Bílý cukr - jed

0
před 5 lety Tereza

Bílý cukr je přezdíván také jako bílý jed, nevíte co nám může způsobovat? A proč je dobré se mu raději vyhnout?

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

je návykový a kvasí ve střevech, to milujou bakterie a už to jede :)

0
před 5 lety Jitka

Já si myslím, že toto se týká nejen bílého cukru, ale i přírodního nebo třtinového.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

rozdíl mezi bílým a třtinovým je alespoň v tom, že kvalitní třtinový cukr má i nějaké vitaminy, což u bílého nenajdete... bílý cukr je pro mě jen prázdná kalorie, která akorát vytváří ideální místo pro bakterie ve střevech... a pak vítejte ekzémy, astmaty, kašlíčky, ... ale každej ať si jí co chce... :-)

0
před 5 lety Jitka

Myslím, že lepší řešení by byl med. Ale ještě by mě zajímala jedna věc. Na léčbu rakoviny se doporučuje kombinace javorového sirupu a jedlé sody. Prý kvůli tomu, že rakovinné buňky mají rády sladké a tak po tom skočí a soda je zničí. Neživíme si tedy sladkým jídlem také rakovinné buňky? Je to jen taková moje úvaha a zajímalo by mě, co si o tom myslíte.

0
před 5 lety Jana

Bílá mouka a bílý cukr - bílý jed.Tyto potraviny zakyselují organizmus,kyseliny se usazují na kloubech a vzniká dna.Samozdřejmě dnu mají na svědomí i další potraviny.Proto je potřeba používat nečištěný cukr,třtinový je lepší,je obohacený o minerály a jiné prospěšné látky.
Mouku celozrnou,nejlepší je špaldová.
http://www.raciovyziva.cz/produkt/ostatni/spaldova-mouka-celozrna-1kg/
Je to delší povídáni,projeď internet.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Neznáte někdo nějakou zdravou variantu moučkového cukru? Nebo jen pomlít třtinový cukr?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

karča: tak nad tím už jsem také přemýšlela i koukala v nabízeném zboží, ale asi opravdu nic než namlít si třtinový nejde=( Nebo se zkusit zeptat ve zdravé výživě, jestli se takhle něco vyrábí.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Lucka: tak jsem se ptala ve zdravé výživě na zdravější variantu moučkového cukru a prý nic není, nejpodonější tomu (konzistencí) je cukr ovocný, což je vlastně fakt.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

karča: díky, já na to úplně zapomněla minule se tam zeptat:D tak to je pravda, ovocný cukr - tedy fruktoza, že? Tak je nejvyšší čas, aby výrobci zkusili uspokojit i naše potřeby jakožto zdravý moučkový cukr:) Ale kolikrát jsem si říkala, proč se neprodává i třeba mletý třtinový cukr, myslím, že na kvalitě by mu to nic nemělo ubrat...

0
Obrázek uživatele Monika
0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/cukr-muze-byt-jedovaty/
Dát si cukernou dávku, zapálit cigaretku a o zdraví máme postaráno.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

Já jsem na základě článku a diskuse k němu přešla na Stevii, pravda ze začátku jsem si musela zvyknout na jinou chuť... vychytat množství, ale nyní už stévií používám do pečení, na případné přislazování jídel i do kávy, když čistě vyjímečně dostanu chuť na sladkou. Doufám, že za nějaký čas nepřijdou i články o škodlivosti stévie...

0
před 5 lety Lenka H

Tak my doma už téměř dva roky používáme místo bílého cukru obilné slady a sirupy. Hlavně sladěnku z ječmene, ale také rýžový nebo kukuřičný sirup či slad, ale ten ječmenný je přece jenom levnější, ten zbytek je spíše doplněk. A místo cukru moučky používám sladovit - sušený obilný slad. Používá se hlavně do moučníků. Jsme s tím spokojení, malý má 5 let taky mu to chutná a je mnohem klidnější, než když jsme používali bílý cukr.

