Proč vše zdravé chutná tak hnusně?

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Docela mě pobavila nedávná reakce partnera, když jsem do jídla přimíchala mořské řasy s tím, jak jsou úžasně zdraví prospěšné, hlavně pro moji štítnou žlázu. Konstatoval jen: "Proč všechno zdravé, co mi dáš, musí chutnat tak hnusně? Proč to není třeba jako brambůrky?" Ale uvědomila jsem si, že je to vlastně z části pravda. Když vezmu například rybí tuk, aloe vera gel, indickou vlákninu, apod. Člověk to má sotva sílu spolknout nebo spíš v sobě udržet. Tak by mě zajímaly i vaše zkušenosti a názory, jak bojujete se zdravými potravinami. Co je pro vás taky šílené pozřít nebo na co jste naopak vyzráli a zjistili, jak takovouto potravinu udělat stravitelnější?

0
před 5 lety Dita

:). Proč všechno zdravé je takové, jako když už někdo jedl, bez barvy a vzhledu - kaše, luštěniny atd., tuhle jsme něco podobné řešili doma. No můj přítel zase říká, když to není dobré je to zdravé. Ale základem je ochucení, a barvu získat na čerstvé zelenině. Do luštěnin používám např. koriandr, semínka hořčice, provensálské koření a další tyhle sušené bylinky, někdy přidám rajčata, mrkev, cuketu, pórek, tak různě co je. A i osmahnutá cibulka nebo česnek.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Přesně tak, navíc běžné chutě našeho občana už jsou tak zkreslené (díky cukrům, barvivům a umělým přísadám), že pro něj je dokonce představa třeba té mořské řasy nebo podobných přírodních koření a přísadel úplně cizí. Nikdy by nepozřel doma upečené brambůrky místo svých přesolených z pytlíku. Podle mě je to hodně i o zvyku, ale troufám si říci, že zvyknout si může každý - vždyť my jsme tady toho malým důkazem:D

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

No řekla bych, že zrovna třeba luštěniny mají samy o sobě příjemnou příchuť, ani se nemusí příliš kořenit nebo jim stačí málo a jsou dobré. Ale zkuste si přechutit právě třeba takovou mořskou řasu :) nehledě na tu "vůni", když se vaří. Anebo vypijte půl sklenice indické vlákniny rozmíchané ve vodě...jako byste polykala slimáky :) Ikdyž třeba ta vláknina se prý dá zamíchat do jogurtu a je to lepší, ale nevím...

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

Já myslím,že i zdravé věci se dají udělat chutné... jak píše Dita záleží dost na úpravě... taky záleží na tom co jsme zvyklí jíst... když jsem přecházela na jiné druhy potravin (z nezdravých na zdravé), tak mi to také tak připadalo a dneska si upřímně víc pochutnám na cizrnové sekané než na masové ze které kape omastek... zvykla jsem si na chuť celozrnných těstovin a chutnají mi víc než bílé... někde jsem četla, že návyk se vytváří již po 21 dnech...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Asi budu vyjímka, ale třeba ty mořské řasy já osobně miluju:-) Naopak sama bych jich měla velkou spotřebu, ale vzhledem i k ceně je dávám jen s mírou:)
Je to přesně o tom to vyzkoušet, několikrát to chutnat nemusí, než se vám to podaří opravdu dolatit a najít si oblíbenou potravinu a nakonec i z toho tdravého dříve nechutného bude něco velice dobrého:)
Mě vždycky pobaví odpověď, fuj tohle nejím, to není nic pro mě...ale přitom k tomu nikdy ani nečuchly, natož aby věděly, jak to chutná. Jsou to takové předsudky - zkrátka zdravé (ne)rovná se automaticky nechutné.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Třeba taková ovesná kaše, většině vstávají chlupy hrůzou, stejně jako mě, když za dob pobytu na intru nám jí hlásily k snídani. Jejich bych si už nikdy nedala a znechutily mi už pouhý název.
Pak jsem si jí ale udělala sama dle svých chutí, osladila medem nebo hnědým cukrem či s kakaem, přidala spoustu druhů ořísků, mléko (i rostlinné) a nakrájené sušené či čerstvé ovoce - banán apod. A hned z toho byl velice chutný pokrm, který by si věřím dali i zarytí odpůrci zdravé výživy:-) Jenže tím, že to byla stále ovesná kaše by se to možná báli znovu zkusit:-)

