Jak uchovat česnek?

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Chtěla bych se zeptat na rady, jak uchováváte česnek přes zimu. Sklep bohužel nemáme a v lednici se mi to neosvědčilo. Ted je sezona česneku a ráda bych ho nějak uchovala, aby neztratil své hodnoty. Na stránkách: http://www.ceskomoravskycesnek.cz/recepty píšou následující: Česnek - ukládání na zimu se osvědčilo tak, že se česnek oloupe, nejlépe při namočení do vlažné vody, usuší a dá se do igelitových sáčků, asi jednu hrst do sáčku a uloží do mrazáku. Kdykoliv lze vyndat jakékoliv množství stroužků, česneku se nic nestane, když se sází na podzim , také venku v mrazu přezimuje.


Co si myslíte o zmrazování vy popř. jaké jiné metody uchování česneku praktikujete?

0
před 5 lety Dita

Naši mají česnek uskladněný ve sklepě, ale není tam nějak chladno jako někde ve vinném sklípku, je tam sucho a šero. Ale nejdřív když ho sklidí, pořádně ho usuší. Sestřenka uskladňuje česnek v kuchyni na horní lince ve džbánu. Má to jako kytici, česnek je částečně se stonkem a vydrží jí dokud ho všechen nespotřebuje, což je tak do ledna.
Já se skladováním česneku nemám zkušenost, vždy si koupím dvě, tři paličky v zelenině a mám ho v ledničce.

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

My uskladńujeme cesnak a tiež cibuľu na balkóne v drevených debničkách v skrinke. Znesie teploty do 10-15 stupňov, ak je dlhodobejšie chladnejšie prikryjeme ho dekou, ak sa oteplí, odrkyjeme. do bytu ho pernášam tak po 2-3 hlávky, alebo 10 cibulí a nechám najprv v chladnejšej miestnosti aby "nezažili teplotný šok", potom ich držím v potravinovej skrinke. Keď ich spotrebujem, donesiem si ďalšie. Na jar, keď teploty vystúpia nad 20 stupňov, zvyšky uložím do chladničky - do uzatvárateľnej nádoby.Akurát včera som vybrala novú úrodu a ešte mám v chladničke 2hlávky cesnaku zo starej. Cesnak aj cibuľa dobre znášajú mrazy, avšak musia byť správne vysušené a očistené.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Děkuji, zkusím vymyslet nějaké místo, kde by byl v suchu, chladnu a temnu. I když to bude asi trochu prekérka... Chtěla jsem zkusit i nějakou česnekovou pastu nebo naložit česnek do oleje, ale nejsem si jistá trvanlivostí...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Péťo, moje teta pravidelně nakládala česnek a jednou zkoušela i tu pastu, mohu vysondovat recept nebo postup, jak to dělává ona.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Díky Lucko, každá zkušenost se hodí.. mě by zajímalo, jak dlouho by vydržel česnek v solném nálevu... Klidně tomu věnuji i místo v lednici :)Recept: Na 1 litr vody 250 g soli.
Česnek oloupáme, stroužky srovnáme do malých skleniček se šroubovým uzávěrem a zalijeme studeným solným nálevem, aby byly všechny dobře potopené.
Používáme stejným způsobem jako čerstvý česnek.

Ta pasta by mi ve výsledku asi přišla dost slaná... Česnek v oleji by ale taky mohl vydržet, ne? A olej by měl lehce česnekovou chuť...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Mě ta česneková pasta vždycky docela chutnala, nevím jak dlouho v lednici vydrží, ale podle mě takto zakonzervovaná určitě dost do doby, než ho sděláte. Já bych se té slané chuti nebála, případně se to jídlo už nebude přisolovat, ale jen ochutí tou pastou a nebo zkus udělat půlku dávky na pastu a půlku do oleje:-)
Držím palce, aby se výsledek povedl:)

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Tak jsem se včera radila s paní na trzích a říkala, že normálně česnek oloupe, napěchuje do sklenic a zaleje olejem. Prý vydrží v lednici celou zimu a má to říz. Olej se potom dá také použít ;)

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Sestra používá domácí česnekovou pastu:
Česneková pasta: čenenové výhonky se smíchají v poměru 5:1 se
solí. Trvanlivost asi 3měs.

0
před 5 lety Olga

Loni jsme meli plno malinkych strouzku a tak jsem je hromadne oloupala a udelala podle tohoto receptu. Pak jsem to davala po lzickach na peceni pod maso, do polevky apod.

39.kirgizský česnek od hapav1

1 kg rajčat
300 g česneku
100 g soli
Vše pomeleme, smícháme se solí a dáme do skleniček, uložíme bez sterilace.
Používá se do marinád na masa, na topinky a vlastně všude tam, kde se používá česnek.

