Luštěniny - plynatost

0
před 6 lety Karča

Dobrý den,
ráda vařím z luštěnin a proto jsem se chtěla zeptat, zda neexitustuje zábrana proti plynatosti. Luštěniny vařím jen v případě, když vím, že druhý den nikam nejdu :). Jaké máte zkušenosti vy, je nějaká možnost jak nadýmání alespoň trochu usměrnit nebo úplně eliminovat?

0
Obrázek uživatele 6sense
před 6 lety 6sense

Na toto je kmín.
http://www.celostnimedicina.cz/kmin-korenny-carum-carvi.htm
i když je pořekadlo, že si tím člověk zdraví tvrdí :)

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

nebo přidejte kousek řasy. trošku pomůže i to, když luštěniny vícekrát propláchnete vodou. a pokud je necháváte namočit, tak nevařit v té odmočené vodě, ale v čisté.

0
před 6 lety Sla

Taky Saturejka-tu mám vyzkoušenou,ale nemůžu ji sehnat.Také jsem se dočetla,že pomáhají bylinky,záleží na chuti(bazalka,majoránka,anýz,atd).Mrkněte někam,kde se o nich píše víc.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

třeba cizrnu je dobré namočit i třeba dva dny předem a nechat ji lehce klíčit a oloupat z ní slupku... pak je lehce stravitelná a nenadýmá. zkoušela jsem :-)

0
před 6 lety Tovog

Luštěniny nekombinovat s obilninami! Pomůže bezpečně. A když, tak jen s bezlepkovými. Žádné přikusování chleba! Toto vím již dlouho a proto jsem vždy pšoukal ze všeho jen ne z luštěnin. Nyní jsem lepek vyloučil ze stravy zcela a celková plynatost se tím snížila snad o 80%. Luštěniny tedy se zeleninou, brambory, případně s pohankou, rýží, kukuřicí (polentové "knedlíky").

0
před 4 roky Bledá Tvář

Saturejka se občas dá sehnat pod bulharským názvem čubrica.

0
Obrázek uživatele Karlička
před 4 roky Karlička

Dobrá prevence proti špatnému trávení a následné plynatosti je podle čínské a tibetské medicíny důkladné rozžvíkání a proslynění potravy v ůstech. http://vareni.rodinnapohoda.cz/jak-zlepsit-traveni.html Sama to praktikuji. Obědvám sice 60min, ale stojí to za to. Necítíte těžkost a je to jako byste nejedli. :)

0
Obrázek uživatele Anywetta@
před 4 roky Anywetta@

Doporučuji použít vhodné koření, např. přidat do vaření k luštěninám kurkumu.

0
Obrázek uživatele sandra
před 4 roky sandra

Když se luštěniny začínají vařit, udělá se na hladině bílá pěna. Tak tu je třeba sebrat. To je právě ta rozpuštěná bílkovina, která nás pak tolik nadýmá. Takto to už nějakou dobu praktikuju a pohodička.;o)

0
Obrázek uživatele Slunew
před 4 roky Slunew

Ja pred vlastnim varenim opakovane sparim(proplachnu horkou vodou) a pak pridavam saturejku...

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 5 + 11


Přidat příspěvek