Když maso, tak jaké ?

0
před 8 lety Rudolf

Nejsem vegetarián, ale vepřové nejím vůbec a hovězí maso svátečně. Počítal jsem, že v průměru mám kuřecí maso na jídelníčku tak dvakrát, třikrát do týdne. Zhruba jednou nebo dvakrát do týdne i rybu, většinou v podobě tuňáka. Když jsem se nad tím tak zamýšlel, tak je to v té dnešní době opravdu hrozné. Vepřové nejím z více důvodů, ale už jen představa jak "kvalitní" krmivo se asi dávám prasátkům, tak mě to rozhodně chuti na vepřové nedodá. Kuřecí maso je obecně bráno jako "zdravé" nebo spíše zdravější, jelikož se jedná o bílé maso, poměrně dietní. Ale stačí si jen uvědomit, že v běžném průmyslovém chovu to trvá 3 týdny od vylíhnutí kuřátka po jeho naporcování pro spotřebitele. Jak je asi možné, že kuře za 3 týdny dosáhne takové váhy a velikosti jako v běžném životě by dosáhlo za 2-3 měsíce ? No a nakonec ryby, také považovány za to zdravější, co si můžeme z masa dát. Nedávno jsem zaznamenal informaci, že v Tichém oceánu je plovoucí skládka o rozloze Španělska. Pro mě je to až nepředstavitelná velikost, ale je jasné, že oceánské proudy někam všechen ten odpad co se do moře vypouští, musí někam donést. Jak asi bude zdravá taková ryba, která v takovém moři plave. A nemusí zrovna plavat kolem této skládky. Vždyť si stačí uvědomit, že naprostá většina mražených ryb v našich skvělých supermarketech pochází z Číny. A všichni víme, jak Čína dbá na ekologii a kam asi všechny ty odpady z průmyslové výroby jdou ? Vše je bohužel podřízeno ceně a peníze hýbou světem. Je mi líto, že můj příspěvek vyznívá tak negativně, naopak bych byl rád, kdyby někdo k tématu přidal i něco pozitivního. Mě jen frustruje, že když už člověk chce sníst kousek masa, nemůže se zbavit pocitu, že si tím vlastně škodí. Vepřové vykrmené odpadky, kuřecí maso plné růstových hormonů a ryby vylovené z toxické vody.

0
před 8 lety Lenka

Zatím nejvíc věřím českému masu, nejlépe bio. Říká se, že u nás máme poměrně přísné normy.

0
před 8 lety soul

Při vyvážené stravě není vůbec nutné jíst maso.

0
před 8 lety Lendy

Zdravím, jednou za čas zabrouzdám po internetu a zírám. Ocitla jsem se na této stránce omylem. Je pravda, že stránky tohoto typu slouží lidu a každý má právo se vyjádřit. Jen odborníkům nestojí za řeč. Jsem převědčena , že maso českého původu je rozhodně zdravější než jakýkoliv výrobek z něj a při rozumné úpravě je zdrojem látek, které jsou čistější než v různých výživových doplňcíh K výživě zvířat... Vybalancované krmivo je základním předpokladem zisku zemědělce, jinak řečeno, jen málokdo z nás má tak vyváženou a zdravou stravu jako profesionákně vykrmené zdravé kuře (krmené podle fáze stáří).Bože, víte kolik stojí růstové hormony ? Lidi by měli více číst odbornou literaturu než psát po internetech. Kdo si myslí, že rostlinnou stravou nahradí všechny látky při dnešním stresu a pracovním vytížení, tak už vím , že je vegan s nedostatkem látek pro nervový systém. Kolik zásilek ovoce, zeleniny z třetích zemí projde zkouškami na cizorodé látky ? Mluvit o prasatech vykrmených odpadky ... snad doma atd. Lidi, s rozumem ... od všeho kousek.

0
před 8 lety iveta

souhlasím s Lendy.. jsem studentka zemědělské školy a neznalost lidí o této problematice je velká...k tomu vykrmovanému praseti-hospodářská zvířata chovaná pro naše žaludky má opravdu krmení tak vyšperkované, že by se asi spousta lidí divila.jo a ještě kuře je vykrmenné cca za 5-6 týdnů.. takže prosím lidi čtěte více odborných časopisů a méně bulváru..

0
před 7 lety Petra

Jak dlouho trvá vykrmit kuře, kdybych si ho chtěla chovat doma, trvalo by to tomu mému kuřeti déle než tomu ve velkochovu?

0
před 7 lety iveta

Petro, ve velkochovech se pouzivji specialne vyslechteni hybridi, kteri jsou slechteni na rychly rust, maji specificke podminky, specifickou vyzivu atd. proto jsou vykrmeni jiz za cca 5 tydnu.S domaci produkci je to trochu jinak.

0
před 7 lety bobo

Jezte co vám chutná,ale všechno s mírou jako naši předkové,neznali granule,nutriční hodnoty, a přesto se dožili vysokého věku.Ne všechno co radí odbornici na zdravou výživu je pravda.Jdu si dat chleba a škvarek,hezké Vánoce .

0
před 7 lety Rudolf

Bobo: nevím z čeho čerpáte své informace, ale rád bych Vás vyvedl z omylu, že naši předci se dožívali vysokého věku (v porovnání s dnešním vysokým věkem). O pár století dříve byl 50ti letý pán považován za starce. Hranice vysokého věku se za poslední století výrazně zvýšila. Nebo Vám snad přijde divné, že se v dnešní době dožívají lidé vcelku běžně 75, 80 let ? Neříkám, že to musí být dáno jejich zájmem o zdravou výživu, ale souhra faktorů více faktorů (z nichž jedním je zdravá výživa) to je.

0
před 7 lety Petra

Iveta: Právě proto, by mě zajímalo o kolik se tím krátí doba. jak dlouho trvá růst kuřeti normální cestou, aniž by bylo jakkoliv šlechtěné a krmeno driáky aby v co nejkratší době byla vyzrálá na prodejní pult bez všelijakejch "urychlovačů" na podporu růstu,

0
před 7 lety iveta

petro,to kure ale nedostava zadne dryaky ani urychlovce rustu, je to dano hlavne tim slechtenim..ve vyzive nedostava zadne dryaky,ale vyvazeny pomer vsech zivin, tak abc v urcite fazi rustu melo potrebny dostatek konkretnich zivin. drubez je rozdelena na nosnou pro produkci vajec a masnou pro produkci masa.vim o tom ze se da bezne koupit kure nebo vynesena slepice na produkci vajec.o masnem typu nevim..zkuste pohledat, kazdopadne napriklad vykrm kohouta nosneho typu trva cca 100 dni ,ale je u nej malo masa, mensi podil prsni svaloviny,ovsem kvalita masa je lepsi (nemelo by byt tak suche).

0
před 7 lety iveta

Rudolfe, samozrejme, ze urcity vliv na zvyseni hranice veku ma i vyziva, vetsi vliv vsak ma lekarska pece protoze zatim co pred 50 lety lide na infarkt vetsinou zemreli, dnes je lekarska veda dokaze zachranit a navic i vratit do bezneho zivota..

1
před 7 lety Leoš

Problém je trochu složitější. Kuře z velkochovu se chová cca do 42 dnů. Běžně se používají tři druhy směs krmiva po sobě, tedy s "věkem" kuřete se mění. První směs obsahuje i antibiotika. Do těchto krmiv se přidává i masokostní moučka. Poslední směs už by žádné látky, které by mohly zanechat v kuřeti rezidua, nejsou. Kuře se tedy má "v posledních dnech svého předlouhého života" vyčistit. Obdobně to je s prasaty. Masokostní moučka se vyrábí z odpadů vzniklých na jatkách a mrtvých uhynulých těl zvířat. Vyloučeny jsou např. mozek skotu, mícha, střeva apod. (Nařízení EU 1774/2002). Takže ta masokostní moučka svým způsobem koluje jako perpetuum mobile. Dále velkochovy jsou dnes horší koncentráků. Zvířata jsou bezostyšně mučena, podrobována úkonům jako uřezávání ocásků a vytrhávání zubů u prasat, uřezávání konce zobáků u slepic..., držena ve velice omezeném prostoru, který vůbec nerespektuje jejich přirozené chování a potřeby. Toto u těchto zvířat vyvolává stres, který se projevuje i na kvalitě jejich masa. Nemluvě o morálce. Asi by bylo lepší omezit spotřebu masa třeba 1 - 2 x za týden, preferovat bio maso nebo maso z pastvy (skot). Vzkaz pro Ivetu TO "VYŠPERKOVANÉ KRMIVO" SI SNĚZTE SAMA!!! PS. Znám několik veterinářů, z kterých se mi jeví většina jako ignoranti, tedy nedovzdělanci, a jako osoby, které ne vždy se snaží provádět dozor nad zvířaty a zpracováním potravin tak jak by měli. Těmto osobám dnes nevěřím a myslim si, že to samé platí i pro absolventy zemědělské fakulty.

0
před 7 lety iveta

Leosi - prvni odstavec - o tom co v nem pisete vim, avsak nevim co jste tim mel na mysli.ja jen odpovidala na odpoved Petry. O to, muceni - zalezi na tom jak to vezmete, duvodem toho proc se to dela je,aby pak zvirata netrpela dlouhodobe v pripadech kdy se napriklad slepice ozobavaji, eventuelne si vyzobavaji kloaky.¨, prasata si oziraji ocasky apod..s koncentraci zvirat je to problem..zkuste vse udelat bio tzn. snizeni koncentrace zvirat, tzn. nizsi produkce, z toho republiku nenasytite. Dalsi vec- netusim proc mi rikate,abych jedla krmivo. ale mohu Vam rict, ze pece o vyzivu zvirat je mnohdy vyssi nez pece o vyzivu lidi..(ti zemedelci, kteri je krmi, chteji,aby byla zvirata v dobre kondici a aby z nich meli uzitek, naklady na krmivo jsou nejvyysi polozka z celkovych nakladu). Dalsi vec - stejne jako mezi jinymi profesemi se ignoranti najdou, ale take se najdou lide, kteri svoji praci delaji svedomite.

