Co vlastně můžeme jíst?

0
před 8 lety

Přečetl jsem na netu pár zajímavých článků týkajících se éček v potravinách. Po pravdě jsem se celkem zděsil jaké že to jedy do sebe dostáváme. Když jsem prohlížel složení potravin co běhěm dne přijmu zjistil jsem, že není vyhnutí. Vím že radíte volit to menší zlo tudíž vybírat potraviny které obsahují méně eček ale ptám se. Má to vůbec cenu? A kde je vůbec pravda? Jeden zdroj uvádí že je zdravé tohle jiný že tamto. Od mládí všude slyším jak je třeba zdravé mléko pak narazím na článek z http://www.darius.cz/archeus/ZP_mleko.html a tam zjistím že bych se měl raději vyvarovat všech mléčných výrobků. Kdybych se tedy rozhodl žít zdravě a jíst potraviny bez eček a vyvarovat se mléčných výrobků co bych potom měl jíst?? Zároveň vyvstává otázka co z toho? Dožiju se o 5 let déle..? I kdyby o 10. Byl bych spokojen kdybych na smrtelné posteli zrekapituloval svůj život a uvědomil si že byl jen o věčném odmítání, omezování a strachování jestli nejím něco nezdravého? Nezáviděl bych po té kamarádům kteří sice zemřeli dříve ale kteří prožili život plný dobrot, pamlsků, vydatného jídla a dobrého pití? Chemii v jídle nijak neschvaluji ale oproti tomu když někdo namítne že to není přirozené, musím zauvažovat myslíte že lidé ve středověku přemýšleli o tom co je přirozené? Brali život tak jak přicházel a co jim přinášel, jedli sice potraviny bez chemie ale přesto se nedožili věku kterého se dožíváme my. Bude pro mě zřejmě přijatelnější smířit se s tím že žijem ve věku chemie a že ji do těla dostáveme ať už z potravin, z léků či ze vzduchu. Podle mě není úniku...1

0
před 8 lety David Forman

Ale jo ve všem ečka nejsou neo jen taková co nijak neškodí ono pod pojmem ečko je někdy taky ukrytá neškodná věc. No a jinak máš pravdu z tím životem a tak. Jenže mě by už takové potraviny ani nechutnali.. Jinak všř mi de jíst zdravě a chutně ale to j už umění no a taky to trochu šáhne dokapsy.. Ale dá se to... A s tím věkem-tady nejde o věk ale poškozování si těla. Takže když budš jíst zdravě dokážeš více ubráníš se více škodlivinám. tot muj nazor.

0
před 8 lety Rudolf

Chci jen zareagovat na tu část se životem. Docela mě pobaví tyhle názory, které kolem sebe slyším, že co z toho života mám, když si nedám ani svíčkovou (která mi mimochodem moc chutná), nebo knedlo vepřo zelo či smažák. Ono to není jen o tom pocitu, že jím zdravě, ale především o tom pocitu lehkosti a kvality života... Ano, vidím ty lidi, co jdou z oběda a mají v sobě guláš se šesti. Když se na ně podívám, nevypadají většinou že by si ten život nějak extra užívali. Sotva se dovalí do kanceláře a jsou rádi, že ve 4, když jdou domů, tak se už můžou hýbat. Já se naopak cítím hned po jídle svěže a užívám si lehkosti pohybu, třeba při nějakém sportu. V mém případě na squashi. A věřte mi, pokud si dáte k obědu řízek s bramborovým salátem, ani po několika hodinách by takový pohyb nikdo nezvládnul s takovým závažím v žaludku. A o tom to je, o kvalitě života. Je mi jedno jestli díky svojí zdravé stravě tady budu o rok déle nebo míň, ale záleží mi na tom, že ten život prožiju aktivně a kvalitně.

0
před 8 lety Martina

Je to také o tom, že si stravou bez éček můžu pomoci vyhnout se nemocem jako jsou alergie nebo rakovině tlustého střeva, pokud se 30 let budu stravovat smaženým řízkem, smaženým sýrem, bůčkem mám velikou pravděpodobnost že v 50 budu mít infarkt, vysoký cholesterol, rakovinu tlustého střeva a řadu dalšího, a budu do sebe cpát prášky údajně jako léčbu, jestliže existuje možnost jak tělu ulevit tak se tomu nebráním naopak více si pochutnám na couscousu se zeleninou než na řízku s tatarkou s dobrým pocitem v žaludku než s těžkostí a hekáním

