Domácí chleba

0
před 7 lety Marie

Dobrý den, ráda, bych doma v troubě upekla chleba , ale ještě před tím bych se chtěla zeptat, jestli s tím nemáte někdo zkušenosti a zda by jste se případně nechtěli podělit o recept? Ráda uvítám jakékoliv rady, čemu se vyvarovat, jak dlouho péct, na kolik stupňů a podobně. Děkuji

0
před 7 lety am

Skvělý dotaz, taky by mne zajímalo, jak na to. Nemyslím chleba z "domácí pekárny", ale skutečně chleba pečený v troubě na plechu. Já to kdysi zkoušel a byl tvrdý jak kámen.

0
před 7 lety Rett

Ne netu je hodně receptů, stačí hledat. A to, že jsou některé recepty pro pekárnu, nemá na nic vliv, protože je jednoduše uděláte i bez pekárny. http://www.mamincinyrecepty.cz/chleb-1

0
před 7 lety Navrátil

Běžně jsem v troubě pekl chleba ze směsi, určené pro domácí pekárničku. Těsto bylo řidší, takže by asi neutvořilo klasický bochník. Výsledek byl stejný, jako z pekárny. V obchodě je na obalech směsí někdy uveden postup pro troubu, tak ten se musí dodržet. Pro jinou směs to bude podobné, takže to půjde snadno doladit.

0
před 7 lety Marie

Dobrý den. Tak to asi vyzkouším upéct v troubě. Sama jsem zvědavá na výsledek. Bojím se, že bude tvrdý a nepoživatelný.

0
před 7 lety Uriel

Nějlepší si je udělat jak říkáte domácí.
Náš chleba který nám tak chutná obsahuje cukr.
To možná proto nám nechutnají moc pečiva z jiných zemí. Přijdou nám bez chuti.
Jinak Domácí chléb je výborný, doporučuji.

0
před 7 lety Hana

Jéé domácí chleba, nechcete se někdo rozdělit. Já jsem jedla domácí mazanec u sestřenky z domácí pekárny a byl mňamkozní. Domácí chleba jsem nikdy nezkoušela, pokud máte někdo zkušenost ráda jí uvítám.

0
před 7 lety Gáboš

Kdysi jsem domácí chléb párkrát pekla v troubě. To ještě nebyly různé směsi. Je dobré přidat 2-3 nastrouhaně, ve slupce uvařené brambory, chleba pak vydržé déle měkký.

0
před 7 lety Marie

Gáboš: nemáte prosím recept?
děkuji

0
před 7 lety renata

domácí chleba jsem měla možnost ochutnat přímo z kamenné pece, jeden známý provozuje ve sklípku pizzerii, kde je peče,
kvalita pizzi a chleba a chuti se nedá srovnat, s těmi co jsou upečené v elektrické troubě,

0
před 7 lety Terka M.

Chleba jsem zkoušela péct doma v troubě, a povedlo se. Byl tak dobrý, že se po něm slehla zem po 2 hodinách co byl vyndaný z trouby. Chleba jsem dala do moukou vysypané formy, tu jsem ničím nevymazávala, nechala jsem vykynout a před pečením v troubě se musí potřít vodou s míchanou s octem, potírá se i během pečení.

Mouku jakou chcete (žitnou, pšeničnou, ..), špetku soli, cukru, kmínu, pak vodu, mléko a droždí smícháme a necháme kynout v teple pod utěrkou zhruba hodinu. Podle chuti můžete do těsta přimíchat semínka, česnek, mandle, co vás napadne.

0
před 7 lety Martina

Já jsem měla možnost ochutnat poctivý domácí chleba od jedné kolegyně z práce, která je objednává od pekaře, když se sejde více objednávek, vyřídí se a chleba je třetí den doma. Chleba je hodně kyselý, což mě při prvním ochutnání překvapilo, je dosti sytý, po jednom krající jsem plná, že do sebe už nic nenacpu.

