Jak je to s jogurty?

0
před 8 lety Libor

Kupuji nejradši jihočeské jogurty ve skle nebo Selský jogurt, kde uvádějí obsah bez Eček. Kdysi jsem četl, že kvalitní jogurt neteče, ale že má hustou až lámavou konzistenci. Ale co ty ostatní, tekoucí, jako třeba Dannone, Activie apod. Na mě dělají dojem, že jsou nastavené škrobem a ten se musí nakonzervovat. (Má dcera kdysi ve věku 13 let prohlásila, že nejsou od krávy, ale od bejka!!!) Ví někdo více?

1
před 8 lety Strychnin

To máte těžké, jogurt před 20 lety vypadal jinak - ne tak hezky, zato z minimálně domácí (české) produkce byla jistota, že je to čistě mlékárenský živočišný výrobek. Pak přišla doba boje proti tukům, takže mléko se odtřeďuje, a tím je základ řidší, většina dnešních technologií to řeší zahuštěním sójovými deriváty - takže jogurt skutečně nepochází jen z krávy, ale taky z kytek :-)) Sója je taková univerzální maskovací surovina - dává se téměř všude a dá se upravit i do formy karbanátku, aniž tušíte, že nejíte maso. Vaše dcera je velmi všímavá a její hlášku si budu dlouho pamatovat :-)))

1
před 8 lety Zdena

Do některých jogurtů škrob dávají, ale našla jsem ho i ve složení v některých zakysaných smetanách.

0
před 8 lety

Především se používá pektin.

0
před 7 lety iveta

vyroba jogurtu-klasicka metoda (jihoceske ve sklince)-pasterace mleka,pridaji se mlekarske kultury a hned se plni do obalu a pri teplote 40°C se necha zrat (4-8 hodin) - ma na povrchu vrstvu tuku, je hustsi, ma lepsi probioticky efekt, je kyselejsi tankova metoda - vse stejne jako u klasickeho,ale zrani probiha v tanku pri teplote 30 °C (16-18 hod) - vznikly koagulat se rozmicha, vychladi a plni do obalu-jogurt je mene vyrazny - jsou tam streptokoky (mlekarske), ktere nemaji probioticky efekt (neprojdou do strev) -do jogurtu typu Activia se zamerne pridavaji.. pro zvyseni viskozity se do jogurtu pridava susene odstredene mleko(ted uz moc ne-je drahe), proto se pouzivaji stabilizatory (napr.modifikovane skroby)

0
před 7 lety ms

Když jsem ještě studoval na chemičárně, tak nám jeden prof.technologie říkal, že je v jogurtech až 40% TiO2....titanové běloby....(ona není toxická ani karcinogenní), ale proč platit za něco co tělo nestráví..., ale když on je tak KRÁSNĚ BÍLÝ...., to je dobré v reklamě, ale asi ne moc v žaludku.

0
před 7 lety Martina

je to presne jak se pise, jen male upozorneni, skroby neni opravdu potreba konzervovat. Konzervuje se to, co by se zkazilo, škrob je suchy prasek s nizkou aktivitou vody a kde neni voda, tam nic nezije, tedy ani mikroby, ktere zpusobuji "kazeni" potravy. Ale skroby a pektin, nekdy take guarova ebo xantanova ci jina guma se pouzivaji pro udrzeni zadane textury (tedy aby byl jogurt husty) po odstraneni tuku z mleka. Zakaznici chteji prece byt desne zdravy a vyzaduji jen nizkotucne jogurty - a ten tuk tam holt nebyl ze srandy, tak si musi vyrobci poradit jinak. Proste nas zakaznik, nas pan !

1
před 7 lety Studentka

Zdravím všechny :) Dobrý jogurt by měl obsahovat: pasterované mléko, mlékařskou kulturu(acidophilní, bifidogenní, smetanovou či jinou jogurtovou), dále může obsahovat mléčnou bílkovinu, ovocnou složku apod. Selské jogurty jsou výborné, vyrábí se z mléka bez úprav tučnosti a bílkovin. Pokud si vyberete nízkotučný jogurt pak v něm pravděpodobně naleznete i modifikovaný škrob, který se používá často na zahuštění, aby se dosáhlo alespoň trošku jogurtové konzistence (ale dámy tloustne se po něm mnohem lépe než po mléčném tuku). Další látky jako emulgátory, rostlinné tuky (které podle mě v jogurtu nemají co dělat, ale jsou levné a z mléčného tuku raději vyrobí máslo kvůli zisku) a aromata a mnoho dalších v pravém jogurtu nemají co dělat, ale spotřebitel chce aby to mělo pěknou hladkou konzistenci a pěkně to vonělo, tak mu to tam výrobce prostě dá. Nutno dodat, že tyto látky snižují obsah mléčných mikroorganismů (vytvářejí pro ně negativní prostředí), použít se jich smí tolik aby množství mléčných bakterií v 1 ml byl tuším 10000000 dle legislativy (což u jogurtů typu srdíčko pochybuju). Dále informace pro příznivce bio jogurtů-u těch je zhoršená mikrobiologická kvalita z důvodu malého objemu výroby (než se získá dostatek mléka na ekonomickou výrobu uplynou třeba i 2 dny, po které je mléko navíc skladováno a dochází k většímu rozvoji mikroorganismů a vytváření jejich splodin metabolismu). A na závěr zajímavost, například v Holandsku se jako jogurt může označit jen výrobek z mléka a mlékařských kultur případně s přídavkem mléčných bílkovin. Naše legislativa však umožňuje označit za jogurt i mléčné fermentované výrobky se škrobem a dalšími již jmenovanými látkami, za dodržení počtu ml.bakterií. Až si budete kupovat jogurt, tak si pořádně si přečtěte co v něm je a kupte radši kvalitu než levné náhražky.

0
před 7 lety Anna

Dobrý den, když to tak čtu,tak marně přemýšlím, jaký jogurt si tedy koupit, aby byl opravdu zdravý a takový jaký má opravdu být.Jaký koupit dětem,jestli je u nás vůbec takový výrobce, který je nijak nepřiklášluje.Sobě kupuju activii a holandský jogurt, děti chtějí samo sladký jogurt, tak který vybrat??Nejsem z toho vůbec moudra!Poraďte mi, prosím!

0
před 7 lety Dita

Do některých výrobků od Activie dávají Acesulfam a Aspartam,takže na to POZOR, jÁ také kupuji jogurt od Hollandie, podle složení obsahuje to co jogurt obsahovat má, je v nich probiotická kultura, a Choceňské jogurty jsou taky dobré, dávají do nich přírodní barviva. Koukněte na chemievjidle.cz , je tam kupa jogurtů a můžete se kouknout na jejich složení případně co jaké éčko znamená.

0
před 7 lety iveta

No zrovna activia neni nejlepsi, ty ktere se delaji tradicni recepturou jsou tzv. ve sklince napr.jihoceske. jde ovsem o to, ze detem zrejme moc chutnat nebudou - jsou kyselejsi(jak ma pravy jogurt byt), ale lze je prichutit treba marmeladou.Ja jej jim treba s mysli.maji prirozeny obsah bifi bakterii..a ne jak v activii - kam se musi pridavat,protoze technologie vyroby vetsinu znicila.

0
před 7 lety Anna

Díky za rady.Naštěstí moje děti nemají až takové veliké problémy zbaštit bílý jogurt, šupnu tam borůvky, banán nebo tak něco a pochutnají si.Ale , když není čas něco kutit nebo jsou sami doma rády sáhnou po těch sladkých.Díky za tip s activií, mě nenapadlo, že není až tak zdravá.Ten holandák mě chutná i víc, právě protože je tak kyselý.Ale hned tak se u nás nesežene, není tu takový výběr.Děkuji za rady.

0
před 7 lety Studentka

Jde v podstatě jen o to jak výrobci využívají neznalosti spotřebitelů a manipulací reklamou. Z mléka na výrobu jogurtů vyčerpají co se dá a potom se to snaží nahrazovat jinými látkami. No a pak si koupíte dobrou mámu, která je v podstatě samá voda a dohání se to přídatnými látkami Já sama si kupuji holladii a mám ráda sladké jogurty. Občas si koupím choceňský ale ten je smetanový takže jen občas, dobré jsou i jihočeské, určitě existuje i mnoho dalších poctivých jogurtů. Ale vyhnula bych se takovým těm jak jsou tam ty jahody vmíchané rovnou a celé je to hned růžovoučké víte co myslím :)

0
před 7 lety Martina

jen male pripomenuti, pokud to tedy ma byt poctivy "zdravy" jogurt, tak zapomente hlavne na ty SE SNIZENYM OBSAHEM TUKU!!! A ovocne by také nemely byt, nejlepe bíle a smíchat s ovocem, ale marmelady pridavane do jogurtu jsou casto hodne prislazovany.

0
před 7 lety Verča

Také dobrá máma stojí pár kaček, takže se od ní nemůže očekávat kvalita, přidávají do ní kukuřičný modifikovaný škrob což v takové hollandii nehrozí, ale je tam rozdíl cca v 5 korunách, já osobně si připlatím za poctivější jogurt než jíst něco co sice chutná jako jogurt, ale ke složení to má do jogurtu daleko. Nemůžu od jogurtu do 5 korun očekávat to samé co je jednou tak dražší.

0
před 7 lety Klárka

Taktéž souhlasím s Verčou, podle mě Hollandia jogurty jsou jedny z nejkvalitnějších na našem trhu, dále i jogurty ve skle od Madety jsou velmi kvalitní a chutné. Člověk by si měl raději připlatit za kvalitu, než vyhazovat peníze za nekvalitní "napodobeniny" jogurtu :-)

0
před 7 lety tana

Plně s tebou Klárko souhlasím,nejlepší je jihočeský jogurt a Holandia.Jsou skutečně jak pravé jogury a ta kyselost k tomu patří Holandii velmi ráda přidávám i do zeleninových salátů nebo bramborového salátu místo majolky nebo tatarky a to hlavně proto,že je zdravější hustý.Překvapila mě ale Activie,vždyť na ni dělají stále reklamu na dobré zažívání.Prostě na reklamu se asi nesmí dát.

