Kombucha

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

ahoj, konzumujete někdo pravidelně kombuchu? My si ji vypěstovali a teď vypiju tak 1 litr kombuchy týdně. Docela mi to upravilo trávení a nemůžu si ji vynachválit. Jaké jsou vaše zkušenosti?

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Kombucha je alespoň pro mě příkladem rčení "čím hůř to chutná, tím je to zdravější" :-))

Tak říkám to samozřejmě s nadsázkou, ale vybavil se mi první moment, kdy jsem si ji v jedné čajovně objednal, netušíc co to je a pořádně si loknul... Uff, no, jak to říct, byla to síla :-))) Od té doby jsem ji měl asi ještě 2x, ale nemůžu říct, že bych si na ni pochutnal... Existuje nějaký způsob jak tomu dodat "lidskou" chuť (tedy alespoň pro mě) ?

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

já teda s konzumací kombuchy problém nemám. mě docela i chutná. i když je fakt že kupovaná je nic moc, děláme domácí. přidám recept :-)

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

Bud koupíte přímo houbu nebo si koupíte nápoj kombuchy a nalijete si tak 2dcl a necháte stát v teple. za pár dnů se bude v kombuše tvořit houba - i malá vlákýnka. necháme tak týden. Potom se připraví slazený zelený nebo černý (mě chutná více ze zeleného)čaj (asi 80 g cukru na litr čaje a 2 - 3 sáčky na litr), nalije se do větší nádoby se širokým hrdlem, po vychladnutí na pokojovou teplotu se do něj vloží čajová houba (vlákna). Dobře se osvědčila skleněná třílitrová zavařovací láhev. Otvor je lépe překrýt látkou či papírovým ubrouskem a v místnosti, kde nevzniká mnoho pachů.

Nechá se tak 8 dnů při pokojové teplotě. První tak 2 - 3 várky jsou slabší, ale houba se postupně rozroste a pak je to síla :-)))

případné dotazy ráda zodpovím

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Před těhotenstvími jsem kombuchu taky pila pravidelně, dělala jsem si ji doma sama a nemůžu než chválit. Jak píšeš, taky mi to výborně srovnalo trávení a i celkově jsem se cítila líp.
Frodiku, možná zkus někdy doma vyrobený čaj z kombuchy, určitě bude chutnat jinak. Já bych tu chuť přirovnala k ne příliš zralému burčáku :-) Ale člověk si zvykne a po čase to už chutná.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Alča: No tak to bude ono - nepiju alkohol, takže ani cokoli zkvašeného mi vůbec nechutná (řečeno slušně). A je fakt, že kombucha je tomu svým způsobem chuťově podobná, jak píšeš.

Taky je fakt, že jsem ji pil jenom z jednoho zdroje, takže ji dám šanci ještě jednou a uvidíme. Kdyžtak sem pak napíšu jak to dopadlo :-)

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

frodiku, tak ona ta kombucha se dá pít už po 3 dnech, kdy ale ještě není rozložen všechen cukr, takže není tak "zkvašená" a kyselá, tak ji zkus už ten třetí den :-) nějaké vitamíny tam už budou ale bude chuťově přijatelnější :-)

0
před 6 lety Lucia

No, já ji měla jednou v čajovně zatím a mohu říct, že to je snad jedinej nápoj v kterém jsem našla absolutně všechny chutě :D včetně těch neoblíbených :D Přesto má své kouzlo a jistě si ji ještě dám :)

0
Obrázek uživatele Amanita@
před 5 lety Amanita@

Pamatuji si ze jsme doma kombuchu meli, kdyz jsem byla mala.
Houba se da tedy vypestovat i z toho napoje v PET lahvi?
Asi to zkusim, chci si pripomenout tu chut :)

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

my si houbu vypěstovali normálně z toho nápoje ;-) na netu je dost návodů, jak na to ;-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Chtěla bych se zeptat, mám už docela dlouho doma násadu taky, ne že by nějak moc rostla (nevím proč, ale moc se nezvětšuje) ačkoliv nápoj z ní je ok. Jelikož potřebuje cukr, jedinou vhodnější náhradou za bílý je asi pouze třtinový, ale zkoušel jste někdo třeba i se stévií, medem nebo něčím zdravější? Fungovalo by to vůbec?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

A co dělat, když se na houbičce z povrchu udělala jako že plíseň? Mohlo to být malým množstvím cukru? Teď už je snad ale zase dobrá.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

Lucko, kombucha přes zimu neroste... Nám vždycky začne pracovat a růst až tak v dubnu a k zimnímu spánku se ukládá kolem října/listopadu.
Opravdu je to plíseň nám občas udělá fleky, ale ty jsou podle mě způsobeny kofeinem v čaji...