0
Obrázek uživatele Alča
před 7 lety Alča

Chleba pečte v co nejtenčí vrstvě, žádný velký bochník, tlustý bochník. Bude z vrchu krásně propečený, nespálený a ve vevnitř nebude blátivý.

0
před 7 lety markéta

U nás v okolí přestali vyrábět chléb pomocí tradičního chlebokého kvásku. Je to časově náročnější. Asi rok jsem si pekla chléb doma, než jsem objevila tradiční chléb v obchodě asi 7 km daleko.
Na výrobu kvásku je třeba žitná mouka, 3 dny a stálá pokojová teplota. Vhodné je použití chlebové formy (jako na tzv. moskvu). Těsto se nemusí dělat tak tuhé a chléb je vláčnější. Jestli má někdo zájem, opíšu recept.

0
před 7 lety josef

Hodně užitečných informací a odkazů jsem našel zde:

http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php

0
před 7 lety Radka

Chleba bych si doma taky chtěla vyzkoušet. Paní Marie už jste ho zkoušela, povedl se? nastuduji podrobněji návod a snad se to vydaří.

0
před 6 lety Šárka

Ahoj,tak já ho peču už roky a je moc dobrý,dám asi třičtvrtě kila mouky hl. 1 kostičku droždí,(udělám kvásek)přidám 1lžičku vrchovatou soli,tymián ,nebo fenykl, také rovnou lžičku,a lžičku kmínu možno i více, dále dávám 1 lžíci octa,a zadělávám ho černým pivem ,popřípadě doleju trochu vlažné vody ,peču ho v Římském hrnci a je vynikající,protože se nerozteče do stran a udělá se krásný chleba,jako z obchodu,při pečení ho dvakrát, nebo třikrát potírám vlažnou vodou,aby byla kůrka,peču ho na asi 200 stupnů,tak kolem 1 hodinky, ale je dobré do něho píchnout špejlí a pozná se hned, jestli už je hotový, nebo ne,dobrou chut přeji...

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Hmm,domácí chlebík, mňam, musím vyzkoušet. Šárka: a to pečete přikryté? nebo těsně před koncem ho odkryjete, myslíte že by šel upéci i v jiné formě, mám skleněnou misku tvarově podobná římskému hrnci.

0
před 6 lety Šárka

DITA-nepřikrývám!Hlavně tam nezapomen dát ten tymián a nebo fenykl ..ten je chutově lepší a chleba krásně provoní...

0
před 6 lety Šárka

Dita-ještě jsem zapoměla, myslím ,že když se peče maso ve varném sklu,tak že bys mohla klidně i chleba, proč ne?

0
Obrázek uživatele Argolim
před 6 lety Argolim

Já kupuji takový slunečnicový prášek, co se smíchá s vodou a upeče...
Takový sice polotovar, ale i tak, když člověk nemá pečivo tak se to hodí, navíc je vbornej (jsou tam taky kousky semínek)
Složení:pšeničn mouka (58%),slunečnicová semínka (20%), žitná mouka (15%), sušený žitný kvásek, jodidovaná jedlá sůl, sešené droždí, kypřícví látky (glukono-delta-lakton,hydrogehuhličitan sodný), ječný slad, kyselina askorbová.

0
před 6 lety šárka

Šárka--tak to vůbec neznám a kde to kupuješ?

0
před 6 lety Veronika

Ahoj já peču doma často,vynikající recept po babičce pošlu i receptík pište na mou email adresu chucky.v@seznam.cz

0
před 6 lety Vladimír Šmerda

Ahoj, my jsme pekli svůj domácí chléb, když jsem pracoval v Kazachstánu ( Karačagak), je už to asi 15 let a už jsem zapomněl přesný recept. Jen vím, že jsme dělali kvásek z práškových kvasnic,(čáp, nebo labuď) a dále do testa jsme na 1 kg. mouky dávali tak 20 dg. brambor vařených ve slupce. prosím upřesni mi recept tvé babičky. Předem děkuji. Laďa