0
před 8 lety liana

Dá se jíst "zdravě", ale stojí to trocha námahy. Každý výrobek má na zadní straně obalu vždy napsané složení. To je první námaha, číst a číst. Druhá námaha je obcházet obchody a hledat,,,tu koupit to a tam zas ono. A ponějakém čase zjistíte, že se dá jíst docela dobře. Pokud tedy netoužíte po salámech, krekrách a různých pamlscích. Ale jak píšu, stojí to trochu námahy a více času. Na druhou stranu, stojí to za to.... :)

0
před 8 lety Jan

Já se plně ztotožňuji s příspěvkem Rudolfa. Jak se často říká, není důležitá kvantita, ale kvalita. Můj strýc je toho důkazem...chodil do hospody, jedl nezdravě(samé uzeniny apod.), kouřil a v necelých padesáti letech ho postihla mozková mrtvice. Teď ani nemůže pořádně chodit,neumí psát a komunikovat už vůbec ne. Do konce života bude mrzák. Myslím,že takto nikdo nechce skončit. To je ta horší varianta nezdravého stravování. V lepším případě jsou to infarkty,potíže s pohybovým ústrojím,kožní potíže atd. Nehledě na to, že tyto deformace na DNA, které si člověk přivodí na svém těle předává i svým potomkům.

0
před 8 lety lucie

Až pujdu do obchodu,tak misto listečku co mam koupit,budu mit listeček se škodlivymi ečkami.tak to tam budu cely den,nic nekoupim a děti budou hlady.to je dobry.muj nazor je takovy,že by se měli ty škodlivy ečka zakazat a byl by klid.

0
před 8 lety klacekzovy

Připojuji se k názoru Rudolfa. Zároven bych chtěl vyvrátit názory tupu:viz. první přispěvek... Jsem toho názoru, že pokud budu žrát všechno, přivodím si akorát civilizační choroby jako cukrovku,infarkt,rakovinu atp. Kdybych na cukrovku chcípl hned,tak budiž,celý život(50let) jsem žrál jen to nejchutnější. Jenže doktoři mě chcípnout nenechají a já tu s tou cukrovkou budu ještě 30let. Píchat si dráty do žíly po každém(nebo před) jídlem, popř. si rozesírat žaludek nějakýma pochybnýma lékama, to fakt nechcu... Proto se snažím vyhýbat těm svinstvům. Ono přeci, kdyby dávali do jedu na potkany cukr, taky bych ho nechodil do sklepa olizovat jenom proto, že je dobrý...

0
před 8 lety petgess

Vařím s láskou, a nedávám do jídla chemikálie. Vždy se na jídlo připravuji a potraviny vybírám. Žádnému výrobci,který používá k výrobě chemii své penízky nedám. Doufám, že nás bude stále víc a víc. Jídlo je nejduležitější složkou našeho života, ostatní počká.

0
před 8 lety iveta

Pane Rudolf, sport hned po jidle neni zdravi at uz ste mel rizek nebo lehky obed..zaludek a streva musi travit tak jako tak..

0
před 8 lety Strychnin

Lucie - lísteček se škodlivými éčky je čistě bílý papír, takže nemusíte nic studovat, pakliže vědecké autority zjistí škodlivost jakékoli používané látky (nikoli nutně z E-indexu), pak tato látka bude zakázána nebo změněn rozsah jejího použití.

0
před 8 lety Chavez

Naše tělo je složeno převážně z vody(70-80%), krev je také voda. Jelikož to co sníme se dostává sliznicí střeva přímo do krve, jídlo přímo ovlivňuje kvalitu naší krve a tím i vody(v buňkách a tkáních) v těle. Dříve lidé neměli žádnou chemii, a tak jedli relativně čerstvé a přírodní potraviny. Pak se objevila chemie a ve spojení s životním stylem dnešního světa se rozšířila i rakovina a různé civilizační choroby. S chemií si tělo nedokáže dost dobře poradit. Správně zvolenou kombinací stravy se dají léčit mnohá, ne-li všechna onemocnění a rozhodně se jim dá předcházet. Kvalita krve je odrazem toho jak se cítíme po tělesné i duševní stránce. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že chuť je jen otázkou zvyku a zvyk lze změnit, pokud opravdu chceme. A pokud opravdu chceme, seženeme si informace, existuje dostatek nejrůznější literatury nabízející množstvím použití alternativ k chemii v jídle. Stovky let lidé jedli luštěniny, obiloviny, ořechy, ovoce a zeleninu, občas trochu masa a nikdy v historii nepotřebovali tak moc a tak často doktory a nemocnice. Co myslíte Vy?

