Lučina

0
před 6 lety ptlo

Nedávno jsem si všimnul, že Lučina má nějakou tmavší barvu a jinou konzistenci (a nějak mi nechutná). Tak koukám na složení a samozřejmě přibylo: želatina a obligátní guma guar... Takže další potravina, kterou škrtám z nákupního seznamu. Ach jo, já už pomalu nevím, co kupovat, aby to nebylo šizené a nastavované. Nemáte někdo tip na čistý roztíratelný "tvaroh" jako byla dřív Lučina?

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Ptlo: A nejvtipnější a zároveň nejsmutnější současně je to, jak teď má Lučina reklamní kampaň na novou a ještě poctivější Lučinu. Jak tam paní na venkově vybírá od slepiček vajíčka - no prostě další výsměch výrobců spotřebitelům. Proč prostě neukážou tu svou "laboratoř", jak tam sypou želatinu a gumu guar ? ...... Jo aha, ono by to nepůsobilo tak vábně a nikdo by to nekupoval ...

0
před 6 lety ptlo

Tu reklamu jsem nějak nezaregistroval. Jinak bych si asi přečetl složení už před nákupem ;-) Vždyť to známe, "nová a lepší!" Hahaha. Tou reklamou se potvrzuje známá zkušenost, že nejlepší obranou podvodníků a zlodějů je útok. Tvrdit že černé je bílé.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

ptlo: Jenže uplně nejsmutnější na tom všem je, že ta reklamní kampaň (mimochodem ta reklama je opravdu povedená - venkovská poctivost z ní uplně čiší) zvedne prodej výrobku o desítky procent...

0
před 6 lety ptlo

No pokud jde o mě, tak se spletli. Lučina mi připadala mírně předražená už dřív. Ale abych jedl guarovou šlichtu, to by museli platit oni mně. A laciný by to nebylo.

0
před 6 lety Naďa

Něco podobného se mi stalo s chlebem, kupujeme neustále ten samý podle výrobce 100% žitný, já si o tom myslím své. Na druhou stranu alespoň nějaké žito než celý pšeničný a kupuji ho, jelikož v mém okolí není nic lepšího. Poslední dobou se mi také zdá, že šel kvalitou dolů a kupuji nevypečený bláto. Pravděpodobně to dojde do fáze, kdy si budu péct chleba doma. Ach jo :).
Nejlepší tvaroh je ten v kostce jak má balení jako máslo. Já ho kupuji okolo 17 kč. Na chleba je vyníkající. Další možnost je osladit, přidáte nějaké ovoce a máte hned mlsání.


0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Já na to (s prominutím) hledím jak puk. To snad už fakt není možné, nějak nechápu dnešní dobu, lidem opravdu víc záleží na penězích než na zdraví a to je smutné. Lučiny jsme se nakupovali hromady, hlavně když byl první syn malý, měl ji moc rád a navíc byla snad "nejzdravější" na českém trhu, dokonce i sama dětská lékařka nám ji doporučila :-(
Co se týče náhrady za Lučinu, tak my jsme teď narazili na bio tvarohový sýr v Penny marketu...chuťově je hodně podobný Lučině

0
před 6 lety ptlo

Lidi, myslím zákazníci, za to podle mě nemůžou. Jestliže prodej Lučiny klesal, tak teď určitě nestoupne, protože a) cena je stejná resp. poroste jako u všech potravin, b) nová Lučina už prostě není Lučina, je jiná i chuťově (samozřejmě horší) - takže eventuální pokles prodeje stávajícím zákazníkům inovací nezastaví, ale právě naopak. Výrobce si asi chce zvýšit zisk snížením výr. nákladů. Zřejmě tam mají nové manažery.

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

Fuj teda. To by se mělo trestat... Lučinu jsem kupovala také, jsem ráda za tuto diskuzi, už vím, že to znovu neudělám. Je mi z nich normálně špatně. Kdo nezkoumá takové věci teď do sebe nevědomky bude cpát "novou, poctivější lučinu". Radši bych si připlatila než tohle.

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

Fuj teda. To by se mělo trestat... Lučinu jsem kupovala také, jsem ráda za tuto diskuzi, už vím, že to znovu neudělám. Je mi z nich normálně špatně. Kdo nezkoumá takové věci teď do sebe nevědomky bude cpát "novou, poctivější lučinu". Radši bych si připlatila než tohle.

0
před 6 lety Šárka

Lučinu jsem milovala, no nic...Neznáte nějaký recept jak si něco takového vyrobit doma?

