jak uchovat zeleninu na zimu?

0
Obrázek uživatele elllzi@
před 5 lety elllzi@

vetsinu zeleniny mrazim ale co treba rajcata? a mrazite zeleninu predvarenou nebo sirovou

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak co jsem četla, podobně jako houby, už by zelenina měla být upravená, tedy "předvařená", ale já sama zeleninu moc nezamrazuji, spíš ovoce. A třeba rajčata se mrazit nedají, obsahují prý příliš vody (stejné jako u toho více, ty které jí obsahují více se rozhodně nedoporučuje mrazit).
Můžete je ale zkusit usušit, naložit. V obchodech běžně koupíte sušená, nakládaná rajčata, tak zkuste udělat vlastní;)

0
před 5 lety Netlinka

Dá to práci, ale potom si ji do budoucna ušetříte, zeleninu pak už stačí jen vyndat. Zeleninu očistím a nakrájím na kostičky, namíchám podle množství jaké chci, pytlíčky si zavařím svářečkou, mám na to doma takovou mašinku, vycucne vzduch ze sáčku a konec my zavaří. Zamrazuji si i natě od mrkve a celeru pro vývar do polívek.
Z rajčat jsem dříve zavařovala kečup. Ovoce nezamrazujeme, ve sklepě mám jablka a hrušky vydrží. Ostatní ovoce zavařuji - švestky, třešně, jahody.
Jahody jsou po vyndání z mrazáku takové bez chuti blátivé, mdlé a vodnaté.

0
Obrázek uživatele elllzi@
před 5 lety elllzi@

prave me napadlo udelat nejake pomodoro z rajcat nebo tak. uvidim ted je tolik zeleniny ze to nestiham jist. vcera jsem zas dostala dve mega cukety tak taky nestiham jist. napadlo me cuket zeli a uchovat v lednicce.

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

Paradajky orestujem vo vlastenej šťave, ale veľmi krátko, naložím do zaváracích pohárov, vyberám menšie - od výživy prípadne majonézy a zasterilizujem. V zime potom používam všade tam, kde zvyknem dávať čerstvé paradajky. Z paradajok mám rada takú špecialitu na hrianky : Na olivovom oleji orestujem cibuľu, olivy pokrájané na kolieska, paradajky, nechám odpariť vodu zo šťavy, pridám veľa oregana a trochu cesnaku. Základ sú paradajky, tých musí byť najviac. A túto špecialitu môžem robiť aj zo zaváraných paradajok.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

Lucka: zkoušela jste sušit doma rajčata? chtěla bych to letos zkusit, ale nevím jak na to...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já přímo je ještě nezkoušela, ale docela mě to taky láká vyzkoušet, až se nám nějaké to rajče urodí, asi bych ho nakrájela na kousky a vykrojila prostředek s jadérky a normálně dala do sušičky na ovoce. Mělo by to také bez problému usušit, stejně jako ovoce nebo houby;)

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

Ja som to ešte tiež neskúšala, ale ma to láka, možno to toho roku vyskúšam, ak sa nám urodí dostatok paradajok. Sušila by som v sušičke nakrájané na štvrťky a vybrala by som na sušenie také podlhovasto-oválne odrody, tie sú menej šťavnaté. Len neviem, ako potom také sušené paradajky použijem? Videla som v obchode sušené paradajky nakladané v oleji, tak by som skúsila to zaliať olejom a s nejakými korením, potom napíšem, ako sa podarilo. Ale to až v jeseni, naše paradajky sa len teraz začínajú červenať.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Přesně tak, okraj rajčatek bude asi nejlepší usušit v té sušičce (aspoň jí konečně vytáhnu:D), jelikož nechci riskovat, že by mi potom třeba začaly plesnivět nebo tak, naložím si je do oleje, měla jsem takhle jen kupované a byly dobré, tak domácí budou ještě lepší:)

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

já je používám docela často, teda myslím ty kupované...přijdou mi, že jsou nějak nakonzervované solí, táta je vloni zkoušel usušit v sušičce a byly takové vyschlé,,, nějak skoro nepoužitelné... jestli to někdo vyzkoušíte, dejte sem informaci jak se to povedlo.

