Mandle

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Musí se mandle zbavovat té hnědé slupky nebo není v ničem škodlivá? Na pečení nebo pražení je většinou loupu, ale pokud je jím syrové nebo dávám do kaší, nechávám je neloupané. Žádnou hořkost nebo něco takového necítím. Tak loupat nebo neloupat?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Ivaqa: je je jím a používám do pečení a vaření vždycky se slupkou (pokud už nemám oloupané). Snad to ničemu nevadí, ale třeba dýňová semíka se také neloupají, tak o beru podobně jako u nich nebo vlašských oříšků, jestli teda vám nevadí,nechala bych je normálně se slupkou.

0
před 5 lety Olga

Jim je se slupkou, loupu jen do cukrovi a na sladke peceni

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Právě ve slupkách většinou bývají nejvíc výživné látky, takže rozhodně neloupat! :)

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Pozor na mandle hořké, ty by prý měly být nebezpečné. A jestli má někdo problémy s vlasy a nehty doporučuje se jíst 10 mandlí denně, po 2 měsících by se mělo projevit zlepšení. Ale jak je to se vším nic se nemá s konzumací přehánět, takže žádné dlouhodobé pojídání mandlí - jako se vším.

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Sunriska: U ovoce a zeleniny to tak většinou platí. U těch mandlí jsem si ale nebyla jistá, protože většinou vidím, jak se slupky všichni zbavují. Vyčetla jsem, že je to proto, protože způsobuje hořkost, ale nic takového necítím. Nikde jsem se nedočetla o nějakých prospěšných nebo škodlivých účincích apod. Je to ale výrazná úspora času, když je člověk nemusí loupat.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

No já je jím skoro denně, tak 8,10 kousků třeba i jen tak na chuť:) Obecně jím ořechy všech druhů denně, žádné neloupu, žádné neomývám, nic, tak snad to není nijak na škodu, ale je fakt, že mi možná na ty vlasy opravdu trochu pomohly. Kupuji vše tedy v obyč. marketech, obchodech, takže ne v bio kvalitě, ty jsou ale asi dostupné jen od Alnatury:(

0
před 5 lety Fanda Thomas

Když mandle ve šlupce uvaříš, podstatně poznáš právě na vodě, co jíš, pokud je jíš se šlupkou. Do toho nejdu :(

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Dita: Na trhu existují 2 druhy mandlí - hořké a sladké. Hořké obsahují vyšší množství amygdalinu (způsobuje právě tu hořkost) a ten se v těle přeměňuje na jedovatý kyanovodík. Takže hořkých se nemá jíst mnoho. V obchodě jsem ale ještě na produkt pojmenovaný "hořké mandle" nenarazila.

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Fanda Thomas: Tak když je svařím, voda je hnědá. Ale spousta potravin vařením pouští barvu...je na tom něco zlého?

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Lucka: Pokud ořechy na pár hodin namočíte, jsou pak lépe stravitelné.

0
před 5 lety scarabeus

Pro takový dotaz stačí zadat do vyhledávače –mandle– a chmievjidle.cz vyplivne článek s požadovanou odpovědí http://www.chemievjidle.cz/prakticke-informace/mandle-clanek nebo lépe vygoolováním –mandle slupka– se získá řada odpovědí na jedné stránce.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Mandlové slupky určitě obsahují prospěšné látky, ale...
Tento názor jsem také měla, než jsem probrouzdala několik zahraničních webů. Co si z toho pamatuju je následující. Mandle a všeobecně všechny oříšky a semínka obsahují speciální enzym, který je chrání, aby nezačala klíčit dříve, než chceme vypěstovat rostlinu. Pokud jíme oříšky jen tak, jíme zároveň i tyto enzymy, což velmi zatěžuje trávicí systém. Oříšky nadýmají, zpomalují trávení jídla a zabraňují absorpci cenných vitamínů a minerálů. Pokud oříšky jednoduše namočíme do vody, tyto škodlivé enzymy se uvolní a navíc se několikanásobně zvýší obsah živin. Namáčením oříšků stimulujeme vlastně proces klíčení a konzumujeme tak začátek života rostliny.
Oříšky je třeba namáčet minimálně 4 hodiny, nejlépe však přes noc. Sice potom chutnají jinak, ale třeba máčené mandle mi chutnají mnohem více než jen tak samotné. Namočené kešu oříšky jsou zase velmi měkké a dá se s nimi kouzlit při výrobě pomazánek a různých krémů.
Druhou cestou jak se zbavit enzymů je pražení – ale tam už se teplem ničí vitamínky. Takže to jen občas a spíše pro chuť.
Dříve jsem kupovala kalifornské mandle a problém s nadýmáním jsem neměla. Pro ujasnění – v Americe byl dříve problém s výskytem salmonely v mandlích. Proto USDA nařídila, že všechny mandle musí být pasterizované vysokou teplotou. Když jsem začala kupovat bio mandle, břicho jsem měla jako balon. Takže jsem si zvykla mandle přes noc namočit a oloupat a zdá se, že to funguje :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Takže je lepší je povařit? A jak dlouho, na kolik °C? A jak dlouho vydrží takto povařené? (Tedy když bych je třeba povařila všechny najednou a uzavřela do sklenice...?)

