Domácí sýr

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Znáte ten starý dobrý (smradlavý) domácí sýr našich babiček? Děláte jej někdo, popř. jak? Já znám 2 recepty. Dnes jsme dělala ten rychlejší a jednodušší. Rozlámala tvrdý tvaroh, osolila, posypala kmínem, lžičkou jedlé sody a nechala uležet do druhého dne. Druhý den jsem jej na troše másla rozpustila a povařila s mlékem. Chuť mě nijak neohromila, musím to ještě zkonzultovat s autorem receptu a příště zkusím ten osvědčený i s tvarůžkama.

0
Obrázek uživatele jenny.zx@
před 5 lety jenny.zx@

U nás se dělal tzv."oklihlák". Vůbec nevím, jestli to je to, co myslíte, asi ne. Mně to práce páchlo, proto jsem to nejedla a nevím přesný recept, ale zítra se můžu zeptat taťky. Vím, že to je nějak nakořeněný obyčejný tvaroh (v pozlátku), který se na několik dnů nechá pod vlhkou utěrkou a tzv. oklihne.

0
před 5 lety Dygestor

Vykašlala se na zeptání se a já jí teď vygooglil.
Ohlihlák je zesýrovatlý tvaroh. Vemete kostku polotvrdého tvarohu, smícháte s 1 lžičkou soli, 2-3 lžičkami sladké papriky a kmínem. Pořádně to zamícháte, rozetřete po misce na méně než centimetrovou vrstvu a překryjete na první 2-3 dny suchou utrkou. Pokud vraroh schne, utrku navlhčete. Kdyby byla utěrka mokrá, dnešní tvaroh začne černě plesnivět. Oklihlák se jí, když začíná být mazlavý.

0
před 2 roky hana

milá karčo,tvaroh jiste sul jiste a kmin také jen to a rozdrobit do kameninove mísy a pak to určitě poznáte podle vune jak to má kdo rad

0
před 12 měsíci Franta

Ať dělám co dělám tak mi vždy po 2-3 dnech vyjde jenom zelená plíseň :(((((( a na babiččin sýr můžu jenom vzpomínat.

0
Obrázek uživatele Michel.T1
před 2 měsíci Michel.T1

Zdravím, má někdo zkušenost s fenmentorem Kuvings?

0
Obrázek uživatele Sona15248
před 6 dny Sona15248

Nad tímhle fenmentorem taky uvažuju. Opravdu nikdo nemá zkušenost???

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 1


Přidat příspěvek