Cukr

0
před 7 lety Eva

Doporučíte nějakou zdravější alternativu než bílý cukr? Co používáte a kde koupit? např. na slazení čaje. díky

0
Obrázek uživatele 6sense
před 7 lety 6sense

Med

0
před 7 lety Eva

tedy krom medu, med mi nechutná.. jaký cukr používáte třtinový či jaký?

0
před 7 lety Eva

piju hodně zelený čaj, ten by se sladit moc neměl, přesto ho potřebuju přisladit, s medem by se asi moc nehodil, ale i kdyby, prostě odjakživa mi med nechutná, nevím proč, ale cokoliv s medem nemusím. Každý má asi nějakou potravinu, která mu nechutná.

0
před 7 lety Gertrúda

Já si čaj vůbec nesladím, tím, že od malička jsem to nikdy nepila, tak kdyby mi dal někdo oslazený čaj, tak to jde hned ven. Čajík, lze sladit třeba tím třtinovým cukrem, jiná alternativa mě nenapadá, protože sladidla jsou opravdu nevhodná, když by jste jej pila každý den.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 7 lety 6sense

V řetězcích jsem viděl ještě nějaké ovocné cukry u čeho jsem se ani moc nekoukal (zrovna jsem hledal a chtěl spíše hroznový), asi asi se na něj někdy blíž kouknu. Hroznový cukr skoro není nikde poznat, protože málo sladí, ale občas si ho dávam v práci, když jsem nějakej mrtvej, jako rychlou energii. Sladit zle i sirupama, třeba javorový sirup
http://www.chemievjidle.cz/sirupy/sunfood-javorovy-sirup-bio-sunfood-vm
což mě teď napadlo, protože mi tu leží ve skříni a čeká až dojdou jiné sirupy :). většina ostatních sirupů asi mají také cukr obyčejný. možná pak ještě třeba koncentrované ovocné šťávy
http://www.chemievjidle.cz/sirupy/jablecna-konc-stava-sunfood-dobruska

0
Obrázek uživatele Jíťa
před 7 lety Jíťa

třinový cukr je jen o málo lepší než ten bílý, med taky není nic moc, měl by se spíš užívat jako lék než jako sladidlo. nejzdravější sladidlo jsou obilné slady které lze koupit ve zravé výživě, mají jich tam hromadu. o něco horší jsou sirupy, ale taky zaleží na tom jaké.

0
před 7 lety Hanka

jak už tu někdo zmínil sirup, do čaje javorový sirup úplná mňamka

0
před 6 lety renata

Dobrý den, jsem tu nová, tak jsem možná přehlídla nějaký příspěvek k vanilkovému cukru...
nemůžu nikde najít, jestli je ethylvanilin škodlivá složka nebo ne?

0
Obrázek uživatele Jirka
před 6 lety Jirka

Pro Renatu: Podle všech záznamů které jsem prošel ethylvanilin škodlivý není. Nevadí dokonce ani mě, ovšem přírodní vanilku mám radši.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

nejzdravější alternativou cukru je podle mě stévie...

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

Já používám melasu, med a třtinový cukr. Ale po tom, co jsem slyšela o stévii musím souhlasit. Je škoda, že povědomí o ní je tak malé :-(

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

My si předevčírem dovezli deset kilo medu od jednoho známého včelaře, takže u nás je slazení vyřešeno. Navíc vím odkud med je, že tam včely mají opravdu téměř panenskou přírodu a taky na to ten med vypadá. Je nádherně tmavý a voňavý.
Jinak co se stevie týče, hodně by mě zajímala ta chuť. Už jsem si všimla, že se na internetu prodává a asi vyzkouším, abych pak mohla doporučit rodičům, kteří mají cukrovku.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

o stevii: (zdroj: zahradnictvikruh.cz)
Sladící látkou rostliny je steviosid, který je necukerné
povahy, látka snadno rozpustná ve vodě
a velmi stabilní při teplotách i v různých nápojích
nebo pečivu. Hodí se pro přípravu čajů, dietních
jídel, zákusků, moučníků.
Likviduje řadu bakterií ústní mikroflory, zabraňuje
zubnímu kazu.
Steviosid je 200–300 x sladší než cukr. Jeho kalorická
hodnota je nulová, proto se hodí pro redukční
diety, ale je též velmi vhodný pro
diabetiky. Nejjednodušší použití je vyluhovat 1–2
čerstvé listy, nakrájené na malé kousky, přímo
v šálku asi 15 minut s některou z čajových směsí
a přikyselit citronem. Stejně se použije i sušený
list třeba do ovocných produktů.

zdroj bionatru.cz

stevie působí proti plísním i houbám. pomáhá také při stavech vyčerpání, trávisích potížích, kolísavém KT, onemocněních kůže a diabetu.
zevně pomáhá při vypadávání vlasů, ekzémech, akné, lupénce a popáleninách.
posiluje imunitu a napomáhá rychlejšímu odeznění infekcí.

