariáni tady podle mne nejsou, nebo o sobě nedávají vědět. A i kdyby byli, nejsou agresivní :-) Já si myslím, že máš pravdu, ale otázkou je jak velká část té tepelně upravené stravy by měla být? Já jsem čím dál více přesvědčený, že co nejmenší. Vaření jako takové je asi více o návycích na chuti.
Jinak je dost častým jevem, že člověk (vědci) s velkou pompou objevuje něco, co už jiní dávno dělají a dělali :-D

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Vaření je sice dost o chuti a návycích ale podle mě hlavně zlepšuje stravitelnost a dostupnost látek z potravy. Nedokážu si představit, jak by do sebe někdo s velkýma energetickýma potřebama, dostal tolik syrového.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Proto se třeba dost rozmáhá smoothie a zeleninové, ovocné šťávy, v kterýchžto jsi do sebe schopen dopravit  více ovoce a zeleniny, než když je budeš chřoupat fyzicky.
Ad stravitelnost a dostupnost... Některých potravin se stravitelnost vařením určitě zvýší (luštěniny, brambory, prý i rajčata, atd.), ne ale všech.
Hlavním argumentem pro RAW food jsou enzymy, které ve vařené stravě (respektive upravené nad 42°C) nejsou a přitom jsou tělu prospěšné a pro výživu jsou nutné.
Dobré vysvětlení je např. zde: http://www.celostnimedicina.cz/dulezitost-enzymu-v-potrave.htm
S energií bych si až tak starosti nedělal. Té je dost i v syrové stravě, záleží pak na složení, ale jednoduchých cukrů i za studena lisovaných tuků jsi schopný pozřít dostatečné množství pro dostatek energie (i pro energeticky náročná povolání) i v syrové stravě. Podobný argument padal i při mém přechodu na veganskou stravu a nedostatkem energie rozhodně netrpím stejně jako spoustu jiných veganů s vyváženou stravou (spíše je to naopak).
Já se čistým vitariánem zatím stát nehodlám, protože na takovou změnu zatím připravený nejsem, ale začal jsem do své stravy zařazovat mnohem více syrové zeleniny, ovoce, nepražených semen a ořechů a změna je to určitě k lepšímu.

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Velkou energetickou potřebu jsem myslel u sebe třeba 20 000 kJ za den. A 5l banánovýho smothie bych asi nedal. A z takovyho množství fruktózy by mi pukla játra.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

To ale přeci není o vařené/nevařené stravě. Čím tu energii doplňuješ z vařené stravy? RAW jídlo se dá udělat taky hodně energetické. A samozřejmě to nemusí být jen 5kg banánů.

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Třeba z vařených škrobnatých plodin.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

No to jo, ty se syrové většinou nedají, ale tam je to právě o těch návycích a chuťových závislostech. Není to o tom, že by neexistovala alternativa. Určitě se to dá nahradit třeba naklíčenými semeny, které obsahují taky dost sacharidů. Jenže to právě znamená překopat všechny své návyky a chuťové závislosti. Já se taky brambor ani třeba rýže nechci zatím vzdát. Ale není to proto, že bych si myslel, že umřu hlady :-) Nejsem zatím připravený a vpodstatě to zatím ani moc neřeším. Ale třeba někdy... :-) Co já vím, co ještě si tady musím vyřešit? :-D

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Jaká semena?

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Ach jo, kdo chce hledá způsoby, kdo ne, hledá důvody. Např. tady (1. odkaz z Google mimochodem):
http://www.proklicky.cz/v-kostce/
V oddíle recepty jsou i překvapivě recepty a některé i RAW.

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Ach jo, ale nevidím tam zdroj dobře stravitelných sacharidů.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Tak asi holt nebudeš RAW ;-)

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Tak tak. Část jídelníčku mít syrový je fajn. Třeba jíst syrové oleje, ořechy, něco z mléka, ovoce, nebo zeleninu. Ale na získání energie nebo zahřátí si dám něco vařeného.

0
před 3 roky Nikola

Zdravím, chtěla jsem poprosit o radu. Nějak nemůžu dohledat tabulky jak můžu kombinovat stravu u raw. Můžu poprosit o odkaz nebo něco? děěěkuji

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Chcete jíst podle nějakýho návodu nebo co? Něco sním, je mi po tom dlouhodobě dobře, jím to, je mi po tom blbě, nejím to.