Jeste jeden vyzkouseny recept, ale nezkousela jsem ho ja :-)
197.česneková pasta od Zoji

1 kg kapií(lépe červených paprik)
1 - 2 feferonky(co kdo snese)
300 g česneku
1 sklenička od hořčice soli( lze i víc pro jistotu).
Papriky umyjeme a odstopkujeme. Umeleme i se semínky a česnekem. Smícháme se solí a plníme do skleniček. Není třeba sterilovat, nekazí se díky vysokému obsahu soli.
Dává se do všeho možného - do polévek (puntíkatá hrachovka), omáček, do bramboráku (je veselejší). Jen je třeba počítat se solí.

0
před 5 lety Olga

A loni jsme byli na cesnekovych slavnostech a cesnek v oleji se tam prodaval.
V Makru zase prodavaji mrazeny cesnek na platky.
Jednou jsem cesnek na platky susila do Vegety a i jen tak samotny jsem ho pouzivala do polevek a na vareni.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Děkuju holky za rady. Zvlášť varianta s rajčaty mi přijde lákavá, zkusím to na malém množství a když se osvědčí, tak příští rok to udělám ve velkém :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tady je odkaz na tipy k uchování česneku, jsou tam i zkušenosti od jiných lidí, tak třeba se inspirujete i tam:)
http://www.zahrada.cz/forum/zpracovani-ovoce-a-zeleniny/jak-uchovat-co-nejdele-cesnek-79526/?stranka_oblast=3

0
před 3 roky Hlubina

Vážení, česnek se dá zamrazit ve sklenici uzavřené oloupaný, ale loni jsem obdržel radu se kterou se podělím. Česnek po sklizení očistíme a stonek  seřízneme na 15 cm a dáme natí do vázy a takto vydržel až doposud. v té sklenici ty paličky nalevo jsou letošní sklizeň a ty napravo jsou z minulého roku a je ještě tvrdý nevyšeptalý.

0
před 3 roky Jana

česnek se neoloupaný rozebere na stroužky, do sklenice s uzávěrem se dá na dno 1 cm soli a stroužky na něj,normálně uzavřít víčkem,možno mít v kuchyni a odebírat podle potřeby.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

já mám doma česnek v ledničce rozmačkaný smíchaný se solí ve sklenici a pak ještě nějaký, jen oloupaný v mražáku.

0
Obrázek uživatele Jana
před 3 roky Jana

Česnek skladuji takto:
po sklizni vyberu pouze bezvadné palice česneku, a ty nechám řádně oschnout (cca měsíc) zavěšené ve svazcích po 8-10 kusech na venkovní verandě pod střechou, kde na ně nesvítí slunce a samozřejmě neprší.
Pak odstřihnu nať a dám palice do papírových sáčků (jaké byly za komunistů na rohlíky apod.) a ty uschovávám ve vnitřní verandě na policích, kde je chlad, ale sucho a tím, že se tu často chodí je i větraný prostor. Vydrží až do nové sklizně 

0
před 2 roky Vera

Zkusila jsem cesnek do soli a uzavrit do sklenice, zmenil barvu (oranzovy) a slizky a hrozne zapachal, nezbylo nic nez to vyhodit. Skoda krasneho ceskeho cesneku.

0
před 2 roky Ladislav

Tak jako pan Hlubina , tak i já již po několik let skladuji česnek !!  V kuchyni kde je 21 stupňů vydrží celý rok až do nové sklizně. 
Tuto metodu mám od své babičky.

0
před 12 měsíci Zdeněk

Česnek jsem romixoval se solí a pasta zezelenala nevím proč.

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 12 měsíci alena.prchlikova@

Najděte si zde diskuzi s názvem Česnek, proč zezelená, dozvíte se víc. 

0
před 9 měsíci Jana

Nevím  jak česnek nejlépe uchovat. proto slídím po internetu po různých radách, ale zatím se mi žádná moc nepozdává.

0
před 2 měsíci Zlatka

Cesnej jsem dala do lahve s 1 cm soli na dne a uzavrela vydrzel dva mesice pak sul byla uplne mokra a cesnek zacal hnit. O vse jsem prisla. 

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 2 měsíci sharunka03

Jakože, jste dala centimetr soli a na to ten česnek? To se musí přeci promíchat? Já to tak dělám a nikdy nebyl problém, ale do čerstvých salátů tento česnek není na to vhodný,ale do omáček či jiné tepelné úpravy,je tato směska parádní.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 + 12


Přidat příspěvek