Geneticky modifikované brambory

0
před 7 lety Jindřiška

Ahoj všem, asi to sem uplně nepatří, ale četla jsem na internetu i viděla ve zprávách, že v Čechách bude povoleno pěstovat geneticky modifikované brambory. Něco jsem o tom hledala a je dost názorů pro i proti. Já se teda spíš přikláním proti, přijde mi to jako moc velký zásah do přírody a do něčeho co se přirozeně vyvíjelo miliony let.

0
před 7 lety Renata

Doufám, že to aspoň bude napsané na obalu. V unii je to myslím povinné. Už se tady prodává i olej z geneticky modifikované kukuřice. Ale na něm to napsané je. Takové potraviny vůbec nekupuji. Nikdo nedokáže říct, co to v těle udělá.

0
před 7 lety Studentka

Jako potravina jsou geneticky modifikované potraviny bezpečné. To že mají změněnou genetickou informaci nic neznamená, protože se DNA rozkládá pomocí enzymů a těm je jedno jestli byla DNA modifikovaná či nikoli. Pro člověka jako konzumenta GMO neznamenají žádné nebezpečí. To jak tyto organismy mohou působit na prostředí bych viděla jako téma k diskuzi.

0
před 7 lety

DNA se rozkládá pomocí enzymů, to máte pravdu. Ovšem v pokusu, kdy byli laboratorní potkani krmeni GMO kukuřicí se jasně projevily následky - u dalších generací se plně nevyvinuly ledviny. Člověk není potkan, ale je jasně vidět, že je zde problém.

0
před 7 lety Markyta

Nedokážu si představit, jaký problém mohou působit GMO potraviny v těle, každopádně souhlasím s názorem Studentky, že v prostředí jde o velký zásah. Geneticky upravené plodiny totiž ve většině případů nejsou schopny se přirozeně množit (jsou tak záměrně upraveny), jejich semena nejsou životaschopná, nevyklíčí. A tak GMO vytlačí obyčejné plodiny a co pak zbyde? Totální závislost na GMO z laboratoří, cena obyčejných semen může velmi vzrůst, když si někdo bude chtít pěstovat svou vlastní sklizeň a navíc hmyz, který opylovává obyč. plodiny může razantně vymizet a tím se koloběh přírody může značně narušit atd.To mi celkem vadí.

0
před 7 lety Studentka

Pro beze jména: jestli měly tyto krysy problémy, které měly být způsobeny krmením GMO potraviny jako příčinou potíží, pak se by potom ten malinký kousíček právě té modifikované DNA nemohl nerozložit enzymy přešel by do buněk, zůstal funkční a musel by se začlenit do přesně správného funkčního místa aby se mohl uplatnit a to je šance tak 1:10000000000 nemyslíte? V každé potravině kterou konzumujete je přece genetická informace a nikoho nikdy nenapadlo, že možnost začlenění úseku gen. informace tu je.

0
před 7 lety charluska

lidi neblázněte,tyhle brambory se budou pěstovat vyloženě pro průmyslové učely jako je výroba křídového papíru,maximálně se můžou použít jako krmivo pro zvířata,na talíře lidí se vůbec nedostanou.Pokud by to nějaký výrobce použil jako přídavek do potravin,čemuž bych se v česku moc nedivila,ve vysledném produktu se to nepozná,naštěstí žiji na západě a tady by si to nikdo nedovolil.

0
před 7 lety Tsignotschka

charluska: a kdo Vam zaruci ze tohle neni zacatek? Monopol na GMO ma Monsanto, na vsechno ma patenty, nikomu nedovoli to zkoumat a jen samo tvrdi jak je to neskodne, pritom spousta zemedelcu ma zamorenou pudu genetickymi modifikovanymi prvky a pritom zadnou GMO potravinu nikdy nepestovali. Treba v Indii maji diky geneticky upravenym plodinam velke problemy s plevelem, nebot nejakym zahadnym zpusobem se z geneticky modifikovanych plodin dostal do pudy gen, ktery dava rostline velkou odolnost na ruzne postriky a take se nejakym zahadnym zpusobem dostal do plevelu a ted tam maji spoustu plevelu imunniho vuci veskerym postrikum. To ze nekdo umi neco geneticky upravit neznamena, ze tomu rozumi a je si plne vedom vsech moznych dusledku. Navic jde jenom o prachy, takze tu za chvili stejne skoncime se vsema plodinama neschopnyma samostatneho rozmnozovani (samozrejme to bude jen pro nase dobro) a budeme platit kazdorocne silene penizky Monsantu za par seminek.