0
před 7 lety ms

uf, tak nakonec by jeste mohly byt za urezavani zobaku a podobne radi... Opravdu si iveto myslis, ze by lidem uskodilo snizit konzumaci masa napr. na 1-2x tydne a misto masa z velkochovu konzumovat kvalitnejsi bio maso bez muceni zvirat? neco k zamysleni: Petr Vachler - Tiskovka - Světový den vegetariánství 2009 Chtěl bych „říci“ jen něco o číslech, které uvádějí nejrůznější zdroje. Představme si, že 6 000 kg mrkve, 4 000 kg jablek nebo 1 000 kg třešní může být vypěstováno na stejném množství země, která v současnosti produkuje ani ne 50 kg hovězího masa. Na jednu porci hovězího masa se spotřebuje přes 5000 litrů pitné vody. Vegetariánské, veganské, jídlo potřebuje o 90% méně spotřeby vody. Díky sektoru hospodářských zvířat vzniká 18% emisí z celkového množství skleníkových plynů a to je více, než způsobuje doprava. Některé zdroje hovoří až o 50%. Dochází i k znehodnocování půdy a vody, vzniká i 65% oxidu dusíku vzniklého v souvislosti s lidskou činností, který má 296-krát vyšší potenciál globálního oteplování než CO2. Většina ho pochází z chlévské mrvy, nemluvě o škodlivém metanu a amoniaku (čpavku), či sirovodíku, které vznikají též díky chovu zvířat. Hospodářská zvířata v současné době využívají 30% celkové pevniny na Zemi. Jedná se především o trvalé pastviny, ale i o 33% orné půdy, která je využívána pro pěstování krmiva pro dobytek. V této souvislosti ani nemluvě o degradaci půdy hnojivy a důsledky pro spodní a povrchové vody. Nestojí za úvahu, že 70% původních amazonských lesů bylo přeměněno na pastviny, že 95% produkce sóji, kvůli které se kácí pralesy je určena pro hospodářská zvířata ? Přes 60 % veškeré produkce obilnin je určeno pro výkrm hospodářských zvířat, což by uživilo kolem 3 miliard lidí. Různé studie tvrdí, že 3/4 mořských živočichů jsou už vyloveny, moře umírá. Navíc ani nejsme schopni odhadnout souvislosti se změnou mořské fauny. Do oběhu se dostává čím dál více hormonů, antibiotik, která zvířata dostávají za účelem vyšších zisků. Dotace v zemědělství podporují výrazně masný průmysl. Není to vše paradox ? V době kdy planeta začíná trpět nedostatkem vody, kdy se zhoršuje výrazně životní prostředí a oceány umírají, se zvyšuje dále „výroba“ masa díky rostoucímu počtu obyvatel. Vegetariánství a veganství je i o environmentálních souvislostech. V dnešní době hladoví 815 miliónů lidí, celých 17 % populace rozvojových zemí nemá co jíst. Planeta uživí šetrněji daleko více lidí vegetariánsky smýšlejících, než masný průmysl. Pro mne to nejsou jen čísla, ale především ochrana planety, či úcta k jakékoliv formě života, včetně nás samotných.

0
před 7 lety iveta

Prosim Vas, vy tady mluvite o svetove produkci, na ktere se ja podilim v podstate mizivou merou. Jak jsem uz zde nekde psala, preferujme ceske vyrobky z naseho regionu a ne dovazene vyrobky.Pak muzu jist maso a zaroven se nepodilet na tom co tam pisete. Ja jim maso - prase mame vlastni vykrmene, drubez- kupujeme kruty zase z malochovu..apod.

1
před 7 lety Kyslík

Děkuji Leošovi za kvalitní informace a ms za různá alarmující čísla. U těch bych jenom upozornil na aktuálnost - časem se mohou výrazně měnit. Na Ivetě se mi líbí, že se nebojí postavit většině a vždy se snaží o protiargumentaci. Diskuse je hrozně důležitá, nicméně přínos má pouze tehdy , pokud se nad argumenty toho druhého opravdu zamyslím, než je vyvrátím. Jen bych krátce reagoval na Ivetin poslední příspěvek: Skutečně si myslíš, že pokud si koupíš maso (cokoliv) doma v ČR, nepřispíváš tím ke světové spotřebě? Tak jsem totiž pochopil větu "Pak můžu jíst maso a zároveň se nepodílet na tom, co tam píšete." "... na které (světová produkce) se já podílím jen mizernou měrou" neboli efekt kapky v moři je skvělé téma, kterých bychom se ale příliš odklonili od původního tématu. Takže jen jednou větou: Vliv jedince na chování (tedy i spotřebu) celku je naprosto zásadní a jelikož to je vliv jediný, je i rozhodující. Nejde o skutečnou spotřebu, ale o způsob uvažování. Já osobně se držím Kantova kategorického imperativu. A poslední věc - zkusme se při konzumaci masa dívat i na jiné než zdravotní aspekty. Mám na mysli etické a environmentální hledisko. Vím, že už to zde bylo okrajově zmíněno, rád bych to ale zdůraznil. Přeji všem pěkný den :)

1
před 7 lety Markyta

Cítím to stejně jako ostatní enviromentalisté.Doporučuji kultovní film Baraka.Zrovna jím karbanátek z vepřového z malého chovu, z domácí zabiječky a půl tohoto prasete zpracováváme ve 3členné domácnosti už od května.Myslím, že kdyby každý jedl maso v takové míře jak my, ničemu by to neškodilo (krom kapes velkochovníků) a navíc by si spoustu lidí ušetřilo zdravotní problémy z příliš jednostranné, nebo tučné, nebo masové stravy.Takové maso jak máme my je dražší, ale nevadí, aspoň si ho víc vážíme a vychutnáme.

0
před 7 lety Petra

Iveta: děkuji za vysvětlení, a uvedení na pravou míru, co se týká konzumace masa, já dávám přednost potravinám typu brambory, těstoviny, rýže, a ne z důvodu, že bych tím bránila kácení stromů pro získání ploch na krmení dobytka, ale z důvodu, že masu moc neholduji, nemusím ho, a při představě, že by mě řezníci vraždili pro maso, mi naskakuje husí kůže, (mám štěstí, že jsem se narodila jako člověk, a nehrozí mi porážka), a myslím si, že je správný nakupovat potraviny českého původu, nejenom, že tím dáváme práci ostatním, ale podporujeme tím české zemědělství

0
před 7 lety Nikol

Paní Iveto, musím Vám říci, že jste mně pobavila. Pokud by každ člověk smýšlel jako vy, neboli "já nic, já muzikant" a "když přestanu jen já, tak to stejně nikomu nepomůže. Proč tedy vůbec začínat?". Z vašeho vystupování myslím, že jste inteligentní a vzdělaná žena, ale i přesto máte (moc se omlouvám) názory pětiletého dítěte. Navíc, myslíte si, že maso je v dnešní době zdravé? Mně je šestnáct let, maso téměř nejím již čtyři roky, a přesto jsem dorostla do více než průměrné všky, navštěvuji gymnázium, takže inteligenčně to nejspíš také neubírá, a navíc netrpím žádnou nemocí, která by se mohla jakkoli týkat toho, že jsem maso z jídelníčku vyloučila. Ne, nechci se povyšovat nad nikoho z Vás, kteří tuto diskuzi navštíví, pouze bych ráda podotkla, že výrazné omezení spotřeby masa opravdu není na škodu a jak mohu pozorovat na sobě, zdraví také neškodí. Víte, moje babička mi stále opakuje, že jíst se musí všechno a že jinak bude člověk nemocný. Bohožel, ale v tomto ohledu s ní nemohu souhlasit. A to z jednoho prostého důvodu, a to že všechny bílkoviny jsou ve své podstatě stejné a je tudíž jedno, zda-li je vypiji v mléce, dám si luštěniny nebo sním propečený plátek zabitého vepře. Je zde totiž i morální stránka celého problému, a to ta, že ta zvířata vlastně trpí zbytečně, jen rpotože Vy a Vám podobní potřebujete žaludek zasytit něčím, co ještě nedávno bučelo, chrochtalo, kdákalo, popřípadě plavalo v rybníku či oceánu. Omlouvám se, zda-li jsem se svým příspěvkem někoho dotkla, bohužel můj názor na věc je neměnný a i přesto, že se najde spousta lidí, kteří jej nechápou, snažím se tu "svoji" pravdu rozšiřovat. A neznamená to, že někomu chci tu "jeho" pravdu vzít, ale pouze jej informovat a dovést k zamyšlení nad problémem. A nyní doufám, že se mi to, alespoň trochu, povedlo. S přáním hezkého dne, Nikol

0
před 7 lety Rudolf

Nikol: hezky sepsáno, souhlasím a fandím.

