České potraviny

0
před 7 lety Dita

Čím více je tu super hyper obchoďáků, tím více se tu rozmohly potraviny, které nemají český původ. Stále více potravin je z Německa a Polska a české potraviny se našich pultech vytrácejí. Podle mého názoru je to veliký problém. Jestliže lidé budou lhostejní a budou kupovat zahraniční výrobky budeme se mít hůř a hůř, tyto firmy totiž dávají lidem práci. Všechny peníze, které se v potravinových řetězcích utratí, tak jinak půjdou do zahraničí. Proto mě zajímá, jaký na to máte názor, zda se najdou lidé, kteří kupují jen české potraviny, nebo je vám to jedno.

0
před 7 lety Jirka

Já je kupuju pokud nějaké seženu, problém je v politicích kteří soustavně likvidují naše zemědělství o těch trotlech z Bruselu je škoda mluvit. Potom holt musíme kupovat čínský česnek, polské maso atd.

0
před 7 lety Marta

Také mě to štve, faktem je, že asi bude stále obtížnější něco českého sehnat. O politicích škoda mluvit, ty tam nejsou pro občany. Do Lidlu a kauflandu nechodím, tam najít české potraviny je zázrak, naštěstí Billa, Penny a Coop v regálech české potraviny mají. Chodím nakupovat tam

0
před 7 lety iveta

Taky se snažím kupovat český výrobky..bydlím zatím u rodičů, a u nich spíš vítězí cena - což se ale nedivím s jejich platy, ale snažím se jim vštěpovat aby kupovali český výrobky, třeba míň,ale kvalitnější.co se týče masa - kupujeme jen český, často od prvovýrobců.

0
před 7 lety eva

Jenže českou zeleninu nemají žádné řetězce.tam je problém největší.Vietnamci mají tentýž zahraniční sajrajt a opravdové trhy s českou zeleninou nefungují,nebo je jich strašně málo (alespoň v Praze)

0
před 7 lety iveta

Zelenina - Brno Zelný trh..Praha bohužel nevím..ono je to tím, že to zemědělství je spíš na Moravě, alespoň co se zeleniny týče.

0
před 7 lety Jirka

Nejlepší tržnici s potravinama jsem viděl v Barceloně. Bohužel u nás nezbývá než nakupovat u soukromníků pokud můžete.

0
před 7 lety Teraza

Nakupuji výhradně české potraviny, a také mě mrzí, že se najde hodně lidí, kteří dají například přednost raději máslu z německa za 22 kč, než českému za 24 kč, přitom to jsou jen dvě kačky rozdíl. Myslím, že se dají uspořit jinde peníze a daleko větší, například nekouřit, nebo nechodit tak často do hospody.

0
před 7 lety Ramon

Nemyslím si, že je zásadní rozdím mezi nabídkou "českých" potravin např. v Kauflandu a jinde. Potíž je spíše v tom, že stále více řetězců a mezi nimi i KAUFLAND mlží původ potravin od jednotlivých výrobců v ČR. Zavadějí své "privátní" značky a uvádějí tam jen pojem "prodávající" a to v minulosti nebývalo, myslím si, že je to prolobováno do předpisů a zákonů. :-( Je to škoda, ztrácím tak důvěru ve výrobek, když si nepřečtu kdo to vyrobil, ale když se dočtu JEN to, kdo to prodává. To vím i bez toho, když jsem zrovna v daném řetězci... :-( Takže obchody POZOR, nejsme ovce a nebudeme se vám přizpůsobovat. To vy se přizpůsobujte nám a nabízejte ČITELNĚJŠí původ obzvláště potravin. tzv. nonfood už tolik nevadí, i když to pitomé "vyrobeno v eu" a "prodávající: kaufland" je pro voly !!! :-(

0
před 7 lety Radka

Nejvíce se sem dovážejí potraviny z Německa (hlavně Lidl) a z Polska. Jakmile je tam napsáno vyrobeno v EU, nejpravděpodobněji potraviny pocházejí z Polska. Jinak se obávám, že spousta lidí jsou jen ovce a původ potravin neřeší. Je to většinou sociálně slabé obyvatelstvo. Vzdělanější člověk uvažuje podobně jako Roman.

