Jakou šunku pro dítě?

0
před 7 lety Zuzana Libánská

Dobrý den, jsem maminkou dvouletého chlapečka a snažím se, aby on i celá naše rodina jedla zdravě. Nicméně nedávno jsem s hrůzou zjistila, že i dětská šunka, kterou mu kupuji, obsahuje E250 - nebezpečný dusitan sodný, který má údajně při tepelné úpravě rakovinotvorné účinky. Jak tedy připravit dítěti zdravou svačinku se šunkou anebo třeba šunkafleky? Existuje nějaká šunka, která by E250 neobsahovala? Hledala jsem v regálech i mezi BIO výrobky a mám pocit, že BIO šunka a BIO párky sice obsahují skutečné maso, ale s obsahem éček jsou na tom mnohdy ještě hůře. Děkuji za radu. Zuzana L.

0
před 7 lety iveta

Paní Zuzano, ohledně dusitanu sodneho toho bylo dost napsáno na jiných diskuzích zde (napriklad uzeniny a jak to s nimi je).Ve zkratce: dusitan sodny (dusitanova solici smes) se nachazi ve vsech masnych vyrobcich - dodava tu peknou ruzovouckou barvu sunky.Dusitan sodny neni nebezpecny ve vyssich davkach.Takze pokud svemu chlapeckovi chcete doprat sunku tak mu ji klidne kupte,ale nedavejte mu ji moc, stejne bych klidne jeste rok pockala).jedno dve kolecka do tydne mu jiste neublizi.Jak pisete "ma udajne rakovinotvorne ucinky" to znamena,ze se nevi jestli je ma..a ruku na srdce - co dnes je nema??navic rakovinu- pokud ma clovek v genetickem kodu zakodovano ze ji mit bude tak ji mit bude i kdyz nebude jist nic rakovinotvorneho. S tim BIO-(take to uz na nekterych diskuzich zaznelo) - neznamena zdravy - ale znamena to ze se ma prasatko, ze ktereho je sunka nebo parek vyrobeno dobre.Na obsah "ecek" to nema vliv. Preji pekny den

0
před 7 lety Pavel

Chápu, že jako starostlivá maminka, která chce, aby její rodina jedla zdravě, to máte těžké. Když už se Vám daří vařit a nakupovat zdravě, tak zas ne všem to vždy chutná, no maminka sice nejsem, ale zkušenosti s tím mám :-) Každopádně, jsem chtěl jenom poznamenat k té šunce, pomineme-li teď samotné éčko E250, tak stejně uzenina obecně ke zdravé výživě prostě nepatří. Pokud chcete i chlapečkovi dopřát masíčko, určitě bych zapomněl na veškerou uzeninu a místo toho bych třeba zkusil udělat dobrý hovězí vývar. Ovšem ale pokud si už chlapeček nestačil zvyknout na dobrá růžovoučká kolečka šunky, to bude asi už trochu problém mu je odepřít :-) Jako poslední radu nebo spíš připomínku bych uvedl, že určitě vždy dávejte přednost (a to platí obecně) tepelné úprave dušením nebo vařením. Smažení a uzení zkuste omezit na minimum.

0
před 7 lety Zuzana Libánská

Dekuji za rady. Iveta: ano, take jsem zastancem teorie, ze vzdy zalezi na mnozstvi a jelikoz nekupujeme zadne jine uzeniny, jen obcas tu sunku, tak snad si moc neskodime. Jen jsem chtela ziskat nejaka doporuceni, jestli nekdo nezna vyrobce, ktery by produkoval sunku "zdravejsi". Na sesterskych strankach chemievjidle.cz jsem nasla sunku Aktiv, ktera se mi zatim jevi jako nejlepsi varianta. Snad ji najdu i na pultech nasich obchodu. Pavel: Ano, uzeniny jsme zcela vyloucili z naseho jidelnicku, nicmene dusenou sunku obcas na chleba dame. Sdilim s vami nazor, ze daleko lepsi je libove maso. Syn preferuje hovezi, ktere jsem se naucila pripravovat az s nim (do te doby jsme jedli jen bile maso). Kupuji libove hovezi platky a pripravuji je v tlakovem hrnci. Nicmene stale zkousim zarazovat do jeho jidelnicku i bile maso (kureci, kruti), ale moc se mi to nedari. Jedine, co mu chutna, je kureci smazeny rizek, ktery ovsem doma vubec nepripravuji, protoze smazeni neni zdrave. Zkousela jsem rizek prirodni bez pridani oleje, pripravu v parnim hrnci nebo maso na nudlicky se zeleninou, dokonce i s jablky na sladko, ale bezuspesne. Co kure pecene v troube? Je tato priprava zdrava? Delam to tak, ze rozprostru na dno zapekaci misy kysane zeli, na nej polozim kureci stehna a takto to pecu v horkovzdusne troube. Kuzicku nejime, jen maso. Dekuji za rady.

