Potraviny v konzervě - hliník, ocel,...

0
před 6 lety maffka

Ráda bych se zeptala, zda je možnost, že potraviny balené v konzervě pak můžu konzumovat s určitým množstvím hliníku a jiných kovů, podle druhu obalu. Tyto potraviny kupuji poměrně často a nerada bych se do budoucnosti vystavovala možným zdravotním následkům spojené s konzumací těchto kovů.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Hliníková víčka na jogurtech se mi moc nelíbí, ovšem kyselé zelí v obalu obsahující hliník to je naprostá katastrofa.

0
Obrázek uživatele wejk@
před 6 lety wejk@

jenže jak kupovat potraviny? ono moc na výběr není... i když koupím mléko ve skle, tak na něm je co? hlinikové víčko. když koupím maso v řeznictví, tak mi to dají do igelitového sáčku, ... :-(

0
před 6 lety maffka

Přeci jenom víčko není se stálým kontaktem mléka nebo jogurtu, jako potraviny balené do konzervy. Igelitový pytlík a plastové obaly - škodlivé látky z nich organismus z těla nějak vyloučí, o proti tomu hliník se ukládá v těle, proto by mě zajímalo zda se do jídla z konzervy látky dostávají.

A nebo jak to je.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

s tím, že to tělo nějak vyloučí bych si tak jistá nebyla... :-/ u těch igelitů :-/
hliník - já teda osobně nevím, ale četla jsem o něm v knize Doba jedová a tam píší o tom, že lidé, kteří užívali hliníkové nádobí, tak se u nich zjistilo, že mají v těle víc hliníku než jiní a že u alzheimerovy nemoci se prokázala vyšší koncentrace hliníku v těle. Takže je dost možné, že to spolu souvisí. Doporučuji si to přečíst. Upozorňují tam na hliník v tetrapakových obalech, na konzervované potraviny, na hliník v aspirinu a v očkovacích vakcínách.

0
před 6 lety maffka

Spolu to pravděpodobně souvisí, také jsem to četla. Hliník se z těla nějak nevylučuje, alespoň z toho co jsem kde četla. A co si myslíte třeba u džusů v krabicových kartonech, ve vnitřní straně je také hliník? myslíte, že se vstřebává do pití.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

maffka: ano džusy jsou baleny do tetrapakových obalů, tudíž taky obsahují hliník. Ale pokusím se někde vyštrachat recept na domácí džus a pak jej sem přidám ;-)

0
před 6 lety Dita

http://www.novinky.cz/veda-skoly/251518-potraviny-v-plechovkach-narusuji-pohlavni-vyvoj-ukazala-studie.html

myslím že odpověď je zde

0
před 5 lety Snipp

Recept na domácí džus? To už snad vážně nemyslíte vážně. Odšťav libovolné ovoce dle chuti a máš domácí džus. Jinak tetrapack je v pohodě. Hliník v něm je pokryt plastovou folií, takže se rozhodně do pití nerozpouští.

0
před 5 lety Filip

myslite..ze je lepsi(neboli MENSI ZLO) plechovka potazena uvnitr s cinem...nebo s plastem(polykarbonatem)? diky za odpoved

0
Obrázek uživatele Ota
před 5 lety Ota

Na složení potravin se snažím hledět a vyvarovat se škodlivinám co to jen jde, ale pokd mám sledovat i plechovky hliník apod.. to si myslím, že už je moc! Řeknu proč, hliníku se nezastávám, ale víčko u jogurtu je v pohodě, jak je psáno, není stále v kontaktu. Plechovky jsou známy už od roku 1810 a myslím, že na ně nikdo neumřel a pokd nevaříte nonstop ve skleněném nádobí, tak každý má hrnec z nerezu, smaltovaný apod.. a igelit. sáčky nevidím také jako špatné.. to spíše různé silikonové formy na pečení, igelit na pečení kuřete do trouby, platové dózy na ohříváni v mikrovlnce, varné sáčky na rýži, ešusy hliníkové, apod. nevidím jako dobré! a mimo jiné voda či jogurt apod. hliník nerozpouští..

0
před 5 lety jsf

Plechovka s ochrannou vrstvou cinu by mela byt nezavadna.
Kdysi jsem zachytil informaci, ze kvuli cene se nepouziva
cisty cin ale smes cinu s olovem. Mnostvi olova, ze se udajne blizi
hranici, kterou jeste povoluje hygienicka norma. Takze zdravotni
riziko tu muze predstavovat spis to olovo nez cin.

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

V dnešní době se tak šetří, že z některé obaly jen vypadají jako tetrapakové, ale nejsou... vakuově napařovaný Al chybí. Nevím proč někomu by měl vadit, když Al není v přímým kontaktu s potravinou. Mě spíš vadí jeho absence, respektive s ním související snížení trvanlivosti.

Filip: kvalita polymerů není jednotná - hodně závisí na polymerizační reakci, aditivech, apod. Hodně se kritizovalo uvolňování změkčovadel do potravin. Ty ale se přidávají do polymerů dle požadovaných vlastností, takže někdy třeba vůbec. Jinak PC vzniká reakcí monomerů Bisfenol A s fosgenem za uvolňování silné kys. HCl. Sice je jedna látka horší než druhá, ale pokud je zvládlá technologie, tak PC si myslím, že není nebezpečný. Pokud však vše nezreaguje jak má, tak je to celkem průser.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Skarabeus: Technologie se třeba zvládne, ale jak píšeš- šetří se všude- tak co třeba vymyslet polymeraci za nižšího tlaku nebo teploty. A také by mě zajímalo použití a vlastnosti recyklovaných polymerů. O tom se taktně mlčí. Produkt bude v každém případě second hand.

