Jakto, že existují uzeniny bez E250?

0
před 7 lety Otazník

Nedávno jsem objevil tenhle web a moc mě to zaujalo, začal jsem koukat co jím, v obchodě vybírám a tak... A zaráží mě, že téměř každá balená uzenina má v sobě E250... Chci říct teda, že mě zaráží uzenina, která to v sobě nemá ! :-) (jako třeba norimberské párky).. Proč to ti výrobci teda používají, když to jde i bez E250???

0
před 7 lety Otazník

Oprava: Žádné norimberské párky, ale norimberská klobása (http://www.chemievjidle.cz/klobasa/norimberska-klobasa). Je sice taková šedá, ale přece nás spotřebitele nebudou výrobci trávit jenom kvůli barvě?? Trvanlivost je téměř stejná jako u ostatních uzenin, tak proč ti výrobci používají všeljaké ty emulgátory, když to jde i bez nich?

0
před 7 lety Jaro

Ide o spotrebiteľskú voľbu. Pokiaľ budú ľudia preferovať pri nákupe farbu a nie zdravotnú nezávadnosť , potiaľ budú výrobcovia riešiť farbu . A keď to bude spotrebiteľ kupovať dajú tam kľudne aj obohatený urán , alebo biely fosfor ak bude treba . Na etiku výrobcov sa nespoliehaj . Všetko je v rukách spotrebiteľa a jeho voľby .

0
před 7 lety Jirka

Až budou u nás v řeznictví prodávat nějakou uzeninu bez rychlosoli, barvy a soji tak si ji koupím. Zatím si můžu koupit akorát tlačenku a Bruselskou paštiku.

0
před 7 lety Dita

Mě zase vadí, že je téměř nemožný sehnat plátkový sýr bez barviva, jelikož jsem uzeniny úplně vyloučila z jídelníčku, oblíbila jsem si za ně náhradu - právě ten sýr. Obarvený sýr nabývá dojmu, že je poctivý, a tak je to i s uzeninami. Proto ty hnusný éčka.

0
před 7 lety am

2Dita: Sýrů bez barviv je spousta. Viz zde: http://www.chemievjidle.cz/syr-holandskeho-typu.

0
před 7 lety am

I velcí výrobci pomalinku reagují na změnu poptávky. Můžete koupit bujóny bez glutamanů aspol. Už několik velkých výrobců nápojů se vrátilo od „light“ zpět k normální produkci a dělá stolní vody ochucené jen cukrem a ovocnou složkou, bez syntetických sladidel, barviv či konzervantů. Potravináři dělají svůj business. Chtějí vydělávat peníze a reagují na poptávku. Určitě nechtějí nikoho záměrně otrávit. Chtějí prodávat a platí si proto marketéry, chemiky a právníky, aby vyvinuly produkt, který lidé budou chtít, bude jim chutnat a bude formálně doložitelné, že je podle norem zdravotně nezávadný. To že se za tím může ukrýt spousta „ale“ je zřejmé. Ale opakuji, je to na lidech, co budou poptávat a oni pak prodávat. Zejména zákazníci svojí kupní silou vytváří trh. A k oněm alternativám. Podobné ekonomické uvažovaní jako ti velcí mají i ti malí „alternativci“. Bude zde spousta poctivých nadšenců, ale nebuďme naivní, je to i zlatý důl pro ty, co umí vykouzlit modré z nebe.

0
před 7 lety Otazník

Děkuji velice za Vaše příspěvky. Rád bych jen dodal svoji zkušenost s tou Norimberskou klobásou (jedinou uzeninou bez E250 co znám). Osmažil jsem ji na pánvi a to by jste nevěřili jak krásnou barvu má opečená a to vůbec nemluvím o tom jak skvěle chutná! Určitě doporučuji, je to vskutku pochoutka, ikdyž má v obchodě šedou barvu :-) Už jsem koupil třetí velké balení :-)

0
před 7 lety Gita

a kde se dá taková klobása bez E250 koupit?

0
Obrázek uživatele mm
před 7 lety mm

Pro Gita: ty Norimberské klobásky (t) jsem koupil v Praze Hostivaři v Interšpáru. Pak jsem ještě našel Kuřecí šunku Natural (http://img200.imageshack.us/img200/8391/imag0107a.jpg a http://img441.imageshack.us/img441/5250/imag0108t.jpg), kterou jsem koupil taky v Praze, ale na Chodově v bývalé Hypernově, teď už Albert. Brzy bude tato potravina na seznamu potravin (přidal jsem jí tam, ale asi to musí administrátor nebo webmaster přezkoumat). Tato šunka je úplně bez "éček". Výrobce: www.vodnaskekure.cz

0
před 7 lety

to gita: taky je mají v každé bille, je tam velký výběr

0
před 7 lety Vitek

Bílé klobásy se dají sehnat mnohem levněji zde: www.potravinyznemecka.cz

0
před 7 lety Gita

Praha je pro mě z ruky, ale až půjdu do Billy, tak se tam trochu porozhlédnu, díky za tip

0
před 7 lety Pavla

Koukám, že český průmyslu jde pomalu a jistě do kytiček, čím nás nedodělala Čína, tím nás dodělají Němci. Já nakupuji výhradně české potraviny, to je snad asi ještě jediné co se v Čechách dá ještě koupit od českých firem.

0
před 7 lety butch

V bioobchodě jsme koupili výborný BIO uherák zcela bez éček, je od Kosteleckých uzenin (ale to je prý jen dodavatel), bio výrobek roku 2004. Způsob zpracování je fermentací. Chuťově fakt vynikající, cena cca 160 Kč. Doporučuju

0
před 7 lety Moni

Drůběžárny Vodňanské kuře mají párky NATURAL bez Éček i bez E250, stojí asi 28,-Kč balení, ale je poznat, že jsou z masa, nejsou sice tak gumový, jako obyč. párky, ale chutnaj moc dobře. Pak je ještě AKTIV šunka od Klatovských drůbežáren taky bez E250, ale nemůžu ji nikde sehnat, ptala jsem se i u výrobce, ale není schopen jasně říci, kde je seženu. Párky naštěstí prodávaj v jednom speciálním potravinách krámě, ale tu šunku jim tam nevozí, nenašla jsem ji ani v Praze, takže docela potíž s distribucí, nechápu to, myslím, že lidi to chtějí...

0
před 7 lety pavel

uzeniny bez dusitanu (E250)v zásadě neexistují,v případě zmiňovaných Norimberských klobás se nejedná o uzeninu(není ošetřeno kouřem),tam kde je typická barva je buď dusitan přidán ve formě solicí směsi nebo je vzniklý způsobem zpracování přírodní cestou.To co je důležité je dávka - v případě solicí směsi zcela bezpečná.Nutno ještě poznamenat, že dusitan spolehlivě chrání spotřebitele před botulismem.

0
před 7 lety veronika

Jsem ráda že zas vím o nějakých "uzeninách" bez éček,naštěstí jich přibejvá.Já ještě vkládala párečky od Makovce který má své prodejny v PENNY marketech a ty jsou z hovězího masa a jsou moc dobré.Skóre mají 1 což je na párky super!!Viz uzeniny/párky

0
před 7 lety Pavel

Veronika: jj, taky jsem rád, že se někteří výrobci začínají probouzet. Zatím to jsou jen malovýrobci, uvidíme, jestli to bude pokračovat i dál..