Je potom v té vodě kde se vařily něco "užitečného"? Jde mi o to,jestli se dá i ta voda nějak zužitkovat nebo raději vylít?

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Lucka: Povařit ne, tím se ničí živiny, pouze namočit do studené vody na několik hodin. Ta voda může být převařená, ale nevařit mandle, pokud je nebudete loupat.
Loupané už moc dlouho nevydrží, loni mi o Vánocích zbylo několik oloupaných z cukroví, nechala jsem je jen v misce na vzduchu, ale tou vlhkostí asi po týdnu (nebo nevím už přesně) zplesnivěly. Tak radši připravujte čerstvé.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Skutečně jsem konkrétně o mandlích slyšela, že se nemají loupat, ale spíš bych to nechala na chuti každého. Chápu, že pro někoho může být ta trpká chuť slupek méně příjemná..
To louhování oříšků je velice zajímavé...:) I když zatím se mi snad nestalo, že bych byla po oříškách nafouknutá, ale tohle konkrétně s oblíbenými kešu (kupuju zásadně přírodní, ne ty solené) určitě vyzkouším..

0
před 5 lety skarabeus

enzym, který je chrání, aby nezačala klíčit dříve??? Snad enzymatické inhibitory, které se při máčení vyplaví, zabraňují klíčení.
Máčecí vodu určitě vylít.

0
před 5 lety s

Mandle, čas namáčení 8-12hodin, čas klíčení 12 hodin

http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/namaceni-a-kliceni-zrn-semen-a-orechu/

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Skarabeus: Díky za upřesnění. Četla jsem o tom kdysi a ještě ne v češtině, tak jsem pouze napsala, na co jsem si vzpomněla.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Sunriska: Já dělám z kešu oříšků falešnou "sýrovou omáčku" na těstoviny a je vynikající - mamina nepoznala že není ze sýra :)

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 5 lety mrkvicka

Jak tu již někdo psal, mandle, neloupané, dám do vody do misky a po 3,4 hodinách jsou měkké a chuťově mléčné. Děti mi je ujídají před očima, o manželovi nemluvě :-) lákají je více než tvrdé.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak vyzkoušené:) S namočenými ořechy tedy rozhodně problém nemám, k mandlím jsem přidala i para oříšky, zalila je tedy horkou vodou, ale teď když to čtu, tak je budu zalévat tou studenou, díky všem za info;)

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Lucka: omlouvám se, ted když to po sobě čtu, tak to vypadá, že pasterizaci vysokou teplotou podporuji... to samozřejmě ne, proto jsem začala kupovat mandle nepsaterované. Já máčím do studené vody přes noc a ráno propláchnu a např. zrovna mandle i oloupu, mnam

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Když jsme u těch mandlí,nevíte někdo jestli se je vyplatí kupovat v německu?Jíme je s přítelem denně (neloupané)a tady jsou docela drahé.

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Po máčení je to hlavně raw food, pokud se zalijí mandle vodou o více než 50 °C, tak mnoho enzimů natáhne brka a semínko už se neprobudí k životu. Inhibitory růstu budou vyplaveny, ale biologické procesy, kterým bylo jimi zabraňováno už nebudou probíhat. Právě nutriční hodnota "nového života" bývá často vyzdvihována. Pokud je semínko živé, tak i déle vydrží. Dá se třeba v chladničce skladovat. No, nic nového na těchto stránkách, prostě analogie klíčení luštěnin.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Co všechno vlastně by se mělo nechat třeba přes noc namočit? Já mám doma hodně domácích vlašských i lískových ořechů. Nebo když koupím dýňová, slunečnicová, sezamová semínka a jiné, také je přesto namáčíte?
A co znamená, když mám balení mandlí, které jsou blanšírované? (Taky se máčí?)

0
před 5 lety skarab

Snad všechno se máčí, viz jak už jsem zde jednou uvedl: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/namaceni-a-kliceni-zrn-semen-a-orechu + lněné s. aj. Vlašáky mám také, ale namáčet ve skořápce je celkem blbost, ze skořápky je zas člověk dostane zpravidla porušené, takže by se toho dost při máčení vyluhovalo, což by bylo kontraproduktivní. Lískače půjdou namáčet.
Po blanšírování, tedy inaktivaci enzymů, je to semínko mrtvé, a proto to nemůže už za žádných okolností vyklíčit. Máčení mrtvého bude spíše jen na škodu. Už není důvod máčet:(

0
před 4 roky Doris

Ja mandle vzdy loupu.Slysela jsem kdysi o skodlivosti slupek jak u mandli tak i u merunek Mandle nejdriv promachnu v horke vode potom zcedim a zaliji varici vodou po 10 min opet zcedim a loupu , jde to bezvadne .

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 9


Přidat příspěvek