0
před 5 lety Dita

Vlákninu psyllium jsem honem rychle nasypala do vody a rychle vypila, jakmile se mi z toho stala sliz nebyla jsem schopná to sníst či vypít. Taky jsem přimíchávala do jogurtu a je to rozhodně ta lepší spíše příjemnější varianta.
Řasu jsem ještě nijak neupravovala, jedna známá ji vmíchá rozdrobenou do jídla, podobně jako třeba koření.
Jana mám stejnou zkušenost chutě se časem změní a už se ani nechcete vrátit zpět třeba k masové sekané. Já bych to teď měla právě zase naopak, kdybych měla přejít ke stravě běžného strávníka, nepochutnala bych si a ještě by mi bylo špatně a těžko. Dřív jsem zívala třeba i 20x za den.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Dito, já kupuji Psyllium v kapslích od Dr.Popov. Jen jednou jsem zkusila smíchat jí s vodou a počkat :(
Celozrnné těstoviny jsem kdysi zkusila a nechutnaly mi, ale dám jim ještě šanci.Musím je líp dochutit.Určitě vyzkouším i mořské řasy.Sladkovodní jím jako doplněk stravy kvůli spoustě vitamínu, minerálů atd.

0
před 5 lety Dita

Díky za radu, když budu potřebovat psyllium asi příště zvolím tuhle variantu. Ale ještě je možnost si do hrníčku s psylliem nalít nějaký sirup, nejlépé domácí z bezinek, čímž získáš chuť. Oni sice prodávají už s příchutěmi, ale to bude určitě samé aroma a kdo ví co si, raději přírodní. Dřív jsem totiž trpěla zácpou než jsem zjistila čím to je(bílé pečivo) tak jsem do sebe cpala vše možné i nemožné (a těch vynaložených peněz), přitom stačila tak jednoduchá věc, vynechat bílé pečivo.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já jsem mimo těch kapslí od popova jednou zkoušela i vlákninu od Lepicol, ale to je přesně to jak píše Dita, táhnoucí se gumový sliz, to nikoho moc nepřinutí i kdyby to měla být hotová očista:)
Takže jsem zůstala u tablet a občas i chlorelu nebo spirullinu, polknete a ani to necítíte:-)

Monika: zkuste si třeba ty těstoviny namíchat, půl vašich oblíbených a půl semolinových a dochutit (pozor ale na rozdilnou dobu varu), stejně tak třeba řasy, přidejte špetku řas k ostatním bylinkám a uvidíte, třeba vám to zachutná;-)

0
před 5 lety Ivanqa

Taky jsem právě příteli na vánoce koupila vlákninu Lepicol s tím, že mu to pomůže se zažíváním, ale po první várce namíchané ve vodě mě s tím vyhnal :) 3x jsem mu to pak ještě rozmíchala v pomerančovém džusu, to říkal, že se dá, pokud se to pije hned po smíchání a ne až to zeslizne, ale teď už nechce ani to. Je mi to líto vyhodit, tak semtam, když si vzpomenu, si ji rozmíchám pro sebe, ale vzhledem k tomu, že slazené nápoje nepiju, míchám to klasicky s vodou a to je teda dobrý hnus :) vzhledem k tomu, že to nedokážu pít pravidelně, vlastně ani nevím, jestli to má pro tělo nějaký účinek, změny žádné nepozoruju. Ale uškodit to asi taky nemůže...

A nějaký další tip na nějakou takovou "chuťovku", nemáte? Já jen, abych se tomu mohla případně příště vyhnout :)

Třeba jsem si koupila čistý aloe vera gel, a ten taky chutná jak ředidlo, nebo nevím, jak tu chuť nejlíp popsat. No tu lžíci polknout je pro mě taky docela zážitek...

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Já se trápila s pitím ječmene, po měsíci jsem to už nedala a darovala ho mamce a teď už beru jen chlorellu v tabletách. To Psylium od Popova v kapslích bych si asi vysypala, ať nepolykám tu kapsli a s ní spojenou chemii.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Mě ten Lepicol taky zrovna nepomohl, alespoň jsem nepocítila absolutně žádnou změnu a za to přemáhání toho "hnusíku" mi to nestálo:)
O aloe vera mi vyprávěla kamarádka, prý zkusila jedenkrát a nadosmrti víckrát ne:)

Jako další adept mě napadá, co třeba známý u babiček tak oblíbený rybí olej?:) Máte s ním některý zkušenost, bašta?:)

0
před 5 lety Jitka

Mně na zažívání pomohla pitná rašelina.