0
před 7 lety Zuzana Libánská

Dekuji za rady. Iveta: ano, take jsem zastancem teorie, ze vzdy zalezi na mnozstvi a jelikoz nekupujeme zadne jine uzeniny, jen obcas tu sunku, tak snad si moc neskodime. Jen jsem chtela ziskat nejaka doporuceni, jestli nekdo nezna vyrobce, ktery by produkoval sunku "zdravejsi". Na sesterskych strankach chemievjidle.cz jsem nasla sunku Aktiv, ktera se mi zatim jevi jako nejlepsi varianta. Snad ji najdu i na pultech nasich obchodu. Pavel: Ano, uzeniny jsme zcela vyloucili z naseho jidelnicku, nicmene dusenou sunku obcas na chleba dame. Sdilim s vami nazor, ze daleko lepsi je libove maso. Syn preferuje hovezi, ktere jsem se naucila pripravovat az s nim (do te doby jsme jedli jen bile maso). Kupuji libove hovezi platky a pripravuji je v tlakovem hrnci. Nicmene stale zkousim zarazovat do jeho jidelnicku i bile maso (kureci, kruti), ale moc se mi to nedari. Jedine, co mu chutna, je kureci smazeny rizek, ktery ovsem doma vubec nepripravuji, protoze smazeni neni zdrave. Zkousela jsem rizek prirodni bez pridani oleje, pripravu v parnim hrnci nebo maso na nudlicky se zeleninou, dokonce i s jablky na sladko, ale bezuspesne. Co kure pecene v troube? Je tato priprava zdrava? Delam to tak, ze rozprostru na dno zapekaci misy kysane zeli, na nej polozim kureci stehna a takto to pecu v horkovzdusne troube. Kuzicku nejime, jen maso. Dekuji za rady.

0
před 7 lety iveta

Paní Zuzano, ono trocha tuku neuškodí..Tuk je životně důležiý.Proc by ste nemohla udelat prirodni rizek na oleji?pecene kure je dietni a vyborne napriklad s ryzi.A kdyz na nej date trochu masla taky to neuskodi.Ono je sice hezke varit zdrave,ale musi to byt take chutne a myslim, ze to jde skloubit velice dobre..

0
před 7 lety Studentka
Tento příspěvek byl nahlášen 1x jako nevhodný

Vím, že existuje šunka z kuřecího masa, kterou vyrábí Promt v Brně. Je nápadně bíla, protože se do ní nepřidávají dusičnany. Byla jsem tam před nedávnem na exkurzi, technolog podniku nám říkal, že je to produkt, který vyrábějí právě pro děti. Sama sem ji ochutnávala, chutnala trošku odlišně než jsme zvyklí, ale měla jsem z ní pocit, že jím opravdové maso.

0
před 7 lety Pavel

Studentka: Nevíte náhodou více detailů o složení té šunky o které píšete ? Např. podíl masa, apod. Děkuji.

0
před 7 lety Studentka

Složení té šunky jsem na internetu nenašla, co si pamatuju tak mám pocit, že tam snad byla jen obyčejná sůl a víc nic, ale ruku do ohně bych za to nedala. Chutnalo to jako pravé neošizené maso, na vzhledu byla vidět také jen samá svalovina. Možná když napíšete do Promtu Modřice tak vám složení řeknou.

0
před 7 lety JANA

Ahoj,já pro děti a teď i pro sebe kupuju šunku vepřovou výběrovou. Má 75% masa a nemá E250. Je z Alberta. A bohužel je i jedinná bez toho Éčka. Stojí skoro 200 kč za kilo.

0
před 7 lety veronika

Dobrý den Zuzano,šunku aktiv kupuji v tescu mezi balenými šunkami je moc dobrá ale musí se brzy spotřebovat.

