Jak poznám výrobek, který mohou vegani?

0
Obrázek uživatele avs.avs
před 3 roky avs.avs

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak podle složení poznám, jestli se jedná o výrobek, který by mohli konzumovat vegani. Je někde nějaký seznam surovin, které tam mohou/nemohou být?

Například mě zajímá Mysli hořká čokoláda od Emca. Složení je:

Ovesné vločky 50%, cukr, řepkový olej, pufovaná pšenice, čokoláda 4,5% (cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, dextróza, emulgátor: sójový lecitin, aroma), přírodní ovocný extrakt 4%, pšeničná mouka, kokos 3%, hořká čokoláda 2,5% (cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, kakaový prášek, emulgátor: sójový lecitin), extrudát (kukuřičná krupice, pšeničná krupice, kypřící látka: hydrogenuhličitan sodný), pšeničný škrob, aroma, antioxidant: (askorbylpalmitát, přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů, slunečnicový lecitin).

Mohou toto vegani?

4
Obrázek uživatele Peta
před 3 roky Peta

Myslím, že tam žádná živočišná složka není. Moc bych si ale na takové výrobky nezvykala, hodně cukru, chemie, akorát to odčerpává živiny z těla. A to je to poslední, co vegan potřebuje...

1
Obrázek uživatele Josefík
před 3 roky Josefík

Různé organizace si vytvořili svá vlastní loga (např. Fit for vegan od Svět zdraví), aby toto deklarovali rovnou na obale svých produktů. Jinak existují různé přístupy k veganství - začít můžete např. zde - viz dokaz dole.

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Přesně jak píše +Peta Dodal bych, že bych si na to nezvykal radši ani jako nevegan :-)

1
Obrázek uživatele Peta
před 3 roky Peta

Tak tak :) Vegan nevegan, tyhle blafy nejíst. Müsli tyčinky se dají udělat domácí a za zlomek peněz ;)

1
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

Budeme-li hnidopiši, tak třeba takový askorbylpalmitát (E304) se vyrábí z vitaminu C a kyseliny palmitové. A kyselina palmitová může být vyrobena z libovolného tuku. Většinou je to rostlinný tuk, ale někdy i vepřové sádlo. A zde není zdroj tuku uveden.

Totéž platí pro všechny odvozeniny mastných kyselin (třeba velmi běžné E471 užívané od čokolády až po chleba).

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E304
http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E471
Však je tady uveden živočišný původ.
Já osobně zkoumám každé éčko, které do sebe dávám, a ne jen z důvodu, jestli živočišné je, nebo ne.

0
před 3 roky lucy

Ahoj chctela jsem se zeptat jestli vegani mohou bily cukr ..?nekde jsem cetla ze na jeho beleni se pouzivaji kosti

2
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Vegani můžou všechno. Nemají od nikoho nic zakázané :-) Problém je, že oni něco nechtějí. Něco z výživového hlediska a něco z etického. A za sebe můžu říct, že nechci a nejím bílý cukr z výživového hlediska. Prostě je to jedno z nejvíce okyselujících činidel.  Vím, že se používá na bělení bílého cukru mletý vápenec, ale z lomu, ne z kostí. Jedině, že by zas nějaký chytrý vědec přišel na něco jiného.

1
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Je to tak, můžeme jíst spoustu věcí, ale nechceme. :-) Nejen bílý cukr, hydrogenuhličitany, ale třeba palmový olej atd. Já sleduju složení toho, co kupuju a jsou věci, i když "vegan", které bych si nekoupila. Ale něco jiného je, když jsem třeba na návštěvě nebo na služební cestě. Tak je dívám jen na to, že je to vegan a spoustu věcí přehlížím... Ale naštěstí se nabídka věcí pro nás čím dál více rozšiřuje. :-)

0
Obrázek uživatele Peta
před 3 roky Peta

Také jsem o bělení pomocí kostí slyšela... Ale spíše než to, koukněte na výživovou hodnotu bílého cukru. Opravdu to chceme do těla?! JInak ono v konečném výsledků ani většina vín není veganská, vinaři si tak nějak zvykli na to, že konzumenti vína složení neřeší a neuvádějí proces výroby. K čiření vína (aby nebylo kalné) se potom používá kasein, bílek i jiné živočišné složky ... Ale snad už existují i "vegan friendly" vína ;)

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Častěji se používá bentonit a želatina v průmyslově vyráběných vínech si myslím 100% bentonit. Dozoruji pracovně, z jiných než vinařských důvodů, několik vinařství (včetně třeba Znovínu) a čiření vína bílkem nedělá z nich nikdo. Takže má rada - pijte vína od osvědčených vinařů, které znáte ;-) Což ostatně je dobrá rada ne jen z etických, ale i z poživačných důvodů. :-)

0
Obrázek uživatele Peta
před 3 roky Peta

Díky za reakci, už budu pít víno (jen svátečně) s lehčím srdcem ;) Nojo, u nás se vínu nedaří a mít svého vinaře na druhé straně republiky je neproveditelné :D

-1
Obrázek uživatele
před 3 roky

Vegani nemůžou už skoro nic nebot skoro všechny rostliny co jedí se hromadně modifikují.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 4 - 1


Přidat příspěvek