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Jana: Stevie se povazuje za nejlepsi nahrazku cukru. Je velmi popularni v Japonsku, a to jiz delsi dobu. Stevie je rostlinny vytazek, takze se jedna o prirodni zalezitost. Dokonce se rika, ze Stevie zabranuje sireni bakterii a tim chrani proti zubnimu kazu, pomaha pri nachlazeni a nemocich kuzi.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

Samozřejmě informace o stevii mám načtené a dneska mi to přijde jako nejlepší náhrada za bílý cukr, do moučníků používám med, jinak se u nás moc nesladí a spotřeba bílého cukru je téměř nulová. Tak věřím, že Stevie na nás má jen samé pozitivní účinky.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Vždycky lze volit náhradu, určitě můžu doporučit třtinový cukr a teď jsem se dala hodně na tu sladěnku, melasu a mám i koupený javorový sirup.

Jestli přijde jednou ňákej chytrák, aby dokázal, že by byla stevie a ostatní škodlivé (což v dnešní době jsou i takoví blázni, kteří dokazují "neprokazatelné":)), tak zklidí úspěch maximálně u těch oblbnutých lidí, kteří věří třeba aspartamu apod. (což tady je asi málokdo z nás:D)

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

je pravda, že na tomto serveru jsem nalezla spoustu věcí, které jsem dříve nepoužívala nebo jsem je vlastně vůbec neznala a zase je vaření a pečení trochu pestřejší, možná i trochu zdravější než bylo. Třtinový cukr také občas používá, ale Stevie má jeden bonus navíc a to že neobsahuje žádné kalorie a já bohužel patřím mezi ty, kteří musí váhu hlídat.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Určitě, já stévii už taky sháněla, ale na posledním tržišti mi nabízel pán malou bídně vypadající mrchu za 70,-Kč:(
Jinak já nejradši používám ten třtinový cukr, třeba i kdo sladí kávu, čaj, do pečení, vaření, tak je takový vhodnější a cenově dostupnější, než ta stévie. Ale stále pokoukávám kdo kde prodává rostlinky a taky bych chtěla jednu koupit.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

já rostlinku mám, ale příliš se jí u nás nedaří, jinak používám stevii v tabletách, teď jsem také poprvé koupila prášek, je pravda, že stevie je trochu dražšín než třeba třtinový cukr, ale přijde mi, že má větší sladivost,navíc mi opravdu moc nesladíme...

0
Obrázek uživatele Stana
před 5 lety Stana

Problém bílého cukru není pouze v tom, že se jedná o prázdnou kalorii a že je návykový.
Sacharóza na sebe váže minerální látky, zejména vápník a hořčík a to ve velkém množství, proto lidé kteří mají rádi sladké mají často nedostatek těchto minerálů, přispívá i k rozvoji osteoporózy.
A je živinou pro kvasinky, lidé, kteří nedokáží sladkému odolat a ládují se denně sladkostmi, mají dost pravděpodobně v těle přemnožené kvasinky.Třtinový cukr sice obsahuje i vitaminy a mineráli,ale stále to je sacharóza:(

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Zajímavý je taky fakt, že v Česku značně klesla spotřeba bílého cukru oproti dřívějším rokům, aby to ale náhodou nebyla jen dobrá zpráva, tak naopak vrostl zájem o sladké limonády:)

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Nedávno mi kamarádka říkala, jak ji bolí už 3 dny hlava. tak jsem ji podrobila analýze, co jedla a pila. :-))Zjistily jsme, že jediná změna byl cukr: došel jí Demerara třtinový, tak sladila bílým rafinovaným, a problém byl na světě. Pak si koupila třtinový jako obyčejně, a bolest hlavy zmizela. Netušila jsem, že až takhle daleko to může dojít- lépe řečeno že tak brzy se ohlásí změna.

0
před 3 roky Zuzana

Važení a milí . . . .CUKR je život . . jsou to nesmysly ,že cukr škodí . .

0
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Zuzana: Souhlasím, že bílý cukr je menší zlo než náhradní sladidla (sacharin, aspartam, ...), ale pořád je to jed. Když se použije jednou za čas, tak to asi tolik nevadí a rozhodně by se neměl jíst pravidelně. Dokonce bych řekla, že se na tomto shodne i východní i západní medicína. Zubaři, výživový poradci, dietologové, ajurvéda a nejspíše i čínská medicína, ...