0
před 7 lety jirik

keci v kleci, bílé maso... ?:) kuře a krůta nadopovaný bůh ví čím aby rychle rostly a nebyly nemocný. A že prej bio, to leda že by vám to chovala bybyčka někde na Šumavě. A ryba třeba takovej pstruh, nebo dokonce mořská s obsahem jódu to neni bílé maso ? Je mi z toho ouzko jak se to dneska přehání.

0
před 7 lety Veronika

Dobrý den, dočetla jsem se, že bio šunka ze Sasova neobsahuje E250. Takže zkuste tuhle, radila to jedna paní doktorka.

0
před 7 lety Jirka

Pracuji jako řezník a prošel jsem řadu výroben. Nevěřím tomu, že nějaká šunka (dětská) je bez obsahu rychlosoli tzv. Pragandy. U nás doma řešíme problém takto, každé dítě uzeninu např. ve školce nebo u známých někdy uvidí a chce ji ochutnat, tomu se žádná rodina nevyhne. Maso nakoupíme čerstvé a za přidání obyčejné soli jej vyudíme a jdou vyrobit i výborné klobásky. Z plného mrazáku plných těchto dobrot lze odebírat i několik měsíců.....

0
před 7 lety Zuzka

Kdyz jsem byla mala, po kazde zabijecce se doma varila i sunka. Byla v konzerve uchovana a jako deti jsme ji mely moc rady. Myslim, ze pokud se ji nechcete vzdat, jiste najdete nekde nejaky recept, jak sunku uvarit doma. Tim padem urcite nebude casto. Co se tuku tyka, nejaky byt ve vyzive MUSI, protoze vitaminy a,e,d,k se rozpousteji pouze v tucich. Pecene kure neni zadny problem. Pecu ho na cibuli s kminem a podlite pouze vodou. Pokud ho delsi dobu pecete pod poklici, je krehoucke. Pak staci chvilku odkryt a bude i krupavoucke. Moje deti se po nem mohou utlouct. Deti mam tri, takze mlsnych jazycku je vic,nez dost.Co se tyka bileho masa, moje deti maji moc rady rybu se zeleninou zapecenou v bramborach. Ryba muze byt i na kousicky, pak ji tam vas syn tezko objevi a prisun mit bude. I kdyz treba takova kase z cizrny ma velky podil bilkovin a detem moc chutna treba s cesnekem. Myslim, ze jime dostatecne zdrave, ale nic se nema prehanet...Takze je u nas obcas i svickova nebo knedlo vepro zelo.

0
před 7 lety Veronika

Studentka: jaké jméno má ta šunka? Já si stejně myslím, že v té šunce jsou škodlivé látky.

0
před 7 lety Studentka

Veronika: jméno té šunky už si nepamatuji, ochutnávali jsme tehdy asi 20 výrobků, které tam vyráběli. Napište si do Promtu o info, určitě se vám ozvou. http://www.agropol.cz/index3.php?&pid=1773 P.S. z čeho usuzujete na přítomnost škodlivých látek, když neznáte složeni, nevíte jak se výrobek jmenuje a nikdy jste ho neochutnala? Jak říkám pokud si dobře pamatuji tak je šunka vyrobena pouze z obyčejné soli a svaloviny. A navíc technolog zdůrazňoval, že ji vyrábí takovýmto způsobem právě kvůli malým dětem.

0
před 7 lety Martina

Pokud si myslite, ze sunka obsahuje skodlive latky, tak ji nejezte a detem nedavejte!Co vic na to clovek muze rict!

0
před 7 lety Toro

Paní Zuzano, pokud byste měla zájem o šunku bez přídatných látek, konkrétně bez dusitanu sodného E250, zkuste se obrátit přímo na výrobce (spíše menšího), který Vám ji určitě rád vyrobí, ovšem problém bude asi množství, které byste si musela objednat. Pro studentku: pokud do šunky nepřidáme dusitany, které způsobují krásné růžové zbarvení nebude šunka nápadně bílá, ale spíš budou převládat odstíny hnědé s mírnou šedivostí (spíš přesně taková jako když si doma uvaříte vepřové maso).