0
před 8 lety Strychnin

Špatně chápete historii nemocí. 1) rakovina není nic nového, v Antice naprosto běžné onemocnění 2) průměrný věk vašeho "dříve" byl tak kolem 35 let 3) potřeba lékařů je dána možnostmi medicíny - kdysi se běžně umíralo bez přítomnosti lékaře (nebo jeho předchůdce) a nikdo to nepovažoval za nenormální. Obrovský zlom nastal s možností léčit cukrovku - takový člověk je přímo odkázán na lékaře, ti, co dříve v klidu umřeli dnes žijí plnohodnotný život s léky, rovněž mohou mít stejně postižené potomky (čehož se dříve neměli čas dožít) a kvalita genofondu od té doby vytrvale klesá. Suma sumárum, nevidím ve vašem "dříve" mnoho pozitivního - vlastně jen jednu věc - slabí rychle umřeli.

0
před 8 lety Jonáš

Chavez: Přesně tak teď jsi mi promluvil z duše knihy nějaké mám konkrétně knihu Pravda o Jídle. Přesně tak lidská střeva jsou odjakživa zvyklá na čistě přírodní stravu přesně tak jak jsi napsal a proto není dobré zbytečně jíst chemii náhražky cukrů, solí, barviv atd pokud možno raději všechno přírodní. Pak právě jsou z toho ty civil. choroby jako je rakovina tlst. střeva atd.

0
před 8 lety Petra

Svět bude vždycky rozdělen do několika táborů, tak jako kuřáci se neshodnou s nekuřáky, tak zastánci zdravého přírodního stravování s lidmi co tvrdí že schválená aditiva jsou bezpečné

0
před 8 lety Jonáš

Petra: No právě proto by mně zajímal názor Strychnina který tvrdí že schválená aditiva jsou bezpečné. Tak bych chtěl slyšet názor na E 124, 129, 131, 310, 311, 621,3,4,5 atd, atd, že když jsou tedy bezpečná tak co člověku dají co se týče živin, energie a zdravý.

0
před 8 lety Petra

Strichnin: Nevím jestli lze nazvat plnohodnotný život pro cukrovkáře, jako plnohodnotný život zdravého člověka, onemocnění rakoviny sice bylo i dříve, ale určitě né v takovém měřítku jako dnes, a proč to onemocnění riskovat, když mu můžu předcházet, stejně tak i jiným onemocněním,

0
před 8 lety Strychnin

Petra - váš pohled je velmi iluzorní :-) Vynechala jste ze svého pohledu rozum, což je podle mě to nejdůležitější. Ono "paní v sámošce povídala..." nemá s rozumem a tím nebezpečností eček nic společného. A kuřáci a nekuřáci - opět se pletete, pokud kuřák i nekuřák používají rozum, pak se vklidu a pohodě shodnou ohledně problematiky kouření :-)

0
před 8 lety Petra

Vždyť píšu, že svět je rozdělen na tábory a mi dva se v tomhle tématu neshodneme, možná podle Vás nemám rozum, ale zrak mám pořád ještě dobrý,a stačí se dívat kolem sebe jaké mají lidé zdravotní problémy a a otázkou je zda si za to mohou sami, a čím to asi je, organismus není na chemii stavěný, no proč to tady opakovat když to už Jonáš zmínil a Chavez to napsal naprosto srozumitelně a podle reality,

0
před 8 lety Strychnin

To je právě ten omyl - to, co napsali nemá s realitou nic společného, jsou dokonale mediálně zmasírovaní a když se minimálně na základce probírala chemie, tak zřejmě chyběli. Jeden z nich zjevně chyběl také při výuce češtiny...

0
před 8 lety Petra

nevidím důvod proč hned urážet a navážet se do někoho, kdo Vám hned nepřitakává, to má být jako argument, že nemá rozum protože si nemyslí to co vy, v některých státech už například žluť SY zakázali, zřejmě z nějakých důvodů, u nás je bohužel ještě povolena, a jsou média a média,

0
před 8 lety Petra

Je zbytečné plýtvat časem nad těmito dohady, své jste si řekl a já stále s Vámi nesouhlasím, a takových je tu víc stejně tak jako lidí s Vaším názorem, je to Vaše vyjádření a já Vám ho neberu a rozhodně Vás za to neosočuji, ať si každý k potravinám s éčky nakládá jak uzná za vhodné, nikdy nebudeme jednotní se stejným pohledem na věc

