Pohanka neloupaná

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Chci vás poprosit o zkušennosti s neloupanou pohankou, koupila jsem si dvě balení neloupané pohanky BIOharmonie-na obale je uvedeno,že je určená ke klíčení, což jsem si bohužel v obchodě nevšimla, pak mě ale zaujalo (v pořadu Kluci v akci) kde vařili zdravou polévku právě z neloupané pohanky, pro vyšší obsah cenných látek. Tak by mě zajímalo, jestli z této ne loupané pohanky mohu také běžně uvařit jídla jako s klasickou loupanou lámankou? Ačkoliv na obale je napsáno, že je ke klíčení...? Tak nevím. Moc děkuji za všechny rady a tipy.

0
Obrázek uživatele flybee
před 6 lety flybee

Asi už je pozdě,ale třeba se hodí na příště :) Lucko, já bych ji určitě klíčila. Je hodně tvrdá a šlupky ostré a navíc jakékoli vaření všechny enzymy a vitamíny stejně kompletně zničí, takže je to celkem bezcenný argument. Klidně tam hoď cokoli jiného a pohanku naklič. Je to jednoduché. A hlavně je z ní výtečný a hlavně biologicky hodnotný salát, stejně jako ze všech klíčků, stejně jako odšťavnění je taky super :) Pokud trváš na vaření, já bych zkusila prvně dostatečně naklíčit, pak semlít ve strojku na maso nebo mixéru na těsto a přidat třeba k oblíbenému chlebovému těstu, jestli pečeš nebo sušíš chleba.

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 6 lety ajkap7@

Nie je pravda, že varením sa zničia všetky vitamíny a iné zdraviu prospešné látky,ale o enzýmy sa potravina varením ochudobní.Naklíčením sa obohatí o ďalšie zdraviu prospešné "živé" elementy. Neviem, či uvažujem správne, ale zrejme lúpaním pohánky sa stráca schopnosť nakličovať, preto je na klíčenie určená pohánka nelúpaná. To však neznamená, že ju nemôžeš použiť na varenie, avšak asi bude potrebné ju dlhšie spracovávať. Ja mám skúsenosť, že lúpanú pohánku ani nemusím variť, stačí zaliať vodou a nechať nabobtnať, prípadne pridávať do horúceho jedla, ona sama "dojde". Jej výživová hodnota je aj po lúpaní vysoká. Nelúpanú pohanku by som ale tepelne spracovávala dlhšie.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Tak jsem zkoušela klíčit - i podle návodu, nechala jsem jí ve vodě přes noc v lednici a pak na vatě, každý den rosila (postřikovala) vodou a vyklíčily mi z celé várky (asi hrst) všeho všudy 3,4:-( Nevíte, kde by mohla být chyba, zkoušela jsem to ivíckrát, ale nikdy se mi pohanku nepodařilo naklíčit, jinak třeba fazoky apod. ano, nebo máte prosím nějaké zkušenosti? Moc ráda bych si jí nechala naklíčit více než jedno, dvě zrnka:-)

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

No a nebude chyba v té lednici, já teda nemám zkušenost, ale když klíčím pšenici na Velikonoce, tak dávám na vatu, dám to do pytlíku, kterej neuzavírám, a hlídám, aby nebyla na suchu, jak by byla třeba hodinu, tak by mi už zašla, vody tak akorát, aby neplesnivělo a zároveň aby nebyla na souši. Kdybych, ale nakličovala pro konzumaci tak určitě ne na vatě, asi v hrnci a jen tak pomočené a vodu bych každej den měnila. Jenže nemám s tímto zkušenost, jen píši domněnku.

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 6 lety ajkap7@

pohánku som ešte nedávala nakličovať, ale myslím si že platia rovnaké zásady ako pri iných druhoch.
Semená prepláchnuť a namočiť do vody - toľko, aby boli ponorené,asi 12 hodín máčať, ale nedávam to do chladničky, to je podľa mńa chyba, potrebujú skôr teplo.Potom sa voda zleje a udržujú sa vo vlhku. Niekto to dáva na vatu, ja na sitko, sitko postavím nad nádobu s vodou a prikryjem vlhkou utierkou, udržujem stále vo vlhku, ale nie namočené vo vode. Premývam 2 krát do dňa, aby nevznikala pleseň. Až po vylkíčení je možné ich uložiť do chladničky, kým sa neskonzumujú.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Aha, tak příště to zkusím bez lednice, je to přímo napsáno ale jak nakličovat, tak uvidíme, snad se tedy příště zadaří lépe. I když třeba mungo také dávám na noc do lednice a druhý den klasicky promývám nebo postříkuji a to docela klíčí. Ale je pravda, že ta vata se možná hodí méně, tak to zkusím příště i bez ní a jsem tedy zvědavá co mi (ne)vyroste:-D

