Konzervování marmelád, šťáv,...

0
Obrázek uživatele jitkaadamcova
před 3 roky jitkaadamcova

Dobrý den,
čím konzervujete marmelády aby byly bez éček? Jde to vůbec? V obchodech jsou jen sorbany a podobně ne moc dobré věci. Díky

1
Obrázek uživatele Lucka
0
Obrázek uživatele Dalibor
před 3 roky Dalibor

Babička vždy dávala pektin... :-)

1
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Já používám Pektogel, ten je podle mě bez žádných škodlivin. Jediná nevýhodou mého zavařování může pro někoho být v tom, že používám klasický cukr. Ale myslím, že ta trocha sladké marmelády nám neuškodí, vždyť si dáváme lžičku...Ovoce mám své vlastní, chemie žádná. Zavařovat bez cukru a pak ovoce sterilovat by mě vůbec nenapadlo, tam už přece nemůže vůbec nic zůstat, ani chuť ani vitamíny. Zrovna včera jsem můj postup popsala pro zákazníky, kteří začali kupovat přípravky na zavařování. Já tedy prodávám pouze Pektogel, ostatní ať si koupí v marketu. Ale oni bývají nakonec spokojeni :-)adresa stránek - dortiky.happz.cz

0
Obrázek uživatele jitkaadamcova
před 3 roky jitkaadamcova

Děkuju za rady, pektin určitě zkusím. Jestli to dobře chápu potom to dost zhoustne, takže na šťávu by to asi nešlo že? A potom raději ještě sterilovat, pro jistotu počítám :-) Ptala jsem se tchýně jak zavařuje, ta právě používá petoly, sorbany atd.... takže jsem trochu bezradná.

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Já jsem svůj postup napsala hodně podrobně na svých stránkách. Cukr mi připadá lepší než chemické látky, těm se snažím vyhýbat. Já vidím dvě řešení, buď použijeme cukr a to v množství 1 kg připraveného ovoce, tedy bez pecek a podobně, na 1 kg cukru. Pak se nám nic nezkazí a také se vyhneme chemii. Anebo dát méně cukru nebo třeba žádný, a pak musíme sterilovat. Někdo přidává kyseliu citronovou, ale ta má sice nějaký konzervační účinek, ale sama to nezachrání. Ovoce obsahuje hodně vody, ta pak dělá neplechu a může dojít ke zkažení výrobků. Bez cukru zavářím, či spíše peču povidla, dlouho, asi 5-6 hodin, voda se odpaří a povidla vydrží dlouho. Jsou výborná. Ještě ke šťávě, dělávám ji stejně jako džemy, ovocnou šťávu povařím asi 10 minut, pak přidám cukr, opět 5 minut vařím a podle druhu ovoce trochu kyseliny citronové, protože se při použití výrobek ředí, tak aby to mělo nakyslou chuť. Po povaření plním do sklenic a uzavřu. Tam není potřeba přidávat žádný želírovací přípravek.

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Ještě mě napadlo v souvisti s cukrem, kdo ho nechce použít, pak lze ovoce zmrazit po menších dávkách a pak podle potřeby zmzlé vložit do hrnce a povařit, dochutit podle potřeby, třeba medem, třtinovým cukrem nebo nechat jen tak. Povařením se také zahustí, vydrží ale jen pár dní. Nevýhodou je, že přijdeme o nějaké vitamíny a také se změní chuť ovoce.Někomu to nemusí vadit, záleží na tom, jaké má kdo požadavky.

0
Obrázek uživatele simkovaveruna
před 4 měsíci simkovaveruna

Prosím kolik Pektogelu (z toho 40g pytlíku) používáte na kilo ovoce? Babička mi radila že prý na dvě kila ovoce stačí jen půl pytlíku pektogelu? co vy? Děkuji Verča

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 4 měsíci alena.prchlikova@

Já dávám 1 kg ovoce, 1 kg cukru a 1 sáček pektogelu. A třeba na třešně nebo jiné méně výrazné ovoce ještě 1 lžičku kyseliny citronové. Můžete se podívat na můj postup na mé stránky, adresa je dortiky.happz.cz.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 4 měsíci Slunew

záleží na sladkosti ovoce 1 kg cukru na 1 kg ovoce je až zbytečně moc. Pokud se dá méně cukru a bojíte se, že nastane dříve "kažení" je možné přidat kys.citrónovou a nebo šťávu z citrónu, záleží jak moc chcete čistě přírodní suroviny. pokud použijete méně želírovacího cukru (pektogelu) je potřeba déle vařit (více odpařit vody).

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 - 3


Přidat příspěvek