Pozor - cukr může být ředěn

0
před 6 lety webmaster

Hezký den,
rádi bychom se s vámi podělili o zajímavý poznatek od jedné z uživatelek, určitě stojí za povšimnutí.

Dobrý den,
vanilkové rohlíčky jsou mojí chloubou. Jaké bylo moje rozčarování, když po obalení v moučkovém cukru vypadaly jako zmoklé. Běžně chodím nakupovat s lupou, ale kontrolovat cukr mne opravdu nenapadlo. Pozdní zjištění, že korunní cukr moučka kromě cukru a protihrudkující látky (což je bůhví co) obsahuje ještě 3% bramborového škrobu, mne opravdu šokovalo. Nejenže mě uráží, že ze spotřebitelů dělají hlupáky, co za škrob zaplatí cenu jako za cukr, ale ještě tím znehodnotí práci cukrářů, kuchařů a hospodyněk.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 6 lety 6sense

Ale takto je to hold s hodně potravinami :). Křehčená masa, máslo s vodou, jogurty který tu někde mají velkou diskuzi, uzeniny, ...
A myslim že bude stále hůř, až z toho bude něco jak dnešní jogurty, u kterých je dnes v regálech snad jen jeden bez mléčné bílkoviny ve složení.

0
před 6 lety Iveta

Po 30 letech mého života konečně vím jak chutná opravdová vanilka a to díky zakoupení mléčného výrobku v AT s vanilkovou příchutí. Nejen, že ve složení nebylo aroma ethylvanilín, ale v přepočtu na naše koruny stálo tuším 450ml 17 kč. Nevím jak to je možné, potraviny jsou tam prostě kvalitnější, zřejmě by tam tento výrobek prostě nikdo nekoupil. Toaletní papír 10 ks rolí za 50 kč, žádnej šmirglpapír, byl dvouvrstvý a měkký.

0
před 6 lety gulag

vždyť se v obchodech běžně prodává vanilkový cukr, má takový hnědý obal a stojí asi 6 Kč (Billa, Albert).
A taky je v bio prodejnách a v DM s třtinových cukrem.
Jen se musí hledat a vybírat si.

0
Obrázek uživatele Markéta
před 6 lety Markéta

Cena potravinářského bramborového škrobu je 290Kč/kg (bez DPH) - fa Monaco, internacional, a.s. To je asi 10x více, než cena cukru. Takže tam bude asi z jiného důvodu nž je "naředění".

0
Obrázek uživatele 6sense
před 6 lety 6sense

:D to musí být překlep či nějaký extrasuperfairtradebio :D, to by se přece nevyplatilo dávat škrob ani do levných jogurtů :D

0
před 6 lety Petra

Ať je to jak chce, v cukru má být pouze cukr a né, že bude smícháván se škrobem. Měli by schválit přesné definice základních potravin. A můžou začít s jogurtem a sýry, některé už jsou jen z vody, bez mléka.

0
Obrázek uživatele Markéta
před 6 lety Markéta

To si nemyslím, že se to nevyplatí (do těch jogurtů). Vezměte si, když vaříte puding - stačí 40 g na 1/2 l mléka a je jako řemen. Želatina je ještě účinnější (ikdyž dražší). Pokud byste chtěli podobnou hustotu jogurtu docílit zvýšením sušiny - přidáním sušeného mléka, cenový rozdíl je výrazný.
Ta cena od fy Monaco je fakt nějaká podivná, možná to nebude bramborový, ale nějaký exotický, moc jsem to nezkoumala. Kolik může stát 1 kg Solamylu? Určitě víc než 30 kč.

0
před 6 lety Yvetta

Škrob se přidává jako protihrudkující látka. Pokud někdo chce "nešižený" cukr nezbývá než si ho namlet z cukru krystal.
Škrobárny Krnov - prohlášení výrobce
Informace k moučkovému cukru:xxxxxxxxxxx ŠKROBÁRNY KRNOV Vážený pane, Obdržela jsem Váš dotaz ohledně používání amylínu MP 30 ,jako protihrudkující látce používané v moučkovém cukru. Amylín MP 30 se vyrábí ze škrobu pšeničného .Ve škrobu pšeničném jsou stopy lepku.Pro bezlepkovou surovinu je stanoveno 10 mg gliadinu ve 100 g výrobku.Škrob pšeničný jsme nechali rozborovat na obsah gliadinu.Ve 100g škrobu pšeničného je obsah gliadinu 11,69 mg. Jelikož je hodnota mírně zvýšená,nemůžeme dávat škrob pšeničný jako bezlepkový produkt. Do moučkového cukru se přidávají cca. 3% protihrudkující látky .-amylínu MP 30. Na základě Vašeho zájmu,zajistíme rozbor amylínu MP 30 na množství gliadinu. Výsledky Vám zašleme. . Ing.Ludmila Blažková CUKROVAR VRBÁTKY Dobrý den, odpovídám na Váš dotaz týkající se protihrudkující látky v cukru moučka. Přidáváme kukuřičný škrob maximálně 3 % dle komoditní vyhlášky MZ č.76/2003 Sb. . Nechávali jsme si dělat v akreditované laboratoři rozbor cukru moučka na obsah lepku a výsledek byl , že výrobek je bezlepkový a riziko pro spotřebitele je vyloučeno. S pozdravem vedoucí laboratoře Helena Vlčková.xxxxxxxxxxxxx V moučkovém cukru se ještě používá jako protihrudkující látka E551-jedná se o oxid křemičitý-je to zcela bezlepkový nerost.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 6


Přidat příspěvek