Obarvují rajčata?

0
před 6 lety Pajda

Jedná moje známá mi říkala, že prý v supermarketech prodávají údajně obarvená rajčata. Zelené je sklidí, dovezou je sem v chlaďáku a pak injekcí dovnitř dávají nějaké barvivo. Nevíte někdo o jaké barvivo jde, nebo jestli je to pravda. A jak je na tom případně jiná zelenina?

0
před 6 lety Shuffl3r

Já sem zase slyšel, že dozrávaj pod žárovkama.

0
před 6 lety Jiří

Pokud by někoho zajímalo, jak je to s umělými sladidly a treba jak se pěstuje zelenina a ovoce mohu poskytnout zajimavý TV pořad stanice 3Sat o tom, jak nás výrobci a nejenom ti podvádějí. Také mohu poskytnout další pořady o jídle a praktikách výrobců. Jsou ale v NJ. To se člověk nestačí divit, co všechno je možné. Škoda, že takovéto pořady nedavá i naše veřejnoprávní TV, kterou musíme platit. Po revoluci nám bylo vtloukáno do hlavy, jak je špatné centrální plánování a monopol jedné firmy. To všechno byla a je pouhá demagogie a oblbování lidí k tomu aby si nevšimli, že postupně přechází menší i větší firmy pod správu a řízení jedné nebo málo velkých nadnárodních korporací, které si potom s námi za pomocí politiků budou dělat co budou chtít...

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

To s tou injekcí bych asi moc realisticky neviděl - moc práce = vysoká cena rajčat. Ale to že se sklidí zelené a dozrávají někde ve skladu, to bych chápal. Dává to smysl, kdo byl někde na jihu - Chorvatsko, Itálie, Španělsko, apod... tak potvrdí, že tam rajčata chutnají podstatně lépe než ty, které jsou u nás dovežené...

0
před 6 lety Alena

Stručně - je to kravina. Ovoce a zelenina se sklízí nezralé a v místě určení se nechá dozrát v atmosféře etylenu, což není strašná a zlá chemie, ale přirozený rostlinný hormon.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Alena: nemáte uplně pravdu - například pomeranče se běžně "ošetřují" oranžovou barvou, je to jedno z éček, bohužel teď z hlavy nevím které. To má omezení použití jenom na vnějšek pomeranče. To ale neznamená, že se nějakým sekundárním přenosem nedostane do jídla. Sice všude píšou, že tropické ovoce je ošetřeno chemicky a tím pádem by se mělo umývat, doma si to člověk dokáže ohlídat. Ale co třeba v restauraci nebo freshbaru ? Tam vezmou pomeranč, nakrájí, vymačkají, atd... a ví snad zákazník, že prodejce je zodpovědný a ovoce pečlivě omývá ?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

http://www.novinky.cz/koktejl/271801-vedci-zjistili-proc-jsou-krasne-cervena-rajcata-casto-bez-chuti.html
No nemyslím že za nechutností rajčat by byla jen přešlechtěnost, stačí se zamyslet nad tím, jak je pěstují, koli postřiků a chemie je potřeba, aby vyrostlo nebo se spíše vyrobilo něco, co připomíná rajče. A že vědci chtějí pozměňovat genetiku rajčat, aby byly i chutná? Fakt je to zapotřebí? Selský rozum mi napovídá, že k chutí a vzhledu přorozeného rajčete není potřeba žádné šlechtění a modifikování, ale zkrátka stejně přirozené pěstování.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Bože, to zase vědci znovu vynalezli kolo. Kdyby rajčata zrála na sluníčku, pochutnali bychom si.

0
Obrázek uživatele scorpion
před 5 lety scorpion

Před několika lety jsem o tom četl článek časopisu. Dokonce jsem ho i vygoogloval, tak ani nemusím nic psát :-)

http://www.studak.cz/hypermarketove-rajce-neni-zelenina/

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Dnes jsme právě doma debatovali na téma "počasí a úroda". Jak lidská lenost nezná mezí, už jsme si zvykli mít všechno pohodlně celoročně k dispozici: dnes už snad neexistují sezónní potraviny! Za to ale platíme vysokou cenu: nemůžou to být bio potraviny, nýbrž přešlechtěné hybridy. Nejspíš putovaly přes půl světa, takže chemicky ošetřeny proti plísním a hmyzu, nejspíš také dlouho skladovány, aby se cena vyšplhala výš mimo sezónu (tím pádem nečekat výživnou hodnotu).

0
před 5 lety Nealka

V tomhle případě bych všechno nesváděla na lidi, že si zvykli. Nýbrž za tím může být neustálá honba zisku obchodních řetězců. Předhánějí se v nabídce jako nikdy před tím. Jahody kupuji jen v sezóně, rajčata si vypěstujeme, okurky taky. Jenže kdo má takové štěstí. Díky bohu mám ještě pěstitelské návyky. V zimě jsme jen o kořenové zelenině a jablkách. Proto se těším na jaro až sklidíme jarní salátek a ředkvičky.
Máte ale pravdu, neexistuje sezónní zelenina a ovoce.

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

Ja pestujem doma paradajky, ak ich nepostriekam proti plesni, celá moja práca vyjde navnivoč. Pestujem ich len pre vlastnú potrebu, ale robím si z nich doma vlastný kečup, paradajkový pretlak, lečo. Ak by som ich neošetrila proti plesni - teda nepostriekala, tak nedopestujem paradajky a všetko by som si musela kupovať - teda volím menšie zlo. V rodine pestujeme paradajky už možno 30 rokov, ale niekedy tieto choroby neboli, teraz sú v "ovzduší" a musíme sa podľa toho zariadiť.
Čo sa týka dozrievania paradajok, oberáme ich tiež ešte pred úplnou zrelosťou, lebo na kríčku ostávajú ďalšie plody, ktoré potrebujú čerpať výživu a ak necháme úplne dozrieť, tak kríček sa oslabuje a plody zhadzuje. Dozrejú prirodzene doma v miestnosti , kde žijeme, netreba žiadne zvláštne ošetrovanie ( ako zimné jablká).
Prečo majú kupované paradajky inú chuť ako tie doma vypestované? Je to podľa mňa aj odrodou ak majú prejsť medzi zberom a konzumom pol Európy, musí to byť taká odroda, ktorá je odolná proti nárazom, má hrubú šupu, málo šťavy - proste sú to jej vyšľachtené vlastnosti. Ak kúpite paradajku na trhu, ktorá bola vypestovaná vo vašom kraji, nie je potrebné vyberať takú odolnú odrodu, a tie obyčajné odrody sú prirodzenejšie, chutnejšie, ale aj náchylné napr. na rýchle zahnívanie a mäknutie.
Tak ako napísala Danah - ak chceme paradajky mimo sezóny nemôžu to byť paradajky ako uprostred leta.
Ak ich kúpime od veľkopredajcu niekde v obchodnom reťazci, nemôžeme očakávať, že budú také, ako by nám vyrástli za humnom na slovenskom slniečku.

0
před 4 roky majdula

Rajčata se skvrnami.Nevím,jestli je skvrnitost rajčat způsobená umělým dozráváním,ale stává se mi u Tesca celoročně,že rajčata volně kupovaná mi do několika dnů(2-3dny) zčernají.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 4 roky 6sense

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10340019264-jsem-tim-co-jim/
v čase 11:40 se o zelených rajčatech mluví, ale celý to je o jídle.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 4 - 3


Přidat příspěvek