Lněný olej

0
Obrázek uživatele karča
před 3 roky karča

Koupila jsem si lněný olej omylem, v domnění, že prospívá pleti... Měl to být konopný. Přesto tento lněný užívám každé ráno a večer na lačno spolu s dcerkou a taky jí tím potírám ekzém. Máte s tímto olejem někdo nějakou zkušenost, popř. i s jeho přidáváním do potravin? Nebo zkušenost s konopným olejem a jinýma za studena lisovanýma olejema a jejich vlivem na zdraví?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Nemáte někdo vyzkoušený olej z hroznových jader? Zaujal mě včera v obchodě, když jsem si šla pro olivový. Ráda bych o něm vysondovala co nejvíc a jestli je prospěšnější i než ten olivový?

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 3 roky Mritamira

Lneny olej ma dvakrat vice Omega-3 a Omega-6 nez rybi tuk! Nesmi se ale zahrivat. Takze bud ho davat do salatu nebo do pomazanek. Lneny olej lze uspesne pouzivat pri leceni koznych nemoci. Ma zklidnujici a hojive ucinky. Lneny olej pomaha spravnemu formovani mozku u plodu behem tehotenstvi. Takze takovy maly zazrak:o)

0
před 3 roky Vendula

Lněný olej se dá využít podobně jako olivový (do salátů) a naopak od olivového výborně snáší vysoké teploty, proto se dá použít i na smažení!!!

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 3 roky Jana H.

tak teď nějak nechápu jak to vlastně s tím lněným olejem je...Mritamira píše, že se nesmí zahřívat, Vendula naopak, že je vhodný na smažení...

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 3 roky Mritamira

Evidentne Vendula plete lneny olej ze sezamovym olejem. Sezamovy olej se vyznacuje svoji rezistentnosti k vysokym teplotam. Sezamovy olej se pouziva na smazeni. Sezamovy olej ma i vynikajici ucinky jako UV ochrana, takze ho lze pouzit i misto opalovaciho kremu.

0
Obrázek uživatele karča
před 3 roky karča

Tak to je dobře. Lněný jsem dobrala a zakoupila sezamový. Budu ho mazat i užívat i smažit.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

karča: já jsem sezamový koupila včera (vložila jsem ho i do databáze) a opravdu je podle všeho velmi vhodný ke smažení - oproti lněnému. Koupila jsem právě i ten z hroznových jader a ještě dýňový olej - nemáte někdo zkušenosti s nimi? Ty budou ale asi spíše do studené kuchyně (salátů...), že?

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 3 roky Mritamira

Olej z hroznovych jader ma vysokou koncentraci nenasycenych esencialnich mastnych kyselin. Obsahuje 78% kyseliny linolenove. Pomaha pri krecovych zilach, zvysuje elasticitu a pruchodnost cev. Prirodni antioxidant. Lze ho vtirat do pokozky (krecove zily) a pridavat do kosmetiky (masky, kremy). Vnitrne ho lze tez uspesne uzivat. Bud par kapek na lzicku samotny nebo do salatu.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Na xichtík ho mazat určitě nebudu, to by ho byla škoda, ale budu ho teda používat úplně stejně jako panenský olivový;-)

0
Obrázek uživatele karča
před 3 roky karča

Olej z pecek hroznového vína:
Tento olej za studena lisovaný je bohatý především na procyamidin (účinná hojivá složka). Jeho určení je především pro kosmetické účely. Hojivé vlastnosti se velmi pozitivně projeví především při ošetření drobných povrchových ranek.

Dýňový olej:
Vynikající zdroj zinku a nenasycených mastných kyselin. Doporučuje se pro posílení krevního oběhu a při kazivosti zubů. Obsahuje pro tělo nepostradatelné nenasycené mastné kyseliny a stopové prvky - zejména zinek - který má protiplísňové a čistící schopnosti v organizmu a slouží jako jedna z prevencí proti zhoubnému bujení i nemocech prostaty. Má výraznou chuť a krásnou zelenou barvu. Udělejte si salát s opraženými dýňovými semínky a pokapte dýňovým olejem a umeoctem. Při padání vlasů si udělejte zábal s dýňovým olejem a a při lámavosti nehtů vtírejte olej do nehtových lůžek. Pokud chcete udělat výživný balzám celé kůži, vmasírujte si olej do vlhké pokožky po celém těle, též při herpesu i lupence.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

karča: super, snad jsem tedy koupí neprohloupila:-) i když je ten hroznový spíše kosmetickou pomůckou, určitě ho budu kapat třeba do salátu, podle chuti a vůně tomu dá myslím nový rozměr a udělá možná víc užitku uvnitř než na těle:)

http://www.vitalia.cz/clanky/repkovy-olej/
Ono každou chvíli je na výslunní jiný druh oleje:-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Co vlastně znamená, když je ve složení napsáno nízkoerukový?