0
Obrázek uživatele Baru
před 6 lety Baru

Nedá mi to se nevložit do diskuse - pravidelně kupujeme klasickou obyčejnou Lučinu bez příchutí ve vaničce, takové to balení 120 g, a složení je pouze mléko, smetana, mlékařské kultury, jedlá sůl. Mimojiné ji dávám své patnáctiměsíční dcerce, které moc chutná a ani my dospěl jsme nezaznamenali chuťovou změnu. Tak nevím.. Možná je potřeba kupovat tadytu čistou bez příchutí, a když ji chci s cibulkou nebo se šunkou, tak si to k tomu doma přidat. Tahle čistá by měla být opravdu čistá bez sajrajtů ;-)

0
před 6 lety Oriana

My kupujeme tvaroh ve vaničce, a podle potřeby ho buď osolím nebo osladím, případně něco přisypu, a je to mnohen lepší než Lučina, a když porovnám množství, tak to vyjde i levněji!!!

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Oriana: Tvaroh, sůl a pažitka a je to pohádka !

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

No já jsem se dneska dívala na Lučinu v obchodě a koupila jsem tu co vždycky - v takovém tom bílém přebalu z AL nebo co to je - a v té teda nic nebylo, jen klasické složení. Netýká se to třeba jen ochucených Lučin???

0
Obrázek uživatele 6sense
před 6 lety 6sense

Také mi to nedalo a koukal jsem dneska na složení klasický lučiny, i hliníkový obal i ve vaničce klasická neochucená neměla nic ve složení z prvního příspěvku. Nejspíše nějaká ochucená, nebo možná nějaká nová série co zatím přišla jen do nějakých obchodů. Bez více popisu (či fotky) těžko soudit :)

0
Obrázek uživatele Baru
před 6 lety Baru

My jsme teď jako náhražku zkusili obyč Cottage od firmy myslím Meggle, a taky úplně krásné složení, mléko, mlékařské kultury, jedlá sůl, paráda :-)Chuťově taky krásně tvarohový.

0
před 6 lety ptlo

Já jsem změnu chuti, barvy a konzistence zaregistroval u obyč Lučiny kostky balené v hliníku. Potom totéž u Lučiny ve vaničce (nejspíš také neochucené) - to už jsem se podíval na složení a zhrozil se... Byl bych rád, kdybyste měli pravdu a ta želatina a spol. byl jenom nějaký exces výrobce, a nám by zůstala jedna z mála čistých potravin. Je také bohužel možné, že výrobce dojíždí staré obaly. Ale jak jsem psal, je to poznat na barvě a chuti a zejména konzistence. Ersatz Lučina se želatinou je vláčnější, nerozpadává se na kousky, jako ta původní.

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Tak jsem při posledním nákupu prošla Lučiny u nás a želatina s guma guar byla téměř ve všech krabičkových (s výjimkou asi jedné) a čisté složení bylo v hliníkových kostkách

0
před 6 lety ptlo

Tak jsem zatím pilně četl složení bílých Lučin "kostek" a guma guar a spol. nikde! Takže zatím se dá říct, že to byl nějaký exces výrobce, protože jsem si naprosto jistý, že poprvé jsem to zachytil v bílé Lučině, klasické kostce. Ochucené druhy ale, jak se zdá, inovaci definitivně neunikly...

0
před 5 lety Markéta

Já taky prckovi kupuju lučinu a protože jsem něco zaslechla o její škodlivosti, hledala jsem na netu a našla tuhle diskuzi. Teď tady koukám na zakoupenou lučinu - rodinné balení 200g. Plná svěží chuti, 100% přírodní bez konzervantů a stabilizátorů (napsáno na víčku) a ve složení je mléko, smetana, mlékařské kultury, jedlá sůl. Nic víc. Takže tuto lučinu budu s důvěrou dál kupovat a používat.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já jsem naposled měla obyč. lučinu koupenou před několika měsíci, pamatuji si, že jsem tam tenkrát tu gumu guar našla, zjistila jsem to však až po snědení, když jsem krabičku vyhazovala,ale od té doby jsem jí nekupovala, tak schválně juknu příště, jestli tam bude napsaná či ne, mě také moc chutná a jestli tam nebude, naberu si opět lučinu dle chuti, protože je jedna z nejlepších mazání na chlebík.

0
před 5 lety eva

Já si pamatuju jak chutnala lučina v 80.letech, pak jsem jí strašně dlouho neměla a po té době jsem se zhrozila, jakou má chuť a vzhled. Teď se tedy ještě zhoršila? Podobný té "pravé" lučině byl sýr Fénix, taky balený jako kostka Lučiny, ale v poslední době nějak zmizel z regálů...

