Mražená zelenina

0
před 5 lety BrutKA

Chtěla bych znát názor na mraženou zeleninu, která je běžně k dostání snad v každé prodejně s potravinami. Při pěstování zeleniny, pokud není certifikována Bio je pravděpodobné, že pěstitelé použivají všelijaké postřiky. Z tohoto pohledu by mě zajímal stav této zeleniny a jak si organismus s těmito látkami poradí.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Ahoj, já četla mnohdy bývá mražená ještě kvalitnější výživnější, než právě čerstvá - tedy - záleží na konkrétním příkladu a na způsobu a kvalitě zamrazení, je-li např. zelenina k nám dovezená až kdo ví odkud, určitě je lepší mražená u nás a je-li mražená tak jak má být, určitě bude výhodnější. Tady o tom také hovoří :-)
http://www.vitalia.cz/clanky/cerstva-versus-zmrazena-zelenina/

0
Obrázek uživatele Petra Kay
před 5 lety Petra Kay

Postupem času taky přesedávám spíše ke zmražené zelenině. Leckde jsem se dovídala, že je osobně lepší i pitnou vodu nechat zmrazit , před samotným pitím. =)

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

dle mého názoru mražená zelenina rozhodně nemůže být lepší, než čerstvá. Tím, že je zamrazena se z ní stává tzv. mrtvá potravina. Nehledě na to, že nevíte jak tato mražená zelenina cestovala, kolikrát byla rozmražena atd...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Ono je to myslím dost sporný, někdy tohle nevíte ani u té čerstvé, může se nabízet jako lokální, čerstvá, u nás sklizená a přitom může být také dovezena kdo ví odkud a stejně tak zacházení nepoznáme, netvrdím, že je mražená vždycky lepší, to určitě ne, ale oproti některé čerstvé zcestovalé půl zeměkoule bude mít určitě i ta dobře zmražená mnohem víc vitamínů, pokud se tedy zmrazí za čerstva sprácným způsobem, ztráta vitamínů je pak minimální.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 5 lety 6sense

Některé dokumenty i testy ukazují že zelenina je V NĚČEM výživnější mražená, než-li "čerstvá". Ale zas závisí na tom v jakém stavu a jaké potraviny se zmrazovaly. I jak je uvedeno výše, jestli byly splněny předpisy pro skladování a přepravu, což ale někdy člověk neví ani u té čerstvé :).

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

no jasně, takže si opět musíme vybrat :) apropo co říkáte na názor, že pokud se zelenina a ovoce oloupe, tak se zbaví všech chemikálií, že zůstanou ve slupce. Podle mě je to teda blbost

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

6sense: přesně tak, jeden nikdy neví, a to ani když se na něj usmívá mrkvička od hlíny s nápisem země původu: ČR, dnešní "farmáři" ála markeťáci jsou schopni to prodat za jakoukoliv cenu...:(

0
před 5 lety Jitka

Čistě z chuťového hlediska je jistě lepší čerstvá zelenina. Syn mraženou odmítá jíst,takže u nás vše z čerstvé.

1
Obrázek uživatele vojtano
před 5 lety vojtano

to BrutKA: myslíte, že BIO plodiny nejsou stříkány...? Jsou, ale samozřejmě "BIO" přípravky, které jsou zanedbatelným zlem a jsou odbouratelné. Proto je BIO tak drahé - menší produktivita, větší riziko napadení, drahé postřiky atd.
Jinak v Čechách jsou i konvenčně pěstované plodiny oproti jiným státům málo stříkané, totiž do finančních možností zemědělců a dle přísnějších ochranných lhůt posledního postřiku před prodejem (např. u jablek 30 dnů u nás, 7 dní v Polsku apod.)

0
Obrázek uživatele baraknuda
před 5 lety baraknuda

čistě z logiky věci, pokud je méně postřiku, potom je menší výnos(jinak by to tolik nevalili na ty plodiny). Jestliže čech nemá na postřiky, potom má menší produktivitu a musí zvýšit cenu.... Je to tedy paradoxně dražší.

Některé plodiny se však musí stříkat kvůli přepravě, aby vydržely týdny v kamionech. Takže tyto jsou méně zdravé, než ty české.

Musíme si tedy vybrat, bud škodlivé, ale levné, nebo drahé-méně škodlivé.