0
před 5 lety Ilona

Letos poprvé jsme sušili rajčata v sušičce.Nejdrív jsem si jich trochu koupila,abych viděla jak jsou z obchodu.Rozkrojená na půlky,osolená a trochu oslazená, usušená ale ne úplně do tvrda. Olivový olej zahřát,přidané provensálské koření,sůl,bobkový list,balsamikový ocet.stroužek česneku.Nechat vychladnout. Asi za 2 hod rajčata do sklenice, zalít olejem,aby byly potopené. Do chladu,občas sklenici otočím,aly se,koření promíchalo. Jak dlouho by rajčata vydržela nevím,moc nám chutnají,tak je asi brzy sníme.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Jak jste na tom s tím sušením rajčat? Zkoušeli jste a jak a povedlo se? Já to jednou zkoušela ze zvědavosti troubě, ale strašně se scvrkla a zhnědla až připálila některá, ale ta, co se nepřipálila, byla bombovní. Krásně křupavá, takové rajčatové čipsy. Jenže toho bylo strašně malinko a sušit se to muselo hodně dlouho v té troubě.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

proběhla tu informace, že rajčata nelze zmrazovat, když se nám přemnoží, tak je mrazím a v zimě je používám na omáčku nebo rajčatovou polévku, voda v nich mi nevadí a je to podsatně zdravějš varianta, než dělat omáčku z kupovaného protlaku.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jana: a to normálně pokrájíte rajské třeba do misek/pixliček a dáme do mrazáku nebo ještě něco s tím děláte? Je pravda, že rajata, stejně jako třeba ty okurky apod. obsahují hodně vody, proto by se ovoce nebo zelenina s vysokým obsahem vody mrazit neměla, ale pokud je to pak použitelné a máte s tám zkušenosti...

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

Lucka:vůbec je nekrájím, dávám je mrazit celá... pak je normálně povařím, pustí sice vodu, ale stejně bych je vodou ředila nebo podlévala... mražená jdou dobře loupat, ale vařím je i se slupkou a pak pasíruji přes cedník...pamatuji si, že když jsem byla malá, rodiče mrazili i okurky.. nastrouhané a pak se z nich dělal okurkový salát...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jani a v čem je zamrazujete? Jentak je hodíte do mrazáku? A potom je třeba při vyndavání necháváte rozmrznout nebo rovnou vhodíte např. do vařící/vroucí vody? Slyším o mražení rajčat a okurek poprvé, tak mě to docela zajímá:)

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Pokud dáš "jen tak" plody do mrazáku, tak tím podpoříš tvorbu námrazy. Slupka je semipermeabilní membrána propustná pro vodu, která jen snižuje sublimaci vodních par.
Je lepší nechat rozmrznout.
Rajčata a okurky se moc nemrazí, jelikož pak nejsou moc chuťově dobré.

Zajímavá je druhá část tohoto:
11. Zeleninu nedáváme do mrazáku „jen tak“, nejprve ji oloupeme, podusíme a pak rychle zchladíme ve studené vodě. Tím zničíme enzymy, které by poškodily chuť, živiny a strukturu zeleniny.
http://www.prozeny.cz/magazin/bydleni-a-zahrada/poradme-si/10780-15-chyb-kterymi-zkazite-kazde-jidlo
Neví někdo o těch enzymech a poškozování víc?

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Včera jsem dělala domácí kečup klasickým způsobem, ale napadlo mě, že když se dá dělat v domácí pekárně marmeláda, tak to zkusím i s kečupem.
Známá zavařuje v myčce. Zní to divně, ale je s tím moc spokojená, narovná ji sklenicemi a zapne program na nejvíc stupňů. Nic se jí zatím nezkazilo a žádná sklenice nepraskla.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

Lucka: mrazím v mikrotenovém sáčku,před použitím nechávám rozmrznout... souhlasím, že na to aby se rajčata jen tak snědla nejsou chutná... ale omáčka, polévka je z toho výborná... rozhodně lepší než z kupovaného protlaky nebo kečupu.

0
před 5 lety jsf

Zmrazoval jsem ruzne ovoce, zeleniu. Rybiz, hrozno,
ostruziny, hrusky, ... Ze zeleniny - rajcata, okurky,
cuketu, cervenou repu, redkvicky, ... Nezpracovane,
jen umyte, v krabicce s prilehavym vickem, nebo v
mikrotenovych saccich. Okurky, nebo cukety jsme taky
meli nastrouhane na nudlicky v saccich. Z tech jsme
pak delali omacku.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Skarabeus: to je zajímavé, já to bohužel nevydržela a rajčátka tedy syrová (ale jen pár kousků) dala do pytlíku a zmrazila, nechám si je do zimy,až nebude tolik zeleniny, jsem na to zvedavá, zbytek mám zavařený ve sklenicích, nakonec asi kolem 20 sklenic.
Jinak se mi ale nabízí otázka, jestli zas nezničím už tak moc vitamínů tím, že je nejprve okrájím, pak ještě podusit a nakonec do ledového šoku s nima, nezničí je to ještě víc?:)

Monika: tak s tím zkušenost nemám, i když jsem si koupila domácí pekárnu, pekla v ní asi jen 2krát, nakonec jsem stejně zůstala u klasické trouby a myčku doma nemáme vůbec. Jinak spíš než kečupy jsem dělala zavařeniny na způsob leča, rajčata jen krájená (nedušená a neloupaná).