V EU je prý zakázána jen kvůli cukernému průmyslu. A že není prokázána nezávaznost. I přesto že Japonci ji pěstují od r. 1971 a ročně zkonzumují asi 10 000 tun.

Fakt mě štve ten marketing a komerce... Hlavně vydělat! to je motto všech... co o tom, že je tu něco co nezpůsobuje kazivost zubů, není škodlivé, neobsahuje éčka, nezpůsobuje rakovinu, hyperaktivitu, má plno vitamínů... ¨¨
koho to zajímá, když bílý cukr a umělá sladidla by nevadělávala :-(

aneb zdraví až na posledním místě.

Jinak chuťově je to super.
Zatím jsem zkoušela jen čerstvé listy do čaje a chuť od bílého cukru skoro k nerozeznání.


(P.S. - Pssst, ale tato rostlinka se dá ke "kosmetickým účelům" zakoupit i na některých trzích!!!)

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Ano, tak toto mluví za vše, proč bychom zakázali svinstvo a nahradili ho přírodním zdravým produktem, když by si potom cukrovary stěžovaly, lidi nebyli obézní, byli zdravější...vždy i cukrovy potřebují vydělat, stejně tak diabelogové, lékárny, lékaři, farmaceutický průmyslu....logika dnešního člověka

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 6 lety happy.lenulka@

Alčo, já o stevii slyšela poprvé teprve před půl rokem, zjišťovala jsem si toho spoustu. Přeci jen obava ze zakázaného, že? Ale zatím jsem nenašla jediné proti... A dá se koupit i drť... kilo sice stojí přes 500 Kč... ale zas když si vezmu že listy jsou 30x sladší a extrakt dokonce 300x sladší, tak je to cena minimálně jak za 30 kilo cukru, což ve výsledku vyjde levněji než řepkový cukr, který dnes stojí okolo 30 Kč kilo.

To je tak se vším. Já například kvůli atopickém ekzému vyrábím konopnou mast... taky zakázaný, ale pomáhá to víc než cokoliv... :-/ však proč myslet na zdraví, když peníze jsou přednější :-/

proto jsem ráda za takovéto stránky, kde jsou stejně smýšlející lidé jako já

0
Obrázek uživatele Klarish
před 6 lety Klarish

Stévie je naprosto dokonalý příklad toho, jak to může krásně procházet, když si někdo potřebuje nahrabat. Štvou mě ti nahoře, ale i bezduché ovce, které se s námi budou donekonečna hádat, že oni přece ví, že všechno, co projde kontrolou nemůže mít a nemá sebemenší chybu. všechno je přece naprosto zdravé a našemu zdraví to nijak neškodí :-/

0
Obrázek uživatele Alča
před 6 lety Alča

Já jsem si dneska z farmářek dovezla rostlinku, která se jmenuje Aztécký cukr (lípie sladká) a měla by být stejná jako stévie. Lístky se usuší a těmi se potom sladí. Byl k ní i letáček:
Po staletí používána obyvateli střední ameriky a karibské oblasti. Její sladce chutnající listy se používají ke slazení čaje a jiných nápojů. Dále se přidává do salátů nebo cukroví.
Ve Střední Americe je doporučována při léčbě nemocí průdušek a černého kašle. Po mátě vonící listy je možné přidat do vonných směsí bylin - potpourri. A jako malý bonus je rostlina dekorativní zejména v závěsných květináčích, koších a truhlících, protože vytváří mohutné převisy. Pěstovat ji lze jako tzv. přenosnou rostlinu, od jara do podzimu na slunečném místě v zahradě, lodžii apod. Na zimu ji přemístíme do bytu na světlé místo, kde přezimuje při pokojové teplotě, ale bez problémů toleruje i teplotu 8-10 st. při mírné zálivce. Zemina propustná hlinito-písčitá.

0
před 6 lety Lucia

No, pro bílý cukr mám trefnou přezdívku :
Legální heroin :)
-způsobuje silnou závislost
-destruktivní vliv na tělo
-z původní rostliny vyrobena umělá bílá sračka

0
před 5 lety cuddle

jinak zde se muzete podivat v jake forme je k mani

http://www.steviashop.cz/

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

cuddle: zajímavý odkaz, zajímalo by mě zda Stevii používáte, eventuelně v jaké formě? Ráda bych jí vyzkoušela.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

stévii sladilo rozhodně doporučuji, možná se mi i podaří jí letos vypěstovat :)

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

na tom webu, který doporučoval cuddle je sušená stevie, také různé tablety, četla jsem v nějakých diskuzích, že ta sušená jim jako sladidlo neposloužila, tak by mě zajímalo jestli to někdo používá a eventuelně v jaké podobě... samozřejmě pokud se podaří vypěstovat čerstvá, tak je to asi ideální řešení...