0
před 5 lety Hana

Jo jo holky to je trápení, ted si jdu uvařit čaj s lněného semínka na klouby a to je pravá hnusárna, ale vydržat´.

0
před 5 lety jarka

Hana: čaj ze lněných semínek na klouby? prosím jak ho děláte a na co přesně pomáhá? na klouby proti bolesti, řídnutí kostí nebo kloubní chrupavka? Děkuji předem za odpověď.

0
před 5 lety Ivanqa

To Hana: Ten Váš čaj mi připomněl taky jeden "výborný" a to urologický :) pila jsem ho přes zimu, když jsem měla problémy s ledvinami a modlím se, abych už to nikdy nemusela absolvovat! Po každém polknutí jsem se otřepala a naskočila mi husí kůže, je mi zle, jen si na to vzpomenu :)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Urologický čaj mi nevadí. Lněné semínko užívám samostaně, bez vaření, jen hodně pokousat. Po uvaření je to taky slíííz. Nevěděla jsem, že je i na klouby. Rybí tuk je snad to nejhorší, co jsem kdy v dětství dostala. Možná od té doby nemám ráda ryby, všude cítím ten rybí tuk - rybinu, fuj! Pitná rašelina - taky neznám, ale jen název už zní nechutně a nahořkle, otřepalo mě hned po přečtení:-) a na co je vůbec dobrá?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

:D no rybí tuk je asi bombovka, naštěstí jsem ho nikdy v životě neměla, ale měla jsem tu čest pouze s tabletami rybího tuku a stačilo mi přičuchnout:) o té pitné rašelině také slyším prvně, jedinou rašelinu co používám je na kytičkyD:

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Holky, vše co tu bylo řečené možná není nejchutnější, ale teď jsem akorát našla adepta na totálního propadlíka:) Právě jsem uvařila (do velké konvice!) žaludeční čaj od Megafytu. Mám bylinkové čaje ráda, tak jsem se těšila, že vyzkouším úplně nový, trochu mě zaujalo na krabičce nápis, že díky hořké chuti není doporučován těhotným... říkám si cajk, to u mě nehrozí:) první malý loček čaje a myslela jsem, že se mi žaludek třikrát protočí! Snědla a vypila jsem už ledacos, ale tohle...opravdový brčál hořkých chutí, absolutně se to nadlo pít, ještě teď je mi špatně:) To je opravdu žaludeční čaj za všechny peníze:)
Proboha z té chuti by snad chudák těhotn mamča musela potratit. Okamžitě jsem to musela vylít, je mi sice líto vyhodit celou krabičku nového čaje, ale tohle se opravdu nedá ani přislazené:(

Proto varuju (i netěhotné), pokud doma máte tento čajík a těšíte se jako já na ochutnání, doporučuji nejdřív kávovou lžičku a připravit se na nejhorší:)

0
před 5 lety Vlasta

svatá pravda, co je opravdu zdravé není moc chutné, mě nechutná například goji a přesto ji s velkým úsilím zřídka sezobnu, další pro mě chuťovkou je psyllium a pivovarské kvasnice.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Myslím,že všechno je jen věc zvyku. Už jsme rozmazlení, a na lepší chuť si zvykneme rychle. Na to výrobci hrají, a proto ty chemikálie všude v jídle: vždyť se to tak dobře prodává. Také dochutím kaše nebo ryby bylinkami, aby byly líp "poživatelné". S cukrem jsem velmi opatrná: mám doma dózu s třtinovým cukrem a med, ale nijak mi nechybí. Čaj piju jakýkoliv, právě že mi chybí ve škále chutí hořká. Zelené čaje jsou zase chemicky upravené, abychom proboha nezakusili pravou hořkou chuť. Proto jsou zbaveny většiny těch důležitých antioxidantů, a nemají už skoro žádnou chuť, a tolik nepomáhají.

0
před 5 lety Jitka

Lucka: A proč pijete žaludeční čaj jen tak,když Vám nic není? Kdyby Vám bylo opravdu zle, tak byste ho ráda vypila.Mě jednou chytil žlučník,tak jsem si koupila žlučníkový čaj.Zvedal se mi hořkostí žaludek,ale vypila jsem ho,protože mě žlučník opravdu bolel.A pomohl.