0
před 7 lety Axe

1) GMO plodiny mají dnes prakticky všechny velkké biotechnologické firmy, jde jen o další pokračování běžnéo šlechtění 2) GMO brambory mají pouze vypnutý jeden z jejich genů

0
před 7 lety molekulární biolog

Geny z potravin nepřecházejí do naší genetické výbavy, to je jasná informace. Jinak bychom mohli čekat, že po konzumaci vepřového masa nám naroste rypáček a že díky genu pro ploutve u ryby nám po jejím pozření ploutvičky taky narostou. Všichni jistě uznají, že je to blbost :-) Ale jak bylo řečeno, GMO odrůda brambor Amflora se konzumovat nehodlá. Obsahuje mechanismy, které vyřadí gen pro tvorbu amylózy, to životnímu prostředí nijak neublíží. Krom toho samozřejmě obsahuje geny nutné pro vnesení genů do bramborové DNA, tyto geny jsou ale běžně v půdní mikroflóře. Takže i kdyby se tam náhodou dostaly, nebude to pro prostředí žádná novinka, tedy ani nebezpečí :-)

0
před 7 lety Bára

Ať už nám škodí nebo ne, v životě něco tak zkaženého nekoupím. Obrovské korporace neustále zasahují do přírody a škodí tak nejen sobě a nejen lidem jako rase, ale i všem ostatním zvířatům a rostlinám.

0
před 7 lety RobGen

K výše zmíněné kukuřici http://www.osel.cz/index.php?clanek=3211

0
před 7 lety RobGen

Ad Tsignotschka: cituji: ...pritom spousta zemedelcu ma zamorenou pudu genetickymi modifikovanymi prvky a pritom zadnou GMO potravinu nikdy nepestovali. Treba v Indii maji diky geneticky upravenym plodinam velke problemy s plevelem, nebot nejakym zahadnym zpusobem se z geneticky modifikovanych plodin dostal do pudy gen, ktery dava rostline velkou odolnost na ruzne postriky a take se nejakym zahadnym zpusobem dostal do plevelu a ted tam maji spoustu plevelu imunniho vuci veskerym postrikum. Měl bych dvě otázky: 1. Co je podle Vás geneticky modifikovaný prvek? 2. Odkud jste tyto informace čerpala? Ta druhá věta se mi zdá krajně nepravděpodobná. Studuji genetiku a tenhle způsob transformace plevelů se mi tedy moc nezdá. Už se těším až bude víc GMO. Nemám totiž rád zeleninu zbytečně stříkanou insekticidy.

0
před 7 lety Standa

Schválená odrůda Amflora se nebude jíst. Jde o škrobnatou průmyslovou odrůdu. Ale není jedovatá. Jen by se z ní asi špatně vařila chutná bramborová jídla. Geny si rostliny i živočichové mezi sebou vyměňují i bez zásahu šlechtitelů už stamiliony let. Nejde tedy o nic, k čemu by v přírodě nedocházelo. Pokaždé, když dostanete rýmu, tak vás virus rýmy geneticky modifikuje. Pokaždé, když vás kousne komár, přenese vám do krve cizí geny, které se mohou díky přítomnosti virů zabudovat do vašich genů.

0
Obrázek uživatele Markéta
před 7 lety Markéta

jj, dělá se z toho děsný strašák. DNA potraviny je strávena ať má jakýkoli původ.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 + 11


Přidat příspěvek