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

vercounek: není těžké ji vypěstovat... pro mě spíš otázka, jak ji udržet přes zimu :D nějak mi pošla :D

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

happy.lenulka: no tak to netušim :)

0
před 5 lety rachel

Stevii mohu jen doporučit. Koupila jsem kapky ve zdravé výživě.Cena je sice vyšší kolem 200 kč ale vydrží vám dlouho. Do čaje stačí 1 kapka a je to dost sladké,ale chuť je trošku jiná než u cukru...

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

používám stevii jako stolní sladidlo v malých tabletách v dávkovači.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

I z bílého cukru jde udělat zdravější sladidlo - tekutý karamel. Bílý cukr je kyselinotvorný, když jej však rozpustíte a přidáte k němu horkou vodu, povaříte, stává se z něj tekutý karamel, který už je zásadotvorný a vhodný k doslazování nebo přidáním mandlí, sezamu....máte zdravou mňamku. Tekutý karamel lze nalít do sklenic a skladovat při pokoj.teplotě, nic se s ním nestane.

0
před 5 lety vegy2fy

http://www.fruitytufy.com/

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

karčo, karamel opravdu určitě nepatčí mezi zdravější alternativy ;-)

0
před 5 lety Míša

Stéviii jsem si koupila, ale nemůžu jí, příjde mi hrozně hořká, prostě v ní něco cítím, do čaje se nedá vůbec, a do jídla také ne..Nechala jsem se zlákat na netu, že je to dobrá náhražka ale mě nechutná a to vůbec....

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Já mám stejný pocit jako Míša, má to podivnou pachuť. Nevím tedy, jak třeba ty čerstvé lístečky přímo z rostlinky (tu se mi nepovedlo u nás nikde sehnat), třeba je to lepší. Koupila jsem tedy hotový prášek a do nápojů se to teda nedalo. Spotřebovala jsem to na pečení, vždy částečně zkombinované s třtinovým cukrem a tak se to ztratilo. Ale vzhledem k ceně je to docela drahé sladidlo na pečení...i když snad aspoň zdravější...ale docela mě to zklamalo.

0
před 5 lety Olga

Vanilkovy cukr si delam tak, ze ve sklenici 1l se sroubovacim vickem mam v cukru strceny vanilkovy lusk. Po nejakem case cukr uplne uzasne voni.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Když chci sladit, což je výjimečně, používám hnědý třtinový cukr (Demerara), který neobsahuje protispékavé látky. Když je uskladněný déle nebo špatně, je z něj občas pořádná hrouda a otesávám ji příborovým nožem.:-))Koupila jsem i javorový sirup, z něj jsem nadšená, méně už z jeho ceny. :-))Stévii sušené lístky namočím ve vodě nebo spařím vodou a nechávám dlouhé hodiny louhovat- pak piju s citronovou šťávou. Stévie má nějaký "lékořicový" chuťový ocásek, což se citronem ztratí.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

My používáme hnědý cukr, třtinový nebo Fruktopur - ovocný

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Tak já jsem ze sušené stévie zklamaná. Nechávám dlouho vyluhovat, pak přecedím a sladkou vodou sladím pití (sladila jsem). Ta její pachuť nejde přebít ani citronem, který přidávám vždy. Prostě to nedokážu vypít, nechce to ani manžel a dcerka, smrdí to. Podobně smrděl bílý jogurt z kozího mléka (Naše Bio z Billy), který jsem jednou měla.

0
před 5 lety Pipos

Muzete mi prosim vysvetlit, co je skodliveho na repnem cukru? Nemam nic proti stevii, sam ji uspesne pestuji, ale nechapu odpor vuci repnemu cukru. Pokud je cilem snizit energeticky prijem, tak OK. Co je ale v neporadku s tou nebohou sacharozou?

