Lepek

0
před 8 lety Jiří Janíček

Dobrý den, některá éčka údajně obsahují/potenciálně mohou obsahovat lepek (gluten) (hlavně 14XX - pšeničné nebo nespecifikované modifikované škroby), tudíž je nemohou jíst osoby alergické na lepek (celiaci, nemocní alergií na lepek či Duhringovou chorobou). Pokud byste rozšiřovali seznam i nad číslo 1000, tyto látky by se měly asi taky nějak označit - jako nevhodné pro osoby trpící výše uvedenými nemocemi. S pozdravem Jiří Janíček

0
před 8 lety Webmaster

Hezký den, máte dobrý nápad a do budoucna ho zkusíme na náš web zařadit. Pro celiaky a pro všechny, kteří se musí nebo chtějí mít napozoru co jedí připravujeme nový web, který zde brzy představíme. Ještě jednou díky za Vaši reakci.

0
před 8 lety Patricie

Zdravím a připojuji se k obohacení seznamu a specifikaci konrétních E-ček, která jsou pro celiaky nebezpečná. Je zcela běžné, že výrobci, kteří mají povinnost uvádět obsah alergenů(tedy i lepku) dosud nerozlišují modifikovaný škrob na kukuřičný a pčeničný ale spokojí se s konstatováním pouze "modifikovaný". To za situace, kdy dnes je 4% bezlepkářů a dalších 6% o tom neví !!! Děkuji webmasterovi za slíbené zařazení této problematiky do jinak super přehledného webu o Ečkách. Patricie

0
před 8 lety Milan

Taktéž se přikláním k tomu, obohatit seznam éček o značku (např. přeškrtnutého klasu), stejně jako je tomu v případě značky živočišného původu, způsobují alergie, atd. My celiaci bychom byli vděčni.

0
před 8 lety Lenka

Zdravím, také bych uvítala seznam éček obsahujících lepek. Celiakii mi diagnostikovali v létě, tak se pořád učím. Lenka

0
před 8 lety 110

Y

0
před 8 lety Dětinský

V obchodě nabízejí bezlepkovou šunku. Snad každá šunka je bezlepková? Může mi to někdo vysvětlit?

0
před 8 lety iveta

Pane Detinsky, bohuzel dnes nekteri vyrobci pridavaji do masnych vyrobku i mouku :( Takze ne kazda sunka muze byt bezlepkova, ale obecne pokud si budete vybirat sunky vyssi kvality u kvalitnich vyrobcu, tak by tam mouka byt nemela (snad teda)

0
před 8 lety Martina

To detinsky: Do sunky se obvykle pridava pro spojeni i skrob, ktery muze pochazet z psenice (tedy obsahuje lepek). Pro ostatni: problem je, ze E kody se nedavaji skrobum podle puvodu (tedy zda je z kukurice ci z psenice), ale podle typu modifikace. Napriklad E1422 - adipát zesíťovaného škrobu. Modifikace může být provedena z kukuřičného škrobu, pšeničného, bramborového i tapiokového. To by měl uvést výrobce na obale. Pokud tedy na obale není uvedeno, ze výrobek obsahuje lepek, potom modifikovane skroby jsou jineho nez psenicneho puvodu

0
před 8 lety iveta

Tak dnes jsme delali ve skole zkousku Lugolovym roztokem na pritomnost skrobu v masnych vyrobcich - v sunkach nejvyssi kvality(Interspar) opravdu nebyl..:)

0
před 8 lety jana

Mohu se zeptat na názor na lepek poněkud z jiného soudku? Vegetariánům je doporučován jako zdroj rostlinné bílkoviny tzv. seitan-výrobek z pšeničné mouky. Jde prakticky o čistý lepek. Jak se zdravý organismus s touto surovinou vyrovnává, když mnozí z nás jsou na lepek alergičtí. Je seitan opravdu zdravou potravinou?

