Obsah bílkovin v potravinách

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

Poslední dobou mívám problém nahnat doporučené množství bílkovin do své stravy. Maso jím pouze v měnším množství a to hlavně ryby (alespoň jednou týdně), jiné vyjímečně. Jaké potraviny (nejlépe rostlinného původu) s vyšším množstvím proteinu doporučujete?

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

samozřejmě vím, že vysoký obsah bílkovin mají ořechy, luštěniny, soja a výrobky z ní, a že vyšší obsah bílkovin získáme také nakličováním. Což mě přivádí k otázce: co všechno nakličujete? Slyšela jsem, že výborná je naklíčená slunečnice, tu jsem ještě nezkoušela...

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

já nakličuju pravidelně mungo, ale teď se mi naposledy stalo, že se mi to zapařilo a smrdělo to, tak jsem celou dávku vyhodila :-/
jinak celkem dobrá je naklíčená cizrna. doporučuji ji namočit do vody klidně 2 dny před vařením - ale voda se musí vyměňovat -. Před vařením je dobré vodu slít a rukama z cizrny ošoupat šlupku... je to pak úplně super stravitelné a chuťově lepší... výborné je z toho kaše alá bramborová. Uvařená cizrna, trochu rostlinné smetany, sůl, žloutek. Mňam

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

jinak k těm bílkovinám: z mé chytré knihy o makrobiotice:
vždy v pořadí: potravina a g bílkovin na 100g potraviny.
ječmen 12
vařená kukuřice 7
proso 11
oves 17
hnědá rýže 8
žito, pšenice 15

houby šitake 10

fazole azuki 20
fazole kidney 24
cizrna 19
čočka 28
hrách půlený 25
soja 36
tempeh 19
tofu 13

krevety 20
makrela 20
treska 18
losos 20
tuňák 23

dýňová semínka 25
tahini 17
sezam 18
slunečnicová 23

mandle 21
lískové ořechy 15

to jen tak pro info :-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Kamrádka měla stejný problém s nedostatkem proteinů a opravdu, chcete-li zdravou komplexní potravinu s proteiny, tak stejně jako ona bych poradila především ty oříšky, vč. lněného semínka, jinak určitě např. hrášek a podobně vám dodají energii i s potřebnými bílkovinami (když k nim přidáte třeba ještě vajíčko či něco mléčného, myslím, že proteiny brzy doženete);-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Leňulka: přesně to jsem hledala:) Nějaký seznam rostlinných bílkovin, jelikož mým největším problémem není ani tak přemíra masa (jím jen občas ryby a kuřecí prsa párkrát do roka), jako především mléčných výrobků (denně několik), snažím se o co největší omezení, ale zároveň doplnění dostatku bílkovin z rostlinných zdrojů, tenhle seznam si opíšu a schovám, takže za něj moc díky:)

0
před 4 roky luna

Oříšky mají ale 50 % a více tuku, proto jsou jako hlavní zdroj bílkovin velmi nevhodné.

0
Obrázek uživatele Irča
před 4 roky Irča

Lucka: ale vždyť mléčné výrobky, jako jogurty, tvarohy, kefíry, podmáslí, čerstvé sýry jsou dobrým zdrojem bílkovin a člověk by jich měl denně konzumovat alespoň tři porce, proč se tedy snažíš mléčné výrobky omezit - naopak většina lidí má problém s jejich nedostatkem ve své stravě - jdou zdravé kvůli vápníku a případné osterporóze, podle mě jsou mléčné výrobky pro tělo jen a jen to dobré a určitě bych se je nesnažila omezovat

0
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Ted doufám, že mě za následující řádky neukamenujete :) Mléčné výrobky je opravdu lepší omezit a dopřávat si je jen jako pochutinu, než jako běžnou součást jídelníčku. Musíme si uvědomit, že kravské mléko je určené pro tele – mládě, aby bylo schopno držet krok se stádem. Máme my snad stavbu těla jako krávy? My jsme útlejší a potřebujeme především rozvoj mozku. Přišlo by nám nechutné pít třeba opičí mateřské mléko, tak proč do sebe horem dolem naléváme mléko od krav? Navíc většinou tepelně upravené nebo jinak zpracované. Člověk ztrácí schopnost trávit laktózu již při odstavení od mateřského mléka. A s postupem času je to horší a horší a tělo vytváří enzymu pro trávení laktózy méně. Není překvapením, že většině ekzematiků ekzém zmizí po vysazení mléčných výrobků. A když mluvíte o osteoporóze, zamysleli jste se někdy nad tím, proč výskyt osteoporózy je fenoménem hlavně ve vyspělých zemích? Proč v Africe nebo Japonsku toto onemocnění skoro neznají? V zahraničních zdrojích se můžete dočíst, že nejvyšší výskyt osteoporózy je ve státech, kde je nejvyšší spotřeba mléčných výrobků na hlavu. Je to skoro přímá úměrnost. Jen v Čechách je těchto informací poskrovnu. Proč? Protože stát má v mlékárenském průmyslu nemalé peníze a výrobcům poskytuje štědré dotace. Přece nebude spotřebitele odrazovat a spíše je bude nutit ke konzumu. U nás je toto klišé mléčných výrobků hodně silně zakořeněno... Kdo má odvahu si přečíst něco jiného, než co mu předhazuje reklama a uplacení lékaři doporučuji následující odkaz: http://www.magazinzdravi.cz/zkostnatela-fakta