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Taky jsem měla jednu dobu "kombuchovou éru", kdy jsem ji dělala a pila jak vzteklá, než mě to přešlo a vyhodila jsem ji. Měla jsem houbu od kamarádky a začínala jsem s tím přes zimu. Množit se množila, neusnula:-), ale první várka mi taky zplesnivěla, tak jsem ji vyhodila a začla znovu. Dodnes nevím, čím to bylo, možná tím, že láhev byla přikrytá talířem. Od té doby jsem už přikrývala prodyšnou látkou a ok. Dělala jsem s třtinovým cukrem, což se pěkně prodražilo. Také je prý nejlepší používat sypaný čaj, než sáčkový, ale do toho bych fakt nešla:-))

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

No já teď dělám sice ze sáčkových, ale těch lepších značek, ne úplně ty nejhnusnější, občas i z toho sypaného. Právě ten cukr no, třtinový se hodně prodraží, protože se ho přidává docela dost, tak bohužel používám i bílý, ale kdyby to šlo třeba s medem, bylo by to super, bojím se to ale zase zkoušet, protože přece jen med není úplně totéž co cukr.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

no, já bych to s medem nedělala, tak odvážná nejsem:-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Práávě:) taky se bojím:)

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

s medem to jde naprosto stejně. a bílý cukr můžete klidně používat... houba stejně většinu cukru sežere, takže ho tam zůstane málo... a pokud se vám zdá moc sladká, tak ji prostě nechte a jeden, dva dny déle luhovat ;-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jo? Tak to je super, zkusím to tedy s medem hned při příští várce:) Vím sice, že houba cukr sežere, ale přece jen vědomí, že nakrmím i tu houbu zdravě... :D A když to půjde a nezačne mi zase plesnivět, budeme medovat střídavě s klasickým cukrem:)

0
před 4 roky ALVe

Nic příšernějšího jsem ještě nepila ani nejedla.
Ani žaludeční čaj nebyl tak odporný. Dal se vypít s ucpaným nosem. Ale tohle cítíte ještě 2 min. po pozření. Měla jsem co dělat, abych to nevyklopila.
Mám - li si vybrat kombucha nebo pavilon hrochů, tak hroši jednoznačně vítězí.

0
před 3 roky Janka

Ahoj já piji carpe diem kombuchu a mohu si ji jen chválit. Výborně mi pomohla na zažívací problémy. Ale chce to pít kvalitní nápoje nebo si je dělat přímo doma. Mě se osvědčila tahle

0
před 3 roky Alíkček

Kombucha je jak víno, čím lépe připravená tím chutnější,..občas si jí koupím, i tu 2 litrovou, ale nedoporičuji ji vypít za den celou.Prodávají kombuchu upravenou v různých čajích...zelený i byliné čaje.Oblíbila jsem si ze zeleného a kopřivového čaje.Sama ji vyrobit neumím, a hlavně raději to nechám na odbornících.Zákal není na škodu.Chutná mi, jaký to má dopad na mé zdraví, ..?..zřejmě..dobrý.

0
před 2 roky brigit

Já ji pije asi měsíc. Ale na mne je to dost kyselo. A když beru do úvahy že trpím na přemýšlení žaludku tak nevím jestli ho mám pit.poradte díky

0
před 2 roky Věra Prachařová

chci se zeptat na kombuchu.Mám ji ve velké zavařovačce ,přikrytou plátýnkem, v černém sladkém čaji v kuchyni od 29,7 dnes je 3,8 a nic.čaj byl vlažný,když jsem kombuchu do něj vylela a co cukr nevážila jsem ho může mít na to vliv? 

0
před 11 měsíci Verča

nabídka kombuchy, lze zaslat i poštou - pište na email: coccinell.a@seznam.cz

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 + 10


Přidat příspěvek