0
před 7 lety Nikol

Děkuji =)

0
před 7 lety iveta

A vy si myslite, ze kdyz prestanete jist maso, tak se prestanou chovat zvirata na maso?Ze se tim prestane kacet amazonsky prales?tam jde mnohem vic nez jen o pudu..Tak prestante jist uplne, protoze zelenina. ovoce a ostatni rostlinne produkty se take musi zalevat, musi se nekde pestovat..pokud nekdo nechce jist maso at si ho neji.ja netvrdim, ze lide, kteri neji maso jsou maly, nevzdelani a pod.kamaradka vegetarianka je vysokoskolacka, ja ac maso jim jsem maleho vzrustu (bohuzel genetiku neovlivnim). ja jen tvrdim ze radeji si klidne dam maso ktere bylo vyprodukovano u nas, nez soju apod. ktera se dovazi treba z brazilie.navic vyuzitelnost bilkovin soja - maso tak jedna nula pro maso..

0
před 7 lety iveta

Nikol, vsechny bilkoviny nejsou ve sve podstate stejne, a neni jedno odkud bilkoviny ziskavate.Rikaji Vam neco esencialni aminokysleiny?prave vegetarianum muze chybet lysin apod..DOufam, pro Vase zdravi, ze jite alespon syry a mleko, vajicka..A doufam, ze az jednou budete tehotna, tak se budete stravovat racionalne, tzn.se zastoupenim vsech komponent, ktere by ste jako vsezravec mela zahrnout.

0
před 7 lety Rudolf

Iveta: Nikol se samozřejmě stravuje racionálně a to že to nedělá podle Vašeho gusta neznamená, že to není racionální. Nezaměňujte prosím dost zásadní pojmy jako je vegetarián a vegan. To je dost zásadní rozdíl. Pokud má někdo potřebu stravovat se jako vegan (to například zase nechápu já, ale respektuji to), tak potom skutečně musí některé složky potravy kompenzovat, tak jak o tom píšete. A tohle zase přijde trochu úchylné mě, jíst jen zeleninu a ovoce a na druhé strany do sebe cpát potravinové doplňky abych získal nezbytné látky, které by jinak byly součástí běžné potravy. Pokud vegetarián (nebo skoro vegetarián jako já, tj. jím ryby, občas kuřecí a svátečně hovězí) jí běžně výrobky živočišného původu - sýry, mléko, máslo, není opravdu co řešit. A pokud bude slečna Nikol jednou těhotná, tak svůj jídelníček opravdu moc upravovat nemusí. Ikdyž chutě v těhotenství jsou opravdu nevyzpytatelné :-)

0
před 7 lety iveta

Pojem racionalni ale neznamena vynechani masa - dle oznaceni diet ve zdravotnictvi je racionalni dieta č.3 a znaci to stravovani jak rostlinne tak zivocisne slozky vcetne masa.jinak ja jsem netvrdila, za je slecna Nikol vegan, ale radi se mezi vegetariany, kteri maso neji vubec.pokud nekdo maso ji tak vegetarian neni a neni ani skoro vegetarian...

0
před 7 lety Nikol

Za prvé bych velice ráda poděkovala panu Rudolfovi, který můj příspěvek pochopil tak, jak měl být zamýšlen a nejspíš si také všiml věty " maso téměř nejím již čtyři roky", která v podstatě znamená, že maso ze svého jídelníčku nevylučuji úplně. Ryby jím, kuřecí většinou taky, i když, abych řekla pravdu, je to spíše z nátlaku mé matky, která má stejný názor nako paní Iveta. Pro informaci bych zde ráda vložila část článku z internetové stránky http://www.celer.vegetarian.cz "Je proto velmi důležité, aby všichni byli seznámeni s tím, že i kdybychom jedli pouze rostlinné potraviny, třeba obiloviny, nebo kdybychom jedli pouze brambory apod., tak bychom ve stravě měli nejen dostatek bílkovin, ale měli bychom tam bílkovin dokonce o mnoho více, než jsou bezpečně postačující množství stanovená odborníky v celém světě." Dále bych ráda zmínila fakt, že maso odmítám ne z ekologického důvodu(pro správnost: ne že by mi to bylo jedno, ale není to hlavním důvodem), ale proto, že mi přijde neetické a zbytečné zabíjet živé tvory. Pravděpodobně si teď myslíte, že jsem nějaký magor, ale pro vysvětlení: v celých dějinách lidstva lidé zvířata zabíjeli, to pro své přežití. V dnešní době je to však trochu jinak. Lidé zvířata zabíjejí pro zisk, a to znamená že jsou chována v neúnosných podmínkách neumožňujících jim dostatek pohybu, od mala jsou cpána různými chemikáliemi, jen aby co nejrychleji vyrostla. A pak dorostou a dostano se na jatka, kde jsou dost nehumálnímy způsoby zabíjena a zase se vše dělá co nejekonomištěji a nejrychleji. Takže když to trochu přeženu, ne že by prase picli kulkou do hlavy, ať se chudák netrápí. Raději jen zaživa nabodneme na hák, podřízneme krk a necháme jej pomalu vykrvácet. No a co, že se vepř zmítá v ukrutných bolestech, vždyť je to jen zvíře, a my lidé jsme pány tvorstva a můžeme si dělat, co se nám zlíbí. A ještě jsem nezmínila ransport zvířat na jatka, kter je sám o sobě dost hrozný. A nemluvím tady pouze o vepřích, ale potkala jste už někdy kamion plný koní, ze kterého se ozývaly děsivé zvuky? Pak si můžete být jistá, že zvířata nemířily na pastvinu za město, ale na jatka. To je tak vše, co bych momentálně chtěla podotknout. Zatím nashledanou, Nikol

0
před 7 lety Nikol

Omlouvám se za chyby a překlepy, text byl psám v rychlosti =)

0
před 7 lety iveta

Dostatek esencialnich aminokyselin by ste jiste nemela, nebo hlavne rostouci deti. V EU tzn. i v CR jsou hormony,antibiotika a jine chemikalie (nevim co tim myslite) zakazany.rychly rust je zpusoben slechtenim a vyzivou (ale to uz jsem zde psala). Stejne tak je u nas zvirata zakazano zabijet tak jak popisujete.Zvire je nejprve omraceno a nasledne je nabodnuta aorta, nebo je rozriznuta tepna na krku tak, aby zvire prave naopak rychle vykrvacelo.

0
před 7 lety Nikol

V tom případě Vám doporučuji shlédnout pár videí: http://www.youtube.com/user/MichalKolesarNet http://cafe.loveme.cz/video/velbloudi-jatka-sokujici-video/ http://www.koniny.ic.cz/petice/index_Page453.htm A kdybych chtěla, najdu jich další desítky. Na prvním videu můžete shlédnout, jak je drůbež chována v těch vašich dobrch podmínkách, s kvalitní výživou a nevím co. Na dalším videu jsou jatka tak trochu jinak, aneb hra který nejdýl vydrží a na třetím odkazu se můžete podívat, jak probíhá výroba koňského salámu všetně všech pikantností. Po shlédnutí, prosím, jděte do lednice, vytáhněte si salám, párek či cokoli masitého co tam máte a popřemýšlejte nad tím, že to, co zrovna držíte v ruce je mrtvé zvíře, které nejdříve trpělo v neúnosných podmínkách, pak bylo zabilo na jatkách, naporcováno a dostalo se až k Vám do rukou. Až splníte všechny předchozí kroky, namažte si na rohlík paštiku, uvařte si párek a nechte si chutnat. Pokud Vám ani toto nepříjde trošku perverzní, měla by jste se opravdu zamyslet, zda-li se nenecháváte až příliš strhnout výmysly a propagandou lidí, kteří z Vás mají jen peníze, pro které by udělali v podstatě cokoli Nikol

0
před 7 lety Nikol

A ještě něco, milá paní Iveto. Když se tady stále oháníte těmi aminokyselinami, ráda bych, abyste si přečetla tento článek: http://cs.wikipedia.org/wiki/Esenci%C3%A1ln%C3%AD_aminokyseliny, ze kterého bych ráda vytkla tyto dvě věty: "Při přísně veganské dietě tedy hrozí jejich nedostatek a je potřeba hlídat si příjem bílkovin z různých zdrojů. Například kombinace bílkovin z pšenice (málo lysinu) a bílkovin z luštěnin (málo methioninu) zajistí příjem esenciálních aminokyselin, ale celkový příjem bílkovin musí být vyšší, než při stravě, která obsahuje kvalitnější bílkoviny." ...

0
před 7 lety iveta

O tom co se tam pise vim, ale jak je napsano prijem bilkovin musi byt vyssi,..protoze stravitelnost rostlinnych bilkovin je nizsi. Ale cela tato diskuze je bezpredmetna - vzdy vy jak jste psala maso jite, tzn.ze vegetarianka nejste. tudiz mate dostatek esencialnich aminokyselin. Vyte jak uz jsem zde psala, ja jim veprove z vlastniho chovu,atd..o vyrobe a zpracovani, i chovu hospodarskych zvirat toho vim dost.Stejne jako vy me napadate jestli se nenechavam strhnout propagandou a vymysly..stejne tak i vy se nechavate strhnout, salam neni mrtve zvire...je to zpracovany masny vyrobek.. Nikol ..co kdyz se za x let prijde na to ze rostlinu kdyz utrhnete a snite taky ji to boli...:D jak jsem psala uz drive nic se nema prehanet..takze dekuji za peknou diskuzi s pranim pekneho dne a jezte si co chcete ..:) p.s.: ja velbloudy nejim..