0
před 7 lety Jana

tož děcka divajte sa, ja su z Valašska jo,my sice nemáme chalupu,bydlíme v paneláku,ale domácí mléko tu seženem,valašské jogurty sou ty nejlepší,kávu tu má Dadák též dobrů,chleba nám peče naše známá babička v domácí chlebové peci,med máme od strýca z pasek,brambory sou sice malůčké, bo je tu víc keméní, než hlíny,rajčata a okurky chytajů plíseň ,ředkvičky nám požere hraboš a mrkvéčky máme jak malíček malinké od tety z pasek, ale jinak, se máme dobře na rozdíl od těch bohatých pražáků, co nám tu chudobu a bio bídu teďkom suše závidijů. Tak to si musí už člověk ujasnit sám, co chce a co ne.Viva Valachia:)))

0
před 7 lety Jana

Co je české, to je hezké a co je valašské,(třeba prdýlky valašských kraviček), to je eště krásnější a zdravější! Viva Valachia!:))

0
před 7 lety Mrki

To Jana z Valašska: Sice se tváříte že jste v pohodě, ale máte nějaký problém s Pražáky, pseudopatriotismem a s bohatými lidmi. Buďto jsou Vaše příspěvky sranda, anebo to myslíte vážně, ale v tom případě Vám Váš stav vůbec nezávidím.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 7 lety 6sense

Mno, já abych se přiznal, tak je mi jedno z jaký země je potravina, ale záleží mi na prvním místě na složení a když hold jinde vyrábějí kvalitnější výrobky, tak proč bych si nekoupil :). A původ? Hlasoval jsem proti vstupu do EU a do statusu skypu jsem si v tý době napsal něco ve smyslu "Odepsaly jste Čechy a made in CZ, nyní jen Made in EU" Co na to říct... můžou si za to lidi z Čech, že 2. kritérium na výběru co si koupím neni původ, ale cena.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 7 lety 6sense

Ale také musim uznat že občas kupuju jako ochutnávač :). Třeba když v hospodě mají nějaký svoje místní pivo, tak neváham. Nebo když mi otevřely za rohem prodejnu s vystavenou medovinou ze Slovenska, kterou jsem zatim neviděl, tak jsem si jí koupil, abych jí ochutnal, nebo název medoviny kterou mi jeden kolega z práce doporučil a ještě jsem jí neviděl a náhodou jí měli na Matějský, tak jsem neváhal i když byla drazší, než ty vedle vystavované. Taky určitě chci zajít na nějaké ty trhy, ale trochu to nestíham. Vtipný je taky jeden názor s čim jsem se setkal, prý "tam určitě dají schválně Pražákům nějaký hnusy, to je lepší si koupit z obchoďáku", tuhle nesnášenlivost jsem poznal na vojně v Lipníku. Teď když jedu na raft, stanovat nebo pařit někam mimo Prahu, tak mi nikdo nehádá že jsem z Prahy, fakt divný národ jsme, ale je fakt, že mě poslední dobou Praha taky nebaví, když vidim většinu lidí, takový ty "na prachy", samej ekonom, finanční specialista, ...

0
před 7 lety agentka

Snažím se kupovat české potraviny. To je totiž snad jediný sortiment zboží, který se dá koupit aniž by pocházel z Číny.

0
před 7 lety Jirka

By mě zajímalo kdo ty čínská svinstva kontroluje. I když jednu čínskou rádoby hovězí konzervu můj pes přežil.

0
před 7 lety Tweetka

To by mě taky zajímalo, kdo to kontroluje, asi obchodní inspekce. Naštěstí, ale potraviny z Číny raději vynechávám a nekupuji. Pořád je ještě výběr z potravin českých. Taky nakupuji výhradně české potraviny.