Osobně bych volil tu druhou variantu. Oželím raději dovo u moře(stejně se v moři smočím jen 2x za 10dnů a pak ležím na pláži či na hotelu, bo je takový hic, že mě to tam nebaví). Ušetřených 30k ročně(nebo spíše za dovo pro rodinu u moře) rozložím za lepší jídlo. Navíc za lepší ani nejsem schopný všechno utratit. Vzal jsem si proto zkrácený úvazek a pracuju jen 30h týdně :D
(jasně že nepiju a nekouřím... to je tady myslím samozřejmost...)

Ještě bych doporučil tolik nežrat. To vam pak cena 5kč za jajo nebude tolik...

Nevíte někdo, jestli podrahly i vajca z biochovu? Oni by měli mít ceny stejné,ne? Protože oni už ty lepší podmínky tak nějak mají v ceně z minula,nepletu-li se?

Život je o prioritách...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Co všechno se dá z ovoce a zeleniny zamrazit? Teď když je sezona se snažím vše "nasyslit" na zimu, z ovoce mrazím např. rybíz a joštu (něco jako angrešt) a ze zeleniny akorát špenát. Ale co třeba takové třešně? Daly by se taky vypeckované zmrazit? Nějaké jsem už sdělala do marmelád, ale zavařené mi moc nechutnají. Co s nimi?
Případně až budou jablka, hrušky, broskve... dají se nějak šetrně uchovat? Tedy ještě kromě sušení, jím to jen já a loni jsem nestačila ujídat:)
Jak skladujete nebo uchováváte vy?

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Vypeckové třešně mrazím, pak používám do buchet nebo povřím na kompot.... Letos jsem ale vše dala do marmelád a pečeného čaje a zbytek třešní zkončilo v bečce, manžel se chystá na pálenku:-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jé, zkapalněné třešně moc nemusím:D Ale ještě zbytek, co není nahnilý tedy taky zkusím zamrazit. Myslíte, že i v zimě tam z rozmražených zbudou nějaké vitamínky?:)

0
před 5 lety Jitka

Mně osobně mražená zelenina nechutná.Mnohem lepší je vařit z čerstvé.

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

Pri varení dávam prednosť čerstvej zelenine. Ke´dže si zeleninu pestujem sama, pravdaže prebytky aj zamrazím a v zime čerpám zo zásob. Pre tých, ktorí nemajú vlastnú zeleninu sa v zime odporúča mrazená zelenina, lebo čerrstvá zelenina v zime býva umele pestovaná v sl´kleníkoch alebo dovážaná z iných zemepisných šírok, preto zelenina mrazená ( aj priemyselne), ktorá bola dopestovaná vo vegetačnom období je pravdepodobne hodnotnejšia. O mrazenejzelenine v bio kvalite nemám prehľad, ke´dže si ju pestujem sama.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Bohužel tady v zimním období, kdy o čerstvou zeleninu v podstatě nezavadíte a jste odkázani na supermarkety, tak radši někdy koupím i tu mraženou, protože umělé plody, co se jako zelenina jen tváří chutnají fakt uměle... bohužel, když nemám vlastní zásoby, nevyberu si=( A ve zdravé výživě tady také od žádného farmáře zelenina není, možná tu poblíž není ani samotný farmář, který by byl ochotný jej dodat.

Trošku naději vkládám do farmářských trhů, které kousek od nás nově zavedly 1x měsíčně, ovšem když jsem tam byla a vítali mě stánky s košíky, kořením a kde si co si, tak předpokládám, že zeleniny se tam člověk moc nedopátrá=(

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Jak by se správně měla mražená (kupovaná) zelenina rozmrazit, je nejvhodnější jí třeba přelít z mrazáku horkou vodou nebo nechat postupně rozmrzat v lednici.....? Poradil by někdo jak správně na to?

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Já si mrazím přebytky vlastní zeleniny a tu si připravuji do sáčků tak, abych ji nemusela rozmrazovat. Myslím, že rozmražení zelenině může uškodit. Používám ji vlastně jenom pna tepelnou úpravu pokrmů. občas v zimě koupím i mraženou směs, zdá se mi lepší než čerstvá, které leží v marketech. 

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Já kupuji většinou mraženou zeleninu - asijskou směs a to nejraději v Lidlu s houbičkama, kterou rovnou hodím na rozpálený olej.

0
před 2 roky Matěj

Jestli to hodíte na rozpálený olej, tak je už jedno jestli je mražená,  Bio nebo cokoli jiného. Zdravé to nebude 

0
před 2 roky Jana

Měla jsem velkou úrodu zelených fazolek a tak jsem je zamrazila.Mohu je použít do směsi zeleniny,ktero chci zavařit jako okurky?

0
před 2 roky Eva

Nejlepší je čerstvá zelenina z mojí vlastní zahrádky

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 7


Přidat příspěvek