0
před 8 lety Strychnin

Proč jsou někde některá éčka zakázaná? Jednoduše proto, že o tom nerozhodují vědci, ale politici. Velmi extrémní případ je pak oblíbený zdroj tohoto serveru - FDA - organizace, která nejen, že povolí a zakáže kdeco na nátlak lobbistických skupin (zejména farmaceutických) ale sama vyvíjí aktivity mimo oblast svého působení, jak oborového, tak geografického. V takové provázanosti není divu, že lahvička jedné látky je pro určitou skupinu obyvatel jedovatá, pro druhou ne. Ale tady už zabíhám dost daleko od tak primitivní věci, jako je označování látek E-kódem... P.S. To, že se neshodnem je problém v manželství, objektivní realita ho nemá, protože je jedna :-)

0
před 8 lety Petra

Jak už jsem psala, z hlediska používání přídatných látek lidé budou rozděleny na dva tábory, jeden bude tvrdit, že když je to schváleno odbornými institucemi tak musí být zákonitě nezávadné, a druhou stranu budou tvořit odpůrci, pravda bude jak už to tak bývá někde uprostřed, neexistuje jednoznačná odpověď ani v jednom případě (zatím). Do nedávna byli veliké spekulace o tom jestli návštěva solárií způsobuje rakovinu kůže, dneska už je vědecky podloženo že způsobuje a na toto téma se dala vést dlouhá debata,tak jako o éčkách že to závadné není a nebo že to závadné je. Dobrým příkladem u nevhodných aditiv je konzumace fosfátu, které se přidávají do tavených sýrů a některých sladkých nápojů. Jejich konzumace zhoršuje využití vápníku v těle což jak každý ví, že vápník se podílí na vývoji kostí a zubů. Při nedostatku vápníku v krvi si organismus vezme vápník z kostí a zubů a tak se nedivme, že lidí co trpí osteoporózou stále přibývá. Příčina je zřejmá.

0
před 8 lety Slavek

Ja myslim, ze na dva tabory je to rozdelene do te doby, nez lide zacnou vykaslavat svoje plice a zazivat infarktove stavy diky nezdravemu stylu zivota. Pak se migruje z jednoho tabora do druheho, ale vetsinou byva docela pozde. Nicmene nelze vsechno pripsat jen potravinam. Daleko horsim faktorem ovlivnujici kvalitu zivota je ZBYTECNY spech a nasledny stres. Pak je cesta pres ambulanci do hrobu docela kratka. Proto by se meli lide predevsim naucit relaxovat. Jidlo muze sebezdravejsi, ale kdyz ho do sebe clovek naladuje jako bagr, nevim co pak vice skodi, jestli jidlo samotne, nebo zpusob, jakym ho telo prijima. Relaxujte, jezte zdrave, cvicte, smejte se, lehka prijemna masaz alespon ctyrikrat tydne, a myslim, ze lidstvo se konecne za tech n-tisice let nekam pohne. ;)

0
před 8 lety Slavek

Ja myslim, ze na dva tabory je to rozdelene do te doby, nez lide zacnou vykaslavat svoje plice a zazivat infarktove stavy diky nezdravemu stylu zivota. Pak se migruje z jednoho tabora do druheho, ale vetsinou byva docela pozde. Nicmene nelze vsechno pripsat jen potravinam. Daleko horsim faktorem ovlivnujici kvalitu zivota je ZBYTECNY spech a nasledny stres. Pak je cesta pres ambulanci do hrobu docela kratka. Proto by se meli lide predevsim naucit relaxovat. Jidlo muze sebezdravejsi, ale kdyz ho do sebe clovek naladuje jako bagr, nevim co pak vice skodi, jestli jidlo samotne, nebo zpusob, jakym ho telo prijima. Relaxujte, jezte zdrave, cvicte, smejte se, lehka prijemna masaz alespon ctyrikrat tydne, a myslim, ze lidstvo se konecne za tech n-tisice let nekam pohne. ;)

0
před 8 lety Markyta

Ad Slavek, velmi dobře se mi takový názor čte, úplně jsem zatoužila po pěkné relaxaci a masáži. Naštěstí směji se každý den hodně a také pozoruji jak je to účinný lék.Přidala bych k tomu ještě: Zajistěte to samé i svým dětem, ať jsou vyrovnané a veselé a snad budou i zdravé.