0
před 3 roky Karina

Koupila jsem hroznový olej v Polsku v Auchanu litr za cca 180 Kč, na štítku je napsáno, že lze používat za studena i na: "bezpachové" smažení. Zkusila jsem to tedy. Musím přiznat, že tak dobré filé jsem ještě nejedla, při smažení to úžasně vonělo a olej se vůbec nepřepaluje. Je to sice drahé, ale pokud má někdo zdravotní problémy a nemůže vůbec přepalené tuky, tak vřele doporučuji.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Bezpachové smažení jsem ještě neslyšela:) Co to znamená? Je to jako za nižší teploty?

0
Obrázek uživatele scorpion
před 3 roky scorpion

Nízkoerukový olej je získáván z odrůdy s nízkým obsahem údajně prokazatelně škodlivé erukové kyseliny tj. mononenasycené mastné kyseliny omega-9 (n-9 MUFA).

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Kyselina eruková je docela průšvihová mastná kyselina, protože má tendenci se usazovat přednostně v srdeční tkáni a může se hodně podílet na poškození kardiovaskulárního systému. Pro koumáky- zadejte "erucic acid" nebo "rapeseed oil" na webu www.inchem.cz. Se vůbec divím, že tenhle technický olej (míněno řepkový) je jedlý.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Takže když mám na té láhvi psáno nízkoerukový, je to spíše pozitivum:)

0
před 8 měsíci simona

dobrý den
Může nějak uškodit prošlý lněný olej ale pouze při VNĚJŠÍM použití??
děkuji

0
před 8 měsíci Vitarian

simona:  prošlý lněný olej je známý pod názvem fermež, používal se na ředění barev, chutná to příšerně hořce a je to celkem jed.

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 8 měsíci alena.prchlikova@

Já si myslím, že lněný olej se má používat pouze jako doplněk v syrovém stavu, tak se nejlépe využijí jeho prospěšné kyseliny. Musí se uchovávat v chladu, po otevření rychle zase uzavřít, chránit ho před světlem. Rychle se přítomností kyslíku kazí a pak smrdí, a je velice nebezpečný, má karcinogenní účinky. Ty má mít i olej, který ještě nepáchne, ale je již starší, protože tento olej se velice rychle kazí. Nevím, jestli je vhodné si s ním potírat kůži, na vzduchu, za přítomnosti kyslíku se jeho oxidační vlastnosti zhoršují, také tuhne, já bych tedy nepotírala. Když už používat lněný olej, tak opravdu jen čerstvý do salátů nebo pomazánek.Ještě k fermeži, ta se vyrábí, jak mi říká manžel, tepelnou úpravou lněného oleje, je dost nebezpečná, používá se hlavně na různé nátěry. Musí se s ní opatrně, hadr namočený fermeží se může i sám vznítit. Prošlý jedlý olej zapáchá, ten je nejlepší ihned zlikvidovat.

0
před 3 týdny Václava

Už taky nevím co je nejlepší roztrhl se pytel reklam s nej nej lepším.Včera zase mluvili a nabádali k vrácení se k sádlu.Na smažení to nejlepší a nejchutnější!

0
před 3 týdny Magda

jezme,vsechno co,telo zada a je to,na co mame chut.

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 týdny Danah

Magdo, tohle bych netvrdila. V dnesni dobe jedove, kdy vetsina potravin je prumyslove vyrobenych nebo upravenych a jsou vylozene nezdrave. 

0
před 3 týdny Jarka

Nevím ošetřené obchodě n zahradě stečou vody s polí práškují a spodní vody humus moc se o všem mluví.Koukej jdeš na  wc mytými rukami uchopíš kliku které se za tu dobu třeba v centrech chytl xxx lidí víš co mají za nemoc,

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 2 + 11


Přidat příspěvek