0
před 7 lety Studentka

Toro: tak já se omlouvám, že jsem uvedla zavádějící informace, barva byla něco mezi bílou a šedou (každopádně jste tam se mnou ale nebyl, tak nevím jak můžete vědět co jsem vlastně viděla) a ano vím proč, vzniká metmyoglobin.

0
před 7 lety iveta

Souhlasím s Martinou..když si myslíte, že obsahuje něco škodlivého tak to nejezte..a jaké škodliviny myslíte, že tam jsou??? Já si zase myslím, že spousta lidí dnes podléhá různým trendům, "novinkám",reklam, lifestylů a pod..a zdravej rozum je tímto zašlapán..

0
před 7 lety Toro

Paní Zuzano, pokud byste měla zájem o šunku bez přídatných látek, konkrétně bez dusitanu sodného E250, zkuste se obrátit přímo na výrobce (spíše menšího), který Vám ji určitě rád vyrobí, ovšem problém bude asi množství, které byste si musela objednat. Pro studentku: pokud do šunky nepřidáme dusitany, které způsobují krásné růžové zbarvení nebude šunka nápadně bílá, ale spíš budou převládat odstíny hnědé s mírnou šedivostí (spíš přesně taková jako když si doma uvaříte vepřové maso).

0
před 7 lety Toro

Paní Zuzano, pokud byste měla zájem o šunku bez přídatných látek, konkrétně bez dusitanu sodného E250, zkuste se obrátit přímo na výrobce (spíše menšího), který Vám ji určitě rád vyrobí, ovšem problém bude asi množství, které byste si musela objednat. Pro studentku: pokud do šunky nepřidáme dusitany, které způsobují krásné růžové zbarvení nebude šunka nápadně bílá, ale spíš budou převládat odstíny hnědé s mírnou šedivostí (spíš přesně taková jako když si doma uvaříte vepřové maso).

0
před 7 lety Toro

Paní Zuzano, pokud byste měla zájem o šunku bez přídatných látek, konkrétně bez dusitanu sodného E250, zkuste se obrátit přímo na výrobce (spíše menšího), který Vám ji určitě rád vyrobí, ovšem problém bude asi množství, které byste si musela objednat. Pro studentku: pokud do šunky nepřidáme dusitany, které způsobují krásné růžové zbarvení nebude šunka nápadně bílá, ale spíš budou převládat odstíny hnědé s mírnou šedivostí (spíš přesně taková jako když si doma uvaříte vepřové maso).

0
před 7 lety Peťa

Nejlepší je šunku nedávat vůbec, ale není pravda, že všechny šunky E250 obsahují... I když jich je jen pár, ve kterých není... Chce to číst a studovat etikety výrobků, nic jiného nezbývá... :-) Každopádně třeba vodňanské kuře vyrábí "bezéčkové" párky...

0
před 7 lety Marek

Jak jsem právě zjistil, Vodňaské kuře začalo dělat i Natural kuřecí šunku. 92% masa, zbytek voda. Ani jedno éčko... Zatím jsem neochutnal, stojí 24Kč a prodává se minimálně v Albert Hypermarket.

0
před 7 lety Studentka

Ano ta Natural kuřecí šunka to bude ono, Promt a Vodňanské kuře je dnes jedna společnost.

0
před 7 lety Strychnin

Marek - nechci nikomu sahat na jeho pojmosloví, ale šunka je svým původním obsahem slova výrobek z vepřové kýty. Ale samozřejmě, že dnes můžete považovat za šunku i kuřecí maso nebo lisovanou upravenou sóju - to pak každý mluví řečí, která se mu hodí do krámu, vypasdá to, že něčeho, co chceme lze dosáhnout zmatením pojmů. To už můžeme říkat, že brokolicová klobása je bez dusitanů, protože v ní není maso. Nechci se dožít doby, kdy v obchodech budou pouze tuby podobné těm od zubních past a na nich jen napsáno "cibule" "kuřecí prsíčka" "sýr" "mrkev" "sardinky"...

0
před 7 lety

Ta Vodnanska kureci sunka je docela jedla, zbasti ji dite i my - vyrobce uvadi po otevreni snist do 24 hod. ale vydrzi i 48 bez chutovych, zazivacich i zdravotnich nasledku .... Veronika

0
před 7 lety Ferda

Šunka vepřová dušená nejvyšší jakosti od LE&CO také nemá ve složení dusitanovou solící směs, ale pouze sůl, 180g stojí ve Sparu 42 Kč, což je pěkná cena, nicméně úplně bez Éček není (E450,E451, E316). Každopádně dítěti bych raději upravil bio-maso (uvařil v páře).