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 4 roky Sunriska

Peta: Naprosto se se vším ztotožňuju. Myslím, že tyto informace o mléčných výrobcích už jsou poměrně dost rozšířené a poměrně rychle vytlačují uměle vytvořený mýtus o jejich potřebnosti pro naše tělo.
Ohledně trávení té laktózy bych jenom doplnila, že to není naše přirozená schopnost, ale postupem časů jsme to naše tělo horko-těžko naučili. Určitě to pro nás ale není nějaká výhra. Např. černoši jsou k mléku zcela intolerantní a neřekla bych, že by jim mléčné výrobky nějak zvlášť chyběly! Spíš naopak...:)
Sama za sebe vím, že mi nedělají dobře, jenom láska k sýrům mi zůstala. I přesto si dám kousek tak jednou týdně. Mléko jsem přestala pít asi před třemi lety a od té doby, když mě postihne rýma, tak je hodně tekuté konzistence...:D Z praktických důvodů to není moc velká výhra, ale vím, že u mě byl asi největší problém zahleňování...

0
Obrázek uživatele lebhi36@
před 4 roky lebhi36@

Ve zkratce k bílkovinám:doporučuná denní dávka pro zdravého dospělého člověka je 0,3 g bílkovin na 1 kg tělesné váhy. Více bilkovin potřebují těžce pracující, sportovci a lidé v rekonvalescenci. Denní dávka by však neměla překročit 1,5 g na 1 kg váhy. Pro př.: 70kg=105 g bílkovin. Větší množství organismus spíše zatíží a z toho plynou další potíže. Molekuly bilkovin jsou tvořeny aminokyselinami a těch je 26 známých. Lidské tělo je schopné si vytvořit 18 z těchto 26 aminokyselin. Zbytek, tzv. esenciální aminokyseliny musí člověk přijmout ve stravě. Jsou to: leucin, isoleucin, valin, lysin, methionin, fenyloalanin, treonin, arginin. První tři jsou velmi oblíbené mezi sportovci, jejich komerční zkratka je BCAA. Informace čerpám z nezávislých lékařsko-vědeckých studií. Sám jsem aktivní vytrvalostní sportovec a tyto informace a jejich využití jsou pro mě velmi důležité. To je opravdu minimalistycký výtah o bílkovinách. Existuje řada odborných článků a diskusí na toto téma.. A děkuji Leňulce za supr tabulku:-) a ohledně mléčných výrobků má Peta shodný názor s kapacitama v daném oboru a ten by měl být respektován...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Peta, přesně jak píšeš, proto se o omezení snažím, ale rovnou říkám, že stejně denně je konzumuji, prostě každej má nějaký svý, čeho se vzdát nechce/nemůže...:) Ale s textem souhlasím, i když si asi odporuji, protože mléčné výrobky mám strašně ráda, souhlasím, že je to nápoj telat/mláďat a zvláštní prospěšný účinek nemá a už vůbec ne na kosti a výskyt osteoporozy...

0
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Sunriska: Sýry jsou velká závislost a vzdát se jich je velmi těžké :) Ale čím déle je nejím, tím menší chuť na ně mám, opravdu. Navíc jsem se naučila to nahradit - dělám geniální "sýrovou" omáčku. Ani mamina při návštěvě nepoznala, že není sýrová :D A moje chutě ukojí dostatečně... S tou rýmou to mohu potvrdit, také mám jen takovou vodičku..
Lucka: Dříve jsem si také nedovedla představit, že dokážu žít bez mléčných výrobků. Milovala jsem jogurty, kefíry, sýry... S dostatkem informací jsem se je pak snažila zařazovat co nejméně, opravdu jen jako sváteční záležitost. Potom jsem viděla nějaký dokument a řekla jsem si a dost, dojíme co je v lednici a další už nekoupíme :D Uvidíme, jestli se to dá.. A nevrátili jsme se k tomu... Cítím se skvěle, jak duševně, tak fyzicky :)

0
před 4 roky Bledá Tvář

Dýně Hokaido, skoro 10%.