0
před 7 lety uriel

No, je pravda, že české potraviny mizí v supermarketech.
Já si našel cestu naprosto jednoduchou.
bydlím na Praze 10 a tak jsem se kouknul na stránky prahy 10.
Bylo tam psáno, že se konají farmářské trhy.
Tak teď každých 14 dní chodím nakupovat na farmářské trhy dolu na kubáň. Nakoupím tam zeleninu, uzeniny bez mouky a přidaných svinstev, různé pečivo, mošty,medy,...
Všem doporučuju.

0
před 7 lety anička

uriel, takovýto trh vám tiše závidím, ale to bydlení v praze už ne, vím o trzích co se konají každou středu v jednom městě, ale to je od nás daleko asi 20 km, naštěstí ještě nevymizely všechny kamenné obchody (zelenina, masna, pekárna) chodím nakupovat do nich, seženu tam rozhodně poctivější potraviny za dobrou cenu,

0
před 7 lety norbit

Vážení, mám z vás radost, mám stejné názory (Ramon, 6sense). Radko, k vám bych chtěl toto. Mě osobně zajímá výrobce potraviny, její původ (z mnoha důvodů - ten hlavní, že jsem u výroby potravin působil od r.1974 do r.1997 a mám snahu preferovat tak české zavedené tradiční značky). Kdysi po diskusi na podobné téma s manželkou (pracuje hlavou a vydělává nad průměr) po jednom nákupu, mě "utřela" takto: Mně je jedno, kdo to dělal a odkud to je, moje hlavní kriterium je, jestli mi to chutná nebo ne. Možná to je, spolu s cenou, prioritní kriterium pro mnoho českých spotřebitelů.

0
před 7 lety megret

Informace k příspěvku Ramon viz výše. Termín prodávající je opravdu povolen legislativně v inovovaném zákoně o potravinách č.110/1997 Sb. Potravina musí být označena údajem buď o výrobci, prodejci a nebo dovozci.

0
před 7 lety Mumínek

Taky mě vadí, že si ty velké obchodní řetězce na obal výrobku uvádějí, že jsou dodavateli a po výrobci tam není ani stopa. Mě osobně zajímá, odkud potravina je a kde byla vyrobena. Podporují český potravinářský průmysl, když tu ještě nějaký málo je. Samozřejmě výrobek nesmí být napěchovaný koktejlem éček. Naučila jsem se zase chodit do coop, pro mě je dobré, že mají u spoustu potravin českou vlaječku, hned se mi v sortimentu lépe orientuje.

0
před 7 lety Jana2

Bohužel, norbite, kriterium chuti a peněz je pro většínu spotřebitelů nedůležitější. Ale stav se lepší. Tvoje manželka, je ve své sociální a majetkové skupině přetrvávajícím (ačkoli zdaleka ne jediným) reliktem a pouze dlouhodobá přesvědčovací kampaň přinese výsledky. Vím to po sobě, můj hlavní argument nebyl degustační, ale nedostatek času chodit do zvláštních obchodů, trhů apod. Ale čas dělá své... Nejhorší je přesvědčit děti.

0
před 7 lety Bujón

Vážení, lidi, spotřebitelé! Pro ty, kdo to doposud neví - přes kontrolu kvality potravin je tu Státní zemědělská a potravinářská inspekce!

0
Obrázek uživatele Dita
před 6 lety Dita

Cena by pro českého zákazníka neměla být tím nejdůležitějším, setkávám se s tím jak si zákazníci nahrabou, jen proto, protože je momentálně jogurt o 1 levnější a pak končí v koši - zkazí se. Ten kdo nakupuje častěji a jen věci co spotřebuje i dražší utratí měsíčně méně, než nakupovač slev. To že kolikrát se ty výrobky nadají nazvat potravinou a přesto je někdo kunzumuje je jeho věc. Měl by si však uvědomit, že může v budoucnu ušetřit za léky. Jsme to co jíte.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak jsem si dnes při nákupu chtěla koupit ovoce, jelikož domácí ještě nemáme a tržiště tu není, zbyla mi možnost Kauflandu, hned z dálky jsem viděla dav lidí u super levných hrušek, ananasů, nektarinek a melounů z Kostariky, Itálie a Španělska...a já tam jela s vidinou koupit hlavně české ovoce. No nakonec to tak těžké nebylo, hned jsem totiž odhadla, že poloprázdné místo s regály, kde byly opravdu jablka (nejen z Česka) jsou naprosto volné bez človíčka.