0
před 8 lety iveta

to ze je spousta lidi na lepek alergickych (lepe receno - nejedna se o alergii,ale o intoleranci, alergicti muzete byt na obilniny) neznamena, ze neni zdravy... mam kamarada ktery je alergicky na cesnek a to take snad neznamena ze by byl cesnek nezdravy. jde proste o to ze u urcitych lidi vyvolava urcite problemy.

0
před 8 lety iveta

na vegetarian.blog.cz jsem se docetla ze cituji: Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky. Pšenice obsahuje asi 10% bílkovin. Lepek ve spojení se škrobem je pro náš trávící systém poněkud problematický. Pokud jej ale upravíme jako bílkovinný koncentrát - nazvaný seitan, jeho trávení probíhá převážně v žaludku. Takto upravený lepek je velmi výživný a snadno stravitelný. Seitan tedy není vhodný pro bezlepkovou dietu. a na zeny.cz : Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky, která se připravuje vymytím škrobu z pšeničné mouky (to jsem nasla po zadani hesla seitan do vyhledavace Google takze je to patrne o.k....ale nahrazka masa...no myslim, ze maso je teda lepsi..

0
před 7 lety Dita

Chtěla jsem se zeptat, zda někdo nemáte receptík na bezlepkové vánoční cukroví, zaručeně vyzkoušené a pochopitelně dobré :), mám ráda slepovaný kolečka, a tak mě napadlo tam dát místo mouky mouku z kukuřice, ale moc se mi nechce riskovat hodiny práce, abych pak zjistila, že se to nedá jíst, a skončilo by to v koši, jestliže máte nějakej jednoduchý recept budu za ně moc ráda

0
před 7 lety Hana

Recept na sušenky 12 dkg cukru moučky, 10 dkg solamylu, 1 vejce, 10 dkg maizeny, 10 dkg másla, 2 lžíce mléka, 7 dkg bezlepkové mouky, 1/2 prášku do pečiva Cukr, vejce a tuk utřeme, přidáme mouku, škrob a mléko a prášek do pečiva. Z dobře propracovaného těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.

0
před 7 lety Hana

bábovka z pudinku 4 vejce, 5 balíčků vanilkového pudinku, 250 g cukru moučky, 1 hera, 5 dkg hladké sojové mouky 1/2 prášku do pečiva Ušleháme 4 celá vejce s cukrem, přidáme sojovou mouku a pudinkové prášky s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme rozpuštěný, ale vlahý tuk. Plníme do vymazané, sojovou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě při 150°C Na zkoušku zapíchnout špejli. Když se nelepí těsto je bábovka upečená.

0
před 7 lety Hana

Dort Malakov 2 balíčky bezlepkových piškotů 100 g másla, 1/2 l mléka, 100 g cukru moučky, 1 vanilkový pudink, 250g měkkého tvarohu, 1 broskový kompot nebo jiný, vanilkový cukr, mandle šlehačkaUvařžíme pudink. Do vlažného zašleháme máslo, cukr a tvaroh. Dortovou formu vyložíme alobalem, na dno sroivnáme piškoty, pokapeme šťávou z kompotu dáme broskve a krém a opakujeme. ovrch zakončíme piškoty, pokapeme šťávou a dáme přes noc uležet do lednice. Před podáváním ozdrobíme ščlehačkou a mandlemi. Dobrou chuť

0
před 7 lety Dita

Děkuji za receptíky, určitě vyzkouším,

0
před 7 lety Zuzka K.

Dobrý den, co mohu jedině vřele doporučit jako rychlou snídani či svačinu jsou palačinky ze Solamylu. Velice jednoduchá a rychlá příprava podobná palačinkám z mouky. Standartně se smíchá vajíčko, mléko, solamyl a špetka soli do řidkého těsta, dle potřeby. S těstem se celke dobře pracuje a nelepí se na pánev. Dobou chuť všem bezlepkářům :)

0
před 7 lety Zuzka K.