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

U nás domácí pečivo voní skoro každý den, máme sice domácí pekárnu, která je super pomocníkem, ale koupila jsem si na jarmarku krásnou ošatku a do ní teda bude potřeba pěkně ručně dělaný chlebík...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

Tak u nás nejvíc boduje domácí škvarkový chléb, když se opravdu povede a to zatím pokaždé,zmizí během několika hodin i celý:-) Navíc používáme jen naše domácí dělané škvarky a je to opravdu neskonale dobré i jen samotné, navíc receptíků jsou na internetu spousty a doporučuji rozhodně vyzkoušet;-)

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Nedávno jsem narazila v jednom marketu na složení chleba, ve kterém byla, kromě různých již docela běžných sajrajtů, obsažená i bramborová kaše!!! Okamžitě jsem ho vrazila zpátky do regálu, až lidi kolem uskočili a prodavačka nevěřícně kroutila hlavou...
Jestli to takhle půjde dál, už asi také zauvažuji nad tím, že se také naučím péct domácí chleba...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jó, přesně tak, tu kaši jsem našla už v hodně výrobkách a postupně jsem si začala zvykat, že dnes už se nemám divit ničemu...
Podobně zklamaná jsem byla i z chlébu Colorado od Dr. Popova, od kterého jsem očekávala kvalitní chléb s Psylliem, místo toho se nakonec dočtu, že má v sobě mimo jiných éček i např. guarovou gumu atd. Na to, že čaje a jiné výrobky mi přišly solidní, chléb tedy od něj koupím už jen vyjímečně.

0
Obrázek uživatele  rano
před 5 lety rano

já peču v pekárně z mouky bez éček

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

pre Sunriska- do niektorých druhov chleba sa pridáva zemiak, v tomto priemyslene spracovanom pravdepodobne bol zemiak nahradený sušenou zemiakovou kašou, takže asi nič cudzorodé, niečo ako zemiakový škrob

0
Obrázek uživatele  rano
před 5 lety rano

nedávám brambory,ty si uvařím jako přílohu ale ne do chleba :-)

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

Pôvodná receptúra domácich chlebov počíta s 1-2 varenými zemiakmi, ktoré sa nastrúhajú do chlebového cesta. Tak sa pečie tmavý domáci chlieb.Je potom vláčnejší. V "modernej" technológii sa zrejme ten varený zemiak nahrádza polotovarom - v tomto prípade zemiakovou kašou. Ja len že to nie je niečo vymyslené,ale má to korene u našich babičiek.Ja si pečiem chlieb domav domácej pekárni, miešam bielu a celozrnú múku pšeničnú aj žitnú, ovsené, pohánkové, a sójové vločky, slnečnicové semená, mleté ľanové, tekvicové a sézamové semená a tiež pridávam varený nastrúhaný zemiak.

0
Obrázek uživatele  rano
před 5 lety rano

Tak takhle si míchám mouku na chleba taky ale brambory sem nezkoušela,kolik toho bramboru na kg mouky?

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

ja dávam na cca 500g múky 1 stredne veľký zemiak uvarený v šupke a nastrúhaný.

0
Obrázek uživatele  rano
před 5 lety rano

ajkap: děkuji

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Při projíždění článků s recepty na chléb jsem také narazila na tento zajímavý odkaz:
http://life.ihned.cz/jidlo/c1-52896800-konec-ceskeho-chleba-enzymy-ecka-a-rychla-zkaza-co-nevite-o-chlebu-ktery-si-kupujete
Je to přesný popis toho, co se dnes koupí pod názvem chleba a co už druhý den jako chleba nevypadá ani nechutná.