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Rafinovaný cukr je ideální prostředí pro růst plísní a kvasinek v těle. Důsledkem toho je mimo jiné i zhoršení imunity. Maličkým dětem se od narození až do určitého věku ( 4 let?) vůbec nedoporučuje, přímo zakazuje, cokoliv přislazovat cukrem. Také by se jim rychle kazily zoubky. Právě jsem dostala odkaz na článek Sugar: the root of many diseases

We in the West are relentless consumers of sugar. In the US, every man, woman and child consumes an average of 45 kg of refined sugar every year. This doesn’t include an additional 300 cans of carbonated soft drinks, 200 sticks of sugar-containing chewing gum, 8 kg of sweets, 63 dozen doughnuts, 22 kg of cakes and biscuits, 91 litres of ice cream plus whatever gets sneaked into prepared savoury foods, and other sugar sources such as fruit juice, maple syrup and honey (Obes Bar Med, 1982; 11: 109). This consumption is even worse during the holiday season.

Most of us think that sugar simply contributes to an extra five pounds or tooth decay, or worsens diabetes, and have little idea of the devastating effect of sugar consumption on the human metabolism. Simple sugars (such as table sugar, honey, fructose, glucose and dextrose) immediately depress the immune system. Ingesting 100 g (3 oz) of sugar substantially reduces the capacity of neutrophils to engulf and destroy bacteria.

0
Obrázek uživatele Magdallenne
před 5 lety Magdallenne

Já používám jarovový sirup, stévii nebo cukropur (http://www.phoenixmonopol.cz/caje/cukropur.html). S cukropurem jsem se seznámila celkem nedávno a protože si potřebuju hlídat příjem kalorií, jsem z něj hodně nadšená. Navíc nemá žádnou "pachuť".

0
před 5 lety sara

resim ted problemy se slinivkou, prekyselenym zaludkem a dle cinske mediciny blokovanymi jatry, takze hledam nejakou nahrazku za bily cukr. med se spatne rozpousti a v kafi mi moc nejede. dneska jsem si jako sladidlo koupila na doporuceni agavovy sirup. zatim jsem ho uchutnala jen z lahvicky, samotny, a chutna mi. zitra si ho dam rano do kafe.

0
před 5 lety sara

ahoj, takze poznatek: agavovy sirup do kafe je lepsi nez med, je hned rozmichany a chutove je to taky lepsi. jen mi prijde, ze ho tam musim dat vic. ale doporucuju jako nahrazku cukru urcite.

0
před 5 lety Pipoš

Danah: Cukr rozhodně není ideálním prostředím pro růst mikroorganismů, ba naopak je známý svým konzervačním účinkem (na marmelády a pod.).

Citovaný článek se věnuje škodlivému účinku nadměrné konzumace cukru, který je evidentní a já s ním plně souhlasím. Když někdo sní 45 kilo cukru ročně, tak si samozřejmě koleduje o malér. Z toho ale přece nelze vyvozovat, že by nám cukr v normálním přiměřeném dávkování měl škodit.

0
před 4 roky anonym

Ahoj, na tema stevie. Chutna po lekorici coz mi nevadi (vzpominky na detstvi), ale nekomu muze. Da se koupit susena jako bylinny caj 50g za cca 40kc, drazsi bych nebrala,to se jen nekdo tezi z vasi neznalosti. Ja mam zn.Milota. V tabletach jako sladidlo jite i zbytecne prisady,tak jestli pak neni lepsi cukr? Vypestovat neni problem, ale nesladi tolik a na 50g bych jich musela "oholit" 10 velkych rostlin. Musi se pestovat venku, uvnitr roste mizerne. Pouze zimuje uvnitr.

0
před 4 roky Hanka

Ahoj, domnívám se, že nejlepším řešením, jak snížit obsah zkonzumovaného cukru je naučit se méně sladit. Sama se o to více či méně úspěšně pokouším...:-) Je to jen o zvyku. Hlavně u čaje a kávy. I při pečení se vždycky snažím dát cukru méně než předepisuje recept a obvykle to vůbec nevadí. Stévie mě zaujala, docela ráda bych zkusila rostlinku vypěstovat, ale ještě jsem se příliš nezajímala, kde ji sehnat, můžete někdo poradit? Prodávají se sazeničky nebo se pěstuje ze semen?

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Dají se koupit semínka a nejlepší je dát do hlíny na jaře.

