Ca z mléka

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Chtěl bych se zeptat proč je Ca v kravském mléce pro člověka z velké části nevstřebatelný? Co jsem pobral, tak to je nízkým poměrem Ca:P. Ca tvoří nerozpustné komplexy s fosforečnany ve střevě (↓ využitelnost Ca i P)*. Nechápu kvůli čemu vznikají ty komplexy (patrně fosforečnanu vápenatého - Ca3(PO4)2) až ve střevě, odkud se vzaly fosforečnany ve střevě a proč HCl, která je v žaludečních šťavách, zvyšuje vstřebávání Ca.
Předem moc děkuji za objasnění.
__________________________________________________
*is.muni.cz/do/1499/el/estud/fsps/js06/t031/mineraly.ppt


0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Podle mě to je dáno celkovým pH v těle, a také rozpustností vápenatých solí. V krvi je nějaká konstantní hladina vápníku, a jakmile je tělo vlivem špatné stravy překyselené, srovná si pH tím, že si doplní tu hladinku přednostně z kostí nebo zubů..Tak jak vznikají ty nerozpustné fosforečné soli vápenaté, stejně tak ochotně vznikají šťavelany- také zhoršují vstřebatelnost vápníku, a hlavně usazují se v ledvinách. Chloridy jsou všechny rozpustné ve vodě, včetně CaCl2,takže si v těle plavou bez problému.

0
před 5 lety Snipp

jo, jenže šťavelové sníte málo, jinak byste umřeli :D tam problém nebude. A kyseliny v těle se mohou pohybovat i jako kyseliny, nemusí to nutně být soli. Proto také může vzniknout acidosa. Jinak s tím špatným vstřebáváním vápníku bohužel neporadím, ale fosforečnany by to být mohlo. Používají se jako vychytávače iontů třeba při snižování tvrdosti vody, takže ten efekt by mohl být podobný. Ale asi bych to neviděl tak tragicky. Mléko a výrobky z něj určitě dobrým zdrojem vápníku jsou. V mase a rotlinách je ho méně, tudíž by je bylo potřeba konzumovat pravidelně a ve větším množství pokud by se nekonzumovalo mléko.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 7 + 9


Přidat příspěvek