0
Obrázek uživatele btgreen
před 5 lety btgreen

Zdravím komunitu, a chci se zeptat. To jste fakt nenašli/y na trhu pecen, který by vyhovoval vaší chuti? Mně to připadá hrozně neekonomické i časově vyrábět doma. Vždyť je takový výběr... nebo, co vás vede k tomuto konání domácí výroby. dík

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

btgreen: ja pečiem chlieb v domácej pekárni. Kúpila som si ju kvôli celozrnému chlebu, ktorý mám rada , ale zatiaľ u každého, ktorý mi chutil, mi nevyhovovalo zloženie- najmä kvôli pridavným látkam, ktoré do chleba pridávajú. Chlieb pečiem raz do týždňa a vydrží mi na celý týždeň. Po týždni už nie je síce čerstvý, ale dávam si ho do hriankovača. Mojej dcére veľmi nechutí, ja ju neprehováram, ale ona študuje mimo domova, tak keď príde domov, kupujem tradičný pekárenský chlieb.Upiecť chlieb nie je vôbec neekonomické a čo sa týka času, celá práca pozostáva z toho, že navážim a naložím do pekárne suroviny, stlačím gombík a o necelé 3 hodiny vyberiem chlieb.A tá vôňa v celom byte...

0
Obrázek uživatele btgreen
před 5 lety btgreen

jenom jsem měla strach, aby to nebylo něco jako domácí pizza. Několikrát jsem domácí a la chléb ochutnala, ale chutí mne nepřesvědčil, abych něco měnila.
Možná až budu mít vlastní mouku a pec...

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Peču v domácí pekárně z těchto chlebových směsí : http://www.bielmeier.cz/Chlebove-smesi-58/
Je to dovoz z Německa. Od této firmy : http://www.friessinger-muehle.de/
Vyzkoušela jsem už většinu směsí a jsou výborné, mohu doporučit.

0
před 5 lety jsf

Zaujali me tyto stranky o domacim peceni 'Kvaskoveho chleba' : http://wwwold.ekovesnicky.cz/strava/kvaskovy_chleb_1.html , http://www.peknyden.estranky.cz/clanky/chleb---neco-o-nem.html

0
před 5 lety jitka

včera jsme prvně pekly domácí chléb.měly jsme z toho
strach,že se nepovede...spíš jsme ani nepočítaly,že se povede°-)ale povedl se výborně:-))pak jsme čuchly ke kupovanýmu chlebu(z předešlýho dne koupenýho) a tomu domácímu.....z toho kupovanýho se mi chtělo "zvracet",jak smrděl kyselinou....FUJ!!!ale po tom domácim se jen zaprášilo....dneska zkusíme domácí housky a ještě si upečem jeden chléb.....mňam:-)

0
před 5 lety Mrazík

Nepečte doma jezte zdravě z mrazu je to přírodní produkt:

http://www.nopek.cz/produkty/mrazene-vyrobky/predpecene-mrazene-pecivo.htm

http://www.nopek.cz/produkty/mrazene-vyrobky/predpecene-mrazene-pecivo/chleb.htm
http://www.nopek.cz/produkty/mrazene-vyrobky/predpecene-mrazene-pecivo/jemne-pecivo-1.htm
http://www.nopek.cz/produkty/mrazene-vyrobky/predpecene-mrazene-pecivo/bezne-pecivo.htm
Ať Vám nezatrnou zuby!

0
před 5 lety Olga

Muz driv pekl chleba v troube nez jsem poridila pekarnu. A vzdy daval do trouby k chlebu na peceni i plechacek s vodou, aby se odparovala voda. A behem peceni chleba nekolikrat potrel.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Tak jsem po dlouhé době zase upekla chleba - v troubě, pekárnu nemám. Koupila jsem sušený žitný kvásek a na obalu byl základní recept na chleba, tak jsem to zkusila. Všechno by to šlo, 3 hodiny kynutí, 2 hodiny pečení... Akorát mám chleby vždycky hutné, nejsou ani trochu nadýchané, tak jsem zklamaná. Takového chleba se brzy přejíme a zase kupujem. Jak vypadá váš domácí chléb a jak docílit, aby nebyl tak hutný???