0
před 7 lety iveta

Ferdo a proc bio maso, proc ne klasicke maso??

0
před 7 lety Eva Rusová

Žádnou. P.S. Nejsem vegetarián, ale uzenin jím co nejméně. Nejsou k životu ani ke kvalitnímu kulinářskému zážitku zapotřebí. Dejte mu raději větší porci masa k obědu a na pečivo tvaroh nebo med nebo džem.

0
před 7 lety Magda S.

Iveto, proč ne klasické maso? Každý podle chuti, ale pro více informací doporučuji navštívit velkochovy a bio chovy. Doporučuji si naštudovat z čeho to "klasické maso" vzniká. Můžu ubezpečit, že švagr se po vystudování zemědělky stal výhradním konzumentem domácího nebo bio masa. To se prostě musí zažít a pochopit a nebo taky nepochopit...

0
před 7 lety iveta

Ja taky studuju zemedelku a v pohode jim klasicky maso.Bio maso znamena, ze by se melo mit lepe to zvire, ktere pro to maso chovame..ne ze to maso ma nejake jine senzoricke ci jine vlastnosti..myslite si ze poznate kdyz si date flak masa z bio chovu a flak ,asa z klasickeho velkochovu??atb jsou u nas zakazana stejne jako jine rustove stimulatory, na leciva existuji ochranne lhuty (nebo si myslite ze v bio chovech nejsou zvirata lecena??)takze nevidim duvod platit zbytecne za drazsi bio maso, mnohdy dovezene kdovi odkud. Ale proti gustu zadny disputat..

0
před 7 lety Milena

Vracím se k úplně původnímu dotazu paní Zuzany Líbánské - jakou šunku dvouletému dítěti? Žádnou!!! V každé knížce zabývající se výživou dětí se dočtete, že dítěti do tří let by jste neměla dávat žádnou uzeninu, "dětskou" šunku nevyjímaje. Více se dočtete např. v knížkách MUDr. Martina Gregory.

0
před 7 lety Petr D.

Vážení, nechápu jak někdo můžete s klidným svědomím doporučit paní Zuzaně šunku která obsahuje dusitany a jiné "dobroty"... Všem kteří nejsou líní a váží si svého zdraví, nebo zdraví dětí doporučuji vařit si šunku VLASTNÍ! Takto vyrobená šunka neobsahuje vůbec žádná éčka, jen kuřecí prsa, stehna, mořskou sůl (kašlete na řeznickou!), trochu vody a kukuřičný škrob na zvlhčení, jinak je šunka moc suchá. Podle vlastní fantazie pak můžete experimentovat s jiným masem, houbami, oříšky, bylinkami atd. Příprava zabere půl hodny, dva dny to leží v ledničce v šunkové formě a pak se to dvě hodiny vaří. Výrobní cena je cca 18,-/dkg - za tuhle cenu koupíte v obchodě totální sra_ku nacpanou chemií... Doma vyrobená šunka se sice musí rychle spotřebovat, ale věřte tomu, že to nebude problém a budete hodně překvapení, jak vlastně chutná skutečné maso...

0
před 7 lety Studentka

Pro Petra D. Dříve než začnete reagovat tak vám doporučuji si přečíst celou diskuzi, která se v tomto případě týkala debat o šunkách vyráběných bez přídavku dusičnanů.

0
před 7 lety Petr D.

drahá Studentko, opravdu? Já děkuji za rady! Kdybych si to nepřečetl, tak bych tu asi ani nic nepsal... :)) Reagoval jsem především na příspěvek Ivety a Ferdy...

0
před 7 lety Studentka

Petře D. ani v jednom z těch příspěvků nikdo z nich dusitany nedoporučuje, tak opravdu nechápu na co jste tedy reagoval. Doporučuji vám přečíst si oba příspěvky znova :) A mohl by jste mi vysvětlit v čem spočívá přednost bio masa myšleno z hlediska masa jako suroviny, v čem si myslíte, že je lepší?