0
před 7 lety Mrki

V Globusu mají biouherák 180g za 119 Kč bez dusitanové soli a soleno mořskou solí. Vyrábí Kostelecké uzeniny.

0
před 7 lety Pavel

Mrki a ostatní: Když objevíte takhle nějakou uzeninu bez éček, nechtěli byste ji přidat na chemievjidle.cz. Ne každý musí číst tuhle diskusi a kdyby to bylo v tom seznamu, našlo by to víc lidí. Ale i tak díky za dobré zprávy.

0
před 7 lety Jiří

Před botulizmem nejlépe ochrání kulka do hlavy. Ale vážně - kdyby výrobci a prodejci nebyli líní denně dodávat čerstvé potraviny, jak tomu bylo dříve, tak by se žádné konzervační látky používat nemusely.

0
před 7 lety Jiří

Před botulizmem nejlépe ochrání kulka do hlavy. Ale vážně - kdyby výrobci a prodejci nebyli líní denně dodávat čerstvé potraviny, jak tomu bylo dříve, tak by se žádné konzervační látky používat nemusely.

0
před 7 lety iveta

Jiří, kdyby výrobci a prodejci měli denně dovážet čerstvé zboží, tak to stojí mnohonásobně více, nehledě na ekologii..(spotřeba nafty, benzínu, zplodiny za aut..) Je to spíš také o tom, že lidé si nakoupí na delší dobu..kdo má čas (respektive komu by sechtělo??)si denně chodit pro čerstvé potraviny. Nejlepší je pokud si člověk vše může vypěstovat sám.ale to je zase problém - kdo se dnes odstěhuje na venkov, kde je méně práce, nebo kdo by dojížděl za prací do města nějakou větší vzdálenost, pak zase nebude mít čas se starat o zahrádku..je to začarovaný kruh..

0
před 7 lety met

Právě že oni tě klidně otrávěj. Jim je uplně jedno, jestli kvůli tomu umřeš o 20 let dřív. Stejně nikdo nedokáže, že je to jejich vina. Jim jde akorát o to, aby prodali (a vidělali) co nejvíc.

1
před 7 lety Pavel

Iveta: bavíme se samozřejmě bez přesných čísel na stole, ale dovolím si s vámi mírně nesouhlasit. Nejsem přesvědčen, že by dovážení čerstvého zboží bylo více nákladné a méně neekologické. Jde o to, že naše úžasné tržní hospodářství má ve svém fungování zásadní trhliny. Pokusím se vám to přiblížit na konkrétním příkladu z mého života. Bydlím na menším městě, máme tady poměrně velkou mlékárnu. Jak je možné, že mléko z této mlékárny je v našem městě dražší než v 60km vzdáleném megamarketu a lidem se vyplatí jet do toho marketu pro tohle místní mléko. Navíc to místní mléko se distribuuje přes centrální logistické sklady, takže od nás jede kamionem 150km do Prahy, aby za chvíli mohlo jet jiným kamionem zase k nám. A takhle je to vpodstatě se vším. Do ČR se dováží brambory z Polska, Německa a jiných zemích. Naše brambory si zase udělají výlet do jiných částí Evropy. Bylo by zajímavé kdyby si někdo dal práci a spočítal, kolik by se ušetřilo optimalizováním této dopravy. Asi bysme se divili k jaké částce by došel. Samozřejmě si uvědomuji, že mluvím o utopii, že by se obchodní smlouvy dělaly na základě logiky, nedejbože ekologie ... Chtěl jsem tím jen říct, že ta nutnost prodlužovat trvanlivost potravin není až taková nutnost, jen jsme si ji od velkých řetězců nechali sami vnutit.

0
před 7 lety iveta

Pavle, bohuzel, to je politika EU - export, inport..jak jsem již jinde psala - jsem pro kupování místních potravin a surovin. O tom "mléčném cestování" vím.. Bohužel, o těchto věcech rozhodují jiní..takže my s tím můžeme udělat maximálně to, že budeme jezdit po svém kraji a kupovat u drobných zemědělců..jenže kdo na tohle má čas..?

0
před 7 lety Jana

Tož totok je ale blbec, kdo to tu napsal a taků diskůziu zavedl sem, to je asik nějaký pražáček od počítačů, co ani neví, jak se udi maso, ne.,...sa pose.u:))),prej jaktože existujů uzeniny bez éčka:)), tož logicky,děcka, vemu maso jo, koupím bukové dřevo, postavím udírnu,posolim maso cistou soli, zavěsím si bůček do udícího komína, podpálím bukové dřevo a mám skvělou uzeninu bez éčka, tož taků co dělávali náš dědeček! Viva Valachia!

0
před 7 lety Radek Filth

Souhlasím s Pavlem, že Norinberská klobása je solena jedlou solí a není uzenina, je tepelně opracovaná pouze v 80°c vodě do doby, kdy je v jádře výrobku teplota 72°c po dobu alespoň 15min, tím se zničí nežádoucí mikroorganismi - je určena pro další tepelné opracování (grilování, popř. osmažení) Narozdíl od uzených výrobků solených dusitanovou solicí směsí je jistě zdravější z hlediska soli a tepelného opracování, ale na druhou stranu je také dražší a s kratší trvanlivostí.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

Norimberskou klobásu jsem koupil, ale moc mi nechutnala, možná se pod stejným názvem prodává víc druhů.

0
před 7 lety Radek Filth

I např. Vysočina chutná od každé firmy jinak..
Je třeba najít tu Norimberskou klobásu, která je dobrá a pak ji kupovat jen od této firmy, ale i ta se může časem zhoršit, jak už to tak bývá...

0
před 7 lety Petra

To máte stejné i s jogurtama, nakoupíte borůvkový od různých výrobců a každý chutná taky jinak

0
před 7 lety Radek Filth

Dusitany a masné výrobky
datum: 10.6.2009 | Jan Katina
Dusitan sodný nebo dusitan draselný se používá jako podíl dusitanové solicí směsi k solení masa a masných výrobků. Dusitan je toxickou látkou, což může vyvolat obavy z jeho příjmu v potravinách. Obsah dusitanů v masných výrobcích je regulován a střežen hygienickým dozorem velmi důkladně a systematicky tak, že konzumace našich průmyslově vyráběných masných výrobků je zdravotně naprosto bezpečná. Nedůvěra k masným výrobkům z obavy před dusitany je způsobena neinformovaností spotřebitelské veřejnosti o osudu dusitanů při výrobě masných výrobků. Mnozí by se mohli domnívat, že přidané dusitany v potravině zůstávají a my je s touto potravinou konzumujeme. Prokázanou skutečností však je, že dusitany se v masných výrobcích téměř úplně rozloží a přemění na jiné neškodné produkty, které se z větší části z výrobků vylučují. Zůstává pouze malý zbytek dusitanů, který dle aktualizovaných vědeckých poznatků nepředstavuje zdravotní riziko pro spotřebitele.
Problematika dusitanů v masných výrobcích je ovšem poněkud složitější, a proto je potřebné vysvětlit, proč náš spotřebitel nemusí mít obavy z dusitanů v masných výrobcích.

Proč solíme maso?

