Dýně

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Dobrý den, máme doma jednu menší okrasnou dýni, zkoušeli jsme konzumovat pouze tu Hokkaido, která nám strašně chutnala, chci se zeptat, jestli je možné jíst i tu okrasnou-samozřejmě po nějaké úpravě? Dočetla jsem se pouze, že má o něco méně chutnější dužninu, jinak je tedy ale jedlá a bezpečná?

0
Obrázek uživatele btgreen
před 6 lety btgreen

Článek nelhal, skutečně se jíst dá, mám vyzkoušeno:) Máte jenom jednu? to bych nechala vyniknout jejímu primárnímu účelu. Ona totiž dekorativně vypadá ale rozhodně tak nechutná, s hokkaido chuťově 100% prohraje. je mdlá a srovnala bych ji se špagetovou cuketou. Já jsem jich loni měla asi 3 bedny, do polěvek a s kořením a la bramborák jsem sklízela ohlasy ..., že jsem rozdala jenom dvě a půl (bedny) a ještě si vyzdobila celý dům:)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Opravdu? Takže jí můžeme s klidem duše zkonzumovat?:) no jéjeda, co by jsme daly za víc dýní=) bohužel mám jen jednu chuděrku:) a můžu jí tedy třeba jen podusit nebo povařit ve vodě do změknutí? a slupka se předpokládám narozdíl od Hokkaido asi konzumovat nedá, že? Nebo jak jí lze ještě jíst ale tak, abych ji co nejméně upravovala?

0
Obrázek uživatele Eva
před 6 lety Eva

Já jsem je použila vždy jen na ozdobu, nikdy mě nenapadlo, že by jsme ji mohli sníst. Lucka, dejte prosím vědět, jak Vám chutnala. Já z hokaido dělám jen řízečky, obalím v těstíčku a osmažím.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

No, já se to totiž dočetla v jednom článku a moc mě to zaujalo, na druhou stranu, pořád je to přece jen dýně-i když možná nadělá více parády:-) Ještě nám přijedou známí, od kterých ji máme, tak počkám,kdyby náhodou přivalili ještě nějakou, abych rovnou udělala nějaké pořádné jídlo, tohle bude tak možná na přílohu nebo do pomazánky :-D

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Z dýní (klasických) je spousta receptů, já se chystám pouze na kompot a dýňový džus, ten je mňamka! Možná letos vyzkouším i něco dýňového k jídlu, uvidíme. Jak s okrasnou, to nevím.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

karča: já si zamilovala obyčejnou chuť samotné dýně, jen podušenou třeba na troše másla, místo zeleninové přílohy, bašta (s olivovým olejem zakápnout a to mi jede:D)
Jelikož jak jsem se zmínila už jinde, dělám právě zásoby na zimu se vším, co jde, z vlastní produkce mám uschováno asi 4 menší dýně (bohužel paní mi omylem dala jiná semínka, takže má oblíbená Hokaido to přímo není, ale snad bude i tak dobrá). A protože zima má být dlouhá, letos jsem dokoupila skrz farmářské bedýnky poprvé dýně a nechala si jé přivést, takže mám do zásoby dalších 10 kousků:) Měly by vydržet a těším se, že si na nich snad v zimě pochutnám (a nebudu muset zbytečně kupovanou chemii ála zelenina:))

Jinak k okrasné, tenkrát jsem jí zkusila připravit jako tu Hokaido a krom toho, že měla trošku jinou (méně výraznou) chuť taky nebyla špatná, ale víckrát bych jí nemusela, podobně jako cuketky, jsou takové co do chuti spíš bez chuti:)

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Karča: Mohu se zeptat, jak děláte ten dýňový džus? Ještě jsem o tom neslyšela a ráda bych ho zkusila.
Dýni zbožňuji na všechny způsoby: dýňové zelí, chléb, kompot, bramboráčky, do salátů, v buchtách, ale hlavně polévku z dýně. Dýňový krém je úžasný.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Recept na dýňový džus jsem přidala do Receptů a čekám na schválení, tak snad jej zde dají.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

Našla jsem na nettu informaci, že se dá dýně i mrazit? Máte to někdo vyzkoušené? Dostala jsem nyní mega dýni a chci se o ni rozdělit, ale jakmile se načne, bude se muset zužitkovat, kompot nám nechutná, na džusy taky moc nejsme, jinak ale jídla z dýně mám moc ráda. Jak už jsem psala v jiné diskusi, sháním recept na dýňovou pomazánku, která by se dala zavařit na zimu, kupuji ji v DM drogerii, je výborná, ale taky zbytečně drahá.