1
před 3 roky Roman

Ahoj,kombinaci potravin je dobré znát,aspoň ze začátku určitě http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htm .
Na 100%raw jsem přešel po dvou letech zkoušení a poznávání sebe sama a nejlépe mi vyhovuje mono strava 80-10-10,ale myslím,že každý si na to musí přijít sám,co mu vyhovuje.
Jinak tady je zhrnuto mnoho otázek ohledně živé stravy http://vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2005110401

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

+Roman Moc děkuji, pěkný ten druhý článek. Jednoduše a srozumitelně shrnuto.

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Z uvedeného článku na vitarian.cz
Vaření jídla denaturuje bílkoviny, tuky se stávají rakovinotvorné, a cukry karamelizují.

Pokud myslí vařením vaření ve vodě za normálni teploty a tlaku, tak cukr těžko bude karamelizovat.

1
před 3 roky Roman

Tím vařením bylo v článku myšleno i pečení, smažení, tedy jídla, které se dnes běžně jí a některá se považují dokonce i za zdravá, třeba pečivo.

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Tak to tam má napsat, jinak je to dost klamavé. A takových věcí je tam plno.

0
Obrázek uživatele dietyahubnuti
před 3 roky dietyahubnuti

Ahoj. S čím konkrétně bys potřeboval poradit při raw food dietě? Hledáš jídelníčky, recepty, zásady stravování? Zkus si přečíst nejprve tento článek o raw food dietě a možná ti zodpoví na tvé otázky http://www.dietyahubnuti.cz/diety/diety-upravujici-zivotospravu/raw-food-dieta-syrova-strava/

0
před 3 roky Ivana

Všechny zdravím, je tu někdo, kdo by mi poradil, kde se dá v Brně dobře nakoupit Bio potraviny a zdravou výživu?

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Znám to kolem centra... Orlí ulice - zdravá výživa - velká, velký výběr. (bod 2 na odkazu)
Veselá ul. - zdravá výživa - menší, menší výběr, ale něco mají, co není na Orlí (bod 1).
http://www.mapy.cz/zakladni?vlastni-body&x=16.6074476&y=49.1953732&z=16&ut=Nov%C3%BD%20bod&ut=Nov%C3%BD%20bod&uc=9mLzuxTtqIhEufFg&ud=Vesel%C3%A1%20170%2F26%2C%20Brno%2C%20okres%20Brno-m%C4%9Bsto&ud=Orl%C3%AD%20469%2F17%2C%20Brno%2C%20okres%20Brno-m%C4%9Bsto

0
před 3 roky Marta

Ivano, já znám Bioslunecnici na Skácelově, mají tam veliký výběr všeho.

0
před 3 roky Evca

Nedávno jsem tam kupovala kustovnici a překvapilo mě že tam mají opravdu obrovský výběr. Jinak ohledně RAW stravy, tak si myslím, že vše je jen o pochopení potravin a pak je jedno jak člověk jí nebo ne. http://www.pruvodcevyzivou.cz/zakladni-slozky-potraviny/

0
před 3 roky moloch

Nedávno jsem našel eshop, na kterým jsem si objednal suché plody .. Komunikace byla v pohodě a objednávka dorazila v rámci možností včas.. když to shrnu, tak u mě spokojenost.. prodávají po kilech za dobré ceny, tady je kdyžtak odkaz na fb: https://www.facebook.com/pages/SV%C4%9AT-PLOD%C5%AE/134840320032003?fref=ts

0
před 2 roky Ivana

Moc děkuju za tipy :-)
, nakonec jsem obešla všechno, ale největší výběr byl v té bioslunečnici.