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

PS: součástí byla voda 700 ml, celozrnná žitná mouka 1 kg, sůl, kvasnice, sušený žitný kvásek.

0
před 5 lety Mritamira

Karca: mam s domacim chlebem tu nejlepsi zkusenost a pecu ho v klasicke troube. Kvasek si delam sama, myslim, ale ze by v tom nemel byt ten rozdil. Problem bude v te zitne mouce. Nadychany chleba se ti urcite povede, kdyz smichas zitnou mouku se spaldovou a celozrnou psenicnou (pul na pul). Dneska jsem zrovna pekla chleba s vetsim podilem zitne mouky a byl mnohem hutnejsi nez obvykle. Hutnejsi chleba je totiz fajn na cesty :o)

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Mritamira: Díky moc! Příště to tak udělám. Celé jsem to zkazila ještě tím, že jsem ho já krá.a rozkrojila ještě teplý, takže není jen hutný, ale i zkalený. Uchovávám v sáčku v lednici.

0
před 5 lety terezka

Jednou se mi chleba srazil, neodhadla jsem dobu vyndání protože jsem nevěděla kdy jsem ho do trouby dala, chleba jsem vyndala a zjistila že je vevnitř ještě syrový, dala jsem ho dopíct, a srazil se. Nakonec se vůbec nesnědl, někdy se nedaří i když jsem jich už napekla tucty.

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

http://recepty.vareni.cz/bramborovy-chleb/ mne sa osvedčil tento recept , ani raz som to nezkazila :)

0
před 5 lety karča

Lucy a je ten bramborový chléb spíš hutnější nebo nadýchanější? A jak poznám, že už je upečený tak akorát? Díky.

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

Ja by som povedala že je to taký zlatý stred :) problem je že ked ho upečiem ,za par hodín neni :) Ja do neho strčím špejli ,ked sa mi na nu nenalepí cesto, tak už je hotový , inak čo sa týka korky tak ta ma farbu ako z obchodu - pekne zlatohnedú

0
před 5 lety Marijka

Ahoj, já peču domácí chleba podle tohoto receptu a vždycky to vyšlo :-). Nevím, jak se link zobrazí, tak když tak je to v sekci Recepty - Pro pohodu http://www.elixirmladi.cz/

0
před 3 roky Helena

Ahojky, asi už to tady bylo, ale rád bych se podělila o jeden jednoduchý recept na chleba, který většinou u nás doma do večera nevydrží...:-) ½ kg chlebové mouky (pšeničné, špaldové.....dle chuti, není nutná chlebová) ½ kg žitné mouky semínka (slunečnice, len, sezam, dýně.....dle chuti) 700 ml vody 4 lžičky soli 2 lžíce oleje 1 lžíce cukru 2 lžíce bílého jogurtu 1 lžíce octa 2 balíčky suchého droždí (instantní)                    zamícháme a pak hněteme 5 minut elektrickým hnětačem, dáme na 1 až 2 hodiny kynout, pak zpracujeme do tvaru, dáme na plech a pod utěrkou necháme dalších 20 minut odpočinout                   pečeme 20 minut při 240°C a pak dalších 40 minut při 160°C                    do trouby můžeme před pečením dát hrnek s vodouStačí klidně všeho půlka, i tak je toho pro 5-ti člennou rodinu dost...Protože to naší celou rodinu dost chytlo, pořídili jsme si pec na dřevo na pečení chleba na chatu a jak začneme s pečením, hned se sbíhají sousedi a další ochutnávači - mrkněte na www.ignis-panem.cz  