0
Obrázek uživatele Zdeňka Terezie
před 5 lety Zdeňka Terezie

také jsem ji zmrazila, ale lehce podušenou.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Dneska jsem ze zelené dýně udělala marmeládu. Poprvé. Přidala jsem ještě 2 konzervy ananasu, kardamom, skořici, rumeček:-), třtinový cukr. Tak už se těším na košt:-)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Dnes na kurzu zdravého vaření - guláš z dýně Hokaido, zeleninová obloha na několik způsobů, vše úplně bez soli, až hotové jídlo posypané sezamovou solí vyrobenou na místě (gomasio). Takhle už jsem si hoodně dlouho nepošmákla.

0
před 5 lety Nika

Mohu se zeptat, kde se konají kurzy zdravého vaření? Děkuji předem za odpověď. Nika

0
před 5 lety Olga

Ja dyni pecu - nakrajet na mesicky (treba i se slupkou, protoze po upeceni se to odskrabne e je to mene pracne nez loupat), olej, sul a tymian nebo rozmaryn a dat peci na 180-200. K tomu brambory nebo jen tak nebo jako zeleninovou prilohu k masu a priloze.
Dynova polevka - nejcastejicibulku do sklovata, dyni na kostky, brambory na kostky a trochu opeci. Pridat kari. Zalit vodou, prisolit. Po uvareni rozmixovat uplne nebo castecne. Pro zmenu (ted ji mame tak 1x tydne, protoze mame mala hokkaida a taky ji mame vsichni radi. Nekdy jeste pred dyni pohonim po hrnci korenovou zeleninu a jinak stejny postup. Nebo pridavam par rajcat, nebo pro zmenu na konec jemne nakrajeny porek. Nekdy do talire kapnout smetany.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Nika: Jsem z Moravy, v mém okolí bydlí paní, která tyto kurzy pořádá na přání lidí, třeba i u nich doma nebo když se najde vhodné místo. Teď nás bylo jen 5 :-(, ale o to víc času na naše dotazy, každý si všechno vyzkouší a nakonec společná večeře a ještě si něco odnesem domů (kromě spousty nových poznatků, informací, rad). K nezaplacení. Díky za takovéto lidi!

0
před 5 lety Kolja

Ty okrasné varianty jsou dobré opravdu jen na halloween na stůl. Dýně Hokkaido je nej za syrova. Stačí vydlabat, oloupat, nastrouhat najemno, přidám k ní 1-2 rozmačkané banány nebo hrušky, kdo chce, může přidat i nějaké to kořeníčko - skořici, mletý zázvor, hřebíček, muškátový oříšek, prostě podle chuti a gusta. Fakt dobrota

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

já jsem dělala v pátek dýňové čatný, byla to jen zkouška a moc nám to všem chutná... jak příloha k masu nebo třeba bramborám, fakt super. V dýních se nevyznám, Hokaido to nebyla, ale obrovská žutá dýně, nejspíš nebyla jen okrasná.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Holky, máte ještě dýně, našla jsem velice dobře vypadající receptík na její uchování a chystám se na něj:) http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zelenina/dyne-zavarena-a-la-ananas/
Dám vědět, jak se povedlo a (ne)chutnalo:)

0
Obrázek uživatele fidel.gastro@
před 4 roky fidel.gastro@

Čaute kočky,

dýňovku dělam vlastně jen, když je sezóna

poslední jsem dělal tady podle tohodle receptu a bylo to super a docela jednoduchý (né, že bych si nevěřil :D ):

http://www.tradicnirecepty.cz/polevky/dynova-polevka/


co si o tom myslíte?

Fidlo

0
Obrázek uživatele Zdravá máma
před 4 roky Zdravá máma

Tak já naposledy dělala dýňové lívance, byly výborné. Potřebovala jsem do nich dýňové pyré, které jsem si zamrazila na příště
Pyré jsem připravila takto:

1 dýně Hokkaido

Troubu předehřejeme na 180stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.

Dýni překrojíme napříč a vydlabeme semínka. Rozříznutou částí obě půlky položíme na pečící papír a pečeme 40-50 min podle velikosti dýně, dokud se dýně nedá propíchnout vidličkou.

Po vychladnutí vydlabeme dužinu a naplníme do nádoby na uskladnění. V lednici vydrží dva dny, můžeme i zamrazit.

Pyré lze přidávat do koláčů, polévek, plnit jím ravioly nebo ho ochucovat podle libosti.

0
Obrázek uživatele Hanka pH
před 4 roky Hanka pH

Okrasná dýně... :-D To mi připomělo pěstování dýní před pár lety. Měla jsem na zahradě Hokaido a špagetovku (mimochodem, tu milujeme) a maminka si donesla od sousedů dýni okrasnou. Na podzim jsem si schovala pár semínek špagetovky, kdybych náhodou nesehnala na nasetí. Sazeničky byly krásné, ovšem při růstů dýní to bylo dot úsměvné. Na každé rostlince rostly dýně jiného tvaru, velikosti i barvy. Všechno se to dokonale nakřížilo a jen jedno to mělo společné - špagetky místo dužniny... :-D

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 7 - 5


Přidat příspěvek