0
před 3 roky johnyyy

Klasický cukr,myšleno sacharosa, má pár nevýhod, a ty jsou, že energii získáte hned....no a když ji nevyužijete a sedíte doma na zadku,tak začnete tloustnout,protože se přemění na tuk do zásoby. A další nevýhoda je,že je to živina pro bakterie zubního plaku,takže si zkazíte zuby:D ale jinak na cukru jako takovém není nic hrozného,je to jen glukosa a fruktosa a hlavně glukosa je naprosto klíčová sloučenina pro metabolismus, například mozek nebo červené krvinky bez ní moc dlouho energeticky nevydrží. Proto je nesmysl říkat,že cukr je jed.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

1. Cukr je pro tělo potřeba. 
2. Bílý cukr je z hlediska zdravé výživy nejhorší varianta kde si cukr opatřit.
3. Cukr je návykový.
4. "Nezdravost" cukru spočívá v množství konzumace vzhledem k "množství" pohybu. Což právě spolu s tou návykovostí z něj dělá "jed".

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

možná bych trochu opravila tvrzení cukr je potřeba - jsou potřeba sacharidy - z nich si tělo glukózu (tedy jednoduchý cukr) už uvolní samo :)  takže energii nezíská tak rychle, stihne ji lépe a více využít a pak ji nemusí tolik "odkládat" v podobě tukových zásob :))))

0
Obrázek uživatele Kaštánek
před 3 roky Kaštánek

Minimalizuj dávku sacharidů, tělo začne brát energii z tuků... Je to prosté :-)

0
Obrázek uživatele lidecilu
před 3 roky lidecilu

Bílý cukr je špatný,ale pořád lepší než aspartan přidávaný do žvýkaček aby byli bez cukru do limonád a atd.  Nejlepší je se všemu takovému vyhýbat a sladit medem nebo javorovým sirupem.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Souhlas, jen bych dodal, že med jen do 42°C.

1
Obrázek uživatele kristy.spa
před 3 roky kristy.spa

A neni lepsi nesladit vubec :)? S manzelem nesladime uz 10 a pokud je treba cukr pridat do moucniku, tak davam ctvrt z doporucene davky trtinoveho cukru a do nepeceneho potom medik :). Musim rict, ze odvykani trvalo tak tyden a ted, kdyz omylem vypiju treba oslazeny caj, tak se mi krouti pusa :)

0
Obrázek uživatele kristy.spa
před 3 roky kristy.spa

...oprava... nesladime 10 let :)

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

No to je samozřejmé, já nesladím nic, jen když je potřeba, tak používám med (třeba když si dělám na sport a fyzickou zátěž vodu s medem a citronem).

0
Obrázek uživatele phov
před 3 roky phov

Dnes jsem byla nakupovat a rozhodla jsem se, že si pořídím nějakou sladící alternativu na pečení (už jsem měla kdysi třeba kukuřičný slad) s medem se pomalu loučím (i když naši odbírají od včelaře, který včelám jistě nijak neubližuje). No a koupila jsem Zuckerrübensirup - tedy sirup z cukrové řepy. A nyní si o něm něco hledám a tak nějak koukám, že krom toho, že obsahuje sem tam nějaký ten minerál, je to v podstatě stejné zlo jako bílý cukr..  

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Presne tak,nejlepsi je se naucit nesladit vubec max. na peceni a i tam to lze vyrazne omezit.

0
Obrázek uživatele phov
před 3 roky phov

Já ani nesladim - snídaně mívám sice sladké, ale tu "sladkost" pouze z ovoce. Sladké pití (čaj) mi ani nikdy nechutnalo, ale problém je v tom pečení a tvoření sladkých dezertů (nojo, jsem mlsná :D ).

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Dezerty resim pridavky hodne zraleho ovoce a do peceni davam jen 1/3davky cukru,kde se to hodi dochucuji misto cukru skorici,hrebickem,badyanem,zazvorem,anyzem a vanilkou

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Na tyhle sladkominy jsou úžasné právě RAWfood mňamky. Některé jsou fakt úžasné.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

Tak jsem hodte nejaky recept;-)

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

A koukala jste na Panellu? Já jí používám a je super, mimo jiné různé sirupy, když už sladit, tak zdravě a tohle jsou pro mě asi vítězové coby "sladidla" ;-)

0
Obrázek uživatele phov
před 3 roky phov

Kouzlo banánu jakožto sladidla a pojiva zároveň jsem už objevila také, cukr omezuji - a teď si holt drobet jen nadávám, že jsem nekoupila nic zdravého, ačkoliv jsem chtěla. 
Ty recepty na FB, já to "žeru", kolikrát papám jen očima, jak to skvěle vypadá. A sem tam už jsem také něco raw zkusila.
Panella.. to mi nic neříkalo do té doby, než jsem zjistila, že je to totéž jako rapadura, kterou jsem ovšem zatím nevyzkoušela. Ale díky za tip!