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Můj běžný chleba z domácí pekárny je: 
400g BIO zralého kvásku, 350-400g (ml) (podle hustoty kvásku) vody, 250g BIO žitné mouky, 100g ovesných vloček, 200g BIO špaldové mouky, 2 PL celého kmínu (stačí i 1, ale mám rád kmínovou chuť chleba) a 2 čl soli. Program celozrný, tmavá kůrka a velikost 1150g. Někdy 10min pečení přidám.
Zrovna dnes jsem poprvé pekl v nové pekárně, tak jsem si výsledek vyfotil :-) Kvásek jsem zakládal nový před 3mi dny, tak ještě není úplně zralý a chleba obvykle je nadýchanější, ale už jsem nemohl vydržet vyzkoušet tu pícku :-) Po odladění to bude OK jako se starou píckou.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Jinak vše o pečení kváskového chleba je tady: http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:navody

1
Obrázek uživatele Lucka
0
před 2 roky Lutyss

Ahoj já už peču dlouho chleba pěkně po domácku. A dlouho jsem nemohla sehnat kvalitní mouku, jezdila jsem pro ní i do mlýna, ale tam zas měli jen velký balení. Nedávno jsem vyzkoušela tenhle eshop: www.prodejnamlyn.cz a můžu vám říct že jsem nadmíru spokojená. Mouku maj perfektní, čerstvou a chlebík se mi povedl.

0
před 2 roky Georg

Dobrý den, nevíte někdo jestli se může dělat kvas z celozrné Grahamové mouky? Ono to jde, ale slyšel jsem, že je to nezdravé. Děkuji

0
před 7 měsíci Blanka

Ahojky, zdravím vás, hodně dobrou mouku ze mlýna mají tady www.prodejnamlyn.cz a přes e-shop Vám jí zašlou až domu, takže velká paráda. A mouka je prostě jedna radost, tak pěkný chlebík se mi snad ještě nikdy nepovedl

0
před 5 měsíci bára

Souhlasím s tebou, ze v mouce je rozdíl, poznala jsem to pri pecení, kdyz jsem ve sleve koupila babiccinu volbu (jinak kupuju ty levnejsí noname) a chleba byl nadýchanejsi a chutnejsi, nebyl proste tak hutný.

0
před 5 měsíci Kristýna

Je pravda, ze na pecení korpusu na dorty taky pouzívám Bab.volbu dortovou, protoze jsem pekla dorty z levne a nebylo to tak dobre.

0
před 4 měsíci Denisa

Lidi, jasne - domácí chleba je domácí chleba, ale je u něj nevýhoda, že nemusí vzejít. =) Já teda raději pekařství illík a jejich skvělé pečivo a skvělý nopálový chleba. To fakt nemá jedinou chybičku a je to fakt mnohem lepší než nějaké domácí ňahňání. :-D

0
před 4 měsíci Kikina

moje řeč - raději si to koupím, kdy v illíkovi mám strašně dobrou jistotu, že vždycky to bude naprosto výborné, naprosto skvělé a úžasné pečivo, se kterým nebudu mít vůbec žádnou práci. Za mě je to prostě nejlepší pekárna, do které strašně ráda chodím. Illík forever!

0
před 4 měsíci Týna

Zdravím, už jste prosím zkoušeli ty bagety od Illíka? Já k němu chodím každý den, vždycky když jdu do školy. Už jsem na ně několikrát pokukovala, ale nemám zrovna s takovýma "dobrůtkama" dobrou zkušenost, tak jsem se raději chtěla dopředu zeptat. Nikdo z mých známých totiž do Illíka nechodí a když už tam jdou, tak si stejně koupí jen klasicky nějaké pečivo, jako jsou rohlíky, takže nikdo z okolí mi nedokázal poradit, ale všimla jsem si, že vy tady řešíte toho Illíka, tak jsem si říkala, že byste možná mohli vědět a pomoct... =)

0
před 4 měsíci David

Já jsem zkoušel všechny, které u Illíka kdy měli. Nejlepší jsou podle mě šunkové. Nejde mi totiž přes pusu studené kuřecí maso nebo studené kuřecí řízky. To prostě nemusím. Proto mám teda raději šunkové nebo salámové bagety. =) Jinak má ale Illík úplně všechno výborné. Nemusíte se vůbec bát! :-D

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 - 2


Přidat příspěvek