0
před 7 lety Martinas

Pro dítě? No, ideálně jen tu vlastní domácí ze šunkovaru ;) Ale jinak, TESCO Organic má v nabídce balenou vepřovou BIO šunku, která neobsahuje E250. Jinak složení je 94% vepřová kýta, 3% jedlá sůl, škrob, sušené mléko, slunečnicový olej, česnekový extrakt, jalovec. Pozor! Hned vedle v regále naleznete i TESCO Organic hovězí salám, který už E250 obsahuje.

0
před 7 lety lubobuli

Ked tak citam tieto diskusne fora, az zasnem kolko neoverenych a niekedy nicim nepodlozenych informacii tu ludia siria. A pri tom zabudaju na skutocnu podstatu veci, alebo ju ani nepoznaju. Je tu niekolko desiatok prispevkov v ktorych sa spomina E250 ale ani jeden z nich nepise preco sa vlastne E250 pridava do masovych vyrobkov. To ze upravuje sfarbenie sunky do ruzova je pravda, ale je to podruzna vlastnost. Latka nie je oznacovana ako farbivo ale ako konzervant. Do masovych vyrobkov sa pridava kvoli tomu ze vyrazne redukuje mnozenie a rast bakterii, ktore su nebezpecne pri uskladneni kazdeho masoveho vyrobku, predovsetkym klostridii. A ze je to v podstate jedina latka (spolu s E249 co je tiez dusitan) ktora aj realne na klostridie ucinkuje. Odkedy sa dusitany zacali pridavat do masovych vyrobkov v podstate uplne zmizli pripady otrav klobasovym jedom - botulotoxinom z takychto vyrobkov. Aj male mnozstvo botulotoxinu, ktore sa dostane do traviaceho traktu moze mat fatalne nasledky, nielen pre dieta, ale aj pre dospeleho cloveka. Takze potencialne nebezpecie z E250, ktore je zatial naozaj len nepodlozenym dohadom vyzera v tomto svetle uplne inak. Je dobre si v tejto suvislosti uvedomit, ze pokial sme boli zvyknuti, ze beznu sunku mozme nechat 2 dni v chladnicke napr aj po otvoreni a pod. bolo to prave kvoli tomu ze obsahovala E250. Ak teraz kupime tzv. detsku sunku bez dusitanov a dalsich konzervantov, je treba zmenit svoje navyky. Takyto vyrobok je aj pred otvorenim (nezachrani nas ani to ze bol vyrobok tepelne spracovany vo vyrobe, spory klostridii odolavaju v pohode 100 stupnom a mozu sa neskor aktivovat) omnoho nachylnejsi na znehodnotenie ako vyrobok s konzervantmi. Vrele doporucujem masove vyrobky typu detska sunka alebo bio sunka bez konzervantov (ak sa pre nich rozhodnete) spotrebovat co najskor a kupovat ich len cerstve s dostatocnou rezervou v trvanlivosti. Pre uplnost je treba povedat, ze samotny botulotoxin, alebo aktivovane bakterie (nie spory) sa varom znicit daju (po cca 10 minutach varu sa jed rozlozi) ale ak je vyrobok slabo konzervovany, je predpoklad ze sa v nom rozmnozuju aj ine bakterie alebo kvasinky, ktore proukuju svoje jedy, ktore sa uz varom nerozkladaju. Su sice menej nebezpecne ako botulotoxin, ale na bolenie brucha, hlavy, hnacku a podobne priznaky v pohode stacia. A zatazia nasu pecen, oblicky a cely metabolizmus vyrazne viacej, ako male mnozstvo E250. Kazda minca ma teda dve strany a kazdy z nas by sa mal spravat pri vybere potravin rozumne - zvazit napr. ze cerstva sunka s E250 je potencialne mensie riziko ako bio detska sunka s prave konciacou spotrebou...

