Margarín či máslo

0
před 6 lety Vesselovský

Přečetl jsem,že všechny margaríny neprospívaji zdraví a zdravější je maslo nehledě na zvýšený tuk.
Jaký je Váš názor?

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Podle mě je máslo rozhodně zdravější.

0
před 6 lety Milada

Určitě máslo je zdraví prospěšnější. Už třeba jenom pro obsah vitamínu D, který je rozpuštěn v tuku. Běžnou stravou tento vitamín je dost nedostatkový.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Předně je potřeba vzít v úvahu, že máslo je přírodní produkt do kterého se nesmějí přidávat žádné pomocné látky. Naproti tomu margarín je produkt s řadou syntetických látek - ztužovadel, uměle přidaných vitamínů, někdy i konzervačních látek, atd... Máslo má přirozený obsah vitamínů, do margarínů se přidává chemický koktejl, aby to dobře vypadalo v reklamě.

A co se týče tuku, pokud vám v rodině vydrží kostka másla na týden, není co řešit.. Při běžné vyvážené stravě a nesedavém způsobu života je to naprosto v pořádku..

0
Obrázek uživatele Markéta
před 6 lety Markéta

Jj, někde jsem četla, že ztužené tuky původně vyvinuli do krmných směsí pro krocany někde v US, ale ptáci jim po tom chcípali...

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

já jsem taky pro máslo :-) rozhodně je to i chutnější alternativa... A pokud je to máslo domácí a nejíme ho po kilech, tak určitě máslo :-)

0
Obrázek uživatele Snow.angell@
před 6 lety Snow.angell@

Určitě máslo, a mohu doporučit z tohoto odkazu:http://www.zdravicek.cz/clanky/poctive-maslo-ze-smetany-z-ekol-mleka

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

zdroj: http://www.vitalia.cz/
"Vezměme například dnešní margarín (od 40. let 20. století bez živočišných přísad), čili ztužený rostlinný tuk. Společnosti, které jej vyrábějí, argumentují vědeckými studiemi, podle nichž rostlinné tuky snižují hladinu cholesterolu v krvi. Na rozdíl od živočišných tuků, tvrdí reklama, tedy prospívají srdci a cévám.

Jiné, nezávislé studie prováděné například v Japonsku ale ukázaly, že ztužováním tuků dochází ke vzniku trans-mastných kyselin, které mají efekt přímo opačný a lidskému tělu při dlouhodobé konzumaci spíše škodí. Nedělají ostatně dobře ani pokusným zvířatům, která vykazovala při krmení margarínem vyšší úmrtnost. Kromě negativního účinku na srdce a cévy mohou vyvolávat i alergie, dráždit střeva a přispívat k nádorovému bujení. Jestliže tedy chceme udělat něco pro své zdraví, je rozhodně lepší konzumovat přírodní olivový olej.

Naopak máslo a živočišné tuky nepředstavují takové zdravotní riziko, jak je nám někdy vštěpováno v periodicích o zdravém životním stylu. Stačí, když to s jejich konzumací nepřeháníme."

já si myslím, že to mluví za vše... raději kvalitní máslo než margarín

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

přesně tak... raději jednou za čas si pochutnat na másle než ty margaríny... je to humus

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Margarínama si raději namažte třeba panty, když vám budou vrzat:D Ne vážně, přes všechny diskutované články a teorie se přikloňte rozhodně k máslu. Pro mě (a nejen pro mě) je to jasná volba, používaly ho už naše babičky a prababičky, je to v podstatě tělu přirozený zdroj, než uměle tvořené margaríny, které si kolikrát až zahrávají díky složení se zdravím.
A chuťově si také rozhodně pochutnáte víc na másle, kvalitním, než na nějakém plastovém margarínu:-)
Navíc jsou v obchodech k dostání opravdu vynikající másla, ale zase si chce pořádně vybrat, protože už jsem narazila i na másla nemásla, která nestála za nic.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

doporučuji místo margarínu na chleba např. tahini ;-)

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Nebo pomazánku z cizrny, a posypat nasekanou řeřichou. :-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tahini je také super, dělám si ho doma taky na chleba a občas střídám i s výborným arašídovým máslem.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Doma používáme výhradně " Čerstvé máslo"
Dnes jsem narazila na recept na domácí lučinu a určitě ho vyzkouším :
Na hrnec dejte kousek látky nebo cedník s malými otvory. Do něj vyklopte velký bílý jogurt Hollandia a nechte v lednici 24 hod přikryté. To, co zůstane je " lučina" a dole syrovátka

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Monča: ála domácí tvaroh=D každý to asi nazývá jinak koukám:D Jinak jste mě připomněla, že jsem předevčírem četla recept na domácí "margarín", bylo to pouze na základě smíchání dobrého másla s kvalitním olejem a tuším šperkou cukru. Nikdy jsem to nezkoušela, ale byla tam i fotografie a krásně namazné na čerstvtém chlebu, věřím, že by to mohla být mnohem prospěšnější verze klasických margarínů.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Lucka: možná by to bylo dobré i s medem

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

To by nebyl vůbec špatný nápad;-) já bych to možná zkusila, v podstatě ty chutě by mohly být na chlebíku velmi velmi dobré;)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Obrázek mluví za vše, i potvůrky mravenečci poznají, čemu se vyhýbat :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Ještě dodatek - vpravo ahoře klasický margarín, uproštřed vlevo margarín se sníženým obs. tuku a vpravo dole samozřejmě poctivé máslo :)

0
Obrázek uživatele Irča
před 4 roky Irča

Za mě máslo, jedlo se od pradávna a lidé byli zdraví jak řípa, dnes se vyrábějí samé "umělé" náhražky a jak to vypadá. Dříve v tom lidé stále nehloubali, co si namazat, bylo máslo a sádlo a basta.

0
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Lucka: moc hezký obrázek, mravenečci si rádi dopřejou tučnější mňamku, siluetu si hlídat nemusejí, tak proč se dobrovolně šidit :)

0
před 10 měsíci Táňa Krauzova

Ano, já se také přiřazuji k máslu. Na  velkém letáku na interně jsem četla, že umělé tuky, jako je právě Rama atd. máme opravdu požívat jen zřídka. Dlouho jsme margariny nekupovali, teprve nyní po dlouhé době. Ráno jsme se pokoušeli namazat ho na rohlík, ale , bohužel, to nešlo. Tuk se nám zdál i visuelně samá voda. Je vidět, že se jeho kvalita  zhoršuje a stále se něčím škodlivým nahrazuje. Táňa

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 1


Přidat příspěvek