0
Obrázek uživatele jita
před 2 roky jita

Raw strava me velmi zajima, zatim jsem ale nebyla schopna proniknout do jejich taju. Prijde mi, ze je to hrozne slozite...minimalne ta priprava. Ale uz jsem take mluvila s lidmi, kteri tak "zijí" a ono to tak slozite nebude, jen chtit....byla jsem v restauraci v Praze na Zizkove....ale ted mi fakt vypadl ten nazev...urcite je to RAW neco :-) a musim rict, ze vsechno, co jsem tam ochutnala, bylo naprosto fantasticke

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 2 roky Sunriska

RAW strava je z krátkodobého hlediska dobrý způsob na pročištění těla a revitalizaci celého organismu. Být však dlouhodobě na této stravě znamená riziko deficientu důležitých látek, výrazné snížení produkce trávicích enzymů (je to lehce stravitelná strava - organismus si odvykne "trávit", tím pádem produkuje méně enzymů, a pokud si jednou za čas dáte koláč, rýži či knedlíky - je vám hodně špatně, protože tělo nemá momentálně potřebnou dávku enzymů na štěpení složitějších látek). A kromě toho se tito lidé vystavují poměrně velkým dávkám plísní (zejména z ořechů, které vitariáni konzumují ve velkém a jelikož neprojdou tepelnou úpravou - snadno přežívají plísně produkující toxiny).

Tím chci říct, že všechno má své pro a proti. A je třeba si to uvědomit a brát na vědomí i jistá rizika. Žádný extrém není pro tělo ideální, proto jsem pro, aby byl poměr živé a vařené stravy během dne 50/50. 

0
Obrázek uživatele jita
před 2 roky jita

sunriska: me by se právě líbilo si RAW stravou vždy trochu odlehčit, protože to podle mě naše těla potřebují jako sůl 

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 2 roky Sunriska

Ano, na odlehčení je to ideální. :) Můžete si třeba určit jeden den v týdnu, který budete mít RAW..A není to nic těžkého ani na přípravu jídel. Budete baštit dostupné ovoce a zeleninu, popř. šťávy, semínka a ořechy (nejlépe máčené). Jinak u mě na profilu najdete i hodně RAW pokrmů pro inspiraci..;)

0
Obrázek uživatele jita
před 2 roky jita

sunriska: ja kdyz jsem videla par receptu (ale ne u vas..jinde na webu), tak mi to prislo desne slozite.....namaceni, suseni, lisovani....mela jsem pocit, ze bych tim stravila pul dne :-) Na recepty mrknu!!!diky

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 2 roky Martin Vozka

Na Žižkově je Secret of RAW... Případně je tam ještě Plevel, ale ta není čistě RAW a mají myslím i některá vegetariánská (neveganská) jídla. Taky jsem tam byl. Můžu obě doporučit.
Za mě... V RAW věřím a myslí, že je to nejpřirozenější strava. Žije tak mnoho lidí, a to i desítky let (i těhotné a kojící matky) a výsledky jsou pozitivní. Snažím se ve své stravě vždy o co nejvíce RAW, ale na 100% zdaleka nejsem. Možná jednou... Zatím to neřeším, není na pořadu dne. :-)

0
Obrázek uživatele jita
před 2 roky jita

ano, bylo to Secret of RAW a opravdu mne prekvapila neuveritelna pestrost chuti. Ja teda RAW nejsem vubec, ale ten smer me zajima a verim, ze se k tomu, byť ne 100%, dostanu take. 