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

najhoršia chut bola pre mna indická vláknila psyllium , to už nikdy viac :D

0
před 5 lety mina

Lucy, prosím Vás jakápak chuť??? Vždyť ind.psyll.némá vůbec žádnou chuť!!! To si prostě přidáte do jídla, pití (lze s tím zahustit omáčky atp.) nebo přidat do jogurtu a chuť si vylepšíte bylinkama, jak zde píše Danah a zdravá sladidla - třtinový i hroznový cukr, stévie v tabletách, melasa =(černý zázrak) sladí o polovinu míň než med, vám udělá ze zdravého jídla pochutnáníčko!!! Některé čaje nesladím vůbec, ovocné čaje sladím s víše uvedenou stévií...Jinak lze najít na různých potravinových vebech zdravé potraviny, koření i přírodní léky na vebech s léivy z přírody atd...
Bohužel mě začaly před pár měsíci zdravotní problémy za všechny může právě cholesterol!!! Takže jsem musela přejít na zdravé stravování, proto tedy vím o čem mluvím...

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

Ja som to skušala v ochutených jogurtoch, vločkách atd.. ale tu chut som cítila stále

0
před 5 lety mina

Škoda, to máte smůlu, mě psyllium vyhovuje.
Ale co chio semínka, to je taky vláknina a vlastně ji tu i doporučují...

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Tady je to teda vtipný :D Tohle bych tu nečekal. Zjišťuji, že jsem šťastný člověk v tomto směru. Mně zdravé potraviny strašně chutnají (až na sójové boby). Ani jídlo většinou nedochucuji… Hromada těch v uvozovkách dobrých nezdravých potravin, po kterých se většina naší populace může utlouct, už dávno mi ani nijak zvlášť nechutná, nicméně některé občas pořád jím, když už není někdy na výběr v menze.
Jen bych si dovolil položit otázku: Je zdravé jídlo požívané s výše uvedenými pocity opravdu zdravé? Asi ne. Nejde jen o nutriční hodnoty jídla. Zamyslete se nad tím!!! ;)

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

Ja som si na prečistovanie našla zelený íl (kapsle ) a ten mi velmi vyhovuje :)

0
Obrázek uživatele austinp
před 5 lety austinp

Skarabeus: Tvoja záverečná otázka je najzákladnejšia ingrediencia...

0
před 5 lety Jitka

karča: pitná rašelina je dobrá na trávení. Skutečně pomáhá jak proti zácpě,tak proti průjmu.Navíc zlepšuje pleť, zřejmě s tím souvisí očista tlustého střeva.Není chuťově špatná.Rozmíchá se do vody a nemá víceméně žádnou chuť.

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Souhlasím s Lucy, že indická vláknina chuť má, mě osobně prostě připomíná houby a to se s jogurtem nebo nějakým sladidlem tedy zrovna moc nehodí. Navíc jakmile se dostane do kontaktu s tekutinou, ihned zvětšuje svůj objem, slizovatí, což tomu taky moc nepřidá. Prostě jako byste v pití nebo v jogurtu polykali houbové slimáky.

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

Ivanqa
dakujem, nevedela som k čomu to prirovnat až doteraz :) Ked som to mala v jogurte ,tak mi to chutilo ako by bol plesnivý :( Každopádne som sa naučila ,že čo mi nechutí- nejem :)

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Tak jsem natrefila na další potravinu, které nemůžu přijít na chuť - karob. Koupila jsem ho poprvé na vyzkoušení. Nejdřív jsem ho dala do ovesné kaše, tak mi to ten požitek z jídla dost zkazilo. Pak jsem si říkala, že to snad půjde spotřebovat při pečení, ale ten perník byl taky jaksi divný. No, kakao je kakao a s karobem nevím, co mám dělat... Nemáte někdo nějaký dobrý recept, v čem až tak nevadí? Mám ho ještě půl kila :)

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Ivanqua: zkuste míchat půl na půl s kakaem :) Také to tak při pečení dělám....

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Já si koupila karobový tyčinky a letěli obě do koše.:o(Taky polenta mě zrovna dvakrát neoslovila,ale dám jí ještě jednu šanci. :o)

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Ale pak nechápu, proč to všichni přirovnávají k chuti kakaa. Vždyť se to vůbec nedá srovnat...To je jako bych řekla, že jablko se chutí podobá zelí.