0
před 7 lety Studentka

Pro Tanu: reklama je velmi mocná a dokáže ovlivnit spousty lidí..každý kdo něco vyrábí tak se to snaží vychválit až do nebes. Danone je velká nadnárodní společnost a má peníze na to aby activii udělala velkou reklamu. Nikdo vám přece v reklamě neřekne, že z mlíka jsme odebrali co se dalo, ale za to jsme vám tam přidali krásný chemický koktejl abychom to zamaskovali a aby vám to chutnalo.

0
před 7 lety

Chtěl bych se zeptat jestly někdo nevite jak jsou na tom jogurty joplait "bez eček" ? Jsou opravdu bez eček a jsou zdravé ? Nebo je to zase reklamní trik jen jestly o tom někdo něco neví. Dík....

0
před 7 lety Pája

jogurty JO od Yoplait jsou výborný a opravdu bez éček, žádnej reklamní trik v tom neni. Teď nedávno byli v TOP 10 nejlepších potravin na trhu, pisou tam v hodnoceni, ze jsou to jen jahody a jogurt... http://www.ahaonline.cz/cz/z-domova/44535/10-nejlepsich-potravin-ze-supermarketu-odbornici-doporucuji-lucinu-tvaruzky-ovocny-most-ale-i-pravou-cokoladu-

0
před 7 lety Studentka

Pájo vám připadají bulvární noviny jako spolehlivý zdroj? Zeptat se kuchaře a jedné nutriční terapeutky to umí každý

0
před 7 lety Renat

Jak je to s tou titanovou bělobou?!, viz také příspěvek od ms. Je ve všech jogurtech, nebo jen určité značky? Nikdy jsem neviděla, že by to bylo uvedeno na etiketě ve složení. Jinak osobně kupuji většinou neslazené jogurty v těch větších kelímcích a pak si dle chutě jíme já nebo můj 3letý syn.

0
před 7 lety Petr D.

Opět si dovolím Vám všem naznačit, že nemusíte být ovce co kupují chemické koktejly od korporací, které mají Vaše zdraví s prominutím u prdele... Recept níže jsem vyzkoušel a jogurt byl naprosto vynikající, zní to složitě, ale postup se dá časem vychytat a zjednodušit: SUROVINY A POMŮCKY: -1 l čerstvého mléka (ideálně nadojené, nebo aspoň BIO) -100 g živého jogurtu (např. Hollandia) -teploměr na zavařování, čistý a sterilní -široký kastrol s napařovací vložkou -nerez hrnec na mléko -lžička -metla POSTUP: -do kastrolu nalít vodu, umístit napařovací vložku -do nerez hrnce studené mléko z lednice (cca 4°C), teploměr+přiklopit -vodu ve spodním hrnci přivést k varu -zahřívat na středním ohni až do 85-90°C -hrnec odstavit a chladit ve vodní lázni, občas promíchat, dokud teplota neklesne pod 55°C. -odměřit aktivní jogurt do dvakrát větší odměrky -rozmíchat čistou vidličkou, poté přidat stejné množství mléka o teplotě 55°C a zamíchat -ujistit se, že teplota ochlazeného mléka je nižší než 55°C -vmíchat připravený startér, přičemž teplota může klesnout pod 50°C -rozšlehat směs a dokonale promíchat -naočkovanou směs uložit do hrnce s 50°C teplotou a občas přilít teplou vodu o této teplotě, udržovat zhruba 4-5 hodin v klidu -po vyndání nechat vychladnout a přes noc pověsit do pleny nebo na síto vystlané papírovou kuchyňskou utěrkou (odkapávající syrovátku pochytat, je velmi zdravá!) -část Vašeho jogrtu si ponechte, příště z něj vyrobíte další...

0
před 7 lety Pavel

Musím jedině potvrdit, co zde napsal Petr D. Jogurty si také občas děláme doma a jsou naprosto výborné. Doporučuji nejlépe plnotučné mléko. Navíc celý postup se dá velmi zjednodušit, pokud si pořídíte jogurtovač, ten za vás udržuje správnou teplotu a jenom čekáte :-) Nemám přehled o trhu, ale určitě jej někdo bude prodávat. Já mám ještě starý od české ETY, ale ten se už dlouho nevyrábí ani neprodává. A poslední poznámka na konec - pro úspěch je potřeba opravdu dodržet sterilitu, teplotu a mít kvalitní jogurt na první várku - Hollandia je na tohle nejlepší. Z Activie to ani nezkoušejte, nebo hned první várku za stálého míchání vylejete do záchodu.

0
před 7 lety Katka

Tak ze bych opet zkusila domaci jogurt? Jednou jsem ho delala, to se povedl, podruhe uz pak ne. Jak je jiz vyse polozena otazka, jestli je Yoplait jogurt bez ecek, opravdu tak zdravy a bez ecek? Rada bych znala odpoved. Za Vase nazory budu rada.

0
před 7 lety Pavel

Katka: Jogurty od Yoplait, na které je všude ta reklama s krávou Jolanou, jsou lepší průměrné jogurty. Ano, jsou bez éček, ale v porovnání právě třeba s Hollandií neobstojí. Hodnotím kladně, že Yoplait nepoužívá zahušťovadla, což je sice zcela legální, ale nepěkný trik, jak dodat jogurtu na "poctivosti". Běžný spotřebitel si řekne, že pokud je jogurt hustší, tak je kvalitnjší/poctivjší. Ale už pak moc neřeší důvod proč je jogurt hustý. Jestli to je tím, že zraje delší dobu v kelímku (Hollandia) nebo jestli se "vaří" z odstředěného mléka ve velké kádi a přidají se zahušťovadla na zamaskování. Ono totiž odstředěné mléko je už hodně podobné vodě. Jen se liší barvou. Na mléku je právě důležitý obsah tuku, který v sobě váže všechny dobré látky, kvůli kterým mléko vlastně konzumujeme. A věřte mi, že neuděláte hustý jogurt z odstředěného mléka.

0
před 7 lety Dana

Tak teď mám před sebou Activii bílou a ve složení je jenom - mléko, mléčné bílkoviny , jogurtová kultura a biokultura, obsah tuku 3 %, tak nevím podle ohlasů buď něco nenapsali nebo nevím. Můžou úmyslně něco nenapsat, škroby atak? A co jogurt smetanový od Olmy jak je na tom?

0
před 7 lety tana

Milá Dano,taky jsem si po dlouhé době koupila Danone bílou Aktivii,Se známou jsme se pídily, jak je to tam s těmi konzervanty a na jednom odkazu jsme se dověděli,že v bílém není kozervant ani barvivo,tedy by měl být v pořádku.Taky jsme se tam dověděli,že nejlepší a to bezˇ´Eček a všech těch sajrajtů je Jihočeský jogurt ve skle a Selský jogurt bílý výrobce Holandia Karlovy Vary.Já to stále říkám, dát raději přednost výrobkům vyrobených u nás ,nejede to přes půl světa a tudíž se tam nemusí dávat konzervanty.Jihočeský jogurt je sice dražší,ale je skutečně lahodný jogurt,jak jsme byli zvyklí.

0
před 7 lety tana

Milá Dano,taky jsem si po dlouhé době koupila Danone bílou Aktivii,Se známou jsme se pídily, jak je to tam s těmi konzervanty a na jednom odkazu jsme se dověděli,že v bílém není kozervant ani barvivo,tedy by měl být v pořádku.Taky jsme se tam dověděli,že nejlepší a to bezˇ´Eček a všech těch sajrajtů je Jihočeský jogurt ve skle a Selský jogurt bílý výrobce Holandia Karlovy Vary.Já to stále říkám, dát raději přednost výrobkům vyrobených u nás ,nejede to přes půl světa a tudíž se tam nemusí dávat konzervanty.Jihočeský jogurt je sice dražší,ale je skutečně lahodný jogurt,jak jsme byli zvyklí.

0
před 7 lety Daniela

Katka: JO od Yoplait jsou bez éček. Nejsou v tom stabilizátory, konzervanty, aromata ani barviva... mě moc chutnaj. Hollandia neni špatná, ale má takovou divnou chuťovou koncovku...to mi Jo chutná víc... a taky mi Hollandie přijde drahá...

0
před 7 lety Daniela

Katka: JO od Yoplait jsou bez éček. Nejsou v tom stabilizátory, konzervanty, aromata ani barviva... mě moc chutnaj. Hollandia neni špatná, ale má takovou divnou chuťovou koncovku...to mi Jo chutná víc... a taky mi Hollandie přijde drahá...

0
před 7 lety Pavla

Katka: Daniela: jj,jak píše Daniela :) Jo jsou bez éček, není to žádnej reklamní trik. Složení je v pořádku a jak se psalo, jsou moc dobrý. Nejlepší je meruňkovej... Tady složení (z chemievjidle.cz) •mléko •meruňky ( 55%, součást meruňkové složky 14% ) •cukr ( součást meruňkové složky 14% ) •karotkový koncentrát ( součást meruňkové složky 14% ) •přírodní aroma ( součást meruňkové složky 14% ) •sušené mléko •cukr •jogurtová kultura

0
před 7 lety Petr

O jogurtu Hollandia jsem slyšel mnoho chvály i na jiných fórech.My kupujeme mléko u soukromého zemědělce a děláme z něj domácí jogurt a tvaroh a to je něco - 100% bio.

0
před 7 lety Jirka

Podle mě je nejlepší jihočeský jogurt ve skle .