0
před 7 lety Studentka

Lubobuli: ano máte pravdu dusitany se používají i k boji proti klostridiím (a to je obrovský význam), ale nemůžu se ubránit dojmu, který jsem při studiu získala, že se přidávají hlavně pro udržení růžové barvy, ale to je jedno.. Důležité je však zmínit negativní dopady dusitanů, které spočívají hlavně v jejich rozkladu na N-nitroso sloučeniny, což jsou u pokusných savců zjištěné karcinogeny tlustého střeva. Tady by si měl každý z nás dát ruku na srdce a uvědomit si kolik těchto jedů každý den zkonzumuje a jaké to může mít následky. Ještě bych chtěla dodat, že v české legislativě není nikde uvedeno jak má vypadat dětská šunka, tudíž výrobci uvádějí toto označení aby ve spotřebiteli vyvolali pocit, že takový výrobek bude přijatelnější. Může být a nemusí Můj názor je uzeniny nekonzumovat vůbec

0
před 7 lety lubobuli

Studentka: Aka je pohnutka vyrobcov pridavat dusitany skutocne nemusi byt najdolezitejsie, oficialne urcenie bolo a stale je : konzervant. A tak aj funguje. Tvrdenie o rozklade dusitanov v organizme cloveka a ich karcinogenite nie je stale jednoznacne, studie nemaju az take presvecive vysledky a cital som aj protichodne. Treba si uvedomit, ze enzymaticke a chemicke reakcie vo vnutri organizmu a buniek funguju inak ako v laboratoriu. Vela z nich este nemame dobre preskumanych, je len mnoho domnienok, z ktorych ludia aj vdaka internetu urobia senzacie. Ako potencialne karcinogeny sa oznacuju aj sladidla - cyklamaty a sacharin (prostata), avsak opat oficialne nepotvrdene (napriek tomu sa im vyhybam), ako potencialne nebezbecny sa oznacuje aspartam - nutrasweet ktory sa potencialne v teple moze rozkladat okrem ineho aj na formaldehyd, napriek tomu sa s nim stretneme na kazdom kroku - velky boom zaznamenali zuvacky a "cukriky" bez cukru, ktore v pripade zeby boli vyssie uvedene tvrdenia pravdive napachaju omnoho viacej skody ako zuvacky s cukrom (ak si clovek pravidelne umyva zuby). Nijako nechcem znevazit snahu ludi o "zdrave stravovanie", avsak nie je to take jednoznacne a jednoduche ako sa to na forach prezentuje - vyber si co najmenej Ecok, vyber si bio a pod. Chcel som len ukazat druhy pohlad, ktory na forach malokedy byva, pretoze ludia su zmanipulovani Eckovou hysteriou. To ze je lepsie udeniny konzumovat pomenej je myslim kazdemu zrejme. Ci je ale cista svalova varena (neudena) sunka udenina sa da diskutovat. (Len tak na okraj - skutocne udene maso obsahuje tzv. dehtove karcinogeny, avsak aj "prazena kava" moze obsahovat podobne latky - napriek tomu sa casto vyzdvihuje vyznam antioxydantov ktore obsahuje a jej preventivny antikarcinogenny ucikon). A je tu dalsi pohlad - vegetariansky. Nekonzumovat maso vobec. No a do tretice pridam este jeden - mlieko. Kravske mlieko moze na dietati napachat omnoho vacsie skody ako kvalitne maso. Sam mam diagnostikovanu alergiu na mliecne bielkoviny, ktora vacsinou nie je taka vyrazna ako niektore ine, preto mnoho ludi o nej ani nevie. Kazein ako taky je omnoho silnejsi alergen ako svalove bielkoviny bravcoveho masa. A co sa tyka potencialneho prekyslovania organizmu a hromadenia kyseliny mocovej nie su na tom mliecne vyrobky o nic lepsie ako masove.... Moj nazor je taky, ze kazdy sme jedinecny organizmus s danou genetickou vybavou a co jednemu robi dobre moze druhemu uskodit. To sa tyka aj "odporucani v stravovani". Vseobecne zasady mozu platit - ale v ramci svojich mantinelov. Dospely clovek svoj organizmus "pozna", aj zo skusenosti aj z realnej diagnostiky, u dietata je to horsie - tam sa musi rozhodnut rodic. No a pri tom si myslim ze je potrebne mat vyvazeny pohlad na vec. Nestaci sa len podriadit bio-osialu a Eckovej histerii.