Tak jsem trochu zauvažovala, jak je možné, že ve všech anketách a článcích nebo při rozhovorech s lidmi po ulici většina říká, že při nákupu se orientuje i podle místa dovozu, když české potraviny jsou vždycky opuštěné bez zájmu? Ono to možná s tím nákupem českých potravin u lidí tak horké nebude, protože očividně stále převládá chuť dát si pro naší zemi neobvyklé melouny, ananasy a kokosy z dalekých zemí...než naše poctivá česká jablíčka:-)
Inu, opět jsem byla jedno z individuí, které vyčnívalo a nebralo zboží do akce útokem:D

0
Obrázek uživatele Nemo
před 5 lety Nemo

Osobně kupuji,to co mám odzkoušené a nebo nědko z mých známých,ať už to jsou jablíčka ze špaňelských zahrádek,nebo japonské čaje :) ale jestli někomu opravdu záleží na původu,na čárovém kódu musí podle zákona být označeno místo původu(výroby obsahu) pro ČR je to 8,hned to první číslo na čárovém kódu :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

To jistě, neříkám, že bych si nikdy nekoupila (hlavně v létě) ananas nebo ten meloun taky, ale je to něco jiného, než když lidé žádají melouna v březnu a když je tady pak každý druhý strom osázený sladkýma jablíčkama, na zahradách broskvemi, hruškami, rybízem atd. stejně se většina sebere a jde si to koupit do obchodu:)

0
Obrázek uživatele Madelaine
před 5 lety Madelaine

Raději mám české potraviny, ale u nás v menším obchodě převažují hlavně levné věci a ty ze zahraničí. I přesto, že bych si raději koupila české (a klidně si i připlatila), nezbývá mi než šáhnout např. na rajčata a jablka z Itálie. :) V létě to budu mít ze zahrádky, jak říkám, bio. :D Do té doby hold nic jiného nezbývá. Farmářské trhy jsem nikdy nenavštívila, v našem okolí se nikde nenachází. (do velkého města je dlouhá cesta) Naštěstí je u nás menší obchod se zdravou výživou, kam chodím často. :)

0
před 5 lety Dita

http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=740728#utm_medium=newsbox&utm_source=centrumHP&utm_content=position-7&utm_campaign=A

Cizí potraviny vytlačily české.
No já nevím, podle mého názoru má konečné rozhodnutí spotřebitel a je zbytečné nadávat na Eu či vládu nebo kdo z úředníků za to může.
Zatím nám ty naše kupovat nezakázali.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Adresář na na místní pěstitele od hnutí Duha : http://www.hnutiduha.cz/bio/dev/

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

A já doufám, že nám ani ty naše české nevezmou nebo nevymizí, to bychom si líbit nenechali:)

0
před 5 lety Dita

Obávám se že jo, davům je to fuk, pak jen nadávají, že se na tomto marastu podílejí si z nich nikdo nepřipustí, zajímalo by mě jaké potraviny sami nakupují.
A že jsou české potraviny dražší? nemyslím si, ovšem záleží kde nakupujete, možná v těch zahraničních supermaketech ano.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

...aneb konec všech zahrádkářů a pěstitelů v Čechách:( to by byl smutný scénář, taky si nemyslím, že ty české by byly nějak extra drahé, navíc když si člověk koupí kdoví jakou exotiku, pak to oloupne, vypeckuje a ve finále má z velkého ovoce prá kousků dužniny.
Navíc je podle mě hodně lidí, kteří mají třeba ovocné stromky na zahradách nebo kolem domu, ani o nich nevědí, třeba by stačilo poptat se sousedů kolem a můžete mít vystaráno s ovocem přes celou sezónu:)

0
před 5 lety Hana

Češi by si měli svůj trh chránit a ne jít po akci polských a německých produktů jak slepice po flusu. Trh před dovozem zahraničních výrobků lze chránit pouze kupováním českých výrobků. Brambory, masné a mléčné výrobky a mnoho dalších potravin jedině české.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Hana: jójo, svatá pravda, ale dnes tohle někomu vysvětlujte...