0
Obrázek uživatele jm3@
před 5 lety jm3@

Myslela jsem, že je to celé míněné ironicky, ale tolika lidem "zdravé věci" opravdu nechutnají a nutí se do toho? No já nevím, potom je to snad lepší nejíst. A to myslím vážně. Věřím, že je potřebná harmonie a že je lepší jíst (rozumným způsobem)raděj s chutí a v pohodě s dobrými pocity normální běžné jídlo, než se znásilňovat nějakým doporučeným zdravým, co nám nesedí. To je vnitřní konflikt a ten vyvolává stres, který pak to dobré, co takovým jídle získáme úplně znehodnotí. Nejde jenom o to, zdravě se vykrmovat, ale o to, zdravě a dobře žít, je to komplexní. Já mám to štěstí, že mě chutná skoro všechno, i ty "divné věci" Třeba se můžu utlouct po kozích sýrech i mléku, chutná mi mořská řasa i karobové tyčinky, melasa, dokonce jsem kdysi milovala a jídala v jogurtu tu vlákninu. Ale kdyby mi někdy něco nesedlo, tak to prostě nejspíš vynechám. Nemusí přece každý jíst úplně všechno ale pohoda, ta být musí ;-).

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Taky bych se necpala něčím co mi nechutná jen proto,že je to zdravé.Naštěstí s většinou zdravých jídel nemám problém.Luštěniny,cokoliv ze sóji(kromě jogurtů),zelenina,ovesné vločky,houby,bylinky,kroupy,olivy...

0
před 5 lety Jitka

O zdravotní prospěšnosti sóji by se dalo diskutovat.

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Už jsme diskutovali.

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

jm3: Jistě, o věcech, které vím, že mi nechutnají, tak je nekupuji. Problém nastane tehdy, pokud zkouším něco nového, ráda experimentuji. Když tedy něco koupím a nechutná mi to, je mi líto to vyhodit, jelikož nemám zrovna peněz na rozhazování (a co si budeme nalhávat, zdravější věci prostě levnou záležitostí nejsou). Proto se vždycky snažím najít alespoň nějakou schůdnou variantu, jak danou věc využít v jiné formě/úpravě. Mnohdy stačí jen maličko a potravina se stane chutnou.
I právě z toho důvodu jsem vytvořila tuto diskuzi, aby i jiní napsali, co není dobré, abych si to příště před regálem nechala pořádně projít hlavou, než něco vhodím s dobrým úmyslem do košíku :)

0
Obrázek uživatele anubis91
před 5 lety anubis91

:-) já bych řekla, že je to tím, že na takové věci nejsme zvyklí. Kdybychom neznali brambůrky, lentilky a ostatní uměle dochucované a přechucované věci, určitě by nám to chutnalo více. Časem si člověk zvykne na všechno a po nějakém čase, co budete jíst jen zdravě, vám to třeba bude chutnat více :-)

0
Obrázek uživatele Griotka
před 5 lety Griotka

Už samotný titulek diskuze rozesmál :-) To je jenom ukázka toho, jak jsme rozmazlení ze solení, slazení, dochucování, smažení a podobně.

Chuťové buňky jsou umlácené silnými podněty - není se čemu divit, že nedochucené podněty chutnají mdle nebo "hnusně".

Tělo je nastavené tak, aby preferovalo silné chuťové podněty. Třeba hodně sladké věci - to znamená hodně energie (třeba ovoce), a logicky, tělo chce energii. Proto nám chutná. Stejně tak barevné. Čím barevnější a sladší, tím to (v přírodě) znamená víc cukru, to znamená pro tělo blahobyt. Divíte se? Máme to v pudech.

0
Obrázek uživatele Raskenius
před 5 lety Raskenius

Pro Skarabea. pokud Vám sojové boby nechutnají tak je nezte,ale hlavně si zkuste "vygooglit" pojem "Soja true about" pokud vám angličtina nevadí. Pokud s ní nejste kamarád nevadí, je toho dost už i v jazyce českém. Takže pak seznam a tam si zadat pravda o Soji...