0
před 7 lety Lucie

Cena versus kvalita, tak je to i s jogurtama, od kvalitního jogurtu nemůžete čekat, že bude stát 5 kč,

0
před 7 lety Eva Čočková

Zdravím Souhlasím s výše uvedeným příspěvkem,že jogurty není třeba kupovat v obchodě.Mám jogurtovač,který jsem dostala od svých dcer k vánocům na přání a jogurty v něm vyrobené jsou moc dobré.Stačí koupit 1l čerstvého plnotučného mléka-ne krabicové a 1200ml jogurt-ne Danone,Zott a podobné hrůzy,které obsahují škroby nebo želatinu.Osvědčil se mi Hollandia jogurt v kelímku - je čistý bez přísad s živou kulturou L accidofilus.Jogurtovač obsahuje 7 skleniček s víčkem.Smíchám mléko s jogurtem,vyliju do sklínek a za 6 hod.máte kvalitní zdravý jogurt.Potom už vám stačí použít 1 vyrobený do 1l mléka a ušetříte na ceně a získáte na kvalitě.Jogurtovač už dnes pořídíte za zhruba 700.- přes net.

0
před 7 lety Eva Čočková

A když si koupíte bio zavařeninu,nebo bio kompot a přidáte do domácího jogurtu,máte skvělou a zdravou svačinku.Bio džem nebo marmeládu pořídíte v ceně kolem 39.-Kč

0
před 7 lety Olga

Chtěla bych se zeptat: jogurty Hollandia a ty ostatní "opravdové" jogurty jsou sice bez éček, ale jsou zas hodně tučné. Myslíte, že se hodí při dietě?

0
před 7 lety Guar

to olga: obden nebo i jednou denně tě malý bílý jogurt hollandia při dietě nezabije, je to rozhodně lepší než nějaký chemický "jogurt". Lidé si nesprávně myslí, že nízkotučný jogurt se hodí při dietě. Právě naopak - díky sladidlům nebo většímu obsahu cukru je po něm brzo hlad, což není pro tělo dobré.

0
před 7 lety Eva Čočková

Říká se,,že jogurt by měl obsahovat min. 3% tuku.Je to proto,aby vápník v něm obsažený se dobře vstřebal.

0
před 7 lety eva

Jediné,co se dá nazvat jogurtem,je Hollandia a jihočeský ve skle.Nedávno byl ještě v prodeji bílý z mlékáren Louny(takový hranatý,nahoře zelený),ten byl úplně nejlepší,vzhledem k ceně.Jinak dobrý bílý jogurt prodává taky Norma-jmenuje biogurt,stojí jen 4,50 Kč a podle chuti myslím taky nemá škroby a želatinu a jiný hnus(na obale nemá žádné přídavné látky napsané).

0
před 7 lety ms

Renat : ..titanová běloba?...údajně se má přidávat do jogurtů aby byly bílé...napsané to být nemusí...a když tak jako kouzelné slůvko "ostatní barviva"...nevím jak to je ale slyšel jsem to z úst jednoho prof.....TiO2 není toxický ani karcinogenní...je to prostě bílé barvivo...tělo z něho nemá užitek...prostě "primalex"...:-)

0
před 7 lety Jurena

Dříve býval kravín na každé vesnici a jogurty se vyráběly z mléka. Dneska je kravínů poskromnu tak z čeho se vyrábí mléko na jogurty, sýry, máslo...........? Nedávno jsem četl varování na nanukovém dortě z Tesca - Pozor, může obsahovat mléko!!!

0
před 7 lety Marcela

:) my jsme byli nakupovat v Bille a tam měli v akci sýr 10 dk za 7,90,- a složení bylo opravdu zajímavé, na prvním místě byla voda, dále barvivo 160b a zbytek si už nepamatuji, ale mléko tam opravdu nebylo

0
před 7 lety iveta

Tady je jeden zajímavý odkaz: http://www.agris.cz/potravinarstvi/detail.php?id=167439&iSub=585

0
před 7 lety Nina

Někdo tady píše o vlastním jogurtu z jogurtovače a zárovneň o vlastním tvarohu. Ten se prosím dělá jak? Jogurtovač máme na cestě :-)

0
před 7 lety Dita21

na hlavní stránce v sekci články je návod na jogurt, taky jsem podle něho vařila a povedlo se.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 7 lety Frodik

Ten odkaz o kterém píše Dita21 je http://www.zdravapotravina.cz/clanky-o-jidle-potravinach-a-zdrave-vyzive/vyroba-domaciho-jogurtu-clanek

0
před 7 lety Nina

ano, jogurt jsem našla, děkuji za tip :-) a umíte někdo udělat doma tvaroh? to by mohlo být taky docela zajímavé...

0
před 7 lety Tweetka

Nina, napiš prosím, jak se ti jogurtky povedly

0
před 6 lety Jana

Nejlepší jogurt který jsem jedla je řecký,stačí s medem.jinak je dobrý jihočeský ve skle.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 6 lety 6sense

Když se toto téma obnovilo a píše se tu zpočátku, že by jogurt neměl téct, tak:
1) hollandia se složením: mléko, MLÉČNÁ BÍLKOVINA, živá jogurtová kultura, PROBIOTICKÁ KULTURA
neteče
2) moravia se složením : mléko, jogurtová kultura
teče
tak se v duchu ptám... není to že nemá téct také jen reklamní tahák? :D
Nepočítam jihočeský, který je z nehomogenizovaného mléka.

0
před 6 lety Marcela

Zřejmě to závisí na době zrání a po jaké době se jogurt začne ochlazovat, protože když sem si jogurt vyráběla doma, hustota jogurtu závisela, jak moc se bakterie rozmnožili, když sem netrefila správnou teplotu mléka před nasazením jogurt byl rozbředlý, bakterie se nechtěli množit, když bylo moc studené, byli také líné na množení.
Někteří výrobci jogurt zadělávají v tancích a jogurtová hmota se po zhoustnutí zamíchává, tak to může být tímto postupem.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 6 lety 6sense

Jsem tvrdohlavý beran a nevěřící Tomáš :), to by přece byly nějaké jogurty bez mléčné bílkoviny ve složení a zároveď tuhý. Podle mě je to způsobený tou mléčnou bílkovinou (vysoký obsah v tvaroh, sýry), že zahušťuje. Strychnin psal o tom že před 20 ti lety vypadal jogurt jinak, docela by mě zajímalo jak, něco mě nabádá k tomu že jako Moravia a že nyní si dnešní lidi určily za standart ten zahuštěný mléčnou bílkovinou v plastovém kelímku. Pak by jediný jogurt jako jogurt byl od Maravie a ostatní jogurtotvaroh nebo jogurtosýr :D

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Jogurt za komoušů se asi nejvíc podobal jihočeskému, tedy pokud se mi jednou za uherský rok podařilo koupit čerstvý.

0
před 6 lety Pavlína

Prosím Vás, kdo chce, o vyplnění dotazníku na adrese http://jogurty-od-spolecnosti-danon.vyplnto.cz :jedná se o analýzu jogurtů od Danone, dotazník je anonymní děkuji

0
před 6 lety Pavlína

http://jogurty-od-spolecnosti-danon.vyplnto.cz

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

U nás se kupují už jen Hollandie...a na ty od Danone bych nešáhla ani pohrabáčem

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Já navazuji příbuznou otázkou jogurtů-mám mooc ráda všechny kozí jogurty, ale co mě zarazilo (zjistila jsem až doma), že u známé značky St.Pierre je v kozím jogurtu přidané i sušené plnotučené kravské...to tam podle mě ale nepatří, u jiných jsem to zatím neviděla, myslíte že tam "parazituje" nebo je to v pořádku?:-)

0
před 6 lety evka

A co říkáte na ty floriany active a na bílý florián od olmy, je kvatlitní???

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Já vyzkoušela myslím ty Floriany jahodu a aloe vera a klidně bych je koupila znovu,ty byly i chuťově velmi dobré.

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 6 lety ajkap7@

Pripájam svoje skúsenosti zo Slovenska:
Neviem ako v Čechách, ale na Slovensku za socializmu nebol výber jogurtov a čo sa týka chutí, nepamätám si, že by mi nejak zvlášť chutil, ale možno to bude tým, že sa chute tiež vekom menia. Podľa požiadaviek na kvalitný jogurt sa z našich slovenských približuje najviac jogurt, ktorý vyrába Milk Agro zloženie: mlieko, smotana, sušené mlieko, jogurtová a probiotická kultúra. Tuk najmenej 9%. Je hustý, s rôznymi príchuťami, ale nemám prehľad, lebo ja kupujem iba biely- 450g stojí u nás v podnikovej predajni (v širokej sieti po celom východnom Slovensku)69 centov a v akcii- čo je skoro každý víkend je za 59 centov. Ja si ho sama ochucujem : čerstvé ovocie v sezóne, konzervované mimo sezónu a rôzne vločky, semienka, škorica med a tak.Aj keď pridám cukor, nikdy nie je taký sladký ako kupovaný.Ináč chutí mi aj grécky. Ten selský som ešte nechutnala, ale vyskúšam a teraz rozmýšľam aj o jogurtovači.

0
Obrázek uživatele wejk@
před 6 lety wejk@

já jsem tedy pro Holandii nebo řecké jogurty... jiné ani nekupuji

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 6 lety Sunriska

Florian obsahuje modifikovaný škrob a tomu se ve všech jogurtech zásadně vyhýbám...Víceméně z principu - nestojím o výrobky, které se takto vesele zahušťují, aby se výrobcům zvýšila kvantita..To o už o něčem vypovídá. Snad ještě horší alternativa je vepřová želatina, kterou jsem už také v jogurtech zahlédla. To už je tedy síla!