0
před 7 lety Rudolf

Iveta: Víte, on ten svět není tak ideální jak si ho představujete... Ano, máte pravdu, že zabíjení zvířat, které popisuje Nikol, je u nás zakázané. Ano, máte pravdu, že krmení a chov zvířat u nás je jasně definován směrnicemi EU. Realita je ovšem taková, že je všechno jinak. Průmyslová výroba masa (opravdu nejde mluvit o nějakém chovu zvířat, ale o průmyslové výrobě) u nás je tvrdě podřízena ziskuchtivým společnostem. Opravdu si nedělám iluze, že chovatelé zvířat nějak řeší způsob jakým zvířata krmí, transportují a usmrcují. Pravděpodobně jste asi nikdy neměla možnost navštívit jatka, popřípadě nějaké velkochovy. Mám jistotu, že byste poté mluvila jinak. Ono nemusíme chodit daleko, stačí zajít na nějakou vesnickou "zábavu" v podobě zabíjačky. Představa inteligentního tvora (jakým skutečně vepř je) při vědomí zavěšeného na háku, v bolestech, které si neumíte představit, zaživa rozřezávaného na části. To není něco vymyšleného, to je prostě realita. Ano, je to jednoduché sedět nad flákotou dobře propečeného šťavnatého masa, které si člověk za 99 Kč v akci koupí v hypermarketu. Prostě si kupujete další položku v nákupu jako je chleba, houska, prášek na praní, atd... Nemáte tedy nejmenší důvod se zaobírat tím, kde se to maso vzalo. Víte, ale ta flákota masa před Vámi byl ještě před nedávnem kus živého zvířete, které pobíhalo a radovalo se ze života, stejně tak jako třeba Váš roztomilý pejsek co Vám teď leží doma na gauči. Zkuste si hned teď živě představit, že Vám toho pejska teď někdo vezme, pověsí za nohy nebo napíchne na hák a nechá ho před Vámi za vědomí krvácet. Dívá se na Vás s tím smutným výrazem a prosí o pomoc. To už je trochu méně příjemná představa, že ? Ale nechci skončit svůj příspěvek pesimisticky. Naopak, těší mě, že mám možnost potkávat a vidět lidi podobné jako je Nikol. Je to pozitivní, neboť není pravda, že na jednotlivci nezáleží. Právě, že záleží a čím více lidí začne nad svým životem přemýšlet a nebude jen bezmyšlenkovitě přebírat zažité zvyklosti, bude zase o trochu líp na světě.

0
před 7 lety iveta

Jsem absolvenkta zemedelske skoly oboru zootechnika, nyni studuji krmivarstvi, takze o tom neco vim. Ja netvrdim ze svet je idealni, ja jsem jen realista a vim, ze pokud JA (nebo x lidi) tak to nezmenim.pes u ns neni definovan jako hospodarske zvire, prase, krava, kure ano. a takove je chovano pro lidskou spotrebu.Vite my se stejne nikdy neshodnem, protoze mame kazdy jinou filozofii ziti, nerikam ze ji mate lepsi nebo horsi (nebo ja) ale proste jinou.tak to je a tak to bude..pes u ns neni definovan jako hospodarske zvire, prase, krava, kure ano. a takove je chovano pro lidskou spotrebu. Je to takovy vystrelek moderni doby, kdyby takto premysleli lide na vesnici nekdy pred sto lety tak by zrejme v zime zemreli hladem..tak nashle..

0
před 7 lety iveta

omlouvam se za vetu kterou tam mam dvakrat..nedopatrenim

0
před 7 lety ms

iveto - ano, opravdu verim tomu, ze kdyz prestanu jist maso nebo budu kupovat maso v bio kvalite nebo malych chovu, bez tyrani, ze to neco zmeni. Ona se totiz spolecnost sklada z jednotlivcu. Nastesti takovych lidi pribyva, alespon co ja muzu kolem sebe videt. A logicky, cim mensi bude poptavka po mase z velkochovu, tim mensi bude nabidka. Samozrejme jsem tou malou kapkou v mori, ale ono tech kapek uz je cim dal vic, uz muzu zapocitat nasi rodinu, nase pratele, ti zase jejich pratele atd. pisu to tu schvalne takhle polopaticky, treba te pak trochu trkne, co zmuze jednotlivec. Dalsi vec je, ze pro moje deti uz bude takove uvazovani samozrejmost a ucta k zivemu uz pro ne bude automaticka. Ono je to taky o moralce, je jednoduchy si rict, ze sama nic nezmuzu a i kdyby ne, tak ja se na takovym chovani ke zviratum podilet nechci ani tou malou kapickou. Mimochodem, hezky priklad toho, jak se muzeme posunout je trideni odpadu, ono to neni tak dlouho, co se temer netridilo a kam jsme se posunuli ted, to je taky o jednotlivci, o jednotlivych domacnostech. K tomu vegetarianskemu stravovani, pokud je strava slozena spravne, tak skutecne nic chybet nemusi, ona uz i Ceska pediatricka spolecnost uznala vegetarianstvi, jako plnohodnotny zpusob stravovani, myslis, ze by to tak bylo, kdyby veg. jidelnicek byl tak neuspokujici? A co je prehnaneho na tom, ze radsi sve rodine dopreju maso v bio kvalite, v mensi kvantite. Kolik tyrani zvirat by se usetrilo, kdyby takhle zacalo uvazovat vic lidi, kolik by se k tomu taky usetrilo lidskeho zdravi... Driv, jak pises, pred sto lety, se skutecne tolik masa jako dnes nekonzumovalo a kupodivu nebyli lide ani tolik nemocni. Kdyz to vezmes z druheho konce, tak ho ani tolik jist nemohli, kdyz nebyly ty velkochovy. Hlady asi neumreli, kdyz jsme tady...

0
před 7 lety ms

Asi uz je takhle smislejicich lidi celkem dost, kdyz uz se i obchodnim retezcum vyplati mit v nabidce produkty v bio kvalite a tech nabizenych produktu pribyva...

0
před 7 lety Rudy

Víte Iveto, s Vámi nemůžu souhlasit. Myslím, že Vám na škole něco nalili do hlavy, takové ty informace, že takhle se to dneska dělá a jinak se to dělat nemůže a ani nedá. Už jenom to Vaše tvrzení o "nasycení republiky" mě pobavilo. Pokora a komplentace si myslím není výstřelek moderní doby. Buďme rádi, že jsou ještě na světě lidé, kteří se zamýšlí a jednají v širším rozsahu. Máte to hodně jednoduchý, řekne se Vám, že tak je to správný a jiná cesta není, tak jako za bolševika, ale dnes v rámci tržního systému. No ale proč byste to nehájila, když jste na tom i finančně závislá. Vy víte, co všechno se obyčejně před sto lety jedlo na vesnici? Myslíte si opravdu, že každý den bylo na talíři maso? Ne. Lidé měli maso v té době na talíři většinou pouze v neděli. Ano, v zimě častěji, když zabili prase. Víte, spotřeba masa vzrostla za sto let několikanásobně, což má za negativní vliv na zdraví lidí. Myslím si, že bůček, slanina, uzeniny by měli být zdaněny jako cigarety, nechci ze svého zdr. pojištění platit léčbu chorob těchto lidí. PS: Opravdu se antibiotika u nás nepoužívají? Podle mých informací se běžně do krmných směsí přidávají!!! Podívejte se do veterinárního zákona na definici hosp. zvířete!!! § 3 odst. 1 písm. c) hospodářskými zvířaty se rozumí zvířata využívaná převážně k chovu, výkrmu, práci a jiným hospodářským účelům, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, drůbež, běžci, králíci, kožešinová zvířata, zvěř ve farmovém chovu, ryby a jiní vodní živočichové a včely, není to taxativní výčet, pes tedy může být chován i třeba na maso expertko Iveto!!!

0
před 7 lety Markyta

Ano, já velmi souhlasím s podobně smýšlejícími v této diskuzi, hezky se to čte. Prošla jsem si také obdobím vegetariánství a našla si svůj přístup se kterým se umím morálně vyrovnat.Nejvíc mě po dlouhé době rozzlobil přístup jistého pracovníka v českém kravíně, který mi tvrdil, že krávy přemisťují ocelovou tyčí (dělají to tam všichni), protože je to jen dobytek a bolest necítí! Stále dokola dostávají krávy antibiotika, neboť mají opakované záněty vemen, které zřejmě neumí řešit jinak.Občas jim nějaká kráva chcípne při porodu nebo po něm, protože nedostane žádnou pomoc, jen stálý stres.Telata jsou odstavena téměř ihned po porodu a jsou krmena lacinější směsí živin, aby mléko zbylo pro lidi!To nejsou příběhy z druhé ruky, ale z konkrétní provozovny od člověka, který to považuje za NORMÁLNÍ.Myslím, že lidé před sto lety by si takovýto přístup ke svým zvířatům nedovolili a to nejen kvůli neefektivnosti,ale též soucitu, lidskosti. Ptala jsem se lidí, kteří zažili doby domácího chovu dobytka, jak s nimi zacházeli, třeštili na mě oči, že takto rohodně nee.Takže i takhle může působit propaganda na lidi, kteří nemají vlastní pocit odpovědnosti.

0
před 7 lety Dita

Mě se líbí přístup lidí ke zvířatům a k přírodě v Rakousku, téměř každé stavení má malý statek, a v něm pár kraviček a ovcí, někdo má i slepice nebo koně, každý ráno mají přistavený k silnici velký konve s mlíkem pro který si sjíždějí cisternou, (tohle by v Čechách fungovat nemohlo, protože by to hned někdo ukradl:( ) každopádně ty zvířata se tam mají skvěle, bez stresu a vypadají spokojeně, prostě se k nim chovají jako k vlastnímu, u nás je to jen a jen zase o penězích, vymámit z toho co nejvíce, vytvářet slepicím uměle světlo a tmu dvakrát do 24 hodin, aby za den snesli dvě vajíčka je toho důkazem, přístup ke zvířatům je naprosto příšernej ,netvrdím, že to tak je všude, jsou vyjímky, kde se ke zvířatům chovají lidsky a dalo by se říct i s láskou, Velkými konzumenti jsou spíše muži, než ženy, ve svým okolí znám hodně rodin, kde by chlapi manželku hnali, kdyby k obědu neměli flákotu masa, řízky, guláš a samozřejmě knedlo zelo vepřo že?