0
Obrázek uživatele Raskenius
před 5 lety Raskenius

Jinak pokud někdo přechází na zdravou stravu z té "normální" co je vlastně úplně nenormální :-D tak je potřeba dát našim chuťovým buňkám čas se vzpamatovat. Jak už tu někdo psal naše chuťové pohárky jsou zmatené všemi těmi "zvýrazňovači chuti" a podobnými nesmysly, že pak i obyčejná jahoda se nám zdá málo jahodová. Délka vzpamatování je pak závislá jednak jedinec od jedince, ale hlavně na tom jak rychle a komplexně opustíte ty chemické podivnosti. Když budete jíst zdravou stravu jen občas, tak chuťové buňky nebudou mít moc prostoru pro to,aby se vzpamatovali. Čím více a pravidelněji tu přirozenou stravu do svého jídelníčku zařadíte,tím pak zjistíte, že i rajče, či ta jahoda chutná, tak nějak lépe, než předtím... (samozřejmě pomineme-li vliv postřiků atd.)

0
před 5 lety Lenka

Mě by zajímalo něco o těch sojovým bobech já je mám moc ráda? Ale neví zda se zde naznačuje, že soja není moc prospěšná nebo se mi to zdá :)

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Nezdá.Přečtěte si toto.Možná pak budete zklamaná jako já. :o( http://orgonet-team.blogspot.cz/2011/08/pravda-o-soji.html

0
před 5 lety Jitka

Raskenius: Je to pravda. Byli jsme vychováni na různých dochucovadlech apod. Já osobně takové věci doma ani nemám. Když dělám vývar na polévku, tak maso nechám "táhnout" několik hodin a žádnou polévkou v kostce to nemusím dochucovat. Paštiky vyrábím domácí, které žádná éčka neobsahují, pouze je zavařím. Zjistila jsem, že mě domácí strava bez všech pomocníčků více uspokojuje. Stačí použít kvalitnější suroviny a chuť je někde jinde. Záměrně píšu kvalitnější, protože je mi jasné, že v obchodech to nebude vše "od místních farmářů".

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Jak si svoje chutě naučíme, tak nám bude chutnat. Je zajímavé, že teď si pochutnávám na jídlech, které bych dříve nepozřela, např. brokolici nebo dušenou mrkev. Prostě jsem si řekla, že když jsem na jedné straně jídelniček omezila, budu ho muset na té druhé zase rozšířit tou zdravější alternativou. A jak si teď šmakuju...:)

0
Obrázek uživatele Griotka
před 5 lety Griotka

To se sójou mě poměrně zarazilo... jsem zvyklá ji konzumovat často jako alternativu masa.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Griotka: taky jí jím v podstatě denně, abych omezila mléčné, v různých formách (jogurty, mléka, tofu, občas tempeh i klasické soj.boby...)

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Já na to kašlu.Mě výrobky ze sóji chutnají.Jím je tak třikrát týdně-sojanéza,tofu nebo soj.kostky,suš.mléko denně do kávy nebo si dělám kakao.Tenhle článek se mi líbí víc než ten předešlý. :o) http://zena-in.cz/clanek/misto-majonezy-sojaneza-misto-rizecku-tofu/kategorie/zdravi

0
před 5 lety skarab

Přesně jak píše Sunris, navíc také se projeví i změny z druhého konce, tj. člověku přestane chutnat to vyloženě nezdravé co mu dříve chutnalo...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Leni, mám to stejné, i když možná nedělám pro tělo nejlépe, když denně sojové výrobky jím (ty mléčné přiznávám také), ale určitě v tom nevidím takový kámen úrazu, jako dopřávat si denně místo toho třeba chipsy, sušenky, limči a uzeniny...což dělá docela spousta lidí.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Vrátím se ještě k Psyliiu v kapslích. Karča výše psala.. vysypat z kapslí kvůli chemii. Ve složení je : kapsle= jedlá želatina. Nezdá se mi, že by to byla chemie.. ?
A když to vysypu, je z toho zase ten nechutný sliz :(
Včera jsem se, bohužel definitivně rozloučila s " mladým ječmenem ". Pro mě je tak ošklivý, že ho vůbec nemůžu polknout :o

0
Obrázek uživatele Adeeelka
před 5 lety Adeeelka

ja mam osobne problem z tahini, kupila som ho vcera, slanu verziu,skusila namazat na chleba ale pride mi hrozne horke,a dost nechutne....ma niekto napad ako to vylepsit? nerada by som ho vyhadzovala (navyse je v bio kvalite a nebolo moc lacne)

0
Obrázek uživatele Magdallenne
před 5 lety Magdallenne

Tahini doporučuju jako dresing na pečenou zeleninu (viz. recept: http://drobecky.blogspot.cz/2011/01/sama-doma.html). Je to opravdu výborné! Nebo ji používám do pomazánky hummus.

