Jak je to s MEDEM? Pridavaji se i do nej nejake emulgatory?

0
před 4 roky Filip

Zacal jsem sladit medem.. a tak by me zajimalo.. jestli nekdo vi... zda se i do medu neco pridava? Aby byl opet tzv. "lepsi"(lepsi pro prodejce) :)

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Do medu je zakázáno cokoliv přidávat. V běžné prodejní síti se ale med ředí a s pravým medem tedy nemá moc společného. Med kvalitní koupit pouze od včelaře. Jinak cenově je to nastejno, ale ten v supermarketech je více obyčejný cukr a ani nevíte výrobce. Označení vyrobeno v zemích ES toho moc neříká, jedná se o směs medů, obsahují i pesticidy apod.Záleží totiž kam včely létají...
Pravý med má být hustý, má ztužkovat a ne být řidký jak voda. Nemá taky za 14 dní cukernatět. Zcukernatění je cice přizozené, ale u pravého medu začne po půl roce i déle.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Nejsem včelař, ale vím, že včely se přikrmují glukózou. Rychlost (čas) cukernatění tedy záleží na tom, jakým množstvím jsou přikrmované a to zase závisí na tom kolik mají přírodní potravy. Klidně to může být i měsíc!!
Pokud med zcukernatí, dá se na vodní lázeň cca 40 st.C až cukernatost zmizí.

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Přikrmují, ale pouze pokud je to nutné, v zimě.
Ne v době kdy sbírají nektar. Cukernatost je přizorená ale nemá nastávat rychle. Což je typické pro koupený med v supermarketu, který je právě ředěn obyčejnou sacharózou. A hlavně na cukernatost se pán neptal. Psala jsem to to aby rozlišil kvalitní med od nekvalitního. Ale vždycky někdo musí rýpnout, aniž by přispěl na otázku že?

0
před 4 roky Bledá Tvář

ŠÍLENSTVÍ: USA SCHVÁLILY PESTICIDY VRAŽDÍCÍ VČELY
http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2189-silenstvi-usa-schvalily-pesticidy-vrazdici-vcely

0
před 4 roky Bledá Tvář

Někdo musí se ke všemu vyjádřit, ačkoliv ví ... .

0
před 4 roky Bledá Tvář

Med se falšoval kukuřičním sirupem. Nyní se přešlo na obilní sirup. Proto je riziko kupovat med v xy-marketzech a jinde než od včelaře. No, kdybych to hledal tak bych to našel na iHNED.cz,.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Noční můra českých včelařů: ředěný med zahuštěný sirupem
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/ceske-vcelare-trapi-levny-med-dj4-/ekonomika.aspx?c=A130522_162109_eko-doprava_fih

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

A to,že vše stáhnete z internetu znamená, že něco
víte? To umí každý aniž by si udělal obrázek o tom, co je kvalitní článek či nikoliv. Nevím proč přispíváte něčím na co se tu nikdo neptal a ještě ne z vlastních vědomostí,ale článků, které si každý přečte.
Otázka zněla, zda se do medu něco přidává. Dle legislativy ČR patří med do skupiny púotravin do kterých se nesmí přidávat žádná "éčka". Dle reálné situace v obchodech, jsou medy ředěné (třeba fruktózou) a tak také rychleji cukernatí.

0
před 4 roky Ninatka

Bylo by dobré, aby se vyjádřil nějaký včelař a uvedl vše na pravou míru, samozřejmě ale jeho vyjádření nemusí být za všechny včelaře. Bydlím v kraji, kde je v současné době včelařů poměrně dostatek, blíží se ale doba, kdy nebudou, protože se jedná především o starší lidi a jejich synové či vnuci v této letité tradici svých předků nechtějí pokračovat. Co vím já, tito včelaři med neředí, pokud je zima nečekaně delší a dojdou zásoby, přikrmují. Letos jeden včelař říkal, když jsem u něho před 14 dny kupovala medík, že nedokrmoval. Poctivý včelaři si zaslouží úctu, protože až nebudou včely, budeme bez ovoce.