0
před 5 lety Dita

Včera jsem náhodou jedním okem koukla na zprávy a zrovna běžela reportáž o samostatnosti čr v potravinářství. Ze statistik vyplynulo, že nám se zemědělská produkce snížila o proti tomu kupodivu němcům se zvýšila. Jen tak dál národe. Likviduješ si to sám, tím že to kupuješ, následky a dopady na naši ekonomii si přeber sám.
Je mi z toho smutno, že je to spustě lidem fuk a klidně se cpe německým špekáčkem, jogurtem, pečivem, máslem atd.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 5 lety Jirka

Dita: Díval jsem se na toho Moravce, likvidace našeho zemědělství úspěšně pokračuje. To chemikovo šetření nás přijde zatraceně draho.

0
před 5 lety Dita

Jiří: A kdo za to podle vás může? kupujicí, kalousek nebo někdo jiný. Myslím, že je to teprve začátek, pokud tento trend bude postupovat a lidé se nebudou zajímat co kupují a od koho vrátí se jim to jak bumerank, aby jsme se pak nedočkali 30% daně na potravinách, když tu v potravinářství a zemědělství nebude nikdo pracovat, natož odvádět daně a všechny zisky se odvalí do zahraničí, z něčeho se dávky financovat musí. Asi stojí o chudobu, tisíce kamiónů a zastavěná pole supermakety a jako bonus potraviny 3. kategorie a třeba i s posypovou solí.
Souhlasím s Hankou, měli by jsme si náš trh chránit, nikdo jiný než spotřebitel to za nás neudělá.

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Dávám sem tipy na české výrobky, které podle mého názoru stojí za nákup, jsou bez aditiv. Včera jsem upekla chléb z té bezlepkové směsi a je velmi chutný a taky sytý.

0
Obrázek uživatele Jirka
před 5 lety Jirka

Dita: Myslím, že úplně všechno na spotřebitele svádět nemůžeme i když je pravda, že nás co se zajímáme o to co jíme je ještě pořád málo.
Za zbourané cukrovary, pole osetá řepkou a zastavěná solárními panely spotřebitel nemůže, zrovna tak za systém dotací, který značně zvýhodňuje Francii.
I když se snažím vybírat co nejkvalitnější potraviny, někdy není z čeho a nebo je to předražené.
Zrovna teď se jedu mrknout jestli má stánkař ty vynikající jabka co posledně.

0
před 5 lety Dita

No je mi z toho celé špatně, ale co mohu dělat více. Jablka, brambory, maso, uvařit si oběd se zakysanou smetanou původem z polska či německa nebo si dát k obědu německý chleba, upéct si buchtu z německé mouky, je prostě podle mého blbost. Když vidím v obchodě nemecká jablka nechávám je tam a holt jsme třeba bez jablek a nebo jak blbec letím o dva bloky dále, kde vím že tam česká jablka mají.
Právě jsem četla tento článek (http://zpravy.kurzy.cz/318470-cesi-nam-zavidi-moderni-zemedelstvi-rekl-polsky-ministr/)
kde píšou, že poláci sem vyvezou potrav. a zeměd. produkty za více jak miliardu eur. Eur, to je peněz a když jsem přičtu ještě co pošlou češi němcům, se nedivím, že tu je vyprahlo.
Jiří díky za Vás a ostatní, které českým výrobkům dávají přednost a zajímají se. Ano, bohužel je nás málo a tak to nemá moc velký efekt.