Maso solíme zejména ze čtyř důvodů. Především proto, abychom dosáhli senzoricky příjemně slané chuti, což je v případě uzenin většinou dosahováno přídavkem 1,5 až 2,5 % NaCl z hmotnosti výrobku. Vnímavost na slanou chuť ze strany spotřebitelů je však individuálně velmi variabilní.
Solení masa rovněž zvyšuje rozpustnost bílkovin a tím jeho schopnost vázat vodu v něm přirozeně obsaženou nebo i vodu technologicky přidávanou.
Sůl se však u většiny výrobků přidává ve směsi s dusitany. Původním účelem tohoto přídavku bylo zajištění růžové barvy, protože látky vznikající z dusitanů zabraňují šednutí masných výrobků způsobenému oxidací myoglobinu, který je přirozeným svalovým barvivem. Proto pokud by byly uzeniny soleny pouze kuchyňskou solí, měly by šedou barvu, přesně jako tomu je v případě jaternic, světlé tlačenky, či domácí sekané. Vedle toho dusitany přispívají i k vytvoření typické chuti a aromatu uzenin a brání oxidaci dalších složek masa.
Přítomnost chloridu sodného v uzeninách má i konzervační účinek tím, že snižuje dostupnost vody pro mikroorganismy. V kombinaci s dusitany je však nejvýznamnější později zjištěný fakt, že tyto solicí směsi jsou schopné efektivně omezovat růst patogenních mikroorganismů, čímž značnou měrou přispívají k zajištění zdravotní nezávadnosti masných výrobků. Nejvýznamnější je zabránění vzniku klobásového jedu botulotoxinu, který byl v dávných dobách příčinou smrtelných otrav z uzenin (podle nich získal i latinský název, botulus = klobása).
V poslední době v této oblasti přistupuje další efekt solení, tj. obohacení solicí směsi jodem, kterého je v naší výživě nedostatek.

Lidé od nepaměti solili maso a časem poznali, že některé soli (znečištěné dusičnany) způsobovaly červené vybarvení masa a masných výrobků a příjemné vybarvení se uchovalo i po jejich tepelné úpravě. Již ve 14. století se zavedlo nakládání masa do solného láku za přídavku dusičnanu (tzv. peklování, které nemá nic společného s peklem, ale pochází z německého Pökeln = nakládání), který zabezpečil přirozenou červenou barvu masa. Dusičnanové solení vyžaduje redukci dusičnanů na dusitan působením redukujících enzymů lákové mikroflóry. Dusičnanové solení tak bylo nákladné a nespolehlivé, a proto se dnes již prakticky nepoužívá. Teprve na konci 19. století bylo zjištěno, že vlastní příčinou uchování barvy masa je dusitan. První vědomé použití dusitanů k vybarvení masa se uskutečnilo v roce 1905 v USA, a to protizákonně. Teprve v roce 1925 bylo jeho použití v USA uzákoněno. Na našem území se dusitany při výrobě masných výrobků používají od roku 1930, dusitanová solicí směs je od této doby též označována tehdejším obchodním názvem Praganda. Přímé použití dusitanů při výrobě uzenin je ve srovnání s peklováním rychlé a velmi spolehlivé. Dusitan se v prostředí masa velmi rychle redukuje na oxid dusnatý, který se váže na barvivo myoglobin, čímž ho stabilizuje proti oxidaci. Dnes u nás dusitanové solicí směsi produkují specializovaná pracoviště a výrobní proces je zde důsledně kontrolován.



Kolik dusitanů obsahují české uzeniny?



U nás, stejně jako v dalších evropských státech, je obsah přidávaného dusitanu sodného nebo dusitanu draselného (E 250, resp. E 249) legislativně limitován množstvím 150 mg na kilogram masného výrobku. Zde to jasně ukládá vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 4/2008 Sb., která stanovuje podmínky použití přídatných látek při výrobě potravin.
Přídavek dusitanů (E 250 nebo E 249) smí být při výrobě uzenin realizován výhradně ve směsi s kuchyňskou solí, tzn. ve formě dusitanových solicích směsí, které standardně obsahují jen 0,3 - 0,6 % dusitanu sodného nebo dusitanu draselného. Takže uvážíme-li běžný obsah solicích směsí v tuzemských uzeninách a zároveň zohledníme následný rozklad přidaných dusitanů na oxid dusnatý, dojdeme k snadno doložitelnému závěru, že uzeniny před konzumací obsahují jen zbytkové dusitany v průměrném množství 10 mg/kg.



Máme tedy mít strach z dusitanů v masných výrobcích?




1.Konzumace masných výrobků je naprosto bezpečná. Výjimku mohou představovat jen malé děti, pro které jsou ale určeny jiné potraviny než masné výrobky.
2.Produkce, distribuce a použití dusitanové solicí směsi je pod přísnou kontrolou.
3.Hygienicky povolené přípustné množství přidávaného dusitanu není v České republice při výrobě uzenin dlouhodobě překračováno a v praxi je "čerpáno" jen z 10 - 20 %, při průměrném obsahu reziduálního dusitanu by tak spotřebitel o hmotnosti 75 kg mohl denně spotřebovat až 0,63 kg uzenin, aniž by překročil limitní expoziční hodnotu ADI.
4.Naopak, růžové uzeniny jsou zárukou, že v nich není botulotoxin.



Zpracoval Jan Katina (Český svaz zpracovatelů masa) s použitím odborných publikací těchto vědeckých pracovníků:


Prof. Ing. Ivo Ingr, DrSc. (Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně)
Prof. Ing. Petr Pipek, CSc. (Vysoká škola chemicko-technologická v Praze)
Prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc. (Veterinární a farmaceutická univerzita Brno)

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

Dusitany E249, E250, skóre škodlivosti 5, pěkný fujtajbly.

0
před 7 lety Jarda

Pěkný článek, ale stejně mě o nezávadnosti nepřesvědčil. Dávání dusitanů do uzenin jen kvůli barvě, je podle mého názoru zbytečné. Myslím, že kdyby lidé byli uvědomělí, že když se maso uvaří, tak není růžové, ale šedé, změnili by nároky.

0
před 7 lety Radek Filth

Jardo
Kdybys článek četl celý, tak bys zjistil, že se dusitany do uzenin nedávají jen kvůli barvě, ale mmj. i proto, aby zabránily vzniku nebezpečného jedu botulotoxinu.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

Radši budu riskovat klobásovej jed,než dusitany, glukamany a kdoví co ještě.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 7 lety 6sense

Překvapilo mě na wiki "Jeho smrtelná dávka je 300 pg/kg (100 g ideálně rozdávkovaných by spolehlivě stačilo k vyhubení celého lidstva)" pikogram je celkem málo :D, ale ... když sníží trvanlivost či spřísní normy pro skladování, tak si myslim že botulotoxin taky nebude... :D - Tedy můj nepodložený názor :). Třeba časem budou uzeniny prodávat s vratnými chladícími obaly s peltierovými články :D

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

To je teda síla, na druhou stranu dvacet let jsem baštil domácí klobásky a uzené a nikdy se mě nic nestalo.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

Tak to Zdenda Pohlreich pěkně rozjel s těma špekáčkama, za takové hnusy by se měli řezníci spouštět v koši do Vltavy nebo jiné příhodné řeky.
Blicí smajlík

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

Koupil jsem Farmářskou klobásu, výrobce řeznictví Kunovský, fakt dobrá.