0
Obrázek uživatele Kacisek1@
před 4 roky Kacisek1@

Stévii jsme koupila loni na jaře poprvé, čerstvé lístky jsem dávala do sítka s čajem a pak přelila vroucí vodou, čaj byl mírně sladký a úúúžasně voňavý. Možná když by se dalo víc byl by čaj opravdu sladký, já ale čaje nesladím tak jsem dávala spíš pro chuť. Na podzim jsem všechny lístky ostříhala, nasušila a rozdrtila. Tak že mám 3/4 skleničky od přesnídávky prášku. Občas přidám do čaje, nevýhoda je že tam i ten prášek plave na povrchu, což třeba bojí mamce vadí, ale čerstvou si dávala ráda.
Netuším jestli jde vypěstovat ze semen, na to bych asi neměla trpělivost... :-)
Jinak stévii doporučuji!! :-)

0
před 4 roky Aria

Cukr rafinovaný i nerafinovaný je pro tělo destruktivní, tvoří (stejně jako některé další potraviny) podloží pro růst bakterií, krade tělu minerální látky (cukr rafinovaný), neúměrně zatěžuje slinivku, má vliv na naše chování (například kombinace cukru a mléčných výrobků je příčinou agresivního chování).
I o třtinovém cukru lze s úspěchem polemizovat. Sice má v sobě některé minerální látky, ale jinak pro něj platí vše, co pro cukru rafinovaný. Navíc cukr rafinovaný je z cukrové řepy, což je plodina našeho pásma. Cukrová třtina pochází z oblastí mnohem teplejších a není pro nás vhodná už z tohoto důvodu (ochlazuje náš organismus neúměrně podmínkám, ve kterých žijeme).
Fruktózu bych také nedoporučovala (myslím práškovou formu), nejsem si ani jistá, že skutečně pochází z ovoce, takový hroznový cukr se dělá myslím z brambor (ale informaci jsem si neověřovala). Je zátěží pro slinivku a jelikož není ve své přirozené formě, bude mít také demineralizující účinek na tělo.
Čím tedy sladit?
Zavařeniny (například kyselé okurky, čalamády) nahraďte původní formou této části jídelníčku - kvašenými zeleninami. Jsou stejně dobře konzervované, jaké ty s octem a cukrem a přitom se vyhnete jak cukru, tak octu (asi málokdo zavařuje s kvalitními octy vzniklými přirozenou fermentací). V kvašených potravinách máte navíc prospěšné enzymy (mnohem kvalitnější než ty v jogurtech a podobných výrobcích) a spoustu vitamínu C.
Ovocné zavařeniny, marmelády, povidla a přesnídávky - využijte přirozené sladkosti ovoce a zavařujte ve vlastní šťávě jen se solí (na internetu je dost návodů). Jedinou nevýhodou je, že musíte přemýšlet nad velikostí sklenice, takto zavařená marmeláda po otevření vydrží jen pár dní.
Sladké pečivo a dezerty - obilné slady (sirupy už nejsou tak vhodné, obsahují i jednoduché cukry), ovoce (čerstvé, sušené, zavařené).
Hodně sladké jsou sušené hrušky, někdy prostě udělám vývar s trošky sušených hrušek a sladí to jak šílené :-)Dříve se na slazení používaly rozdrcené sušené švestky (a také sušená mrkev, ale to asi ocení až člověk, který je delší dobu bez cukru).
Některá jídla se dají sladit i zeleninou, pokud chcete například přisladit omáčku tak jí zahustěte ne moukou, ale rozmixovanou petrželí (vařenou například jako nishime). Další sladké zeleniny jsou například mrkev, dýně, cibule, zelí. Někdy se dá zelenina použít i do vyloženě sladkých jídel – například závin s náplní z maku, mrkve a dýně je výborný.
Ještě pár slov k ovoci a medu. Ovoce není záležitostí každodenní stravy (hodně lidí dává rovnítko mezi zeleninou a ovocem, to je chyba). Jedná se o jednoduchý cukr byť je v přirozené formě, takže zatěžuje slinivku. Slinivka si s tímto cukrem poradí, ale ne když ho do sebe budeme cpát denně, pak se i tak může za několik generací objevit cukrovka v dětském věku. I když uznávám, že v tropických a subtropických oblastech může lidský organismus reagovat jinak, proto prosím předpokládejte oblasti mírného pásma u všeho, co píši. Med je z 95% jednoduchý cukr – zátěž pro slinivku. U medu je dobré využívat obsahu enzymů – nevystavovat teplotám nad 40 °C. Co se jeho množství týče, tak myslím logická odpověď je, tolik, kolik mohou poskytnou včely nedokrmované cukrem.
U stevie vidím stejný problém jako u cukrové třtiny – není to plodina našeho pásma.
Umělá sladidla jsou šíleným mixem chemie, proto jsou velice nevhodná.
K zvýraznění sladké chuti lze použít sůl, například na dušené ovoce dát před varem pár zrnek soli – to vytáhne sladkou chuť (to samé zelenina atd.).

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

U plodin rostoucích mimo naše pásmo vidím největší problém v tom, že musely být obvykle chemicky ošetřeny, aby vydržely dlouhou cestu. Ovoce jako hroznové víno se navíc dopravují zmrazené.