0
před 5 lety Veronika

Teď jsem si zrovna sedla s lučinou k televizi a řekla jsem si, že se kouknu sem na stránky... Dost jste mě vyděsili, ale když jsem koukla na složení, je to jen mléko, smetana, mlékařské kultury a sůl. Uff.Že by opravdu záleželo na balení? Příště se v obchodě kouknu.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Sice nevím proč to tak dělají, ale opravdu je to kus od kusu jiné, já teď také naposled koupila tu poctivou, ale zároveň jinde v pohodě seženete i tu horší...

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Také jsem se teď mrkla na složení, máme v ledničce dva druhy, rodinné balení a malé balení a je to v pořádku. Jen : mléko, smetana, mlékařské kultury a sůl. Dívala jsem se v obchodě na lučinu s příchutěmi - bylinky atd.. a nic moc

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

No jo, to je lepší si ty bylinky naházet do klasické Lučiny sama=) Ale nedokážu si vysvětlit, proč jsou vyráběny dva druhy těch Lučin, buď budou šidit všechny a nebo žádné:)

0
před 5 lety Martina

Tak dnes jsem vyhodila dvě balení lučiny obě vyrobené v PL, po včerejším zhlédnutí TVnovin že by mohli obsahovat technickou sůl, já už opravdu nevím co mám kupovat, asi se přestěhuji na venkov a založím si farmu a budu vše chovat a pěstovat sama. Lučina je nejoblíbenější pomazánka mého syna, no nic začnu vyrábět pomazánky sama z tvarohu jinou možnost už nevidím.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

já teda lučinu kontroluji a zatím jsem se nesetkala s tou popisovanou v prvním přspěvku... to byla asi jen smůla... :-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Martina: chce to koukat v obchodech, já už kolikrát narazila na vyřádkované Lučiny, kde byly éčka, ale mezi nimi i spoustu bez éček, je to opravdu o hledání, ale obvykle objevím tu správnou;-)

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

myslím, že to není náhoda, dneska jsem to "lustrovala" v obchodě, obsahuje to Lučina nadýchaná, je v plastovém kelímku a je to jeden z novějších výrobků této řady, obsahuje to taky Lučina linie ve všech variantách, jediné ve které jsem to nenašla je ta v kostce. Vypadá to, že staré zásoby jsou bez a to co teď přichází do prodejen je s....tak jsem se naštvala a jinak tak oblíbenou lučinu jsem nekoupila.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já naposled tu dobrou Lučinu koupila v té vaničce (velké balení), ale jak je to s ní teď nevím, už jsem jí nějaký čas zas nekupovala, ale schválně někdy v obchodech juknu.

0
před 5 lety Vlasta

Chce to číst etikety a nepřehmátnout se.

0
před 5 lety dimko

po přečtení diskuse:

divím e ,že diskutující nazývají tvaroh ve vaničce ,či kostce TVAROHEM!
to není tvaroh...byť je tak nazýván a na balení popsán..

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Některá Lučina je vyráběná v Čechách a jiná v Polsku - pozor na to! Já mám doma klasickou Lučinu rodinné balení a ta je vyrobená v Čechách a kolegyně v práci měla Nadýchanou Lučinu a ta byla vyrobená v Polsku.

0
před 5 lety Radka

Kupujte si základní lučinu,která je bez konzervantů.Je chuťově vynikající.A můžete si jí dochutit přísadami,které jsou zdravé:kopr,šnitlík,řeřicha,křen,česnek...Všechny dochucované obsahují nějaká éčka,ale doma tam nic takového dávat nemusíte :-) Mimochodem karubin a guma guar nepatří mezi škodlivá éčka.

0
před 5 lety Jana

Pozor na tvarohy.Už jsem se setkala s několika,kde je škrob.Je sice pěkně tuhý,ale proč mám platit za škrob.A řekla bych,že škrob je i tam,kde to není napsané.Když tvaroh tuhý,jak si to mám vysvětlit?

0
před 5 lety Ivanqa

Jana: Tvaroh jezdím dle možností kupovat na ovčí nebo kozí farmu. Je kvalitní, čerstvě vyrobený, určitě bez jakýchkoli škrobů a tuhý je dokonale, s tekutým jsem se ještě nesetkala, pokud si ho doma nenaředím mlékem...

0
před 5 lety Miluna

No jo, když i Lučina už je z Polska. Koukejte na výrobce v oválku, je-li tam PL, je to jasné.