Dobrý den, co mohu jedině vřele doporučit jako rychlou snídani či svačinu jsou palačinky ze Solamylu. Velice jednoduchá a rychlá příprava podobná palačinkám z mouky. Standartně se smíchá vajíčko, mléko, solamyl a špetka soli do řidkého těsta, dle potřeby. S těstem se celke dobře pracuje a nelepí se na pánev. Dobou chuť všem bezlepkářům :)

0
před 7 lety Dita

super stránky jsou www.ivako.cz zdraví Dita

0
před 7 lety Martin

Praskovy cukr ani prasek do peciva nemusi byt bezlepkovy.

0
před 7 lety Kuře

zdravím, škrob získaný z pšenice neobsahuje žádný lepek, ten je v technologickém procesu výroby škrobu odstraňován vypíráním..každopádně bych konzumaci škrobu příliš nedoporučovala - po ničem se snad netloustne lépe :)

0
před 7 lety Martina

Kuře, s tím souhlasím, nicmene pokud vim, maji vyrobci povinnost, pokud pouzili ve svem vyrobku psenicny skrob, oznacit tento vyrobek jako alergenni. Rozhodne neni psenicny skrob dle platne legislativy ve vyjimkach (aspon pokud vim). Mimochodem o technologii vyroby skrobu neco malo vim, a nemyslim si, ze by se veskery lepek opravdu odstranil vsechen tak, aby se dalo zarucit, ze lidem s celiakii neublizi :-(

0
před 7 lety Kuře

Rozumím vašim obavám, lepek se odstraňuje vypíráním, slyšela jsem, že by ovšem nemusely být odstraněny všechny frakce prolaminu. Ale minule jsem zapomněla uvést ještě jednu důležitou věc a to, že pšeničné škrobové zrno není vhodné pro modifikaci. Je totiž obaleno vrstvičkou bílkoviny tzv. matrix, která zabraňuje průchodu modifikační látky a velmi modifikaci ztěžuje. Výroba pšeničného modifikovaného škrobu je tedy velmi náročná jak na provedení tak i na náklady. Jinak se škroby používají do potravin jako zahušťovadla většinou u levných výrobků. Jestli chcete mít 100%jistotu tak si nic s nimi vůbec nekupujte.

0
před 7 lety Iva

Již třetím rokem máme doma celiaka.Naučila jsem se péct buchty i cukroví.Nemám speciální recepty, používám ty běžné, jen vyměním mouku pšeničnou za bezlepkovou a dávám pozor i na bezlepkové přísady jako je prášek do pečiva, čokoláda na vaření apod. Je to o praxi, bezlepkové těsta mají jinou konzistenci a proto dávky přísad upravuji podle "oka" a málokdy je poznat,že jde o cukroví bezlekové, snad je o něco křehčí.

0
před 7 lety Martin

Dobrý den, nepatřím sice mezi celiaky, ale nedávno jsem se setkal s paní, která vytvořila "jablečnou mouku", určenou právě pro celiaky. A rád bych jí pomohl s rozšířením povědomí o této mouce. Jeden balíček stačí např. na upečení dortového korpusu. Výsledek je vždy sladký bez přidávání cekru. Ochutit můžete čímkoli. Dotyčný výrobek je samozřejmě testovaný a dotyčná paní získala i vlastní značku. Jsem přesvědčen, že jablečná mouka může zpestřit váš jídelníček. Na tuto stránku jsem se dostal náhodou, ale snad to někoho z vás osloví. V případě zájmu o další informace mohu předat kontakt (samozřejmě po dohodě s autorkou nápadu).

0
před 7 lety Monika Žídková

Dobrý den,mám takový guláš mezi modifikovanými škroby celou dobu nekupuju 1422modifikovaný škrob a tatka mi koupil šunku byla psána bez lepku ale obsahovala tento škrob tak vůbec nevím jak to je?poradí mi někdo?díky s pozdavem Monika.