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Med je jedno z nejlepších přírodních sladidel, ano je tvořen hlavně z jednoduchého cukru přibližně(1-2% sacharóza a glukóza 80%)ale má velmi dobré složení co do vitamínů apod., v malém množství se toleruje i pro diabetiky. Že by byl vyloženě zátěž pro slinivku, to není.Z článku od Arii, který je hezký, mám ale pocit jako by cukr byl hlavním vyvolávačem diabetu.

0
před 4 roky Aria

Cukr je vyvolávačem diabetu, ale chápu, že se s mnohými neshodnu, klasické medicíně po zkušenostech nevěřím; jejich pravdy na mě nefungují a to, co označují za blbost na mě funguje (léčení úrazů je trošku jiná věc). Navíc mám nějáké farmaceutické znalosti ze střední a jsem opravdu ráda, že se u nás nikdy moc nepilulkovalo. Procentuální míra nárustu civilizačních chorob, jako je atopický exém či cukrovka, je tak vysoká, že je vyloučeno, aby se jednalo pouze o nemoci vyvolané genetickou zátěží. Lidé, kteří onemocněli cukrovkou a rozhodli se s tím něco dělat, začali (na radu lékaře) snižovat dávky inzulínu, protože ze své stravy vuloučili jednoduché cukry. Tím nemyslím pouze klasický cukr, ale i rafinovanou mouku, omezení ovoce. Na naše zdraví má vliv mnoho faktorů a mezi ně patří i zdraví několika předcházejícíh generací, proto se cukrovka objevuje už i u dětí. Jejich rodiče, prarodiče atd. vlivem svého životního stylu měli oslabený organismus, genetickou zátěží se to přeneslo na dítě a jelikož to je vychováváno dále v životním stylu zatěžující slinivku, projeví se u něj cukrovka v mladém věku, kdežto u jiného (se stejnými stravovacími návyky) až v padesáti a u dalšího nikdy. Protože ti další dva lidé měli sice stejně špatné stravování, ale další aspekty (životní styl, genetické zatížení) hrálo ve prospěch jejich zdraví a proto tělo dokázalo déle bojovat (regenerovat se).
Med nepovažuji za nezdravý (narozdíl od cukru, to je jed a nikdo mi to nevymluví), pokud má člověk na mysli míru jeho přirozené dostupnosti (dokrmování včel cukrem na zimu není přirozené).
Pokud někoho více zajímá vliv člověka na organismus, jeho spojení s různými nemocemi a rada, jak z toho ven, vřele doporučuji knihu Cukrové trápení. Jsou tam odkazy i na studie odborníků, kteří v tom dokáží argumentovat lépe než já, ač jsem chemik, není potravinářství mým oborem a výživu mám jako svého koníčka.

0
před 4 roky Aria

Musím se opravit, první věta posledního odstavce má začínat "Pokud někoho více zajímá vliv cukru na organismus...."

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Cukr je tzv. bílý jed, je na něm prokázána i závislost, ale sám o sobě diabetes nevyvolává. To by každý kdo ho konzumuje měl cukrovku. Diabetes II. typu vzniká na základě špatného životního stylu, zejména u obézních s nepravidelnou stravou, kteří mají obsazené receptory buňek, a glukóza se tak nemůže vstřebat. Cukr jako samotný ji nezpůsobí, ale nárazové přejídání, které slinivku zatěžuje. Nejhorší je nesnídat, neobědvat a večer sníst vše co můžu a máte diabetes jistý.Výkyvy v hladině glukózy způsobené nepravidelnou a špatnou stravou slinivku časem zlikvidují. Cukr jíst vůbec nemusíte a přesto diabetem můžete onemocnět.

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Stana: Přesně tak, slinivka potřebuje být pravidelně krmená, aby produkovala hormony a enzymy, jinak "zleniví" a nárazovým přejídáním jednou nebo dvakrát denně je dílo zkázy dokonáno.

0
před 4 roky Aria

Já rozhodně netvrdím, že cukr je jediná příčina (také jsem psala o dalších faktorech, více myslím v jiném vlákně). Je to jedna z věcí, které zatěžují slinivku, oslabujíjí a tím přispívá k její špatné funkci. Rafinované potraviny se na cukrovce, dle mého názoru z logiky věci, podílejí mnohem výrazněji, než nepravidelná strava, která je ale průmyslově zpracovaných potravin prostá. :-)

0
Obrázek uživatele Pipoš
před 4 roky Pipoš

Cituji Ariu:
Na naše zdraví má vliv mnoho faktorů a mezi ně patří i zdraví několika předcházejícíh generací, proto se cukrovka objevuje už i u dětí. Jejich rodiče, prarodiče atd. vlivem svého životního stylu měli oslabený organismus, genetickou zátěží se to přeneslo na dítě... konec citace.

