Domácí sýr

0
Obrázek uživatele karča
před 6 lety karča

Znáte ten starý dobrý (smradlavý) domácí sýr našich babiček? Děláte jej někdo, popř. jak? Já znám 2 recepty. Dnes jsme dělala ten rychlejší a jednodušší. Rozlámala tvrdý tvaroh, osolila, posypala kmínem, lžičkou jedlé sody a nechala uležet do druhého dne. Druhý den jsem jej na troše másla rozpustila a povařila s mlékem. Chuť mě nijak neohromila, musím to ještě zkonzultovat s autorem receptu a příště zkusím ten osvědčený i s tvarůžkama.

0
Obrázek uživatele jenny.zx@
před 6 lety jenny.zx@

U nás se dělal tzv."oklihlák". Vůbec nevím, jestli to je to, co myslíte, asi ne. Mně to práce páchlo, proto jsem to nejedla a nevím přesný recept, ale zítra se můžu zeptat taťky. Vím, že to je nějak nakořeněný obyčejný tvaroh (v pozlátku), který se na několik dnů nechá pod vlhkou utěrkou a tzv. oklihne.

0
před 6 lety Dygestor

Vykašlala se na zeptání se a já jí teď vygooglil.
Ohlihlák je zesýrovatlý tvaroh. Vemete kostku polotvrdého tvarohu, smícháte s 1 lžičkou soli, 2-3 lžičkami sladké papriky a kmínem. Pořádně to zamícháte, rozetřete po misce na méně než centimetrovou vrstvu a překryjete na první 2-3 dny suchou utrkou. Pokud vraroh schne, utrku navlhčete. Kdyby byla utěrka mokrá, dnešní tvaroh začne černě plesnivět. Oklihlák se jí, když začíná být mazlavý.

0
před 3 roky hana

milá karčo,tvaroh jiste sul jiste a kmin také jen to a rozdrobit do kameninove mísy a pak to určitě poznáte podle vune jak to má kdo rad

0
před 3 roky Franta

Ať dělám co dělám tak mi vždy po 2-3 dnech vyjde jenom zelená plíseň :(((((( a na babiččin sýr můžu jenom vzpomínat.

0
Obrázek uživatele Michel.T1
před 2 roky Michel.T1

Zdravím, má někdo zkušenost s fenmentorem Kuvings?

0
Obrázek uživatele Sona15248
před 2 roky Sona15248

Nad tímhle fenmentorem taky uvažuju. Opravdu nikdo nemá zkušenost???

0
Obrázek uživatele Michel.T1
před 2 roky Michel.T1

Stále nic. Já pořád váhám. Vyplatí se to???

0
před 4 měsíci Lucka S.

Fermentor kuvings máme doma půl roku. Dost jsem váhala, protože takových spotřebičů mám doma dost a moc je nepoužívám. Ale kupodivu jej využívám dost často. Ani ne tak na výrobu sýra ale na domácí jogurty, protože ty jsou naprosto famozní a celá rodina je miluje.

0
před 3 měsíci Pavel S.

Přátelé já se s Vámi taky podělím. Je recept jak si ho pamatuji, když jsem byl malý a když zbyl tvaroh, tak ho maminka nebo babička dělávala. 1/2 tvarohu, pálivou papriku / jak kdo má rád/ trochu soli, kmín, kvasnicové pivo. /pasterizované nekvasí/ Sýr musí být zbaven vody jinak to není ono. / Jako delikatés se mohou přidat tvarůžky. Tehdy stály 1,5 kčs ale nemusí/ To vše se dá do hromady a zamícha. Uložíme do utěsněné nádoby / smrdí jak rasova noha / a necháme uležet při pokojové teplotě týden. Nesmíme se leknout povrchu. Měla by se vytvořit růžová mazlavá plíseň. Mažeme jej na chleba potřený máslem. Samozřejmě pivo. Je to první liga. Dobrou chuť. .

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 - 6


Přidat příspěvek