0
před 2 roky Josef

Zajímavé:  www.andelske-leceni.cz

0
před 2 roky Crowman

Banány Banány, které se k nám dovážejí, jsou nejčastěji plodem banánovníkuovocného, což není strom, ale vytrvalá bylina, dorůstající výšky až 10 m. Banányobsahují řadu látek - tuku až 0,5 %, bílkovin až 1,4 %, celulosy až 0,8 %, sacharidůaž 25 % a z toho fruktosy až 14 %, glukosy až 50 %, škrobu až 7 %, vit. C 24 mgna 100 g, vit. B1, B2, B6, PP vit., kyselinu pantotenovou, třísloviny, vit. D, vit. E,provitamin A, stopy jódu, mědi a hlavně až 74 % vody. Z pohledu naší obsolentnídietologie se zdá být banán vhodnou dietetickou potravinou a je doporučován přiněkterých střevních poruchách, poruchách jater nebo při únavě, nechutenství apod.Bohužel, opak je pravdou. Banány se trhají nezralé, a tak vstřebávání uvedených láteka hlavně jejich využití v organismu je spíše špatné než průměrné. Bílkovina tyrosin,která v nich obsažena, je v našem organismu přeměněna na tyramin, který nám pakzpůsobí zvýšení krevního tlaku, a to jak systolického, tak diastolického, dále křečdrobných tepének sliznic, a to způsobí jejich špatnou výživu a činí je tak náchylnýmina nejrůznější poškození nejrůznějších orgánů, včetně pomnožení bakterií a plísní.Poškození jater vede k jejich zhoršení detoxikační činnosti a narušení metabolismumastných kyselin, spolu s poškozením sleziny pak dochází ke snížení imunity, což vedek dalším problémům. Ženy, které asi do třetího měsíce těhotenství banány požívají,riskují u svých potomků vznik ekzémů nebo dermatitidy, a to poměrně těžkých. Banányvelice často obsahují tropickou houbu, která při dopravě přes časová pásma prožívástres (jako člověk) a výsledný efekt je zvýšená kazivost banánů, což je mylně neboúmyslně vydáváno za zrání či přezrání. Ve skutečnosti jsou banány rozleptanémetabolickými zplodinami vystresované houby. Vzhledem k tomu, že nemámevybudovanou imunitu, můžeme jen čekat, co se z toho vyvine. To, že banány jsoupotravou asi pro 800 miliónů lidí, na věci nic nemění. Protože tam, kde banánynormálně rostou, jsou zcela jiné klimatické podmínky a některé negativní vlastnostijsou tam vlastně výhodné. Známe i jiné druhy banánů. Banánovník rajský je vícemoučnatý, méně sladký a konzumuje se převážně tepelně zpracovaný. Dalším druhemje banánovník nízký. Má malé plody, které rychle podléhají zkáze. Pro průmysl mávýznam banánovník textilní, z kterého se vyrábějí lesklá vlákna pro různé tkaniny. Jakookrasná rostlina se užívá banánovník habešský, jehož plody jsou nepoživatelné. Banányse také využívají v kosmetice. 

 Pomeranče Pravlastí pomerančovníku, stromu až 15m vysokého, je asi severovýchodníIndie, odkud byl převezen do Číny a zušlechtěn. Tuto hypotézu podporuje fakt, žeplané stádium není známo. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin. Pomerančeobsahují až 7% invertního cukru, 3% sacharózy, 1,1% proteinů, 1,3% buničiny, 0,7%dusíkatých látek, vitamin C - 30 - 87 mg, B1 0,07 mg, B2 0,05 mg na 100g dužiny,dále je to provitamin A, glykosid hesperidin, 1,5% kyseliny jablečné a citrónovéa až 89% vody. Pomeranče obsahují také aromatické a éterické látky, které způsobujíochlazení, jsou v horkých tropech a subtropech žádané, ale rychlé odpaření těchtosloučenin, provázené ztrátou tepla a následným ochlazením v našich podmínkách, vedeminimálně k rýmě. Tyto látky také zhoršují průtok krve kapilárami a tím dochází kezhoršenému zásobování buněk živinami a na druhé straně ke zhoršenému odplavovánízplodin metabolismu vznikajících při činnosti buněk. Jejich negativní vliv zasahujei bránici, kdy dochází ke snížení její elasticity a tím k povrchnějšímu dýchání, což mánegativní účinek na náš organismus. Hlavní, ale málo známou, sloučeninou jsou volnéradikály, o kterých se zatím jen málo uvažuje, ačkoliv tyto látky významně poškozujínáš organismus, včetně poškozování genetického kódu buněk (mimo jiné takéurychlují stárnutí). Matky požívající pomeranče v těhotenství riskují vznik alergiea ekzému u svých dětí. Z uvedeného také vyplývá, že podávání pomerančů přinachlazení nebo při chřipce není tím správným elixírem zdraví. To platí o výrobcíchz pomerančů, např. džusů, kde je to navíc zhoršeno přidáním cukru. Pomerančová kůraje ošetřena jedovatým difenilem, co ji činí nepoživatelnou (ale jen málo se to ví). A tak– prokazují-li pomeranče v tropech dobrou službu, v našem zcela odlišném klimatu toneplatí. 

Takze preji dobrou chut :D

0
před 2 roky Sába N.

ano jsem pro, za začátku mi dělalo problém místo, kde mám vše nakoupit, ale až jsem obchod objevila, jsem toho zastáncem

0
před 2 roky Romana

jn Sábo, je to občas problém najít dobrou a cenově dostupnou zdravou výživu

0
před 2 roky Petra

Zdravím všechny, co říkáte na produkty Acai? máte s nimi nekdo dobré zkušenosti?