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

A co dělat v případě alergie na mléko - jediný tady dostupný nemléčný jogurt je od Joya Soya a obsahuje bohužel modif. kukuř. škrob:( Podotýkám, že přesto je jeho cena skoro 20,-Kč:(

0
Obrázek uživatele Stana
před 6 lety Stana

Pokud máte alergii pouze na mléko, můžete konzumovat zakysané mléčné výrobky (Hollandia), zde se totiž laktóza mění na kyselinu mléčnou fermentací. Jinak nejkvalitnější jogutry u nás jsou Hollandia, Valašský jogurt a pokud chcete kvalitu zapomeňte na mléko zahuštěné škrobem, čož jsou prakticky včechny jogurty od Danone.Kupujte české smetanové jogurty (ve skleničkách atd.) ve složení musí být smetana a ne na prvním místě mléko a hned za ním škrob.

0
před 6 lety Irena

Chtěla bych se zeptat, zda nevíte jak je to s pasterizací mléčných výrobků na našem trhu. Skoro žádní výrobci neuvádějí, zda výrobky jsou vyrobeny z pasterizovaného mléka. Jsem těhotná a tak trochu opatrná. Mám moc ráda jogurty, sýry, tvarohy, ale nevím zda pří výrobě dochází k pasterizaci. A jak je to u dovážených výrobků z jiných států? Můžete mi někdo poradit?

0
Obrázek uživatele Danah
před 6 lety Danah

Stana.N@: Zapomněla jsi jmenovat jogurty z Choceňské mlékárny. Ty jsou opravdu kvalitní.

0
Obrázek uživatele MartinSX
před 6 lety MartinSX

Lidé s krevní skupinou RH 0 by žádný jogurt jíst neměli vůbec. Laktoza a mléčné výrobky jsou pro mládátka a děti. Ne pro dospělého jedince. Naše tělo pro to není biologicky stavěné.
Zahlení vás to a to je vše. A přesný důvod je v našich genech. Gen krevní skupiny těsně sousedí z dalšími geny a proto ovlivnuje např. trávicí enzymy nebo neurotransmitery. Já osobně mam mléko moc rád, ale zahlení mi přesně tak, jak uvádí výzkum. Piju ho zřidka. Jednou za dva, tři měsíce. Nejlepší dispozice pro trávení těchto dětských pokrmů má kr. skup. B.
O jogurtech psát nebudu ty za to vůbec nestojí.(ted možná kecam):D

Jinak zas něco pro RH 0.
Nula a becko maji zvýšenou alkalickou fosfatázu v tenkém střevě, což jim umožnuje velice dobře a lépe profitovat z proteinů a tím také díky proteinové stravě odbourávat cholesterol.
Vím to proto, že jsem se zajímal o studii kolem krevních skupin. A věřím tomu proto, že jsem to vyzkoušel a našel si všeobecně známá fakta o vlivu genů kr.skup a dalších.A už 2 roky jsem nebyl u lékaře. Jen u zubaře. :D

Ale na netu je dost polopravd. Proto to chce opravdu studii lékařskou a knižní. Ta webová pokulhává. Já jsem amatér, ale když mrknu na web a na lidi kolem tak jsem profík. Což v reálu nejsem. :D

0
před 5 lety Petr-xx

My jsme o jogurtech četli mnoho a krom toho, že kvalitní jogurt v ČR téměř není a když už, tak drahý, dospěli jsme k názoru, že dětem budeme dělat jogurt sami. Našli jsme toto - http://www.naturavita.cz/www-cafea-cz/eshop/2-1-Probiotika-a-jogurtovac
Manželka dává dětem dovnitř ještě domácí marmeládu na dochucení a dětem to šmakuje.
Cenově to vychází jako Activia, ale narozdíl od ní jsou v našem probiotika ve větší míře.
Manželka se tím ještě zbavila nepříjemné zácpy, kterou trpěla od porodu.

0
Obrázek uživatele austinp
před 5 lety austinp

Lucka: máme 18 mesačného synčeka a máme alergiu na mlieko, mliečne výrobky. Skúšali sme rozne jogurty aj Hollandiu a Selský (len tie pravé). Žiaľ zo všetkých mal na sebe hneď fľaky aj na miestach kde sa jogurt dozkol s jeho pokožkou.
Jediný jogurt ktorého može na vagóny a nič mu nieje je choceňský. Chutí a nedráždi :) takže naňho nedáme dopustiť :)
Neviem ako je to v sojových jogurtoch, ale soja ako taká vraj obsahuje dosť hormónov, preto radšej striedmo :)

0
před 5 lety Alena

nevíte někdo - je nějaký rozdíl mezi "živou jogurtovou kulturou" a "jogurtovou kulturou"? Díky

0
před 5 lety palo

nevim

0
před 5 lety palo

kde jsou neni ecka?

0
Obrázek uživatele Stana
před 5 lety Stana

Alena: Živá jogutrová kultura obsahuje prospěšné bakterie,které vznikají např. při mléčném kvašení. Aby byli účinné měli by výrobky obsahovat asi 100 miliónů živých bakterií na 1 gram.Také se jim říká probiotické bakterie. Jogurty, které mají tyto velmi prospěšné ogranismy (Hollandia, Valašský...)příznivě ovlivňují naši imunitu a celkové zdraví.
Ale jogutrovou kulturu v nějakém možství obsahuje většina jogurtů, většinou není uvedeno kolik, takže nevíte, zda vám pomůže, třeba po ATB na obnovení mikroflóry. No a také nemusí být živé, tudíž aktivní a účínné, slovo živé většinou poukazuje na jejich aktivitu.
Např. jogurty od Dannone a tolik známá Activia nemají žádnou barterii Bifidus esencis a acti regularis, protože nic takového neexistuje, jedná se pouze o reklamní název, ale mají bakterie, které jsou zbavené schopnosti množení, tudíž, aby měli efekt musí se jíst každý den, jistě si vzpomenete na reklamu:). Což je prostě snaha výrobce a zajištění trvalého odběru.
naproti tomu bakrerie se živou kulturou s velkým množstvím vám pomohou aniž byste je museli jíst denně, protože se mohou množit. Myslím, že naše české výrobky jsou dost kvalitní, narozdíl od dannone.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Prosím o radu, když si koupím např. jogurty Muller Mix, jsou oddělené od ovocné složky, na obale ale najdu ve složení na prvním místě pouze "jogurt" a dále složení té ovocné složky. Je ale možné někde zjistit i složení jen toho jogurtu? Např. co obsahuje, kolik tuku, bílkovin atd. Pročetla jsem obal od shora dolů, ale nikde to uvedené není. A je vůbec povinností výrobce uvádět i tyto údaje?

0
Obrázek uživatele Iwka
před 5 lety Iwka

Austimp, Lucka : uvádí se, že alergie na kravské mléko a mléčné výrobky u dětí často zmizí do tří let věku, na rozdíl od jiných alergií na potraviny. Fermentované mléčné výrobky (kefír, jogurt) jsou u lidí alergických na mléko většinou lépe tolerované. Někteří lidé s alergií na kravské mléko snášejí velmi dobře mléko kozí, má odlišné složení. Bohužel u některých lidí je alergie na obé. Takže je třeba vyzkoušet :-)

0
Obrázek uživatele Stana
před 5 lety Stana

Lucka: myslím, že výrobce složení "jogurtu" uvádět
asi nemusí, pokud napíše do složení prostě jogurt.
Stejně jako když je uvedeno aroma, taky se nedozvíme jaké... Jinak obsah živin na 100g musí být uveden.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Ano, ano, kozí mléko a jogurty milujeme, bohužel u nás nejsou zrovna moc dostupné.

0
před 5 lety TomCB

Jedině české jogurty. Jó bývaly doby, kdy byly jogurty ve skle před 30-40 lety (zaktyré jen papírovým víčkem), ale dnes se jim nic nevyrovná co je na trhu. Byly husté, mírně nakyslé, nahoře to mělo smetanovou krustu, bez jakýchkoliv chemic. přídavků. a dělalo se to z neodstředěného kvalitního mléka. Moc na to vzpomínám.Dnes se tomu opravdu "blíží" pouze jogurty Madeta-jihočeský tradiční,Hollandia-ale jak zde někdo upozorńoval dříve, mají divnou pachuť, s tím souhlasím a pak jogurty ve skle od fy Agrola Jindř.Hradec-prodej v Penny, občas jsou i v akci. Jsou drahé, jiné nejím a 1x týdně si je koupím, stojí to zato. Ostatním "blafům" na trhu se obloukem vyhýbám, proč bych měl platit za vodu, škrob, soju a další chemic.látky.
Ohledně kozího mléka-ano je zdravé, ale já na něj mám nějakou fobii, protože u babičky na Jihlavsku v 60.letech minulého století na prázdninách jsem ho míval ke snídani a mě nechutnalo, i když babička mi ho řízla kravským. Musel jsem v chlívě svítit svíčkou, když dojila...ale to je již nostalgie. Lepší to už nebude. Kdo má možnost si míti kravské nebo kozí od sebe nebo farmáře, je lepší si dělat jogurt doma. Zdravím z jihu Čech.

0
Obrázek uživatele whoisqi@
před 5 lety whoisqi@

pokud srovnám to co se prodává zde v ČR a co si občas dopřávám ze zahraničí,tak jediný jogurt,který opravdu chutná jako jogurt,je od značky NAŠE BIO za cca.13kč.

TO STUDENTKA: dobrý jogurt by měl obsahovat pasteri. mléko? to sis přečetla kde?větší blbost jsem neslyšel promiň :-)
Pravý jogurt už zde jen tak neochutnáme,stejně jako že už nikdy neuvidíme dinosaury :-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Stana: no je to docela ošemetné, pod tím pojmem jogurt pak může člověk jíst dneska ledacos=) A bohužel právě z těch energetických hodnot se moc vyčíst také nedá=( Navštívila jsem i přímo jejich stránky, kde se ovšem dočtete jen to, jak výborný, lehký a podstivý je jejich jogurt, ale aby napsaly jeho složení, k tomu se zatím nemají.