0
před 7 lety Radka

Jak to tak čtu, tak je to jak hledání jehly v kupce sena. Najít uzeninu bez toho éčka je fakt umění a k dostání je málokde, aby člověk procestoval půl republiky, aby si ji mohl koupit.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

Až dneska jsem se dostal k cedulce se složením Farmářské klobásy a tímto se omlouvám 6sense, rychlosůl je tam zamaskovaná jako koření DSS 2%.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 7 lety 6sense

není proč :), je jasný že se to snaží zamaskovat, ale však my je prokouknem, dřív nebo později :) (devil) :D. koukám na leták teska, 10. stránka:
http://www.itesco.cz/cmsapi.php?module=tesco&method=leafletpdf&id=499
a sice dost drahý i se slevou, ale zajímalo by mě jestli je budou mít bez E250, když píšou bez emulgátorů, bez umělých barviv, bez konzervantů, bezlepkové, bez kompromisů. Asi se na ně pojedu pro zajímavost podívat :D

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

Ta klobása by byla jinak dokonalá nebýt té dusitanové solící směsi.Vždycky jsem si myslel, že mi v uzeninách vadí rychlosůl, ale asi to tak jednoduché nebude, proč si v jednom obchodě můžu koupit třeba anglickou a v druhém ne, proč se suchými salámy nemám moc velké problémy a měkké nemůžu?

0
Obrázek uživatele Frodik
před 7 lety Frodik

Neberte to jako popíchnutí, ale já nejím žádné klobásy ani salámy a nemám problémy žádné :-)
Někteří lidé si neumí život bez masa představit, já už bych zase neměnil.. Dneska jsem měl ve vegetariánské jídelne naprosto úžasnou a výbornou rajskou omáčku a ještě teď se oblizuju...

0
před 7 lety Jirka

Možná to vypadá, že se cpu jenom klobásama,ale já to hodně střídám a toho červeného masa vlastně moc nejím.
Díval jsem se na ty bedýnky, ale pro člověka který je single, jak říkáte vy mladí jsou moc velké.

0
před 7 lety gulag

to 6sense: určitě tam E250 bude, je i u dvakrát dražších produktů z Rakouska

to jirka: jednou jsem měla bedýnku, klasická velikost a bylo tam toho jen 2,5 kg :(

0
Obrázek uživatele Markéta
před 7 lety Markéta

Ten leták z Teska. Proč vyzdvihují, že tam nejsou emulgátory ? Nejčastější jsou fosfolipidy (lecitin).Jsou dobrý na mozek.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 7 lety 6sense

:D tak tomu neuvěříte, ani já trochu nevěřil...
prošel jsem z toho letáku složení vídeňské párky, minipárečky, formanskou podkovu i selskou klobásu. (Jemný šunkový salám jsem nenašel) a nikde nebyl ani dusičnan, ani E250, ani nejak schováno pod solící směs, nebo tak, ALE! ve všech výše zmíněných co jsem v regále našel bylo ve složení vypsáno : Amarant, pro mě neznámo i když jsem tu už vypsal složení spousty potravin, vytahuju mobil a pouštim aplikaci z této stránky, zjišťuju že se jedná o E123 a skóre 6!!!
No sakra, ještě horší než E250 :D

A další věc k neuvěření :D
http://img137.imageshack.us/i/pict0744.jpg/
detail:
http://img824.imageshack.us/i/pict0745k.jpg/

gulag:
Zvlášť takovýto řetězce mají na to dělat tyto potraviny bez zmíněných E250 i za nízkou cenu, v kauflandu jsem viděl, že mají lidi, kteří často kontrolují i správnou teplotu regálů s potravinama a zapisují průběhy teplot, při tomhle by neměl být problém uchovávat uzeniny bez E250, ale co by je k tomu dnes vedlo? :D.

jiraskova.marketa@seznam.cz:
ano já rád lecitin :), ještě pamatuju, jak kdysi za mládí prodávaly lecitin v krabičkách jako masox, ty jsem jedl jak na běžícim páse :D. dneska si to vynahrazuju sojovými suky a margotky, ve kterých ale chuťově poznávám furt méně a méně soji :(.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 7 lety 6sense

:D teď koukám, že amarant je i obilovina, tak teď jaký amarant myslely :D

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

Taky to vidím, každopádně ve většině uzenin musí být kromě E 250 ještě něco co mi vadí.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

to: 6sense byl jsem v našem Tescu, ale nic z toho Vašeho seznamu jsem nenašel. Pokud nejsou ty uzeniny chemicky konzervované tak nemůžou mít dlouhou životnost, to by mohlo být vodítko.
Žádná klobása bez konzervace nemůže vydržet 20 dní.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 7 lety 6sense

Tesco finest mají v letáku i pro velký i malý hypermarkety, nějaký z tesco finest mají uvedený i v supermarketech Tesco. Asi to někam ukryly, ty na které jsem koukal já byly v jiném regále, než ostatní uzeniny.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 7 lety 6sense

Tak toto je masakr... asi začnu často navštěvovat tesko...



Dobrý den,



V červnu letošního roku uvedl řetězec Tesco jako první na trhu ucelenou řadu Tesco Finest uzenin, které neobsahují žádná umělá barviva, konzervanty, emulgátory. (V současné výrobě běžných masných výrobků se používají aditiva jako je např. konzervant dusitan sodný E250, který je obsažen v solící směsi, emulgátory E 452, a dále látky zvýrazňující chuť a vůni E 621 glutaman sodný atd.)

Jedná se tedy o výrobky bez přídatných umělých látek, lidově řečeno „éček“. Definici „éček“ upravuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví č.304/2004Sb, 4/2008Sb a další průvodní vyhlášky a jsou označována vždy příslušným zařazením a evropským kódem surovin ( např.barvivo a E + trojciferné nebo čtyřciferné číslo nebo barvivo a příslušný název dané přídatné látky). Přes uvedené skutečnosti, jsou aditivní látky také díky ne zcela objektivním informacím, pokládány za zdraví škodlivé, přičemž u všech používaných aditiv, pokud se použijí správným způsobem, ve správné koncentraci, nebyly dosud žádné negativní zdravotní efekty prokázány. V dnešní době je zaznamenáván trend omezovat ve výrobcích tyto aditivní látky a namísto nich používat přírodní látky, nebo nahrazovat potravinářská aditiva stejnými, látkami přirozeně obsaženými v surovinách kořeních a dalších „přirozených“ zdrojích. Na kvalitu potraviny tyto trendy nemají zásadní vliv, ale potravina je přijatelnější pro spotřebitele, který ji vnímá jako zdravější.

Proto k Vašemu dotaz – v případě, že by se jednalo o přídatnou látku, muselo by být správně legislativně vyznačeno na etiketě barvivo E 123 nebo barvivo Amarant.

V našem případě se jedná o výrobky nejvyšší kvality, které se vyznačují především původem kvalitních surovin, způsobem jejich zpracování originálními recepturami. Výrobky vynikají vyšším podílem masa, výjimečnou kombinací přírodního koření a tradičním způsobem přípravy.

Amarant použitý v našich výrobcích je zcela na přírodní bázi– pro výživu unikátní, jemně mletá mouka z odtučněného amarantového (laskavcového) zrna, který obsahuje vysoce kvalitní protein a vlákninu a u masných výrobků má tu skvělou funkci nahradit přídatné látky, které běžně plní funkci emulgátorů nebo stabilizátorů (např. E 450, E 451 a E 452 směs fosforečnanů, též označována jako stabilizátor – emulgátor).