0
před 2 roky KATY

Já jsem byla poprvé ve zdravé výživě, jinak jsem nakupovala jen ve velkých marketech. Pracuju na Lidické ulici v Brně a tam je nejblíže obchod Slunecnice. Chtěla bych něco RAW vyzkoušet. Co byste mi doporučili na zkoušku?

0
před 2 roky Theya

Byla jsem v brně na úvoze  v restauračce  a fakt překvapili, jak to jídlo vypadalo dobře. Vaříte si doma sami? Co k tomu potřebujete za nádobí?

0
před 2 roky poky

Dobrý den,jak mam udrzet svalovou hmotu při této stravě.Nechci byt vyhublý jako vy.Dětem tento jídelníček asi nemohu dávat že ano.Nechtěl bych aby vypadali nedoživeně hubené s velkou hlavou.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 2 roky Sunriska

Dobrý den, svalová hmota se dá vybudovat i na živé stravě, ale musí se víc přemýšlet nad kombinacemi a není ten efekt tak rychlý, jako když se svaly budují z živočišné stravy. Bez různých rostlinných izolovaných práškových proteinů se neobejdete - nejlepší je konopný s největším zastoupením esenciálních mastných kyselin a dá se sehnat i v živé podobě. Na trhu seženete hráškový, sójový, a další, ale ty už jsou získány při vyšší teplotě a je nutné je mezi sebou kombinovat pro dosažení kompletní bílkoviny. 

Hubnutí až "podvyživenost" kvůli živé stravě je u každého individuální. Záleží na jeho fyzické aktivitě a množství konzumované stravy. Někdo se zastaví s váhou na určité hranici a už nejde dolů - čili jeho váha se stabilizuje na optimální váze - což je ideální. Ale pokud jde váha pořád dolů - není pro tělo živá strava vhodná a je potřeba se vrátit zpět k vařené. 

Pro děti rozhodně ne! Děti jsou ve vývinu a potřebují k růstu dostatek živin. Jakmile u nich dojde k nějakému byť krátkému deficitu např. bílkovin - začne se to velice rychle projevovat jednak na psychice (únava, nesoustředěnost,..), tak i po fyzické stránce. U dětí bych zvolila maximálně možnost 50% syrové stravy a 50% vařené. Tzn. třeba k masu dát (místo rýže nebo nějaké hutné omáčky z mouky) velkou mísu zeleninového salátu. 

A popravdě - i na dospělích, kteří žijí delší dobu na živé stravě, je na první pohled poznat, že jsou "jiní". Paradoxně mi přijdou "vyschlí", někdy skutečně až nezdravě hubení...

0
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

Jestli je myšleno vyschlí, že mají málo podkožní vody, tak to není paradox, ale důsledek stravy s hodně cukru a draslíku a vůči nim málo sodíku.

0
před 2 roky Dana

Nějakou dobu jsem také uvažovala o raw stravě, ale zdá se mi, že všechny ingredience, které jsou potřebné k "vaření" jsou hodně drahé, např. oříšky, sušené ovoce, různá semínka apod.  Možná až předražená. Všechny se tváří jako BIO a já tomu, upřímně řečeno nevěřím. Takže zatím vegetariánství.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 2 roky Martin Vozka

Ach jo, kéž bych byl vyhublý :-D

0
před 2 roky Detheroc

Proč se raw mýchá s vitariánstvím?? Copak skvostný tatarák není stejně syrový jako mrkev?? A co uzení za studena do 30 stupňů (opravdu existuje, neználci googlete)?? A co mléčné výrobky nebo víno?? Spíš než způsob stravování mi to připomíná sektu, plácá se tu něco o "syrovosti" a přitom se tu démonizuje cokoliv živočišnýho, protože raw rozhodně neznamená živá. Mimochodem zelenina vyrvaná ze země nebo oříšky taky živý nejsou.

0
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

Je možné, že ty pojmy někdo míchá, ale určitě je nemÝchá. Většinou je vitariánstvím myšleno raw veganism, ale někdy se jí i živočišné produkty. Myslím, že vitariánství nemá nějakou striktní definici, a v těch živočišných produktech to nechávají volné...