0
Obrázek uživatele whoisqi@
před 5 lety whoisqi@

ani se netapejte raději po složení běžně prodejných jogurtů. Vše co je z reklamy je v 99% případech odpad!proč?jsou to jednoduché počty.minimální výrobní náklady,super odbyt=prachy na reklamu a okradený "blbý češi" kteří jdou jen za cenou a reklamou.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Souhlasím, i proto by mě zajímalo, z čeho složku pod názvem "jogurt" vyrábí, když jsou na ní tak úžasné reklamy, tak by mě přesně zajímal důvod, proč zrovna to koupit=) Je škoda, že nemají povinnost uvádět i složení takových jednotlivých částí výrobku.

0
Obrázek uživatele whoisqi@
před 5 lety whoisqi@

LUCKA: Lucie Lucie,jsou to všechno náhražky a škrob ale to sama už určitě víš.A úžasné reklamy jsou jen proto, že to kupuje stádo,které nezná chuť pravého jogurtu, ale to už taky určitě víš :-) A je logický, že tam kde není složení je něco špatně. Proč bych se jinak jako výrobce jogurtů nepochlubil s kvalitním jogurtem? Zkrátka to přejdi a hledej jinde. Já osobně když jdu do marketu,tak jdu jen na dvě místa a jsem venku do 2 minut,pokud mě nezastihne u kasy fronta a moje neunavná a někdy otravná mysl,musí vyhodnocovat ten balast co lidi nakupují :-)

0
před 5 lety anna

výroba tvarohu

0
před 5 lety anna

výroba tvarohu, v minulém století, když jsem chodila na knedlfakultu, dělaly jsme v hodinách vaření tvarohu z plnotučného mléka, dnes bych mohla doporučit selské mléko asi 30kč litr, dá se do hrnce, přidá malý skrojek chleba, a při pokojové teplotě se nechá mléko zkvasit.trvá to asi 3-4 dny. Poté se mléko pomalu zahřívá asi na teplotu40, možná i mírně více stupňů, ale nesmí vařit!!mléko se začíná srážet, vystupuje syrovátka. Do cedníku dáme gázu nebo nějakou tenší tkaninu a přecedíme, necháme odkapat. Chceme-li tvaroh tužší, zatížíme. V mlékárně, kam jsme chodily na exkurzi, dělali tvaroh s přidáním siřidla, takže byl sladší a dříve hotový a také velmi dobrý. Taková rozhuda s máslem a pažitkou, hrníčkem voňavého mléka o tom se dnešní generaci nemůže ani zdát.

0
před 5 lety Verča

k tomu čerstvý chlebíček s křupavou kůrčičkou od soukromého pekaře...dobrou chuť.

0
před 5 lety pakobylka1.

na domácí jogurt není třeba jogurtovač. Stačí ještě vlahé naočkované mléko dát ve sklenici či uzavřené krabičce pod peřinu (jako to dělávaly babičky) a výsledek je stejný. Jen se opravdu musí správně odhadnout teplota mléka, do kterého se dává očkovací jogurt (ani ne horký ani ne studený) :)

0
Obrázek uživatele Magdallenne
před 5 lety Magdallenne

Co znamená, když je v jogurtu uvedena složka: zahušťovadla a želatina? Želatina se vyrábí ze zbytků mrtvých zvířátek ne? A někde jsem četla, že mezi zahušťovadla může patřit i želatina... Teprve nedávno jsem začala pořádně sledovat složení výrobků a jsem z toho docela zmatená (kdo by taky nebyl, že?). Zjistila jsem např. že nízkotučný jogurt Boni obsahuje vepřovou želatinu, tvaroh Activia zase "jen" želatinu a Yoplait extra ligt zase jedlou želatinu. Je mezitím vůbec nějaký rozdíl?

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Co říkáte na toto?

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/256436-dnesni-jogurty-jsou-stejne-zdravi-prospesne-jako-ty-pred-20-lety.html

Myslím, že by se to mělo brát hodně s rezervou...Některé dnešní odtučněné nebo nízkotučné jogurty mi připomínají bílou vodu, a to, že jogurt obsahující méně tuku má více vápníku - slyším poprvé...Nicméně zůstanu i nadále u těch tučnějších, protože mi přijdou daleko poctivější a chutnější...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Myslím, že na tenhle zdroj to chce velkou rezervu:-) Není to tak dávno, co novinky psali o 0% jogurtech "bez tuku", které jsou ideální pro zdraví člověka, aniž by ho ohrozily na váze a radily vyhýbat se všem tučnějším (dokonce nad 1,5%). Inu, raději "ohrozím" svou postavu poctivým 4,5% tučným jogurtem z mléka, než ohrozit své zdraví 0% břečkou ze škrobu a želatiny:-)

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Nejhorší je, že právě tyto zdroje čte nejvíc lidí...:( A hádejte se pak s někým, kdo si to přečte a je skálopevně přesvědčený, že to je pravda...

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Moje babička na ty ošizené výrobky vždycky říkala:" Chutná to jak z koncentráku." Pravda: není tam tuk, cukr- nic!

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jojo, to je přesně zásadní problém, ať si to lidé klidně čtou, ale nemusí věřit všemu, co internet napíše...navíc když sám sobě protiřečí jako i tady.
Je to spíš vždycky sesmolený článek o něčem, co zrovna mezi lidmi "frčí":-)

0
před 5 lety solo

Nejlepší jsou jogurty Holandia.
Žena jim dělá advokáta a včera byla i ve výrobě a říkala, že se s takovou kvalitou výroby nesetkala.
Mléko z volného výběhu a bioovoce. Nic víc.
Není co dodat.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

solo: potěšil jste mne. Kupuji je malé dceři, protože si myslím, že jsou to jedny z posledních opravdu kvalitních jogurtů. Jsem ráda, že se nemýlím.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Myslím, že na to, za jakou cenu se jogurty Hollandia dají pořídit je u nich opravdu skvělý poměr kvalita:cena, na škole jsme prováděli několikrát testy mléčných jogurtů a opravdu nám dobré výsledky vycházely u Hollandií, jog. z Valašska a obdobných, obecně ze značek nám téměř vždy (másla, sýry, mléka atd.) vyšla nejlépe značka Madeta.

0
před 5 lety Božena

Nejlepší jogurt je ten, který si doma vyrobím. Holandia je celkem fajn na výrobu jogurtu, ale nejchutnější byl po použití profi kultur.
http://www.dobrykolonial.cz/Mlekarenske-kultury

0
před 5 lety navi

Dobrý den.
Prosím zde přítomné o zhodnocení tohoto výrobku: Jogurt borůvkový s bifidogenními bakteriemi. Složení: mléko, ovocná složka 18% (cukr, borůvky 32%, stabilizátory: pektin, modifikovaný kukuřičný škrob,aroma), mléčná bílkovina, jogurtová kultura, probiotická kultura. Obsah tuku nejméně 3%. Je to kvalitní jogurt nebo mizerný jogurt?
Díky.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Každý si asi pod pojem kvalitní představuje trochu něco jiného:-) ale sama z ovocných volím nejraději Hollandii, obecně ale se řídím, že když jogurt obsahuje škrob, zahušťovadla atd. už to pro mě není jogurt :)
Zkuste si kopit bílý, klidně tučný a dochutit sama podle svých chutí, vím, že je to teď třeba s ovocem (jahody, maliny apod.) bídnější, ale určitě přijedete na sladkou chuť i pomocí jiného ovoce a třeba medu, oříšky...

0
před 5 lety ZS 646

No jsem šokován tím co píšete. Já rozumím výrobě jogurtu, jak porodní bába turbíně.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

To věřím, leckdy šokuje mě samotnou, co výrobci vše dají do výrobku, jen aby to drželo pohromadě a vypadalo aspoň jako >jogurt

0
Obrázek uživatele Jirka
před 5 lety Jirka

Bílý jogurt z Olmy míchám s Extra jamem od Hamé.

0
před 5 lety eva

http://leva-net.webnode.cz/products/prislo-postou-zdrave-jogurty/

0
Obrázek uživatele Magdallenne
před 5 lety Magdallenne

eva: hoax jak vyšitej - ne všechno, co člověk čte na internetu, musí být pravda, viz.
http://hoax.cz/hoax/nebezpecny-moderni-jogurt/

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Co se týče Hollandia jogurtů, jako můj favorit č. 1, občas kouknu pro zajímavost přímo na kravičky, které nám dodávají mléčko pro kvalitní jogurty:-) http://www.nasekravicky.cz/

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

všichni tu vychvalují Holandské jogurty, sama je taky mám ráda a často je kupuji... jen je zvláštní, že např. v Holadnsku se prodávají jogurty opravdu minimálně... na Hollandii jsem tam nikdy nenarazila.... a tady si většina z nás včetně mě myslí, že podle názvu tento jogurt pochází z Holandska, ale nejspíš tomu tak vůbec nebude.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Máte pravdu, sama jsem v Holandsku nějakou dobu žila a za celou dobu jsem nejedla ani jediný jogurt. Stejně tak tavené sýry ( ty tedy nekupujeme) používají velmi málo. Nejčastěji máslo. Když jsme se vrátili, chyběl mi výběr ovoce a zeleniny a hlavně jejich sýry!