0
před 4 roky Olga

Peta - napis recept na syrovou omacku bez syru, prosim.

0
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Recept na "sýrovou" omáčku:
Na čtyři porce používám:150 gramů kešu ořechů,600 ml vody,6 PL lahůdkového droždí (pozor, NELZE nahradit obyčejným!),3 PL kukuřičného škrobu,1 PL olivového oleje,1 cibule,2 čl citronové šťávy, sůl, koření dle chuti

Minimálně 4 hodiny předem si namočíme kešu ořechy, lepší je nechat je přes noc, potom jsou krásně měkoučké. Nakrájíme si cibulku a na olivovém oleji ji zlehka osmahneme. Přidáme libovolné koření a necháme minutku provonět. Odstavíme. Vodu z kešu ořechů slijeme a propláchneme je. Hodíme do mixéru – dělám v tom na koktejly, aby se vše dohladka promixovalo. V nožovém mixéru mi zůstávaly kousky. Přidáme 200 ml vody, 2 čajové lžičky citronové šťávy, trochu soli, 6 lžic lahůdkového droždí a vychladlou osmaženou cibulku a promixujeme dohladka. Promixovanou směs vlijeme do hrnce, ve kterém jsme dělali cibulku, přidáme 350 ml vody a přivedeme k varu. Mezitím si v malém množství vody (50 ml) rozmícháme 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu. Škrob s vodou vlijeme do směsi a za stálého míchání necháme provařit asi tři minutky, dokud omáčka nezhoustne. S těstovinama je výborná!

0
Obrázek uživatele Evka
před 4 roky Evka

Peta - recept vypadá zajímavě, určitě vyzkouším :)

jinak jsem příjemně překvapena, že pomalu mizí mýty o tom, jak je mléko a maso zdravé a nepostradatelné :)

0
před 4 roky Bledá Tvář

V příspěvku ze dne 1.2.2013 10:30 je asi chyba/překlep. píše se tam "doporučuná denní dávka pro zdravého dospělého člověka je 0,3 g bílkovin na 1 kg tělesné váhy.".
Dle paní Kreuzbergové, na ČRo Plzeň, je minimální DD bílkovin 0,8 g/1 kg tělesné váhy.
Dovodit k čemu vede nedostatek bílkovi lze z článku
Zdroj: http://ona.idnes.cz/hubnuti-s-odborniky-0q3-/dieta.aspx?c=A130215_135500_dieta_pet; tj. k tloustnutí.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Zdravé bílkoviny budoucnosti - přikládám pár článků:

http://www.lidovky.cz/hmyz-jako-jidlo-evropane-si-musi-zacit-zvykat-foo-/dobra-chut.aspx?c=A130125_154357_dobra-chut_mc
http://www.novinky.cz/veda-skoly/280773-cervi-tovarny-v-cine-chteji-nakrmit-svet.html
http://www.lidovky.cz/nejlepsi-je-cvrcek-na-masle-rika-hmyzi-kuchar-petr-ocknecht-pog-/dobra-chut.aspx?c=A130311_123605_dobra-chut_ape

0
před 4 roky Bledá Tvář

Snad tyto bílkoviny budoucnosti mohou i vegetariáni??
Nebo se radši dají na ...

1
před 3 roky Vojtěch

S bílkovinamí si ale moc nehrajte příjrm musí bít plynulí jinak se v těle nespotřebované bílkoviny ukládají v těle a to v játrech které pak tukovatí. Je to z toho důvodu že pro tělo je bílkovina velice vzácná esence, je totiž 8 bílkovin které si tělo neumí samo vytvořit. Doporučuji doplňovat bílkoviny pomocí sportovních doplňků které jich obsahují vyvážené množství. Samozdřejmě pokud sportujete tak po výkonu svali potřebují zvýšené množstvi.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Jenze problem je i nedostatek,vede k otokum,spanemu hojeni ran a obecne horsi imunite. V rostlinnych zdrojich je problem,ze v ruznych zdrojich chybi vzdy jina esencialni aminokyselina,takze pro co nejlepsi a nejvetsi vyuziti je dobre v jednom kombinovat vice komodit,pr.obiloviny s lusteninami,nebo cokoli doplnit o vejce(bilek) jinak z rostl.zdroju je jeste dobra,uz i u nas dostupna a pouzivana,quinoa a amarant,at uz jako zrnicka treba do ryze ci krup nebo vlocky do kasi a peciva

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 12 - 2


Přidat příspěvek