0
před 2 roky Dana

Chtěla bych se zeptat, jak je to s dodržováním raw stravy a pitím čaje. Našla jsem, že existují různé druhy bylinných čajů zpracovaných sušením pod 40 st.C, ale když si je pak zalijete horkou vodou, tak přestávají být raw. Nebo ne? Zajímá mě hlavně zelený čaj, matcha a lapacho. Díky za komentáře

0
před 2 roky Pavlíček

Musím uznat, že jako letitý raw, mám pocit, že půlka tady z toho jsou bláboly. První blábol je asi ta blbost 1000x napsaná lháři, jak za 3 dni na okurkovej šťávě měli tunu energie a pocit vznášení se.

Každý kdo přejde na 100% raw ze dne na den, nebude rozhodně létat jak se tu píše. (potažmo bude... tak za rok!) ....mezitím ovšem bude velmi pravděpodobně spíš brečet jako pes a bát se o sebe, jaký šrumec a úbytek energie se začne dít. Všechno se zhorší... i to co jste neměli, tak najednou budete mít. To vše díky masivnímu detoxu. Už jen s ohledem že každý druhý tady má přemnoženou kvasinku snad ve všech orgánech, když ne pouze ve střevech a pohlavně/močovém ústrojí.

Za 3 dny poctivého raw (ideálně bez ovoce), by nastoupilo vymírání kvasinek ve velkým a přes ucpaný játra by jste nevěděli jestli jste jenom v depresi a nebo v depresi + leukemie.

Řešit jestli pít čaj a nebo bez čaje, jenom proto že se přelejvá vařící vodou je úplně mimo. Jestli máte potřebu ho pít, tak ho pijte. Ovšem nečekejte že tělo s ním bude nakládat jako s čistou vodou. Rozhodně se Vám tím ale nezastaví detox o který jde především, stejně jako na to pravděpodobně neumřete. (Pořád se ovšem bavíme o závisloti... at už na tom alkaloidu (co se týče čajovníku), nebo na chuti ...

Lapacho jsem vařil a klidně zase začnu vařit na litry denně a nebudu mít pocit, že jsem se tím pasoval zpět mezi lidi, kterým přijde normální sníst burger a zapít ho colou. 

Takže mozky nasadit a nevymejšlejte kraviny... Pak tu každej novej rawfood zahodí už druhej den svojí okurčičku s tím že by měl lítat a nelítá a proto to zřejmě nebude nic pro něj.

-1
Obrázek uživatele slunicko.beruska123
před 2 roky slunicko.beruska123

Ahoj, mám takový dotaz :) dáváte přednost nakupování RAW stravy v kamenných obchodech, zdravých výživách apod., nebo vám více vyhovuje objednávání na internetu? Objevila jsem například tento obchod: http://www.biovara.cz/ziva-strava-raw-food/  a vypadá to, že mají docela velký výběr, máte s ním někdo zkušenost? Nebo byste si na netu nekupovali? Díky za každý tip :)

0
před 2 roky Kája

Dá se někde sehnat i raw čokoláda?

0
před 2 roky Bea

Ahoj.A jak na živou stravu v zimě? Je chladno,jak se zahřát na živé stravě?.Poraďte.děkuji Bea

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 2 roky Martin Vozka

Kája - ano dá se sehnat, ve zdravých výživách. Dovolím si tvrdit, že dnes už asi v každé. Jinak její výroba není nijak náročná.

0
před 2 roky Mirka

Ahoj, Jsem raw 3.měsíc. Nejprve příval (1. měsíc)energie, nyní propad...malátnost, zpomalení, jakésy depres. stavy-má-li to smysl - pochybnosti. Ale když čtu zkušenosti ostatních, zdá se to být normální. Připadám si jako zfetovaná, asi vlivem toxinů v krvi. Teplá koupel chvíli uleví. Ale jak dlouho to bude trvat? I tyhle věty mě děsně vysilují...

0
0
před 9 měsíci Marek

Co se stalo se Standou pred 4 roky se ze zdrave stravy citil vyborne?! Vite nekdo? Pokud tato diskuze nelze...

0
Obrázek uživatele radim
před 9 měsíci radim

Asi ho nebaví číst reklamu, tak sem nechodí. Nebyla to zdravá strava, ale raw strava, navíc na ní byl jen pár měsíců, a každý si to svoje obhajuje, takže asi tak.