0
Obrázek uživatele misickaaaD@
před 5 lety misickaaaD@

osobně se snažím v létě nakupovat na farmářských trzích a věřit že je to opravdu české. Čemu se rozhodně snažím vyhnout jsou potraviny z Polska. Země původu si pročítám, ale je hodně lidí (včetně mého přítele a kamarádů) kteří jsou opravdu konzumenti a je jim jedno čeho a od kud,hlavně že je to dobrý a to mě štve...bohužel nenadělám nic i když jim to 100x opakuju...:-/ no řekněte,povedlo se vám už někdy někoho přesvědčit aby se o to co jí trochu více zajímal?

0
před 5 lety Anna

Objevila jsem zajímavé stránky s videoklipy "Peklo na talíři," kde šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk poukazuje na úroveň české gastronimie. Zaujala mě videa "Mražená pizza," "Rozborka utopence" a "Zavádějící obaly potravin." Koukněte na http://www.stream.cz/?m=channel&a=videolist&uri=peklonataliri

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Právě jsem objevila stránky " Konzervujeme doma", kde nabízejí kromě sklenic, víček atd, také domací konzervy - králičí paštika, černé jeřabiny, šípkový džem,liška a další - vše české, bez konzervantů atd. S obchodem nemám žádné zkušenosti, jen mě zaujalo, že nepožívají např.rychlosůl.
http://www.konzervovani.cz/df/eshop/5-1-DOMACI-KONZERVY-VIA-DELICIA

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Anna: pokud si najedeš přímo diskuzi "zajímavé ke shlédnutí", jsou tam ta videa i přímo vložená a najdeš tam i hodně dalších povedených odkazů.

Monika: také jsem na ně koukala, zajímalo mě totiž, kde se dají koupit ty poctivé paštiky a džemy, škoda, že je těch dostupných míst zatím jen tak málo, ale pro mě je jedinou volbou stejně jejich eshop. Uvažuju ale o nákupu těch paštik, ve srovnání s běžnýma, kde maso ani neprošlo je to opravdu kvalitka.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Lucka: paštiky vypadají opravdu dobře, ze spousty masa a bez éček.
Mám paštiky ráda, ale teď jsem se jich úplně vzdala.
Jíme jen ty, co dělá náš taťka při zabijačce.
Džem jsem zkoušela z broskví v domácí pekárně a byl také dobrý.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Právě, ještě než jsem přešla na zdravější způsob stravování jsem do sebe Májku s bílým rohlikem zhltla ani jsem nemrkla, fuj, ale ta láska k nim mi zůstala a právě me hodně mile překvapily jejich výrobky. Sama si paštiky nedělám, asi bych jí nezvládla ani tak dobře, ale tyhle mě vážně lákají:) Za zkoušku by stály.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Holky, tak pak dejte vědět, až budete mít ochutnávku paštik za sebou. Zní to lákavě.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

karča: rozhodně pak napíšu, jaké byly, ještě se domlouvám s kamarádem, který je hrozný masožravec:D sice si libuje i s tou trestuhodnou Májkou, ale prý bere tyhle čisté poctivé paštiky jako výzvu, takže to alespoň společně objednáme najednou:)

0
před 5 lety Marta

Via delicia vyzkoušeno a je vše výborné!

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Holk,y nedávno jsem se trošku zasekla v obchodě a váhala mezi jablky z ČR (ne bio) a nebo BIO jablky ale z Itálie, nakonec jsem vzala ty naše, myslíte, že je lepší brát české, i když nebio a nebo BIO ale ze zahraničí?