Amarant je pro svoji vysokou výživovou hodnotu a nenáročnost při pěstování nazýván plodinou třetího tisíciletí, Ve srovnání s běžnými cereáliemi je zrno amarantu bohatší na bílkoviny, vlákninu, kvalitní oleje, minerály a vitamíny.Amarant je přirozeně bezlepkovou surovinou a použití výrobků z amarantu je mimořádně vhodné pro pacienty s celiakií a pacienty s potravinovou alergií.

Ohledně Ecek, v pultu máme zatím bez konzervantu E250 – např.Šunka pro děti výběrová nebo Debrecínskou pečeni a pracujeme na eliminaci tohoto konzervantu v dalších výrobcích.



Věříme, že toto vysvětlení bude postačující.



V případě jakýchkoli dotazů nás prosím neváhejte kontaktovat.

S pozdravem

Centrum služeb zákazníkům

0
Obrázek uživatele Frodik
před 7 lety Frodik

No prosim a jde to ! Jeste bych poprosil 6sense, jestli by mohl dodat i nejake orientacni ceny. Sice maso nejim, ale ze zajimavosti, jestli ten rozdil je hodne velky nebo spis zanedbatelny...

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

Finest vídeňské párky vycházejí po slevě na 160 kč za kilo, ale jak je v tom Tescu najít nevím, když to nevědí ani prodavačky.

0
před 7 lety venca

Je tajemstvím velkých korporací a chemiků že dusitan není jedinou složkou tzv. rychlosoli ale další složkou je také komplex hexa-amanono-tridusičnan-dihydrogen-železitan sodný, který působí jako dehydratační jodovodíkové činidlo na zásadité bázi. O tomto se moc nemluví a zdravotní ústav to tiše toleruje, jde o prozatím neprozkoumanou látku, která navíc nemá ani svoje označení E!

0
Obrázek uživatele 6sense
před 7 lety 6sense

Ptáte se když jdete do uzenin, jestli mají něco bez E250? Je zajímavý slýchat názory proč to tam maj a stojí si za tím, i když jim na stěně visí cedule vaše dotazy a nápady (či jak to tam bylo uvedeno)pište na e-mail :D.

Nedalo mě to a napsal jsem do dalších řetězců. Kaufland, - který je jeden z těch co mam nejblíže a Globus, který si tak chválí ty svoje uzeniny pouze z masa.

Z kauflandu už jsem dostal telefonickou odpověď přibližného znění, že neví přesně, že by musely obvolat dodavatele, ale že to mají asi ve všem, že by to nedrželo při sobě a nemělo takovou trvanlivost. Odpověď jsem celkem čekal... jednou testnutá uzenina odtamtaď byly tak přesolené, že se nedala jíst...

Ceny jsou drahé, 160 za kilo je moc, to si radši už za tu cenu koupim a zpracuju hovězí maso :)

0
Obrázek uživatele Dita
před 7 lety Dita

Dříve když jsem jedla uzeniny, je to tak 7 let nazpět, jeden chlápek nedaleko nás jednou týdně prodával domácí uzeniny, super cena, a ta poctivost a vůně, nevím zda tento prodej funguje do teď, ale třeba uzený bok, nakládaný v sudech, bez nacucnuté vpěchované vody, vyuzený v udírně, to byla dobrota.

0
Obrázek uživatele Dita
před 7 lety Dita

i když na druhou stranu nevím zda v tom byly éčka, o složení jsem se dříve nezajímala. z masa to bylo určitě :)

0
před 7 lety Jan Pospíšil

Doporučuji nastudovat seznam látek označovaných symbolem E. Zjistíte že je tam i poměrně velká skupina neškodných látek. Proto odsuzování všech potravin s éčky je tak trochu mimo mísu. Éčka by se dala rozdělit do několika hlavních skupin:
a) technologické: nutné pro samotné vyrobení potraviny (upravující soudržnost, protispékavé látky atd.)
b) senzorické: ovlivňující vůni, barvu a chuť
c) konzervační: snižují nebo eliminují riziko pomnožení patogenů + zpomalují biochemické rozkladné procesy probíhající v každé potravině

Takže:
1) ne vše co obsahuje E je špatné (E je i kuchyňská sůl, nebo kyselina citronová)
2) vždy záleží na dávce látky v množství potraviny (mg/kg apod.), hodnota bývá legislativně limitována a abyste ji překročili museli byste se opravdu hodně přejídat daným výrobkem
3) obsah těchto látek další kulinární úpravou neroste, ale zpravidla klesá (pochopitelně neplatí pro potraviny přímé spotřeby)
4) i z vysoce kvalitních surovin se dá vyrobit nekvalitní potravina (čímž netvrdím že s éčky ano), viz. domácí grilování a zejména uzení

0
před 7 lety Jan Pospíšil

to venca

To slyším prvně, každopádně ten název je špatně (nedává strukturně smysl a amanono je 100% překlep), pošlete mi prosím zdroj ze kterého jste čerpal

děkuji

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

Opsal jsem si složení z dvou anglických slanin, ta první se mi zdá horší E 451,450,415,452,150,407 A 508. Druhá E 250,150,621 a 635.

0
před 7 lety venca

To Jan Pospíšil:
chtěl jsem pouze šokovat diskutéry a užít si svou minutu slávy. Však byl jsem odhalen. Ve skutečnosti jde o krotký protihrudkující hexakyanoželeznatan, kerej ten svůj satanskobelzebubí cejch v podobě písmene velkého E samozřejmě má... díky za reakci

0
před 6 lety J.B.

Mám vysoký tlak a v poslední době mi velice kolísá. Došel jsem k názoru že je to možná tím že nepravidelně jím uzené maso obsahující E250
Můžete to někdo potvrdít nebo vyvrátit. Dříve jsem uzené jedl třeba na chlebu bez upravy, dnes jej předem vařím a zdá se ža část soli se vyvaří a není pro mne tak nevhodný.
J.B.

0
před 6 lety Petr

To vaření je určitě dobré, nejenom kvůli snížení obsahu soli, ale odstraní se tím i látky zvané puriny, které v těle zvyšují obsah kyseliny močové se všemi negativními důsledky /zejména na klouby/ a platí to nejenom pro uzené maso, ale pro maso veškeré, nejlepší tep. úprava je tedy vařením. Udává se, že zvýšený obsah kys. močové v krvi má 10% obyvatelstva, ale jen 1% se s tím léčí. Petr

0
před 5 lety mates

Jan Pospíšil:
Jsem tu prvně ale diskuzi jsem si pročetl. Tady nikdo netvrdí, že E=špatně! Možná kdyby jste tomu věnoval chvíli zjistíte, že zde je seznam všech éček i stím, k čemu slouží. ALE MILÍ PANE JESTLI JE LÁTKA KARCINOGENNÍ(např. ta slavná E250), TAK JE MI UPLNĚ JEDNO, JESTLI SEBE VĚTŠÍ VĚDEC MI BUDE TLAČIT DO HLAVY, PROČ TO MÁM JÍST, STEJNĚ TO JÍST NEBUDU. Ono asi težko totiž ten efekt dnes poznáte, ten se projeví až za desítky let. To mi ale přijde, že musí chápat i malé dítě. No jo ale co v dnešní "nejchytřejší době" člověk zmůže. Ono všechno zlé je k něčemu dobré, ale abych do sebe tyhle věci ládoval denně celej život? Až čas ukáže , kdo měl pravdu:) i když počet lidí nemocných rakovinou se neustále zvyšuje - ale to je samozřejmě náhoda...?

