Co je vlastně zdravé a bez chemie ?

0
před 8 lety Lucka

Říká se, že ryby, drůbeží maso, zelenina a ovoce jsou zdravé. Ale když se zamyslím nad rybou, která byla ulovena v moři, které je znečištěné od ropy a podobně, tak musí obsahovat plno škodlivých látek, a ty určitě zdravé nejsou, drůbeží maso - vzhledem v jakých podmínkách tyto zvířata žijí a čím jsou krmena, aby vyrostli co nejrychleji se nedá moc mluvit v dnešní době o tom že je to zdravé, zelenina a ovoce - dokáži si představit jakými přípravky jsou postřikovány. Co vlastně jíst, když téměř veškeré potraviny bez příplatku bio obsahují éčka, a to co je povážováné za zdravé už dávno dravé není.

0
před 8 lety Lenka

Souhlasím, taky to řeším, protože mám 2 děti a abych z nich kvůli tomu udělala vegetariány, vegany, makrobiotiky apod. to chce radikální změnu v rodinném jídelníčku, myšlení....je to dost složité,takže asi všeho s mírou, číst etikety a vybírat to "nejmenší zlo" a přemýšlet nad jídelníčkem. Nechtěla jsem, aby dítě mělo před rokem věku čokoládu, před druhým rokem věku jelita a jitrnice atd. a připadala jsem si jako exot. Hlavně před tchýní! co kvůli tomu bylo rozporů a dohadů, tchán mi dokonce řekl, ať nejsem jako macecha, když jsem ani ne 3letému dítěti nechtěla dát po obědě(kterého moc nesnědl) čokoládu.no, to už se ale dostávám jinam:-) Uzenin, jako jsou trvanlivé salámy, slanina, čabajky, kabanos a jim podobných mají v lednici neustálou zásobu, zeleniny jí minimálně...a už jsou v důchodu a zdraví, tak nevím....

0
před 8 lety Renata

Chce to pěstovat zeleninu vlastní, číst složení na obalech a spoléhat se, že to co tam je uvedeno je pravdivé.

0
před 8 lety Vít

Co je vlastně zdravé? To už ať si každý přebere sám... Myslíte si opravdu, že znečištění ropou je v mořích tím největším zdrojem škodlivin? Tak tedy nezapomínejte na to, že řeky ústí do moří a co vše ústí do řek? Přeji hodně úspěchů v pěstování zeleniny vlastní, zejména v průmyslových oblastech :)

0
před 8 lety Vít

Co je vlastně zdravé? To už ať si každý přebere sám... Myslíte si opravdu, že znečištění ropou je v mořích tím největším zdrojem škodlivin? Tak tedy nezapomínejte na to, že řeky ústí do moří a co vše ústí do řek? Přeji hodně úspěchů v pěstování zeleniny vlastní, zejména v průmyslových oblastech :)

0
před 8 lety Viero

Zelenina, ovoce, semena (např. lněná, sezamová, slunečnicová či tykvová), nesolené ořechy (vlašské, kešu, mandle, lískové...), oves, vejce, rýže, ryby, brambory, těstoviny, libové kuřecí, hovězí, bílé jogurty, kefír, podmáslí či acidofilní mléko, med, tvrdé sýry, řasy, kvalitní hořká čokoláda, zelený čaj... Řešit, co kde bylo uloveno, vypěstováno atd. myslím nemá smysl, poněvadž by se z tho jeden akorát zbláznil a nedělal by pomalu nic jiného, než to zjišťoval. Mimochodem, inspirujte se japonskou kuchyní, ti vědí, co je zdravé. Však se podívejte na jejich průměrnou délku života.

0
před 8 lety Viero

Renata: Dobrá rada s tou zeleninou, avšak pro 99 % lidí nerealisovatelná. Navíc vám stejně nikdo nezaručí, že půda, ve které tu zeleninu pěstujete, je 100% nezávadná. Lenka: Pokud mají vlastní kvalitní jitrnice a uzeniny a přitom tvrdě fyzicky pracují, nevidím v tom problém. Pokud ne, jsou určitě obézní nebo mají nějaké zdravotní problémy. Nebo prostě jen setsakramentské štěstí.

0
před 8 lety Vít

Skoro bych se zeptal, co to znamená 100% nezávadná. Geneticky záleží především na mateřské hornině, tudíž v půdě se nacházejí částice, prvky, které do ní přešly zvětráváním. Je jisté, že vliv např. těžkého průmyslu (hutnického...) není nezanedbatelný a je až zarážející, do jaké vzdálenosti jeho vliv poznatelný... Schopnost některých organismů kumulovat v sobě těžké kovy to dokazuje. Nadpis "Co je vlastně zdravé a bez chemie" si vlastně s tou chemií odporuje. Vše živé se dá chemicky postihnout, všechny procesy, činnosti, které živé organismy dělají se bez chemických přeměn, jimiž získávají energii, neobejdou. Tedy pojem "zdravé" je relativní. Též si je potřeba uvědomit, že mnohé z přídatných látek přijímáme běžně v potravě, kde se však vyskytují přirozeně a v rostlinné a živočišné říši se vyskytují dle druhů běžně. Ale platí, všeho z mírou. Takže např. těch zmíněných mandlí jistě není dobré spořádat velké množství, aby se z nich případně nestal zdroj nepříliš vhodné látky. Tím jsem chtěl říci, že tyto věci, o kterých zde byla zmínka není možné běžně kontrolovat, je to nereálné.

0
před 7 lety Irena

Určitě bych se nedržela rady, jezte, co jedí v Japonsku. Tam se často drží za každou cenu tradic a na výživu pak až tak nehledí (viz lov delfínů pro maso, které je kontaminováno toxickou rtutí).
Nerada slyším pojem jako "zdravá potravina!. Nejlepší je nic nepřehánět, obecně se vyhýbat smaženému, příliš tučnému, zkaženým a plesnivým potravinám atd. Pěstování si zeleniny na záhradce vám nic nezaručí. Naopak. Potraviny, které jdou do oběhu, podléhají přísným kontrolám. Zeleninu ze zahrádky vám nikdo neanalyzuje a tak víte houby, jestli ty dle vás superzdravé brambory, nejsou plné tezkych kovu. To ale neznamená, že bych se nedejbože vyhýbala zelenině ze zahrádky. Spíš by se lidi měli zamyslet nad tím, že ta "chemie v jídle" je oproti jiným věcem úplně neškodná. Než chodit nakupovat se seznamem éček do supermarketu, doporučuju radši se nezdržovat takovýma blbostma a jít se projít, nebo lépe zaběhat. Uděláte tak pro své zdraví víc, než když budete neustále studovat etikety.

0
před 7 lety mirka

nemůžete všechny éčka házet do jednoho pytle a tvrdit, že jsou neškodná, samozřejmě do určité míry, pokud do sebe budete cpát veškeré potraviny co za den sníte, kde jsou například sladidla aspartam a acesulfam, myslím, že Váš organismus nad tím nezajásá, studovat potraviny tak často nemusíte, stačí kouknout jednou a pak už víte, že tahle potravina je bez té a té chemie a že je dobrá,

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 12 - 6


Přidat příspěvek