0
před 7 lety Markyta

Ano, já velmi souhlasím s podobně smýšlejícími v této diskuzi, hezky se to čte. Prošla jsem si také obdobím vegetariánství a našla si svůj přístup se kterým se umím morálně vyrovnat.Nejvíc mě po dlouhé době rozzlobil přístup jistého pracovníka v českém kravíně, který mi tvrdil, že krávy přemisťují ocelovou tyčí (dělají to tam všichni), protože je to jen dobytek a bolest necítí! Stále dokola dostávají krávy antibiotika, neboť mají opakované záněty vemen, které zřejmě neumí řešit jinak.Občas jim nějaká kráva chcípne při porodu nebo po něm, protože nedostane žádnou pomoc, jen stálý stres.Telata jsou odstavena téměř ihned po porodu a jsou krmena lacinější směsí živin, aby mléko zbylo pro lidi!To nejsou příběhy z druhé ruky, ale z konkrétní provozovny od člověka, který to považuje za NORMÁLNÍ.Myslím, že lidé před sto lety by si takovýto přístup ke svým zvířatům nedovolili a to nejen kvůli neefektivnosti,ale též soucitu, lidskosti. Ptala jsem se lidí, kteří zažili doby domácího chovu dobytka, jak s nimi zacházeli, třeštili na mě oči, že takto rohodně nee.Takže i takhle může působit propaganda na lidi, kteří nemají vlastní pocit odpovědnosti.

1
před 7 lety iveta

pro ms - pes opravdu u nas nesmi byt zabit pro maso(v cine napriklad ano) a neni u nas veden jako hospodarske zvire.Ve skole nam podavaji ucelene informace, mame i predmet ekologickych chov zvirat (ktery jsem absolvovala).Takze mam informace na oba pohledy.Rozhodne nam nedavaji informace typu tak to je a jinak to nejde jak pisete..A myslim, ze ekologickych chov je dobra alternativa ke konvencnimu chovu.Problem je s prisnosti zakonu, protoze CR ma jeste prisnejsi nez EU..(napriklad vzhledem k nizke vykupni cene mleka rada chovatelu dojeneho skotu vyrabi syry - ale na cerno, protoze nez by se prokousali nasi byrokracii tak by zkrachovali.Muzu se zeptat od koho konkretne mate informace, ze se bezne u nas ATB do krmnych smesi pouzivaji? VIte, me treba mnohem vice vadi lov zvirat z jejich puvodniho prostedi - zraloci, a pod.Hospodarska zvirata jsou zamerne "produkovana" pro lidskou spotrebu a jsou k tomuto ucelu pouzivana.Chapu, ze Vam vadi to v jakych podminkach ziji,apod.ale to je vec daneho chovatele, a jsou mezi chovateli a osetrovateli zvirat lide, kteri se ke zviratum chovaji tak jak by meli, a jini se chovaji dost blbe..Bohuzel, to uz je o lidech. Zajimalo by me Markyto, jak jinak chcete lecit bakterialni infekci (mastitidu) nez antibiotiky, to ze obcas krava chcipne u porodu se bohuzel stava, pokud rodi zrovna v noci, kdyz je osetrovatel doma, muze se to stat..On je totiz rozdil chovat par krav doma a neco jineho je mit trista hlave stado. Dito, me by se take libilo mit statek s par oveckami, kravickami( je to muj sen mit staveni nekde na vysocine, se zviraty, agroturistickymi aktivitami)ale to je zalezitost venkova, lide ve meste take chteji pit mleko atd.a nezbyva jim nicjineho nez si ho koupit.Myslite si, ze v Rakousku jsou v obchodech jen vyrobky od techto malovyrobcu??? Jinak pokud mate zajem o mleko primo od prvovyrobcu doporucuji navstivit nektere z automatu na mleko.

0
před 7 lety iveta

Zkuste mrknout na http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209562248420023-nedej-se/ vite u nas to neni jen tak s tim eko,( a neni to jen u ekochovatelu, i kdyz u konvencnich to neni vsechno tak prisne)

0
před 7 lety iveta

Vsimnete si prosim , ze se ve vetsine pripadu jednalo o kozy, ovce, kravy bez trzni produkce mleka.Poptavka po tomto druhu mase, ci mlece je nizsi.Ekologickych chov prasat a drubeze je problematictejsi, protoze tu poptavku by to proste nepokrylo.Dito, prosim Vas, slepice snese jedno vajce za den (at ji svitim tak nebo onak,svetelny rezim je rizen tak, aby ho ale opravdu snesla).Vy se divite, ze je neco o penezich?Vy byste chtela na svem podnikani prodelavat?to byste se moc neuzivila.Neco jineho jsou male farmy, a neco jineho je podnik, ktery zivy i zamestnance ne jen svoji rodinu nebo par brigadniku.Prace v zemedelstvi neni zrovna dobre placena. Idelani by bylo, kdybychom si jako CR chovala zvirata jen pro svou potrebu - tzn.nemuseli bychom nic dovazet ani vyvazet.Bohuzel to je po vstupu CR do EU utopie.

0
před 7 lety Markyta

Ano, to jsou fakta proti faktům, záleží však hodně na tom, k jakému způsobu života se člověk přikloní a co tím bude podporovat.Tudíž o každém z nás a pak také o systémovém nastavení, z něhož se stále více vytrácí právě ta lidskost a etika.Má ekonomický růst větší cenu? Pro mnoho lidí ano, pro mnoho však ještě naštěstí ne.Tím nikoho neurážím, pouze podotýkám, že je správné o takových věcech mluvit a mluvit a učit své děti, že zvíře není jen produkt.Vždy se dají věci dělat jinak

0
před 7 lety Mrki

Podle nejnovějších vědeckých poznatků viz The China Study (Čínská studie v češtině vydalo nakl. Svítání), autor T. Collin Campbell Ph.D. by měl člověk v zájmu svého fyzického zdraví, které je velmi často nadřazeno etice, vyřadit veškeré živočišné produkty ze své stravy. Cituji: "Optimální zastoupení živočišných produktů ve stravě je nulová, a to alespoň u osob, u kterých existuje předpoklad vzniku degenerativních nemocí." O co jde? Dělal se výzkum, kdy se laboratorním potkanům podala vysoká dávka aflatoxinu. Jedna skupina potkanů dostala stravu obsahující 20% bílkovin a začala se jim vytvářet rakovina jater, druhá skupina potkanů dostala stravu obsahující jen 5% bílkovin a rakovina nevznikla, i když byli stejně kontaminovaní aflatoxinem jako první skupina. Pak se dělal obdobný výzkum s tím, že se po určitou dobu, podávala potrava s různým obsahem bílkovin. Když se začínalo, tak potkani dostali stravu s 20% bílkovin a začala se tvořit rakovinná ložiska, jakmile po dvou týdnech se snížil příjem bílkovin na 5%, rakovinná ložiska ustupovala, když se opět zvýšilo na 20%, zvýšil se výskyt ložisek... Je rozdíl mezi rostlinnou bílkovinou a živočišnou. Potkani kontaminováni vysokou dávkou aflatoxinu krmeni 20% kaseinem (živočišná bílkovina v mléce) předčasně uhynuli na rakovinu jater. Další skupina krmena 20% lepku (gluten, pšeničná bílkovina), dokončila ve zdravý a bez nádorů výzkum. Z toho plyne, že pokud máme jako lidi v sobě nějaké toxiny (jako že ano), závisí naše zdraví na tom, kolik a jakých bílkovin konzumujeme, jinak se může velmi lehce vyskytnou rakovina. Pokud konzumujeme vysokobílkovinnou (živočišnou) stravu, dáváme zelenou nádorům. Omezíme-li spotřebu na méně než 10%, rakovina se nám vyhne. Toto je dobrá zpráva pro zvířátka chovaná jakýmkoliv způsobem pro obživu lidí. Pokud je člověku jedno, že zvíře trpí, když má chuť na mléko, vejce či biftek, tak toto by měl vzít v potaz, a přejít čistě na rostlinnou stravu ve jménu svého zdraví!!!