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Ptala jsem se v soukromém řeznictví - uzenářství, jestli mají nějaké výrobky bez E250, řekli, že ne, že by to nestíhali vyrábět.
A další s krásným názvem " Farmářské uzeniny" také neměli.

0
před 5 lety Petra

Kuřecí párky za 28 Kč???? A bez Éčka 250? Pomleté zobáky a pařáty s trochou mouky. Jen si dejte. Kuřecí maso strojně odděleno je skoro ve všech kuřecích salámech a párcích i s peřím. Nikdy bych to nekoupila.

0
Obrázek uživatele vojtano
před 5 lety vojtano

Jestli bylo v té norimberské klobáse z intersparu obvyklých max. 10% masa, tak to ani E250 nepotřebuje...
P.S. Bratr koupil 1 balení telecích párků v intersparu pro psa (aby nás neobtěžoval při opékání "opravdových" uzenin) a letmou četbou obalu jsme se dozvěděli, že obsahují 8% telecího masa :-) Takže na pokrytí všech Intersparů v Evropě telecími párky stačí v pohodě 1 tele...

0
před 5 lety O.M.

Teď jsem v Globusu koupil klobásu bez eček, 400gramů (2 nohy) za kilo. 135 gr. masa/100 gr. (znám lepší) a na mě je to dost kořeněný, ale je to první bez E250 co jsem v obchodě viděl.

0
před 5 lety Pavel Král

Já nedávno narazil na prodejce sušené šunky (www.jamon.cz), který tvrdí, že vše, co prodávají je zcela bez éček. Koupil jsem si kilovou vykostenou šunku a na originální etiketě bylo skutečně pouze vepřové maso a sůl. Ale podle mě je asi jednodušší vyrobit sušené nasolené maso bez éček než uzeno-vařenou uzeninu. Např. na vařenou šunku bez E ani v zahraničí jsem zatím nikde nenarazil. Vy jo?

0
před 5 lety Dita

http://www.chemievjidle.cz/sunka/sunka-biofarma-sasov-biofarma-sasov

Já jsem měla tuhle, ale už je to hodně dlouho.

0
před 5 lety Pavel Král

Dita
Ok diky za tip. Vyzkousim.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Před chvilkou jsem našla v novinách inzerát na uzeniny bez éček : http://www.efree.cz/cs/

0
Obrázek uživatele bartson
před 5 lety bartson

efree už nějakou dobu kupuju a chválim si to ;) konečně něco na čem si člověk pochutná. Navíc i když byly vánoční dračky o jídelní dárky, tohle nikdo nekupoval pač je to o pár kaček dražší takže je to stále v regálu :D

0
Obrázek uživatele HanaHani@
před 5 lety HanaHani@

Tady je taky něco, jen tři celkem neškodné éčka, ale E250 to nemá :) : http://www.chemievjidle.cz/klobasa/bavorska-masova-klobasa-ahold-czech-republic

0
před 5 lety Jitka

bartson: Taky jsem na ně v Tescu koukala.Párky a nářez byly v pohodě, ale v klobásách je košelina.Párky jsem ale vzala, byly dobré.

0
před 5 lety Jitka

pardon,košenila

0
před 5 lety Doro

Řeknu to jednoduše.
Nechcu v žádném mase (dá-li se věčině "poživatin" říkat maso) E250, bo jde o škodlivou látku a je mi šumafuk, kolik jí tam je.... jestli vagón, nebo stopové množství... prostě ju tam NECHCU!!
Jaké IQ potřebuje výrobce, aby to pochopil?

Kdysi to šlo bez toho, takto tak pujde zas - zapněte mozek a problém vyřešte!

Taky chcu u každého výrobku ihned jasně a VÝRAZNĚ vidět, co obsahu a kolik masa v tom je. Cena je podružná - hold si to koupím jen občas, ale nebudu pojídat šmejdy, co nám podstrkujete !!

(čeština je ve valašské gramatice)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

To my chceme též, bohužel valná většina ostatních naše tužby nesdílí a jsou to právě oni, kteří živí tuhle výrobu, o nějaké E250 jim nejde, hlavně se nažrat za co nejmíň peněz a výrobcům to hraje do karet, tak proč by vyráběli kvalitní a poctivé šunky za vyšší cenu, kterou koupí jen pár lidí, když můžou vydělávat na sra*kách, které jdou na odbyt:/

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Přesnější otázka zní jaké IQ musí mít kupující, aby tohle pochopili a nekupovali to. Výrobce vyrábí jen to co chtějí řetězce, a ti tlačí na nízké ceny, aby si mohli nasekat vysoké marže a tvářit se jak levně prodávají zákazníkům, protože zákazník chce hlavně levně. Je jedno jestli je to samej modifikovanej škrob s vodou. Hlavně, že je toho tuna a stojí to 16,90,- v super akci za 15,90,-. Pak se v supermarketu lidi pomlátěj, a všichni sú spokojeni až na pár jedinců jako já nebo Lucka či Doro a pár dalších jedináčků.
Lucka to už vlastně celé napsala.

Doro jestli chceš uzeniny bez E250 už se dají nějaké sehnat. Musí se jen hledat.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak tak, lidi jsou horší jak zvěř, pokud je to v super akci, nevidí, neslyší...takže když nedej bože dojdou zásoby, řešení je snadné, z pod pultu se vytáhnou starší šarže, trochu upraví, přelepí, opláchnou a už se smějí v nasvíceném chladiči na nové zájemce. Všichni jsou spokojeni, "vlk se nažral a liška zůstala celá".
Osobně bych pultovou šunku nekoupila nikdy, nejen že člověk nevidí složení, ale obvykle ty kvalitnější šunky ani takhle nenabízí.

0
před 5 lety Pavel

Přidám se do diskuse: můj řezník mi říkal, že Praganda se do masných výrobků přidává jen a pouze kvůli barvě (+ trvanlivosti) - šedou sekanou nebo šedé uzené by nikdy neprodal, takže aby nepoložil živnost, MUSÍ, i když nerad, to svinstvo do toho jídla přidávat i on. Prostě zákazník chce být klamán, i když ho to stojí zdraví ... :-(

0
před 5 lety Peter

prave se vracim z Colorada a zdejsi velke hypermarkety nabizeji celou radu uzenin bez dusitanu a jinych pridanych E-cek. prave v jednom siti maji POUZE bezdusitanove uzeniny coz je obdivuhodne. Casto jsem cetl zde slogan, cim mene tim vice, mysli se tim, ze cim mene slozek obsahuje salam, tim je lepsi a opravdu. Maso, sul, pepr...
Tyto uzeniny jsou vynikajici a da se koupit od salamu,pres sunky, slaninu, parky,spekacky,klobasy vsechno - bez E250 a podobnich sejrajtu.