0
Obrázek uživatele Rigana
před 5 lety Rigana

Pohanka podle mých zkušeností nejde naklíčit klasickým způsobem, jakým se nakličuje např. mungo, čočka, cizrna, pšenice. Běžně nakličuji, nejvíce mi chutná cizrna, červená čočka(samozřejmě se klíčí celá neloupaná řervená čočka), i obyč.čočka je dobrá naklíčená, hodně nakličuji slunečnicová semena, protože jsou taky moc dobrá-i když s nimi je piplačka pri jídle. Pohanku jsem k naklíčení koupila minulou zimu a naprosto neúspěšně nakličovala, podle mě by možná lépe naklíčila v půdě, ale klasickým způsobem se mi ji naklíčit nepodařilo, podle mě je nevhodná na nakličování bez půdy.
Ostatní semena mi vždy klíčí jedna báseň, používám stejný postup jako ajkap7. Tj.po namočení(12hod) dám do sítek, sítka zavěsím do umělohm.misek a zakryji složeným mokrým čistým hadříkem(ze staré vyřazené osušky,utěrky,prostěradla..). Stítka vždy důkladně propláchnu ráno, pak když přijdu z práce, a než jdu spát-a hadřík samozřejmě taky. Jakmile klíčky "vystrčí růžky", šup s nimi na světlo. Pouze řeřichu klíčím zásadně na mokré vatě. Takže pohanku už na klíčení nekoupím. To je má zkušenost.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

No právě, mě také ostatní klíčí v pohodě, schválně jsem si jí koupila, bohužel dvě balení BIO neloupané-určené dle výrobce výhradně k nakličování, ale nic...ani když jedu podle návodu=( tak nevím kde je chyba, ale už jí určitě také nekoupím, včera jsem si byla pro mungo a vzala i jeden pytlíček řeřichy=)

0
Obrázek uživatele austinp
před 5 lety austinp

Ja klíčim v plastovej fľaši s odrezaným hrdlom a dierkami v spodnej časti... po namočení cca 12 hodín, zosypem do fľaše premyjem a nechám odkvapkať, najlepšie sa darí v kúpeľni je tam vlhkejšie a hlavne tma :) tri krát na deň prepláchnem, ničím neprikrývam a za dva max tri dni sú klíčky vyklíčené. Pohanku som neskúšal ale skúsim... tak pohodové klíčenie :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Ano ano, mě klíčí vše ostatní celkem v pohodě, ale zklamala mě právě pohanka, kterou jsem koupila za účelem že je k tomu přímo určená a nakonec nevyklíčí:-)

0
před 5 lety Klára

Dobrý den,
moc vás prosím o pomoc a vyplnění krátkého dotazníčku o Pohance. Je částečně i informativní tak Vám může přinést i něco nového. Moc Vám všem děkuji!:) Hezký den: http://pohanka.vyplnto.cz/

0
před 5 lety Veronika

Já jsem si také koupila pohanku ke klíčení. Dala jsem ji do vlhké vaty, do tepla a a během 2 dnů mám výhonky...jen by mne zajímalo, protože je to první moje klíčení obecně, vyklíčená se může jíst i se slupkama, nebo je třeba ji nějak loupat?
Předem moc děkuji za odpověď

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak já už jsem našla přímo dokonce konkrétní návod, i s obrázky (z časopisu Meduňka), takže už vím jak na ní, správně by měla být ale spíš než do vaty sázená do hlíny.

Veronika: jinak tam píšou, že se potom odstřihávám, takže předpokládám bez těch slupek, navíc by byly asi i tvrdé;)

0
před 5 lety Aleš

Nasypu neloupanou pohanku do těsta na žitný chleba, nechám vykynout a peču, je to lepší než oříšky, loupaná už tak nekřupe:-)

0
Obrázek uživatele jenny.zx@
před 4 roky jenny.zx@

Máte už někdo zkušenosti s tím sázením do hlíny? Já s klíčením tak nějak začínám. Po mungu jsem koupila pohanku. Ale ve vatě se mi to moc nezamlouvá. Klíčky prorůstají vatou a já je musím ze struktury vaty vytahovat...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Přesně tak, z vaty se to těžko dostává, já jí mám zrovna zasazenou, nechávám přes noc ponořenou ve vodě, potom sliju vodu a zasadím do hlíny, spíš tak, abych jí úplně neudusila hlínou, jen lehce zahrabat hlínou, zalévat a čekat, potom začnou rašit klíčky.

0
před 4 roky Jan

Neloupanou pohanku klíčím v plastové misce s odtokem přikrytou víčkem. Mám ji na okně, dvakrát, třikrát denně ji propláchnu vodou a za tři, čtyři dny je hotovo. Teplo klíčení určitě urychlí. Nenechávám ji moc vyrůst. Pak ji používám k výrobě rostlinného mléka, protože s tou slupkou se jí opravdu hodně špatně. Letos jsem ji nechal zasít i venku a už z ní je první salát. Nechal jsem ji vyrůst asi do 10 cm se dvěma lístky.

0
před 3 roky Michal
Tento příspěvek byl nahlášen 2x jako nevhodný

Loupana pohanka http://ostatni.bazos.cz/inzerat/36016495/Pohanka-pohankova-kase.php

0
před 3 měsíci adam

www.prodejzrnin.cz

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 3 + 7


Přidat příspěvek