Hmmm, zajimavé! Chápu to správně, Ario, že vy tedy věříte na dědičnost získaných znaků? Tedy že vlivy vnějšího prostředí jsou schopné nejen pozměnit dotčeného jedince, ale také se přenést se na potomstvo?

0
před 4 roky Aria

Dědičnost je dost problematická tématika, protože o DNA toho moc nevíme (i když se z různých článků může zdát, že opak je pravdou). Že je jistá souvislost mezi rodiči a jejich potomky, o tom nepochybuji. Nicméně tvrzení typu "obezita je dědičná" považuji za výmluvu a zbavování se viny. Spíše bych v té "dědičnosti" viděla špatný návyk (ve stravování, pohybu atd.) naučený (zděděný) po rodičích. Hodně dám také na vliv zdravotního stavu matky (a přeneseně tak její matky a její matky ...) při těhotenství a kojení (výživa dítěte z krve matky, případně krávy).
Neodsuzuji vliv genů jako úplnou hloupost. Přijde mi však, že se neschopnost vidění v širších souvislostech a potřeba svalovat vinu na něco/někoho jiného nejmarkantněji projevuje ve zdravotnictví. Na genetické dispozice se svalují nemoci nebo spíše míra ovlivnitelnosti/léčitelnosti těchto nemocí, která je až absurdní. Jsem přesvědčena, že na tom má svůj podíl systém zdravotnictví, který staví na produkci léků, léčení pacientů (ale nikoli vyléčení - zdravý člověk zdravotnictví nevydělává) a potřeba být pánem všeho (hlavně přírody) a take nedocenění moci slov (když lékař vyřkne ortel smrti, protože dle statistik je na vyléčení např. 3% šance, mnoho lidí to negativně ovlivní).
To, co uznává kvantový fyzika (že hmota se skládá z vlnění) není zatím v jiných oblastech lidského života akceptováno a jsou pak odsuzovány souvislosti a vlivy, které z hlediska kvantové fyziky nejsou nelogické. To ochuzeje lidi o značnou část poznání. Snad jsem odpověděla dostatečně.

0
před 4 roky Aria

Ještě doplním pro objasnění, protože jak to čtu, možná to nebude jasné. Pokud si rodiče ničí tělo, předpokládám, že nějáká genetická informace bude pozměněna (něčím se řídí, ale také opravují procesy v těle). To se pak může přenést na dítě, které buď bude pokračovat ve zhoršování této informace, nebo se naopak dostane zpět na normální fungování (vliveem dalších podmínech - například odlišného životního stylu) atd. Myslím, že by to musel být skutečně velký extrém, aby byl v takové pasti, že je nenapravitelně ovlivněn genetickou informací.

0
Obrázek uživatele Pipoš
před 4 roky Pipoš

No, tak teď jste se vyjádřila explicitněji, mé obavy se tím potvrdily, a proto s vámi důrazně nesouhlasím.

To co popisujete, tedy že "rodiče si ničí tělo, ... nějáká genetická informace bude pozměněna ... to se pak může přenést na dítě", bylo svého času v jisté části světa velmi populární, a dnes se tomu říká lysenkoismus. (http://en.wikipedia.org/wiki/Lysenkoism)

Bohužel pan Lysenko nevěděl, nebo nechtěl vědět o kolegu Mendelovi, který o 100 let dříve prokázal, že takhle to nefunguje.

Ja tedy věřím Mendelovi! Dědičnost získaných znaků prostě nefunguje. Takže nezdravě žijící rodiče jsou špatným příkladem pro své děti, ale genetickou výbavu jim předávají nepozměněnou!

0
před 4 roky David Kliner

zkus stévii, koupíš jí v jakékoliv lékárně v tabletách nebo i normálním balení v obchdoě.

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Pipoši, cukrovka se objevuje i u dětí, ale machanizmus vzniku je úplě jiný než u dospělých a nelze tyto dvě věci spojovat.Léčba je u každé trochu jiná. Zatímco dospělý může diabetes řešit hlavně stravou, mladistvý jej musí řešit hlavě inzulinem a dieta je doplňující (ne méně významná, ale i projevy nedostatku inzulinu jsou jiné).Diabetikovi II. typu většinou nehrozí koma a metabolická acidóza. Hlavně každé vzniká z jiných důvodů.