0
Obrázek uživatele Lucka
0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Včera jsem vybírala zakysanou smetanu, aby v ní nebyl škrob a našla jsem jen jednu - Olma.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

No, to se nedivím, dneska je to pátračka obecně, ať už jde o smetanu nebo cokoliv jinýho:( Ale když už píšete, myslím, že na smetany byl také test, kde hodnotili mimojiné i přidané látky, škroby atd. Zkusím zapátrat a kdyžtak sem ještě hodím odkaz i na ně;-)

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

byla tady řeč také o tvarozích... včera jsem ho po dlouhé době koupila v hyper... polotučný tvaroh od Milka, škrob tam uvedený není a tvaroh je celkem tuhý, chuťově dobrý.

0
před 4 roky domaci kutil

něco na zpusob lučíny nebo syru buko se da vyrobit bez nejake namahy z jogurtu. staci na pul litru jogurtu pul lzicky soli,nebo ani to ne,a nechat prekapat pres platynko.ja si to vyrabim doma z domaciho jogurtu. ten delam z nejlevnejsiho uht mleka.z litru mleka vyrobim cca pul kila tohoto syra.

0
před 4 roky domaci kutil

info zde http://jaknato.webpark.cz/html/labneh.html

0
před 4 roky Mou

Recept na vyborny syr ( lepsi jak Lucina ): 2 velke ( 0,5l ) bile jogurty, smichat s jednou smetanou na vareni (12 % - kelimek) a trochu soli, nalit do uterky, zavazat a nechat pres noc vykapat. Rano vysypat do sklenicky, vyborna vec!!! Pridat pazitku nebo cesnek , dle chuti.

0
před 4 roky Ann

U lučiny dost často záleží na zemi původu
V případě že je dovezená z Polska neni divu že je to plný různejch chem.sraček (promiňte to označení)
když je z ČR tudíž Sedlčanská je bez dochucovadel atd.
ani ze Slovenska nebývá dochucovaná.

0
před 4 roky Eva

Dnes jsem poprve zkoušela udělat domácí podobu sýru Lučina. Chystala jsem se na to už od minulého roku Vidím že ten samý recept je tady v příspěvku z 18.2.2013 a je opravdu výborný . Já měla tři velké bílé jogurty a smetanu asi 200ml a je ho dost. Zítra ještě upeču semínkové chleby,na to dám moji Lučinu a posypu zelenou mladou cibulkou . Už se těším :-)

0
před 4 roky p8ja

Když byla dcera mladší, okamžitě poznala polskou lučinu od české podle chuti a odmítla ji jíst. Dnes kupujeme jen čistou, naštěstí ji zachovali !

0
před 4 roky MILENA

TAKY JSEM ZAREGISTROVALA,ŽE LUČINA SE HODNĚ ZHORŠILA NA CHUTI A TO SE AŽ TADY DOVÍDÁM,ŽE MÁ I JINÉ SLOŽENÍ.PŘESTALA JSEM JI KUPOVAT A VYRÁBÍM SI JI DOMA Z JOGURTU,STEJNĚ JAKO SI PEČU DOMA CHLEBA A PEČIVO....

0
před 4 roky Bledá Tvář

No jo, vždyť ji vyrábí Poláci ...

0
před 4 roky Martina

Já dělám Lučinu podle p.Brydový a je bezkonkurenční :) http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/1013-domaci-lucina

0
před 4 roky Dana

u nás používáme místo Lučiny, která je dost předražená a opravdu už to není ono, český výrobek - Jaroměřický Fénix - smetanový vysokotučný termizovaný sýr - z Makra za cca 95 Kč - je to 1 kg kyblík. Smícháme ho s pažitkou - hodně čerstvě uřízlé pažitky - ze zahrádky, přiředit mlékem - je dost hustý a sníme ho skoro hned - na měkoučký chlebík v silné vrstvě - nemá to chybu.

0
před 7 měsíci Magda

Já už dělám Lučinu doma - zabere mi to asi 3 minuty a výsledek je famózní. Smíchám velký bílý jogurt a jednu zakysanku, dobře promíchám, naliju do plátna přivázaného na jakoukoliv nádobu. Nechám pár hodin, většinou třeba přes noc a hotovo. Krásně se oddělí syrovátka, tu pak spotřebuju do něčeho jiného - např. do kváskového chleba, který peču. Skvost. Doporučuju všem.

0
Obrázek uživatele Michel.T1
před 3 měsíci Michel.T1

Myslíte, že lučinu zvládl i fermentor? Mám konkrétně na mysli Kuvings.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 7 - 5


Přidat příspěvek