0
před 7 lety Markyta

Moc se mi líbí kompaktnost názoru Lubobuli, myslím, že nejde jednou pro vždy uzavřít pohled na zdravou výživu, protože poznatky i vlastní zkušenosti se mění a doplňují. Při vaření pro děti vidíme chyby až po delší době a je těžké přesně identifikovat zdroje. Já stále volím, dceři uzeniny nedávám, jen tu šunku (od 3 let), s co největším obsahem svaloviny atd. občas do vařeného jídla(třeba šunkofleky), i tak je to tak 1x za 2 měsíce. Myslím si, že tělo má do jisté míry zdravou odolnost proti škodlivinám, neboť žijeme v prostředí plném škodlivin, ale není třeba to vědomě přehánět ani na jednu ani na druhou stranu. Stres je také velmi velmi škodlivý, vařit se strachem určitě není dobré. Také si myslím, že i bio výrobky (bio produkce i chov mají mou podporu) mají svá úskalí, zase jiná a pak je to o individi přístupu a o tom co komu chutná, vyhovuje a co jeho tělo líp snáší.Podle mne je nejzdravější žít postaru, co nejvíc si vypěstovat a vyprodukovat, mít k tomu i patřičnou úctu a vztah a jídlem neplýtvat. Ale podle propočtů ekologů je ekologicky neúnosné při dnešním počtu obyvatel, životním standardu s přihlédnutím k dojíždění za prací atd. žít postaru. Nezbývá než žít rozmanitě, každý dle svých potřeb a představ a pokud možno zodpovědně k sobě, dětem i životnímu prostředí.A vzájemně se respetovat

0
před 7 lety charluska

šunku pro dítě jedině z biofarmy Sasov,neobsahuje žádné přídavné látky

0
před 7 lety

A musí jíst dítě šunku???

0
před 7 lety Dana

Mohl by někdo napsat podrobnější návod na výrobu šunky doma? Kolik soli jak dlouho kolik °c atd. Formu doma máme z hodně dřívější doby. děkuji

0
před 7 lety Tweetka

Vyrobit si šunku doma? Páni, to mě nenapadlo, jestliže má někdo návod sem s ním, prosím, prosím, smutně koukám,

0
Obrázek uživatele 6sense
před 7 lety 6sense

Na to se hodí google ;)
http://clanky.vareni.cz/sunka-a-jeji-vyroba/
http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/vite-jak/2736-jak-udelat-domaci-sunku
http://www.wagnerovi.cz/view.php?nazevclanku=vyroba-domaci-sunky&cisloclanku=2008120001

0
před 7 lety Habasko

Dítěti snad raději zeleninku nežli uzeniny. Je to hnus erste klasse!!

0
Obrázek uživatele AlenaP
před 7 lety AlenaP

Moje děti zas raději párek nebo salám než zeleninku, hlavně tedy syn. Dělám obden zeleninové saláty k obědu nebo k večeři jako dolněk jídla a jen do toho "klofnou", uzeniny jsou pro ně holt chutnější :-(

0
před 6 lety gretchen

inak aj ta zelenina nie je uz bohvie co...hlavne skora dusicnanova, ktora je mimo sezonu...

0
před 6 lety wow

Pro lépe situované spoluobčany je tu přece šunka sušená bez přídavků čehokoliv..pršut či prosciuto dá se koupit třeba v Makru, nicméně cena začíná na 2000kč/kg..

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Já jsem teď objevila nové uzeniny pod názvem Efree a tam není nic. Zatím jsem viděla nějaký salám obalený v koření, Vídeňské párky a potom nějaké klobásové párky (asi), cena je ale vyšší. A jinak se dají koupit tady ty párky http://www.chemievjidle.cz/parky/kureci-detske-parky-detska-pochoutka-drubezarsky-z

0
Obrázek uživatele Lucka
0
před 5 lety Vlasťa

Doporučuju nejíst mastné výrobky vůbec a pokud ano, od prověřených řezníků někde z "domácí" výroby. Jinak je lepší raději udělat zdravou pomázánku z tvarohu než do sebe cpát salámy a šunky, ve kterých stejně moc masa není a pokud ano tak za něj dáte stejně tolik co za maso.

PS: Je to celkem oříšek se odnaučit jíst tyhle svinstva, ale stojí to za to. Já sám už neměl salám asi rok(jen výjmečně někde na oslavě atd.).

0
před 3 roky Marta

Vše, co se týká zdravého jídla nakupuju v Brně na Skácelově v Bioslunečnici. Mají tam na výběr snad vše, a opravdu dávají pozor, aby to bylo výběrové a mají tam i velký výběr bio potravin, chodím tam strašně ráda.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 7


Přidat příspěvek