0
před 5 lety Peter

dovolte mi jeste dodat malou reklamu na slovenske vyrobky Mecom-u bez dusitanu (E250)
http://www.mecom.sk/sk/products/category/mecom-natur-parky

0
před 4 roky Vašek

Zkuste zajet na nějakou vesnici a poptat se kde dělají nějaké klobásy na prodej skoro všude se to vrací a místní řeznici dělají po staru domácí klobásy bez konzervace jen vyuzené, u nás jsou hned dva. Cena 130Kč/kg
Jen je dobré se přeptat na rychlosůl to mají někde ve zvyku dávat.

0
před 4 roky Masožrout

Dusitan sodný (rychlosůl) a nitrosaminy jsou silné karcinogeny. Kostelecké uzeniny jsou si toho dobře vědomy a tak přidávají mrtvý vitamín C (E300, E301 atd.). Umělý vitamín C nejenomže nepůsobí jako antioxidant, ale podle nejnovějších výzkumů dokonce zdraví v tabletách může zkrátit život.

0
před 4 roky Kuba

Masožrout: nějaké odkazy na ty výzkumy by nebyly?

0
před 4 roky Masožrout

EXOGENNÍ KARCINOGENY V POTRAVINÁCH A KARCINOGENY VZNIKAJÍCÍ PŘI JEJICH TECHNOLOGICKÉM ZPRACOVÁNÍ
http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2005_01_3-12.pdf

Dusičnany, dusitany a nitrosaminy u konzumních
brambor určených pro přímou spotřebu a produkci potravinářských výrobků z brambor
http://www.phytosanitary.org/projekty/2003/vvf-20-03.pdf

Superpotraviny: Prevence a boj proti rakovině
http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/superpotraviny-prevence-a-boj-proti-rakovine

Nitrosamines and Cancer
http://lpi.oregonstate.edu/f-w00/nitrosamine.html

0
před 4 roky Hanz

Dobrý den
Rád bych řekl,svůj názor na (E250)
Ať si ho výrobci žerou sami!!,když jim nezaleží na zdraví ostatních.Poslední dobou si lidé stále častěji stěžují na zdravotní problémy.Přoč asi ,,,když se cpeme éčkama.Přoč?Protože musíme,když nam to cpou do jídla.Co proto můžeme udělat?Nekupovat to a žádat si zboží kvalitní a bez chemie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pokud nebudu mít moc pěnez?Koupim si toho mín,,,ale kvalitní a bez chemky.. barva uzenin mi je uplně u prd...,,a že to vydrží 5dní?no a co,,,Je to přirozenější,než když to vydrží měsíc.Třeba maso z mc donal...nikdy se neskazí-ultra chemie. Proboha už dost,,éčka nechci!!!

0
před 4 roky Bledá Tvář

No na http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E250
jsem našel, že í BIO má E250:¨

Bio Vídeňské párky (Ponnath ŘEZNIČTÍ MISTŘI, s.r.o., Sušice)

Je to možné?

0
před 4 roky Jiří Remiáš

Albert přišel s novinkou-Párky s teleím masem.V proenteh-vepřové maso65,sádlo,kůže a bramborový škrob neuvádí,hovězí3,telecí2.A jedeme s kopce-E250,270,330,500,316,451.Co na závěr?Není toto klamání spotřebitele?Párky s dvouprocentním telecím?!

0
před 4 roky Zdeněk

...vracel jsem se dnes s dcerou domů přes Globus Brno, že si koupím něco jednoduchého k chlebu na ohřátí. Nakonec jsem si koupil místo uzeniny něco kvalitnějšého a sice jejich balený ve folil v misce, velmi libový bůček, za 79,-, na dopečení. Přesto, že jsem to již pochopitelně nesolil a naopak cibulí a zelenionou se snažil to zjemnit, po 1 a 1/4 hod dopečení jsem byl (naposled) v šoku. Opět naprosto hnusná, překořeněná a zcela přesolená věc. Je pravdou, že jsem jim to již v úseku uzenin o tom jejich přesolování již několikrát řekl ale většinou jsem se dočkal duchem nepřítomného pohledu a odpovědi, že jsem asi jediný. Dnes to byla, říkám si to již léta ale už je to nezvratné, poslední kapka. V Globusu již v životě ŽÁDNOU uzeninu definitivně nekoupím. Ano, časem nás nude víc.

0
před 4 roky Kuba

Dají se ještě někde koupit uzeniny Bilbo E-free? Nějak jsem je poslední dobou nikde neviděl a oficiální web (www.efree.cz) nefunguje. Doufám, že je nepřestali vyrábět...

0
před 4 roky tomas

travi nas vsichni slavna EU prodavavaji nam šity,zastani tu zadne zastani ani zakony ani kontroly

0
před 4 roky kluzkova

Tomáši není nic lehčího než se trochu poohlédnout na trhu, nemusíte hned kupovat co vám přivezou ze zahraničí. Kdo chce najde a kdo nechce jen nadává, že za to mohou jiní.

0
před 3 roky renka

POUŽÍVÁ SE "ZVÍŘECÍ" STŘEVNÍ MIKROFLORA DO MLÉČNÝCH VÝROBKŮ DANONE!!!!!!!!!!!!
Actimel, jako mnoho dalších produktů Danone, obsahuje E1442 - geneticky modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo.... ničí slinivku... Nebezpečné škroby jsou obsaženy nejen v kultivovaných mléčných výrobcích, ale také v kečupech a majonézách.

Ing. Jiřina Charvátová
vedoucí střediska laboratoří

- nejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z vrtulníku. Když jsem dělala analýzu bifidobakterií, zjistili jsme na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu tedy Bifidus esencis. Je to nejčastěji bifidus avicenc a ten skutečně není našemu tělu vlastní - je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá.

Některé státy mají zákaz používat jiné než lidské kultury a to proto, že určitý počet bakterií je schopen projít žaludkem a dojít do střev a u imunitně oslabených jedinců byly pozorovány časté výskyty tumorů např. je to ze studie z USA, kterou jsem použila ve své diplomové práci na téma bifidobakterie. Také tyto nelidské bakterie mohou nahradit původní mikroflóru a způsobovat průjmy. Osobně doporučuji jogurty ve skle jihočeské nebo Holandia bílé a to ovoce si přidat své. Acidofilní mléko Kunín bílé.
U modifikovaných škrobů z kukuřice stejně jako u transgení kukuřice dělal výzkum můj profesor na VŠ a zjistil, že v 5 generaci potkanů je tak otřesný výskyt mustací a od 3 výskyt nádorů, že do nás vždy hřímal, že je naší povinností nepustit to do naší země.... bohužel je to tu.

Toto klidně můžete poslat známým mám na to diplomku a represí od Danone se nebojím.

MUDr. Dagmar Rašková
Lékařka, Ambulance lékařské genetiky
GENNET, s.r.o.

0
před 3 roky renka

Není to o éčkách v uzeninách,ale třeba vás to bude zajímat.

0
Obrázek uživatele Stana
před 3 roky Stana

Toto téma zde bylo již probíráno v jiné odpovídající diskuzi. Že Ac...a neobsahuje žádné l. casei imunitas a bifidus esencis a jedná se pouze o reklamní název, informovaní vědí. V Německu byla tato propagace zakázána. Obecně jogurty od Da...e nejsou moc kvalitní. Nějaký Acti..l apod. je nám úplně na nic, protože neobsahuje bifidobakterie, ani negarantuje potřebné množství schopné přežít trávicí kyseliny v žaludku a dostat se do střev...