0
před 7 lety am

No, já doporučuji se podívat, jak to v tom západoevropském zemědělství vypadá skutečně. Existuje dokument „Unser täglich Brot“ (2005) se záběry z denního fungování rostlinné i živočišné výroby a dalších odvětví současného moderního zemědělství. Je zde i vidět, jak skutečně efektivní současné zemědělství je, i jaké vysoké hygienické standardy poskytuje. Dovozuji, že většina záběrů je z Německa či Rakouska – je vidět, že němci mají bohaté zkušenosti s podobným organizováním procesů. Níže přidávám linky na fragmenty filmu, které jsou na youtube (doma mám celý film stažený odněkud z netu, případným vážným zájemcům doporučuji se ho dopátrat vlastními silami). Přímo této diskuse se nejvíce týká: 1/9 – 5:48 až 8:40 (drůbež) 4/9 – 7:28 až 10:00 (vepřové) 5/9 – 0:00 až 3:28 (vepřové) 7/9 – 6:00 až 9:33 (rybářství) 8/9 – 7:08 až 10:00 (drůbež) 9/9 – 0:00 až 1:52 (drůbež 9/9 – 1:53 až 6:23 (skot, tím doporučuji začít, to je nejzajímavější) V ostatních částech filmu jsou záběry z reprodukce, rostlinné výroby ad. Vybral jsem ty, dle mého skromného názoru, nejzajímavější. 1/9 http://www.youtube.com/watch?v=haQTdHGD--4&feature=related 2/9 http://www.youtube.com/watch?v=shCTLC71xgw&feature=related 3/9 http://www.youtube.com/watch?v=dLc46604rGs&feature=related 4/9 http://www.youtube.com/watch?v=dxNomTsOWb0&feature=related 5/9 http://www.youtube.com/watch?v=6JO7cj-Ftl0&feature=related 6/9 http://www.youtube.com/watch?v=aLOliemaLW4&feature=related 7/9 http://www.youtube.com/watch?v=431n_M4JBKQ&feature=related 8/9 http://www.youtube.com/watch?v=Ly1yKZv5AEE&feature=related 9/9 http://www.youtube.com/watch?v=3igBwqNlnhs&feature=related

0
před 7 lety am

Nakonec jsem z toho udělal novou diskusi – zvažte, zda případné komentáře k filmu se týkají spíše filmu nebo původní diskuse.

0
před 7 lety Mrki

Díky "am" za tyto záběry. Na to se nedá koukat natož si pochutnávat na cokoliv živočišném z velkochovů. Zvládla jsem se dívat na skleník, ale jakmile se objevily kráva, tak to už začal být problém. Posunula jsem to na kuřátka, jak je vyndavají z přepravky a musela to vypnout...

0
před 7 lety Dita

Nějaké záběry by měli pouštět v MCkáči, aby strávníci, který si pochutnávají na hamburgrech věděli co všechno museli zvířata absolvovat před tím, než se mu to dostalo na stůl. Je to děs. Do teď jsem zřídka jedla kuřecí a občas ryby, ale asi to taky úplně z jídelníčku vynechám.

0
před 7 lety am

Já si myslím, že by se na to měl podívat každý. A pokud možno na celé. Nejde o to někoho přesvědčovat. Je to suchý dokument, který nic neakcentuje, není součástí „zelené propagandy“, prostě jen točí denní rutinu. Je to oslava obdivuhodného rozvoje zemědělství, který v posledních desetiletích nastal. Jde o to, aby každý viděl, jak to skutečně vypadá. Svoboda rozhodování je úžasná, ale bez znalostí relevantních informací není rozhodování ve skutečnosti svobodné. Určitě by to prospělo Ivetě a dalším, aby více chápali pohled některých diskutujících.

0
před 7 lety iveta

Pro Am: já vám váš pohled neberu..mám svůj a živočišnou bílkovinu jíst nepřestanu.

0
před 7 lety Navrátil

"V dnešní době hladoví 815 miliónů lidí, celých 17 % populace rozvojových zemí nemá co jíst. Planeta uživí šetrněji daleko více lidí vegetariánsky smýšlejících, než masný průmysl." -- Ať ty ubohé hladovějící nakrmí jejich rodiče. Ju?

0
před 7 lety Mrki

Navrátil: Proč dnes hladoví 815 miliónů lidí? Není to tím, že by Země kapacitně nestíhala, ale proto, že většina těchto hladovějících lidí, žije v zemi, kde je katastrofální politická situace, kdy vládce (prezident...)a pár dalších jedinců u moci, si žije v nepředstavitelném přepychu a vlastní veškeré bohatství země. Proto jsou rozvojové země na tom tak jak jsou. Není to v planetě, je to v lidech a jejich smýšlení. Když se zbavíme sobeckosti, bude se nám (i těch 7 nebo 10 mld.) žít mnohem lépe a nikdo nebude strádat. Vše je o myšlení a přístupu.

0
před 7 lety Marie

Nemají se množit, když strádají, antikoncepci odmítají, tak je to s nimi těžké.A my můžeme být rádi, že jsme se narodili tam kde jsme a nestrádáme. Mě osobně je teda líto živočichů, kteří kvůli ropné skvrně přišli o život, nebo je to jakkoliv zasáhlo. To je pro mě daleko větší katastrofa, než to že lidstvo někde hladový. Lidi jsou hyeny, a pokud se k planetě budou chovat tak jak se chovají, tak na to jednou doplatíme všichni.

0
před 7 lety Mrki

Proto je dobré začít se změnou u SEBE...

0
před 7 lety Jirka

Proč hladoví 815.... Mrki i Marie mají částečně pravdu, bohužel skutečnost je daleko horší, jaderné a chemické znečištění, odlesńování, nadměrné zavlažování např. Amudarja nebo Jordán, na Nilu to vypadá na válku o vodu, nadměrný chov dobytka a rybolov a tak bych mohl dlouho pokračovat. ještě jsem zapoměl na nekontrolovatelnou porodnost, ikdyž čínské řešení taky není moc šťastné. A protože se asi státy mezi sebou nikdy nedokáží mezi sebou domluvit a každý se řídí heslem urvi co můžeš dokut to jde tak končím latinským po nás potopa. Za 200 let bude zeměkoule vybydlená jak Velikonoční ostrov.

0
před 7 lety Jirka

Omlovám se za chybu dokud.

0
před 7 lety Navrátil

Tak nějak nevím, proč by mne mělo zajímat hladovění XXX lidí, případně nějaké vykácené pralesy. A už vůbec nevím, proč bych kvůli tomu nemohl jíst prasata a krávy ze svýho chlívka a ryby ze svýho rybníka. A i panu Vachlerovi není nic do toho, jestli si pěstuju mrkev, třešně nebo krmivo pro ten chlívek. Máúcta :-).

0
před 7 lety Navrátil

Rudolfe, nevím, kde jste viděl na "vesnické zábavě" - vy jste určitě z města, že - vepře při vědomí zavěšeného na háku a zaživa porcovaného.
Já mám dojem, že trošičku fantazírujete. Nikol samozřejmě taky, ale to je věkem.

0
před 7 lety Kamila

Ti co jsou proti názorům paní Ivety tak těm fandím, paní Iveta je totiž hodně subjektivní, protože se v dané oblasti pohybuje, naštěstí my spotřebitelé vládneme trhem a poptávkou, velice souhlasím se slečnou Nikol-si dobrá, máš pravdu a fandím ti! A je logické že někdo kdo v tom dělá jako paní Iveta, tak nebude podrážet nohy, vždyť kdyby se veganství rozmáhalo i nadále tak paní Iveta si bude muset udělat rekvalifikaci...přidává názor do diskuze milovnice rybího masa, zvířátek a studentka ekonomické fakulty.

0
před 7 lety Eliška

Rudolfe, souhlasím s tebou ve všem co jsi napsal, je to tak. Naštěstí jsem se dostala k úžasnému systému na to jak tělo čistit od tohoto odpadu, protože se tomu boužel neubráníš, něco jíst musíme že... Je vidět, že tvé zdraví ti není lhostjné a proto, kdyby si chtěl více info ráda poskytnu. ahoj

0
před 5 lety Dominik

Nevite někdo o nějaké farmě, prodejně, kde by se dalo koupit maso z malochovu - porážené doma, nikoliv na jatkách? Optimálně v Praze či blízkém okolí. děkuji

0
Obrázek uživatele Stana
před 5 lety Stana

Ahoj lidičky, jako Nutriční terapeut, který musel studovat aby získal diplom, ne jako výživový poradce z kurzu, vám chci říct jedno.
Lidi by se měli celkově probudit a přestat myslet jen na sebe.Protože jinak nejenom, že v moři nic nezbude,ale všechno si zničíme a bez ohledu a to, zda jíme maso nebo ne půjde tento svět do háje. Moře prakticky vylovené, druhy vyhubené, ve vodě těžké kovy, ve vzduchu ani nemluvě a jídlo?
Pokud byste chtěli sníst něco zdravého, zemřete dříve hlady, protože byste nemohli pít vodu z vovovodu, která sice splňuje normy EU ale ty se nezabývají obsahem Hliníku, Rtuti, hormonů apod.
Museli bychom jíst jenom bio a i bio není úplně dokonalé, má vyšší riziko napadení plísněmi, u salámů stejný obsah tuku jako průmyslové.
Nejlepší by bylo si vše vypěstovat a chovat na vlastním.Jenže lidé se množí a množí a kdyby to tak bylo planete by nás neuživila. Proto se vše upravuje, urychluje se růst apod.My nevíme co strčit do pusy ale v Afrických zemích nemají co jíst, tady se tuny prošlého jídla likvidují. Problém je v tom, že je vše o penězích.
Myslíte, že je k nečemu, když několik států zakáže lov vymírajících žraloků nebo želv?
Bohužel tyto zákazy vydají, ale lov stále tolerují, protože žraločí a želví polévka je v určité zemi symbol bohatství a prestiže, poptávka je vysoká a cena také.Takže lovy pokračují přes zákazy a pokud se někdo snaží takovou činnost zastavit je odstraněn, a to přímo vládou.
Jsou to celkové problémy, záležitost všech, kde ale jeden nic nezmůže.
Co ce masa týká, kdyby krávy mohli, žerou nás taky.Jsme ale díky technice na vrcholu řetězce takže nás většinou nikdo nesní.Ale všude v přírodě je normální a naprosto správé, pro zachování počtu druhů, že masožravci jedí maso a býložravci trávu. My jako všežravci potřebujeme oboje, máme k tomu uzpůsoben trávicí trakt.Na rozdíl od zeleniny kterou nikdy nedokážeme strávit jako býlořravec, protože k tomu nemáme odpovídající enzymy, se maso tráví a využívá co do bílkovin a živin lépe. Maso do našeho jídelníčku patří, ale spíše se zamyslete nad tím že. Světové firmy typu KFC, Mac Donald a podobné jsou tím problémem.Oni mají největší spotřebu masa hovězího, kuřecího, soji a kukuřice. Jsou to oni, kvůli kterým jsou velkochovy drůbeže ve kterých jsou zvířata chována tak, že se nesmí natáčet pro potřebu dokumentů. Jsou to oni, největší odběratelé kukuřice, která je tak levná, že je i v krmení pro skot.Pro ně se niči lesy pro pěstování soji a masově se chová dobytek. Největší odběratelé a producenti masa soji a kokuřice.A vemte si kolik těch podniků je. A teď mi řekněte vy ochraáři přírody a odpůrci masa, kdo z vás nikdy nebyl v "mekáči" nebo KFC.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Jasně: kdo má prachy, určuje pravidla. V McDonaldu ani v KFC jsem nikdy nebyla, asi proto, že mám dost času si uvařit ze surovin a vím, že tenhle byznys je dost založen na lidské lenosti. Ćasto se ptám, kde je ten volný čas, který máme, když za nás pere pračka, nádobí myje myčka, a vaří za nás Vitana? :-)))