0
před 5 lety Dita

Lucka pokud jde zjistit kdo jablka vypěstoval hravě můžeš pěstiteli napsat zda používá postřiky. Setkávám se že spíše ne, i když nemají certifikaci Bio (protože je třeba pro ně drahá) můžou být jablka taky pěstována dle zásad ekologického zemědělství. Já bych teda vybrala taky česká.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Asi u mě zvítězilo vlastenectví:D Ač jsem ty česká vzala, stejně si říkám, jestli stříkaná byly nebo ne:) U jablek byl pouze údaj Země původu: ČR, tak možná příště ještě zkusím italská BIO:D

0
Obrázek uživatele vojtano
před 5 lety vojtano

To Ditta: Kdo jiný než vláda by měl chránit "národní" produkci? Když ti naši "zvolení voli" házejí pod nohy našim zemědělcům klacky v podobě nižších dotací, zákazu zelené nafty apod., tak těžko donutíte (obzvlášť v této době) spotřebitele kupovat díky vládě stále dražší a nekonkurenceschopnější české produkty... Marketová kultura ovládla Čechy a markety tak ovládají výkupní a prodejní ceny. Češi jsou teď trochu za blbečky, kteří nakupují "unijní odpad" patřící spíš do kompostu dráž než Němci potraviny 1. kategorie. A do toho Kalousek a spol. špekuluje, kam ještě vyšroubovat naše už nyní téměř nejvyšší DPH na potraviny v Evropě...

BIO jablka z Itálie nebo neBIO jablka z Čech? Pro mě jasná volba - naše jablka mají minimum reziduí, protože čeští zemědělci spotřebují téměř o polovinu chemie méně oproti "vyspělým" státům EU (rozuměno státům, které podporují své zemědělství) - důvod je prostý, nemají na 7-8 postřiků za sezónu a musí se spokojit s 4-5. Nejsou tu povoleny některé postřiky, které třeba v Polsku ano a ochranná lhůta po posledním postřiku je 30 dnů (v Polsku 7 nebo 8 dnů). "Guten Kauflandsapetit"!

0
před 5 lety Dita

no chtít něco po vládě, aby udělal něco dobrého pro národ nebo dokonce podpořit naše zemědělce je pro mě už naivní představa, nezbývá potom než, aby to vzali spotřebitelé do vlastních rukou.

Dnes jsem byla v zelenině, kde v jedné bedýnce měli něm. a české máslo, říkám to příteli, který stojí vedle mě a důchodkyně s dědou z druhé strany zpozorněli co že mu to vlastně říkám, slyšeli jen že je to německé máslo, tak jsem jim řekla, že to druhé je české a poznají to v tom oválku, tak jsem ukázala oválek a koukali na to jako když to vidí poprvé. Bylo na nich vidět, že chtějí dát přednost českému, ale prostě jsou neznalý, proto mě docela potěšilo, že mi naslouchali a na konec si koupili to české za 27, to něm. stálo 25,-.

České výrobky podle mého nejsou drahé, přehnaně dražší, jak co. Strašně draho mi teda příjde v super, když jsme přijížděli z dovolený, stavovali jsme se v albertu jen pro vodu, teda za ty ceny u nás pořídím téměř jednou takovej nákup. čes.máslo, jogurty (hollandie), brambory, jablka vše tam měli téměř o 3-7,- kč i více dražší.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

vojtano: no já se spíš zamýšlela, v čem asi tak zůstalo víc vitamínů - naše česká jablka (ale ne BIO) a nebo jablka i Itálie (v kvalitě BIO).
Spíš tak obecně, jestli jsou lepší potraviny z Česká i když nejsou BIO nebo se vyplatí spíše BIO, ačkoliv dovážená.

dita: krásný dobrý skutek:) Moje babička je asi obodobu, taky by raději asi preferovala české, jenže patří mezi generaci, která též nemá o nějakém oválku páru, písmo bohužel s bídou přečte a často se nechává napálit třeba jen obrázky v podobě české vlaječky, nápisem nebo ani neví, že existuje i takový český produkt. Trochu se jí nedivím, v její době určitě lidé nemuseli chodit a pídit se po původu u každé potraviny, tenktár byli rádi, že byl vůbec ten a ten produkt k sehnání, nicméně starší generace se asi dnes stěží naučí rozpoznávat kvalitu a původ u všech těch potravin, nehledě na široký srtiment, který jim hyper a super nabízí.