0
před 3 roky Standa

No jo,po otřesných zážitcích s Vepřovým masem ve vlastní šťávě od "řeznických mistrů svého oboru" jsem koupil kilo bůčku,kilo plecka,nakrájel to na kostky,dal do sklenic a přidal jednu kávovou lžičku obyčejné soli na 720 sklenici.Zavařoval jsem hodinu při 100 C,pak 48h pauza a další hodina zavařování při sto stupních.Chuťově je to naprosto nesrovnatelné,trvanlivost,pokud při zpracování člověk dodrží základní hygienu,je dva roky, a cenově je to taky přijatelné,teda pokud bych na tom nechtěl vydělat svých poctivých 300 procent zisku.
Prostě diskuze o horších nebo lepších éčkách jsou o ničem,celá sbírka prostředků k padělání potravin má za úkol natáhnout a nastavit původní více méně kvalitní surovinu tak,aby to pokud možno nešlo poznat,a kecy o tom,že tohle zabraňuje botulismu a tohle zase támhletomu, jsou účelový žvást. O domácích klobásách,vyrobených z masa bez rychlosoli už tady padla zmínka,jen dodám ,že taková klobása po měsíci povalování v obchodě prostě smrdí,a kdo ji sežvýká,tak je zralý na Darwinovu cenu.
Klobása nacpaná rychlosolí takové zacházení přežije,je sice po celou dobu životnosti chuťově hnusná,ale výrobci i prodejci to umožňuje moc se nemazat s hygienou a skladováním.

0
před 3 roky Polaris

Vážení, chtěl bych vám poděkovat, protože tak dobře, jako při čtení vaší diskuse, jsem se už dlouho nepobavil. Dobrá, zdá se, že řada z vás vůbec nepochopila základy, jako že například je lepší používat tzv. "rychlosůl", než umřít následkem botulismu a to, že tyto soli se používaly i v dobách, které většina z vás považuje za správné časy našich babiček, kdy všechno bylo "bio".Chcete se do těch dob vrátit? Vážně? Pro vaši informaci - v roce 1921 byla naděje na dožití rovna zhruba 49 rokům, v roce 1938 pak něco přes 58 let. Víte, kolik je to dnes? Zlá, zlá, zlá éčka...Víte, jak to je s kojeneckou úmrtností? V roce 1960 lehce přes 20 promile. Dnes, v době hnusných éček pod 4 promile. Hrůza. Chcete zpět do dob našich babiček?A teď speciálně pro "renku", pokud jde o to, co zde citujete, pak nejde o nic jiného, než dnes již klasický hoax, jehož popis najdete zde: http://www.hoax.cz/hoax/nebezpecny-moderni-jogurt/Aby nedošlo k omylu - nehodlám zde rozhodně "obracet na víru" fanatiky, kterých je v diskusi výše více, než dost, ale přijde mi mi nebezpečné, aby tomu, co zde píšete uvěřil byť i jediný normální a soudný člověk. A víte proč? Je dobré, že lidé chtějí jíst (a žít) zdravě, bezpečně. Je ovšem velmi špatné, když se někdo zblázní a začne věřit každé kravině, která mu přijde emailem.

0
před 3 roky Wiss

A teď si položme otázku, od koho dostává Polaris výplatu :)

0
před 3 roky Hanz09

Tak jsem vytáhl z lednice krabičku, na které je napsané "Da..ne jemný" a čtu složení:
CZ JOGURT JEMNÝ ČOKOLÁDOVÝ Složení: Mléko, čokoládová složka 8%, smetana, cukr, jogurtové kultury. Obsah tuku nejméně 2,6% hmotn.

To složení nezní až tak špatně. Dole pod českým a slovenským složením výrazný text: Obsahuje sóju.
Ve složení sója není uvedena a poté výrazné upozornění - tomu nerozumím.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Soja je alergen, tak ji asi uvádějí bokem. Není tam náhodou uvedeno místo "obsahuje sóju", že "může obsahovat sóju"?

0
před 3 roky Hanz09

Martine, opsal jsem to přesně: Obsahuje sóju

0
Obrázek uživatele patricie39
před 3 roky patricie39

Zdravíčko lidičky, a co říkáte na Beskydské uzeniny? Já si jejich kvalitu a chuť nemohu vynachválit. :)

0
před 3 roky Milady

Ahoj, 

myslím, že právě Beskydské uzeniny od Chodury mají klobásky bez těch škodlivých Eček. Obecně jsem s jejich výrobky spokojen, protože mají dobré složení. Jak občas vidím v těch obchodech jaké s prominutím s**** nám cpou a za jaké prachy. Člověk by se hned stal radši vegetarianem. Ale Chodura je fakt v tomhle dobrý. 

0
před 3 roky Lalinka

Zdravím, také nakupuji u Chodury. Obecně u nás moc maso nevedem. Ale potěšilo mě, jak čisté mají prodejny, ceny slušné. Takže když už maso, rozhodně ne balené a plněné vším možným ale od řezníka a čerstvé.

0
před 3 roky Břeťa

Hojec, já teda nevím, do jakých prodejen Chodury chodíte, já byl v jedné kde zas tak čisto nebylo. Ale asi jsem měl zrovna smůlu. Jinak maso mají dobré. Naša rodina nakupuje iba tam. 

0
před 3 roky Iva-na

Zdravím. Četla jsem si tady vaši diskuzi a musím říct, že jsem občas v šoku jak vídim, prodavačku, která otočí oschlý salám, který už je v procesu a někdo si ho pak s chutí koupí. Fuj. Choduru mohu potvrdit. Taky tam nakupuju a nikdy se mi ještě nestalo, že bych měla oschlé maso, salám či párky. 

0
před 3 roky Hobbit

Choduru bych taky doporučil. Bohužel my to k němu máme strašně daleko, takže se dostanem jen semtam. Kvalita super, cena nepřehnaná.

0
před 3 roky Dagmar

Dobrý den, nevíte jestli je Chodura a Beskydské uzeniny stejnou firmou? Já jsem teď o obou něco slyšel a myslím, že se jedná o jednu a tu samou firmu. Jinak Choduru znám, nakupuji u něj několikrát týdně a vždy spokojenost.

0
před 11 měsíci Martin

Ono je to s nepoužitím E250 takové dvousečné. Trvanlivost doma dělaných uzenein je prostě menší. I když třeba E250 nepoužijeme, a opakovaně klobásy zavařujeme, trvanlivost není úplně stoprocentní. V textu Domácí klobásy - recepty a výroba  to popisují docela jednoduše, na historickém základě.
Požadavky dnešních lidí jsou prostě někde jinde než na konci 60-tých let na venkově. Bohužel.
Kdo si ale dělá domácí uzeniny sám doma, asi ne z důvodů uchování masa, ale jako pochoutku. A tam použití E 250 prostě nedává smysl

0
před 4 měsíci Bruno

Konečně jsem našel eshop, kde mají všechny produkty BEZ Éček, RYCHLOSOLÍ a KONZERVANTŮ.http://pstrosivejce.cz/produkty/. Všechno vám zašlou do druhého dne v termoboxu s chladícím vkladem, nebo si jej můžete koupit přímo u nich na farmě.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 6


Přidat příspěvek