Plátkové sýry a éčko E160b

0
Obrázek uživatele Irča
před 5 lety Irča

Nedávno jsem narazila na složení plátkového sýra na E160b, je to hodně nebezpečné éčko, nebo se není čeho bát. Všimla jsem si totiž, že je to i na poměrně drahých sýrech a docela mě překvapilo, že některé levnější typy plátkových sýrů toto éčko v obsahu nemají. Poraďte, budu ráda.

0
před 5 lety Dita

Proč si kupovat obarvený sýr? pokud má výrobce potřebu výrobek zkrášlovat dávám ruce pryč a kupuji jiný. Já osobně tohle neřeším,vlastně jsem to takhle vyřešila a jsem bez otazníku.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Také bych kupovala opravdový sýr, vyráběný tradičním způsobem. Přidávání různých látek už zavání tím, že má výrobce malou chemickou laboratoř :)

0
Obrázek uživatele Jana
před 5 lety Jana

Toto řeším taky, to éčko není jen v pár sýrech, ale může se vůbec výrobcům věřit? Já kupuji třeba Leerdammer, je sice dražší, ale toto éčko na obalu není uvedeno, tak snad je to pravda. A jaké sýry kupujete vy? Chtěla bych vyzkoušet i jiný sýr :-)

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Abych se přiznala, tak se v sýrech moc nevyznám. Už dlouho jsem žádný ze supermarketu nekupovala... Ideální je si najít nějakého regionálního výrobce. Což se lehce řekne, ale hůře provádí, zvlášť pokud člověk žije ve větším městě... Tady na severu republiky se dají pořídit kvalitní sýry od výrobce Tompeli, farmy Filoun Plavy a kozí a ovčí sýry z farmy Pěnčín.

0
Obrázek uživatele Irča
před 5 lety Irča

Zjistila jsem, že třeba Jihočeský eidam od Madety toto éčko nemá, nebo obyčejný balený plátkový sýr Tesco také ne, nebo Eidámek od Miltry, ale pouze tenhle od její značky. Pak ještě Šumavský eidam 30% také ne, všechno to jsou sýry 30%. To jsem zatím vysledovala na obalech.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

katlie: kupuju přesně ty, co uvádíš. Jsou sice obyč, levné, ale hlavně nebarvené!

0
Obrázek uživatele elllzi@
před 5 lety elllzi@

Ja jezdila s kamaradkou na farmu pro kozy domaci syr ale pak nas obe odradilo ze se tam dava slozka ktera je od telatka ze zaludku ktere se poprve napije od mami. Coz se da nahradit umele nebo dokonce slozkou z kaktusu. Omlouvam se nemuzu si vzpomenout jak se tomu rika

1
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Elllzi: Zřejmě máte na mysli živočisné syřidlo - enzym jménem pepsin. Je to vlastně výtažek ze sušených žaludků telat, která ještě nepřijímala pevnou potravu. Dá se to nahradit mikrobiálním nebo rostlinným syřidlem. Mělo by bý na sýru uvedeno. Tady je odkaz na výrobky Madeta, jaké používají syřidla:
http://www.beas-dhaba.cz/vegetarianske_syry
a ještě jeden odkaz:
http://www.csvv.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=676:syry-bez-syidel-z-telecich-aludk&catid=50:potraviny-a-vegetarianstvi&Itemid=400194

0
Obrázek uživatele elllzi@
před 5 lety elllzi@

Jee dekuji za odkazy :-) madeta platkovy kupuju ale stve me teda kral syru

-1
před 3 roky Michal

Je to přírodní barvivo, extrakt z nějaké indické kytky, co se tradičně používá při výrobě čedaru. Naopak, čedar který E160b neobsahuje, tak je levná napodobenina. Chce to občas si taky sehnat informace, než začnete něco odsuzovat...

2
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

A proč má potom skore škodlivosti číslo 4? Může způsobit alergie, no nevím, tak si to kupujte sám.

0
před 3 roky Michal

Je to tohle: https://en.wikipedia.org/wiki/Annatto Do sýrů se prý dává od 16. století. Takže komu se to nelíbí, musí zapomenout na všechen čedar :-) Sharunka - alergie může způsobit i mléko nebo následně sýr samotný, ať je sebepřírodnější :-)




0
před 3 roky Majk.

e160b annato je svinstvo a naopak ZEJMÉNA V PRAVÉM ANGLICKÉM CHEDARU NEMÁ ABSOLUTNĚ CO DĚLAT !!! způsobuje bolest hlavy, migrenici jej vůbec nesmějí a způsobuje exémy, praskání kůže, způsobuje dlouhodobé alergie. já jsem na annato hodně háklivý a osobně jsem si to vyzkoušel, pokud nějaký blbý výrobce musí barvit sýr, koupím s ho prostě od jiného a tečka!

-2
před 3 roky Káťa

Panebože, vy jste snad všichni na hlavu. Tak annato je svinstvo a proto se prodává v kapslích jako doplněk výživy a antioxidant! Annato je navíc docela drahé a je to součástí jak mexické, tak třeba ifilipínské kuchyně, mexická omáčka achiote,která se z annata dělá, je pověstná.
Začněte myslet ,pitomci, ne všechna éčka jsou škodlivá, právě naopak. pak byste mohli taky zavrhnout kurkumin, vždyť je to taky jedno z éček!

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 7 - 7


Přidat příspěvek