0
Obrázek uživatele tono
před 5 lety tono

Prosím, má někdo z vás zkušenosti s jogurty Sanné?
Připadají mi kvalitní, ale bojím se už něčemu věřit. Je v nich tedy dost tuku, to ano, ale snad tam není nějaký škrob apod., na obalu není uvedeno.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Pokud škrob není uvedený ve složení, s největší pravděpodobností tam opravdu není;-) A to, že má více tuku je (obvykle!) známka kvality, protože má-li mít mléko v přirozeném stavu okolo 3,4% tuku, těžko mluvit o jogurtech s 0,1% tuku apod. jako o něčem kvalitním:-) Já měla od Sanné ovocné a byly krásně husté a chutné, žádné vodnaté břečky jako většina ostatních ovocných:)

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Jogurty nejím, je mi to celkem jedno, ale ráda bych uvedla na pravou míru fámu, že Hollandia má něco společného s Holandskem: vůbec nic! Je to karlovarská společnost, založená v r. 1991. Pyšní se tím, že jejich surovina- mléko, je kvalitní, z oblasti kolem 700 m n.m., z krajiny nepoznamenané průmyslovou činností. Možné to je, ale nepyšní se kravičkami z volného výběhu.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Danah: taky mám za to, že Holandsko a Hollandia spolu moc nebratří:) mě osobně ani nikdy nenapadlo spojení Hollandia jogurtů s Holandskem:D Každopádně jogurty mají opravdu výborné, asi jako v tom Holandsku sýry:)

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

No tak se pak podívejte na kelímek, vyrábějí se v čechách, s tím souhlasím, ale proč tedy nepoužívají logo např. s Karlovarským vřídlem, ale je tam typicky holandský symbol větrný mlýn...

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Jano, chtějí jak se říká "utáhnout zákazníka na vařené nudli". Je to podle mě klamavá reklama, což je protizákonné, ale v Čechách..no těžko soudit.

0
před 5 lety Jurásek

Kupujeme bílý jogurt z Valašska (500g), smícháme s domácím džemem a kam se hrabe něco od Danone. Tato firma má pouze jedno-vysokou cenu.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jurásek: jen poopravím firma Danone nemá pouze to jedno-vysokou cenu, má i to druhé: klamavou reklamu (vč. obalů):)

0
před 5 lety Ájísek

Vím, že to jsem nepatří a tak se předem omlouvám, ale i přesto Vám chci nabídnout pronájem naší chalupy, ještě máme volné termíny, kdo chcete, mrkněte -> http://www.chalupaolesnice.cz/

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

http://www.vitalia.cz/clanky/ovoce-do-jogurtu-se-nepestuje-ale-vyrabi/
Pro všechny milovníky levných náhražek jogurtů, u ovocných platí ještě větší důraz nad výběrem značky.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

fakt pochybuji, že v nějakém ovocném jogurtu je ovoce... tady asi moc dobrý výběr nepomůže... jistota je kvalitní bílý jogurt a ovoce si doplnit sama... když si vzpomenu jaké reklamy na jogurty běží v televizi, tak to je fakt smutný příběh.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Samozřejmě vyloženě čerstvé ovoce nenajdeme ani v tom nejdražším jogurtu, ale když už ovocný, tak se přece jen dá vybrat dobrý kvalitní jogurt, který není složením nijak špatný. Ale samozřejmě s čerstvým ovocem to nelze srovnat.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Takového úsilí a energie, co se vynaloží na výrobu tohoto chemického ovoce! To mě fakt zaráží. A výsledek? Zase jenom něco, co se ovoci jen podobá. Dneska je vážně všechno obrácené naruby...

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Sunriska: Ano, takhle nějak vypadá vítězství člověka nad Přírodou. To jsme fakt pašáci. Spíš pašíci, jestli to máme jíst. :-))

0
před 5 lety Iva

Hollandia a Olma jsou nejlepší jogurty!

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Už kupuju taky jen Hollandii, jenže je čím dál těžší ji na menším městě sehnat. Štve mě, že kvalitní a zdravé věci už za chvíli půjdou sehnat jen ve Zdravé výživě. Manžel donesl z obchodu místo Hollandie jogurt ve sklínce, aniž by četl složení, myslel, že je to jeden z těch kvalitních "sklínkových" jogurtů a po přečtení mě omylo - sám modifikovaný škrob....

0
před 5 lety Johana

A co bílý jogurt z Lidlu? Kromě mléka,mléčné bílkoviny a jogurtových kultur nic jiného neobsahuje.Tuku má 3 a dokonce i 10% a vyrábí ho ve Valašském Meziříčí.Ten ,tlustý'používáme místo kysané smetany.Vnučky nejraději s medem nebo džemem-jiný už ani nechtějí.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak jsem náhodou objevila prvně a asi naposled:( originální hustý jogurt od zn. Landliebe. Je to snad nejpoctivější chuť jogurt, co jsem zatím měla a ta hustota, schválně jsem ho vyfotila i úplně převrácený - je opravdu pevný:)
Výborná chuť jako kdyby vám jogurt před minutou vyrobili, prodává se v takových plastových "kbelících" po 200g, koukala jsem na jejich stránky, je i více druhů, ale bohužel jsem je už nikde víckrát neviděla:(
Vložím ho schválně i do databáze, kdyby jste někdo věděl, kde se třeba prodává, tak dejte tip;)

0
před 5 lety Dita

Tak jsem o tom jogurtu chtěla něco zjistit a vyhledat a jako první odkaz my vyběhl
http://www.rodina.cz/nazor14860703.htm
není to sice o jogurtu, tím ale moje důvěra klesla na 0,...my zůstaneme u Hollandie

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Dita: tedy, vy člověka dokážete potěšit:D ne vážně, jsem ráda, že jste to objevila, sama jsem tohle neviděla, tak je pravda, že o jogurty se v tom jejich případě nejednalo, a i když tedy chuťově opravdu výborný, tak asi si radši příště nechám zajít chuť=(
No tady je aspoň vidět, že člověk musí pátrat opravdu po všem, děkuji teda za odkaz;)

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Lucka : ta zpráva je rok stará

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já vím, otázkou je, jestli v tomhle hraje čas nějakou roli:) Ale stejně, i kdybych si občas chtěla tyhle jogurtíky koupit, tak znovu jsem ho už nikde neviděla, je to docela málo častá (u nás) značka.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Tak jsem si včera dovezla z Kauflandu krabici s 12-ti 500 gramovými bílými Hollandiemi po 8,80 za kus. Jediné negativum, že jsem podpořila Kaufland, kde normálně nekupuji, ale ty jogurty mi za to stály. Ta cena je mi tak podezřela nízká, že v tom stále hledám nějaký podvod (speciální Hollandie vyrobené pro Kaufland apod.....:-)))

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Přesně:D Taky jsem si pro ně byla, ale jak jsem předpokládala, nálety se konaly a tak jsem přivezla domů "jen" 5 jogurtů, stejně jako tebe mě taky napadlo, jestli to není nějaká á la Hollandia, dokonce jsem sledovala i kelímek a údaje, ale opravdu je to Hollandia. Jen je škoda, že Kaufland si tím zase namastil pěkně kapsy:(

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

já žiju bez jogurtů a je mi dobře :) :) :)

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Protože chci trochu pozlobit jednoho výrobce jogurtů, a nenechávat je v bohorovném klidu, potřebovala bych poradit: jeden jejich bílý jogurt má na kelímku symbol "Probiotický" a druhý, nízkotučný, nemá. Je ten druhý tedy vůbec jogurt? V čem je ten háček, když jogurt není probiotický? Díky za ohlasy.

0
Obrázek uživatele Ančičká
před 5 lety Ančičká

NEJLEPŠÍ JSOU DOMÁCÍ! - bez chemie, se syrovátkou, levné, chutné, pravé

Zdědila jsem po mamince jogurtovač a nemohu si ho vynachválit. Díky němu si vyrábím přírodní jogurty doma a to zcela bez chemie! Je to velmi jednoduché a dokonce finančně výhodné. Stačí použít čerstvé mléko (nejlépe z mlékomatu, to není pasterované a má mnoho tuku) a jeden bílý jogurt (nejvíce mi vyhovuje bio selský Hollandia). Mléko ohřejete cca na 70 stupňů, necháte zchladnout na tělesnou teplotu a přimícháte jogurt. Pak jen naplníte skleničky a za 8 hodin máte 6 domácích jogurtů a kopu syrovátky.

0
před 5 lety Sarka

ziji v USA, takze Hollandia jogurt bohuzel ochutnatn nemuzu, ale muzu doporucit jogurty recke nebo skandinavske. Jsou bez jakykoliv chemickych prisad, jenom mleko a mlecne zive kultury, ktere by normalni opravdovy jogurt mel obsahovat. Takove Activie, Yoplait a jine, to nema s jogurtem nic spolecneho.... je to plne skrobu, jinych nahrazek a vetsina z nich neobsahuje prave ty zive kultury, ktere jsou pro nase telo dulezite. Sice takovy jogurt stoji nekdy i 3x vice nez ty smejdy, ale jednou je to moje zdravi, tak si ho nebudu nicit chemikaliema.

0
před 5 lety Míša

Jsem vegetarián a nemohu sehnat jogurt bez želatiny, víte někdo o nějakém? Na některých obalech není ani psaná, ale přesto tam je......

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

jsem přesvědčená o tom, že např. Hollandie jsou bez želatiny...

0
před 5 lety J.H

U nás se prodávají koktejly, ale né jogurty, až na pár vyjímek (Hollandie,jihočeský). Celou dobu doufám, že se lidi probudí a začnou myslet, nebo se budou prodávat jen náhražky a né potraviny !

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Míša: stejně jako Holandia, tak i ty skleničkové (Agrola, Madeta) budou bez želatiny.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Všeobecně bych řekla, že jogurty, které mají okolo 4% tuku želatinu neobsahují... Jogurty bez tuku ano - byly by tekuté, tak do nich přidávají želatinu.

0
před 5 lety Danah

Takže znova: Když není jogurt probiotický, co obsahuje? Mrtvé jogurtové kultury? :-)

0
před 5 lety Peta

Jogurtové kultury jsou Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus, ty jsou v většinou v každém jogurtu. Když je jogurt probiotický tak obsahuje navíc Bifidobacterie nebo Lactobacillus acidophilus.