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Nemyslím si, že by na nákladnosti měla p a T rozhodující vliv. Polymerací jak stupňovitých, tak radikálových za normálního tlaku a teploty, které se používají i průmyslově mnoho stovek let, je spoustu. Polymeraci si může každý udělat doma. Stačí třeba kapka lněného (vysychavého) oleje nebo slunečnicového (polovysychavého) oleje, přístup vzduchu (kyslíku) a hodně času :)

Záleží na okolnostech, jako na typu recyklace, na surovinách, zda jsou jednoho typu, na jejich kontaminaci... Recyklací je za určitých předpokladů získat kvalitní produkt srovnatelný s produktem nerecyklovaným. Často si myslím, že jde spíš o cenu, kterou spotřebitelé často neakceptují. Tohle to je hrozně široké téma. Vem si i novinový papír je v podstatě recyklovaný polymer => vlákna přírodního polymeru–celulosy–polysacharidu, které drží vodíkové můstky.

Přehlížet recyklaci se nedá do nekonečna… Možná se to už brzo pohne, už byl vynalezen jednoduchý systém na mechanizovanou separaci různých druhů plastů.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

To máš pravdu, celulóza je dokonalý polymer. Dobře nestravitelný, což je jeho výhoda coby vlákniny v jídle. Těšila bych se na jednoduchý systém separace plastů, kdybych už nebyla skeptická a neviděla, jak se schválně kdekoliv vyrábí co nejvíc problémů, aby to nešlo, aby dotyční měli na léta vystaráno s prací nebo zkoumáním. A když se do toho ještě vloží úřad, aby z principu všechno zkomplikoval, tak je dobrá myšlenka pod vodou. Ráda bych neměla pravdu, fakt! :-))

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Nějak se mi nezdál možný kontakt minimálně kyseliny mléčné z potravin s Al v případě jogurtových víček. Tak jsem se pokusil tuto hypotézu vyvrátit. Testoval jsem víčka od jogurtů, tvarohu, zakysané smetany. Chemické, el. vodivostní, mechanické a termické destrukční testy potvrdily jednoznačně můj předpoklad nesprávné hypotézy. Na Al víčku je bariérová čirá polymerní vrstva. Ptal jsem se i na katedře polygrafie a tam mi to bylo potvrzeno. Na Al fólie se kašíruje PE fólie, nebo se PE přímo na ni tiskne. Ono už opticky je patrný rozdíl mezi kovovým odrazem lisované Al fólie a světlo rozptylujícím odrazem polymerní vrstvy na Al fólii. To platí i v případě prégováné fólie.
A naopak testy u potravinářské Al fólie nepotvrdily přítomnost polymerní vrstvy, ale to se dalo čekat, když se používá při grilování, při kterém by většina polymerů zdegradovala na karcinogenní látky aj.
Ještě jsem lehce testnul Al plechovky na nápoje a také vykazovaly přítomnost polymerní vrstvy i z vnitřní strany.
Závěr mého bádání – nebyl nalezen výrobek, u kterého by byla potravina v kontaktu s Al.
Patrně příliš věříte všemu co vidíte. Zdání klame. Pak tu jen šíříte dezinformace a paradoxně jsou takovéto příspěvky hodnoceny jako kvalitní.
Vážení, možná obecně podceňujete potravinářské obaly. Jsou poměrně dlouhou dobu dost řešeny, aby nedifundovaly nežádoucí látky do potravin apod. Možná vás to překvapí, běžně i takové dokonale čiré fólie jsou z mnoha vrstev materiálu spojených kašírováním pro lepší bariérové aj. vlastnosti. Kvůli obdobnému indexu lomu světla se pak takovýto materiál zdá být opticky homogenní. Tak je to skoro se vším. Běžný spotřebitel nemá vůbec představu, co se pod obalem skrývá.
Podniky potiskující obaly (to nemůže kde kdo) mívají laboratoř, která krom jiného právě testuje po tisku polotovarů obalů mnoho parametrů včetně chemické analýzy a senzorického vlivu na určitou potravinu. Dříve byl problém s rozpouštědly, která z barev difundovala přes obal do potravin. Dnes už jsou takovéto procesy dobře popsány a víme jaký způsob zasychání barev používat (UV kationtovou polymerizaci), aby k difundování nemohlo docházet.

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Tak co jsem zjišťoval potvrdil mi i tato práce:
http://www.vscht.cz/ktk/www_324/studium/B/B.pdf

Al fólie:
– lakovaná (NC lak)
– s nánosem termoplastického laku (20 a 40 μm)
– lze vařit na PVC či PE nebo PS (jogurty)

Doporučuji si přečíst část o Al, ale jsou tam zajímavé bariérové vlastnosti různých polymerů a mnoho dalšího…

0
před 5 lety Snipp

Výborně skarabeusi. Konečně někdo opravdu věcně vyvrátil alespoň jeden ze zdejších podivných názorů :-)

0
před 4 roky Karel

Dobrý, ale co odbourání v přírodě nebo při recyklaci hliníku s folii. Spálení=znečišťování ovzduší. Lze dělit složenou folii na základní suroviny?

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 - 8


Přidat příspěvek