1
před 4 roky Petr

Jsem včelař. Dnes jsem točil první letošní med. Přes nepříznivé jaro tam v úlu přece jen něco bylo. Není pravda, že pravý med cukernatí nejdříve za půl roku. Záleží na poměru vody, sacharózy, glukózy, fruktózy, obsahu pylových kondenzačních jader apod. Ten jarní, květový, cukernatí mnohdy už po čtrnácti dnech. Do medu včelař nic nepřidává. Tzv. přikrmování cukrem na podzim se do jarního medu nedostane, stejně tak tzv. jarní podněcování se provádí v době, kdy na úlu nejsou medné nástavky, ze kterých se později točí med. Med se točí až po odpaření vody kolem a pod 20%, což se pozná podle zavíčkování plástů voskem. Při průmyslovém zpracování se krystalizaci brání například tak, že se med přefiltruje od pylových zrn, kolem kterých krystalizace začíná, nebo se zahřeje na vysokou teplotu, což samozřejmě není dobře. O přidávání nějaké chemie se mezi včelaři nic moc neví. To že se dá med falšovat cukrem nebo nějakými jinými sirupy, je už jiná kapitola. Pokud kupujete med od malovčelaře, máte téměř absolutní jistotu, že med bude kvalitní. Je to koníček, výsledek pečlivé práce kolem "svých" včel, a kus stavovské cti.

0
před 4 roky Filip

zatim super hodnotna diskuze... doma mame kvalitni med od vcelare... ale mame zasobu uz delsi dobu.. navic sklenice je treba dlouho otevrena... jak je to u medu se "zkazenim" ... jakou ma trvanlivost? sklenice je opravdu dlouho otevrena a zadna plisen nic - coz nevim jestli to je vubec mozny.. jestli neni sam jakymsi konzervantem.. ale to my asi reknete vy :) diky

2
před 3 roky Petr

Náhoda mne sem po roce opět přivedla. Tedy ještě k trvanlivosti medu. Jak jsem již zmínil, med se "točí" až když začnou včely plásty víčkovat (uzavírat voskem). Tehdy má méně než 20% obsahu vody a má vysokou trvanlivost. V řádu let. Je to dáno mnoha faktory. Jednak vysokou cukernatostí, ve které bakterie a kvasinky nedokážou přežít, tak jako v kompotu nebo přesoleném roztoku. Proto med ani nezkvasí jen tak, pro výrobu medoviny se musí naředit v poměru s vodou 1:3 (med: voda). Tehdy mají kvasinky šanci. Navíc med obsahuje peroxidy, a ty jak známo desinfikují. Taky propolis,vitamín C a mnoho dalších látek s konzervačními a desinfekčními účinky. V lidovém léčitelství je med dokonalý na léčení povrchových poranění. Rána nevysychá, je desinfikovaná s řadou léčebných a výživných látek z medu. Pokud vím, pro své známé doporučují toto řešení i samotní doktoři a sami jsou z těchto důvodů nadšenými odběrateli pravého medu od malovčelařů. Krom jeho výživových kvalit pro spotřebu v kuchyni dětmi i dospělými v rodině. Nicméně tak jako sůl i cukry v medu "natahují" vodu, mají-li šanci (cukerný  roztok je hydroskopický). Je tedy rozumné, má-li si med dlouhou dobu uchovat vynikající kvalitu, uschovávat ho v dobře uzavřených sklenicích, v suché místnosti, v chladu a ve tmě. Sám mám doma "archív" nespotřebovaných sklenic za 16 let mého včelaření u nás "na úpatí Beskyd"(označené jednotlivými léty) a občas si nějaký ročník otevřu. A je bez výjimky i po létech vynikající....Mějte se všichni jarně fajn.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 3 + 8


Přidat příspěvek