0
Obrázek uživatele vojtano
před 5 lety vojtano

Bylo by hrozně fajn, kdyby "lid" donutil ekonomickými nástroji (preferováním nákupu konkrétních českých komodit) vládu a hlavně řetězce k zodpovědnější zemědělské a potravinové "politice", ale obávám se, že 90% z desetitisíců denních návštěvníků super/hyper kouká jen na tzv. "akce" a ani si nevšimnou, že to vlastně žádné výhodnější ceny nejsou, natož aby zkoumali složení a původ. Např. brácha koupil pro svého psa důchodového věku telecí párky, aby nezáviděl u grilování. Ve složení byl uveden obsah 8% telecího masa, tzn. že z jednoho telátka měl spar narvané regály párkama v celé krásné ČR a možná i za hranicema...
Co se obsahu vitamínů a živin v jablcích týká, nejsem odborník, ale selským uvažováním si myslím, že na to má větší vliv půdní typ a odrůda, než zda je to BIO či ne. Ostatně i BIO produkce se stříká a ošetřuje různými preparáty. Ty jsou jen více šetrné, 100% odbouratelné (ale to jsou dnes i ty klasické chemické) a téměř bez chemie. Žel jsou i méně účinné a výrazně dražší.
Nic proti BIO stylu, ale mám strach, že je to v některých případech spíš marketingově dobře zvládnutý prodej za vyšší ceny. Znát původ plodiny (tedy ne jen uváděné EU, ale konkrétního pěstitele nebo alespoň oblast) mi přijde užitečnější.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Nevím, kam přesně směřovat dotaz, ale jezdí k nám pravidelně pán s českými jablky (i hrušky z Moravy snad), vždycky si od něj kupujeme docela do zásoby jablíčka. Má různé druhy, tentokrát mě ale trochu zarazilo, že jsou na omak jakoby "mastná". Některé to nemají, ale valná většina je takto "slizských", tak ve mě trochu hlodá podezření...
Nemůže to být nějaké ošetření apod.? To už bych si mohla jiank dojít rovnou do super...:(

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 4 roky Sunriska

Lucko, myslím, že se nemusíš obávat. Je to takový typický druh jablek. Také jsem se s tím už setkala, od někoho jsme je dostali a byly určitě domácí. Chuťově ale byly moc dobré...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Tak to je dobře, jak píšeš, právě že chuť je dobrá (ne jako typicky kupovaná), ale zarazila mě ta "mastnota" no:) jsou to ty červená, jinak ostatní co tam byly třeba ty dožluta právě byly "matné" bez toho, tak mi to bylo divný:) No, nerada bych tu měla hromadu jablíček rádoby domácích z hyper:) Tak snad pán prodává opravdu domácí, věřila jsem mu i proto, když jsem viděla, že tam hodně mají takové ty typické černé skvrnky (ne červíky ani nahnilé), ale ty tečky, co mívají klasicky rostlá jablíčka, tak to si je zas s chutí budu vychutnávat:)

0
před 4 roky Jitka

Dokud jsme měli jablíčka z vlastní zahrádky, tak po nějaké době uskladnění byla taky "mastná".

0
Obrázek uživatele Lucka
před 4 roky Lucka

Tak snad to nic nebude, díky moc holky;)

0
před 4 roky Karin

Jak si tak čtu příspěvky a zamyslím se, tak už těch moc typicky českých potravin u nás nemáme. Když náhodou objevíme nějaký obchůdek s dobrými potravinami, tak moc dlouho nevydrží a navíc jich není moc. Něco se přeci jen ještě najde, ale je toho pramálo:

http://www.retailinfo.cz/magazin/%C4%8Dl%C3%A1nky/nejlep%C5%A1%C3%AD-z-na%C5%A1eho-kraje

0
před 4 roky Michal

Ryze české potraviny mají tady: http://rehberg.cz/uvod.html . A výběr je navíc dost velký.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 3 - 3


Přidat příspěvek