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Adeeelka: Já kupuji tahini nesolené a jen tak na pečivo mi také nechutná. Přidávám ho ale při vaření třeba do krémových polévek, nebo v menší míře do zálivek na saláty a jde to. Chce to jen tu hořkost přebít nečím jiným. V těch polévkách mi chutná, nepoužívám pak žádnou smetanu apod., protože je to hezky zjemní.

0
Obrázek uživatele Jirka
0
Obrázek uživatele mk.krejcar@
před 5 lety mk.krejcar@

Nemyslím si, že vše zdravé chutná hnusně, jen se to musíte naučit připravovat..i zdravá strava může být chutná. Ale pokud budete jíst ječmen http://www.dobre-zdravi.cz/mlady-jecmenamp-mlada-psenice/d-70954/, který výborně vyživuje tělo, chutě se natolik upraví, že člověk už nemá chutě na sladké, kořeněné nebo jinak extrémně ochucené dnešní dobou.

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

mk.krejcar: Když jsem zakládala tuto diskuzi, neměla jsem úplně na mysli "všechno zdravé je hnusné" (to byl jen koment partnera, když jsem mu poprvé dala do jídla mořskou řasu a ta reakce mě pobavila). Spíše jsem myslela takové ty potraviny, které jsou v dnešní době hodně doporučovány jako prospěšné a přitom opravdu chutnají hrozně (aloe vera gel, indická vláknina apod.). Vůbec by mě nenapadlo, že to lidé vztáhnou i na vařené jídlo jako luštěniny apod., protože to je podle mě záležitost toho, jak je člověk schopný kuchař. Vše, co se vaří, se dá dobře upravit, ale takovou indickou vlákninu, kterou máte jen rozmíchat ve vodě nemůžete překořenit.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Používáte někdo k vaření Nori ty pláty? Jak s nimi prosím "vaříte"? Nebo se nemusí vůbec vařit a stačí namočit, bohužel na balení není návod na přípravu, tak nevím, jak s nima abych je zbtyečně nějak neznehodnotila. Děkuji za případně rady:)

0
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Lucko, Nori používám jen na přípravu sushi... A to se jen navrství rýže na tyto pláty, takže se určitě vařit nemusí... myslím, že kdyby se pláty uvařily, tak se rozpadnou a zeslizovatí... Alespon soudím podle toho, když nechám trochu déle vařit jiné řasy..

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Děkuju, nakonec jsem hledala také podle postupů při dělání sushi, takže asi opravdu stačí jen rozbalit a konzumovat:)

0
před 11 měsíci Romana

a zkuste třeba psyllium s citronem když nemám po ruce tak tam dám citronku a je to lepší na vypití

0
před 7 měsíci Klára

Co je zdravé, nemusí být nutně hnusné. Ale ono se stačí držet dobrého pravidla jíst hodně ovoce a zeleniny a co nejmíň éček, takže si dělám jídlo doma a jím vše. Když nestíhám, tak si zajdu výjimečně na oběd do restaurace, nebo cestou do práce si na nádraží kupuju juddy bagety s tuňákem nebo kuřetem, je v nich hodně zeleniny.

0
před 7 měsíci Jakub

zakladatelka spise asi myslela zdrave potraviny jako rasy, soja atd. ale souhlasim s tvym nazorem. u nas doma jime taky vse a s mirou. akorat se vyhybame klasicky nezdravym vecem. ale k tem bagetam... ty juddy bagety jsem videl u nas v automatu a docela jsem na ne mel chut. je to fakt dobry? neni v tom ta zelenina ovadla?

0
před 7 měsíci Klára

Kdyby to bylo ovadlé, tak to nekupuju. Mě moc chutnají.

0
před 6 měsíci Jakub

Tak už jsem taky ochutnal ty juddy bagety, tedy sendviče od nich a luxus!!! Hlavně ten kuře a francie.

0
před 6 měsíci Roman

Jako stačí si vybírat a kupovat s rozumem, my nakupujeme v chodura řeznictví, vybíráme jen ty nejmasitější šunky a libový maso a se zeleninkou nebo rýží... když se všechno nesmaží, hned je půl zdraví.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 5 - 1


Přidat příspěvek