0
před 7 lety Petr

I známí odborníci na bezlepkovou dietu se disluzi na téma škroby vyhýbají. Nikde jsem nenašel zcela jednoznačnou odpověď. Převládá názor, že obsah lepku v zahušťovadlech je minimální, takže bezpečný. Na to, že výrobci mají povinnost informovat nespoléhám, ale z praxe vím, že trochu nekontrolavaného např. kečupu nikomu v rodině s celiakií problémy nedělá...I na italských výrobcích, kteří jsou asi v sortimentu nejdál, se uvádí : Obsah glutenu 0,015 mg..

0
před 7 lety Martina

Pro Moniku: E1422 neznamena, ze je skrob s lepkem.E1422 znamena acetylovany skrobovy adipat. Coz znamena, ze zakladni skrobove jednotky jsou spojene pres kyselinu adipovou a volne COOH skupiny jsou acetylovany. O vyskytu lepku to vubec nic nevypovida. Je to o zpusobu "zesiteni", ktere propujcuje urcite vlastnosti odlisne od nativniho skrobu. Obecne ale muze byt vyroben jak z kukuricneho, bramboroveho, tak psenicneho skrobu. Nicmene, z financnich a technologickych duvodu se vetsinou psenicny skrob nepouziva. Je tedy potreba divat se na doplnujici informace. Jako je seznam alergenu nebo zda je u nazvu skrobu uveden i zdroj

0
před 7 lety Martina

Pro Moniku: E1422 neznamena, ze je skrob s lepkem.E1422 znamena acetylovany skrobovy adipat. Coz znamena, ze zakladni skrobove jednotky jsou spojene pres kyselinu adipovou a volne COOH skupiny jsou acetylovany. O vyskytu lepku to vubec nic nevypovida. Je to o zpusobu "zesiteni", ktere propujcuje urcite vlastnosti odlisne od nativniho skrobu. Obecne ale muze byt vyroben jak z kukuricneho, bramboroveho, tak psenicneho skrobu. Nicmene, z financnich a technologickych duvodu se vetsinou psenicny skrob nepouziva. Je tedy potreba divat se na doplnujici informace. Jako je seznam alergenu nebo zda je u nazvu skrobu uveden i zdroj

0
před 7 lety Monika

Díky Martino.

0
před 7 lety Marie

Dobrý den, ráda bych si koupila jablečnou mouku. Pokud někdo ví kde by se dala objednat, budu velice ráda za informaci. Děkuji a přeji všem hezké velikonoce. Marie

0
před 7 lety Martin

Dobrý den, hlavně paní Marii, která má zájem o jablečnou mouku. Můj krátký příspěvek o ní jsem psal 3.2. 2010. Dovoluji si tedy uvést své číslo, na které mi můžete volat a pak vám předám kontakt na dotyčnou paní, která jablečnou mouku vymyslela. Jistě pochopíte, že zatím nechci dávat kontakt rovnou na ni. Mé číslo - 602 184 250 Martin

0
před 7 lety Menethil

Pan google pomůže výrobce jablečné mouky: Jana Butalová Luční 339, 39155 Chýnov tel.: 720222359 butalova.jana@seznam.cz webové stránky [url]http://www.jablecnamouka.cz/kontakty/[/url]

0
před 7 lety Zuzka

Dobrý den, máte někdo nějaký dobrý recept na nějaké nepečené sladkosti pro celiaka? Nějaké čokoládové nebo kokosové?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Celkem slušně a solidně vypracovaná datábáze bezlepkových potravin a výrobků je zde: http://www.potravinybezlepku.cz/
Často do ní nahlížím i já, když chci nějakou bezlepkovou baštu, tak z toho vyberu a nahradím suroviny za ty s lepkem;-)

0
0
před 2 roky tutti

Kubo, to je ale blbost, co? Všichni ti alergici a nemocní díky přešlechtěným pšeničným zrůdám si hrají na módní výstřelky.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 - 1


Přidat příspěvek