Jak zjistit energetickou hodnotu ?

0
Obrázek uživatele dusan666nasud
před 4 roky dusan666nasud

Ahoj,zajímalo by mě jak si zjistim energetiskou hodnotu uvařeného pokrmu? Normálně si zjistím, kolik čeho a jakou hodnotu to má a nakonec to sečtu? Mění se nějak energetická hodnota vařením, sušením, pečením,… atd. Je mi jasné, že smažené jídlo má hodnoty vyšší, ale kde to zjistit přesně???

0
Obrázek uživatele dusan666nasud
před 4 roky dusan666nasud

Používám e-kalkulacku na www.flora.cz, ale neni tam moznost pridat si neco, co neni v seznamu.Což je dost smutné :-(  Poraďte...

0
před 4 roky Majda

Zkuste http://www.kaloricketabulky.cz . K 1. dotazu… Ano, pokud víte kolik čeho bylo, normálně to nasčítejte. Nepleťte si při zadávání potraviny v syrovém a uvařeném stavu (vařená × nevařená rýže apod.) – u potravin v tabulce by to mělo být vždy napsané. V tabulkách je také velké množství hotových jídel již uložených, takže přibližnou hodnotu si zde najdete. En. hodnota se vařením, sušením, pečením,… nemění. Ze 100 g syrového kuřete upečete kuře o stejných kaloriích. :) Pokud tedy při přípravě nepřidáte tuk, to musíte přičíst, to je jasné – lžíce oleje má např. cca 11 g . Rozdíl při přípravě poznáte spíš na objemu, maso se speče, rýže a těstoviny nabydou,… Jinak na tyhle tabulky můžou uživatelé normálně potraviny přidávat…

1
Obrázek uživatele Peta
před 4 roky Peta

Promiňte mi otázku, ale k čemu to? Koukejte spíš, co vám to jídlo dá, nepočítejte kalorie... Počítání kalorií se podepisuje negativně na psychice, doporučuji nedělat...

2
Obrázek uživatele Irča
před 4 roky Irča

Souhlasím s Petou, to chcete váš život smrsknout na počítání čísel, co dáte do pusy? Tohle je ta moderní doma - dříve by to naše babičky ani nenapadlo. Důležité je si na jídle pochutnat a mít z toho dobrý pocit. Spíše se zaměřte na kvalitní suroviny a ne nějaké podřadné potraviny plné éček.

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Doba našich babiček se s naší srovnávat ani nedá. Jdeme úplně jiným vývojem, nejen mentálním, ale celkově je styl života a stravování úplně jiný. Proto by se lidé o výživu zajímat měli. A když chce někdo počítat kalorie ať si je počítá. Je to dobré pro orientaci, když si spočítáte kolik tuku a kalorií má obyčejný kuřecí plátek a pak kuřecí řízek, je to celkem rozdíl. Spousta lidí si to ani neuvědomí. Znát orientačně hodnoty několika potravin není vůbec špatné. Poněkud zbytečné mi ale přijde úzkostlivé počítání každé kalorie při snaze o zhubnutí a přesné dodržování počtu kalorií, nikoli skladby stravy. Taková kobliha lze také započítat do denního příjmu a když pak něco omezíte v průběhu dne, bude "hodnota kalorií" sedět. Ale zdravé to zrovna není.    

0
Obrázek uživatele Slunew
před 4 roky Slunew

nemělo by se koukat na kalorie, ale na množství - talíř by měl být zaplnění max. na 80% a vždy by na něm měly být 3 základní složky - kvalitní bílkovina (dle denní doby a chuti bud živočišná nebo rostlinná), kvalitní sacharid (pokud možno ne jednoduchý rafinovaný cukr) a zelenina nebo ovoce (dle povahy jídla) - tuk se vám s tou bílkovinou, popř. sacharidy automaticky přidá :))

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 11


Přidat příspěvek