Oleje pro studenou kuchyni

0
Obrázek uživatele jitkaadamcova
před 3 roky jitkaadamcova

Dobrý den, chci se zeptat jaké oleje používáte ve studené kuchyni. Mám klasický olivový (extra panenský). Na trhu je ale i spousta jiných, dýňový, konopný, lněný, z jadérek hroznového vína.....každý obsahuje jiné mastné kyseliny, jiné vitamíny (např. ten z hroznů má hodně vitamínu E), tak si nějak neumím vybrat. 

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Co do chuti je naprosto exkluzivní dýňový, ten jsem měla kolikrát chuť pít samotný:D Mám ho ráda třeba jen namočený s chlebem, stejně jako konopný. Jinak používám (kvůli ceně) spíš také ten olivový ex.panenský. A moc dobrý je i sezamový.

0
Obrázek uživatele Peta
před 3 roky Peta

Já používám buď extra panenský nebo za studena lisovaný slunečnicový :) Třeba do něj naložím sušená rajčata s bylinkami a po konzumaci rajčat mám krásně ovoněný olej :)

0
Obrázek uživatele Josefík
před 3 roky Josefík

Já klasický extra panenský olivový - vyplatí se ale vyzkoušet více výrobců, respektivě zemí původu. Úplně jinak chutná z Řecka nebo Chorvatska.

0
Obrázek uživatele Jana
před 3 roky Jana

Sice je to trochu dražší alternativa, ale doporučovala bych nakoupit více druhů olejů.
V malém balení.
Protože každý druh je jiný a vynikne s jinou potravinou.

Mám slunečnicový (vynikající s listovým salátem nebo s praženými sezam. semínky a strouhanou mrkví, dýňový je skvělý do krémových polévek (např. květáková, brokolicová), pak lněný je takový ostrý a hodí se např. ke strouhaným ředkvičkám, olivový - miluji k těstovinám apod. - variant jsou tisíce : )

Souhlasím s Josefíkem - je dobré vyzkoušet více druhů a vybrat typy, které Vám sednou. A co se týče kvality, opravdu bych se přimlouvala za bio kvalitu. Např. normal slunečnicový olej je doslova hnusný, ale v bio kvalitě je prvotřídní.
Ráda bych vyzkoušela konopný i sezamový - Lucko, jak chutnají a k jaké potravině jej používáte?

0
Obrázek uživatele jan.soptik
před 3 roky jan.soptik

Proč nikdo nepoužíváte řepkový olej?

0
Obrázek uživatele jitkaadamcova
před 3 roky jitkaadamcova

Děkuji za typy, určitě vyzkouším dýňový i ten slunečnicový. Řepkový používám v teplé kuchyni ( v žádném případě ne slunečnicový, ten má daleko nižší stupeň zakouření).

0
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Já nedám dopustit na konopný olej. Používám ho nejen do studené kuchyně, ale i místo tělových krémů, občas místo balzámu na rty a také do vlasů... chuť má takovou zvláštně oříškovou. Dýňový má výraznější chuť, možná taky trochu po oříškách. :-)

0
Obrázek uživatele karča
před 2 roky karča

Právě nyní používám sezamový olej, kterým mažu celé tělo miminku, má zřejmě atopický ekzém. Je i chuťově moc dobrý, piju jej po lžících já i malá dcerka, každé ráno na lačno. Určo neuškodí:-)

0
před 2 měsíci Barbora

Já zase v kuchynid o salátů používám poslední dobou konopný olej plus konopná semínka, je to nejzdravější. :)

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 5 - 2


Přidat příspěvek