0
před 8 lety iveta

Pani Markyto vrele s Vami souhlasim, masaz je jedna z nejuzasnejsich veci...vydrzela bych byt masirovana celej den :D avsak vetsinou sama masiruji :)

0
před 8 lety Strychnin

Petra - každý znalý fyziky a fyziologie věděl už při uvedení prvního solárka, že škodí zdraví, je to naprosto stará věc, to, že je teď medializovaná není problém vědců, ale zájem novinářů. Účinky UV záření jsou dobře prozkoumány, už dlouhá léta se používá při léčbě novorozenecké žloutenky, kdy se tělo potřebuje rychle zabvit velkého počtu červených krvinek, a tím i hemoglobinu, který se metabolizuje na bilirubin, a když je ho hodně (dítě ho nezvádá odbourávat) nasazuje se fototerapie UV výbojkou, která jeho tělíčku pomůže. Ke Slávkovi - stres je zabiják, to máte sakra pravdu, jen bych polemizoval nad tím, že je ZBYTEČNÝ, jak píšete - nevím, kdo si může v naší společnosti dovolit ten luxus, žít bez stresu jestli to vůbec jde - sám se ho snažím zbavit, ale nevím, co bych pak za den vyřídil, jak bych vše stihnul, a v důsledku, jak bych nakrmil svůj účet v bance - nevím, poraďte... Cvičení, masáže, to je fajn, ale na to potřebujete čas a peníze. Stresem trpí především lidé, co mají peníze, ale nemají čas, nebo mají čas, ale nemají peníze. (o lidech, kteří tráví hodiny na kosmetice, dny nakupováním a týdny na mejdanech jste pravděpodobně nemluvil)

0
před 8 lety Alena Nováková

Dobrý den, manželovi zjistili zhoubný nádor na močovém měchýři a tento mu odstranili. Je týden po zákroku, necítí se dobře, v moči má stále ještě stopy krve, bere antibiotika. V pondělí jede do nemocnice do Prahy, kde mu nádor odstranili na další vyšetření, co vlastně bude dál. Na mé rady, aby jedl hodně čerstvé stravy, tj. ovoce, zeleniny, omezil jogurty, které jsou barvené, ale raději kefír, podmáslí, kyšku, nejedl vůbec maso, moc nereaguje a chyby dělá ve stravě dál.Něco omezil, ale pokud mu chci pomoci, tak se na mě rozčiluje a říká, ať se starám o sebe.V Praze rozhodnou, zda-li nebude mít časem operaci močového měchýře a bude mít vývod.Děkuji Alena

0
před 8 lety Strychnin

Otázka se naprosto netýká problematikou tohoto serveru, přesto bych si dovolil reagovat. Vaše rady jsou, s prominutím, v této fázi k ničemu a přitěžující, negativní. Pokud někdo onemocní takto žávažně, nemá absolutně smysl se zabývat minulostí, protože mnohdy takzvaný zdravý životní styl končí náhlou smrtí, kdežto naopak nezdravý končí spokojeným stářím. Pokud je někdo týden po invazivním zákroku, je krev zcela běžná, pokud byl nádor zhoubný, nevádíte, zadali podstupuje další léčbu, ozařování, chemotrapie, což je informace, bez které se nelze obejít (protože má vliv na psychiku.) Jednoduše lze říci, že otázka životního stylu je úplně mimo, protože člověk v pozici vašeho manžela chce především přežít a žít, nechce poslouchat výčitky, že jste mu to říkala, a že jeho problém vznikl tím, že vás neposlouchal, to je iluzorní. Manžel teď potřebuje hodně pomoci, i když se možná tváří, že je silný a všechno zvládá. Muži mají silné ego a bojovat proti němu je nesmysl. Dá se říct (můj názor), že byste se k němu měla chovat, jako byste spolu chodili teprve chvíli a byli čerstvě zamilovaní. Ten chlap to vnímá hodně silně, ale nesmí cítit záměr ho rozmazlovat. Medicínské důsledky onemocnění s vysokou pravdpodobostí ovlivnit nemůžete, jen je třeba, aby nebyl ještě více stresován, A HLAVNĚ, nesmíte (možná to neděláte) dávat najevo své mínění o původu jeho onemocnění a povědomí, že svými radami jste tomu mohla zabránit. Takový muž pak bude mít doživotní komplex s toho, že žije s někým, koho si kdysi vybral a teď už s tím nic neudělá, protože je "mrzák" (což nakonec nemusí být). Znám několik manželství, které právě tento přístup zakonzervovalo na úroveň studené války, kde prakticky nikdo z partnerů nemá ze života už vůbec nic a je to hotové utrpení - to si pak ten nemocný říká, jestli neměl skončit v truhle, je zatrpký, otrávený a nemá daleko k sebevraždě. Nakonec trochu idealistická rada - uvědomte si, proč jste manželé, přoč jste spolu chtěli trávit zbytek života. Hodně štěstí.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 - 1


Přidat příspěvek