Jana: tak už se mi mrazí pár rajčat taky, ale většina už bohužel padla do zavařenin, tak jich moc není, ale díky tedy za tip i s mražením, jinak bych to asi neriskovala mrazit je=) Do omáčekmi to klidně postačí, stejně ještě jídlo bude dál ochucené, takže raději ošidím tu "čerstvou" chuť ale aspoň domácích rajčat, než jít do obchodu pro chemickou vyrobeninu v podobě "krásného" rajčete...
Tak když nad tím přemýšlím, příště se možná vrhnu nejen na to zavařování, ale i mražení, já mám plný mrazák rybízu, nějaké třešně a josty, ale zeleninu žádnou...

A jak je to s vitamíny? Je mi jasné, že ať už to zavařím nebo zmrazím, spoustu se jich poničí, ale co je v tomto případě přece jen menší zlo? Kde by mělo zůstat více vitamínků a enzymů?

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

Já teď dostala 15 kilovou dýni... miluji polévku nebo pečenou dýni a tak hledám cestu jak ji uchovat na zimu... zavařená mi nechutná... máte tím někdo zkušenost?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Akorát jsem se také chtěla zeptat na dýně:) Mám jich deset, z toho dvě už začínají hodně měknout a potřebují rychle zdělat, ale stejně tak já nemám ráda zavařenou dýni, tak nevím, kam s ní a co s ní:(

Zbylé, co jsou ještě relativně tvrdé nechám uskladněné a budu doufat, že aspoň do podzimu nebo začátku zimy vydrží.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

kupuji v DM dýňovou pomazánku, kdybych věděla jak na ni, tak bych si alespoň pár skleniček udělala.

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Lucko ty enzymy se zničí právě úmyslně tím blanšírováním + bakterie. Je to nutné zlo. Vitamínů by se tou krátkou tepelnou úpravou mělo hodně zachovat (jak které, C asi moc nezbyde). Pro dlouhodobé mražení bude blanšírování patrně vhodnější, jelikož pak doba skladování přináší menší nutriční a senzorické ztráty. Vodnatou zeleninu bych nekrájel, koncentrační gradient požene vitamíny rozpustné ve vodě a jiné látky do té vroucí vody.

Dle toho co vím je lepší mražení. Pro vit. C je to nejšetrnější způsob úchovy. Mražením se zničí jen některé enzymy. Teplo je v podstatě kinetická energie, logické je pro zachování vitamínů ji odebrat, než ji dodat. Zmražením se zpomalí rychlost reakcí o mnoho řádů a tudíž i degradace vitamínů je minimální.
Proč zlo? Jak sama víš, mražená zelenina zachovává více vitamínů, než dlouhodoběji skladovaná.

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

Tak som vyskúšala sušiť paradajky a naložiť do bylinkového oleja a sú vynikajúce. Tohto roku boli paradajky zvlášť sladké a chutné. Na sušenie som vybrala odrody oválne a v tvare papriky. Po umytí a usušení som ich krajala na kolieska hrubé tak do 1 cm. Sušili sa v sušičke dosť dlho, až kým neboli ako chipsy. Aj takéto mali výbornú chuť. Uskladňovala som ich ma nejaký čas v chladničke v krabici. Potom som ich naložila do bylinkového oleja: Olej olivový, cesnak, čerstvá bazalka, sušená bazalka, sušené oregano, soľ, vegeta, čerstvý zelený petržlen, trochu citrónovej šťavy, trochu trstinového cukru. Inšpirovala som sa receptúrou, ktorú som našla na sušených paradajkách v kauflande, použila som ale zdravšie varianty ingrediencií. ( citón namiesto kyseliny citrónovej, ap. )Týmto olejom som premiešala paradajky a nakoniec som ešte posypala posekanými slnečnicovými semienkami. Nechala som niekoľko hodín postáť a premiešavala som to. Sušené paradajky sa "napili" oleja a zmäkli. Potom som to vložila do sklenenej fľaše a držím to v chladničke.Na jednu 7 dl fľašu je treba usušiť aj 6 kg paradajok. A je to fakt výborné.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 4


Přidat příspěvek