Hrášek - lusky

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Sestra nám dovezla plnou tašku hrášku - lusků, máme je rádi jen tak samotné, ale nevím jak je zajímavě zužitkovat, poradíte jak a s čím je třeba zakomponovat do jídla nebo šlo by z nich udělat třeba pomazánku?

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

vyloupaný hrách dávám do mrazáku, vždycky se pak hodí...zkoušela jsem ho i zavářet, ale moc nám to nechutnalo, byl dost tvrdý, ale možná jsme měli jen špatný recept.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Lucko, u nás se vždy sní jakékoliv množství " ihned" takže neporadím...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

No my ho taky zdlábli už spoustu jentak na posezení, ale chtěla jsem z něj udělat i něco jiného, první mě napadlo právě, jestli by šla nějak zkombinovat pomazánka nebo třeba i omáčka. V nejhorším případě budeme zamrazovat, jestli bude co:D

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Lucko, vařím šoulet, je to hrách a kroupy 1:1 a je to vynikající a neobvyklá příloha. Ochutím spoustou majoránky, prolisovaného česneku a mletého pepře, a dosolím. Podává se teplé. Původně se dává míň hrášku než krup, i tak to jde. Dobrý je k jakémukoliv masu nebo jen samotný.

0
před 5 lety karča

já kromě syrového hrachu zdlábnu i ten samotný lusk. buď sundám průhlednou blánu a sním celý neby vyžvýkám a vyplivnu:-))))jinak z něj nic nedělám ani nemrazím, ikdyž do polívky by se mražený hodil.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Dannah: šoulet znám, bohužel ze školní jídelný, takový hodně neslavný, ale určitě bych ho udělala podle svého:) Myslíš že by se na to hodil i ten čerstvý hrášek? Ale není to vůbec špatný nápad, docela dlouho jsem ho neměla, vlastně naposled v té hnusné jídelně:D

karča: jako že sníš i ten obal ve kterém hrášek je?:) já bych se akorát u tohodle bála postřiku, protože si myslím, že bude odněkud z pole nebo podobně, každopádně stříkaný:(

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Školní jídelnu vynech, tam určitě nevařili z čerstvého hrášku.:-) Tipuju na mražený nebo z konzervy. Možná stačí vyloupaný hrášek mírně ohřát v páře, jem aby trošku změkl a měl stejnou teplotu jako ty kroupy :-)Dobrou chuť.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Danah: to si piš že vynechám!:D Tam to je lítalo polotovary, oni totiž ani nevařili, jen otevřeli pytlík, případně něco ohřáli, promíchali a bylo hotovo. Zkrátka jídlo pro studenty jako dělané, že...
Asi jo nebo možná i postačí ho přihodit na závěr a nechat už jen dojít, aby se prohřály. Pak mě ještě napadlo hráškové rizoto.

0
před 5 lety karča

lucka: jím ten obal z hrášku, je sladký, šťavnatý. máme domácí nestříkaný, kupný bych neriskla.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Já tuším, že tenhle bude "vypůjčený" z pole:DD ale právě domácí není určitě, tak raději slupku vyhodím, ale jíst jsem jí nikdy nezkoušela ani u toho domácího:D Myslela jsem, že to je hořké:)

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Lucko, hledala jsem něco na netu, ale je to jen samá polévka. Tady je salát : http://www.mineralfit.cz/clanek/zdrave-recepty-ze-zeleneho-hrasku

0
před 5 lety Katka

Tak já miluji hráškovou omáčku - do zeleninového vývaru rozpustit čerstvý ovčí sýr, rozmixovat společně se svazkem čerstvé bazalky a tak na 6 minut nakonec dát povařit hrášek. Moc doboručké.

0
před 5 lety elllzi

hraskovy krem

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Přišla mi pod ruku knížka Zelenina od A do Z. Z hrášku jsou tam tyto recepty: Kalamari s hráškem, Lusky cukrového hrášku na smetaně, Hrášek s karotkou a olivami po španělsku, Smažený cukrový hrášek po japonsku, Zeleninový salát na orientální způsob, Salát z hrášku a těstovin. Kdyby tě nějaký z receptů zaujal, napíšu ho.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Možná ten sálátek s hráškem a těstovinou, já jsem dělala asi obdobně s rýží - do rizota, tak můžu obměnit za těstoviny a ještě jsem zkusila přimixovat k vařené cizrně (ála hummus s hráškem tisíckrát jinak:D), chuťově to bylo fajn, jen barva by možná někoho mohla odrazovat, ta žlutavá cizrna se zeleným hráškem když se spojí dá takovou...zajímavou barvičku:D

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Uvařené vychladlé těstoviny se promíchají s hráškem, sekanými vařenými vejci, drobně pokrájeným salámem (v receptu - šunkový), cibulí a sterilov.okurkami. Sůl, pepř, majolka, vychladit. Nezdravé suroviny nahradit zdravýma samozřejmě:-)) Já osobně do toho nejdu.

0
před 5 lety Alena

Hrášek vyloupaný z lusků zamrazui. Pak z něho dělám hráškovou polévku a nebo přisypávám do jiných polévek: bramboračka apod.

0
před 3 roky pan

hrasek jen tak na masle taky super :) jinak hrachova polevka s cesnekovými krutony velmi lahodne :)

0
Obrázek uživatele Jana
před 3 roky Jana

Jsem ráda, že nejsem jediná kdo jí "obal" z hrášků :)))) - díky Karčo!
Hrášek mám domácí, takže kuličky sním a lusk rozžvýkám a vyplivnu jen "drť" - je to výborné a sladké. Co se týče receptu:
Hráškový krém: V hrnci restuji 10 min trochu cibulky a nastrouhané mrkve, pak na kousky 4 stroužky česneku, restovat další cca 4 min až je česnek lehce nahnědlý (ne moc aby nezhořknul), zaliji trochou vody a nasypu čerstvý hrášek. Vařím cca 4 min, pak rozmixuji tyčovým mixérem (kdo má na robotu pasírovač, tak ať směs propasíruje, je to lepší), pak přiliji trochu 33% smetany nebo zakysané sm. a je to. Moc dobré.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

já lusky vyvářím jako základ na hráškovou polévku. vyloupu hrášek - lusky opláchnu a s česnekem a pepřem dám tak na 0,5 ho´dky vyvařit. Pak osmahnu cibulku, nasypu hrášek a zaleju tím vývarem z lusků, pak už jen vmíchám vajíčko a někdy, mám-li česnekový "tvarohový" čerstvý kozí sýr...ten stáhne tu sladkost z lusků.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 4 + 6


Přidat příspěvek