0
před 5 lety Vlasta

Kde je ten čas? v hospodě, podívejte se kolik lidí kafrá u piva v hospodě. V mc jsem nikdy nebyla a nehodlám to měnit. Třídím odpad jak jen to jde, můj taťka i já jsme zasadili už tolik stromů, že se nedají na jedné ruce spočítat, atd. Nepleťte sem Afriku, kdyby tam žil bílej, určitě to tam nevypadá jak vypadá. Určitě bychom neměly 10 dětí a určitě bychom netrpěli hlady. Kdo nic nedělá a jen sedí prostě ani nemůže mít. Francouzi je naučili jak pěstovat speciálně vyvinutou plodinu, která roste v jejich podmínkách, postavili studeň.... Po odchodu se vše vrátilo do starých kolejích. Nepěstují a studeň je zanešená, ze staveb si udělali chlívek pro kozu.

Největší průšvih je Amazonský prales, až ho zlikvidují skončíme jak na velikonočním ostrově. Proto nekupovat například pravou vanilku, pastelky z jejich dřeva, atd....

Přemnoženost: věc politiky, oni tomu můžou trochu pomoci, např. při třetím dítěti platit, ....

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

ZÁSADNÍ pravidlo přípravi masa z KFC (popř. McDonald, BurgerKing apod.) je, že to co spadne na zem a zvedne se do tří sekund se může ještě podávat :D

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

ať si každý tvrdí co chce... ale já mám strejdu na vysokém postu veterinární správy a to jak se lidi chovají ke zvířatům mi opravdu stačí k tomu, abych maso jedla minimálně a když už, tak BIO nebo domácí...
ono je dost rozdíl mezi tím co se učí ve školách - jak to má fungovat - a tím jak je to ve skutečnosti... :-)

0
před 5 lety Kobylka

Ohledně toho hladovění, přiznejme si, že v zemích, kde tímto obyvatelé trpí, si za to mohou ve značné míře sami. Je tam obrovská porodnost a tak se není co divit, že nemají co jíst. Vždyť i v ČR, dovedete si představit, že byste uživili třeba 10 potomků? Je to nereálné a to můžete pracovat i oba partneři(samozřejmě při běžné mzdě či platu). Je to prostě o gramotnosti a schopnosti spočítat si, že další dítě nemám šanci uživit a proto si ho nebudu pořizovat. Nemyslím si proto, že by takovýmto hladovějícím lidem pomohlo, když jim charita přiveze kamion plný masových flákot, mělo by se tomu spíš předcházet než pak řešit takovéto dotace a pořádat dobročinné sbírky.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Lenulka: tak tak, jen je škoda, že náš stát víc nepodporuje naše tuzemské producenty, kde jsou doby, kdy jsme byli mistři mezi naším vepřovým či hovězím masem, dneska se vše v hrozných podmínkách vyveze a stát místo aby podpořil naše ekozemědělce je spíš likviduje=(
Sama patřím mezi ty šťastnější, kteří mají možnost brát z vedlejší vesnice domácí vepřové a někdy hovězí. To jím sice tak 2 do roka, ale BIO nebo domácí drůbeží, králíka apod. kolem dokola u nás k nesehnání=(

0
Obrázek uživatele bartson
před 5 lety bartson

Ono to není ani buhví jak růžové v "civilizovaném" světě...představte si tu pohromu, kdyby si lidé západního světa spočítali že mají na další potomky...a negramoti dál pokračovali ve stejném vývoji jako teď...tak se tu za chvilku ušlapeme, na druhou stranu možná dobře že "moderní" člověk zatím strádá pod tíhou finanční krize. Chce to fakt hutnou osvětu a změnu myšlení, jinak nevim.

0
Obrázek uživatele Stana
před 5 lety Stana

Bohužel brzy již nebude vůbec na nás co a za kolik budeme jíst. Český trh je prakticky zlikvidovaný, chov kuřat, vepřů a dalších je státem nepodporován, proto také chovy krachují.
Maso se bude dovážet z Polska a Číny, stejně tak různé plodiny apod.Samozřejmě to vše bez možnosti ovlivnění ceny. Cenu nám bude diktovat EU a dodavatelské státy. Jak skvělé při tom je, kolik zaplatíme na daních, kolik stovek měsíčně nám jde z platů na zdravotní a sociální pojištění. A tyto peníze pak skončí v dávkách pro "sociálně slabé",
kteří si naflákaj deset harantů a do krámu se vozí taxíkem:)A zdravotní jde zase lidem co třeba kouří,ale berou léky na astma, nebo mají diabetes II. typu,ale nedodržují doporučení, nehýbou se, kouří denně krabičku denně a stěžují si na anginu pectoris. Náš stát je v tomhle absolutně na hlavu.

0
před 5 lety Dita

:) pěkně napsané, asi se vrátíme k samopěstování všeho, kdo může už začal a nebo začíná. Fakt jak na hlavu už i kadeřnicím diktují kolik hlav mohou stříhat. Nevím, rok před 89 si nijak nepamatuji, ale tyhle nařízení kdo a kolik, co a komu není to totalita. Diktovat nám kolik brambor můžeme vypěstovat ať táhnou. A ještě tyhle úředníčky platíme do krve (z úst do úst) z daní. Ale zase můžeme být rádi, že nežijeme ve válce, to je asi jediné pozitivum.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Přátelé, včera jsem po dlouhé době shlédla zprávy a znechutili mi je reportáží nejen o naší příšerné politice, hned potom ukazovali o dovozu a vývozu jídla atd. Tak mi zkazili večer, že jistá záchrana je snad už jenom v odstěhování na spešl zemi, kde bude přístup povolen jen nezkaženým lidem (asi jako nám:)), kterým ještě záleží na tom, jak žijí a nemyslí jen na peníze a blahobyt. Tam si bude každý pěstovat a chovat své a na nějaké politické a farmaceutické sra.y házet bobky:) Krásná představa šťastného společenství, jen začít realizovat:)
Ze snění mě hned vytrhla další zpráva o zvyšování DPH a pak jsem to radši vážně vypnula... myslím, že sledování zpráv mám zase na dlouho vybráno:)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Dita: ZATÍM nežijeme ve válce. Myslím, že ani tato hrozba není nereálná, ba naopak.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

"Kuřecí matrix", páne jo, to tu ještě nebylo, tak myslím, že to tu zavání skutečně už sci-fi, co na to říkáte:)
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brit-navrhl-kureci-matrix-prumyslovy-chov-kurat-v-bezvedomi

0
před 5 lety Monika

Kupuju jen maso ČR, jinému nevěřím. Nej BIO. Občas na trzích či v Makru.

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

najlepšia je zverina, tu najčastejšie konzumujem,potom ryby (sladkovodné) ,raz za rok bereme domace prasa a robíme zabíjačku, hovädzie len v bio kvalite, kuracie skoro vobec nejem, a občas kačice a husi ,ktoré chováme :)

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Leoši,naprosto s Vámi souhlasím.Viděla jsem několik záběrů z jatek a bylo mi do pláče.Bude to půl roku,co jsem přestala jíst cokoliv co pochází ze zvířat.
Soul:svatá pravda :o)

0
před 5 lety pavel

Jako hlavní chod jeden den kuře, druhý den rybu(kapra). Tahle to střídám den co den už asi 5 měsíců.Jídlo vařím v misce v parním hrnci se zeleninou na jaký koliv způsob, příloha chleba brambory nebo rýže.A ještě jsem se toho jak se říká nepřežral.Kapr ze soukr.rybníka, kuře ze supermarketu.Mohu jen doporučit,dobrou chut.

0
Obrázek uživatele Lucka
0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

http://www.novinky.cz/ekonomika/293644-koninu-ve-svych-vyrobcich-s-hovezim-priznal-i-potravinarsky-gigant-nestle.html

Říká se, že všechno zlé je pro něco dobré, tak já doufám, že se po tomto "megaskandálu" objeví íce vegetariánů:)

0
před 4 roky Olga

kdyz o tom premyslim, tak asi nejcasteji rybu morskou i sladkovodni, pak kruti, pak kureci a hovezi a nejmene veprove. Parkrat za rok divocinu, husu ci kacenu. Kraliky uz bohuzel nemame, ale to je moje nejoblibenejsi maso

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Provalilo se šizení hovězího- náhražkou je koňské maso. Dobře! Britové jsou velmi důvěřiví a nečtou etikety se složením: tenhle skandál je taková dobrá facka na probuzení. Zatímco Češi už nevěří ničemu.