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

No, já byl na jaře v tom Secret of RAW, ale ne v té cukrárně, a to byl pro mne největší kulinářský zážitek. Jen by to chtělo ode mne ještě větší změnu k přejíti na RAW. A běžné restaurace už pak nepřicházejí v úvahu vůbec.. :-( Jedl jsem jejich nepečené dorty (jahodový, čokoládový a zelený (už si nevzpomínám z čeho byl)  :-) Zodpovědně prohlašuji, že to bylo ze sladkého to nejlepší, co jsem kdy jedl, a to moc ne sladké nejsem. Jsou to sice dražší věci, ale stačí jich opravdu málo.
Ke slazení v RAW food se dost často používá mixovaných datlí a je to opravdu chutné sladidlo.
Já občas použiju k oslazení kakaa BIO agáve sirup (chutná trošičku jako javorový), ale ta pidilahvička mi vydrží 3-4 měsíce-

1
před 3 roky pepazdepa

Bílý cukr není v žádném případě škodlivější než ten nerafinovaný třtinový. V jádru je to tatáž chemická látka zvaná sacharóza složená ze dvou jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Bílý cukr je v podstatě čistým krystalem sacharózy. Ve třtinovém cukru se nachází více "hlušiny". Tato hlušina v podobě vitamínů a minerálů je sice prospěšná, ale není nijak vzácná - ve většině zeleniny či ovoce najdete v menší či větší míře to samé.

Ke škodlivosti cukrů obecně - člověk bez cukrů nemůže žít, je to jedna ze základních složek potraviny a jsou zdrojem energie.  Jenom mozek spotřebuje za den průměrně 150 gramů sacharidů.
Co se samotné sacharózy týče - sliny obsahují enzymy, které tento cukr rozštěpí na ty dva výše zmiňované za vzniku kyselin a zároveň jsou lehce zásadité, aby kyseliny vzniklé štěpením neutralizovaly. Lidský metabolismus je tedy k přijímaní sacharózy uzpůsoben. Samozřejmě je lepší požívat cukry jednoduché jako je glukóza či fruktóza, které jsou přímo využitelné a tělo si je nemusí dále štěpit. Ale kdo to tak bude dělat? Třeba samotná glukóza je sladká až nepříjemně, takže ji někdo v čisté podobě požívat nebude a tím se zase dostáváme k tomu, že si ji metabolismus bude muset z něčeho odštěpit.

Neexistuje nic škodlivého, existují pouze škodlivá množství. I když budete denně konzumovat titěrné množství kyanidu, tak vám to neublíží, jenom si vybudujete toleranci a když se budete chtít opravdu otrávit, tak budete muset použít opravdu koňskou dávku. 

Nadmíra cukrů bez ohledu na to jestli jsou takové nebo makové prostě škodí. Je důležité udržet příjem nejen cukrů a vůbec všeho v rozumné míře. Co je rozumná míra se nedá říct, je to velmi individuální - člověk, který má rychlý metabolismus a například pracuje jako zedník bude mít jiné výživové nároky než někdo, kdo má metabolismus pomalejší a celý den prosedí v kanclu u počítače.