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Jinak na oslazení med, stevie. Cukr v jakékoli podobě, bílý, hnědý- nee, pořád je to cukr a sacharóza.Přehánět se to ale nasmí ani se sirupy a fruktózou.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 4 roky sharunka03

Kávu ani čaj normálně nesladím,jen ten se zázvorem a to medem. Jinak se snažím sladit,když už, tak třtinovým cukrem. Letos jsem si koupila stevii a včera ji dala sušit,pak budu používat pravidelně na slazení.

0
Obrázek uživatele xizal@
před 4 roky xizal@

Cukr jsem vařil 10 let a kdybyste viděli co vše se do něj dává, tak ho do pusy nedáte. Já už taky nesladím.

0
před 4 roky Bára

co se týče slazení tak taky používám třtinový cukt, ale do pečení jsem si oblíbila agávový sirup http://www.biosfera.cz/agavovy-sirup-350-g-bio-plast-i2038 určitě doporučuji vyzkoušejte -:)

0
před 2 roky Petr

Přeji všem diskutujícím krásný den.
V návaznosti na Vaší diskusi vyzkoušejte kvalitní třtinový cukr, který je k dostání zde:
http://ceskedelikatesy.cz/akcni-zbozi/t%C5%99tinovy-cukr-very-dark-gresik

Děkujeme a přejeme Vám hezký den!

0
před 2 roky Barca

A sladíte raději cukrem nebo medem? Co je lepší? Asi med, že..
Nebo určitě zdravějsí?

0
před 2 roky AnetaKK

Přečti si různé články, třeba na královstvizen.cz tam jsou zajímavé články, nedávno tam psali právě i rozdílu mezi cukrem a medem. 
Med je narozdíl od cukru čistě přírodní látka.A nejlepší med je přímo od včelaře :)

0
Obrázek uživatele Medvídek Pů
před 2 roky Medvídek Pů

Med

0
před 2 roky Aneta KK

http://kralovstvizen.cz/sladit-cukrem-nebo-medem/
jojo, med je přírodní, proto je zdravější... :) 
ale taky se jako sladidlo docela prozdrazí :D 

0
před 2 roky Limetka

Tak med je dražší rozhodně, než cukr :) ale zase zdraví máme jen jedno a je dobré se o něho starat :) 
Vše přírodní je lepší, zdravější :)
Taky doma sladím medem. Sladím spíše teda jenom kávu...čaje já nesladím.. 
Takže toho medu zas tolik nespotřebuji. Ale jinak fajn článek Aneta KK ;) 

0
před 2 roky Marcela

já sladím hlavne medem

0
Obrázek uživatele ivanadamcova
před 2 roky ivanadamcova

My doma nesladíme vůbec :)

0
před 2 roky Janina

My sladíme medem nebo třtinovým cukrem. Kupujeme ho za nižší cenu v Albertu. Spotřebujeme ho celkem dost - používám do domácích marmelád, na pečení, do čaje a teď v létě taky do mojita :-)

0
před 7 měsíci Lejla

Cukr používat fakt co nejméně. Napomáhá zadrzovat vodu v těle. Doporučuji jednou za čas se odvodnit ;-)

0
před 7 měsíci Nikola

Lejlo  odvodnit? A to jak? Něco jsem už párkrát slyšela, ale teda osobní zkušenost nemám ..

0
před 6 měsíci Lejla

Tak je toho více, ale co fakt mi dost pomohlo tak je H2Out (odvodneni-organismu.cz) Mrkni na ty stránky. Tam se dočteš snad všechno, co potřebuješ vědět.

0
před 6 měsíci Nikola

A jak si to na sebe pocitovala? Jak ti to pomohlo? Břicho máš menší?

0
před 6 měsíci Lejla

Ano, splaskla jsem, břicho se zmenšilo, i nohy trošku splaskly. Na váze jsem to taky trošku poznala..

0
před 6 měsíci Nikola

Děkuji Ti za odpovědi. Možná to zkusím objednat. Jsem na to zvědavá, jestli to bude fungovat i na mě, jestli to pomůže.

0
před 2 měsíci Alena

Ahojky,zkoušel už někdo místo klasického obyč. Cukru sladit stévií? 

0
před 2 měsíci HanaL

Dobrý den, u nás doma se jí převážně zdravě a stévii používáme místo cukru co se používá běžně. Podle mě je víc než super že existuje i takovýto zdravý cukr. Kupujeme i čokoládu do které je přidaná stévie, sirup a sladíme tím i čaj

0
před 2 měsíci Alena

Mě to právě zaujalo když jsem si o stévii četla. Asi ji objednám a vyzkouším, děkuji za odpověď

0
před 2 měsíci Evička

Ta stévie má nějaké kalorie?

0
před 5 týdny Jan

Nene stevie by měla obsahovat 0 % kalorií.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 5 + 11


Přidat příspěvek