0
před 5 lety Danah

Aha, tak je to tedy! :-)) Děkuji,Peto, za odpověď.

0
před 5 lety Lenka

To je smůla, já jogurty nejím vůbec. Prostě mně to nechutná.

0
před 5 lety Monika

Jogurty nemusím. Tak max jednou do měsíce. Jednou za čtvrt roku. A selský bílý.

0
před 5 lety Ema

My si jogurty děláme doma a jsem s nimi naprosto spokojená. Také moc nevěřím tomu, co se píše na obalech jogurtů, protože dnes jde všem akorát o to, jak nejvíc vydělat, takže sázím na domácí výrobu. Pořídili jsme si jogurtovač a dokonce jsem i našla e-shop, kde prodávají sušené jogurtové kultury ( www.naturavita.cz ), takže ani k zaočkování si nemusím jogurt kupovat, pak použiji již vytvořený jogurt ještě pětkrát k zaočkování a za pár korun mám až 5 litrů domácího jogurtu, vyzkoušeli jsme i kultury s probiotiky, které jsou opravdu výborné především v zimě pro děti, když jsou častěji nemocné. A mám jistotu, že dětem nedávám žádné předražené chemické náhražky, co dneska všude nabízí.

0
Obrázek uživatele e.laichmanova@
před 5 lety e.laichmanova@

Chci se zeptat, když bych si od Hollandie koupila ten bily jogurt kyblicek tak po otevreni, nevite jak dlouho vydrzi??? Ja totiz kolikrat nesnim ani ten maly, ten 200g je na me moc

0
před 5 lety

OMYL O ZIVYCH KULTURACH V JOGURTOCH
1. AK CHCEME MAT ZIVE BAKTERIE V JOGURTE TAZKO UCH VYROBIME S PADTERIZOVANEHO MLIEKA totiž bakterie potrebujyns svoj rast laktozu.
2. Spytajte sa skuseneho gastrologickeho lekara s 15 rocbnou praxou povie vam ze bakterie zive bakterie sa s urcitostou nicia v zaludku, pretoze kyselina chlorovodikoa ich určite zniči, moja poznamka E čka prejdu temet vsetky az do krvy cez hrube črevo.
Nas ludsky organizmus si vyrobi potrebne bakterie v črevach, v zdravych crevach.
Zoberte si takeho psa, zje kosti bez ujmi zdravia, pretoze koncentracia kyseliny HCL je mnohonasobnevyšia.

0
před 5 lety Sylva

Kuninske jogurty ktere se vydavaji za smetanove maji vysoky obsah kukuricneho skrobu coz ale nezisti spotrebitel ktery sebou nema silnou lupu jelikoz pismenka kterymi je napsano slozeni se zmensily na jeden milimetr co tim mlekarna Kunin sleduje? urcite podvest zakaznika...

0
Obrázek uživatele Schmidt
před 5 lety Schmidt

Zdravím, jogurty si děláme doma v jogurtovači z ohřátého mléka (pokud dáme plnotučné, je jogurt trochu krémovatější, jinak jsou většinou i po 11 hod. "inkubace" dost řídké) naočkovaného lžící jogurtu (většinou Hollandia + někdy i lžíce z bifi mléka, někdy zase lžička z Activie, jindy zase nějaký bio jogurt). Před 20 lety jsem jako kluk jogurty jedl... a byly konzistencí podobné těm dnešním, většinou možná jakoby krémovější (alespoň to, co bylo většinou kupováno z produkce jihočeských mlékáren ČB), se školou jsme dokonce byli ve výrobně jogurtů a pytlíkového mléka (pamatujete ty průhledné pytlíky s barevným potiskem??) a všichni jsme tam na cestu dostali dva jogouše do ruky... myslím, že krémovitost bych přičítal na vrub vysokému obsahu tuků a možná, že taky měly delší dobu "inkubace", než se nakelímkovaly (však i řecký jogurt je pěkně tučný a krémovitý), ale tehdy jsem to samozřejmě na obalech nezkoumal.
Všem doporučuji domácí jogurtovač.

0
Obrázek uživatele lenka@
před 5 lety lenka@

Nechápu, proč do jogurtů musí cpát E120 jen proto, aby měl růžovou (ovocnou?) barvu. Myslím, že Activia je zdárným příkladem. Jakože by děti jinak ten jogurt nesnědly, když by nebyl barevný?

Kupujeme hlavně Hollandia jogurty, které jsou podle mě nejlepší, občas Florian.

0
Obrázek uživatele ob29
před 5 lety ob29

Zrovna jsem viděl reklamu od Danone, která je zaměřená na děti. Nabízí jogurt, který je i v reklamě tekutý. Na obalu jsou auta nebo princezny. Ale ve uvnitř troška škrobů, gumy a barviv. Rodiče travte své děti výrobky od Danone

0
Obrázek uživatele Jana
před 5 lety Jana

Já kupuji taky hlavně Hollandiu. Kdysi jsem kupovala activiu, ale teď už fakt né. Zhnusila mi to i Morávková, která na vás čučí z kazdé jejích reklamy.

0
před 5 lety Tom

Dobrý den, kupuji si tyto jogurty v prodejně Albert. Zajímal by mě váš názor na ně ve spojitosti se zdravím stravováním. Děkuji

http://www.chemievjidle.cz/jogurt/bifido-bily-jogurt-hollandia-karlovy-vary

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tom: za mě osobně si nemyslím, že by byl špatný, vyrábí ho Hollandia K.V. a neviděla bych v něm žádný problém, pro mě je nejdůležitější bez škrobů a želatiny.

0
před 5 lety Filip

nejlepsi je Hollandie

0
před 4 roky Chytrak1

Staci napsat na obal bio nebo aspon nakreslit kyticku, dat tomu vyssi cenu a ejhle, mame kvalitni jogurt...
Ja osobne kupuju bily Clever z Billy za 3.80,- slozeni je mleko, mlecna bilkovina, jogurtova kultura, probioticka kultura. Vyrobce Hollandia.
Chutna mi. Nemam problem.

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Chytráku, od toho jsi přece chytrák, ne? :-)

0
před 4 roky Marketa

Od doby, co jsem objevila tenhle e-shop, nakupujeme vsechny mlecne vyrobky vcetne jogurtu zde http://www.rehberg.cz/uvod.html . Neda se to absolutne srovnat s produkty z velkych retezcu.

0
Obrázek uživatele klapacak@
před 4 roky klapacak@

Nedávno jsem objevil bílý jogurt z farmy JOMA, vřele doporučuji, vynikající záležitost!

0
před 4 roky Bledá Tvář

Z FARMY NEBO Z FIRMY?

0
před 4 roky PRALES

MŮJ KAMARÁD BYDLÍ V BENEŠOVĚ,TAM VYRÁBÍ DANONE,JEHO ZNÁMÝ TAM BYL NA BRIGÁDĚ A PRÝ BYCHOM SE DIVILI, JAK SE TO TAM VYRÁBÍ.NAVÍC JE TO DRAHÉ,PROTOŽE TO MUSÍ ZAPLATIT REKLAMU V TELEVIZI.JÁ KUPUJI HOLANDII S JSEM SPOKOJEN

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Prales: s tvým kamarádem souhlasím, taky jsem od BN a Danone je asi vůbec jedna z nejhorším mlékáren...Už jen jejich všudypřítomné vtírající reklamy svědčí o "ne"kvalitě...

0
před 4 roky Daniela

Jogurt

- jogurt je mléčný výrobek, při kterém se v mléce po 4–8 hodin nechávají při teplotě asi 40 °C vyvíjet bakterie, které procesem zvaným kysání přemění cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou. Pokud se přidají k jogurtu další bakterie (probiotické bakterie) či jiné látky (např. vitaminy, stopové prvky či minerály), můžeme hovořit o jogurtu jako o nejrozšířenější funkční potravině na světě.Nejběžnější bakteriální kulturou používanou pro výrobu jogurtů v Bulharsku je Lactobacillus bulgaricus.

Co nám poví věda ?

- jogurt je dobrý zdroj vitaminu B, kalcia a proteinů. Kromě toho, že má příznivý vliv na zažívací systém, lze ho také použít jako vynikající čistící masku, na léčení popálenin od slunce a zmírňuje bolestivost aft.Mnozí vědci tvrdí, že fermentované mléko má silné protinádorové účinky, a to díky kyselé mléčné bakterii.Zkuste jogurty z Bulharska a Řecka prodejna je v Brně na Bayerové 11,Facebook-Trimoncium balkánské speciality,krásný den všem.