0
před 4 roky Jana

Pokud ve složení nenapíšou koňské maso, nikdo se bohužel nedozví co výrobek obsahuje, na etiketě může být co chce a skutečnost může být jiná, bohužel. Obávám se že vzhledem neustálého hledání levnější levnějším nám za chvíli budou dávat do jídla i namletý hmyz.

0
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Jana: namletý hmyz nám už do jídla dávají :o Košenila...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Oni nakonec lidi uchlácholí tím, že koňské maso je zdravější, že to s nimi vlastně nakonec mysleli dobře, když jim ho nahradili hovězím... :)

0
Obrázek uživatele pruzinetchka@
před 4 roky pruzinetchka@

Žádné maso není zdravé :-) A že zeleninu nedokážeme zpracovat je nesmysl. Naopak čerstvá syrová zelenina či ovoce obsahuje enzymy, které se v těle zpracují. Naopak na jinou stravu si naše tělo musí trávící enzymy vyrobit, protože jiná strava tělo "intoxikuje" a přirozeně ho netrávíme. Další blbost je, že jsme "masožravci" či "všežravci" - nemáme tak uzpůsobený trávící trakt :-) Chci to hledat informace, zajímat se a nevěřit každé blbosti v televizních novinách ;-))

1
Obrázek uživatele Raskenius
před 4 roky Raskenius

Jak už jsem Ivetě psal v diskusi o Vegetariánství:
Iveto a vy ostatní, mám pro Vás otázku: zkoušeli jste se někdy zamyslet nad tím, zda člověk je skutečně přirozeně všežravec? (jak tvrdíte) To, že je schopen pozřít maso, z něj nedělá přirozeného masožravce. Když se skutečně podíváte na přirozené masožravce, všežravce, a býložravce a porovnáte jejich trávící trakt začínající ústy ,(samozřejmě pojmenování u člověka) uspořádáním čelestí, zubů a jejich funkcí. Uspořádáním začátku procesu trávení. délky střev. složením a funkcí trávicích enzymů atd. atd. Tak vám z toho jasně, ať se vám to líbí nebo nikoli, vyjde, že člověk je přirozeně býložravec. A dnes už doktoři sami ač neradi přiznávají, že některé nemoci jsou přímo spojené, a to z nemalého procenta, právě s konzumací masa. např. rakovina, cukrovka, vysoký krevní tlak, operace žlučníku a v neposlední řadě kardiovaskulární onemocnění. dále pak Salmonelóza, Ptačí chřipka, Nemoc šílených krav, Listerióza, bakterie E-coli atd. atd. Jestli někdo stojí o podrobnější informace, včetně srovnávací studie o tom přirozeném zařazení člověka jako býložravce, či podrobnější info k problémům vzvnikajícím konzumací masa, ať mě neváhá kontaktovat. Je jich tolik, až z toho jde hlava kolem, když si dáte tu námahu se o to skutečně zajímat s otevřenýma očima a bez předsudků či Ega.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Naprosto souhlas, nedávno jsem se se známou bavila o koňském mase, když jsem říkala, že mě to trápit nemusí, protože maso stejně nejím, její odpověď byla fádně typická pro "masosaury", že prý vegetariánství není zdravé... to, že skutečné věděcké práce a průzkumy jasně svědčí proti (nakonec i selský rozum by měl dojít ke stejnému závěru), tak naopak ona přesvědčovala mě, že je prokázáno, že bezmasá strava není zdravá...
Raskenius: i když můžete mít 100% podloženou pravdu (a máme v tomto stejný názor), někomu to prostě nevysvětlíte ani kdyby jsme se na hlavu stavěli :)

0
Obrázek uživatele Jirka
před 4 roky Jirka

Tady je jednoznačná přesila vegeteriánů. Masa a vajec moc nejím, ale v poslední době jsem musel přestat jíst i veškeré oleje a margaríny, kvůli alergii a zánětu střev, nahradil jsem je máslem a sádlem. Takže asi i s tou rostlinnou stravou bude trošičku problém, chemie je nacpaná všude.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Jirko, máte alergii na rostlinné oleje? To slyším prvne, přiznám se, že 100% vegetarián taky nejsem a párkrát si vezmu i nějakou rybu, to je ale asi jediné maso, co sním - ale jen svátečně:)

Já myslím, že za pohled na dnešní "správnou stravu" můžeme poděkovat lidem a společnostem typu "Vím co jím", "Hravě žij zdravě" atd., kde znalé paní doktorky a páni doktoři doporučuji denně maso, místo másla a sádla jejich super Ramy a Flory...a to se prostě vryje do paměti těm lidem, kteří se o to jinak dál nezajímají, pro ně to jednozačně správně, když to říkají doktoři, protože oni jsou v tom znalí...
Je škoda, že si lidi dneska už neumí tvořit vlastní názory a za nimi si stát, jsou krmeni denně a všude tím, co jak má vypadat a už je ani nenapadne, jestli by to taky nemohlo být trochu jinak...

0
Obrázek uživatele Jirka
před 4 roky Jirka

Mám alergii na řepku od pylu až k palivu do motorů, Doteď jsem používal slunečnicový olej, ale jak se ta alergie zhoršuje asi mi začaly vadit chemikálie použité při výrobě, můžu používat ještě olivový.

0
před 4 roky Saurus

Úvodní příspěvek je sice už hodně starý, ale třeba to někoho bude zajímat. Kvalitní maso (hovězí, kuřata, ryby, vepře nejím)nakupuji zásadně na www.potravinykvam.cz . Nejdedl jsem maso z etických důvodů několik let, ale zdravotní problémy mi v tom nedovolily pokračovat. Tady mám aspoň jistotu, že zvíře bylo krmeno tak, jak má a bylo s ním citlivě zacházeno.

0
před 4 roky try

nedá se příliš souhlasit s příspěvky typu: hladovějící si za to můžou sami - jsou přemnoženi - je to jejich problém
země, kde děti-lidé umírají hlady jsou plundrovány nejen jejich politickou a sexuální situací(což je velmi oblíbený argument), ale také nadnárodními společnosti, které vydrancují plochy, na kterých například pěstují potravu pro hospodářská zvířata vyspělých zemí, odkloní vodu z řek od vesnic, aby tuto půdu mohli zavlažovat, někde se toto děje i proto, aby si lidé mohli v super/hypermarketech koupit pugét ruží za 40Kč( včetně ČR. Pokud tam člověk nechce umřít žízní musí si SVOU vodu často od těchto společností koupit, kde na to má vzít nikoho nezajímá. Drancování těchto zemí a vykořisťování lidí v nich žijících chtě nechtě podporujeme i my - lidi žíjící tisíce kilometrů od nich, protože žijeme v naprosto konzumní společnosti, kde nadbytek je módní záležitost. Proč potřebujeme každý čtvrt rok vystřídat mobil( přesto, že je funkční), proč musíme jíst maso ne několikrát týdně, ale několikrát denně....? Není v silách každého žít naprosto soběstačně, ale je v silách člověka se o to, kde a jak žije zajímat a se změnou začít u sebe, třeba tím, že omezí konzumaci masa( nejde někoho nutit přestat ho jíst), třeba tím, že si rozmyslí, jestli radši podpoří nadnárodní řetězce ( které jsou schopné mu do očí lhát o složení potravin, ceně...) nebo radši podpoří regionálního pěstitele, chovatele. Stačí chtít otevřít oči, nejenom nadávat a stěžovat si, jak strašně se u nás žije a vymlouvat se na to, že není v mých silách cokoliv změnit.

0
Obrázek uživatele MailC6L94M4@
před 4 roky MailC6L94M4@

Miluji DIETNÍ (libové, přední) ovarové vepřové koleno. Vývar nechám schladnout, vyhodím sádlo (na chleba). A zamrazím jej.
Již má babička kupovala pouze koleno od plece.

1
před 3 roky Hana

Ziji v Americe a chtela jsem vedet jake je vyroba masa v Cesku. Jestli se take v Ceske Republice pouzivaji antibiotika a hormony. Dekuji za vysvetlovani a utvrzovani mojich nazoru. Zajimam se o tuto svetovou problematiku co se tyce hospodarskych zvirat. Je to vse smutna realita kde penize a zisky hraji silnou roly. Po dlouhodobem zabyvani a zjistovani udaju jsem se stala vegankou. Uz je to asi 6 let co nejim zadne zvireci producty a citim se velmi zdrava a moje sportovni kondice je tak dobra jak nikdy predtim.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Gratuluji, u mne to bylo podobné :-)

0
Obrázek uživatele Stana
před 3 roky Stana

Mne by zajímalo, kde se berou informace o použití ATB a hormonů u českých chovatelů? U nás není stejná situace jako v USA. Neznamená to, že když shlédnete dokument o potravinách a jejich výrobě v USA, že tady je to stejné.

0
před 2 roky Josef

Suma sumárum - lidský druh se strašně přemnožil a doplatí na to.

před 9 měsíci akinom

Příspěvek byl schován správcem. Vysvětlení: Nevhodný příspěvek

0
před 6 měsíci Viky

Nejlepší je prostě vepřová panenka!!!! Pěkně šťavnatá na grilu s grilovanou zeleninou nebo zapečená se sýrem!! A momentálně krom masa ujíždíme na medové šunce :3

0
před 6 měsíci Lucka

A kde nakupujete medovou šunku a kvalitní panenku?

0
před 6 měsíci Viky

Já kupuju z chodury, už mě tam znaj jménem :D

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 5 - 5


Přidat příspěvek