-1
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

pepazdepa: Že neexistuje nic škodlivého? Ono neexistuje nic jako "kvalita", ale všechno je jen otázka množství, je fuk čeho? Neexistují jedovaté houby a bobule? Neexistují nebezpečné chemikálie? Asi žiji v jiném světě, kde je kvalita důležitá. Pokud ne, bude úplně fuk, co každý den jíme,  co výrobci použijí jako přísady do potravin, jestli solíme mořskou nebo posypovou solí, nemusíme se vůbec bavit o tom, jakým cukrem sladit ...smutný svět.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Nechtěl jsem být první hnidopich... :-)
Pepazdepa...
Váš příspěvek je na první pohled racionální a v mnoha věcech i správný, ale plný polopravd až lží.. A vaše tvrzení: "Neexistuje nic škodlivého, existují pouze škodlivá množství.", je sice do jisté míry pravdivé (vždyť i 10 na -98g je množství, že), to už je čistá demagogie.
Už to, že si organizmus na něco musí vytvářet resistenci, že dokáže některé škodliviny vyloučit (musí je vylučovat), že něco musí složitě rozkládat (vytvářet si velké množství látek, které to dokáží), trávit déle je právě ta jeho nežádoucí zátěž. A to pomíjím fakt, že např. těžké kovy se v těle ukládají, totéž např. arsen a tělo si na ně resistenci nevytvoří a ani vyloučit je nedokáže. 
Kdybych chtěl být stejně demagogický (rozuměj racionální chemik), tak ono i to hovno pravděpodobně nebude mít pro organizmus škodlivé chemické složení. Já ho ale jíst nebudu. Jak píše Danah, život není jen 1+1=2.

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Pro pepu z depa: Sacharóza se štěpí hlavně ve střevách. Sliny na ní mají menší vliv. Čistá glukóza není sladká nepříjemně. Je méně sladší než sacharóza. 
Pro zbytek:  Velké množství je určitě problém. Když někdo přijme skoro půl kila čísté sacharózy za den, tak je to špatně. S takovým množstvím nepomůže ani když bílej vyměnite za třtinovej. Jinak po bílým mám dost kyselo v puse a dost poleptaný zuby, což se mi po tom nejtmavším třtinovým nestane.
A ano život není 1+1=2. Pro někoho 1+1=1 (booleova algebra) :) 

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

+radimA pro někoho 1+1=3 (rodinná algebra) :-.)

1
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

na slazení do pečení jsou skvělé třeba fíky. Jinak hrozně jednoduchý raw dezert je rozmačkat banány, posypat mákem, raw kakaem, popř. dochutit podle chuti. :-)

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Fíky jsou super. Tam stejně jako třeba v hroznovém vínu je sacharózy minimum. Většina cukru je volná glukóza a fruktóza.

2
Obrázek uživatele elizabeth.m
před 3 roky elizabeth.m

Třeba takový čaj a kafe jsem se odvykla sladit. Dřív jsem si tam dávala 2 žičky a bylo nepředstavitelný, že bych pila něco neslazeného, ale pak jsem se trochu snažila a odvykla jsem si sladit během 2 týdnů bez nějakého velkého přemáhání. Když si chci osladit tvaroh nebo jogurt, zakápnu ho kvalitním medem. :)

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Pozor na med a teplotu. Nevařit, nepéct. Připravíte se o výživové hodnoty. Zajímavý článek o medu:
http://www.vitalia.cz/clanky/pravda-a-myty-o-medu/

P.S. Sladit kafe jsem se odnaučil už hned ze startu, babička totiž nesladila, tak jsem to zkusil a bylo vymalováno. :-) Dnes, když mi někdo omylem osladí kafe, nevypiju ho, je to pro mne hnusné. S čajem jsem to měl horší, tam mi to trvalo delší dobu. Ale bylo to tím, že v mládí jsem neuměl dobře udělat čaj, a proto tam bylo hodně tříslovin a nebyl chutný. Taky to bylo tím, že jsem byl celé dětství na černém čaji s cukrem a citronem. Mamka navařila do 2l konvice a nic jiného jsem nepil. Ještě občas vodu se sirupem. To byla další věc, kterou jsem se musel učit. Pít jen čistou vodu. To mi moc nešlo. Teď už čaj naštěstí dávno umím a nic kromě vody a občas piva, nealko piva nebo ovocných džusů nepiju, takže přidaný cukr už nepotřebuji.
Teď se ještě odnaučit pít kafe :-)

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Proč se odnaučit pít kafe? 

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Okyseluje organizmus.

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

No jéje. Ořechy okyselujou, čočka okyseluje, půsty okyselujou. Přesto nemusí být špatnou věcí. Navíc ledviny tělo zbavujou kyselin, stačí to nepřehánět.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Půsty okyselujou organizmus? Myslel jsem, že právě odkyselujou, když se dostatečně prolévá vodou.

0
0

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 1


Přidat příspěvek