0
Obrázek uživatele Lucka
1
Obrázek uživatele daisy84
před 4 roky daisy84

OSobně preferuju spíše kefír (tady ten http://www.jakbytfit.cz/pomoc-prirodni-cestou/mlecny-kefir-jako-prirodni-probiotikum/), který dělám z mléka z mlékomatu. Spousta lidí má k tomu mléku výhrady, ale nikdy jsem s ním neměla jediný problém. Možná jen štvalo prodejce té krabicové bezcenné "srajdy", že jim zemědělci kazí kšefty. Právě si myslím, že bude dobré i na domácí jogurt, ale ten jsem zatím nedělala. Jsem věrná kefíru z chrchlíků, ale určitě chci zkusit koupit kultury a vyzkoušet udělat i jogurt. Nevíte, kde se dají objednat dobré? :-)

1
před 3 roky Petra

NEJLEPŠÍ JOGURT JE DOMA VYROBENÝ. JE ZDRAVÝ-PŘÍRODNÍ, BEZ CHEMIE A KONZERVANTŮ.KOUPÍ SE ČERSTVÉ MLÉKO, KDEKOLI V OBCHODĚ.
1 SÁČEK BULHARSKÝCH JOGURTOVÝCH KULTUR (STOJÍ 50,-KČ) MŮŽEME POUŽÍT AŽ NA 5 LITRŮ MLÉKA. MY JSME 4 ČLENNÁ RODINA A DĚLÁM TO ZE 3 LITRŮ. MLÉKO ZAHŘEJU NA TEPLOTU 45 STUPNŮ, VYSYPU SÁČEK KULTUR A POŘÁDNĚ ZAMÍCHÁM. POTÉ ROZLEJU DO PŘEDEM VYVAŘENÝCH A ZCHLADLÝCH SKLENIC A DÁM DO DEKY NA CCA 10 HOD.JOGURT JE KRÁSNĚ HUSTÝ. DÁM DO LEDNICE. KDYŽ MI DOCHÁZÍ, ZNOVU KOUPÍM MLÉKO, TENTOKRÁT NA 1 LITR DÁM 3 LŽÍCE JIŽ HOTOVÉHO JOGURTU, TAKŽE DO 3 L. MLÉKA-9 LŽIC, ZNOVU DO DEKY, TENTOKRÁT NA CCA 8 HOD. TOTO MŮŽU OPAKOVAT 10X.PO KAŽDÉM DALŠÍM OPAKOVÁNÍ JOGURT HOUSTNE RYCHLEJI.  ŽÁDNÉ ZAHUŠTOVÁNÍ, JEN ČISTÝ PRODUKT A MOC NÁM CHUTNÁ.  WWW.BULGARICUS.CZ DÁ SE TAM SEHNAT VÍCE DRUHŮ JOGURTOVÝCH KULTUR, I NA KEFÍR.

0
Obrázek uživatele Pavluška
před 3 roky Pavluška

Taky máme doma plnou lednici domácích jogurtů. Vyrábíme si je s manželem už dlouho. Nejlepší jogurtovou kulturu mají jogurty Selský od Hollandie a Klasik od Olmy. Taky se nám osvědčilo používat na výrobu pouze plnotučné mléko 3,5 %. Z toho polotučného to není ono. Myslím, že ty domácí jogurty, pokud obsahují v základu probiotické kultury, tak jsou zdravé i pro děti, že? Je fakt, že naše dítě je velmi vybíravé co se týče mléčných výrobků. Samozřejmě vyjma čokolády, tu jí v každé formě:-). Ale narvat do něj jogurt, to bylo a je vždycky umění. Zkoušela jsem různé značky, ale teď jsem našla v Glóbusu jogurtový nápoj Kinder land Surprise http://www.ekomilk.cz/auta/ a jeho součástí je vždycky nějaké autíčko...Takže když vypije tento nápoj, dostane za odměnu autíčko a je to v pohodě :-). Příště mu dám to autíčko do sklenice s domácím jogurtem :-).

0
před 2 roky Martina

My kupujeme už nějaký čas jihočeské jogurty ve skle od Agroly. Jsou výborné a neobsahují žádná éčka. Asi nejvíc nám s dětmi chutná malinový :-), jsou to tyhle: http://jogurtyveskle.cz/jogurt-ovocny-malina/

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 2 roky sharunka03

Martina: taky kupujeme tyto,když jsou v akci a taky mám nejradši malinové jogurty,často kupujeme i Hollandia a tam mě chutná příchuť nejvíc broskev a maracuja. Nebo ještě choceňáky,ale jiné opravdu ne a to jen párkrát do měsíce,úplně nám to stačí.

-1
před 2 roky Adela

Celá tato diskuze vypadá jako placená reklama jogurtů hollandia :)

Kdysi jsem zaslala dotaz ohledně jogurtů Choceňským Mlékárnám. Velmi milý pán mi vysvětlil jak vypadá výrobní postup a co má vliv na výslednou hustotu jogurtu.

To se týká bílých, neochucených jogurtů:

Ve zkratce: výroba v tanku, nebo kádích a pak rozlévání do kelímků = jogurt bude řidší, ale to neznamená, že je méně kvalitní, nebo méně probiotický. Když si kvalitní jogurt domácí výroby mixujete, tak se také z hustého jogurtu stane řídký (alespoň u mých domácích jogurtů to tak funguje) protože se tím rozbije ta struktura, kterou bakterie vytvoří během kvašení. A záleží jak moc ho rozmixujete.

Hustý jogurt dozrává přímo ve sklenicích, nebo v plastových kelímcích - i takové jsou na trhu. Nejen ty ve sklenicích.

A existují bohužel jogurty vyrobené v tanku a pak následně zahuštěné sušeným mlékem, škrobem a pod. Některé jsou přislazené atd.

Takže spíše než podle výrobce, ceny, nebo obalu (plast nebo sklo) já doporučuji prostě číst složení. Vždy a u všeho! A kupovat jen ty bez přidaných zahušťovadel a ochucovadel. A pokud možno s živými bakteriemi.

Já mám několik oblíbených a pak kupuji podle toho, jestli potřebuji zrovna hustý, nebo řídký, a nebo podle toho, na který mám chuť (sladší, nebo kyselejší - záleží z jakého mléka je vyrobený (některé mají přidanou smetanu) a i různé poměry bakterií ovlivňují chuť. Proto se liší.

A co se ovocných týče, ty nekupuji skoro vůbec. Je lepší přidat si do bílého jogurtu čerstvé ovoce, nebo mražené, nebo javorový sirup.

Nakonec jsem ještě chtěla napsat, že výroba domácího jogurtu je super jednoduchá a není zapotřebí vlastnit jogurtovač.
1. nádobí spařené a vysušené (vypéct v troubě, nebo vyvařit)
2. mléko od kravy je třeba pasterizovat = převařit. Já dělám z čerstvého pasterovaného mléka z obchodu. 2%, nebo 3%.  Mléko UHT se na to nehodí. A sušené probiotické kultury, nebo malý kelímek kvalitního jogurtu s živými kulturami bakterií.
3. Zahřát mléko na 37% - 45% stupňů (kuchyňský teploměr je levnější, zabere méně místa a má víc využití, než jogurtovače) a vmíchat dvě lžíce jogurtu, dobře rozmíchat, jinak se bude kvasit nerovnoměrně.
4. Nádobu těsně uzavřít, aby tam nepronikal vzduch. Sklenice zašroubovat víčkama, můžeme dělat jogurt i v obyč termosce. Nebo v hrnci z těsnou pokličkou, případně pokličku nějak utěsnit.
5. Nádobu umístit do tepla, může to být pod peřinou, do vodní lázně, nebo k teplému radiátoru na 6 - 10 hodin. Ona po několika hodinách je sice z pravidla nižší, ale nejdůležitější je to dodržovat na začátku kvašení.

Výroba domácího kefíru je ještě jednodušší, protože kefírové bakterie mají rády teplotu 24% - 26%C, takže se nemusí udržovat v teple.

0
před 2 roky Adela

Zapomněla jsem dopsat, že kefír vyráběný v pokojové teplotě potřebuje víc času. 18 - 24 hodin a v průběhu mléko nemíchat. Až dosáhne požadované konzistence, tak šup s ním do lednice (jogurt také, pokud ho nesníte hned ;)

0
Obrázek uživatele verafojtu
před 2 roky verafojtu

my kupujeme selský jogurt.

0
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

Zajímalo by mě, proč je skoro na každým jogurtu nebo jiným mléčným výrobku ve složení mléčná bílkovina psaná samostatně, jako by byla další složkou. Dřív se to psalo třeba do závorky k mléku, nebo do alergenů. Teď se to má psát takhle nebo mléko z velkochovu dosáhlo takové kvality, že musí být přidávána mléčná bílkovina?

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

není to o tom, že by mléko dnes obsahovalo méně bílkoviny, ale vyplývá to z Nařízení EU 1169/2011, které začalo platit v prosinci 2014. Pokud je do výrobku kromě mléka přidána ještě další mléčná složka, která je určena ke stabilizaci, zahuštění apod.(aby nemusely být použity třeba škroby nebo jiné stabilizátory) tak musí být uvedena ve složení zvlášť. Pokud je výrobek složen jen z mléka a není použita žádná jiná bílkovina ve fyzikálním stavu tak se tam pojem "mléčná bílkovina" neuvádí. S něčím obdobným se můžete potkat i masných výrobků.

0
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

Takže se tam přidává na „vylepšení“. Začalo to platit až v prosinci, takže předtím ikdyž se tam přidávala, tak nebylo povinné to uvádět?

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

tato vyhláška vyšla už v r.2011 s přechodným obdobím do prosince 2014 - což znamená, že nejpozději k 12/2014 museli všichni přejít na tuto vyhlášku - resp. výrobky prodávající se od 12/2014 už musí mít správné značení (v praxi obaly tisknuté nejpozději půl roku před vypršením oné přechodné lhůty už musely být tisknuty podle této vyhlášky). Většina výrobců jsou nadnárodní firmy a v zahraničí nečekali s přeznačování až na rok 2014, takže toto značení začali více méně používat do roku po vyjití dané vyhlášky...
a jinak ano - dá se to brát za vylepšení - i když z mého hlediska radši mléčná bílkovina, která je pořád stejně výživnou bílkovinou jako ta v mléce než nějaký umělý stabilizátor či modifikovaný škrob.

0
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

Souhlas, lepší mléčná bílkovina, než ty další jmenované věci. Pro mě ale další důvod proč tohle v obchodech nekupovat. Myslím si, že to tam nemá co dělat. Takhle se kvalitní věci nedělají

0
před 2 roky Janča

My kupujeme farmářský jogurt v Albertu. Je za dobrou cenu a má jemnou chuť. Jinak když si děláme "řecký večer", tak při nákupu ostatních specialit bereme na tzatziky vážený v řeckém obchodě.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 - 3


Přidat příspěvek