0
před 8 měsíci valča

Chtěla bych se zeptat jaké značka těstovin a rýže je nejzdravější? Jsou špagety Panzania zdravé?jaké jogurty jsou nejzdravější značka? Je paštika pali zdravá ?? :)

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 8 měsíci sharunka03

Tak si to zjistěte, dělají se různé testy, zde si moc nepomůžete, co chutná jednomu, to druhému nemusí i to,že někdo něco chválí druhej na to nadává. Koukněte na odborné testy. A taky hlavní je, že nejzdravější bude (aspoň většinou to tak je) stejně, to, co si uděláte doma. 

0
před 8 měsíci Lenka

Dobrý den,

zaujaly mě některé potraviny připravené Raw. Zejména ořechová másla... Chtěla bych si pořídít vhodný sekáček, ale nevím jestli ten co mám vyhlídnutý je dostačující.
Můžete mi prosím zkušení pomoci? - http://mixery.heureka.cz/rohnson-r-522/specifikace/#section

Vím o mnohem výkonějších strojích, ale zatím do toho nechci investovat tolik peněz. Je to spíše na zpestření.

Děkuji Vám.

Lenka

0
před 7 měsíci macka

Dobrý den, teprve se o RAW stravu začínám zajímat, protože už mě začíná štvát, jak moje dcerka má pořád atomický ekzém, syn zase pořád kašel, vím, že je načase změnit stravu...u dcery si rozhodně myslím, že je to z éček a všeho toho "dobrého" jídla, kterého jsou plné supermarkety.
Ale můj dotaz zní....osobně já mám alergii na syrovou zeleninu: např.mrkev kdybych snědla syrovou, tak se udusím, napuchne mi krk, totéž z kiwi, ořechů a jiných druhů ovoce a zeleniny. Když to chvilinku převařím, je po problému. Máte s tím tady někdo nějaké zkušenosti? Opravdu potom nevím, co s tím udělat, abych to mohla konzumovat čerstvé.Doktoři říkají..prostě se tomu druhu vyhýbat, ale to bych pak stále dokolečka jedla jen salát, okurek, papriku....

0
před 7 měsíci Eva

Krásný den, raw food se živím od roku 2012. Ze začátku i v létě 100%, přes zimu zařazuji vařené pseudoobiloviny. Zbavila jsem se astma, alergíí, zánětů ..., při běhu mne už  kolem 20let píchalo v kolenech, dnes po 30 a na raw food žádné problémy nemám a i s přibývajícím věkem jsem ve sportu daleko lepší než kdy dříve. Pokud chcete, podívejte se na můj web: www.vitarianstyle.com do sekce VIDEA a BLOG. Třeba Vám mé rady a zkušenosti s raw food v něčem pomohou. Kdyby ano, budu ráda, když zůstaneme v kontaktu. Na webu je v kontaktech můj email, určitě mi napište všechno, co Vás zajímá. Eva Peršinová / www.vitarianstyle.com

0
před 6 měsíci Svatava Axmannovo

Vaření fazolí aj. bio luštěnin je v pořádku? Mam na mysli sušené luštěniny. Patří do raw stravy? Svatka

0
před 5 měsíci Radka

Dobrý den, můžete mi prosím doporučit nějakou raw svačinku? V tomhle článku http://www.lekarna.cz/clanek/raw-strava-a-jeji-vliv-na-zdravi/ je na konci recept, nemáte prosím typ na nějaký podobný? Díky R.

0
Obrázek uživatele Tomík
před 4 měsíci Tomík

Svatava určitě. Právě že sušené potraviny tvoří velkou část jídelníčku :)

0
před 2 měsíci Adélka456

Já hodně na raw stravu používám chia. Dá se s nimy nahradit třeba vejce, protože mají podobnou konzistenci. A sušené věci jím pořád. :) Zkuste se mrknout třeba tady https://www.portam.cz/orechy-a-susene-plody objednávám z tama hromadu věcí. Třeba ty chia se tam dají sehnat za úplně skvělou cenu. :)

0
před 2 měsíci Lenka B

Ahojte, promiňte že tu píšu mimo téma, ale v současnosti píšu diplomovou práci, která je zaměřena hlavně na zákazníky obchodů se zdravou výživou a bioobchodů v Brně, a proto bych Vás chtěla poprosit o vyplnění mého dotazníku, který vám zabere pár minut a velmi mi tím pomůžete. Děkuji https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/vnimani-csr-spotrebitele-brn/

0
před 3 týdny Veruš

Leni stále potřebuješ vyplnit dotazník? Já RAW stravu úplně neřeším, občas používám chia, ale hlavně místo klasických čokoládových pomazánek z kauflandu jíme tuto http://doplnkyvyzivy.cz/potraviny/orechova-masla/liskooriskovy-sen-bio-lifefood-p71 Je slazená agávovým sirupem a není v ní proto 99% rafinovaných cukrů jako u běžných ...

0
před 3 týdny Veruš

Ještě sem se zapomněla zmínit, že jsem onehdá měla perfektní RAW dezert, nemá někdo nějaké receptíky? :) Předem díky

0
před 3 týdny Lenka

Odtud čerpám nejčastěji, vidím, že máš ráda čoko, tento koláč je boží !!!

https://rawmania.cz/recepty/kolace-a-dorty/item/58-cokoladovy-kolac

0
před 3 dny Aleš

Ahoj všem!

Rád bych se s vámi podělil o svůj aktuální názor:
Především všem vám moc fandím a držím palce v raw! ;)
Jak to dělám aktuálně já: jím 2x denně, v týdnu poprvé cokoliv lehčího a podruhé večer 4ks ovoce/zeleniny a většinou k tomu hrst oříšků dle chuti. O víkendu jím prakticky cokoliv ale také jen 2x denně. Pracuji tak 50/50 fyzicky i hlavou. Rozdíl mezi energií o víkendu a v týdnu je obrovský. V týdnu mám daleko vyšší výkon jak psychický tak i fyzický. Take dlouhodobě užívám koloidní minerály a bio-multivitamíny.

Dříve jsem zkoušel různé kombinace a půsty. Nejlepších výsledků v dobrém pocitu těla a nejvyšší kondici jsem měl čtvrtý den beze stravy - pil jsem jen čistou vodu. Mj. první a druhý den hlad, třetího dne hlad přejde a čtvrtý den vám z ničeho nic začne připadat doslova úchylné proč si kolem vás všichni neustále něco cpou do pusy když vám nikdy nebylo líp :D

Každopádně tělo je na zbavování se "svinstva" v potravě dělané, proto mi to co dělám teď připadá prozatím nejlepší. Pokud pracujete v kanclu a vůbec se nehýbete tak to vypadá jako že bez fyzické zátěže budete zdravější. Není to tak. Ale není to ani tak že když budete dřít od rána do večera tak budete zdravější. Optimální je najít si střed. Tedy v mém případě rovnováhu mezi raw stravou a běžnou stravou.

0
před 7 hodinami Aduš H

Ahoj! 
Pročetla jsem tuto diskuzi a rada bych se připojila, jsem již 2.5 roku jen na syrove stravě, občas půsty, souhlasím se zmenšujícím se mnozstvi porcí jídel. Ráda běham. Z této stravy mam sppustu energie a tak si jo vybíjím na nekolikakilometrovém (8-14km) běhu. Nejlepe denne kdyz je čas, není zrovna pod nulou (v zime) a venku je ještě denní světlo. Jsem studentka, ve 2.ročniku na VŠ a kdyz nastanou zapocty a zkousky, nesportuji vůbec a jím asi 3x víc a plácám to dost.. Na sport pak není kvuli učení ani čas . Dlouho jsem nebyla nemocna.. Driv pred nastupem na syrovou stravu jsem mela opravdu nizkou imunitu. Klidne 6x do roka angína .. to bylo pořád něco, hned jak jsem se uzdravila tak na novo... nyní jsem jsem nemocna jen kdyz mi zacinaji zapocty a zkousky, kdyz mam stres.. je to spojené všechno se vším.. navíc delam školu ktera me nebavi. Ekonomku. Zjistuju ze moje povolani by idealne bylo cely den vykonavat venku v přírodě (nejlepe nekdě pobliz stromu) spojené se sport.aktivitou. Při predstave sedet 8h v kanclu se mi dělá mdlo, jenze nevim jakou práci bych takhle mohla delat abych se uživila .. kdyz nesportuji pocituju ze mi to moc chybí ze bych se potrebovala vybít. O zápoctove a zkouskove obdobi mivam krušné chvile, vzdycky premyslim o smyslu vseho co delam 

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 7


Přidat příspěvek